![]() |
![]() |
![]() |
Кучиња скитници |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 15> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() Posted: 16-Mar-2008 at 15:28 |
Темава ја видов на еден друг форум, па си реков зашто и ние овдека како "професионалци" за урбани прашања да ја продискутираме. Идејата за темава е многу добра, поради ова е еден проблем кој речиси сите градови кај нас го имаат. Кога се работи за овој проблем јас сум малце порадикален во ставовите и сметам дека мора поригорозно да се пристапи, пошто нели и природата е така создадена посилните да ги јадат послабите. Луќето се посилните и мора малце префдаторски да постапат. Значи кога некој лав ќе ве нападне во путнина он претходно не размислил за човекови права. Така и ние нема што да му ја мислиме за правата на животните, зашто сите тие организации освен што мерат мозок, перат и пари. Значи не викам дека треба да се убијат сите до едно, ама да не ги жалат до толку. Стационарот е одлично решение, а за исхрана на тие животни може да се користи застарена (непогодна за луѓе) храна од пекари и ресторани. Ова што се га се прави со кастрација е бадијала. А веќе се иде кон тоа треба женките да се стерилизираат, а не мажјаците. Во скопје на ова прашање му се пристапува ептен фушерајски и воопшто нема некоја посветеност, а голем проблем е !!!
Edited by pbanks - 15-Jun-2008 at 20:27 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Инаку на скопските улици највеќе се застапени примероци од расите "Англиски стритер" и "Германски штрасер" !
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9140 |
![]() ![]() |
![]() како за почеток не се слагам со пристапов. Е сега точно е дека до сега не се најде решение за ова но тоа е бидејќи тие што требаат не си ја вршат работата исто како што и секоја трета канделабра у градов свети или како што улиците се прошарани со дупки и прекопи. Значи проблемот не е до методите, туку до ефикасноста. Нема систематичност никаква. Мислам дека стерилизацијата е сосема ОК решение. Темава е на место, има за што да се дискутира ![]() Edited by pbanks - 16-Mar-2008 at 15:32 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
И јас мислам дека ако се иде кон еден похуман пристап тогаш стерилизацијата е најдобро решение. Ама стерилизација на женките а не на мажјаците. Еве ви два примера:
1.На една улица има 100 кучиња и 100 кучки. Доаѓа шинтер и кастрира 99 кучиња. Тоа едно (блазе си му) ќе ги оплоди сите 100 кучки. И пак беља, се раѓаат уште 100!!! 2.На една улица има 100 кучиња и 100 кучки. Доаѓа шинтер и стерилизира 99 кучки. Таа една (тешко нејзе) ќе биде оплодена од само едно куче (неможе од сите 100 у исто време). Ќе се роди само едно куче. Сега што е бољи?! |
|
![]() |
|
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
Јас лично не се слагам дека треба попредаторски да пристапуваме. Човекот се разликува од животните со својата интелигенција. Со самото тоа што имаме развиено свест, неможеме да ги затвараме очите пред непотребното експлоатирање на животните. Благодарејќи на тоа „предаторско„ однесување, човештвото прошло низ мрачни пероди како војни, расни дискриминации и сл.
Ме иритира тоа што луѓето викаат дека ние сме наводно „посилни„ па ги поседуваме пониските организми. А фактот дека сме поинтелигенти и имаме поголема одговорност во однос на нашава планета/биосфера? Што се однесува до уличниве кучиња, претставуваат опасност и дефинитивно треба да се отстранат. Најхумано решение е стационар или/и стерилизација. Доколку треба да се бира меѓу човек и животно, приоритет треба да има човекот. |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
znam deka ima mnogu kucinja skitnici kaj nas, da bese makedonija nekade vo kina , sigurno ke vi nadostigase da nacekate nekoe kuce na ulica, kako i da e
![]() ![]() ![]() ne znam kakva rasa e , ama kako sto gledate na uvoto ima nesto obelezeno ,ne znam sto bi mozelo da pomogne okolu ova |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
lslcrew, не ми се верува дека имаш толку воопштен буквално нацистички пристап: нормално било посилните да ги јадат послабите.
![]() Па не е ова синџир на исхрана, туку општество човече! Инаку не знам какви резултати дава кастрирањево и дали има шанса да успее долгорочно... Навистина не сум запознаен добро со темата. Ама и мене ми останува да се сложам дека која мерка и да се применува, неопходно е да се применува квалитетно и доследно. Само така може да вроди со плод. И патем да спомнам дека многу повеќе имам против сите оние крволочни раси што за жал се величаат од многу луѓе, отколку што имам против уличните кучиња. На само маски и сл. (што и онака не се применува), јас тие раси буквално би ги забранил. |
|
![]() |
|
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
@mitatos: Човече секаде идеш со апаратот!
![]() Edited by gotsomekicks - 16-Mar-2008 at 15:47 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Токму тоа сакав да кажам готсоме. Дека во градската средина човекот треба да има предност. На кучето ете му планина!!! Значи се слагам дека треба похумано колку што можеме. Меѓутоа мора и некогаш safemode, па да постапиме онака по метод Макијавели!!!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Тоа жолтото на увото значи дека е кастрирано мислам. Исто има и некои со црвен околувратник. Тоа мислам дека значи дека е стерилизирана женка.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Тоа е во ред. Мене не ми се допадна тоа што сметаш дека тој што е посилен треба да постапува предаторски.
Edited by gotsomekicks - 16-Mar-2008 at 15:50 |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
@gotsomekicks
heheh , slucajno go slikav, kako da znaev deka ke otvorite vakva tema ![]() ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Мислам дека предаторско однесување не му доликува на интелегентно суштество како човекот, така да не се согласувам дека треба да се убијат тие кучиња воопшто. Кога Дарвин излегол со својата теорија за природна селекција, тогашните светски сили како Велика Британија и Франција ја искористиле како изговор да ги освојат и колонизираат неразвиените Афрички земји
![]() Кога сме веќе кај решение за кучињата скитници, мислам дека кастрацијата е најдобар метод (се додека се извршува систематски и квалитетно) бидејќи: 1. Кога машкото куче е кастрирано, тоа нема нагон за парење и е многу по питомо така да нема опасност некој човек да биде нападнат 2. Кога веќе овие кучиња се кастрирани значи дека нема да може да се размножуваат, така да нивниот број постепено ќе се намалува се додека бројката на кучиња скитници не се сведе на стотици. 3. Овие скитници може да се однесат во стационар (веќе имаме еден, а потребни се барем 1 во секој град низ државата, секој со големина сразмерна со бројот на кучиња скитници во градот) и како во Америка и други земји да се остават на посвојување откако ќе се вакцинираат и исчистат. Тие исто прават тест дали кучето е бесно и смее да се даде на посвојување, така што додека му даваат храна, со гумена рака на стап пробуваат да му земат од јадењето и да го разбеснат. Ако кучето гризне, тогаш тоа не смее да се даде на посвојување и го успиваат. Animal Planet LA Animal police Јас навистина би земал едно такво кученце бидејќи ми се многу помили од било кој питбул ротвајлер доберман и слични ѕверови. Имам едно во маало многу си го сакам и тоа мене ![]() Edited by La Linea - 16-Mar-2008 at 17:27 |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Јас чувам неколку мачки што сум ги собрал од улица ![]() А патем Анимал Планет владее ![]() |
|
![]() |
|
ProMKD ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 244 |
![]() ![]() |
Абе ако сме интелегентни до сега ќе го решевме овој проблем.
Овие кучиња праат бељи низ градовите секој ден! Исто како да земеме некој криминалец, да го кастираме да нема деца, и да го пуштиме од идризово.. пак ќе прај бељи нели. Кучињава касаат, лаат, излетуваат на улица (знам еднаш ќе летав од мотор ради џукела на партизанска - еднаш накај стража), не глеам никаква корист од нив. Ем НЕ Е ХУМАНО да ги пратиш на улица кај што немаат јадење и дом, ем за нас не е добро. Мора да има некоја опција што ќе ги задоволи сите апетити. Како беше оноа, да ги пратиме сите у Тетово? ![]() |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9140 |
![]() ![]() |
![]() Edited by pbanks - 15-Jun-2008 at 20:36 |
|
![]() |
|
se_manda ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
iiiiiiii koj napizden pogled ima dzukelava hahahahahhahah
|
|
![]() |
|
ProMKD ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 244 |
![]() ![]() |
preeska vidov vo Micurin ulicar Sar Planinec OGROMEN da vidite kolku bese strasno kucevo! Nemase losi nameri (vo momentot) ali ne daj boze da ti se frli.. mora da se resat od takvi!
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AF5CBF16BA2F354295B070EF9E8228A7
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 15> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |