![]() |
![]() |
![]() |
Цркви и Манастири во Охридско |
![]() |
Post Reply ![]() |
Author | ||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() Posted: 30-Nov-2008 at 23:34 |
|
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Црква Пресвета Богородица Перивлепта (Св. Климент) Охрид
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mk.pandapedia.com/wiki/Црква_%22Пресвета_Богородица_-_Перивлептос%22_-_Охрид Edited by beTon - 23-Jan-2009 at 13:13 |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Оваа црква е во ОЧАЈНА состојба. Кога врне, фреските се оштетуваат од влагата и од водата што навлегува низ некои процепи, а баш поради фрескоживописот оваа црква е толку посебна. Не за џабе се најде на листата на 100-те најзагрозени споменици во светот од страна на World Monument Watch
|
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
http://www.makedonskimanastiri.mk/2.html http://www.makedonskimanastiri.mk/2/gallery.swf Edited by Max - 07-Aug-2011 at 00:44 |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Мах што е работава со камбанаријата?! Порано била нешто повисока па се срушила па сега ова што го има е нешто само заклопена до каде што останало здраво?!
Зашто до сега никој не покренал иницијатива да се возобнови автентично камбанаријава?! Edited by lslcrew - 23-Oct-2009 at 16:44 |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
ова било камбанаријата и воедно манастирскиот пирг - кула за набљудување, со оглед дека манастирот бил на милост и немилост постојана на разбојнички банди, линкот на македонски манастири погоре, всушност ова е средновековен тип на пирг, кој е сличен на светогорските... кој го подигнал немам податок, а срушен е пред 50 год
сега ова дали била комунистичка или случајна несреќа тоа незнам, наидов на коментар дека ја урнал археологот д-р Васил Лахтов, но што и колку е вистина тоа треба некој учен охриѓанец да не научи, можеби најкомпентентен за ова да проговори е Паско, со оглед дека имал и увид и знаење за археолошките збиднувања во охридско во минатиот век, може се работело на реконструкција па така да ја згрешиле, навистина незнам, но на многу пати и од многу луѓе имам чуено дека власта била одговорна (намерно или ненамерно) Edited by Max - 23-Oct-2009 at 19:40 |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Па ова нека биде дополнителен мотив да се возводнови пиргот! Вака на слики убаво ми делува, а од доста подалеку ќе се гледа манастирот. На некој начин ќе биде, и сега е, некоја против тежа на Канео. Ќе има некоја врска, некој Line of Sight Св. Наум Канео!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
зошто да не! потребно е само некој да фрли камен отпојќе и пиргот пак ќе се исправи! но не е толку голем за да биде премногу забележител од другиот крај, а и од оваа висина земено сега како што е обновена камбанеријата, не бара уште многу висина кревање нагоре, само не ми се верува дека таман се изгради и оваа камбанерија сега да ја туркаат, чисто се сомневам! сепак ако ја кренат ќе делува далеку повпечатливо со издадениот дел камбанеријата... но духовноста пред се, а другото ако требало пак ќе го биде! |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]()
4:50-7:40 - http://video.google.com/videoplay?docid=2736477829640734904&hl=en <p Edited by Max - 04-Feb-2012 at 12:00 |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Оваа црква не знам точно како се вика,кога ќе влезеш од Горна Порта лево уличката
1.Влезот ![]() 2.Самата црква ![]() 3.Одвнатре кон истата порта од првата слика ![]() И две од Плаошник ![]() ![]() |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
Црквата на првите три слики е „Света Богородица Перивлепта“ позната и
како „Св. Климент“. Една од најубавите македонски цркви, специфична по
живописните фрески.
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
еве и од мене некоја слика од Св.Богородица Перивлепта
![]() ![]() и една од Св.Климент на Плаошник ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |