![]() |
![]() |
![]() |
Братислава, Bratislava |
![]() |
Post Reply ![]() |
Author | ||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() Posted: 14-Jul-2016 at 14:37 |
|
Неколку часа минати во прошетка низ главниот град на Словачка водат кон овие фотографии. Имав можност да престојувам повеќе отколку што очекував во овој град (благодарејќи на Визер). Лично сум љубител на градови кои имаат население од 200.000 до 1.000.000 жители. Можеби од навика од Скопје, можеби од љубов кон Љубљана.
Како и да е, мене лично Братислава ми остави многу поубав впечаток од Прага, на пример. Не говорам за фотографирање или места кои можат да се посетат, туку за живот. Одлично среден сообраќај, чист и мал град, во кој може спокојно да се живее и твори. Штета што не направив фотографии од Петржалка. За жал, Братислава е она што ние не сме. Фрустрациите, нељубењето на градот и „Скопје 2014“ не доведоа до тоа да бидеме уништен град. Братислава ми се чини дека е спротивно од ова. |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Во продолжение следуваат фотографии од Братислава (аеродромот, железничката, стариот град и транспортот во градот):
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
|
Има квартови кои што наликуваат како кај нас во Карпош 1 и 2 со оние мали социјалистички згради на по 3 ката.
![]() Внатре во главната автобуска станица. ![]() Само толку слики имам, бев на кратко само ![]() Бојан ме интересира се искачи горе до замокот?Сигурно нуди убава глетка на градот ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Од Братислава најмногу што видов се автобуската, железничката станица и аеродромот. Многу работи ми се случуваа околу овие три локации, бидејќи крајната дестинација не ми беше Словачка.
Ме изненади тоа што автобуската станица на полноќ не е преполна со пијаници/наркомана/џепчии/итн. кои трагаат по странци за да ги ограбат. Во секој поголем град од централна Европа, ова е стандардна шема. Во замокот не успеав да се качам, се задржав во стариот дел од градот, кој пак е близу до самиот замок. Морав да фотографирам некои делови кои ми беа приоритет ![]() Пак ќе речам, Братислава е совршено место за живеење ако не сте запечени по милионски градови, а истовремено сакате култура во вашето живеење. |
||
![]() |
||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|
Се согласувам, градот е совршен за живеење! Има дух, среден, мирен, чист...
|
||
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
А милионскиот град е во комшии на неполн час раздалечина.
Е ова прв пат го слушам. Убедливо најдосадниот град кој го имам посетено во животот. Свесен сум за објективните предности во многу сфери пред Скопје, но Скопје и вакво отечено од ботокс не би го менувал за Љубљана. Edited by pbanks - 14-Jul-2016 at 21:58 |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
прескромно дури и за источноевропски град, навистина ме изненади бруталистичката автобуска, но и патот до неа од железничката, имаше побрзо автобус до Виена па успат ја бев прошетал Братислава, што да кажам пријатно се изненадив и јас ко Бојан, чудно смирена атмосфера, иако дека касна пролет па и зеленилото да си го стори своето, единствено ме зачуди што немаше некоја екстра раздвиженост во градот до сега нај мелозвучно 360° видео што го имам свртено https://www.youtube.com/watch?v=e0qNvpY_5nA |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |