build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Велосипеди

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <12345 9>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #41 Posted: 26-Jul-2011 at 21:51
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #42 Posted: 26-Jul-2011 at 22:01
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #43 Posted: 27-Jul-2011 at 00:10

малку од ракав наброени основни категории односно компоненти, но има уште еден куп битни работи, како осовини, тркала, ланци, запчаници, опрема за одржување,  гардероба, итн... исто полезно е да се има пред вид  секој трошок  од почетен до тековен[1][2][3][4] не дека нешто менува, но бар упатува дека  велосипедизмот ако како рекреација е достапна појава[5]   како спорт е  екстра трошок за наш стандард [6]...

потребата веќе е друга работа, и стар  rog ќе заврши работа, а не па новиве  точаци... 

Where on Earth is MY Bike? - http://vimeo.com/18074959

[1] Three Cycling Cities - http://vimeo.com/9950110  

Edited by Max - 27-Jul-2011 at 17:17
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #44 Posted: 27-Jul-2011 at 16:06
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #45 Posted: 27-Jul-2011 at 16:11

Custom Trailers - http://www.flickr.com/groups/cargobike/pool/

 
Член 99  

(1) Во сообраќај на патот велосипед, велосипед со помошен мотор, мопед, 
мотоцикл, лесен трицикл, трицикл, лесен четирицикл и четирицикл, смее да
влече приколка со две тркала, под услов да биде така прицврстена да не се
намалува стабилноста на возилото.

(2) Приколката од ставот (1) на овој член, не смее да биде поширока од 
еден метар, а на задната лева страна задолжително треба да има катадиоптери,
пропишани за приклучно возило.

(3) Глоба во износ од 30 евра во денарска противвредност во мандатна 
постапка, ќе му се изрече, односно ќе му се регистрираат 15 негативни бода
согласно со одредбите на овој закон, на возачот кој постапува спротивно на
одредбите од ставовите (1) и (2) на овој член.

Член 100 

(1) На велосипед, велосипед со помошен мотор, мопед, мотоцикл, лесен 
трицикл, трицикл, лесен четирицикл и четирицикл како и во приколката што
ја влечат овие возила, не смеат да се превезуваат предмети пошироки од еден
метар.

(2) Глоба во износ од 15 евра во денарска противвредност во мандатна 
постапка ќе му се изрече на возачот кој постапува спротивно на одредбата од
ставот (1) на овој член.
http://www.moi.gov.mk/Uploads/Zakon%20za%20bezbednost%20na%20soobrakaj%20na%20patista-neoficijalen%20precisten%20tekst%20okt.%202010.doc.pdf
Edited by Max - 27-Jul-2011 at 21:38
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #46 Posted: 28-Jul-2011 at 00:00

за одбележување на точак во темница има повеќе опции... покрај познатите катадиоптри(мачкини  очи) кои порано освен на тркалата се поставуваат и од позади налик стоп-светло, сега  поатрактивни се лед светла и за напред и за позади, па и за на кацига... сепак има и други дополнителни опции, како лед за тркала[1][2], фосфоресцентна боја[3] или ретрорефлектирачка боја[4][5]  

колку позади толку и напред е потребно да се има светло  заради големиот процент предни удеси, бар до таква статистика дошле америте http://www.cyclelicio.us/2010/bicycle-lights, но пред се е вниманието  на велосипедистот(како поранлива категорија во сообраќајот) знаејќи колку се неискусни, опиени, занесени, па и закаснети автовозачи има... еве и нешто поизвикани споредба на лед светла [6][7

 

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #47 Posted: 29-Jul-2011 at 00:40

ова со лумените(осветленоста) и луксовите(лумени по м2)[1] и не секогаш се точни наводи од производителите, или по дифолт незначи дека повеќе лумени даваат подобро осветлување, кое зависи исто и од леките на кутијата... еве пример од 370 лумени со екстра карактеристики

Supernova E3 Pro Symmetrical Iris lens

The E3 with symmetrical Iris-lens has a narrowly focussed beam center giving you a great, far reaching high beam. Ideal for fast riders and speeds between 15-60 mph. Very good illumination of road signs.

We recommend this lens for:
• travel biking
• road bike / cyclocross training
• 24 hr road bike racing

Road width: 4 meters Distance: 100 meters

http://www.supernova-lights.com/en/products/e3pro3.html

споредба со асиметричната верзија http://www.peterwhitecycles.com/headlights.asp
Edited by Max - 29-Jul-2011 at 00:40
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #48 Posted: 30-Jul-2011 at 01:04

што разлика прават сочивата(леките), еве пример без, и потоа со Wide beam 22° леќа

Edited by Max - 22-Oct-2012 at 00:30
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #49 Posted: 03-Aug-2011 at 00:00
покрај направииве (во небрано) може да се користи  само адекватен софтвер за смарт телефоните како што е македонскиот  SportyPal  [1][2] или хрватскиот badaSports [1]

This app is fantastic when you get used to it, I can go cycling and set to live activity without selecting twitter or facebook and bring up the bada sport website up on the home pc and my wife can see where I am on the bike live

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #50 Posted: 03-Aug-2011 at 20:41

For mountain bikers the power meter can be used to dial in technical riding efficiently by learning how to ride the same trail at the same speed with a lower average power http://lwcoaching.com/?p=123Edited by Max - 03-Aug-2011 at 20:41
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #51 Posted: 10-Aug-2011 at 01:10

Cycling Laws Europe

Germany has a traffic code which allows the police to impose on the spot fines for minor infringements of the traffic laws You can be fined 5 Euros for cycling on the pavement (sidewalk).You can be fined 15 Euros for cycling in the wrong direction on a cycleway.You can be fined 25 Euros for using a mobile phone when underway on a bike.You can be fined 45 Euros if you jump a red traffic light.You can be fined 10 Euros for cycling in a pedestrian zone.http://europeancycling.blogspot.com/2011/07/fines-for-cyclists-in-germany.html

http://www.commutebybike.com/2011/01/03/the-very-best-bike-locks/

Section 248b Unauthorized Use of a Vehicle (1) Whoever makes use of a motor vehicle or a bicycle against the will of the authorized person, shall be punished with imprisonment for not more than three years or a fine if the act is not subject to more severe punishment under other provisions.(2) An attempt shall be punishable.(3) The act shall only be prosecuted upon complaint.http://www.iuscomp.org/gla/statutes/StGB.htm#248

Fined €2,420 for driving unlicensed quad bike - http://www.timesofmalta.com/articles/view/20110310/local/court.354102

People caught riding their bicycles on the pavements in Palma will soon face a €100 fine. This amount can be increased to as much as €500 if the riding is considered reckless, according to the Regulating Municipal Ordinance for the Mobility of Cyclists, approved last week by the local government.The speed limit for bicycle riders is 20 kilometres per hour on the bike lanes, regardless of where they are.It is forbidden to ride bicycles in parks, gardens and pedestrian areas.http://www.euroweeklynews.com/2011033186500/news/mallorca/100-fines-for-bicycle-riders.html

Edited by Max - 06-Jan-2012 at 23:33
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #52 Posted: 29-Aug-2011 at 11:49
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #53 Posted: 25-Jan-2012 at 00:46
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #54 Posted: 25-Jan-2012 at 16:10
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #55 Posted: 08-Feb-2012 at 02:21

Charge your cellphone with pedal power - http://bikeblog.cyclingaroundtheworld.nl/?p=230These guys were the first officially to do it, now everybody is doing it, and nobody is giving them credit - http://www.kachwanya.com/2010/06/06/nokia-bicycle-charger-kit-did-they-actually-steal-kenyan-university-students-idea/

Edited by Max - 09-Feb-2012 at 00:11
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #56 Posted: 09-Feb-2012 at 00:09The average rider will produce between 125 and 300 watts using the Pedal-a-Watt. While this may not seem like much power, many pieces of equipment draw very little power and can be powered for long spans of time with small amounts of power.

Power Consumption of Typical Appliances:
Small TV   -   75 watts
Large TV   -   200 watts
Laptop PC   -   10 watts
Desktop PC   -   75 watts
Stereo   -   20 watts
Charging a cellphone   -   5 watts
Hi Effic Desk lamp   -   15 watts

An Explanation of Watts vs. Watt-Hours

Watts is an instantaneous measure of power at any moment in time. Watt-hours is a measure of power over time.
For example, if the Pedal-A-Watt is creating 200 watts of power while being pedaled if you pedal for 2 hours, then you have created 400 watt-hours ( 200 watts x 2 hours) of power.
This 400 watt-hours would power a 100 watt light bulb for 4 hours, a 200 watt large screen TV for 2 hours and so on.
...
http://www.econvergence.net/electrofaqs.htm


Edited by Max - 09-Feb-2012 at 00:10
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #57 Posted: 17-Feb-2012 at 17:57
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #58 Posted: 17-Feb-2012 at 20:21

http://bicyclesafe.com/ ова можеби е една од најгорките загатки за сите од урбанистите, преку родителите до самите учесници во сообраќајот, особено проблематично е што сите слепо се држат до знаците но во своја полза, занемарувајќи ги останатите односно недоволно обрнувајќи внимание на случувањат во околината...

можеби решение за сето ова е концептот за неограничен заеднички простор на движење најдобро илустриран на следново видео 12:00-12:40 мин. http://www.rudi.net/node/22085 односно познат како http://en.wikipedia.org/wiki/Shared_space [1]

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #59 Posted: 17-Feb-2012 at 20:32нешто помалку битно но корисно да се знае, треба години за да одредена технологија стане секојдневие, во случајов со карбонските две и кусур децении, но можеби оправдано

Carbon fiber part defects can be invisible to the eye, so you never know what you are getting. Friends don't let friends ride carbon fiber, especially on a bike that is going to be going off of drops... http://www.dreambike.com/weight.htm


Edited by Max - 17-Feb-2012 at 20:33
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #60 Posted: 17-Feb-2012 at 20:50

http://www.bikeforums.net/forumdisplay.php/226-Living-Car-Free [1]

   

   
Edited by Max - 06-May-2012 at 20:05
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12345 9>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.156 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.