build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

НВО за Урбан и Рурален развој

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2345>
Author
Message
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 05-Oct-2014 at 15:41

малку е смешно колку сите чукаат на врата само в ЕУ усаид или сорош а всушност секоја од побогатите земји има фондови за подршка на земјите во развој или оние од третиот свет, во прв ред онаму каде може својата филантропска дејност да им послужи и ко екпериментално поле за дадени агенди или појави, пример на балкан а особено во Македонија го вежбаат мултикултурализмот како микро-сценарио за соживот а кој наскоро ќе им биде неопходен ко модел и во нивните западни национални или наднационални демократии [1]

сепак има и исклучоци кои својата подршка ја раздаваат од совест, пример еве ја Норвешка http://www.regjeringen.no/en/dep/ud/about_mfa/grants/calls_proposals/grants_balkan.html?id=672140

сепак не мора секогаш да се чека на грантови, доволно е да се има соработка и трансфер на знаење од веќе постоечки невладини, до кои може да се доаѓа и преку директен контакт и повик за помош, или пак зачленувајки се во одреден меѓународен чадор на сродни организации каде соработката е загарантирана или во најмала рака со поголем избор, иако преку истите неретко знаат да се инфилтрираат и ботови кои ваквата соработка може да ја условат што на крај е ќе излезе повеќе губење време него некаква помош

ајт само набљудувајки да се учи на туѓи грешки и експерименти па доволно е, а не па да се позиционира нво-то свесно ко сето опкружување [1] до душа ретко се наоѓа јавно споделен абер за урбано ангажирани здруженија иако го има сепак од мноштвото просечност тешко се доаѓа до оригинални примери кои може да инспирираат волонтерство во заедницата а не па долгорочни самоодржливи проекти пр. http://www.planningtoolexchange.org/

     Edited by +Protagorist - 05-Oct-2014 at 15:45
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 05-Oct-2014 at 20:26

во принцип зависно од проектот, подршка па и реализатор на даденпроект може да биде и централната власт а не па локалната, просто за одредени похумани или социјални цели треба креативен притисок и врз политичарите кои доколку го препознаат понудениот проект ко корисен а уште повеќе ко неопходен сигурно и би застанале зад него, особено ако истиот проект е бар донекаде добро разработен или замислен плус апропо истиот дадат согласност и социолозите а згора на тоа популистички ќари и власта

пример рурална реемиграција и сл. http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=181163#181163

линковиве во цитатов дополнително ја доловуваат ваквата идеја

Originally posted by +Protagorist

I think that for most of the people that have lost anyhow happiness in their life, there could be offered sustainable means which will bring back again their smile e.g. IF macedonian authorities Open one organic-hippy-door with some sort of Rural Collectivization, especially for people who want to escape from the urban ghetto and free their mind, in same time they'll need strong encouragement and help from the government for that, not just art minded hope but true program for rural migration, fast and easy as in town ruins should be taxed extra which would lead to rural colonization of all that deserted half ruined village palaces, also This Is Only Way & Chance for them to survive as traditional architecture! Long story short – “give people chance sustainably to escape from the concrete jungle, in same time saving all histo-rural places through them” Naturalists, not only they'll revive all our unique (abandoned and ruined) villages but they'll open room again for (once already reached) own national classicism through our rural architecture aside its traditional music, some kind of wide spread true revival of its own past

say for example this happened 10 years ago, now we would have largest European rural thematic park, but also potentially extra organic agriculture coz those that escape from city in nature surely don’t go coz profit per se, but also happy healthy life, and I’m sure that there are many who will flee there immediately if they've had chance, altho surely not everyone would be ready for independent rural life, which could be reached maybe with some sort of commune like kibbutz village living [1][2][3][4] even this could be must-do acclimatisation for everybody, so they could be valuate and prompted for independent farming & rural tourism - which should be mandatory for getin free refurbished house [5] yep ironically here standardization will help even as gift it could be obligated to offer some free accommodation for elders - so they can finally say its good to be working-class hero...
ideally all this should be promoted to authorities by some nGo like Lenka [6] who will bring-out some know-how brainstorming about such urban re-emigration [7] tho first of all they'll need to establish stronger Voluntarism for this could last [8] even all minor law offender could be sentenced to help out such rural comeback
       


this gif is comparison view, of just how this process should be thoughtful i.e. we need revival of the tradition as from the first two ruined houses which in same manner will be uplifted, not as the second pair of cross-over, or the last two photos of new-skool traditionalism! check these links below for examples of real tradition    
Traditional Macedonian Architecture [1][2][3][4][5][6][7][8]
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=134363#134363

at last i'l say Altans are like grape fruit, they are necessary only if they are valuable and immediately useful, I think this one now is mature enough for such rural revival echo, even greeting as long term investment for any case scenario of economic or natural slump!http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=144237#144237 [1]

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 05-Oct-2014 at 20:43

понекогаш е доволно секоја фела да си ги филтрира своите недоумици и идеи преку одреден тематски форум пример урбанистите и архитектите преку build.mk а потем од тоа некој некако и да се нафати да склепа одреден проект

веројатно кај нас лаиците и ентузијастите и’ понатака ќе го имаат главниот збор, но не бидејки е некоја нова појава интернетот како место за дебата колку што доста наши "стручњаци" се сеуште информатички боси, што би се рекле освен за читање весници и евентуално книги на комп за друго немаат акал ил волја, иако многу заради просечноста која сеуште вирее својот елокветен академизам не би сакале да си го трошат во празно, а и да им платат пак ќе најдат изговор за да не земат активно учество на јавен форум, да не беше порта да ги моли за абер ни таму немаше да фрлаат думи и премеруваат идеи, за блогои и да не правам муабет

http://www.gcbl.org/blog/2013/06/why-we-arent-seeing-more-walkable-urbanism-in-northeast-ohioEdited by +Protagorist - 04-May-2015 at 23:04
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 08-Oct-2014 at 12:51

сигурно вмрежување на рурални заедници е една неопходна потреба, јасно преку рурален форум и портал, и тоа регионално, а како би можело да се создадaт услови за механизациска коперативност, односно јавен машински круг, каде освен државата што би дарувала или кофинансирала операма, механизација и алат, воедно и самите селани да имаат можност за размена на алат, односно систем на солидарност или позајмица на алат, но налик рентање по принцип сопствената опрема кофинансирана од државата да мора да ја има на лагер за споделување со останатите членови од машинскиот круг и обратно, а со што би се создал некој вид механизациска солидарност, притоа со можност за заеднички сервис, ноу-хау ексчеинџ итн.

вакви сценарија се неопходни да разработува и власта но особено невладиниот сектор со оглед дека истиот лесно може да консултира разни стручњаци а без притоа да биде условен за некаква накнада, додека власта потем да ги рашчела и докити ваквите рурални думи

иако рурални здруженија има, сепак треба едно градско со рурален предзнак, а каде би се ангажирале интелектуалци на разработка на краткорочни и долгорочни стратегии за заживување на селото и земјоделието, што веројатно е иединствена шанса за здрав наталитет, живот и опстанок, се осатнато е гетоизирање и бетонирање на идните генерации во молови и конфекции, со џанк фуд и аздисување, а без можност за ресетирање на таквата бдп-стапица, јано сега е речиси последен воз за ова да се извози тро поефтино и безболно во однос времето кога земјата би била интегрирана во еу и сред дополнителен одлив на млади

http://ncdd.org/rc/item/6622

http://www.planningtoolexchange.org/tool/nextdoor


Edited by +Protagorist - 04-May-2015 at 23:06
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #65 Posted: 08-Oct-2014 at 18:01
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #66 Posted: 16-Oct-2014 at 15:21

http://hackerspaces.org/wiki/KIKA

http://www.open-steps.org/kika-skopje-macedonia/

http://b10g.spodeli.org/

типичен народно невладин просторKIKA is joining the fourth official Hardware Freedom Day on March 15th 2014!

meet the local Python, Ruby, GNU/Linux and Free Software communities, and join their workshops, lectures, hacking and breaking stuff.

