build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спојување на две маркици (градежни парцели)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
tinodj View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote tinodj Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Спојување на две маркици (градежни парцели)
    Posted: 09-Nov-2014 at 18:00

Ова прашање е слично на:

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3090

Само во овој случај спротивно.

Ме интересира дали е можно на катастарска парцела на која се предвидени две градежни парцели да се спојат, односно да се направи само еден објект наместо два, во границите на двата објекти.

На сликата е дадена моменталната ситуација и мој евентуален предлог (со црвена линија). Значи нема излегување од градежните линии на двата објекти.

Најмногу ме интересира дали некој имал вакво искуство, дали трае многу и дали воопшто е возможно?

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 09-Nov-2014 at 19:07
со спојување на маркици е изградено половина од државата.сите оние зградите што се градат на локација на повеќе стари куќи се изградени на овој начин.

за деталите треба да се обратиш во одделот за урбанизам во општината каде ти се овие маркици и ќе ти ја кажат процедуцара
Back to Top
tinodj View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote tinodj Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 09-Nov-2014 at 19:54
се работи за празни плацови, досега неизградени. Од Општина велат дека требало измена на ДУП и дека многу коштало и траело. Што вели искуството? Колку би ме коштало и колку би траело?

Во секој случај би барал да изградам помалку од што е сега предвидено, а во висина веројатно исто како што е предвидено.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 20-Nov-2014 at 20:08

a zoshto ne gi prodadesh placoite i si zemesh eden carski, mislam da treba tolku da gi molam u opshtina pa ushte i da gi chekam, dobro zavisi moze i navistina imash carska lokacija ushte ako e zemena na zimi majka bez da si platil za placovite skapo togaj dremi i chekaj bitno imash verojatno plan shto ponataka

probaj javi se vo Inpuma da ti kazat rok so ogled deka oni im gi pravea do pred nekoe vreme dupovite i na gradot a i na poveketo skopski opstini, siguren sum deka izmenite so niv kje ti projdat najbrzo, moi rodnini se bea obratile do niv i navistina me iznenadija so ekspeditivnost
Back to Top
tinodj View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote tinodj Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 23-Nov-2014 at 03:24
Originally posted by Max

a zoshto ne gi prodadesh placoite i si zemesh eden carski, mislam da treba tolku da gi molam u opshtina pa ushte i da gi chekam, dobro zavisi moze i navistina imash carska lokacija ushte ako e zemena na zimi majka bez da si platil za placovite skapo togaj dremi i chekaj bitno imash verojatno plan shto ponataka

probaj javi se vo Inpuma da ti kazat rok so ogled deka oni im gi pravea do pred nekoe vreme dupovite i na gradot a i na poveketo skopski opstini, siguren sum deka izmenite so niv kje ti projdat najbrzo, moi rodnini se bea obratile do niv i navistina me iznenadija so ekspeditivnost

ne e za skopje

a i uste ne mi se ni zemeni, razmisluvam za nivno kupuvanje.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 22-Aug-2015 at 08:06

Почитувани, Молам за одговор - совет.Јас и мојот пријател купивме градежна парцела во Охрид, кога е купивме се водеше со два К.П. бр. сега нашата парцела е поделена на 6 ПАРЦЕЛИ со различни култур по заслуга на катастар Охрид. Имено соседите узурпирале дел од нашата парцела и бесправно го запишале на нивно име, Општината бесправно изградила пат и бесправно го запишале како пат. Против сите овие водев Судски спор кои се решија во моја корист, сите пресуди ги доставив во катастар Охрид сите парцели се запишани на наше име но со различни култури. Што уште требит да направам да се запишит само една култура неизградено земјиште и да имам 2 - катастарски броја. И.Л.90703 Охрид 4 Однапред ви Благодарам.

Почитувани, Ве известуваме дека за спојување катастарски парцели се поднесува уредно пополнета пријава со доказ за платен надоместок на жиро-сметката на АКН во висина од 350 денари по пријава и доказ за уплатен износ од 50 денари за административна такса и геодетски елаборат изработен од приватна геодетска фирма. Услов за спојување на катастарските парцели е да се на ист носител на право на сопственост и да се со иста катастарска култура и класа, како и да претставуваат една целина. За промена на катастарска култура и класа на земјиште се поднесува уредно пополнета пријава, доказ за платен надоместок на жиро-сметката на АКН во висина од 950 денари (за една катастарска парцела), како и доказ за уплатен износ од 50 денари за административна такса. Доколку се работи за промена на култура од земјоделско во градежно земјиште, кон пријавата се приложува и извод од урбанистички план или урбанистичка планска документација. Со почит, Агенција за катастар на недвижности

http://www.uslugi.gov.mk/Prasanja.aspx?UslugaID=2a69035f-3903-4898-aa53-2101430211fc

еве и како да се убрза општината

Imam plac so 2 gradezni markici a do nego iako se predvi deni 2ulici ne mozam da vlezam.Pristapite se ogradeni od sosedite i poradi toa ne mozam da izgradam kuka i platam komunalii.Za ova podnesuvav mn.baranja do opstina Cen tar a tie se odnesuvaat kako da gi stitat interesite na sosedite. Gospodin Pizula i ostanatite administrativci od tamu mi go drzat semejstvoto vo zaloznistvo 3god.i ne mi sozdavaat us lovi za gradba kako da ne sakaat da gi uplatam parite za gra dezna dozvola vo opstinata.Dali ministerot moze da gi kon trolira ovie administrativci sto gi delat graganite na prv i vtor red.Kade da se obratam za da gi ostvaram svoite prava.Zosto ovie administrativci gi krojat sudbinite na obicnite luge a za toa se plateni od drzavni pari.Ke mi odgovori li nekoj zosto se tolku ne odgovorni i koj im go dade pravoto vo drzavava da si igraat so tugi zivoti.Pa drzavata ne e samo nivna taa pripaga i na moeto semejstvo kako ne im e sram

Почитувани, Дозволете ни да Ве известиме дека во надлежностите на Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам е предвидено да се врши надзор над работата на општинските органи согласно член 144 и 145, како и 147. 148 и 149 од Законот за градење, а во делот на донесување на урбанистичките планови согласно член 64 и 66 како и член 6, 68 и 69 од Законот за просторно и урбанистичко планирање. Поради наведеното потребно е со конкретни докази да се достави барање до Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам за вршење надзор над работата на општинските органи во конкретната општина. Со почит, Министерство за транспорт и врски на РМ

http://www.uslugi.gov.mk/Prasanja.aspx?UslugaID=e61971df-60e7-4e80-aede-323b1d6d0614

Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.270 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.