![]() |
![]() |
![]() |
Св. Петка - Сарчиево, штипско |
![]() |
Post Reply ![]() |
Author | |
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() Posted: 27-Apr-2010 at 11:47 |
Сарчиево гради црква Митрополитот на Брегалничката епархија, г. Иларион, завчера го освети камен-темелникот на малата црква во штипското село Сарчиево. Ктитор е одамна иселениот сарчиевец Стојан Давчев. Планирана е и изградба на камбанарија, а во перспектива и оформување на манастирски комплекс околу црквата.Во последните 50 години бројот на жителите на Сарчиево се намали од 240 на само дваесетина. Но иселените сарчиевци не го забораваат родното село, често доаѓаат, а мал дел дури најавуваат и враќање. http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=5624EEEA1938D34E95908CE3964E65E2 |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Osveten paraklis na Sv.Petka vo selo Saričevo - Štip
На 08. 08. 2010 година, Св. препод. Мч – чка Параскева Римјанка (Св. Петка), Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан заедно со Надлежниот Архиереј на Брегалничката епархија Митрополитот г. Иларион, а во сослужение на Игуменот на Лесновскиот манастир отец Дамаскин и свештеници на МПЦ, го освети летниот параклис посветен на Св. Петка, при манастирскиот комлекс во с. Сарчиево, чиј што ктитор е бизнисменот г. Стојан Давчев со семејството родум од с. Сарчиево. ![]() http://www.bregalnickaeparhija.org.mk Најдов још некоја слика... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http://www.facebook.com Edited by Makedonij - 29-Aug-2010 at 19:43 |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() Св. ПеткаВо тек е изградбата на првата летна црква во селото Сарчиево Штипско, финансирана од страна на бизнисменот Стојан Давчев.Во моментов интензивно се работи на изградба на летната црква Св. Петка, во манастирскиот комплекс во селото Сарчиево, која треба да биде изградена до 8-ми август, кога е и верскиот празник Св. Петка. На овој ден за кога е планирано осветувањето на првата летна црква во Македонија ќе присуствува поглаварот на Македонската православна црква г.г. Стефан, како и владици од регионот, а планирано е присуство на премиерот на Република Македонија.Камен темелникот на
црквата се постави кон крајот на месец Април и беше осветен од страна на
Митрополитот на Брегалничката епархија г. Иларион. Параклисот се гради од причина што на денот на Св. Петка на 8-ми
август има премногу посетители и со оглед на тоа што неможе да се следи
литургијата во храмот параклисот кој се гради ќе биде озвучен за да
можат сите присутни да ја следат литургијата. Edited by Makedonij - 07-Dec-2010 at 09:40 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Осветена првата летна црква во Македонија, Параклисот Св.Петка во Сарчиево На 8-ми август, на големиот верски Св.Петка, во штипско Сарчиево
беше осветена првата летна црква во Македонија, Параклисот Св.Петка. Edited by Makedonij - 11-Dec-2010 at 09:02 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Значи не е баш завршен проектот, таму уште се работи оваа година направена е канбаната и црквата, порано имало помала црква која ја бутнале и ја направиле поголема, годинава во план е да се направат конаците, а се уредува и околината бидејки просторот е ногу голем. Одма според него се наоѓа селото које броји 10 жители.
На денот на црквата соберат приход од околу 10.000 €. |
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |