build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Сончеви потенцијали

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234 6>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
accipiter82 View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 02-Mar-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote accipiter82 Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 05-Mar-2011 at 18:19
КАКО ДА ИЗРАБОТИТЕ СВОЈ СОНЧЕВ ПАНЕЛ ЗА ТОПЛА ВОДА ЗА ПОМАЛКУ ОД 1000 ДЕНАРИ

Со ова упатство ќе дознаете како да направите свој панел за добивање на топла вода за помалку од 1000ден. Тој ќе ви овозможи да ги видите принципите на соларно загревање на водата на дело, и е доста прилагодлив.

Ова е одличен начин да научите за обновливата енергија на сонцето и нејзината практична примена, во случајов за загревање вода. Овие упатства можете да ги искористите за изработка на уред со кој се добива доволно топла вода, при што уредот е најкорисен при кампување или како научен експеримент, a може да ги задоволи и потребите на еден дом, но за тоа ќе бара одредени измени.

Чекор 1 – Материјали

Потребни материјали се:

2 кофи (или резервоар за целосно функционален систем)
Ножици
Бормашина
Бонсек
Штици
Стакло
Решетка од фрижидер
4 метри пластично црево или цевки
Материјал за подлога (гума)
Самолеплива лента
Шрафови
Алуминиумска фолијаЧекор 2 – Собирање на материјалите

Со цел поевтина изработка на системот, како резервоар за вода може да се користи стар бојлер (кој веќе е наменет за чување на голема количина топла вода). Како колектор на топлина може да се користи нешто што веќе е изработено за дистрибуција на топлина, и е од метал. Тоа е цевниот систем за разладување од фрижидер (слика). За покривен материјал на рамката подобро е да се кориси стакло а не плексиглас, заради кршливоста на материјалот.

http://energetskaefikasnost.info/?p=105
http://energetskaefikasnost.info
Back to Top
accipiter82 View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 02-Mar-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote accipiter82 Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 14-May-2011 at 19:13
Како да направите соларен колектор од лименки Ihttp://energetskaefikasnost.info/?p=198
http://energetskaefikasnost.info
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Mar-2009
Location: Аеродром
Online Status: Offline
Posts: 4692
  Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 14-May-2011 at 19:22
Го разгледав сајтот, одличен е.

Незнам ако сакаат администраторите тука и администраторите таму да се направи некоја соработка, да се поврземе линковски.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
accipiter82 View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 02-Mar-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote accipiter82 Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 15-May-2011 at 12:27
Јас како администратор на блогот за енергеткса ефикасност сум зинтересиран
http://energetskaefikasnost.info
Back to Top
march View Drop Down
Newbiе
Newbiе
Avatar

Joined: 20-Jun-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote march Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 20-Jun-2011 at 13:15
ШТО ДОБИВАМЕ ОД   СОНЧЕВАТА  ЕНЕРГИЈА?


Сончевата енергија е обновлив извор на енергија кој во услови на дефицит на фосилни енергенси присутен во нашата земја, придонесува не само за заштеда на трошокот за електрична енергија, туку и влијае на намалувањето на зрачењето на CO2. Притоа, не смее да се заборави фактот дека од 365 дена во годината, македонското поднебје ужива благодет од 2400 сончеви часови годишно.


Големи и слаби потрошувачи

Во секое домаќинство, куќа, хотел, зграда, ресторан, студентски дом, касарна и тн. постојат  уреди кои трошат  80%  од електричната енергија-т.н. големи  потрошувачи, и слаби потрошувачи кои трошат само 20% од енергијата.

Големите потрошувачи,  кои воедно се и цел  на нашата анализа  се: електричниот бојлер во бањата, малиот (проточен) бојлер во кујната, грејачот во машината за миење садови и грејачот во машината за перење на алишта. Овие уреди го формираат  најголемиот дневен трошок, кој  на месечно ниво достигнува и до 80% од вкупната потрошена електрична енергија.


Во слабите потрошувачи  се вбројуваат: осветлувањето, тв и радиото, компјутерот,  пеглата, фенот, фрижидерот, правосмукалката...


Употребата на сончевата енергија  е оправдана само кога се користи за замена на електричната енергија употребена кај големите потрошувачи. На тој начин средствата употребени за инсталација на сончевиот систем за добивање на топла санитарна вода, се исплатуваат во рок од 2-4 години (во зависност од големината на системот,) а  долгиот период на користење  овозможува  штедење на средства (пари.)


Сончевите системи  користат  специјални сончеви бојлери, кои се 2-5 пати поголеми (капацитетно, но не и просторно)  од класичните  електрични бојлери. Сончевите  бојлери имаат можност  да примаат енергија од  сонцето,  парното греење и од електричните грејачи. Поголемата  кубикажа  овозможува да бидат добра замена на 2 до 3 електрични бојлери, а воедно заради добрата изолираност,  овозможуваат и подолг период да ја акумулираат (чуваат) топлата  вода, па дури  и  до 24 часа. Можноста   од акумулирање од повеќе извори на енергија, ги прават незаменливи во секојдневното модерно живеење.


Една од предностите на овие бојлери во однос на електричните, е и тоа дека е доволен само еден централен бојлер кој  ги  задоволува потребите, а воедно и не мора да биде монтиран во бањата. Овие бојлери вообичаено се вградуваат во котларата  во подрумскиот дел или во утилити-просторијата.

Користењето на сончевата енергија, бара  и промена  на водоводната инсталација: се исфрла класичниот начин  на водоводната инсталација, (кујна-бојлер, купатило-бојлер), и се воведува централно водење на топлата вода. Ова  значи дека од еден централен бојлер  топлата вода се доведува до сите потрошувачи (кујна, купатила, машина за перење алишта и машина за перење садови.) Исто така, важно е да се напомене дека добивањето на топла вода од сончевата енергија повеќекратно  го намалува таложењето  на бигор во  сончевите бојлери, заради  специфичниотн (индиректен)  процес на загревање на водата.

 

 

Како да се одбере сончев систем?

Ова  се најчестите прашања кои  ги поставуваат  заинтересираните кои со набавка на сончев систем сакаат да заштедат енергија и пари.

Големината на сончевиот систем зависи  од бројот на корисници  и бројот на бањи   во објектот. Пожелно е откако ќе се  анализира објектот, техничките можности и  потребите, одлуката за оптималниот вид  сончев систем      заедно да ја донесат, понудувачот (изведувачот) и идниот корисник.

Истотака, најдобро е уште во фазата на проектирање да се вметнат горенаведените инфраструктурни измени, што би спречило натамошно раскопување и додатни трошоци.

 

Што да се очекува од сончевиот систем?

·         Зголемена количина на топла вода ,за  2-5 пати во споредба со   електричните бојлери

·         Автоматска регулација на сончевиот систем, и контрола на температурите  во системот

·         Сончевите бојлери  обезбедуваат  топла вода преку цела година, затоа што се опремени со два изменувачи (парно+сончева енергија), а  во одредени периоди  имаат можност од употреба на електрични грејачи со термостат. Заради  овие можности  не се потребни други бојлери за користење

·         Сезоната на перманетно (непрекинато) користење на сончевата енергија почнува од 15 февруари  до 15 ноември. Во преостанатиот период  од 15 ноември до 15 февруари, бојлерот ја добива топлата вода од вториот изменувач што е приклучен на парното греење или додатно од електричниот грејач. На овој  начин  заштедата на електрична енергија на годишно ниво изнесува до 80%

·         Штедењето на електричната енергија до 80%  се постигнува доколку на сончевиот бојлер се приклучат: купатилата, кујната, машината за перење  на садови  и машината за перење на алишта

·         Сончевиот систем работи безшумно и автоматски

·         Со користењето  на сончевиот систем покрај  штедењето во домашниот буџет, а  со  зголемена добиена  количина на топла вода, придонесувате кон зачувување и заштита на човековата околина, како и драстично намалено користење на електричната енергија

·         Корисниците на сончевата енергија стануваат независни од енергетските системи што ги нуди државата

·         Од секој вграден сончев колектор дневно се заштедува 7-8 KW/h/5h.

·         Користи бесплатна сончева енергија

·         Еколошки чист (Mg анодата ги отстранува отпадоците од цинк во цевките)

·         Конципиран и прилагоден  за работа на нашите екстремни временски услови од -30°C до +50°C (отпорни  на прегревање во лето, замрзнување во зима и не кородира )

·         Во функција е 12 месеци

·         Одлично е изолиран со што загубите во енергија се практично анулирани

·         Може да се приклучи на сопствено топловодно греење

·         Овозможуваат централно водење на топлата вода со што бојлерите во купатилата и кујните се непотребни

·         Лесен и едноставен за одржување


Edited by Cloverstack - 20-Jun-2011 at 13:35
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 28-Jun-2011 at 19:46

40год стара идеа а дури сега ја разработуваат, може е до нанотехнологијата, но како и се што е енергетски ефикасно се става по страна или се крие, бар онолку колку што се може, а со цел да се одржи во живот конзумеризмот кому не му  требаат ниту пасивни куќи, ниту самостојни домакинства, ниту штедливи а не па обновливи извори... 

http://en.wikipedia.org/wiki/Nantenna

Solar Sheet Sucks Up Sunlight

COLUMBIA, Mo., June 6, 2011 — A flexible solar sheet that captures more than 90 percent of available light is slated to hit the consumer market within the next five years...
http://www.photonics.com/Article.aspx?AID=47364&RSSFeed=57
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 05-Jul-2011 at 18:39

нешто поинформативни текстови за фотоволтаичното масло

Why are Organic Photovoltaics better than Silicon Solar Cells?

Environmental Benefits of OPV
Traditional Solar Panels – require huge amount of energy in-put and uses many toxic gases and hazardous chemicals to manufacture; some contain a cocktail of arsenic, cadmium and titanium, and therefore creates a toxic legacy at both the manufacturing and disposal stages; traditional solar panels (c-silicon) utilise the same energy in manufacture as they generate in their first ten years in solar conversion.

OPV panels use the lowest carbon footprint of all solar panels; they are biodegradable and hence pose no threat to the environment. We manufacture on a roll-to-toll printing press. With this method we can mass produce OPV and use less energy to manufacture them. As well as this OPV as it is organic can be recycled.

Economic Benefits of OPV
Traditional Solar Panels – expensive due to high production costs and the high price of silicon; they are heavy and thus roofing systems require reinforcing to carry the extra loads, particularly under wind loads. Generally affixed with large metal brackets, and because of the heat generated by the PV panels themselves, have to be mounted high above the basic roofing material – thus increasing the installation costs. The cost of traditional silicon in particular is likely to escalate due to both the cost of silicon and the increase in energy costs – or by way of carbon tax.

OPV panels – because of their roll-to-roll manufacturing process, OPV panels are considerably cheaper to produce; being lightweight and flexible, they can be bonded onto SKYShades’ special membranes and affixed to any roofing system with no impact on the integrity of the existing roof materials. The SKYShades’ solar membrane OPV products, when installed, create an insulation gap between the roof and the membrane. In addition, the sun’s rays are captured by the OPV panels, and along with the insulation gap means that the under-roof temperature inside the premises will be up to 13C degrees cooler, and hence offers a reduction in air-conditioning requirements. A saving in energy at the same time as generating energy! Furthermore, the SKYShades’ membranes are warranted for 15 years whilst the OPV panels inserted into the membranes may be replaced every 3-4 years (at less cost) to utilize increased efficiency of energy generation. Hence the panels themselves may be leased for this shorter period rather than purchased outright. This will impact on the IRR’s and will demonstrate that the SKYShades solar membranes have a considerably shorter pay-back time frame than traditional solar panels.

