Print Page | Close Window

Административно раководење на Скопје

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Урбани прашања
Forum Discription: Урбанизам, урбана опрема, урбана мафија...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=164
Printed Date: 04-Mar-2021 at 12:42


Topic: Административно раководење на Скопје
Posted By: lslcrew
Subject: Административно раководење на Скопје
Date Posted: 21-Jan-2008 at 15:55
Темава е за проблемот на Скопје кој го има од носењето на законот за град Скопје па навака. Оттогаш навака Скопје стана жртва на наметнати политички прашања, како двојазичноста. Имено за Скопје да има 25% албанци, се убација и сарај и кондово како дел од градот, а општина сопиште не е дел од градот. На Скопје му е итно носење на закон кој ќе воспостави двослојно владеење. Треба да се донесе закон кој ќе оневозможи судир на ингеренции, и апсурни ситуации како 100 катниците, клучката кнтинентал, па после се караат градоначалници меѓу себе. Еве на пример плоштадот неможе да биде на центар кога тој е градски плоштад. Дајте предлози како може Скопје да функционира полесно.Replies:
Posted By: lslcrew
Date Posted: 21-Jan-2008 at 15:57Posted By: lslcrew
Date Posted: 21-Jan-2008 at 16:05
Овдека јасно се приметува дека сарај е вештачки вметнат исто како и некоисела шо се вметнати во општина бутел. Мислам дека градскиот дел од Бутел и Газибаба треба да функционира како еден дел, а исто така и селскиот дел од Бутел и селскиот дел од ГазиБаба треба да е друг посебен дел.


Posted By: pbanks
Date Posted: 21-Jan-2008 at 16:16
Да на темава има доста да се зборува. На Трифун тоа му е една од подобрите идеи иако не ми се свиѓа формата која ја предлага а и плус тоа му е само параван за неспособноста (не треба да е човек многу паметен а да не сконта дека тука треба да има промени).

Спрема мене. Локалните општини треба да си ги задржат ингеренциите во однос на двојазичноста и сличните работи што ја тангираат културата и малцинските права. Се друго треба да биде на централно ниво, посебно урбанизмот. Од кожа се вадам ко ќе ги видам оние знаци добредојдовте во Центар, Гази Баба итн... Или коа има 1234234 новогодишни прослави, посебно за секоја месна заедница.

Ингеренциите на централизирано ниво треба да се однесуваат пред се на урбаната површина на Скопје (која е околу 240sqm).

Истовремено треба да се дефинира Skopje metro зона. Значи неможе ние да функционираме скроз независно од Сопиште, Студеничани, Арачиново, Илинден, Петровец итн. Мислам дека се вкупно 18 општини, 10 градски + 8 приградски. Значи има цела низа прашања која треба да се решава на едно вакво ниво... Јавен превоз, инфраструктура итн...


Posted By: lslcrew
Date Posted: 21-Jan-2008 at 16:20
Ми се свиѓа идејата 10+8 како две зони градска и приградска. Така веќе е јасно што каде, а нема да има поголеми превирања за сарај. Трифун знам дека се залага за нов закон, ама незнам што предлага он, имаше скоро едно инервју ама го немам читано. Порано си имавме златно министерство за урбанизам, ама ич незнам зашто го укинавме. Урбанизмот е дефинитвно нешто што мора да една глава да го мисли, а не вака го слушнав дека клучката била дивоградба ми дојде преку глава.


Posted By: pbanks
Date Posted: 21-Jan-2008 at 18:29


Трифун претеруваше, она сакаше и Ѓорче и Бутел да ги исфрли скроз од тоа урбано јадро... Спрема мене тоа нема логика...


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 21-Jan-2008 at 18:41
За жал етничките критериуми имаа преголемо влијание во креирањето на законската рамка за Скопје и сега за тоа плаќаме преголема цена. Тоа треба да се смени и да се бараат решенија. На пример оној делот за двојазичноста не е проблем да се регулира и на друг начин, без да мора да се достигнат 20% барем за случајот на Скопје. Ама делот со самите општински граници би бил многу потежок за решавање Roll%20eyes. Абе ја би ги стрељал сите говеда што туркаат ирационални етнички концепти на штета на општото добро и најосновното функционирање на градот.

@ lslcrew - за двојазичност не треба 25% туку 20%, така да не се циљаше на толкава бројка. Ако мораше да се стигне до 25%, ќе мораше да се направи уште поирационална организација Nuts. А Сарај и Кондово не се проблем сами по себе, туку тоа дека општина Сарај се простира се до Полог (вклучувајќи еден куп крајно рурални населби). Јасно е дека така во никој случај Скопје не може да функционира како урбана административна целина.


Posted By: pbanks
Date Posted: 21-Jan-2008 at 20:06


веројатно може да се најде модалитет каде административната граница на Скопје (и на општините би останала иста) но би се дефинирале две зони, градска и приградска. И за едните и за другите би се дефинирале правилници за начинот на користење на средствата. Постоечките општини може и да се задржат но треба да се деградираат на пониско ниво и голем дел од ингеренциите да се префрлат на градот (како што реков освен они кои произлегуваат од рамковниот договор). Градските општини нема потреба да имаат градоначалник. Се што може треба да биде на централно ниво.

Мислам.... на памет зборам не дека имам врска од територијална организација, не е тоа тек така касапска работа... Ама ете ова се некои мои видувања.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 13-Apr-2008 at 21:59
http://dnevnik.com.mk/?ItemID=2A1A83A04E9B874CBE38C11771D3644E - http://dnevnik.com.mk/?ItemID=2A1A83A04E9B874CBE38C11771D3644E

ГРАДСКИТЕ ВЛАСТИ РАЗРАБОТУВААТ НОВИ ЗАКОНСКИ ВАРИЈАНТИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ГЛАВНИОТ ГРАД

За Скопје е најдобро да биде една општина

Кога градот би бил една општина, сите буџети би биле на едно место и локалната самоуправа би располагала со 150 до 200 милиони евра годишно

Градските власти ќе и' предложат на Владата, односно на вицепремиерот Зоран Ставревски, три варијанти за нов закон за Град Скопје, најави скопскиот градоначалник Трифун Костовски. Целта е да се најде најдобриот законски модел што ќе овозможи Градот конечно да почне ефикасно да функционира.Во Градот веќе работи експертска група, составена од проф. Гордана Силјановска од Правниот, проф. Благоја Марковски од Природно-математичкиот и проф. Илија Ацевски од Филозофскиот факултет, кои работат на варијантите на законот. Тие ќе предложат измени и во другите закони што се однесуваат на локалната самоуправа, како законите за територијална организација и за финансирање на општините.

ГРАДОТ  НЕМА ВЛАСТ

- Ќе понудиме три варијанти на законот, од мека до радикална. Со најтврдата варијанта ќе предложиме да се укинат општините, односно Скопје да биде една единица на локалната самоуправа. Втората варијанта е да се зголемат надлежностите на Координативното тело на градоначалници, односно тоа тело да добие извршна моќ. Тоа значи дека одлуките ќе се носат во интерес на целиот град и ќе мора да се спроведуваат. Најмеката варијанта е да се зголемат надлежностите на Градот Скопје во однос на општините и строго да се дефинира што е во градска, а што во општинска надлежност - вели Антони Малинов од правниот сектор во Градот.Тој додава дека со овие предлози сакаат конечно да се расчисти со дуализмот, паралелизмот и со нејасното дефинирање на ингеренциите. Градоначалникот Трифун Костовски вели дека со сегашните законски решенија вистинската локална власт е во рацете на општините, а Градот функционира како нивен сервисер. Нема одлучување на едно ниво. На пример, ние сега ќе го менуваме јавното осветление на градските улици со поевтини светилки, но за да се направат вистински заштеди, и општините треба паралелно со нас да ги сменат светилките. Затоа, јас ќе се залагам за варијантата Скопје да биде една општина, а не како сега 10 општини плус Градот. Со сегашните решенија во Скопје има 11 сектори за урбанизам, за финансии, за екологија итн. Поради тоа во локалната администрација има голем број луѓе, а за нивните плати се одлева значаен процент од општинските буџети. Локалната самоуправа не смее да биде скапа. Кога Скопје би било една општина, сите буџети би биле на едно место и Градот би располагал со 150 до 200 милиони евра годишно. Со тие пари може многу да се направи - вели Костовски.

ГРАЃАНИ ОД ВТОР РЕД

Според градските власти, сегашните законски решенија од скопјани прават граѓани од втор ред. Тие се во подредена положба во однос на жителите на Охрид, Тетово и на другите градови. На пример, за да изградат куќа, наместо на еден шалтер, документите мора да ги прибираат најмалку на два шалтера, во соодветната општина и во Градот. Комуналиите се плаќаат на две места, за различни изводи и потврди мора да одат или во општината или во Градот. Честопати и самите скопјани се револтирани и понижени поради тоа - вели Аљоша Шопар, раководител на секторот за уредување на просторот.Тој додава дека наместо едношалтерски систем, со ваквите законски решенија скопјани на својата кожа чувствуваат што значи „десетшалтерски“ систем.

Соња Христовска
Фото: Маја Златевскa
Posted By: La Linea
Date Posted: 13-Apr-2008 at 22:07
И? Што мислите? Факт е дека со ваквата административна поделба, Скопје е заглавено во бирократија до гуша. Сигурно има и лоши страни ова, ама не верувам дека може полошо

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 13-Apr-2008 at 22:12


Се слагам, тешко дека може да е полошо од моменталнава ситуација (Иако не еднаш сум се зезнал кога сум давал вакви констатации... Сепак во Македонија се е можно Roll%20eyes)


Posted By: skywings
Date Posted: 13-Apr-2008 at 23:13

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ КОСТОВСКИ БАРА ПРОМЕНИ ВО ЗАКОНОТ ЗА ГРАД СКОПЈЕ


Бирократијата ги сотре скопјани


Во Градот е формиран експертски тим кој изработува нов организациски модел по кој би функционирал градот. Се предлага нова територијална организација и дефинирање на надлежностите меѓу градот и општините, со што би се намалила администрацијата и би се зголемила нејзината ефикасност


Градските власти сметаат дека Скопје заедно со сите 10 општини има огромна и скапа администрација, а скопјани се заложници на бавна и неефикасна бирократија. Во Градот веќе е формиран експертски тим кој изработува нов организационен модел по кој би функционирал градот. Се предлага нова територијална организација и дефинирање на обврските меѓу градот и општините, со што, би се спречило дуплирање на надлежностите и би се намалила адинистрацијата, а би се зголемила нејзината ефикасност.

- Веќе е направена споредба со останатите европски градови во однос на нивното функционирање, надлежностите и начинот на финансирање. Врз основа на ова веќе се утврдени неколку модели кои би биле најповолни за Скопје. Нашата заложба е и да расчистиме со дуализмот во надлежностите меѓу Градот и општините, вели Тони Малинов помошник раководител на секторот за правни работи на Град Скопје. Оттаму додаваат дека проблемите се јавуваат кај уредување на градежно земјиште во однос на инфраструктурата. Плаќањето на комуналиите се врши и во градот и во општините.

Од Градот потенцираат дека скопјани за разлика од жителите на другите општини, треба да поминат на дупло повеќе шалтери и да чекаат дупло подолго време, доколку сакаат да завршат одредена работа, независно дали се работи за плаќање на данок на имот, или за вадење на документација за изградба на објект. Нелогична ситуација има и во урбанизмот. Општините ги носат деталните урнбанистички планови, а Градот дава согласност, иако постапката не се почитува секогаш, бидејќи не е обврзувачка. Според надлежните, таквиот пристап кон уредување на просторот, доведува до нееднаков статус на граѓаните, со оглед дека одредена општина може повеќе да направи за урбанистичко уредување. Надлежностите се мешаат и во однос на поставување на урбана опрема.

- Јас сум застапник на најрадикалниот модел според кој Скопје треба да биде една општина, додека сегашните општини треба да бидат истурени единици на Градот, каде граѓаните би ги реализирале секојдневните обврски. Во случајов, имаме огромна администрација која постои во општините. Имаме 11 сектори за урбанизам, исто толку сектори за финансии, односно наместо со 500 луѓе да дадеме квалитетен сервис на граѓаните, ние имаме вработено повеќе од 2000 луѓе, а најголем дел од буџетот оди на лични доходи, смета скопскиот градоначалник Трифун Костовски.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=788D64204DA1784FB77C07F10920EE83 - http://www.vecer.com.mk/?ItemID=788D64204DA1784FB77C07F10920EE83


Posted By: lslcrew
Date Posted: 14-Apr-2008 at 00:46
Од шапка се гледа (или од авион, како сакате) дека проблем со законот е двојазичноста. Се надевам дека Груевски ќе успее да ја договри двојазичноста на Скопје (не навлагам како и што) со албанскиот политички фактор, па конечно ќе го смениме законот за градот и ќе биде пофункционален. Секако мора да се обрне внимание на проблемот со чаршијата која што е под три општини, и сличните проблеми. Мора овие субјекти да се издвојат од општините и да бидат под директна заштите на градот, во соработка со мин. за култура.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 18-Apr-2008 at 16:42
Абе да ве прашам нешто! Што е со онаа функцијата која порано постоеше "главен градски архитект"?! Мислам дека оваа функција повеќе не постои. Што беше работата, имаше ли ова везе нешто околу градското планирање или што?! Ај ако може некој некој нека објасни!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 18-Apr-2008 at 16:48
Постои, постои... Моментално главен градски архитект е Никола Груевски Roll%20eyes


Posted By: lslcrew
Date Posted: 18-Apr-2008 at 17:11
Заебанција на страна, има еден у општина кисела вода се вика Никола Груев!!! Озбилно. Нешто у совет е мислам.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 19-Jun-2008 at 23:18
Originally posted by pbanks


Ima uste edna rabota sto me nervira vo seto ova i ne e ekskluzivno vrzana so Gazi Baba, no plostadov e odlicen primer. Skopskive opstini se vlezeni vo film deka se posebni gradovi i sekoja treba da zivee sama za sebe, paralelno od drugite. Sekoja treba da ima svoj plostad, svoj centar, svoj park, svoi javni pretprijatija.... Duri i go zagadija gradot so onie znaci Dobre dojdovte vo opstina taa i taa, Srekjen pat od opstina taa i taa. NA sekoj cekor gi gledas tie znaci samo izlagas i vlagas nekade.

Normalno e grad so golemina na Skopje da ima povekje centri no ne znaci deka tie treba da koincidiraat so politickite granici na opstinite  i sekoja da glumi drzava za sebe! Uste edna pricina plus zosto na Skopje mu treba pod itno nov model za funkcioniranje, momentalniov ne lici na nisto. Mora da se napravi pogolema centralizacija.


Одлична поента!

Очигледно резултат на сељачки локал-патриотски пристап. Кај нас резултатите од овој пристап (доколку не се прекине), ќе бидат уште полоши него што би се очекувало, затоа што општинските граници се повлечени по политички критериум, наместо географски и демографски...

Е сега како да се прекине ваквиот пристап? Очигледно не можеме да рачунаме свеста да завладее кај повеќето градоначалници скопските општини... Пак доаѓаме до тоа дека законските решенија и овластувањата на општините треба да се сменат и на градската управа да и се даде вистинска диригентска палка, а не како сега да глуми англиска кралица.


П.С.
Сега ако улета некој од Австралија или Северна Америка (Big%20smile) да каже дека таму тоа функционира баш така расцепкано, одма да кажам дека таму трендот е обратен - многу од тамошните големи урбани средини настанале со спојување на поранешни помали, додека во Скопје од една целина со сила се растргнуваат интегралните делови и дополнително ради неодговорноста на тие што ги водат овие делови, секоја си тера по свое без да се гледа себе си како дел од целината. Плус тоа еден северноамерички или австралиски град има сосема различен концепт на планирање и функционирање од повеќето европски градови меѓу кои и Скопје.Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Jun-2008 at 02:20
Како нема да се понашаат како посебни градови, кога законов им дозвољава да си играат држава?! Се со цел да се зачува некаква си имагинарна двојазичност, се осакатува градов до даска. Што се однесува конкретно до општините мислам дка градскиот дел од Бутел и Гази Баба треба да се обедини во една општина, а руралниот дел (после обиколница) од двете општини исто така треба да се обедини во друга општина. Така од две ќе напраиме пак две само што нема да биде толку безвезе, а не како сега градските пари да се одлеваат за селски водоводи. А што се однесува до градот, ако веќе до толку мора да функционираат општини тогаш тие треба да се сведат да некои си области со помали ингерении. Јас ипак се залагам градот во целина да биде еден субјект со еден градоначалник и никакви подсубјекти. А за граници јасно треба да си биде до обиколцица, ни мање ни више!!!


За ова имам отворено посебна тема така да може да идат постовиве тамо.


Posted By: dejan
Date Posted: 20-Jun-2008 at 02:42
Zasto treba da se ima gradonacalnici za site opstini vo Skopje? Nemoze da bide kako eden? Edna golema opstina ako me razbirate...sepak ke se ima nekoj 'pretstavnik' na pomalite opstini ama nema da se gradonacalnici...


Posted By: pbanks
Date Posted: 20-Jun-2008 at 10:08
Originally posted by Cloverstack


П.С.
Сега ако улета некој од Австралија или Северна Америка (Big%20smile) да каже дека таму тоа функционира баш така расцепкано, одма да кажам дека таму трендот е обратен - многу од тамошните големи урбани средини настанале со спојување на поранешни помали, додека во Скопје од една целина со сила се растргнуваат интегралните делови и дополнително ради неодговорноста на тие што ги водат овие делови, секоја си тера по свое без да се гледа себе си како дел од целината. Плус тоа еден северноамерички или австралиски град има сосема различен концепт на планирање и функционирање од повеќето европски градови меѓу кои и Скопје.Независно од децентрализацијата во тие земји големите урбани средини функционираат како една иако се составени од многу независни единки. Има еден кластер на облакодери на пример не 10... Глеаш кај нас веќе испланираа 2 (не дека ќе се направат но зборувам за резонот), ништо чудно секоја скопска општина да најави амбиција да има свој облакодерски бизнис кластер. Wallbash


Posted By: pbanks
Date Posted: 20-Jun-2008 at 10:28
Originally posted by lslcrew

Како нема да се понашаат како посебни градови, кога законов им дозвољава да си играат држава?! Се со цел да се зачува некаква си имагинарна двојазичност, се осакатува градов до даска. Што се однесува конкретно до општините мислам дка градскиот дел од Бутел и Гази Баба треба да се обедини во една општина, а руралниот дел (после обиколница) од двете општини исто така треба да се обедини во друга општина. Така од две ќе напраиме пак две само што нема да биде толку безвезе, а не како сега градските пари да се одлеваат за селски водоводи. А што се однесува до градот, ако веќе до толку мора да функционираат општини тогаш тие треба да се сведат да некои си области со помали ингерении. Јас ипак се залагам градот во целина да биде еден субјект со еден градоначалник и никакви подсубјекти. А за граници јасно треба да си биде до обиколцица, ни мање ни више!!!


За ова имам отворено посебна тема така да може да идат постовиве тамо.


Каква врска има двојазичноста со ова? Прекини да ги буткаш овие коментари суптилно во еден куп постови. Овој проблем постои и пред 2001 сега е само за нијанса поизразен. Сигурен сум дека може да се најде начин да се задржат принципите на Охридскиот договор а да се најде поефикасно решение за функционарето на Скопје како посебна урбана единка.

