build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics RSS Feed: Декоративен бетон
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Декоративен бетон

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Online
Posts: 1229
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Декоративен бетон
    Posted: 22-May-2020 at 00:44

во контекст муабетов имајте уште неколку абери во подфорумов [1][1][1] но сепак треба и да се поднаучи некаде муабетов макар и онлаин, а чинам Чоек има во недоглед простор за експериментирање, бар почнувајќи подома да си игра со разни комбинации на боење [1][1][1] разни комбинации на армирање [1][1][1] конечно калапење [1] да не говорам за комбинации со Стакло или Кристали та сето тоа фино вметнато во Фонтани Цоклиња пардон парапети Стреи пардон симсои итн. итн. во основа фероцеметно можете да бркате фрактална архитектура при што надворешните ил вантрешните ѕидои би биле ко скулптури истурени, нешто што и со плексиглас се постигнует ентериерно ама штом е слеано со основата целосно та и повпечатливо ет ... од овој аспект гипс-каротонот може да е предност доколку поставката не треба да е трајна или пак постои потреба од внатрешен скриен ѕид, во спротивно е вишок бидејќи никогаш би ја немал ниту крутоста ниту цврстината на бетонот, ем оди комбинирај го трајно гипсот со стаклото оди нека здрма пожар и да остани топтан, просто Декоративен Бетон Рулз и во однос гипсот и во однос стиропорот како трајна поставка, сепак сите си имаат свои предности и мани ... патем не се лажете да плаќате за курсов, запнете тро читкајте и ојте дружете со Уметници, веројатно за faux-stone ќе ги најте кај нас тук таму а евентуално за боени кристали тро потешко ...

https://www.betterpaths.com/hands-on-video-training


Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 07-May-2013
Location: Skopje
Online Status: Offline
Posts: 1840
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 22-May-2020 at 00:57
Ако ништо друго, бар употребувај точки и саглам параграфи.
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Online
Posts: 1229
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 22-May-2020 at 01:55

декоративно избетониран рефлекс искрено поручуе ... точка ут Бетон би била синк-хол, а параграф каунтер-топ, токму онакви ко на видеоно, само што diy се фора дури и кога немаш абер како ех да беше Билд Институционален еФурум дури и Поети ќе ги праќаа на преумување, Уживај Пријателе Литај само по фуснотите и видеата ако ти ет зорт тексто ...

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2078&PID=183248#183248

https://www.concretenetwork.com/concrete/countertops/sustainable/

[1] https://www.trendir.com/modern-kitchen-countertops-from-unusual-materials/ [1]

процесов комотно оди и за фероцементен мебел
само не би одел врзнего со епокси ко баш-токсик
попрво би одел со природно водоотпорна емулзија од восок
особено ако станува збор за внатрешни допрливи површини
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Online
Posts: 1229
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 22-May-2020 at 19:23

да имаат акал и бордури да закачат отстрана ...
... за што денес и тро 3д принт калап би послужил брзо!
~ Гипс е убо, ама за на Таван, се што е удоле пак, нормал ~
~ Фероцемент Рулз ~

Feroocement minimum mortar cover is 1.5 mm

http://ferrocement.net/flist/index.php?board=3.0 [1]

[1][1][1]https://www.eddaclasen.com/sculptures/ [1][1][1]свежа риба ви требало подома!?
токму униткатен рибник ако ви треба!
играјте ја мрежата тро фрактално та ето и фонтана!а може и’ рачно да посветите тро време на детали!

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Online
Posts: 1229
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 23-May-2020 at 00:50
Originally posted by Zelenikovo

разни комбинации на армирање [1][1][1] конечно калапење [1]


25-30mm

http://ferrobuild.com/ferrobuild.phplets say Skopje cries for itHigher strength weight ratio than reinforced concrete
https://www.researchgate.net/publication/331983618_EXPERIMENTAL_INVESTIGATION_OF_FLEXURE_BEHAVIOUR_OF_FERROCEMENT_BEAM
но треба внимание да не се затвора се’ заради ефекто на Фарадеев Кафез


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Online
Posts: 1229
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 23-May-2020 at 04:40

