build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Архитекти и проектантски бироа - помош

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
dalida View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote dalida Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Архитекти и проектантски бироа - помош
    Posted: 18-Dec-2010 at 13:34
Pocituvani clenovi,
bi Ve molela za mala pomos.
Imeno vo potraga sum po arhitekti koi imaat iskustvo vo proektiranje i izvedba na pomali industriski objekti.
Na sajtot na AAM nemoze da se pristapi, neznam zosto?
Na sajtot na Komorata na arhitekti,  od mnogute licencirani arhitekti, nemozam da se snajdam.
Voobicaeno izbor  se pravi vo odnos na toa, vo koi proekti arhitektot ucestvuval, koi objekti se praveni po negov proekt, nadzor,itn. Za nas obicnite luge-investitori,koi se vo sosem drug biznis koj nema vrska so gradeznistvoto i arhitekturata, referentnite listi se mnogu znacajni.
Za nekoi objekti sto  mi se dopagaat, nemozam da dojdam do  informacija za proektantot ili izveduvacot. Neznam kade da se obratam za takva informacija.
Dokolku mozete da mi preporacate kade da se obratam za vakvi informacii, bi Vi bila mnogu blagodarna

Edited by dalida - 18-Dec-2010 at 15:53
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 18-Dec-2010 at 18:56
Во нормални услови сајтот на комората е правото место, ама во овие услови е погрешно место за барање проектанти затоа што дејствувањето на комората од основањето до сега е насочено кон штанцање овластувања и собирање членарина за истите, без притоа да се знае каде се одлеваат илјадници евра годишно.
Асоцијацијата е исто така организација во која неформално членуваме како архитекти, со тоа што во неа поради тоа што не се правно обврзани, многу колеги не членуваат и не губат време со неа, не знам зошто.
Наоѓањето на проектанти е претежно на основа на некакви лични контакти, собирање понуди исл.
За каков индустриски објект се работи и колкава би била бруто квадратурата грубо? Ако може малку подетални информации...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
dalida View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote dalida Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 18-Dec-2010 at 23:15
Vsusnost stanuva zbor za Sanacija/renoviranje na postoecki magacinski prostor od 1800m2, so fazi :obnova  na pod, pokriv, prepravka na osvetluvanje, prepravka na inst. za greenje-ladenje, fasada so  izolacija. 

Edited by dalida - 18-Dec-2010 at 23:19
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 19-Dec-2010 at 08:45

пробај ова нешто ако ти е од корист http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=391 или обрати се најнапред до ДГКМ http://www.mase.org.mk/   

едит:

http://www.komoraoai.mk/mk/clenovi/1?filter_ime=&filter_prezime=&filter_kategorija=2

Edited by Max - 10-Aug-2011 at 20:54
Back to Top
dalida View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote dalida Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 19-Dec-2010 at 10:08
Golema blagodarnost na DaveGahan i Max, za odgovorite, posebno sto sega plesno ke se snajdam.
Dokolku uspeeme godinava da go realizirame ovoj proekt, ke vi  postiram fotografii PRED I POTOA, da vidite kakva liposukcija ke mu izvedeme na nasiot magacin. Yes
Pozdrav
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 19-Dec-2010 at 10:47
а што ви текна сред зима да реконструирате магацин, додуша ова со климатскиве промрни ветува топли зими како предхоно, но сепак изводливо е!!! особено што работите затворен простор но пак треба дополнителни финансии за адитиви за бетон или слично против мрзнење итн. исто незнам колку е хумано да ангажираш фирма која за екстремно ниски плати ги тормози работниците на екстремно ниски температури да работат... како и да е магацински простории брзо се закрпуваат доколку се остнато е во ред! како беше она поефтино ќе ти излезе нова куќа да кренеш него стара да крпиш!
Back to Top
dalida View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote dalida Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 19-Dec-2010 at 11:36
Сега бараме проектанти и изведувачи, а на пролет планираме да работиме.
Додека се најде проектант, додека се усогласат барањата и можностите, додека се направи проект, додека се најдат изведувачи и да се определат фази на изведба.....многу бргу ке помине времето. Сум била веке вклучена во вакви активности, но досегашните контакти не би можеле да ги искористиме, затоа што не бевме задоволни од нив.
Сакав по некоја пообјективна основа да барам проектант. Несакам да одам по познати, со кои есапот никогаш не е реален,  туку по онаа логика- ми се допага овој објект, такво нешто барам за нас, кој го проектирал ,кој го изработил, со кои материјали(преферирам сува градба), новите типови на подови (Адинг) по највисоки стандарди ГДП, Хассп, со поставување на секторски врати, рампи и сл. а сум чула  само за Пановски и синови ....
Си седнувам во кола, возам низ Скопје, загледувам објекти и фасади и се обидувам да дојдам до некоја информација од прва рака....
Ми се допадна објектот на една  фирма Варус, во непосредна близина на новата Систина, но само знам дека фасадата им ја правеле од Прототип и толку. Магацинот на Цермат од Битола , фасадата ја изведувале Тримо од Словенија, ги најдов на саем, имаат производство и во Србија, но очекувам да најдам македонски фирми .
Ете така стојат работите...
Back to Top
dalida View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote dalida Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 19-Dec-2010 at 11:40
Всушност би ми помогнала и информација за оние објекти во околината на  хотел Белви. Никнуваат нови градби, никаде неможам да видам табла за инвеститор, изведувач и сл.
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 19-Dec-2010 at 14:23
Мој предлог е да дадете оглас во весник за прибирање понуди во кои ќе побарате да ви се приложат референтни листи. Ќе добиете секакви понуди па ќе си оформите објективна слика.
Ако се работи за објект со некаков технолошки процес само да ви посакам среќа во наоѓање проектанти за фазите машинство и електрика затоа што ги има многу малку во државава. Архитектура, статика и водовод се помал проблем во тој однос.
Од искуство знам дека луѓе за станбени куќи праат селекција на овој начин (не преку оглас), а не за поголем објект, па затоа мислам дека е така најубаво, наместо да нафрламе имиња на фирми исл. И тука постои игра со цени, квалитет на изработка на проект, квалитет на изведба исл. па затоа треба да се анализира сериозно и да се внимава при изборот.

Во околината на Белви, еден објект со сериозна квадратура скоро изведуваа Торус инжинеринг, за кои јас мислам дека се прилично сериозни изведувачи и верувам дека работат и вакви објекти, додуша се' се случува.

Edited by Dave Gahan - 19-Dec-2010 at 14:24
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 20-Dec-2010 at 01:24
Originally posted by dalida

Всушност би ми помогнала и информација за оние објекти во околината на  хотел Белви. Никнуваат нови градби, никаде неможам да видам табла за инвеститор, изведувач и сл.

Еве баш случајно налетав на една, за објектот на FedEx

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 21-Dec-2010 at 09:22
ајде сега да видиме и по некоја платена реклама ако ништо друго шала на страна, но колку и да проектираш и калкулираш порано или покасно, ако ти се погодат фолиранти или преокупирани професионалци, колку и убаво да им изгледале претходните проекти, немаш никаква гаранција дека се ќе оди подмачкано со твојот! имам пријател во прототип кој вели дека се профи и дека нема мајтап додека се на работа, нит пиење нит спиење, ама кога ќе се преоптоварат со работа просто грешките сами по себе си доаѓаат дали заради проблеми од технички или антрополошки фактор... берете памет и понуди, но барајте увид во сите фази а воедно и осигурајте се за квалитетот на материјалите кои ќе ви бидат вградени, бидејќи и најмала невнимателност предузимачите ја искористуваат за да закрпат некој денар повеќе врз основа на шкарт закрпи  итн.
Back to Top
Majstorot View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Majstorot Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 28-Apr-2011 at 20:21
Zdravo na site...planiram da gradam kuka pa kako da pocnam...Proekt izrabotuva Proektantsko drustvo ??? Imate nekoj predlog, koi se najdobrite proektantski drustva kaj nas?
Back to Top
medo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote medo Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 29-Apr-2011 at 08:52
Ја поздравував твојата идеја.
Мислам дека не ти треба најдобро проектантско друштво. Треба да имаш идеја што сакаш, да имаш визија како ќе изгледа твојата куќа од сите аспекти и тоа да му го претставиш на архитект. Бидејќи се работи за индивидуален објект вољата и желбата на инвеститорот се најбитни. Секако архитектот треба да внесе свој израз во проектот.
Не постои ранг листа на проектантски бироа. Барем јас незнам таква. Според мене, генерално сите се способни да создадат добар проект.
Е кога ќе дојде изведбата тука мора многу да внимаваш.
Поздрав и со среќа и не заборави да пишеш за твојот напредок.
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 29-Apr-2011 at 13:17
Добро е да се погледне и кое биро какви проекти изработувало досега, дали истите биле изведувани, како изгледаат и дали ти се допаѓаат. Така нема да има комплетно разидување и разочарување од двете страни.
Back to Top
ProMKD View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ProMKD Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 10-Aug-2011 at 19:07
Здраво пријатели, ми треба ваша помош. За мој близок пријател се бара архитект да нацрта план за куќа, но не знае каде да почне. Како да најде архитект? Каде да бара? Имате ли предлози?

Секоја информација е добродојдена. Се работи за план за семејна куќа, ништо премногу комплицирано.

Ви благодарам однапред!

Cheers

ЕДИТ
Благодарам за преместувањето на мислењето.

Што е ААМ? некаква Архитектска асоцијација? Пробав њњњ.аам.ком.мк и ништо. На сајтот на ДГКМ не најдов никакви архитекти или членови. Помош ве молам.

Edited by ProMKD - 10-Aug-2011 at 19:21
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 10-Aug-2011 at 19:52
ААM - Асоцијација на архитекти на Македонија:

www.aam.org.mk

Ако се прашуваш што не е во ред со страната, прочитај ја оваа статија. Постои уште и Комора на овластени инженери и архитекти:

http://www.comoraoai.com.mk/

За жал и таму ситуацијата не е сјајна.

Edited by OCB - 10-Aug-2011 at 19:53
Back to Top
Proektant View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Proektant Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 16-Mar-2012 at 18:52
Arhitekt  1. Izrabotuvam proketna dokumentacija so site fazi 2. Proektiranje - enterieri i eksterieri 2. Budzetiranje - Sobiranje na ponudi i prezentiranje na klientot ( ceni, kvalitet i sertifikati ) 3. Nadzor i vodenje 4. Predavanje vo dogovorenot rok 5. Normalna cena za uslugata
Ve molam kontaktirajte me na 075457785 Ksenija
Back to Top
maci View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote maci Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 19-Mar-2012 at 14:13
браво за ксенија,така се настапува.храбро.

јас планирам да правам нешто со мојата куќа,дали да ја реновирам дали да ја срушам и да ми ја среди некој архитект по мерка...незнам што да правам.
се работи за 80 до 100 м2,на едно ниво.мислам подрум и сутерен.не планирам поткровје и слично...
имаш завршено некои проекти,почнато нешто? чисто информативно ме интересира.
поздрав.

Edited by maci - 19-Mar-2012 at 14:15
Back to Top
MALA View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote MALA Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 03-Sep-2013 at 11:31
Ksenija, da ne go imash smeneto brojot? javuva nepostoecki broj
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.463 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.