The hacklab KIKA is a public and open space where anyone can join the ongoing activities or just start something new. Feel free to come to the hacklab during one of our regular events, every Monday from 19.00h we're having "GNU/Linux first aid", every Thursday from 19.00h "Programming languages" and the regular "Knowledge Exchange" session is held every Saturday from 14.00h. The hacklab is also usually open almost every day of the week and you can come by and meet the people.

http://www.hardwarefreedomday.org/teams/KIKA.html


„КИКА“ хаклабот во Скопје организиран од Слободен Софтвер Македонија. „КИКА“ е Информации. Култура. Автономија. и е долгогодишна идеја за технолошки автономна зона во која ќе се занимаваме со технологијата и нејзиниот пресек со културата, новите медиуми и општеството, пишва на блогот на Сподели Знаење.

Програмата на „КИКА“ можете да ја видите тука, а вратите на хаклабот се отворени за сите, вели Александар Балаловски од Слободен Софтвер Македонија.

„Концептот на работа му дава право на речиси секој да дојде и да презентира сé што сака, ако за таатема има заинтересирани. Хаклабот не е место само за корисници на компјутери. Таму може да се споделува знаење и од областа на уметноста, па и од секојдневниот живот. Во светот постојат хаклабови, каде што редовно се организираат, на пример, хакерски натпревари во готвење. Можеби и ние ќе направиме такво нешто. “ објаснува Александар за Нова Македонија.

Програмата и во иднина ќе се проширува со други настани, вели Игор Стаматовски од Слободен Софтвер Македонија.

„Во иднина планираме отворени настани за теми од секојдневниот живот и хакирање на политиката, економијата и реалното опкружување, како и рехабилитација на стари компјутери и нивно донирање на оние што немаат компјутер за пристап на интернет. Пристапот на интернет го подразбираме како едно од основните човекови права, а компјутерот само едно од средствата за реализирање на тоа право.“ објаснува Игор.

http://it.com.mk/skopje-go-dobi-prviot-haklab/


Првиот скопски хаклаб КИКА бара помош во вид на донации. КИКА e место отворено за сите заинтересирани, од ентузијасти до професионални програмери и хакери кои се заинтересирани во истражување на компјутерскиот инженеринг, за дискусија или за помагање и споделување ИТ знаење http://it.com.mk/gnulinux-install-fest-2010-haklab-kika/

„Хаклабот КИКА постои повеќе од една година и е првата отворена автономна технолошка зона во државата. Некои од проектите на кои што работиме се и „Сподели знаење“, „Ubuntu прва помош“, програмирање за почетници (Python, Ruby и C), „Сподели кино“ и електроника. Целта на сите овие проекти е да се промовира размената на знаењето од областите на најсовремените компјутерски технологии, како и културата на споделувањето. Овие настани се отворени за јавноста и секој може бесплатно да ги посетува.”, вели КИКА во блог пост.

Како дел од тоа кое можете да го донирате набројуваат: LED диоди, отпорници, микроконтролери, струја, компјутери, матични плочи, хард дискови, РАМ меморија, осцилоскопи, столчиња, маси, полици, алат, електронски компоненет и сл. Исто така, добредојдени се и парични донации.
Edited by +Protagorist - 14-Dec-2014 at 19:27
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #67 Posted: 19-Nov-2014 at 09:09

epp

pred nekoj den beshe den na tolerancija no i toj mnogu go nemaat razbrano pravilno, a da ne govoram za idealizam kako Sozivot, smeshno no "obedinetite" odluchile deka e neophodno choveshtvoto da ima kolektiven den za Trpenie bar vaka lokalno bi go razbral internacionalizmot Tolerate, iako oni kontaat deka so vakvata etiketa se opfakja i sozivotot ili vo najdobar slucaj deka preku treniranje tolerantnost se stiga do sozivot, toa bi bilo nalik koga deca treba da nauchat da plivaat dodeka tato gi pomaga vo voda, ok no problemot e shto ako ova e neshto podolga praksa decata stanuvaat zavisni postojano od posrednik namesto i nekogash da se osamostojat, makar okolnostite toa i ne go dozvoluvale

