Братислава, Bratislava
Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Патеписи
Forum Discription: Патеписи од Македонија и светот
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3335
Printed Date: 04-May-2025 at 13:31
Topic: Братислава, Bratislava
Posted By: BOJAN
Subject: Братислава, Bratislava
Date Posted: 14-Jul-2016 at 14:37
Неколку часа минати во прошетка низ главниот град на Словачка водат кон овие фотографии. Имав можност да престојувам повеќе отколку што очекував во овој град (благодарејќи на Визер). Лично сум љубител на градови кои имаат население од 200.000 до 1.000.000 жители. Можеби од навика од Скопје, можеби од љубов кон Љубљана.
Како и да е, мене лично Братислава ми остави многу поубав впечаток од Прага, на пример. Не говорам за фотографирање или места кои можат да се посетат, туку за живот. Одлично среден сообраќај, чист и мал град, во кој може спокојно да се живее и твори. Штета што не направив фотографии од Петржалка.
За жал, Братислава е она што ние не сме. Фрустрациите, нељубењето на градот и „Скопје 2014“ не доведоа до тоа да бидеме уништен град. Братислава ми се чини дека е спротивно од ова.
|
Replies:
Date Posted: 14-Jul-2016 at 14:42
Во продолжение следуваат фотографии од Братислава (аеродромот, железничката, стариот град и транспортот во градот):
|
Date Posted: 14-Jul-2016 at 14:45
Date Posted: 14-Jul-2016 at 14:57
Posted By: Џоле
Date Posted: 14-Jul-2016 at 16:36
------------- За сè има вторпат
|
Posted By: jyvation
Date Posted: 14-Jul-2016 at 19:00
Има квартови кои што наликуваат како кај нас во Карпош 1 и 2 со оние мали социјалистички згради на по 3 ката.
Внатре во главната автобуска станица.
Само толку слики имам, бев на кратко само па планирам оваа година да ја посетам убаво Братислава.
Бојан ме интересира се искачи горе до замокот?Сигурно нуди убава глетка на градот
|
Date Posted: 14-Jul-2016 at 19:47
Од Братислава најмногу што видов се автобуската, железничката станица и аеродромот. Многу работи ми се случуваа околу овие три локации, бидејќи крајната дестинација не ми беше Словачка.
Ме изненади тоа што автобуската станица на полноќ не е преполна со пијаници/наркомана/џепчии/итн. кои трагаат по странци за да ги ограбат. Во секој поголем град од централна Европа, ова е стандардна шема.
Во замокот не успеав да се качам, се задржав во стариот дел од градот, кој пак е близу до самиот замок. Морав да фотографирам некои делови кои ми беа приоритет .
Пак ќе речам, Братислава е совршено место за живеење ако не сте запечени по милионски градови, а истовремено сакате култура во вашето живеење.
|
Posted By: alexsend
Date Posted: 14-Jul-2016 at 20:23
Се согласувам, градот е совршен за живеење! Има дух, среден, мирен, чист...
------------- Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
Posted By: pbanks
Date Posted: 14-Jul-2016 at 21:57
Originally posted by BOJAN
Пак ќе речам, Братислава е совршено место за живеење ако не сте запечени по милионски градови, а истовремено сакате култура во вашето живеење. |
А милионскиот град е во комшии на неполн час раздалечина.
Originally posted by BOJAN
Неколку часа минати во прошетка низ главниот град на
Словачка водат кон овие фотографии. Имав можност да престојувам повеќе
отколку што очекував во овој град (благодарејќи на Визер). Лично сум
љубител на градови кои имаат население од 200.000 до 1.000.000 жители.
Можеби од навика од Скопје, можеби од љубов кон Љубљана.
|
Е ова прв пат го слушам. Убедливо најдосадниот град кој го имам посетено во животот. Свесен сум за објективните предности во многу сфери пред Скопје, но Скопје и вакво отечено од ботокс не би го менувал за Љубљана.
|
Posted By: beTon
Date Posted: 24-Jul-2016 at 21:15
прескромно дури и за источноевропски град, навистина ме изненади бруталистичката автобуска, но и патот до неа од железничката, имаше побрзо автобус до Виена па успат ја бев прошетал Братислава, што да кажам пријатно се изненадив и јас ко Бојан, чудно смирена атмосфера, иако дека касна пролет па и зеленилото да си го стори своето, единствено ме зачуди што немаше некоја екстра раздвиженост во градот
до сега нај мелозвучно 360° видео што го имам свртено
https://www.youtube.com/watch?v=e0qNvpY_5nA - https://www.youtube.com/watch?v=e0qNvpY_5nA
|
|