Што се однесува до самата поделност. Веќе имам пишувано за тоа како треба да изгледа спрема мене. Дефинитивно границите на урбана средина треба точно и логично да се дефинираат НО неможе околните општини да се исфрлат од математиката. И тоа не зборувам само за да речеме Арачиново, Сарај, Кондово, Соње итн........... Туку зборувам за територијата на општините Арачиново, Илинден, Студеничани, Петровец, Сопиште итн. Тие се дефакто дел од Скопје метро зоната колку и тоа да ни звучи смешно бидејќи се работи за села. Таму живеат луѓе на кои животот ми гравитира кон Скопје и затоа мора да функционираме како една целина со нив но на две нивоа. На терминологија на англиски тоа би било нешто како

Skopje proper и Skopje metro


Posted By: GreatMakedon
Date Posted: 20-Jun-2008 at 11:09
pbanks, i vo Pert imat znaci na sekade so "welcome to ....." koga stanuva zbor za nekoja opstina vo metropolata. Nema znaci za sekoja osptina no gi ima za poveketo koj se okolu centarot.
Posted By: pbanks
Date Posted: 20-Jun-2008 at 11:15
Originally posted by GreatMakedon

pbanks, i vo Pert imat znaci na sekade so "welcome to ....." koga stanuva zbor za nekoja opstina vo metropolata. Nema znaci za sekoja osptina no gi ima za poveketo koj se okolu centarot.


ГМ знам но како што објасни Кловер кај нас се цепка дефинирано градско јадро (само Ѓорче Петров бил град кој се интегрирал во Скопје, сите други општини се изворно Скопски) додека во Перт (или други Австралиски/Американски градови) ситуацијата е различна. Прочитај го постот на Кловер.

Плус како што објаснив знаците само ја прелеваат чашата, општините се однесуваат како независни држави и тоа мора да се прекине.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Jun-2008 at 11:17
Ова прашање е јако пипаво, и мора сериозно да се мисли на него. Трифун на неколку пати го покрена прашањево, ама некако се преќуте све. Главниот проблем во раководењето, беше кога 2004 се нак'цаа општини што воопшто не им е место у Скопје. Трифун имаше еден предлог да се избаци сарај ѓорче и бутел. И он ѓорче и бутел со тешко срце ги кажа зашто знаеше дека Скопје е жртва на политиката па сакаше да ги запази процентите. Јас мислам дека оваа влада ќе покаже воља, а има и кворум таков закон да изгласа. пбакс а ова со двете нивоа исто така е добра опција.


п.с. пбанкс, жал ми е што морам да го пикам коментаров секаде каде што е отворена оваа тема, но за жал така е.


Posted By: pbanks
Date Posted: 20-Jun-2008 at 11:30
Originally posted by lslcrew


п.с. пбанкс, жал ми е што морам да го пикам коментаров секаде каде што е отворена оваа тема, но за жал така е.


Не коментарот не припаѓа на овој форум а правилото е јасно како бел ден и колку што приметувам никој друг не го крши во мерка колку ти. Тоа ако од време на време гледаме низ прсти не значи дека не приметуваме и евидентираме.

Ти си еден од постарите членови и на 4то место (веројатно на 3то наскоро) по број на постови. Со стажот расте и одговорноста, неможе да изиграваме полицајци по форумов. Едно е на нов член да му појаснувам некои елементарни работи друго е на ветеран како тебе.

Воопшто не ме интересира и не навлегувам кои се мотивите зад тие коментари. Нека се 100% со добра намера пак не се за тука. Некој што прв пат налетува на форумов нема да знае кои ти биле мотивите кога си ги пишувал постовите а може ќе се осети повикан да ти "одговори соодветно" и да "истера правда" и додека трепнеш форумов ќе се претвори во буниште.

Не ме ставај повеќе во ситуација да пишувам вакви постови. Рачунај дека се има граници. Правилата се можеби крути но такви се.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Jun-2008 at 11:35
^Ok Thumbs%20Up


Posted By: GreatMakedon
Date Posted: 20-Jun-2008 at 11:49
jas ne razbiram sto kaza islcrew sto ne e za na forum? citam i nemozam da najdam kade e greskata?


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 20-Jun-2008 at 12:34
Ги гледаш кој се носечките секции на форумов?

- Проекти
- Инфраструктура
- Урбани прашања
- Фото/Видео

Поентата е да се држиме до тие теми, а излетите да ги држиме на минимум, особено да не се прават константни тенденциозни излети и особено не во правец на чисто политички изјави, кои колку и да се труди да ги маскира некој, пак немаат многу врска со темите од интерес на форумов.


Исто така, ако си го прочитал правилникот (точка бр. 4), се е јасно ко ден.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 12-Jul-2008 at 18:22
Темава ми изгледа прикладна за да прашам, кого го гледате како иден градоначалник на Скопје?! До сега амбции од некого посебно немам забележано, за Трифун сметам дека би идел на втор мандат. Дали тоа ќе биде рандом фаца од владините редови или можеби некој трет?!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 22-Sep-2008 at 23:17

Костовски и Џафери разговараа за измените на Законот за Скопје

Градоначалникот Трифун Костовски вчера се сретна со министерот за локална самоуправа, Муса Џафери, за да го информира за предлозите за измена на Законот за Град Скопје. Градските власти наскоро ќе го финишираат предлогот за измена на Законот, кој пред да дојде во Собранието ќе и' биде презентиран на јавноста. Костовски смета дека измените се неопходни за да му се овозможат на неговиот наследник нормални услови за работа.

„Ова ни е прва средба со министерот Џафери, на која го информиравме за содржината на измените што ги предлага Градот Скопје со цел да се подобрат условите за работа. Министерот има големи познавања за функционирањето на локалната самоуправа, што е голема предност за нас“, истакна Костовски. (С.Н.)

http://utrinski.com.mk/?ItemID=4AF045EA422DA6449E8A6E67E131564B

Да се надеваме на подобро законско решение од сегашново. Ај ваљда ќе се најде и соодветно решение за политичкиот проблем околу Скопје па нема повеќе градска пара да се одлева во селски канализации!Posted By: Cloverstack
Date Posted: 23-Sep-2008 at 00:10


Не е проблемот од која каса ќе се одлеваат парите за селски канализации, тоа е ствар на претурање - парите секако доаѓаат од граѓаните и стопанството. Проблемот е што со ваков лош закон, ваква територијална организација и вакви слаби финансии, градот е до гуша во проблеми, без реална можност да направи некаков исчекор.

Работите мора што поскоро да се сменат, а конкретно проблемот со етничките критериуми може релативно елегантно да се реши со тоа што би се „откачиле“ териториите што вештачки се придодадоа на градот со цел да се исполни условот за 20% албанско население. Во таков случај законски да се реши на територијата на град Скопје албанскиот јазик да има иста употреба иако процентот на етничките Албанци би бил под 20% (па нели тоа е каменот на сопнување, барем декларативно). На времето кога се носеше територијалнава организација, памтам дека ДУИ (тогаш тие беа на власт заедно со СДСМ), одбиваше вакво решение, но јас не гледам што тие губат со тоа. Ваљда овој пат на проблемот ќе се пристапи со поладни глави.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 23-Sep-2008 at 08:00
Кловер на иста линија сме! Не сакав толку потилички термини да постирам, ама ев ти заврши работа. Точно истото ршение оддамна ми се врти  низ мозок. Без разлика на процентуалниот состав да се уфрли албанскиот како втор службен јазик на Скопје. Прилично ефикасно и брзо решение.

Еве мој предлог уставен амандман:
"Како службен јазик во град Скопје, како главен град на Република Македонија, ќе се употребува и оној јазик кој го зборуваат најмалку дваесет и пет проценти од населението на државно ниво."

Патем ова го дозволува и уставот во член 7, алинеја 4.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 23-Sep-2008 at 09:22
Локалните и претседателските избори во ист ден

Локалните и претседателските избори во Македонија ќе се одржат во ист ден, информираше вчера на средба со новинарите претседателот на Собранието, Трајко Вељановски.

На средбата, која се одржа во Клубот на пратениците, Вељановски рече дека изборите ќе се одржат на 15 или пак на 22 март, идната година. Според него точниот датум ќе биде утврден дополнително.

http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=40508&kategorija=1

Напомена: Веста е постирана тука поради содржината која се однесува на локалните избори!Posted By: lslcrew
Date Posted: 24-Sep-2008 at 00:36
Трифун ќе ги смени законите па ќе си оди


Предлог - измените од Законот за Град Скопје наскоро ќе бидат готови и пред да бидат поднесени во Собранието, ќе бидат презентирани во јавноста. За деталите, Костовски деновиве ги информираше министерот Џефери и евроамбасадорот Фуере


Градските служби интензивно работат на подготовка на измените на Законот за Град Скопје, кој според експертската јавност, се покажа како исклучително непродуктивен и неефикасен. Со измените, најголем акцент ќе се стави на прецизирање на недоволно јасните надлежности и одговорности меѓу главниот град како посебна единица на локалната самоуправа и десетте скопски општини, како и начинот на финансирање. Градоначалникот Трифун Костовски во неколку наврати досега се жалеше на притисок и на преземање на надлежностите од страна на централната власт. Токму затоа пред неколку месеци покрена и медиумска кампања за менување на Законот. Предлог - измените на Законот за Град Скопје наскоро ќе бидат готови и пред да бидат поднесени во Собранието, ќе бидат презентирани во јавноста.
- Сегашниот Закон не овозможува вистинско управување со главниот град, туку имаме лажна заедница на општини со кои ни се преклопуваат ингеренциите. Од друга, страна имаме мешање во ингеренциите на централната власт. Ова неодамна го изјави Костовски, потенцирајќи ги причините за корекции во основниот закон, но и во другите подзаконски акти кои се однесуваат на територијалната организација и на финансирањето на локалните заедници.

За сите новини и деталите градоначалникот Костовски деновиве го информираше министерот за локална самоуправа Муса Џафери. "Ова е прва средба со министерот на која го информирав за новата промена на законот за град Скопје. Наидов на разбирање и се надевам дека до крајот на мојот мандат, законот ќе биде донесен, рече Костовски. Вчера, пак на истата тема разговараше со евроамбасадорот Ерван Фуере. По средбата, скопскиот градоначалник изјави дека заедничка констатација била дека децентрализацијата која претставува суштински дел во приближувањето на Македонија кон ЕУ, навистина е бавен процес.

"Децентрализацијата се забавува дури до таму што одиме кон еден систем на рецентрализација, со носење на многу закони со кои централната власт директно ги презема ингеренциите од локалната власт, во дел на изрекување на прекршоците, во делот на урбанизмот и во сите сегменти за чие имплементирање и водење е задолжена локалната самоуправа, истакна Костовски. Тој додаде дека на средбата заеднички со Фуере утврдиле дека децентрализацијата е суштински и сензитивен дел како системско прашање за решавањето и нашето приближување кон европските стандарди.

http://vecer.com.mk/?ItemID=52A787ADDEDFAE4DB587132062B494DEPosted By: lslcrew
Date Posted: 25-Sep-2008 at 05:30
Нешто наслушнав демек Елизабета Канчевска Милевска ќе била кандидат за градоначалничка на Скопје од редовите на ВМРО-ДПМНЕ. Незнам колку информацијава е веродостојна, ама сметам дека е за поздравување доколку стварно биде кандидирана припадничка на понежниот пол. А што се однеува до работниот дел, ми изгледа дека кој и да биде, дали она, дали некој нејзин сопартиец ќе биде само потписник на квазипроектите на владата.

Еве ја вака на кратко. Како ќе ги дознаваме кандидатите за локални, така можеме да ги согледаме +/- овдека.


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 25-Sep-2008 at 08:18
Јас последно што слушнав беше градоначаликот на Гази Баба дека ќе биде кандидиран. Искрено незнам за која варијанта би бил повеќе, но на Скопје му треба пред се добар менаџер, кој ќе раководи и со човековите и со финансиските ресурси на најдобар можен начин.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 25-Sep-2008 at 08:21
Знам за Коце он оддамна беше у муабет. Ама ова за Канчевска е најново!


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 27-Sep-2008 at 01:20
Што мислите за оваа идеја? Јас дефинитивно мислам дека треба да се намали улогата на Скопските општини на сметка на градот. Ваквото функционирање, секоја општина свои јавни претпријатија и своја бирократија мислам дека е непотребен товар на буџетот кој наместо функционално да се користи се распрснува.

Исто така што се однесува и до поделбата на средствата според учеството во буџетот, целосно се согласувам. Да треба да има одредена солидарност (побогатите Општини да даваат некој процент за посиромашните да ги стигнат) но тоа сепак треба да е некој мал процент, не со нашите пари да се прават селски канализации и водоводи.

КОСТОВСКИ НЕ СЕ ОТКАЖУВА ОД БАРАЊЕ ЗА ПРОМЕНА НА ПРОСТОРНО И АДМИНИСТРАТИВНО УРЕДУВАЊЕ НА НАШАТА МЕТРОПОЛА


Скопје - една општина со повеќе квартови


Суштината на работната верзија на новиот Закон за Град Скопје, кој деновиве ќе биде доставен до Владата, е да се овозможи единствен концепт на урбан економски и социјален развој на општината, како и да се избегне дуализам во надлежностите, меѓу Градот и Општините, велат во Градот


Скопје да биде една општина со повеќе квартови, а границите на нашата метропола да се утврдат во рамките на постоечкиот генерален урбанистички план. Работната верзија за промена на просторното и административно уредување на нашата метропола, градската администрација деновиве планира да ја достави и до Владата на разгледување. Според надлежните во Градот, суштината на целиот овој зафат, што по иницијатива на градоначалникот Костовски, го подготви градската администрација, е да се овозможи единствен концепт на урбан економски и социјален развој на општината, како и да се избегне дуализам во надлежностите.

- Во работната верзија на новиот Закон на Град Скопје, што го предлагаме е Скопје да биде една општина, но со 10 или помалку квартови во кои граѓаните полесно би ги добивале услугите што ги дава Градот, кој во случајов би бил единствен субјект што ќе ги спроведува надлежностите. На овој начин ќе имаме и порационална организација на администрацијата на локално ниво, би се одбегнала потребата од создавање на нови јавни претпријатија, како и судир на надлежности од областа на урбанизмот, издавање на одобренија..., вели Бранко Трајчевски од секторот за правни работи на Град Скопје.

Работната верзија од измените на Законот на Град Скопје, опфаќа и предлог за нов начин на финансирање на Град Скопје, кој треба да овозможи зголемување на внатрешните приходи на Градот во согласност со неговите надлежности и потребата за изградба на објекти од негова надлежност. Дел од измените е и нов начин на просторно уредување на Градот, кој предвидува сведување на Градот во рамките на постоечкиот Генерален урбанистички план, без рурални средини.

- Урбаните општини, како што се Аеродром, Центар, Кисела Вода и Аеродром во буџетот на Град Скопје учествуваат со 96 отсто, и по логика на нештата Градот би требало да биде обврзан тие средства, по основ на комуналии, да ги врати во тие општини. Од друга страна Ѓорче Петров, Шуто Оризари и Сарај придонесуваат со само 4 отсто, но ние во Градот водиме една социјална политика со која треба да го развиеме целиот град, а се знае дека руралниот дел, има сосема други и многу поголеми потреби, вели Костовски, кој посочува дека и самите општини губат огромни средства кои би ги добивале од надлежните институции доколку се самостајни општини.

Даниела ТРАЈКОВСКА


http://utrinski.com.mk/?ItemID=A167C11882310049938969BE8DA36573 - http://utrinski.com.mk/?ItemID=A167C11882310049938969BE8DA36573


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 27-Sep-2008 at 01:42
Уште е рано да се коментираат деталите на таа работна верзија за нов закон, за поквалитетно да ги искоментираме ќе треба да почекаме повеќе да излезе на површина... Но промена дефинитивно треба! Вака очигледно многу лошо функционираат работите.

По мое мислење, промените треба пред се да се однесуваат на:
- Редефинирање на границите, со исфрлање на териториите кои се крајно неприродно придодадени на градот.
- Намалување на ингеренциите на општините (или квартови сеедно), за сметка на оние на градот и блокирање на секаква можност за упад во урбанистички и комунални работи од страна на централната власт.
- Зголемување на финансиите на градот, кој треба да располага со неколкукратно повеќе средства... Не навлегувам во начинот на кој тоа би се извело, најважно е конечно градот да може реално да одговори на својте ингеренции.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Sep-2008 at 03:44
Во регионов полошо раководење од Скопје има само Сараево, кој е поделен град во две федерални единици. Тамо е гс преку глава во ингеренциите. Инаку Урбан не се слагам со тебе дека треба општините межу себе да идат со финансиски инјекции едни за други. Нема логика една распашана општина да ги јаде парите на другите кои работат економично. Инаку суб-општините во Скопје се тешка глупост и Скопје дефинитивно треба да биде една централна единица со локални раководства со премногу мали ингеренции.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Sep-2008 at 03:53

Градот Скопје да биде една општина со повеќе квартови

Ќе се бара промена на територијалната организација, во насока на одвојување на урбаниот од руралниот дел

Градската администрација ги изработи предлог-измените на Законот за Град Скопје и очекува да добие можност деновиве да ги презентира пред Владата. Градските власти побарале средба со вицепремиерот Зоран Ставрески на кого ќе му ги образложат своите предлози за измена на законот во насока на вистинска децентрализација и успешно функционирање на Градот.

Од Републичкото собрание ќе биде побарано да даде зелено светло за промена на територијалната организација на главниот град, во насока на одвојување на урбаниот од руралниот дел. Општините Шуто Оризари, Бутел и Сарај, но и делови од Ѓорче Петров и Гази Баба учествуваат во создавањето на градскиот буџет само со 4 проценти, а бараат најмногу од градските финансии. Во нив има делови кои немаат ниту пат, ниту струја и вода, а обврска на Градот е да им ги обезбеди. За разлика од нив, општините како Центар, Карпош и Аеродром најмногу го полнат буџетот, а немаат шанса за вистински брз урбан развој. Двојазичноста, и покрај предлогот за исклучување на Сарај, не би се менувала.

Во предлог-промените, градските власти бараат и нова организација на односите меѓу Градот и општините. Се предлага Градот да има една општина која ќе биде поделена на повеќе квартови кои ќе имаат одредени одвоени служби во интерес на поедноставување на процедурите за граѓаните. Сепак, во Градот инсистираат финансиите, даноците и буџетот, како и градежното планирање на просторот да бидат под една, градска капа.

„Очекуваме деновиве да не' повикаат на средба во Владата за да ги презентираме измените, по што тие ќе и' бидат достапни и на јавноста. Градот не може да биде предлагач на измените на Законот, па очекуваме тоа да го стори Владата“, истакна градоначалникот Трифун Костовски. Тој е задоволен од неодамнешната средба со министерот за локална самоуправа, Муса Џафери, од кого добил поддршка за секоја измена што е во полза на граѓаните на главниот град. (С.Н.)

http://utrinski.com.mk/?ItemID=4F75353F3325FE4A9C51103717DF300D


п.с. Урбан, линкот ти е грешен. Тој линк е за лукоил од утрински, а веста е од вечер.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Sep-2008 at 04:01
Значи добро двојазичноста, врелиот костен, останува и ништо не се менува тука. Во текстот има една реченица што многу ми се свиѓа.
Ќе се бара промена на територијалната организација, во насока на одвојување на урбаниот од руралниот дел.

Точно тоа што му треба на Скопје!

и покрај предлогот за исклучување на Сарај

Добро значи сега се спомнува за исклучување само на Сарај*, а не за Бутел и Ѓорче што беше прилично паушално кажано со цел да се запази процентуалната застапеност.

*Со оглед на тоа што Сарај е бастион на дпа, мислам дека дуи доста лесно ќе се сложи на негово отцепување од Скопје, па така ќе се обезбеди и бадинтеровото мнозинство кое е потребно за донесување на законот.