www.un.org/en/events/toleranceday/slideshow.shtml

no tuka lezi zajakot - lugjeto glumat sozivot preku tolerancija a vsushnost i taa im e samo ushte edna od rezervnite ego-maski, plus koga na ova kje stavi i materijalistichkiot mejkap i eto ga 'samoodrzlivo licemerie'

patem vakvoto licemerie neretko treba da go pegla nevladiniot sektor bidejki denes narod e i dopolnitelno getoiziran so televiziski sapunici od zabaven ili informativen karakter

od ovoj aspekt najsmeshno mi e koga treba da zastanam zad etnicka nevladina a potem da peglam svetogledi dodeka ne stigne muabetot od tolerancija do sozivot, iako ova e potrebno samo na institucionalno nivo so ogled deka lugjeto sami si naogjaat nacini za zaednicarenje ta makar bile i nekako getoizirani, do dusha zavisi i od getoto ta neretko vo moeto bev dozivuvan ko izdajnik poshto imam dobri prijateli Turci ili Albanci iako nikoj otvoreno ne mi zameril no ne treba mnogu za da choek skonta deka stanal crna ovca vo svoeto stado
, za takvite e prifatliva samo tolerancijata dodeka mojot sozivot im chineshe samo koga od toa mozea nekako da profitiraat na mala vrata

zatoa i bi vi posochil da ko nevladini organizacii akcentot da go stavite pred se na Sozivot dodeka tolerancijata sochuvajte ja primer za divite zivotni ili ushte podobro lihvarite i politicharite!
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #68 Posted: 19-Nov-2014 at 09:46ova e vozmozno samo so improvizacija nikako predeterminirano, onaka istureno od srce a ne od mozok, dodeka za tolerancija treba tokmu akal ona na choek postojano da mu churi mozok za se ona shto go presretnuva dodeka vozi demek opushteno vo kolektivniot matriks, ne deka ne treba da prati soobrakjaj i slepo da tera shleperot ili da ne e svesen deka neophodni pojavi se i volan i kochnici osven kumplug i gas, sepak toa nemora da bide tolku obvrzuvachki i za kulturata kako pojava koja e daleku povisoko krenata od ova zemnite ekonomski drumovi, iako ko za ironija sred kaldrma polesno kje si najdat zmigavec komshiite nego toa shto bi bilo sluchaj na oro da nerecham ngo-dance-floor

ako neshto i nekogash moze da vrze sozivot megju komshiite toa na misla sum deka se gotvanjeto i pletenjeto so ogled deka razlikite kolku i da se ochigledni ili nepremostlivi vaka lesno bi mozelo da se zachinat i prepokrijat podobno zaradi odreden zaednicki interes taman kreativno da se zasiti vakumot na razliki i festivalski, neznam zosto drzavite nemaat i folklorni osven drzavni i nacionalni praznici belki skopchale deka postojnive se eksploatiraat pretezno za dopolnitelno getoiziranje, dobro nova godina e mozebi folkloren praznik no bez izvoren ami so veshtachki kompas

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #69 Posted: 21-Nov-2014 at 20:19

ustvari ako razmislam podobro Sozivot najlesno se postignuva preku volonterstvo iako lokalno za da istoto bide privlechno za mladite dobro bi doshla i megjunarodna sorabotka kako egzotichna mamka za sorabotka i druzenje, zatoa orientirajte gi proektite i voopshto nevladinata kon volonterstvo

vo isto vreme preku vakviot mehanizam dozvolete im chlenovite da mozat nekade na sigurno i da skitnat duri na mesta koi se pretezno za avanturisti kako Sibir ili Ognenata Zemja itn.

http://www.lovevolunteers.org/programs/volunteer-russia
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #70 Posted: 26-Jun-2015 at 00:38


во мцмс имаше список на кампови ширум светот,но од таму само со клешта да се извади некој ваков листинг

http://www.campsinternational.com/

Bor is safer than Juba. At least in Bor, the only thing the thieves are after are cows and children, and lucky for us, we have neither in our compound. In Juba, NGO camps are being raided and looted by thugs. At least in Bor, they still don’t know the value of dollars and laptops and cameras, so they won’t be coming to steal from us anytime soon. I won’t stay in Juba during the declaration of independence. No other NGO is pulling out their staff, so we are going to stay as well, it being safer than Juba [1]

ко што може да се види секаде не е безбедно, но бар европа и северна америка нема особена опасаност, а верувам и кина и русија е безбедно, последен пат добив покана за летен детски камп во Бурјатија ги учат децата англиски и сл. [1] единствено за русија проблем е визата, а со оглед дека камповиве и воопшто големината на земјата се терсене работа за туристичка виза, а гостинската е вистинско замарање макар имате време за чекање, најдобро е да се тера брзо со бизнис виза со 3 до 12 месечен престој [1]


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #71 Posted: 10-Jul-2015 at 18:22

атрактивна нво комбинација за летен камп би било и вуфинг, доколку нво-то оствари директен контакт за специфична област во одреден реон, пр. јапонија и традиционална храна, градба, занаети итн. [1] веројатно ова би било и најбезбедна опција доколку нво-то воспостави подолгорочна соработка

http://www.wikihow.com/Volunteer-on-an-Organic-Farm

[1] http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=185423#185423

~

уште преку вуфот да налетате на социјално свесна тајфа и ето трип полн емпатија

KOTO (Know One, Teach One) is a not-for-profit training centre and restaurant set up in 1996 to break the cycle of poverty by helping disadvantaged young people in Hanoi get off the streets and into a stable living and working environment. Every six months KOTO takes 25 children off the streets to undertake a two-year life skills, English language and hospitality training programme.

Since it started, KOTO has grown from a small sandwich shop to a 120-seat restaurant and training programme. KOTO continues to grow and develop as many more street kids and disadvantaged youths pass through its doors. We are proud to be associated with KOTO.

...

http://www.imaginative-traveller.com/koto-restaurant-responsible-travel/


Edited by Max - 28-Sep-2015 at 14:30
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #72 Posted: 13-Feb-2016 at 11:25


http://www.mcms.org.mk/mk/vesti-i-javnost/vesti/1724-objaven-osmiot-kvartalen-izveshtaj-ogledalo-na-vladata.html

за народ навлечен на сеир, ваков пазачки портал тешко да израдува некого, освен пазачите кои и го потикнале истиот [1]

ener.gov.mk

но кабадајџиски приврзок на истиот ко http://ogledalonavladata.mk/index.php/komentiraj.html би здрмал здраво во народот, фали само опозициска искра за да се распали муабетот

ако некогаш некако обичниот човек имал можност да земе учество во креирање закони и проекти, тоа е сега преку ова енер порталот, иако индиректно оценувајки и критикувајки ги веќе предложените, но скоро предизборно владејачката партија излезе и со идеен портал каде секој може да предложи и свои идеи ко лајт мотив за реформи во даден сектор, а кога на ова е сошиена и арна кампања сето тоа делува и' привлечно [1] нечув само со каков џокер излегла опозицијата да парира, но и да бидне тоа случај, и кај едните и кај другите се додека не отворат форум каде би се дебатирало за идеите, чинам сето тоа ќе биде бадијала, иако ко за почеток и ова е повеќе од екстра ако ништо друго маркетинг фора или евентуален приправнички филтер за сите политиколози кај одредена тајфа, инаку за да нема препукувања на вакви форуми логично би било зачленување со верификуван профил, а со тоа да се скроти и евентуален политички сеир ... ајде да видиме времето ќе каже дали сето ова ќе остане само маркетинг спин или ќе дотера утре и до државен идеја пул!? бар на општинско ниво би требало да постојат вакви форуми каде би се пеглале локалните регулативи, нешто налик интерактивни месни заедници ...


 

 


Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 07-Jun-2009
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #73 Posted: 15-Feb-2016 at 23:13

камо вакви сајтови да имаме за ЕУ, бар да имаат кај да се олабавуваат евроскептиците ако ништо друго, иако добро би било сите да можат да си дадат оценка за она што чини или нечини во унијата, но нели таков пристап би ги кочел реформите, па сите регулативи се пресејуваат индиректно од експерти и од нив наштимано-нарачани анкети, што би рекле народно Јал Нејал Триипол

бар да имаше тро пообјективни портали http://one-europe.info/debates/european-integration-europe-europeans 

еве интересна забелешка во цитатов, аршин по кој уште со време треба да играат кај нас и нво-ата, но и независно експертите по институтите и факултетите, за што поскоро да изградиме поволна позиција при чешлањето на поглавјата во преговорите, а во овој контекст би требало и еден државен портал како сето ова и би се забрзало, ако воопшто успееме да го заобиколиме грчкиот куршлус посреди

Македонија многу сака да стане членка на ЕУ. Кога ќе ги почне преговорите, кога ќе се отворат поглавјата, ќе се сретнат со вакви ступидни или неспроведливи одредници. Заради ниското образовно и сознајно ниво на нашата политичка и експертска елита (а за медиумската и да не зборуваме), заради нашата имплантирана склоност кон демократскиот централизам, кој нé учи беспоговорно да прифаќаме и „имплементираме“ секакви директиви, тешко е да се замисли дека македонските преговарачи би биле поуспешни во одбраната на биотичкиот суверенитет на државата, кога досега благонаклонето дозволуваа генетички инженеринг врз Македонија и Македонците. Имено, во земја како Македонија, со површина и распоред на обработливото земјиште, како и она што е ливадско или под пасишта, практично не може ни да се спроведе стандардот од 25 километри оддалеченост помеѓу вештачките и природните насеви. Уште помалку е веројатно дека ќе профункционира поместувањето на времето за садење само заради пчелите. Оттаму, препорачливо е уште отсега Министерството за земјоделство да ја подготвува мапата на Македонија со нејзините геолошки, климатски, просторни и други карактеристики ако сака да и парира на тврдокорната евробирократија, која не се занимава со „детали“.
...

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #74 Posted: 16-Feb-2016 at 08:55


za eu transparetnost mozebi daleku popodobni bi bile analizi na agencii ko Galup ili pak Stratford, iako istite se etiketirani ko prodolzena raka na zapadnata geopolitika koja po potreba gi spinuva naracanite analizi koi ekspertski gi srocuvaat prethodnive, slichno ko shto e navistina korisen aberot na Dzin Sharp "od diktatura do demokratija" no koj eto moze da se upotrebi i za zamena na rezim so drug no podoben, ako se zeme predvid svedoshtvoto na Vesli Klark dadeno vo univerzitetska debata na 03.10.2007 deka nemu mu e dadena lista na rezimi koi pri jasmin revolucijata treba da se simnat a kako bi se dovelo do monopolarna pozicija na zapadot sred bliskiot istok a spored arshinot na Pol Wolfovic (ova metodite od prilogot na str.90 se navistina inspirativni)

ova go postiram chisto kako pouka deka nevladiniot sektor neretko se zloupotrebuva vo politichki agendi, pa na onie koi i navistina im e do gragjanska aktivnost ova treba i da go imaat predvid makar terale i so KUD a ne pa Ekoloshko Drushtvo, pr. lichno imam iskustvo so e.d. Opstanok kade probuvaa od site strani da ne navjasaat politichki no za srekja togashnoto pretsedatelstvo uspea da odolee na pritisocite, normalno koga ushte samiot zachetok bil depolitiziran normalno deka i naslednicite bi drzele do korenot

i ne deka Gragjanskite Zdruzenija treba da se skroz politichki pasivni, toa nit e vozmozno nit pak logichno, no bi trebalo da imaat prostor za debata vo koja zazemanjeto nechija strana treba da e navistina opravdano, primerot za naletot protiv inicijativata za Sk'14 koja samo zaradi netransparetnosta a ne pak izostanatata debata trebashe i kje treba da se preispituva, makar navistina postoi nekakvo opravduvanje i kaj narachatelite i kaj izveduvachite, no kolku shto mozam da vidam seushte nema nekoe zdruznie koe vo odnos na ovoj proekt bi otvorilo seopshta debata, ako se izzeme inicijativa Forum Skopje ili pak Build.mk kako opushtena druzba, koja za volja na vistinata edno vreme se nadevav deka kje prerasne i vo oficijalno nvo no tokmu zaradi stravot od mozna ispolitiziranost ostana samo na pusta zelba i kaj mene no i kaj ostanatite, iako i sega e dobro da se realizira spontano onaa idejata za arhi rabotilnici na otvoreno [1]

 

Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #75 Posted: 04-Mar-2016 at 16:36

proekt na IKS, platforma za opshtestveno fokusirano blogiranje, iako redakciska namesto slobodna

http://respublica.edu.mk/

проф. д-р Минас Бакалчев - Последните едносемејни куќи во Скопје - http://respublica.edu.mk/blog/2016-01-27-12-01-31

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3514
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #76 Posted: 03-Apr-2016 at 17:34за сите аполитични а креативни личности можеби подобра платформа за споделување потпишана енергија би било платформа ко оваа, нешто налик заеднички арт блог, ех кога ќе ми текне со каков ентузијазам распали блог.мк на почеток само уште вакви тематски фидои фалеа за да еволуираше муабетот на уште повисоко ниво, инаку греота што ја сотреа платформата па остај друго и архивата ја упропастија откако ванот го превзема оннет, иако има нешто ситно ко за спомен [1]

http://mediaartbox.org/младински-активизам/

денес после тоа социјалните мрежи единствено што ни фали се институционални форуми, пример иселенички [1][2][3] или научен, здравствен па и технички, а каде народ би барал инстант експертска помош за сите дилеми и проблеми, уште подобро на ваквата дискусија и законски да се обврзани сите државни службеници, како би се создал сопфатен е-сервис по урнекот на е-услуги

http://www.uslugi.gov.mkHaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #77 Posted: 15-Aug-2016 at 14:41

може немаше да ги прозивам нит етикетирам, но непријатно ме изненади дека ниту една невладина организација не се истакна во медиумите како активна околу Катастрофата во Стајковци настрана Црвениот Крст та ни помалку ни повеќе физички лица повикуваа и се организираа за волонтерство [1] а ниту еднo од граѓанските здруженија не најде за сходно нит медиумска подршка да им изрази на настраданите ако не помош да им понуди, за волонтерите и да не думам

и да речеме дека од неактивност грото тоа неможеле да си го дозволат, но бар чадорот на "шарените" кој во моментов е најактивен требале, за волја на вистината трганаа одма да протестираат нели за тоа се платени, но среќа им удрија заушка од фондацијата дека така ќе изгубат поени па ретерираа со хуманитарна изложба [2]

сите мора да се освестат и да разберат кој им е позадина, а потем ако веќе сакаат да тераат политички тоа нека го прават навистина партиски, формирајки бар нова опција или пак терк на Лавица [3]
Има многу материјали за политички активности во Украина, Молдавија, во Европскиот парламент, координирање на активностите на социјал-демократските и зелените партии…

Многу тешко ќе биде после ова фондацијата на Сорос да биде третирана како хуманитарна, а не чисто политичка организација – де факто партија.

78 организации се членки на чадорот на организации Граѓаните.мк, а речиси истите се и предводници на иницијативата 'Протестирам' - http://denesen.mk/web/?p=453428

кулминација во текстов на денешен е и организираното соросово туркање на избеглиците насила преку граници, со што дефакто и се потврдува конечно и на хартија дека сорос како фондација не е создадена за да ги демократизира туку за да ги развластува демократските општества особено ако не им се по мерак одредени нивни политики, што не би било спорно доколку идеолошки го прави по мирен пат а не форсирање преврати, но зар тоа не го прават и другите 'големи фиолантропи' зар бил гејт не фрла камен по еугеничарски агенди за популејш контрол во африка итн. итн. но што се тие криви што ние им влагаме ко путер у шема, намето да им измолзиме буџет за бенефит на заедницата, а ова строго ретроактивно и најчесто предизборно се тера урбана екологија [4]

...
Edited by beTon - 15-Aug-2016 at 14:55
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #78 Posted: 15-Aug-2016 at 14:55


цела штета што од готово си правиме вересија како невладин сектор, та и онаа малку волја што ја има народ за здружување заради политичко инфилтрирање истата да ја удавиме што побрзо, комотно налетот на сорос можам да го споредам со трагичната буица од скоро, иако водата е корисна работа, во слуајов пуштена паансаз прави само штета, капак на крај сите се прават мутави као немавме појма дека ова може да доведе до ваква или онаква трагедија, среќа народот за ова е свесен па не излегува масовно да го подржи соросовиов порој, та и неможе лесно да дојде до општествена катастрофа
токму несреќата од Стајковци треба да ние е поука дека ни треба озбилна сплотеност, бидејки реално нит во кризни времиња ја имаме, а не пак во мирнодобски услови, општествово е толку поларно исполитизирано да наместо единствен баланс да бидат невладините организации тие ко слепи за стап фаќат страна, небаре ќе сменат нешто во политиките на државата доколку тераат улична демократија!

ете добро се почна да се бара транспаретност на процесите #72 погоре и тоа е за поздрав што власта го прифаќа, но треба да се изврши притисок и за што поголема транспарентност на институциите, но не тоа само од нив да се бара про-форма туку и да се понуди решение во тој правец, ко што ги вергалам како опција Институционалните Форуми посочени како инфо-алатка во нишката за СТС од пост #78 до пост #88
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #79 Posted: 16-Aug-2016 at 11:13


ме чуди зошто ААМ како здружение не најдиа за сходно до сега ако веќе не индивидуално бар колективно да излезеа со некој став на овој кога веќе немаат свој форум

сигурно како елита на архи-интелектуалци се плашат да не бидат политички земени и некако наклеветени, па евентуално затоа да ескивираат од дебата, а која еве може да видиме дека не е нит баук нит пак невозможна доколку се проба

затоа Само Институционални Форуми се чаре за инаетот и несоработката да се зауздаат, и тоа обврзувачки за одговорните - преку поени од плати, што донекаде и денес е случај преку законот за Јавен Пристап до Информации, но она што го преложувам е да не даваат по обичај само штуро образложение во форма на писмо односно меил, туку надлежните за своите проекти и одлуки така речи во живо да се објаснат и на потпрашања, но и да одговорат на дадени сугестии, нормално ко за на форум сето тоа и хронолошки архивирано за да се следи одреден процес како се одвива ... само ова е сигурен начин за да се пролуфтира и опамети и јавната администрација но и научната фела, што би рекле народно да се разголи царот и отфрлат елитните табуа, смешно но и при форум како билд тоа сеуште не е случај, ова потенцијално може да биде главна спона за професионализирање на државните органи иак уште долго народ ќе верува дека секој треба да си ја знае својата работа, да но само доколку истата катадневно некој јавно ја контролира само тогаш експедитивноста ќе ја дотераме до ниво на јапан


Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 25-Jun-2008
Online Status: Offline
Posts: 3515
  Quote beTon Quote  Post ReplyReply #80 Posted: 16-Aug-2016 at 12:33

бидејки нишкава ги засега па сигурно и ја пратат, еве и тоа рефлексен ефект, драго ми е што чув денес на радио дека Солидарност испратиле повик за помош и волонтерство апропо средувањето на Стајковци

што значи да потсетиш некого на јавен форум, нормално дека одма ќе се одзвие, ете во пост 77 погоре во глобала сите гр.зд. ги закачив, а веќе во овој пост би пофалил бар едно од нив, но ова треба да е очигледно и без да посочувам примери, зар секој од вас кога би го прозвале средсело на огласна табла нема да се стрча да се опрвадува

16.08.2016 - Јавен повик за волонтирање во поплавените подрачја! - http://www.solidarnost.mk/javen-povik-za-volontiranje-vo-poplavenite-podrachja/soopshtenija

За Арно Нека Е, но би им предложил за волонтерството да има поголем ефект, нека размислуваат и околу емоциите на настраданите а не само нивната материјална состојба, нека направат уличен театар за дечињата, нека напрват спортски собир за младите, нека им однесат пипер за ајвар на старите но и со сите нив колективно да ја спремат зимницата, на некој начин од стресот да ги опуштат и сега но и отпосле, јасно во координација со општината и градот како би имале на располагање бар бесплатно разглас, бина и сл. впрочем колку што треба храна за телото толку треба и за душата

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2345>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.156 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.