build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Коритото и кејот на Вардар низ Скопје

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234 20>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Jul-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 7859
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 14-Jul-2008 at 19:51
им текна Smile
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 06-Apr-2008
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 3304
  Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 16-Jul-2008 at 14:26
Ги спомнавте гумените каскади но заборавивте на ветувањата за плажи по кејот на вардар
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 06-Apr-2008
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 3304
  Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 16-Jul-2008 at 14:36
Еве не баш добра слика за илустрација како е тоа во Будимпеста низ целиот кеј со песоци базени кафичи ....
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9141
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 16-Jul-2008 at 14:57


За плажите имаме развиено дискусија во посебна нишка

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=153


Cheers
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 15-Aug-2008 at 20:58
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=462DDC2DA98AF64AB02449A4B9EFA8F1


Багери го чистат коритото на Вардар

Коритото и кејот на реката Вардар во следните десетина дена ќе се расчистуваат од тињата и сметот, откако драстично опадна нивото на водата. Екипи на Јавното претпријатие „Улици и патишта“ со два багера спуштени во коритото на Вардар и 4 камиони работат кај хотелот „Александар палас“ и кај зградата на Македонската радио-телевизија.Најголем дел од собраните наноси се користат за да се пополнат дупките во коритото што се создадени од струењето на водата. Останатата тиња се товари во камиони и се носи во депонијата Дрисла.Две бригади на „Улици и патишти“, составени од по 6 вработени, работат на расчистување на дивата вегетација по косините на кејот на реката Вардар.

Досега рачно се исчистени 50.000 квадратни метри површина. Со програмата за работа е зацртано до крајот на сезоната да се расчистат 63.900 квадратни метри површина. Со помош на градежна механизација исчистени се 4.000 квадратни метри, а со програмата се планира да се расчистат 30.000 квадратни метри.Во последната фаза од оваа акција ќе се прередат изместените гранитни коцки на кејот.Водостојот на реката Вардар во последниве десетина дена драстично е опаднат, па најголемата река во државата може лесно да се прегази. Нискиот водостој е резултат не само на екстремно високите температури туку и на зголеменото трошење вода за наводнување и други потреби.Според мерењата на Управата за хидрометеоролошки работи, протокот на Вардар е 6 кубни метри во секунда. Апсолутниот минимум од 5,2 кубни метри во секунда бил забележан во 1961 година.

(А.П.)
Фото Маја Златевска

Back to Top
Shopgirl View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 12-Aug-2008
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Shopgirl Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 17-Aug-2008 at 00:22
Vardar e reka od 5ta kategorija, a postojat 4 kategorii na zagadenost. Toa znachi deka vodata od Vardar ne smee da se koristi ni za indrustriski celi. :(

Minatata godina vo mart, studenti od AF SKopje vo sorabotka so Grad Skopje, rabotea rabotilnica za ureduvanje na minor koritoto na Vardar, i imase impresivni idei.. Se raboterse na dve lokacii, enda vo Centar naspoti GTC, pred MNT, i drugata vo park, nasproti Kajakanu klubot. Temata na rabotilnicata beshe Reanimacija na leviot breg na Vardar... Gradot veti deka nekoi od idejnite reshenija kje gi izvede.. megjutoa eve ushte se cheka.

A pritoa go ismevam proektot so vrbite vo Vardar, koj ne samo shto ne e produktiven, tuku e nelogichen, neadekvaten, nepotreben..
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3887
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 17-Aug-2008 at 04:00
П Р О Г Р А М А
за одржување на коритото на реката Вардар на подрачјето на град Скопје за 2008 година
Година: 2008 Број: 4

Датум на издавање: 03/28/2008

Општина: Совет на Град Скопје

Тип:Програма

Наслов: Програма за одржување на коритото на реката Вардар на подрачјето на град Скопје за 2008 година

Текст:Врз основа на член 36 од Законот за локална самоуправа (“Службен весник на Р.М.” бр.05/02) и член 10,точка 4,алинеја 20 од Законот на Град Скопје (“Службен весник на Р.М.” број 55/04 ), Советот на Град Скопје, на шеесет и втората седница, одржана на 24 март 2008 година, донесе


I. Вовед

Со оваа Програма се дефинира обемот и динамиката на потребните активности за одржување на минор- коритото на реката Вардар во урбаниот дел во град Скопје, како и начинот на финансирање на истата за 2008 година.

Делот од речното корито, што е опфатен со програмата, е по должина на реката Вардар и тоа од мостот во Сарај до мостот ,,Близнак,, во населба Аеродром .


II. Планирани активности

Одржувањето на коритото на левиот и десниот брег на реката Вардар предвидено е да се одвива во три фази и тоа:

·Прва фаза- рачно чистење

Рачното чистење на косините на коритото подразбира сечење и отстранување на дрва и на целокупната ниска вегетација (трева, корење,трња и друга дива вегетација) како и собирање на пластична амбалажа.

·Втора фаза - машинско туркање на песочни наноси

Машинско булдожерско туркање на песочните наноси и мил опфаќа пополнување на дупките и нерамнините на нивелетата на речното корито. За реализација на истото потребно е да се постават времени шљунковити рампи за да се овозможи влез на потребната механизација во коритото на реката

·Трета фаза - машинско чистење, утовар и транспорт

Машинско чистење е во функција на регулација на речното корито и под него се подразбира отстранување на суспендиран нанос и наталожен мил по косините и нивелетата на реката Вардар. За реализација на истото потребно е да се постават времени шљунковити рампи за да се овозможи влез на потребната механизација во коритото на реката . Извадениот нанос , мил и друг материјал ќе се товари на камиони и ќе се транспортира до соодветна локација.

·Четвртата фаза - прередување на гранитни коцки на мајор коритото

Во оваа фаза предвидено е прередување на извадените гранитни коцки на мајор коритото, кои се во непосредна близина на минор коритото.


III. Физички и финансиски приказ на работите по фазиЗа реализација на оваа програма потребни се средсва во висина од вкупно 14.193.000,00 денари


IV. Финансирање

Финансирање на Програмата се врши од средствата кои ќе се обезбедат од Буџетот Град Скопје за 2008 година.


V. Извршител

Извршител на активностите предвидени со Програмата ќе биде ЈП Улици и патишта - Скопје, Сектор за одржување на хидромелиоративни системи, врз основа на претходно склучен договор со Градот Скопје.


VI. Надзор

Надзор над извршувањето на Програмата врши Секорот за комунални работи.


VII. Завршна одредба

Оваа Програма влегува во сила следниот ден од денот на објавувањето во “Службен гласник на Град Скопје”.

Број 07- 844/1
24 март 2008 година
Скопје

СОВЕТ НА ГРАД СКОПЈЕ
ПРЕТСЕДАТЕЛ,
Ирена Мишева, с.р.Edited by beTon - 17-Aug-2008 at 04:32
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 17-Aug-2008 at 04:13
Originally posted by Shopgirl


Minatata godina vo mart, studenti od AF SKopje vo sorabotka so Grad Skopje, rabotea rabotilnica za ureduvanje na minor koritoto na Vardar, i imase impresivni idei.. Se raboterse na dve lokacii, enda vo Centar naspoti GTC, pred MNT, i drugata vo park, nasproti Kajakanu klubot. Temata na rabotilnicata beshe Reanimacija na leviot breg na Vardar... Gradot veti deka nekoi od idejnite reshenija kje gi izvede.. megjutoa eve ushte se cheka.


Да не беше тоа поврзано со идејата за „плажа“?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 17-Aug-2008 at 04:17
Не е поврзано. Лани се најавуваше дека градот ќе распиште тендер за изведба плажа на вардар па ништо не бидна. Така да одвоена е изгледа работата. Барем така имаме евидентирано во темата за плажата.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 17-Aug-2008 at 04:40
Иначе се работи и во делот кај Аеродром. Вчера возев точак по кеј и видов екскаватор и камиони близу пешачкиот мост.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 17-Aug-2008 at 04:44
Извини што е тоа екскаватор. Булдожер?! Некој лингвистички дериват на excavation?!
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 17-Aug-2008 at 05:03
Екскаватор е ова


А булдожер е ова


Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 17-Aug-2008 at 05:19
А багер?!

Ова може треба да иде у градежни совети и едукација, под тема механизација.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3887
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 17-Aug-2008 at 12:21
Originally posted by lslcrew

А багер?!
Ова може треба да иде у градежни совети и едукација, под тема механизација.


дефинитивно треба да се почне тема за идиомите и кованиците од зборови во градежништвото, има доста народ што е затекнат кога ќе чуе македонска верзија за интернационална терминологија или пак не го знае потеклото и значењето на интернационалната, а добро е да се потрудиме да ги наведеме или изнајдеме (доколку ги нема) правилните македонски термини за градежните работи и муабети и да направиме своевиден импровизиран градежен толковник, па нели оваа година е година на македонскиот јазик, па вака и ние нешто да допринесеме.
инаку доста работи може да се најдат во толковниот речник на македонскиот јазик кој од неодамна е комплетиран а мислам дека го има и во електронска верзија но како и книжното издание за сега може само да се купи во Институтот за македонски јазик во УКИМ комплексот на факултети но сигурен сум дека доста и се пропуштени посебно во делот на идиоми-сленгови...

Bagger - идиом преносно значење од англискиот термин за лифт куферџија
Excavator - правилниот термин - digger копач (a person or thing that excavates)
Power shovel - турбо лопатар (тоа билбил е премногу брзо а и мало за да му се закачи в среде) LOL сигурно во суводол имаат подобри сленгови

Back to Top
Shopgirl View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 12-Aug-2008
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Shopgirl Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 17-Aug-2008 at 12:25
Originally posted by Cloverstack

Originally posted by Shopgirl


Minatata godina vo mart, studenti od AF SKopje vo sorabotka so Grad Skopje, rabotea rabotilnica za ureduvanje na minor koritoto na Vardar, i imase impresivni idei.. Se raboterse na dve lokacii, enda vo Centar naspoti GTC, pred MNT, i drugata vo park, nasproti Kajakanu klubot. Temata na rabotilnicata beshe Reanimacija na leviot breg na Vardar... Gradot veti deka nekoi od idejnite reshenija kje gi izvede.. megjutoa eve ushte se cheka.


Да не беше тоа поврзано со идејата за „плажа“?Megju ostanatite idei imase i ideja za plazha..
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Jul-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 7859
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 17-Aug-2008 at 13:47
абе остај плажите, треба да се уреди, да се исчисти и да се осветли
и дефинитивно треба некој да помисли на нивото на водата
и зашто никој не ја сака тревната површина, или е претворена во слама или го има обраснато целиот кеј


Edited by zabegan - 17-Aug-2008 at 13:49
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 17-Aug-2008 at 15:31
Originally posted by Shopgirl


Megju ostanatite idei imase i ideja za plazha..

За плажата има подетално овде:
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=153&PN=1
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12453
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 19-Aug-2008 at 16:14
Риалити чек: Кејот и коритото на Вардар во Мал Ринг, во најстрог центар на градот.

Како очајната состојба на коритото и кејот да не е доволно, има и бонус:

- Коњ на испаша, што не е невообичаена глетка во Скопје, ама на оваа локација дури и мене ме изненади...

- Човек стварно треба да е мрднат за да лови риба во Вардар, поготово во Скопје, ама кога веќе решиле, не морале баш у центар да се нацртаат...


Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 19-Aug-2008 at 16:29
Ја апелирам на рибарите од Скопје да ловат риба, има едно убаво место, под новиот мост во влае! Тамо не им е мутна водата многу!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14-Jan-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 10988
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 22-Aug-2008 at 01:39

Интервентна акција за чистење на најголемата македонска река

Генералка на Вардар


Ќе се чисти тревата, ѓубрето и градежниот шут таложени со децении од изворот во Вруток, па до македонско-грчката граница во должина од 301 километар


Со тешка механизација, багери, камиони и рачни алати, вчера, 40 војници почнаа со чистење на коритото на Вардар кај хотелот "Александар палас" и сливот на Лепенец. Ќе се чисти тревата, ѓубрето и градежниот шут таложени со децении од изворот во Вруток, па се до македонско-грчката граница во должина од 301 километар.
Овие активности го означија стартот големата еколошка акција за генерално чистење на целиот слив на нашата најголема река, што ќе се одвива во следните дваесетина дена. "Интервентна акција за чистење на реката Вардар" е Владин проект во којшто ќе бидат вклучени претставници од Министерствата за животна средина, за Транспорт и врски, за Земјоделие, АРМ, Дирекцијата за заштита и спасување, МЕПСО, повеќе фирми, како и општините каде ќе се изведува акцијата. Координатор на проектот е Центарот за управување со кризи. На вчерашната промоција на проектот, координаторот на работната група од ЦУК Драги Димовски информираше дека паралелно се работи на осум локации.
- Посебно ќе се интервенира критичните точки. Денеска почнавме со работа и во Гостивар и во делот кај Удово и Ѓавато, каде што постои опасност од поткопување на магистралниот пат - појасни Димовски. Министерот за животна средина Неџати Јакупи потенцираше дека акцијата ќе има голем еколошки ефект и ќе придонесе за заштита на биодиверзитетот на реката.
- Многу важно е тоа што првпат се спроведува генерална интервенција за чистење на Вардар од градежен шут, вегетацијата и разновидниот отпад. Реката на одредени точки е многу загрозена, отворени се такви меандри од 90 степени, коишто го имаат свртено текот на водата во сосоема друг правец - рече Јакупи.
Вардар е обраснат со треви, на делови има диви депонии, а неретко по водата летаат пластични шишиња и разни отпадоци. Неколкумина риболовци кои вчера ги затекнавме на брегот тврдат дека се случува по реката да течат и фекалии. "Акцијата е одлична, но треба да се спроведат системски мерки за да се спречи понатамошното загадување на реката. Без пречистителни станици нема да добеме поголем ефект, рекоа тие.

http://vecer.com.mk/?ItemID=1E0E279640924949AE64AED77236690D


Вардар се чисти од Вруток до Гевгелија

Со собирање на градежниот шут и отпад и со сечење на дивата вегетација на кејот на Вардар непосредно до хотелот „Александар палас“, вчера почна да се реализира еколошкиот проект за чистење на речното корито од изворот во Вруток до грчката граница.

- Почнавме со работа на седум до осум локации, а ќе се започне со работа и во Гостивар и на делот кај Удово. Во моментов на кејот од реката Вардар кај хотелот „Александар палас“ работат околу 40 војници со една градежна и машина за товарање и камион - рече Драги Димовски, координатор на работната група од Центарот за управување со кризи.За проектот наречен „Интервентна акција за чистење на реката Вардар“, Владата формира координативно тело што ќе ги планира, спроведува и анализира работите на надлежните институции и организации во акцијата. Акцијата продолжува во наредните дваесетина дена. Во оваа акција е важно тоа што Вардар ќе се прочисти од градежниот шут, вегетацијата и разновидниот отпад. Реката на некои точки е многу загрозена и затоа мислам дека со ова прочистување ќе се интервенира адекватно. Ваква генерална интервенција не се случила подолго време, освен на некои места од текот - изјави Неџати Јакупи, министер за животна средина и просторно планирање.Со проектот ќе координира Центарот за управување со кризи, а во неговата реализација ќе бидат вклучени претставници од Министерството за транспорт и врски, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Министерството за животна средина и просторно планирање, АРМ, Дирекцијата за заштита и спасување, МЕПСО, градежни и приватни фирми, како и локалните самоуправи каде што ќе се изведува акцијата.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=21D10F983526184BA2C858D3B1447F4A
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 20>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.418 seconds.

Copyright ©2007 - 2024  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.