п.с. Очекувам владата да сака да си грабне понекоја ингеренција од градот!Posted By: pbanks
Date Posted: 27-Sep-2008 at 10:24
Ако идеме по општини дефинитивно сум за исклучување на Сарај но не и на селото Сарај од Скопје кое може/треба да биде интегрален дел од градот. Многу други населби кои се градски ќе останат во градот.

Мислам дека е грешна идеја контурите на градот да се пресметуваат по административните граници на општините. Дури може Скопје административно да остане во сегашната форма но во контекст на управување со градот, на неговите средства и на урбаниот развој да се дефинира урбана зона по сосема други параметри.

@лсл дали е глупост тоа што богатите Европски земји не субвенционираат нас на сиромашниот исток преку ЕУ фондови? Субвенции и помагање на послабите постоело секогаш и секаде, треба да го има и кај нас. На крајот на краиштата во интерес на западна европа е богата источна европа исто како што во интерес на Скопје е богата Крива Паланка на пример.

Никој не вика дека треба да има буџет за градоначалникот на Демир Хисар да иде по кафани или да вози скапи коли. Но треба да се оделуваат пари за одржлив развој и проекти во тие општини.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Sep-2008 at 10:45
Ај размисли по кои критериуми нас ЕУ ни дава фондови, а по кои би иделе парите меѓу општините. Дали треба карпош да и дава пари на кисела вода за да џорџе ги спичка тие пари на три круши?! Нема логика!

За да имаме богата Крива Паланка тие пари треба да дојдат од државен буџет, а не од градска каса на Скопје. Значи да се разбереме, јас не викам дека не треба сиромашните да се потпомагаат, него викам дека не треба некого да "казнуваме" зашто работи економично. Еве пак истото со ЕУ-фондовите. Тие фондови се некој вид на пари од централниот буџет на ЕУ. Тука нема помагање директно една држава на друга.


Posted By: pbanks
Date Posted: 27-Sep-2008 at 11:05
Originally posted by lslcrew

Ај размисли по кои критериуми нас ЕУ ни дава фондови, а по кои би иделе парите меѓу општините. Дали треба карпош да и дава пари на кисела вода за да џорџе ги спичка тие пари на три круши?! Нема логика!

За да имаме богата Крива Паланка тие пари треба да дојдат од државен буџет, а не од градска каса на Скопје. Значи да се разбереме, јас не викам дека не треба сиромашните да се потпомагаат, него викам дека не треба некого да "казнуваме" зашто работи економично. Еве пак истото со ЕУ-фондовите. Тие фондови се некој вид на пари од централниот буџет на ЕУ. Тука нема помагање директно една држава на друга.


Епа тие пари во централниот буџет на ЕУ не паднале од марс пак биле земени од некого а сигурно не биле земени од посиромашните општини (т.е. држави во случајот на ЕУ).

И никој не рече дека парите треба да идат на три круши. Баш тоа ми беше поентата парите ќе треба да се добиваат за одржливи проекти. Проекти кои ќе генерираат развој.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Sep-2008 at 11:07
Originally posted by pbanks


И никој не рече дека парите треба да идат на три круши. Баш тоа ми беше поентата парите ќе треба да се добиваат за одржливи проекти. Проекти кои ќе генерираат развој.


Токму така никој не треба да зема готова пара само зашто сметката му била празна. Секој денар треба да биде врз база на предходно предложен проект пресметан со денар, без разлика дали тоа е државата на општината или ЕУ на Македонија.


Posted By: pbanks
Date Posted: 27-Sep-2008 at 11:08


е така се разбравме. Пари во празно фрлање не, туку само за конкретни проекти. Ако се земаат нашите пари тие треба да идат во некој фонд каде што посиромашните општини ќе аплицираат за тие пари. Бирократски но очигчедно тоа е единствениот разумен начин.


Posted By: pbanks
Date Posted: 27-Sep-2008 at 13:13
Едно предупредување тука со време да нема недоразбирања после... Се ближат локалните избори и неминовно ќе има некои дискусии околу тоа (пред се во оваа нишка).

Дискусиите да се фокусираат пред се на изборните програми а не на некакви партиски заебанции, на самите кандидати во преголема мера итн. Значи пред се на понудените прооекти и решенија во врска со развојот на Скопје.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Sep-2008 at 13:27
ВМРО за градоначалник на кисела вода ќе го кандидираат (го забораив како се вика) директорот што е сега на економското Борис.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 01-Oct-2008 at 09:33
Градот го привршува предлог-законот за СкопјеАвтор:  Г.Т.
Градските власти го привршуваат новиот предлог-закон за градот Скопје, кој ќе го достават до државните институции за разгледување и за усвојување. Според нивните замисли, Скопје треба да се управува од едно место, а не да биде поделено на десет општини, од кои секоја си тера сопствена политика.

Според градоначалникот Трифун Костовски, двојазичноста е една од главните причини поради кои подрачјето на Скопје се проширило со рурални средини, за да се обезбеди доволен број население што зборува албански.

- Градот не може да се развива во овие граници и со вакво уредување. Мора да се ограничи на урбаните средини, затоа што руралните имаат сосема други потреби. Нашата почетна позиција ќе биде дека двојазичноста не смее да се менува. Таа е веќе воспоставена и ќе постои, без оглед на тоа кое население колкав процент застапува. На тој начин ќе се елиминира потребата кон Скопје да се приклучат тие рурални средини. Урбаните општини како Центар, Аеродром, Кисела Вода, Карпош и други учествуваат со 96 отсто од приходите што се создаваат за градот. Од друга страна, руралните средини се тие што имаат најголеми барања и таму се трошат најголемиот дел пари. Тоа мора да се промени - смета Костовски.

Тој додава дека клучно за Скопје е да стане една општина, која би била поделена на квартови, слично како Виена. На тој начин граѓаните ќе ги остваруваат своите потреби преку квартовите, кои ќе бидат под контрола на градот и ќе се избегнат лутањето од еден до друг шалтер и нејаснотиите кој треба да реши одреден проблем, дали градската или соодветната општинска управа или, пак, заедно со некој сооднос за кофинансирање. Според градската управа, тоа не е ништо ново за Скопје, затоа што градот и порано бил така уреден, па се поделил на општини.

Буџетот на градот изнесува од 25 до 28 милиони евра годишно, а со тие пари, според градските власти, не може да се направи многу. Споредено со главните градови од регионот, Скопје има пренизок буџет во однос на Софија - 350 милиони, Белград - 700 милиони, Загреб - речиси милијарда евра. Но ако се соберат парите што годишно ги трошат и градот и сите десет општини, се добива сума од околу сто милиони евра. Од градот сметаат дека ако со тие пари се раководи од едно место ќе може многу повеќе да се инвестира во Скопје за големи капитални проекти, а ќе се заштеди и на трошоците за администрација, затоа што во градот нема да има по 11 сектори за урбанизам, сообраќај, животна средина, финансии, правни работи и слично.

http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=196&ArticleID=8178


Posted By: Plugger
Date Posted: 01-Oct-2008 at 13:51
Ne mie jasno za Trifun stvarno, mnogu proekti zapostavi sea neka go gleda najdobroto za gradot. Ete gi gledam drugite luge kako si gi falat svoite gradonachalnici, edino Trifun nisto ne napravi i uporno se mesha vo sve i na kraj nisto ne pravi.

Iskreno po dobro bi bilo vladata da go prevzeme ovoj proekt zatoa shto ako ostane sve na Trifun ke se zapusti, taka beshe i so sportskata sala Boris Trajkovski ja gradea celi 6 godini. Da ne go dobivme evropskoto prvenstvo Rakomet za Zheni prashanje do koga ke se gradeshe.

Bojan, Da ne znaesh slucajno sto se sluci so prugata kon Bugarija?? Do kade e izgradena i uste kolku mnogu treba da se gradi??? Kako Sto znam tie si go napravija svojot del ali nie zaostanavme, ke ide gasovodot preku bugarija taka da sakame nejkeme morame da imame transport do tamu.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 01-Oct-2008 at 13:58


Железницата и гасоводите не се за тука, си имаат свои нишки.

Туку кажи ми во што тоа се меша Трифун?


Posted By: vardar
Date Posted: 01-Oct-2008 at 14:01
Originally posted by Plugger

Ne mie jasno za Trifun stvarno, mnogu proekti zapostavi sea neka go gleda najdobroto za gradot. Ete gi gledam drugite luge kako si gi falat svoite gradonachalnici, edino Trifun nisto ne napravi i uporno se mesha vo sve i na kraj nisto ne pravi.
 
Па си ги помешал работите реално ако гледаме ако некој се меша во туѓи работи тоа е владата
 

Iskreno po dobro bi bilo vladata da go prevzeme ovoj proekt zatoa shto ako ostane sve na Trifun ke se zapusti, taka beshe i so sportskata sala Boris Trajkovski ja gradea celi 6 godini. Da ne go dobivme evropskoto prvenstvo Rakomet za Zheni prashanje do koga ke se gradeshe.
 
Подобро би било да добиеме вистинска децентрализација, Скопје да добие буџет како што му доликува на главен град на една држава и да престанат СИТЕ политичари од сите партиии на сите нивоа да глумат архитекти/инженери/уметници/историчари и да ги остават вистинските експерти да си ја вршат работата.


Posted By: Plugger
Date Posted: 01-Oct-2008 at 18:40
Clover, Dali spored tebe Trifun e dobar i uspeshen Gradonachalnik??

Pa za mene e megu naj loshite vo istorijata, site se krstevme da dojde i na kraj nishto ne napravi. On i se mesha na Vladata, tie dadoa pari i na kraj Tifun saka da bide envolviran vo sve si misli deka Skopje e negov grad. Saka da pravi referendum za da dozvoli da se izgradi spomenik na Aleksandar Makedonski toa dali ne e meshanje??

Jas se soglasuvam so vas deka treba toa sve da bide napraveno od struchnjaci i luge so struki, ali koga vladata ocigledno nema doverba vo Trifun normalno deka nema pari da mu dava i normalno gragjanite ke patat. Ne sakam da idam nadvor od temata, ali dur ne go smenat trifun kako Gradonacalnik (dur ne mu zavrsi mandatot) ne mi se veruva deka vladata ke mu dade pogolema kontrola.

