![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 165> |
Author | |
KinDeR ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 04-Jun-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
згради на кои им била симната пластиката во комунизмот?
ако се работи за такви, тогаш вакви примери има насекаде во бившите комунистички земји плус од овие згради до нашава има огромна разлика, не гледам ова да се станбени комиблокови со полна фасада од балкони како нашиов ако збориме за згради со чиста фасада и само редови прозори на неа, тогаш промена е возможна донекаде, но тука не е таква ситуацијата Edited by zabegan - 28-Apr-2011 at 00:30 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Не знам кој коментар и кој ти го избришал, но со оглед на ова што го приреди денеска, верувам било заслужено. Побитно, престанете (и ти и останатите со таква навика) по нишкиве да си ги оплакувате избришаните коментари и наместо тоа чукнете си ја главата какви коментари пишувате и од што се водите кога ги пишувате. И до сега беше правило ама од сега стриктно ќе се спроведува - забелешките до модерацијата нека бидат добро аргументирани и пишувајте ги таму каде што приипаѓаат (во соодветната нишка или по приватна порака). За вметнување на такви забелешки „успат“ во нормалниве дискусии отсега ќе се бришат цели постови. Мора така, бидејќи не знам на кој јазик веќе треба да објаснуваме некои работи, за една мала група форумаши конечно да ги разбере. Edited by Cloverstack - 28-Apr-2011 at 00:29 |
|
![]() |
|
KinDeR ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 04-Jun-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
Не!!! Туку згради изградени во комунизмот. Има друг дел на градот (нешто како наша чаршија), од кој што имам видео материјали, од една прекрасно обмислена тура со мали црвени панорамски комбенца. Таму зградите си се останати баш како што си биле. Ова на сликиве се баш згради изградени во комунизмот. Значи се распрашав и со сигурност е така. Еве ти слика од скоро реновирана зграда но фасадата (веројатно грешка на изведувачот) паднала. |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
епа тогаш барем наведи си кога се изградени... или барем најди слика од претходната состојба, ме интересира да видам дали е само маскирано нешто или е од темел сменета фасадата, бидејќи на далметфу само текстурата ја смениле, мене тоа ми смета, значи не ми смета да има некоја класична фасада, туку да не се меша со сегашната
и пак останува останатото што го кажав за балконите и дизајнот на зградата, во што е разликата кај објективе |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Еееее ама Братислава има трамвај.. а нашиот кај е?
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Мене една работа не ми е јасна во врска со презентацијата на новата фасада, сегашната фасада на Пелистер која гледа кон река Вардар е само со прозори, а на презентацијава сите три фасади се прикажани со балкони ...
![]() ![]() Edited by HugoGoulding - 28-Apr-2011 at 15:07 |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Pa dobro se gleda deka kje se lepat delovite kako kaj muzej kompleksot mkd. borba.Vidi ja podolgo slikata kje primetis
![]() |
|
![]() |
|
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
Ne znam zoshto ama principot na lepenje stilski gipsani moduli nekako mi dava vpechatok deka po edno 10 godini kje bide opasno da se dvizhi pod fasadite na ploshtad. Bi bil srekjen koga nekoj bi imal dobar argument koj bi gi pobil moite somnezhi.
Edited by mirakuliks - 28-Apr-2011 at 17:08 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
Fasadata kako neoklasicna izgleda vo red. Jas ocekuvav koga veke se ide na toj stil da se dizajnirase nesto poraskosno. Ovoj dizajn e premnogu standarden za edna fasada vo centarot.