на гејтов од последново видео да биле пофрактално расположени ќе стореле може некаква комбинација и со тензилна архитектура, чинам ко речиси да се вишок два реда столбои, чиниш од времето на Нехру им се блупринтоите, а и да не се неговата харизма ги одржува во кондиција [1] во случајов комотно можеле да одат со еден а цела галерија горе да ет со жардињера врз греда која оди по таквиот еден ред столбои, посетне можеле само да расфрлаат испусти како стреја и евентуално раазиграни каскадни фрактали од фероцеметни панели, додека тензилните елементи би можеле да ја разиграат структурата лесно вертикално или уште толку странично ...
... во постот горе вели во однос Земјотреси Урагани Поплави има супер еластичност, конечно како ефтина естетска импровизација поминува и за уникатни формални или орнаментални Билборди и Макети па и Реклами по објекти, сетете се на оние старите фрактални амерички пред Бензиски и Мотели
[1][1][1] чии носечки конструкции се и поисплатливи и побезбедни како полесни т.е. помалку ризични а сепак трајни, веројатно таму основата е класично армиран бетон а угоре фракталот фероцементен, комбинација која посекако ја копирале од французите [2][2][2][2] нешто што ние и ден денес немаме храброст да го вергламе маркетиншки, а што во однос руралната понуда натак треба да е општински штих за привлекување залутани крузери, бреј секој еден Чоек со малку волја за фино-бетонирање може да си сплете или нарача жичана скултура [3] и да ја стори во Голема Реклама за својо Рурален Ранч таман да си поигра и со цветни упади низ процепи итн. итн. во секој случај поефтино за репарирање него слични алуминиумски пластични или масивни бетонски фрактали ...
ако некогаш фракталната архитектура [1][1][1] доживее бум тоа ќе биде заради оваа појава, земено како исплатливост и возможни комбинации од фрактали и овалност кои обичниот Чоек вака лесно би си ги дозволил, прашање е само колку е свесен дека ризици постојат, и дали кога експериментира пр, со вакви настрешници истите нема од спунт лесно некому да му се срушат врз глава, да рече врз една таква падне дрво та ја свлечка, што доколку е во прашање метална конструкција или полн армиран бетон нема никогаш да бидне случај, затоа внимавајте каде како што фероцементно би терале ...

... зато Убо е да се имаат во предвид и маните на фероцеметните структури ... под еден вели екстериерно не е за на Паркинг, заради што и влегува во категоријата Декоративен Бетон, но ќе речам секогаш може да ставите одоколу и заштитни столбои ко заштита од авто-каубојци ...
FerroCement Disadvantage: 1. Its poor impact resistance 2. Structures made of it can be punctured by forceful collision with pointed objects. 3. It is not possible to nail, screw, or weld to Ferrocement 4. Meticulous building precision is crucial in ferrocement construction especially with respect to the cement composition and the way in which it is applied in and on the framework.
http://frontdesk.co.in/construction-materials/ferro-cement/

... доколку не се однапред испроектирани како дел од објектот, ваквите лебдечки испусти и структури доколку се масивни а само придадени, треба со време да се осигуруваат на примарните конструкции, полесно би било пример да се јавнати врз дадена масивна основа, но доколку тоа не е возможно евентуално да се оставаат анкери од/во-нив за таквите масивни фероцементни скулптури би се осигурале дополнително со сајли пр. развеан Македонски Вез комотно може да ја надополни фасадата или кровот на некој Етно-Музеј јасно слеан за цел постоен објект, а доколку се комбинира во однос модерните објекти практично играта со плeксиглас или стакло во кат-оф фероцементни испусти може секој еден индивидуален и колективен објект за домување да го разигра токму футуристички ...
The thin iron wire meshes used by Joseph Lambot to make his “ferro-cement” boat or those used by Joseph Monier to make his crates, pipes and reservoirs were not only intended to give bending strength to the layers of fine mortar which were pressed on it. They were also, in a very simple way, giving their shape – often curvilinear – to the final objects, something which is very attractive in contemporary architecture but which, using casting formworks and classical reinforcement, can be difficult, time-consuming and costly. Rediscovered and described by Pier Luigi Nervi in 1943, “ferro-cemento” evolved in a slightly different form. In order to increase the contact area between the reinforcement and the matrix, and to obtain a more homogeneous mechanical behavior, Nervi designed a system of multiple steel meshes fixed on bars of a larger diameter [66]. The mortar was poured within the stacked meshes, making the use of casting forms useless. This technique allowed him to design free complex shapes with thin concrete shells and to build several motor boats and an experimental warehouse as well [66]. In spite of their distinct advantages – they merge reinforcement and formwork into one single material item – mesh-like supports or moulds would probably remain anecdotal achievements had robotic fabrication not appeared on the construction scene. In 2013, Norman Hack and Willi Lauer demonstrated the feasibility of automated construction of free form meshes (they coined the word “mesh-mould”) using an industrial robot equipped with a polymer extruder [67]. Soon after, an automated robotic wire bending and welding tool for steel meshes was developed [68], opening the door to real reinforcement capabilities [69] [1]

за да не се замарате со модерни технологии на плетење жица, а доколку одите само со ситни уметнички форми но не и носечки конструктивни елементи, би препорачал кривините бркајте ги пр. за шуплива орнаментика со оние дебелите Џамбо Балони на кои ќе ставите фолија потоа свијтел одозгора тоа ситната метална мрежа за кокошарници и сита, за истата претхпднп ставете жица како носечка подлога, таман за да стори и троа простор меѓу металниот меш и балонот, а потоа нанесете го фероцемнтот, можеби оставајќи празнини како би добиле кат-аут процепи, кои по бетонирањето може да ги исечете со шмишајбиниче, илити пополнете ги со друг материјал, истото може да се стори врз кој било офест-калап еве земете некој голем пластичен или метален предмет пр. стара Школка од Кола шпвтпрете ја постапката во сегменти кои потоа би ги составиле и ето експонат за на Ѕид во Градина можеби Фотната на Планина итн. инт. а доколку одите со носечки елементи прво сторете калап од дадената форма на предметот а потоа терајте внатре фероцементно како би заварувале појака челична основа на мрежата ... хм, ова е измислено за и по стари години Чоек да се најде во работа та бар да им разубави трајно оградата на комшиите, ако не својата, што има поубо се будиш и ти наденал некој врз Куќа спејшипои ...    

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Buckminster_Fuller [1]~

https://news.co.cr/ferrocement-building-material-costa-rica/3266/

~

има еден куп абери ко оние од Феликс Кандела фусои пост-претходно
но и нови комбинации како papercrete hempcrete или aircrete се тамам
битно косморама или футурама на сите им е на дофат

https://en.wikipedia.org/wiki/Foam_concrete

https://www.offgridquest.com/construction-methods/dome-home

Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Online
Posts: 1229
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 24-May-2020 at 05:55

порано без компјутер за проектирање
ем без cnc-rebar-folding машини за арматури
фероцементов бил навистина скап и мачен муабет

Do Concrete Shells Deserve Another Look?

но ако било и ет сеуште датрактивен тоа е за индивидуални куќи

Ferrocement Super-Insulated Shell House Design and Construction


се думам колку може вакво нешто да ет и' еколошки спин доколку се оди олдскул со Вар и песок ем Зеолит врз арматурата [1][1][1][1][1][1][1] можеби место цврта арматура би било интересно да се и со сајли во дадена шалонг-калап за побрзо и полесно да се постигне посакуваната форма ... ех камо да можеше цементот топтан вака да го излуфтираме заради голрмиот еко-футпринт [2]

многу веројатно вакви егзибиции ќе сторат Градежните Работници да и се радуваат и отпојќе на својата професија, биднувајќи уметнички расположени ако не друго, нормал архитектите се тие кои би ваделе хиперпараболни проекти или бар испусти, но доколку изведбата е закашкана бадијала нивните програми, а за што за да не ет напорна ваквата изведба логично е да се олесни работата на армирачите Прво истата да ја изведуваат виснати во седло наведувани од Кран или пак сами придвижувани по Зип-Линија (сајли) а уште побитно терајќи со полуавтоматски или автоматски Клешти за Армирање [3][3] вака работа која ќе биде мелем за Жени [3][3] вака цел фокус ќе оди на квалитетна изведба него спондилоза, а единствено кусур би било Безбедоноста При Работа околу висечкиот момент, но доколку Надзорот нема потреба да се замара екстра околу шалувањето бидејќи истото вака е олеснето, негова примарна грижа би било дали висењето е добро осигурано ...   

~

модерниве пак забегувет тро карбонски (иако еко-склет)
и ајт од кај пари ГП-ата за вакво сф-ноу-хау
но звучи чудно-интересно вака да се филува тнко

https://archpaper.com/2018/08/eth-zurich-concrete-roof/

https://kumarnitishrobotics.com/pdfs/automConstruction2020.pdf


Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.094 seconds.

Copyright ©2007 - 2020  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.