Installation Benefits of OPV
Traditional PV panels – because these panels have to be raised high above the roof for maximum efficiency, and because they require direct sunlight to generate power, traditional PV panels have to be configured so that they do not cast shadows over each other and intercept the direct sunlight. [Another limiting characteristic is that on cloudy days the power output is negligible.] In addition, to gain maximum power, these panels have to be installed to face the south. For all these reasons, the roof area to be utilized for solar conversion is extremely constrained.

OPV panels – generate power from light from any direction and of any intensity. Hence they are not restricted by cloud, shadow or the angle of the direct sun. The efficiency of OPV panels is relatively constant during the day. Being lightweight and flexible, OPV panels are bonded onto SKYShades’ membranes and could be installed over the entire roof structures on a multitude of premises.
Power Output Benefits of OPV; Now and Future

Traditional PV panels – the efficiency of solar conversion can never be greater than on the day of installation. In fact, these PV panels degrade at the rate of 1%(approx) per year; thus in twenty years there will be a diminution of power output of typically 20%.

OPV panels – on the other hand, bonded onto SKYShades’ membranes allows for regular replacement of existing OPV panels with higher efficient panels produced by Konarka’s scientists at their Lowell Mass. plant. [In the past two years, this efficiency has grown from 2.2% to 6.4% in early 2009].Hence over the next twenty year period, SKYShades’ OPV solar membranes will register an estimated 500% increase in ‘clean’ ‘green’ energy output.


Future Proofing benefits of OPV and SKYShades

 • Because it is new ground breaking technology the energy outputs are constantly being upgraded as the delivery and energy output improves
 • Konarka state minimum 30% increase in efficiency each year for the next 5 years
 • Konarka work off the 5% efficiency table in all countries
 • Konarka are now producing OPV is massive quantities
 • SKYShades have developed a sleeve technique for our canopies to allow replacement of the film every 2-3 years as energy output increases.
 • Most businesses will prefer to “lease” the package instead of an upfront payment. This lease can then be renewed as future OPV panels are replaced.
 • The film can be therefore be replaced without changing the roofing structure – this is a definite competitive advantage for Sky Shades 

Summary - OPV thin plastic is not to be compared with PV - it is a very different technology. OPV is now being referred to as the 3rd generation in solar (PV is 2nd generation )
http://www.skyshades.co.uk/opv-vs-silicon-solar-cells.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Konarka_Technologies

Introduction: The solar cells in the current invention convert sunlight in the near-IR region of the solar spectrum to electricity, and they are constructed from soluble small molecule, rather than polymer, donor materials. The efficiency of organic solar cells is limited by the number of photons absorbed within the active layer thickness, which is confined to the visible region for most chromophores while 50% of the AM1.5G solar irradiance is incident in the near-IR region. If thin-film absorptivities can be extended to the near-IR with no significant loss in the Voc, a significant improvement in power conversion efficiencies (h) can be anticipated. Solution-processed small-molecules as donors have been a subject of several recent investigations due to their facile synthesis, purification, tunability, and inherent monodispersity. Unlike vacuum deposition, which is still the predominant mode of film-deposition, solution-processable chromophores can deposit thin-films over large areas using techniques such as reel-to-reel wet coating, ink-jet printing, and spin-coating.

Invention: The invention is a solution-processed planar heterojunction (PHJ) organic photovoltaic (OPV) device based on a soluble titanyl phthalocyanine (TiOPc) derivative as the donor with photo activity extended up to 1 micron in the near-IR region of the solar spectrum, without significantly affecting the open-circuit photopotential (Voc). TiOPc is a metallated phthalocyanine bearing a Ti=O bond orthogonal to the molecular plane. The presence of the dipole in the axial direction leads to a face-to-face arrangement of the molecules which maximizes the p-orbital overlap. Depending on the degree of p -orbital overlap in the condensed phase, TiOPc can exist in polymorphs such as Phase-I (or b-phase) and Phase-II (a-phase) that are active in the near-IR. A direct consequence of such an arrangement is high photoconductivity, third order non-linear susceptibility, and near-IR absorptivity that makes this material and invention a promising candidate for advanced technologies such as OPV and optical limiting devices.

Advantages:
 • Solution-processed organic solar cells from near-IR absorbing phthalocyanines have been reported but their wavelength coverage only extends to 800 nm this material extends to 1 micron in the IR; 
 • High photoconductivity;
 • High third order non-linear susceptibility;
 • Unlike vacuum-deposition, which is still the predominant mode of film deposition, solution-processable chromophores can deposit thin-films over large areas using techniques such as reel-to-reel wet coating, ink-jet printing, and spin-coating.

Status: The best devices constructed so far from organic materials are those based on poly(3-hexylthiophene)/phenyl-C61-butyric acid methyl ester (P3HT/PCBM) systems, which are transparent in the near-IR region. More recently, low band gap polymers in combination with PC70BM have exceeded 8% power conversion efficiencies, which still do not have appreciable absorbance above 750-800 nm. 
http://www.ibridgenetwork.org/arizona/organic-solar-cells-based-on-a-solution-phase-near-ir-absorbi


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 06-Jul-2011 at 20:38

нешто тро опуштено но корисно да се знае

http://sm.mk20.com/bitrak.pdf

Energy Source Comparison - http://www.energy4me.org/energy-facts/

најдобар опис на ситуацијата...

Solar energy has been used since the 7th century B.C. The sun’s energy was used for heat, cooking, light, and to light fires. Ancient Greeks and Romans designed architecture to use the sun’s capacity to light and heat indoor spaces.

7th Century B.C. – Ancient peoples use a magnifying glass to concentrate the sun’s rays onto fuel and light a fire.
3rd Century B.C. – Greeks and Romans use mirrors to light torches.
2nd Century B.C. – Greek scientist Archimedes experiments with using the reflectivity of bronze shields to focus sunlight and set fire to enemies’ wooden ships.
A.D. 20 – Chinese people use mirrors to light torches.  
... http://www.energy4me.org/energy-facts/energy-sources/solar-energy/3/балкански цени на соларни панели

[1][2][3] кај нас Сончевите колекторски системи и компоненти се ослободени од царина, а даночната стапка за нив изнесува 5 отсто [4] http://www.sieto.com.mk/paes_mk.htm [1]  

Пазарната цена на малите системи што се користат во домаќинствата се движи од 800 до 2.500 евра, а за големите од околу 10.000 до 100.000 евра. http://energetskaefikasnost.info/?p=269

pv calc. http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php [1]Edited by Max - 31-Aug-2011 at 23:10
Back to Top
Makedon PV View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 28-Aug-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Makedon PV Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 28-Aug-2011 at 21:17
Dolgo vreme go citam forumov, pa eve i jas da napisam nesto.
Rabotam i ziveam vo Germanija i vejke dve godini imam Photovoltaic paneli na kujkata so mok od 15 kilovati.

I za skoro vreme sakam da napravam i vo Makedonija, vo rodniot kraj Prilep.

Pozdrav od Makedon
Back to Top
Makedon PV View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 28-Aug-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Makedon PV Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 28-Aug-2011 at 21:21
Juzhna%20strana
Back to Top
Makedon PV View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 28-Aug-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Makedon PV Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 28-Aug-2011 at 21:23
Severna%20strana
Back to Top
Makedon PV View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 28-Aug-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Makedon PV Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 28-Aug-2011 at 21:27
Dali znae nekoj kolku pari chine instalacijata na 1kw/p.
Ili kako se dvizhat cenite vo MK, po panela ili po 1 kw?

Pozdrav
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9072
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 28-Aug-2011 at 21:55
@Makedon PV

прво едно контра прашање

Ова е твојата куќа? Ако да, како ти ги подмирува енергетските потреби ова количество на панели?

За Македонија не би знаел да ти кажам цени, но интересно би било да се слушне колку чини и во Германија со оглед на тоа што фотоволтаични панели се сеуште раритет кај нас.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 09-Sep-2008
Location: SKOPJE
Online Status: Offline
Posts: 3439
  Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 28-Aug-2011 at 22:42
Има компании како Сието, Аресе солушнс, Солартерм и уште неколку кои нудат фотоволтаични панели, но ќе треба да се консултираш со нив за цената. Сите овие имаат веб-страници, пребарај ги преку Гугл ќе дојдеш до контакт-информации.
Back to Top
Makedon PV View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 28-Aug-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Makedon PV Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 29-Aug-2011 at 22:15
Dobra vecer,
da, ova e mojata kuka. Kje bidam malce po opsiren.
Lani 2010 bese instalirana juznata strana po cena od 2400 € od Kw.
Godinava staviv na Zapadnata strana po cena od 2100 € od kw.

Lani subvencijata bese od drzavata 38,14 centi od proizveden kilovat.
Godinava subvencijata padna na 28,74 centi od kilovat.

So istata firma sakam da napravam nesto i vo MK, zatoa sto mi ponudija po ista cena so se Transport, Montaza i se sto treba za 2100 € od KW.

Pa zatoa me interesira kako se cenite vo MK.

Blagodaram Bojan za iminata na firmite pa kje pobaram po Internet.

Pozdrav
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Скопје
Online Status: Offline
Posts: 12051
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 29-Aug-2011 at 23:09
Originally posted by Makedon PV


Lani 2010 bese instalirana juznata strana po cena od 2400 € od Kw.
Godinava staviv na Zapadnata strana po cena od 2100 € od kw.

Колку панели како овие што си ги инсталирал ти се еднакви на капацитет од 1kW ?


Edited by Cloverstack - 29-Aug-2011 at 23:11
Back to Top
Makedon PV View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 28-Aug-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Makedon PV Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 30-Aug-2011 at 18:57
Tie od lani se po 175 wati (juzna strana)
Od godinava se po 195 wati (severna strana)

Na dvete strani imam po 40 paneli.
Juznata strana ima kapazitet od 6.8 kilowati
a svernata 7.8 kilowati.

Pozdrav
Back to Top
ATC@LWSK View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 12-Dec-2008
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote ATC@LWSK Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 01-Sep-2011 at 12:08
Originally posted by Makedon PV

Dobra vecer,
da, ova e mojata kuka. Kje bidam malce po opsiren.
Lani 2010 bese instalirana juznata strana po cena od 2400 € od Kw.
Godinava staviv na Zapadnata strana po cena od 2100 € od kw.

Lani subvencijata bese od drzavata 38,14 centi od proizveden kilovat.
Godinava subvencijata padna na 28,74 centi od kilovat.

So istata firma sakam da napravam nesto i vo MK, zatoa sto mi ponudija po ista cena so se Transport, Montaza i se sto treba za 2100 € od KW.

Pa zatoa me interesira kako se cenite vo MK.

Blagodaram Bojan za iminata na firmite pa kje pobaram po Internet.

Pozdrav


Здраво МакедонПВ,

Пред неколку месеци бев сериозно заинтересиран за инсталација на ПВ систем на кровот од мојата куќа, и разговарав со неколку фирми во Македонија. Понудите што ги добив варираа и во понудените материјали (од brand name do no name панели, инвертери и батерии), и во понудените цени.
Најскапата понуда што ја добив беше 6000 евра по kw (Photowatt панели и SMA Sunnyboy инвертер), а најефтината беше 4500 евра по kw (со украински панели kvazar и германски инвертер Steca). Споменав и батерии затоа што ми беше кажано дека доколку сакам пв систем, мора да биде off-grid, затоа што ЕВН не дозволувале приклучување на вакви системи на нивната мрежа. Ова ми го кажаа сите тројца понудувачи со кои разговарав. Јас пробав да добијам информации, и испратив еден маил до ЕВН, на што ми беше одговорено:

"Согласно доставениот допис, Ве известуваме дека истиот е проследен до надлежните служби, и согласно информациите со кои располагаме Ве известуваме за следново:
 
Приклучокот од овој тип е  возможен во зависност од локацијата на истиот, и одалеченоста од постоечката мрежа.
 
Воедно, Ве известуваме дека пресметката на тековните трошоци за реализација на истиот ќе се изврши согласно Мрежните правила за дистрибуција на електрична енергија
За подетални информации во однос на тековната процедура за реализација на предметниот приклучок ќе Ве замолиме да се обратите во одделот за Мрежен Инжинеринг"

Од ова може да се заклучи дека сепак приклучок е возможен, и нема потреба од батерии. Но, на кој начин би било регулирано, што би се случило со вишокот kw, и се друго стварно немам поим, а и никаде немам сретнато регулатива.

На крај се решив да почекам некои подобри времиња за инсталација од неколку причини:

1. Цената на чинење на системот и повраток на средствата
Според сегашната цена од ЕВН за kwh енергија (скапа тарифа од 5,5 денари или 9 евро центи) повратокот на средствата се движеше од 25 до 35 години, што е вон секоја логика.

2. Немањето државна регулатива. Ти спомна во твојот пост дека субвенцијата од државата е 28евроценти, дали е ова за секој произведен kw? Тоа значи дека ти твоето целокупно производство го продаваш по повластени цени, а за потрошувачка купуваш по редовните пазарни цени? Тоа кај  нас го нема, и тоа треба државата да го воведе. Кај нас постојат тие феед-ин тарифи, но само за правни лица кои мораат да обезбедат сериозна документација и да плаќаат значителна сума за дозвола од регулаторната комисија, што за резиденцијални системи ја губи смислата за инвестирање во ваков систем.

Но, и покрај тоа, цената што ти ја кажуваш од 2100 евра за 1kw е феноменална! Дали е тоа пазарната цена, без субвенција? Ако некој може да ја понуди овде во Македонија таа цена, јас веднаш би бил спремен за инсталација на 5kwp систем, и покрај горенаведените пречки.

Ако не ти е проблем, наведи повеќе детали за твојот систем. Какви панели и какви инвертери користиш, и како ти се движи дневното производство. Сигурен сум дека има разлика од системот на јужната и тој на западната страна, но колкава е таа разлика? Исто така, значајно е и во кој дел од Германија си, и какво е времето таму, во смисол на сончеви саати на годишно ниво. Македонија располага со од 2100 сончеви часа годишно до 2400 во јужните делови.

Поздрав

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 01-Sep-2007
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 9072
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 01-Sep-2011 at 18:50
АТЦ, колку што јас знам, нема регулатива за вишокот од вакво индивидуално производство на струја да може да се продаде преку дистрибутивната мрежа. Значи приклучок може да се направи со дистрибуциската мрежа но за вишокот струја не би добил ништо.
Back to Top
Makedon PV View Drop Down
Newbiе
Newbiе


Joined: 28-Aug-2011
Online Status: Offline
Posts: 0
  Quote Makedon PV Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 01-Sep-2011 at 20:25
Zdravo ATC@LWSK

Kako prvo ti blagodaram mnogu za tvoite informacii, no sepak kako sto jas sum zapoznaen preku mediumite znam deka vo MK ima subvencii i deka sekoj KW se plajka (odkupuva) od prilika 24 centi vo rok od 15 godini.

Cenata sto e plativ od 2100 evra po KW e pazarna vo taa cena nema nikakvi subvencii. Samo ovaa cena od 2100 e bez DDV (danok od 19%), danok se plaka od 19% ali vo rok od 4 nedeli drzavata ti gi vraka 19%. Vo tie 2100 € e se vnatre (montaza, priklucok, konstrukcija, sat za merenje, shrankche za satot, panelite, inverter, kabel itn.). Pa mnogu me zacude kolku e visoka cenata vo MK.

E sega vaka, kako odi subvencijata vo GER.
Ima dve mogucnosti:
Prva - Cela struja sto kje e proizvedis e prodavas na lokalnata mreza (ovaa godina po 28,74 centi pa se do narednite 20 godini e dobivas istata cena)
Vtora mogucnost - Mozis da e koristis strujata za svoja potreba a toa sto e povejke go prodavas. Za taa struja sto e koristis dobivas plus subvencii ali pomalce od 28,74 ali na kraj ti ispajga povejke zatoa sto 19 centi sto normalno koshta strujata ne gi plajkas i plus dobivas subvencii pa ti ispajga povejke od 28,74 centi. A dodeka iskoristis povejke od 30% od taa struja sto si proizvedil dobivas uste povejke subvencii mislam deka se nad 20 centi.
Ednostavno Germanija saka so toa povejke da gi navlece lujgeto za svoja potreba da go pravaat, se isplajka povejke.

Kaj mene e vaka. Do juli mesec juznata strana mi bese za svoja potreba i toa sto bese povejke go prodavav. Od juli koga go napraviv i vtoriot sistem go smenav dogovorot. Juznata strana sto proizveduva go prodavam seto na gradskata mreza zatoa sto subvencijata mi e pogolema i povejke pari nosi i plus vo najubavoto vreme od 12h pa do 15h nikoj ne e doma i nemozam bas ubavo da e koristam strujata i nikako kje nemozam da dojdam do potrosuvacka od 30% posto. Dodeka zapadnata strana kade sto e najpogodno vremeto izmejgu 15h pa do 18h se razbira zboram za vo leto, vo toa vreme sme site doma i se razbira najmnogu struja trosime. Pa zatoa se odluciv za zapadniot sistem so svoja potrosuvacka i toa sto e povejke da go prodavam.

Izvini ako pisuvam preopsirno.

Eve malce podatoci od mojite sistemi.
Imam na sekoj sistem po dva inverteri od markata SMA Sunnyboy na juznata dvata od po 3000 wati, a na zapadnata 1 od 4000 wati i eden od 3000 wati.
Panelite od juznata strana se od Canadian Solar (kanadska firma koja denes seto proizvodstvo go pravi vo Kina)
a Panelite od severnata strana se od firmata ET Solar edno dobra Kineska firma so germanski kapital.

Sto se odnesuva do proizvodstvoto sprema sever i jug, razlikata vo letniot period ne e bas mnogu golema zatoa sto e mnogu golem denot pa zatoa proizvodstvoto e priblizno isto. Dodeka na Jug se dvizi okolu 6 kw po kw/p toes 6 po 6.8 = 40.8 kw
a na zapad okolu 5,1 pa do 5,4 kw po kw/p.

Jas vo Germanija sum mnogu na sever vo blizinata na Dortmund pa tuka nemame tolku mnogu soncevi denovi, tie sto se vo juzna germanija uspevaat da napravat mnogu povejke zatoa sto imaat povejke soncevi denovi a da ne zboruvame za Makedonija.

Pa za skoro vreme se nadevam deka kje napravam nesto i vo MK. Pa mozi i nesto povejke.

So ovaa tematika se bavam vejke nekolku godini.

Dodeka imas uste prasanja, slobodno prasuvaj ili nekoj drug.

A jas tragam uste po informacii za tocni subvencii vo MK!
Na nekolku veb stranicii imaja stari informacii za subvenciite od pred nekolku godini.

Pozdrav od Makedon PV
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 6>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.109 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.