Da bidam iskren jas sum za nova fasada seedno e dali e so nov stil ili so star stil vo centar se dodeka izgleda unikatno. Ovaa fasada ke go dolovi klasiciniot stil ama u nikoj slucaj nema da ja istakne zgradata kako neso posebno. Mojot najgolem problem so makedonskata arhitektura posle vtorata svetksa vojna e sto na fasadata i oblikot na objektite se obrnuva skoro nikakvo vnimanie, so cest na isklucocite. I mislam deka sega ja izgubivme sansata zgradata na pelister da dobie eden prepoznatliv oblik. Inaku daj prestanete da go koristete zborot "barok", Skopje 2014 ima fasadi so mnogu malku barok. Se koristat nekoi nadvoresni dekoracii sto imaat malce barok i tolku. Ne znam moze interierno teatarot i nekoi drugi objekti ke imaat barokni elementi, ama toa e za vo druga niska. Interesno e Bratislava isto trpi celosna transformacija i se preoblikuva vo neoklasicen i drugi postari stilovi. Deneska svesta se menuva i lugeto poleka svakaat deka fasadite kako i vo 2014 moze da igraat golema uloga vo duhot na eden grad |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Јас мислам поради балконите немало место за нешто пораскошно, 70 пост од фасадата на Пелистер е во балкони, така да нема многу место за некоја драстична итервенција и декорација, јес да уште не ми е јасно зошто на фасадата према Вардар што гледа, наместо прозорците да добијат декорација се ставени балкони повторно ... валда да се добие целина некоја, не знам. Плус се играло валда и на варијантата да не ја засени Ристичева палата...
Kако и да е мене оваа фасда супер ми изгледа. Edited by HugoGoulding - 29-Apr-2011 at 14:31 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
тука, најмногу балконите сметаат најдобро ќе беше да се срушеше таа зграда |
|
![]() |
|
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
Кога веќе пуштаат додатна надворешна конструкција, можеа да го изгиграат и балконскиот дел во затворена опна, вака и мене не ми фаќа око, умерена класика со балкони, мошне дискутабилно, бидејќи голем дел од првиот план на кој што треба да доминира пластиката е вовлечен. Мислеле дека со дел од постоечките калкани ќе добијат нешто, меѓутоа ај да видиме како ќе се одвива и останатиот потег на фасадите. Лично делот помеѓу Пелистер и Пелагонија не знам дали треба да се пипа, еден од ретките скопски модерни потези кои колку толку имаат свој став, евентуално можеби да се нагласан одредени потези. Мене ме загрижува делот кај Тренд и потезите кон рекорд кои како да се правени од денес за утре. Треба да се размисли и за висинската разлика помеѓу Ристиќева и сосседните објекти, дали ке тераат функционална тераса со содржина или мансарден тип на кров за да се анулира варијацијата во висина на мал простор. Се се ова точки кои години наназад ми пречеле и со нетрпение сум очекувал некој да повлече нога и да го смени тоа. Сега нека се апсолвира како тоа нјдобро да се реши. Целиот централен дел ни е дискутабилен, за жал и новиот дел кај поштенска, телеком и прокредит е утка. Џаба тоа стакло, органски потези и структурална фасада, се е у вода, поготово што и една со друга како први соседи не се поддржуваат. Само Сан Марко гордо стои таму некаде, а не сум за Мариот само поради него.
|
|
..... .......
|
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
me interesira dali ima nekoja npva informacija za skulpturite vrz fasadata na pelister, i dali ke go pokrivaat potkrovjeto nekako? Mislam deka barem nekakvi mini skulpturi ili kameni saksii ke bide vo sklad so postoeckite so risticeva
|
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
Нова фасада за зградата кај „Мал одмор“ Градоначалникот Јакимовски вчера ја најави Зградата кај „Мал одмор“ во Карпош ќе добие нова фасада. Во рамки на
акцијата за обнова на ликот на впечатливите згради во оваа општина,
градоначалникот Стевчо Јакимовски вчера најави дека почнува со обнова на
зградата што се наоѓа на аголот на „Рузвелтова“ и „Партизански одреди“.
На објектот веќе се монтирани скелињата и од денеска се очекува да
почне обновата на „лушпата“ на објектот. Во меѓувреме и станарите ќе
извршат замена на прозорците така што комплетно ќе се поднови
надворешниот лик на објектот. |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Да, навистина е жално, но добар потег! Има уште 2-3 такви згради во близина на Буњаковец, а потоа останува речиси целата должина на Илинденска (во реновинираниот дел), а и на партизанска во Карпош, од карши Лептокарија па се до мостот ОН има доста ругли коми-блокови. |
|
![]() |
|
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
Овие ругли коми блокови како што ги нарекувате не треба да се реновираат само оние што оставаат впечаток на главните улици туку и станарите треба да си земат обврска за подобра околина да ги реновираат и оние затскриените згради низ помалите улички на цела териотирја на општина Карпош! Вакви акции има секаде низ Европа посебно во пост комунистичките земји!!
|
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |