build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Кујна

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3456>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #81 Posted: 09-Mar-2015 at 11:23
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #82 Posted: 09-Mar-2015 at 15:38

некои работи се навистина корисни [1][2]

слично корисни ко тоалетните полици

Back to Top
Marie View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 01-Apr-2015
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Marie Quote  Post ReplyReply #83 Posted: 01-Apr-2015 at 11:49
Ми треба мислење, искуство, совет за работна плоча во кујна од масивно дрво. На македонски форуми не најдов ништо, а и кај неколку луѓе што прават кујни ми рекоа „Дрво за работна плоча не се става!“. Среќа на саемов најдов само една фирма и тоа меѓу хали на мал штанд што продаваа кујнски плочи од масивно дрво и се израдував.
Нешто во овој стил сакам да биде, бели елемнти, малку стакло и дрвена плоча
Сакам да ставам и "undermount" лавабо (пишете undermount sink на гоогле за да не ставам слики), тоа што се монтира под плочата и не знам дали е паметно затоа што може да прска баш на делот кај што е дрвото пресечено.
Треба месецов да се почне со правење, ќе ценам многу ако некој со икуство ме охрабри да ставам дрво . Се изначитав по странски форуми за предности и мани, ама тоа е во Америка, во МК ги нема сите типови на дрво како што ги има и таму и не знам кое дрво е најпаметен избор. (На Саем ми го спомнаа Ироко дрво како по издржливо на вода и влага...)
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #84 Posted: 01-May-2015 at 15:38

Mari odi rasprashaj se vo Politehna kaj keramidnica t.e. odma pred konditorot Evropa

nekade 2008 zemav edna kujnska iverica od niv, vo cenata odeshe i besplatno kroenje i kantiranje, a imaa i masiv

jas bi ti preporachal ako mozes da najdesh impregnirano drvo, primer ko onie za deking [1]
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #85 Posted: 13-May-2015 at 12:09


од секогаш се прашувам дали е безбедно компостот да биде блиску до домот, односно преку ѓубретарска цевка ѓубрето да се исфрла во контињер за компостирање додека во домашната корпа да се одложува за рециклирање само стакло, лим и пластика

ова можеби би било корисна опција и за греење [1] но прашање е повторно колку сето тоа е безбедно да биде блиску до домот, можеби со двојно префрлување и некако односно една корпа [2] би ги прибирала вишоците надвор неделно, за дури потоа да се исфрла во компостот кој идеално би требало да биде при врвот од дворот односно највисоката кота како не би отстојувала во него вода а со и би се овозможило ферментирање

друга опција е компостирање по дома, наводно без реа т.н. bokashi иако ова би го употребил за евентуален привремен компост ѕид-до-кујната ко што наведувам погоре 

http://en.wikipedia.org/wiki/Compost#Bokashi

http://letsdoit.ba/novost/122/fermentacija-na-japanski-nacin-kako-dobiti-kompost-bez-neugodnih-mirisa


Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #86 Posted: 13-May-2015 at 22:05


можеби не мора да биде веднаш до кујната ваквиот примарен компост тука за трем потака

...

Convenience for the newly retire couple was of utmost importance and the architect even offered the homeowners a very smart solution for trash removal. Below you can see the owner using the trash receptacle. The trash drops directly into a wheeled trash bin and can be easily removed through the car port.

...

http://mobilehomeliving.org/the-texas-trailer-remodel/


Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #87 Posted: 17-May-2015 at 20:22


единствен проблем за ваков кујнски Испуст за Ѓубре е можното таложење на бактерии со оглед дека истиот треба да биде цевка за компост а не контињер

како логично и најефективно дезинфицирање,  добро би било истиот Испуст да се зрачи повремено со uv-c неонка [1] иако корисно е самиот испуст што поредовно да се брише со некое средство или бар киселина одн. оцет како еко-средество за чистење [2]

~

конечно оние кои не милуваат компост-рециклирање на располагање им е класичната Мелница за Отпадоци http://en.wikipedia.org/wiki/Garbage_disposal_unit [1]



Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #88 Posted: 09-Jul-2015 at 11:11



како тргнало уште малку и компостирањето ќе стане забавна работа

http://www.tuvie.com/smellfree-compost-bin-the-ultra-efficient-odorless-compost-bin-concept/

http://www.tuvie.com/minus-garbage-bin-will-remove-bad-smell-and-bacteria/#more-2926



Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #89 Posted: 10-Jul-2015 at 15:21

http://www.retailmenot.com/blog/healthy-garden.html

[1] https://www.youtube.com/watch?v=OwRpdR9vxMo [1]

http://squarefoot.creatingforum.com/t13732-compost-bin

новитетиве све за 5 но далеку од инспиративни за органик веј оф лајф

уште поарна фора би било табла-компост евентуално џембе варијанта за дополнителен компостен вајб, да гори и крчка ем да пее додека стаса

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #90 Posted: 22-Feb-2016 at 03:00


иако корисни поуки има насекаде како да се отпочне [1] но и како да се заврши [2] со компостирање, според мене главниот трик   во цел овој процес е организацијата  на работната средина, битен момент како ова нешто би станало навика со задоволство...

комбинации има многу, од мали корпи за секојдневно селектирање органски отпад односно нивно секојдневно одлагање во компостот, до директен пајплајн до истиот, но кога станува збор за поголемо семејство или пак одредена комуна, ресторан или кујна во фирма, корисно би било испуст на  храната од плотна во корпа  

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=944&PID=162174#162174

што пак би требало да е доосигурано со интегрирана корпа, дали некоја пофенси  со филтер, или попрактична  со воздушен канал ил црево до надворешен воздух, а како би се скротила рејат која потенцијално супер брзо настанува во херметички затворените корпи (на вакви испусти секош ставајте мрежа на крајот како не би се собирале бубачки  преку истиот)

http://www.compostjunkie.com/compost-containers.html

8. Ventilation
This criteria is usually met by the filter, however, we wanted to restate it. Avoid units that are 100% sealed. If no air is allowed to enter your compost keeper, you will create anaerobic conditions and some nasty odors. This is important to avoid, because you'll create problems in your compost pile outside if you add this anaerobic mess to it. 

If your container doesn't have a filter, please be sure it has some sort of ventilation for air circulation.

муабетов се однесува односно ќе им биде од полза на сите оние  кои бркаат форевер јанг атмосфера и во својот двор и во својата кујна...




Edited by Max - 22-Feb-2016 at 03:03
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #91 Posted: 28-Feb-2016 at 09:19

да не се лажеме колку и да е некој филтер добар посекако некро-ароми ќе врват, и ако не низ тогаш покрај него, во кој случај едино нешто што бар би ја опуштило помислата би била бојата на корпата ... затоа најпрактични се малите еднодневни корпички за растителни отпадоци, ем тие и поредовно се чистат и полесно можат да се дезинфецираат, ако се има предвид дека само врела вода не e гарант за стерилно чиста кујнска плотна [1] за што од помош би биле или тоа отровните хемиски средства, или уште подобро уникатната природа [2][3] и не заборавајте трошки од леб или остатоци од месо, тестенини,пици никако не ги мешајте со компостот за да избегнете да ве сардисаат глувци по дворои и керамиди, од нив правете помија за овчарски кучиња или за комшиите кои имаат што да крмат

дефинитивно за се што е вишок арома најдобра опција е летна кујна, селска куќа или пак ултра модерен аспиратор, кој она нон стоп би вртел а малку би трошел

The most screwed up, badly designed, inappropriately used appliance in your home: the kitchen exhaust

As part of its Future of Home Living, PSFK shows the GreenHood from Italian glam-kitchen designer Snaidero and appliance-maker Falmec. They say it " helps eliminates odors while sanitizing the air around it, using a technology similar to what’s found in ionizing air-purifiers….the always ‘on’ hood acts in eliminating odors and pollutants from organic molecules suspended in the air like cigarette smoke and smells from cleaning supplies."

It is a ductless recirculating hood, a type usually thought of as little more than noise-makers, or as Dr. Brett Singer calls them in the New York Times, "forehead greasers." The article in the Times, entitled The Kitchen as a Pollution Hazard, lists some of the chemicals that are emitted while at home on the range:
Frying, grilling or toasting foods with gas and electric appliances creates particulate matter, nitrogen dioxide, carbon monoxide and carbon dioxide, and volatile organic compounds….Emissions of nitrogen dioxide in homes with gas stoves exceed the Environmental Protection Agency’s definition of clean air in an estimated 55 percent to 70 percent of those homes, according to one model; a quarter of them have air quality worse than the worst recorded smog (nitrogen dioxide) event in London.

Snaidero doesn't explain how their recirculating hood somehow makes carbon monoxide and nitrogen dioxide disappear. Nor do they mention how much air a fan mounted over a kitchen island has to move to get it to actually reach its magic filters, but it is a lot.



Spend some time on Pinterest and you see this again and again: fashionable foodies continue to build giant commercial gas ranges into islands and put almost useless freestanding hoods over them, or buy the even more useless downdraft units.

Yet as our homes get built to higher performance standards, they are getting tighter, and proper ventilation and exhaust is even more important. That's why everyone should have a decent exhaust hood against a wall, venting to the outside. But what goes out is only half the story.

Engineer Robert Bean at Healthy Heating describes the common problem: People go out and buy the big Wolf or Viking stove, stick the big hood on top and don't consider how much air is being sucked out. However, the air going up the hood has to be replaced with something. He writes:
In my opinion the potential health and building problems created by hood induced negative building pressures should rest squarely on the appliance manufacturers and their dealer’s shoulders. The HVAC industry needs to step up and tell these range hood vendors that when you continuously suck way more than you blow you’re going to create problems for the occupants and the building - full stop.

Since it is inside your home, that air has to be heated in winter or cooled in summer, and that is a huge amount of air.


Putting this into perspective - with that amount of output you could heat a floor space over 10 times that of the kitchen it is serving. If you did the same exercise but for summer time sensible and latent cooling you would likely find a similar load for dehumidification of incoming outdoor air. How many people would put in for giggles a 10 ton cooling plant just to wring out the moisture from the make-up air in a residence?

The bigger the range, the bigger the hood, the bigger the makeup air unit required, the more energy needed to condition the makeup air. Don't even think about putting it all on an island, because it has to suck even more air to work at all. And if you really care about being green in the kitchen, forget the Viking and the Aga and go induction.

http://www.treehugger.com/kitchen-design/most-screwed-badly-designed-inappropriately-used-appliance-your-home-kitchen-exhaust.html



HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #92 Posted: 28-Feb-2016 at 17:27

using a technology similar to what’s found in ionizing air-purifiers…

а дури и без јонизатор, само заради економичноста аспираторов има супер предност во однос останатите, меѓу другото постојано луфтирајки евентуална реа од привремената компост корпа
http://www.snaidero.com/living-all-kitchen


Air ionizing rangehood sanitizes the air while you cook

Italian kitchen-maker Snaidero has teamed up with Italian appliance maker Falmec to create an island range hood that boasts air-ionizing technology. Instead of simply acting as an exhaust fan to draw away cooking fumes, the new “green” hood eliminates odors and sanitizes the air in the same way as an air ionizing air purifier.

By applying a bipolar electric field to the flow of air generated by the extractor hood, Snaidero says its new Greenhood attracts volatile organic compounds (VOCs) and neutralizes them by turning them into water and CO2. The rangehood also deactivates viruses, bacteria and allergens by breaking down their external membranes and neutralizes mildew, fungi and spores and tobacco smoke, and eliminates particulates from the air.

Snaidero says the rangehood can be used to sanitize the air even when not cooking, with a sensor embedded in the extractor hood detecting the air quality, which is indicated by a leaf symbol on the unit’s push button panel that will turn from yellow to green as the air quality improves.

But one of the biggest advantages of the Greenhood is that it eliminates the need for exhaust pipes to direct the extracted air outside, as is the case with traditional range hoods. As well as potentially making it cheaper to install in existing buildings and opening up kitchen design possibilities, it means that hot indoor air in summer and air conditioned air in winter isn’t simply funneled outside.

Source: Snaidero - http://www.snaidero.com/innovative-technologies

http://www.gizmag.com/air-ionizing-rangehood/22717/


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #93 Posted: 29-Feb-2016 at 14:34


no dokolku se obezbedat soodvetni uslovi sekoj aspirator e korisen, vo vikendica pred nekoja godina staviv Faber so klasichen filter od jaglen, i shto da kazam mi zavrshi i te kako rabota bidejki ni otvoren prozor ne pomagashe so ogled deka kukjata e krenata so betonski blokovi, kaj ovie modeli interesno e deka moze da se improvizira lesno so filtrite

inaku sovremenive perimetrichni aspiratori kolku i da se podobri za tie ekstra pari shto bi se dale so se dizajnot, poprvo bi zel ekstra kujnsko osvetluvanje ili podobra pechka, a i efektot bi go postignal i so najobichen aspirator plus dodavajki pri podot minijaturen otvor za promaja, potencijalno dobra gachka vo sluchaj i na poplava vo kujnata
http://www.tecnowind.com/bom/doc_view.asp?co_id=184

od druga strana za onie koi se kujnski metroseksualci i dizajnot im znachi povekej od keshot, nim komotno vakvi eksperimentalni formi bi im legnale ko melem na rana


Jenn Air Parametric Hood [1][2][3] A parametric panel increases static air pressure by limiting airflow space. Panel may be opened or removed to access the filters for cleaning purposes.



HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #94 Posted: 01-Mar-2016 at 11:31


Good Question: Do I Absolutely Need a Range Hood?

A question from Tamar - if she can't vent outside, does she need a range hood?

I am planning a kitchen renovation and looking into new appliances. My historic coop won't let me vent outside, so I would have to get a recirculating hood, which isn't very effective. Moreover, there are no upper cabinets over the range, so if I would have to install an expensive chimney-style hood and then not vent it outside.

Is it even worth it to look at hoods if it will be expensive and likely not do much? Should I just be religious about opening the window right next to the range? Get a fan? I am not planning on buying a professional range, but I'd like a decent gas one. I've been thinking about a Bosch.

Tamar, we are going to hastily turn this question over to the readers, since we have not worked much in kitchen renovation.

As cooks we can only repeat what you probably know well, which is that powerful vents with fans that suck cooking smoke and odors away to the outside are great. We do a lot of spice-intensive cooking and meat searing, and a good vent setup is invaluable. Whenever we attempt these maneuvers on a stove with a dinky inside-only fan, the smoke just gets spread around - not dissipated.

So we are curious too; if the hood can't vent to the outside, is there any purpose to it? Protect the ceiling from grease spatters? Look pretty?

What do you say?

http://www.thekitchn.com/good-question-do-i-absolutely-45161

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #95 Posted: 11-Mar-2016 at 01:30


во денешната епизода на феференче шоу, Билјана Дебарлиева се пофали кујната и е во портокалова боја со зелени нијанси а и се останато е во тон, Викса и одбруси така фенси да готвиш, а оваа враќа со насмевка и ведро, за овој да и го пушти  - да денес дизајнерски  може да се комбинира до болка, пр, стартрек кујна и сл.  стварно чоеков е креативен водител нема што, бибер ет ретро вибер тачка

освен кујнски прибор по нетов не налетав на ст-кич-дизајн http://ournerdhome.com/star-trek-kitchen/

освен нешто што би потсеќало на ст-кујна

уште да имаше сталак при снимање 

 

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #96 Posted: 12-Mar-2016 at 20:44



NZ restaurant installs pneumatic tubes to deliver dishes to diners

'Food delivery' pipes will run from the kitchen to the dining room to deliver a sliders and fries to customers.

C1 restaurant in New Zealand has installed a series of pneumatic or ‘food delivery' pipes which run from the kitchen into the café and deliver the establishment's signature Slider dish, comprising mini burgers and fries, to the clientele.



Food arriving at restaurant tables via pneumatic tubes might sound like a scene from TV show "Futurama" (it is), but the concept actually exists in one ambitious café in New Zealand.

C1 restaurant in Christchurch has installed a series of 'food delivery' pipes which run from the kitchen into the café and deliver the establishment's signature Slider dish, comprising mini burgers and fries, to the clientele.

The installation process is already underway and will take approximately a year to complete.

Metal cases containing the dishes will eventually be shuttled under the floor and up through the table legs, to avoid the space being cluttered up with tubes.



C1 restaurant's signature slider dish with mini burgers and fries.


"It's something we've had in the works since before we opened," said owner Sam Crofskey.

The café was destroyed in an earthquake in 2010 and has since been rebuilt, with several modifications.

"When we rebuilt the cafe, we did so with the goal of being the world's greatest cafe," said Crofskey. "A pneumatic burger tube is just one of the many points of difference that our business has."



The pipes run from the kitchen into the café.


The invention is the latest in a line of quirky food delivery systems across the restaurant industry.

These include the widespread trend of the sushi conveyor belt; the concept of ordering food directly from interactive tabletop surfaces and even robot waiter service at the Hajime restaurant in Japan.

Perhaps one of the most unorthodox approaches comes from the Ka Tron restaurant in Bangkok, where chickens are cooked, loaded into a catapult, fired across the restaurant and caught on a spike being held by a waiter riding a unicycle.

http://www.nydailynews.com/life-style/eats/restaurant-installs-pneumatic-tubes-deliver-dishes-article-1.1562480



Edited by +Protagorist - 12-Mar-2016 at 21:00
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #97 Posted: 28-Mar-2016 at 04:40


за цената по која го продаваат медијапанов кај нас, може да купите комплет класичен мебел за цел еден стан,  белки ке падне цена кога и другите локалци ќе фатат пооргански пристап во производството и трговијата, за сега дупло поскапи од кинески [1] а на некое нормално европско ниво [2][3]

настрана еко кабаетот http://www.remodelista.com/posts/remodeling-101-formaldehyde-in-plywood-scary-or-not/ 

Originally posted by +Protagorist



Edited by +Protagorist - 28-Mar-2016 at 04:40
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #98 Posted: 03-Apr-2016 at 22:46


eve profi sf pristap, ali pak podobro nekoja petparacka plastika nego medijapanov, bas i BC me potseti na ova [1]

http://www.gorenje.com/interior-design/kitchens-gorenje/modern/kira-polar-blue-gloss

verojatno za site koi go miluvaat ovoj pristap dobro kje im dojde i celosno sterilna atmosfera [1][2][3] idealen poklon za hipohondrici






Edited by +Protagorist - 04-Apr-2016 at 05:35
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #99 Posted: 04-Apr-2016 at 14:55


иако навистина постојат корисни антимикробни средства ко што е посочено горе, утре потребата од нив озбилно би се намалила и од самата обработка на дадена површина со самочистечки структурни патерни [1] илити самочистечки хемиски премази и фолии [2] ко такви потенцијално применливи на секакви површини, па дури и за плочки [3] настрана еколошкиот кабает пред кој многумина би замижале а само како би имале суперчиста кујна на располагање

затоа утре светлосна дезинфекција би била најсоодветната комбинација

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1487&PID=202358#202358

вака земено дури и арпаџик нелакирано дрво, па дури и плута, лесно би се дезинфицирале, идеална можност за и современите кујни да изгледаат рустикално а стерилно





HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #100 Posted: 04-Apr-2016 at 15:21


околу бактериите можеби се' наједноставно би се решило доколку човек може да си дозволи бакарна атмосфера, дури и по апаратите [1]

[1] http://www.jagfabrication.com/copper-countertops/ [1]




HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3456>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.250 seconds.

Copyright ©2007 - 2021  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.