Veke so godini se spomnuvaat tramvaite, pa ke se gradi pa ne skupi bile pa ete sea pak ke se gradi pa da vidime do koga ke trea. I jas kako site vas sakam da go vidam Skopje da bide evropski grad i veruvam deka ke uspeeme ali ako nema dobra sorabota izmegu Vladata i Gradonachalnikot nema da ima rezultati ke ima samo kavgi.

Vardar, Ne znam kade procitav ali pishuvashe deka Gradot Skopje ima 23-25 miljoni evra budzet, toa e skoro nishto za grad kako Skopje. Realna cifra bi bila barem 100 miljoni evra spored mene barem.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 01-Oct-2008 at 18:50
Plugger колку што градот не е трифун, толку парите не се на владата. Си ги испомешал работите ептен. Очигледа твојата поддржка кон владата те заслепува да ги видиш реално состојбите. Трифун никад не и се помешал на владата во ништо.

п.с. Овој муабет не планирам да го продолжуваме тука, него во соодветната нишка за административно раководење. Патем користи кирилица да те цео свет разуме!


Posted By: pbanks
Date Posted: 01-Oct-2008 at 18:54
Originally posted by Plugger


Pa za mene e megu naj loshite vo istorijata, site se krstevme da dojde i na kraj nishto ne napravi. On i se mesha na Vladata, tie dadoa pari i na kraj Tifun saka da bide envolviran vo sve si misli deka Skopje e negov grad. Saka da pravi referendum za da dozvoli da se izgradi spomenik na Aleksandar Makedonski toa dali ne e meshanje??Ма немој а која е владата да ни се меша во градот и да ни прави споменици од кого стигне? Ние ја плаќаме и владата и Трифун и нормално е дека треба да има референдуми за битни работи.


Posted By: Plugger
Date Posted: 01-Oct-2008 at 19:30

Abe dadov vetuvanje deka ke koristam kirilica ali ako nesto se izgradi ne sum siguren shto beshe eden od vas reche deka ke chasti pivo i mezeCheersCheers

Ali chekaj neka ispadne prvo pa posle Thumbs%20UpThumbs%20Up

pBanks, Pa jasno deka sekoj plaka i jas se soglasuvam so tebe ali koa Vladata i Gradonacalnikot ne mozhat da se dogovorat togash sto mozheme da pravime nie?? Ti vikash deka treba da ima referendum i za toa se soglasuvam ali pa referendum za eden Spomenik?? Pa Aerodromot veke ni se vika Aleksandar Veliki zoshto da nema spomenik??

Dali se praveshe referendum koga Albancite napravija spomenik na Skenderbeg??

Ps, ne mi kazha sto ti znachi toa p to BowDunno


Posted By: dacito
Date Posted: 01-Oct-2008 at 19:45
Целава ситуација т.е. реалциите Влада-Градоначалник, Влада-Претседател, во нашиов случај, ми делува како скечот на К-15, овие моиве дома си играат држава, мене не ме есапат. Ееееееее луѓе, демократија не се учи преку ноќ, време треба, времееееееее. толку од овој муабет. end and over


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 01-Oct-2008 at 20:15
Originally posted by Plugger

Clover, Dali spored tebe Trifun e dobar i uspeshen Gradonachalnik??

Pa za mene e megu naj loshite vo istorijata, site se krstevme da dojde i na kraj nishto ne napravi. On i se mesha na Vladata, tie dadoa pari i na kraj Tifun saka da bide envolviran vo sve si misli deka Skopje e negov grad. Saka da pravi referendum za da dozvoli da se izgradi spomenik na Aleksandar Makedonski toa dali ne e meshanje??

Jas se soglasuvam so vas deka treba toa sve da bide napraveno od struchnjaci i luge so struki, ali koga vladata ocigledno nema doverba vo Trifun normalno deka nema pari da mu dava i normalno gragjanite ke patat. Ne sakam da idam nadvor od temata, ali dur ne go smenat trifun kako Gradonacalnik (dur ne mu zavrsi mandatot) ne mi se veruva deka vladata ke mu dade pogolema kontrola.

Каде сум рекол дека Трифун е добар градоначалник????? И не знам зошто воопшто го спомна тоа, јас прецизно те прашав да ми го објасниш делот со мешањето.
Што се однесува до мешањето, ептен си ги побркал работите... Не и се меша Трифун на владата туку обратно - владата се меша во урбанистички и комунални работи и тоа со крајно лоши иницијативи.

Без навреда, ама морам да констатирам дека си многу слабо запознаен со ситуацијата овде и дека коментарите ги темелиш единствено на емотивна база. Кој воопшто спомнал референдум за споменикот конкретно?

За финансиите... Веќе искоментираа луѓево, но јас тоа би го сублимирал вака: парите не доаѓаат од владата и владата не ги поклонува, туку владата треба принципиелно и продуктивно да ги распредели, а тоа во моментов не е случај.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 01-Oct-2008 at 20:26
Од нишката за трамвај ги префрлив претходните 9 поста (почнувајќи од постот на плугер)


Posted By: Plugger
Date Posted: 01-Oct-2008 at 21:48

Clover, Nikade ne spomna deka Trifun e dobar gradonachalnik zatoa i te prashav.

Trifun kazha deka ako se gradelo spomenik na Aleksandar Veliki ke moralo da ide preku referendum, pa toa nema da se gradi kaj nego doma u dvor ke se gradi na drzhavno zemjishte.

За финансиите... Веќе искоментираа луѓево, но јас тоа би го сублимирал вака: парите не доаѓаат од владата и владата не ги поклонува, туку владата треба принципиелно и продуктивно да ги распредели, а тоа во моментов не е случај.


Epa taka treba da bide ali ne e taka, za da bide taka mora da ima sorabotka ali site znaeme deka taa sorabotka ne postoi barem dur e Trifun Gradonachalnik. Ne treba da bide vladata envolvirana vo site gradski proekti ali toa e sea sto da se pravi mozheme da diskutirame samo kako shto se pravi a ne kako shto treba da se pravi.

Klover, Koja e realnata suma shto treba gradot da ja dobiva? Jas veke go dadov svoeto mislenje dali mislis deka e dobra cifra ili ne se soglasuvas??

Posted By: pbanks
Date Posted: 02-Oct-2008 at 09:32
Originally posted by Plugger


pBanks, Pa jasno deka sekoj plaka i jas se soglasuvam so tebe ali koa Vladata i Gradonacalnikot ne mozhat da se dogovorat togash sto mozheme da pravime nie?? Ti vikash deka treba da ima referendum i za toa se soglasuvam ali pa referendum za eden Spomenik?? Pa Aerodromot veke ni se vika Aleksandar Veliki zoshto da nema spomenik??

Dali se praveshe referendum koga Albancite napravija spomenik na Skenderbeg??

Ps, ne mi kazha sto ti znachi toa p to BowDunno


Мораш малце потемелно да пристапиш кон овие дискусии. Градоначалникот е избран од народот исто како и владата. И тој и владата си имаат свои зацртани ингеренции. Во тој контекст многу е јасно кој на кого му се меша. Никој не спори дека Трифун беше исклучително лош градоначелник, мислам дека за тоа имаме прилично широк консензус овдека. Незнам кој е крив што Трифка и владата не можат да се договорат за некои работи. Можеби е стварно тој крив незнам. Но упадот во одредени сфери од централна на локална власт е едноставно недозволив.

Што се однесува до споменикот и разните преименувања. Да за тие работи треба многу поширок консензус и подршка. Немора да биде тоа референдум но неможе да биде ни едноставен политички декрет. Скендербег навистина не ме интересира. Јас не гледам Албанци и Македонци јас ја гледам Македонија. Ако се направи огромен технички пропуст со Скендербег (велам технички бидејќи градба на таков споменик беше усвоена само не се почитуваа процедурите) не значи дека сеа треба тоа да го искористиме како алиби за да правиме и понатака уште повеќе глупости. Напротив тоа треба да ни биде коректор.

p од pbanks е симетрија на b. pbanks.


Posted By: Plugger
Date Posted: 02-Oct-2008 at 23:40
Pbanks, Blagodaram na odgovorot.

Skenderbeg bese daden samo kako primer nema veze makedonci albanci tuku ist princip e.
Posted By: lslcrew
Date Posted: 06-Oct-2008 at 11:18
Костовски ќе го образложува својот предлог за закон за СкопјеГрадоначалникот Трифун Костовски денеска ќе ја промовира иницијативата за измени во законите што ја регулираат локалната самоуправа, соопштија од градската управа.
Градот веќе подолго време подготвуваше нови законски решенија со кои треба да се утврди како ќе функционира Скопје како целина, колку пари треба да добива од јавните давачки и слично. Според идејата на градоначалникот, Скопје треба да се организира како една општина со повеќе кварта, кои ќе бидат под управа на градот. Исто така, градот треба да се ограничи на урбаните делови и од неговите граници да се отстранат руралните средини, затоа што тие имаат сосема поинакви потреби.

http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabID=2&fCat=1&EditionID=200&top=1&ArticleID=8545


Се надевам дека лесно ќе дојдеме до еден примерок од законов во електронска верзија. Ако Трифка бара поддршка би било во ред во јавното презентирање да ги опфати и интернет корисниците.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 06-Oct-2008 at 11:48
Прес-конференцијата е одложена не неодредено време така да денеска нема да ги дознаеме планираните измени.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 11-Oct-2008 at 11:39
Се бара поддршка од Црвенковски за Законот за СкопјеГрадоначалникот Трифун Костовски вчера се сретнал со претседателот Бранко Црвенковски за да го информира за подготовките на иницијативата за измени во Законот за градот Скопје.

Од Кабинетот на Костовски соопштуваат дека градоначалникот за оваа тема веќе се сретнал со Муса Џафери, министерот за локална самоуправа, како и дека биле побарани средби и со премиерот Никола Груевски и со други надлежни министри. Идејата на градските власти е да се поттикне поширока политичка дебата за иницијативата.

Според предлог-законот што го подготвуваа во градот, треба да се направат суштински измени во уредувањето на Скопје, односно тоа да стане една општина, која ќе биде поделена на квартови. На тој начин, според градските власти, ќе се подобрат управувањето и финансирањето на работата на локалната самоуправа во Скопје и ќе се избегнат проблемите со општините, како двојните надлежности, неусогласените активности, блокадите и слично.
http://novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=3&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=205&ArticleID=9003Posted By: beTon
Date Posted: 11-Oct-2008 at 16:07
абе ова трифун навистина знае да направи шпанска серија од секоја негова реакција или иницијатива, па најде каде да оди за подршка за предлог измените, демек без амин од папата кој и го донесене законот за децентрализација неможе да се мрдне, само не размислил дека на таков начин ги негира експертите и другарите на папата кои застанаа зад денешниов постоечки закон! понекогаш мислам човек за да се оправда ќе скока по сите столици во системот, незнам само дали со некоја ќе успее да се оправда, но најверојатно и онаа што му е засега најцврста “влезот во вардар“ нема да може да ја испегла неговата неспретност за политика и раководење со градот, па во цел нормален свет човек логично е да оди на компромис и додворување кај мнозинството а батево ко за инат верува дека преку опозицијата ќе ги истера сопствените идеи. ова неговово личи повеќе на билдање маркетинг за престојните претседателски избори, на кои не би ме зачудило и тој да се кандидира иако реално тоа е невозможно, но месони и се е можно!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 11-Oct-2008 at 16:22
Бетон, ова е една, а можеби и најпетна работа на трифун во неговите 3ипол години владеење. Трифун се обидува да добие подрршка од сите инстанци кои се релеванти при носење на еден закон. Не гледам никаков маркетинг во ова. Не е точно дека сака преку опозиција да истурка закони, пошто имаше средби со министерот Џафери, претседателот, а се спомнува средба и со премиерот. Овие средби не се џабе него се наменети да се усогласи законот пред да иде на гласање, а се со цел да не падне у собрание. Нормално доколку се усогласи и лесно ќе биде изгласан.

п.с. Се сллужиш со изрази како "папата", "другарите на папата", "батево", "масони". Ќе те молам да ја задржиме дискусијата на ниво. Нема потреби од навредување на претседателот. Каков таков претседател ни е, башка и ќе си оди за некој месец. А од друга страна па величање на владата и како сака она да се потрруди да го растерети Скопје што ти го кажа во една друга нишка, а на терен се дешава токму спротивното.


Posted By: beTon
Date Posted: 12-Oct-2008 at 03:35

не велам дека не е паметна работа, но ако очекува дека дуи ќе прифати трифка да има овластување над чаир се излажал уште кога помислил дека вакво нешто ќе помине, а и на сдс и на вмро нема да им одговара таквиот момент бидејќи доколку го немаат градскиот татко сигурно ќе имаат некоја општина за докажување на своите капацитети ивредности како партии, па така или е навистина шпанец или ова го прави од маркетинг. вака како стојат работите го разбирам човекот навистина е фрустрирачки за се да си крив а рацете да ти се врзани од сите страни, па и од советот на СК малтене оваа функција ваква каква што е наликува единствено на маскота, нешто сличен момент е и функцијата претседател на државата, ги контролираш само комуналец и инспекциите - војската и агенцијата за разузнување. многу тешко дека ваков предлог ќе помине кај кого било од главучите!

инаку за етикетирање не измислив топла вода ниту сакав некого да навредам, овие прекари им се толку залепени во сите можни весници што дефинитивно самите тие  веќе и ги сметаат за комплименти и папата и гвујо! незнам дали трифка ќе се лути или не но човекот и јавно се декларира како месон, па одтаму негледам и во тој контекст навреда, а владата дека не ја таманам тоа не е точно само верувам дека имаат далеку повеќе направено од сите влади заедно досега што сме ги имале, иако се доста преокупирани со шминка и посткомунистички методи на масовна контрола на рајата сепак доста работи одзатнаа како институционално така и законски но кај и да е ќе почнат од внатре да се клеветат бидејќи старите вмровци се тотално заборавени и ставени пострана, не оние на љубчо туку баш старите кои беа на самиот браник уште од почетокот на партијата...            Posted By: lslcrew
Date Posted: 12-Oct-2008 at 04:36
Крај на муабетов. Последниов пост ти е каша попара меѓу ингеренции, партии, надимаци, свашта. Иди кај миленко или кајгана, па тамо објасни се. Незнам што да кажам повеќе!


Posted By: pbanks
Date Posted: 20-Oct-2008 at 19:34

Костовски бара измени во законот за град Скопје

Да се направи нова територијална поделба на Скопје. Градот да биде една општина, составена само од урбаните населби. Шуто Оризари, Сарај и Ѓорче Петров да бидат посебни општини. Ова се дел од измените на законот за град Скопје кои ги бара градската власт.

Со виски и пура ги промовираше денеска градоначалникот на Скопје Трифун Костовски.

„Сакам да ги промовирам тие две, да не кажам, маани, како што се пушењето и пиењето, дека не сум идеален, али дека лажам, не лажам“, рече Трифун Костовски, градоначалник на Скопје.

Една од најголемите измени кои ги бара градоначалникот е финансирањето на Скопје. Според него, буџетот на метрополата треба да претставува една третина од буџетот на републиката.

„Ние предвидовме 60% од персоналниот данок да оди во касата на Градот. Говориме за персонален данок остварен во градот Скопје. Десет проценти од ДДВ да завршат во градската каса и секако, разговори да се водат на тема блок дотации од централно на градско ниво“, вели Костовски.

На половина година пред локалните избори, имало доволно време да се донесе нов закон за Скопје. Досегашниот закон бил причина за пропустите на градот.

Измените се доставени до министерот за транспорт Миле Јанакиески, кој од Владата бил назначен да решава за предлогот на Градот. Од Министерството велат дека ќе ги разгледаат измените и согласно законските процедури ќе го дадат своето мислење.http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=99096


Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Oct-2008 at 19:41
За Сарај да се сложувам. За Шуто Оризари не баш, ама би прогледал, но за Ѓорче воопшто не би прогледал. Ѓорче е споено со градот, нема причина да го делиме сега. Ај ваљда ќе се исправи тоа понатака во другите фази од законот. Не верувам дека луѓето од ѓорче ќе дозволат вакво нешто.


Posted By: pbanks
Date Posted: 20-Oct-2008 at 19:45
Originally posted by lslcrew

За Сарај да се сложувам. За Шуто Оризари не баш, ама би прогледал, но за Ѓорче воопшто не би прогледал. Ѓорче е споено со градот, нема причина да го делиме сега. Ај ваљда ќе се исправи тоа понатака во другите фази од законот. Не верувам дека луѓето од ѓорче ќе дозволат вакво нешто.


Па и Сарај (селото) е споено и апсолутно се квалификува... Мора да најдат начин да ги разграничат административните граници кои си имаат своја функција од урбаните граници.

Иналу јас мислам дека сето ова е празен муабет и нема ништо да биде.Posted By: Cloverstack
Date Posted: 20-Oct-2008 at 19:53
Originally posted by pbanks

Па и Сарај (селото) е споено и апсолутно се квалификува... Мора да најдат начин да ги разграничат административните граници кои си имаат своја функција од урбаните граници.
Апсолутно се слагам, градските граници не мора да одат идентично по општинските!
Инаку во она со Шутка и со Ѓорче гледам само повторување на истите грешки - етничко балансирање на нешто каде што таков критериум не смее да има. Ми изгледа дека се вртиме во круг. Етничките проблеми нека ги решаваат на други начини, а не со хендикепирање на главниот град.


Иналу јас мислам дека сето ова е празен муабет и нема ништо да биде.
Да се надеваме дека грешиш, затоа што вака градот е тотално дисфункционален.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Oct-2008 at 19:54
Па колку што можам да заклучам од вестиве околу новиот закон никаде не се споменува степена поделба. Да речеме за рурално подграчје, градско подрачје и централно градско јадро. Никаде ги нема тие квалификации, доколку ги имаше ке ги најавеа до сега. А којзнае, може би и ќе ги има. Овие 3 степена неможе да плаќаат исто данок, неможе да влечат исто данок за капитални инвестиции. Мене ми мириса дека сепак ќе се само со квартови и никаква степена поделба. Доколку има степени тогаш не е проблем и за селата околу скопје. Воопшто не се осеќам инфраструктурно загрозен доколку некоја населба влезе или излезе од скопје, нормално доколку градот се раководи совесно. А во врска со етничкото балансирање не би коментирал повеќе, доволно го имам искоментирано во нишкава, само на кратко ќе кажам дека мојот предлог (а и на повеќе мои истомисленици) е да се утврди двојазичност без разлика на проценти.

Доста изнапишав, а сеуште го немам прочитано предлог законот. Ај да го прочитам прво па после ќе збориме. Сепак ова е само предлог, да се надеваме дека ќе се исправат  недоследностите.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Oct-2008 at 23:28
За развој се потребни 800 милиони евра


Или околу 30 отсто од буџетот на РМ, а не како досега минимални еден отсто или 27-28 милиони евра. Ова, заедно со загарантираната двојазичност на цела територија на Град Скопјe и стеснување на територијалните граници само во урбаните квартови, се дел од предлозите на градската администрација кои ќе бидат дадени на експертиза во неколку министерства


За урбан, економски и социјален развој на Град Скопје потребно е 60 отсто од персоналниот данок и 10 отсто ДДВ да се слева во градската каса, а централната власт да обезбеди блок дотации за реализација на капитални проекти. Тоа во бројки би изнесувало околу 700-800 милиони евра или околу 30 отсто од буџетот на РМ, а не како досега минимални еден отсто или 27-28 милиони евра. Ова, заедно со загарантираната двојазичност на цела територија на Град Скопје и стеснување на територијалните граници само во урбаните квартови, се дел од предлог-измените на Законот за Град Скопје кои од вчера се доставени на разгледување во Министерството за транспорт и врски.

Официјалното предавање на пакет-документот го изврши скопскиот градоначалник Трифун Костовски, кој по вчерашната средба со министерот Миле Јанакиески изјави дека добил уверување од министерот дека предлог-измените многу студиозно ќе се разгледуваат во неколку ресорни министерства и резултатите ќе бидат познати во најскоро време. Костовски најави дека за новите законски измени ќе се организира и јавна расправа.
- Наш предлог е Скопје да биде една општина, а не како денеска расчеречен меѓу општините и Градот со не додефинирани и јасни ингеренции во поглед на правата и надлежностите а и обврските. Да биде направена територијална промена на Градот во кој ќе влезат само урбаните делови: Карпош, Центар, Чаир, Аеродром до Лисиче, дел од Кисела Вода, посебни општини да бидат Шуто Оризари, Ѓорче Петров и Сарај да бидат самостојни општини. Само на тој начин и порационална организација на администрацијата на локално ниво, би се одбегнала потребата од создавање на нови јавни претпријатија, а ќе се избегне и судирот на надлежности од сите сфери-вели Костовски.

Актуелниот Закон за Град Скопје во пракса се покажа како исклучително непродуктивен и неефикасен. Без прецизно дефинирани надлежности и одговорности меѓу главниот град како посебна единица на локалната самоуправа и десетте скопски општини, како и начинот на финансирање. Градоначалникот Трифун Костовски во неколку наврати се жалеше на притисок и на преземање на надлежностите од страна на централната власт. Очекува измените на Законот да се донесат пред локалните избори и неговото заминување од градоначалничката функција.

http://vecer.com.mk/?ItemID=FC098C2177BE8540ACF5434A2F6EEC84


Ако се исполнат најавите во релативно висок процент ќе се исполнат потребите на Скопје. Трифка стварно бара премногу пари што не верувам дека ќе ги добие. За двојазичноста се согласувам, едноставно и брзо решение без многу мука и демонстрирање триумфализам и за едните и за другите. Верувам дека со ова ршение ќе се елиминира жртвувањето на Скопје. Околу територијаната поделба на квартови и општини не ми се јасни термините "посебни" и "самостојни". Дали се мисли на истото или се тоа два различни статуса?!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 21-Oct-2008 at 10:27
Скопје со 30 пати поголем буџет и без селски општини

Костовски истакна дека законот го подготвувале веќе една година и дека изнеле неколку главни цели.

Потребни се територијални промени во Скопје, односно во подрачјето што ќе го управува градот да влезат сите урбани општини како Центар, Карпош, Чаир, Кисела Вода, Аеродром до Лисиче, а Шуто Оризари, Ѓорче Петров, Сарај и Бутел да се водат како општини надвор од градот, односно приградски. Со тоа, нема да има мешање на селски и градски општини и ќе можеме да се посветиме на решавањето на вистинските проблеми - објасни градоначалникот Костовски.

Тој додаде дека клучно за градот е неговото финансирање и дека тој треба да добива 60 отсто од персоналниот данок, 10 отсто од данокот на додадена вредност, блок дотации, а со градежното земјиште во целост да владеат општините и парите да се префрлуваат на сметката на Скопје за да може тие да се користат за градењето на целата градска инфраструктура.

http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabID=2&fCat=1&EditionID=213&top=1&ArticleID=9728


Тоа што законот се работел една година, покажува дека се темели на изјавите на Трифка од тоа време.

Сега па овие избагираните новинари прв пат пренесуваат околу некакви "пригратски општини". Ваква категорија до сега немавме прочитано. Сега го слушаме и Бутел, а предходниве денови го немаше.

Ова со градежново земјиште не ми игзледа баш како најпаметно. Страв ми е да не се подели целото земјиште по братучеди и пријатели преку фиктивни тендери, па најатрактивните локации од општините да ги заземат копуци, а за инвеститорите да остане по некое ќоше. Не дека нешто преку министерство е све чисто и нема вакви работи, него тамо сепак ми е некако поозбилна работава.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 22-Oct-2008 at 01:34
Министерството за локална самоуправа тргнато од проектот за Скопје

Во Министерството немаа никаков коментар околу иницијативата на градоначалникот Трифун Костовски

Министерството за локална самоуправа на чуден и нелогичен начин е тргнато од проектот што се однесува на иницијатива на градоначалникот Трифун Костовски за корекции во Законот за Скопје. За главен координатор во постапката за измени на Законот за метрополата и за своевиден контакт-мост на релација централна и локална власт Владата го ангажира министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески.

Имено, токму Јанакиески го прими предлогот на Костовски на кој се работело цела година, а подразбира многу суштински, сериозни измени, како во територијалната организација, така и во начинот на финансирањето.

Во Министерството за локална самоуправа вчера немаа никаков коментар околу иницијативата на градоначалникот Трифун Костовски.

"Предлогот не е стигнат кај нас. Ќе се произнесеме откако ќе го добиеме", беше кусата изјава од МЛС, каде што и во изминатиот период, за време на некои поранешни министри имало слични идеи чија заедничка цел била измени на Законот за градот Скопје.

Министерот за локална самоуправа, Муса Џафери, вчера беше на седница на Владата, така што не можевме да добиеме директен одговор околу ситуацијата со неговото прескокнување во случајот со иницијативата.

"Владата го назначи министерот Миле Јанакиески да ги води контактите меѓу централната и локалната власт што се однесуваа на измените на Законот за градот Скопје", изјави владиниот портпарол, Шефик Дураки. Тој немаше одговор зошто Владата одлучила наместо министер за локална самоуправа координатор да биде министер за транспорт и врски. Контактирав и со министерот Муса Џафери, но тој не сака ништо да коментира", додаде портпаролот на Владата, Дураки.

Ваквата ситуација со проект што е првенствено надлежност на локалната самоуправа може да се објасни на неколку начини. Не е никаква тајна тоа што ресорот локална самоуправа отсекогаш бил маргинализиран. Имено, во барабанот секогаш стоел на располагање само за да задоволи нечии партиски апетити за министерска фотелја. Така било, и веројатно и во иднина локалната самоуправа ќе остане монета за поткусурување меѓу коалициските партнери во Владата.

Може да се објасни и зошто Јанакиески, а не Џафери ја доби довербата на преговарач за локалната сфера. На првата отворена владина седница нетрпеливоста на премиерот Никола Груевски спрема членот на Кабинетот, Муса Џафери, беше повеќе од очигледна. Груевски буквално го замолча Џафери и не му дозволи да каже ништо повеќе од она што тој го замислил за финансирањето на општините.

Едноставно, се чувствува во воздух како ќе заврши иницијативата на скопскиот градоначалник. Ако владејачката гарнитура замислила Скопје да функционира како што е тоа сега, тогаш предлогот и да е најквалитетен ќе се изгуби низ сложените процедурални лавиринти и никогаш нема да види бел ден. Дали е тоа интерес на Скопје и на скопјани? Одговорот го знаат Владата и премиерот Никола Груевски.

Градоначалникот Трифун Костовски во неколку наврати се жалеше на притисок и на преземање на ингеренциите од централната власт.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=789E035471554447BD6209BA06C64A58Posted By: beTon
Date Posted: 22-Oct-2008 at 18:01

Originally posted by lslcrew

Едноставно, се чувствува во воздух како ќе заврши иницијативата на скопскиот градоначалник.
Crazy па добро ова новинариве или се премногу утописти или навистина веруваат дека вакво нешто ќе помине, па го сведуваат муабетот на чувствување, мислам дека СЕ ЗНАЕ како ќе заврши иницијативава.

колку и да држи вода муабетот на трифка нема да види бел ден, затоа и се чудам од каде му дојде потреба на мајоро скопски да си го губи времето по медиуми и кафе муабети,  како што кажав и претходно или човеков ептен има потреба да се правда или се кандидира за претседател, но најверојатно е првото бидејќи ова со функцијава сигурно ја смета за промашување во своето битисување. а и да се земе во предвид ова што трифун го зборува па каде беше кога законот го носеа, а сигурно бар прател што се случува и се подготвувал за кандидатурата за СК мајор, колку што знам одлуката да се подели скопје е од практичен аспект како би се унапредиле заборавените скопски села кои пополека веќе влегуваат како едно со градот, а додека пред тоа беа тотално заборавени па имавме слика за урбан развој и рурален заборавен свет на само 10 минути раздалеченост, а од друга страна сакаме да се претставиме како напреден град. трифун ги поставува работите наопаку, доколку сака средства за градот треба да ги вклучи тука општините кои би ги финасирале сите проекти околу гупот на своја територија со 60/70% од потребните средства а градот само треба да ги координира општините меѓусебно како би се завршиле работите подмачкано, така сите ќе бидат на своето а и градот ќе ги добие бараните средства, а вака демек градот ако ги зема парите се ќе се заврши брзо и чисто, како да треба да имаме закон за централизација а не за децентрализација, нека најде еден пример во европа како неговиот па нека зборува, сигурно урнекот за законот што е сега во функција е копија баш од европа бидејќи колку што знам кога се носеше тоа беше истакнувано како една од главните предности на законот, целосна усогласеност со европските закони....   Posted By: lslcrew
Date Posted: 22-Oct-2008 at 18:27
му дојде потреба на мајоро скопски да си го губи времето по медиуми и кафе муабети

Не гледам никаде губење време. Законот му е потребен на Скопје, а мајоро е најповикан да ја покрене иницијативата.
како да треба да имаме закон за централизација а не за децентрализација

Добро бе децентрализација, ама Скопје е една целина, ај сега тебе дома станот у катастар да ти го заведат секоја соба посебно. Паралелава може би не е правилн, ама Скопје е еден град и како еден треба да функционира.
нека најде еден пример во европа како неговиот па нека зборува, сигурно урнекот за законот што е сега во функција е копија баш од европа бидејќи колку што знам кога се носеше тоа беше истакнувано како една од главните предности на законот, целосна усогласеност со европските закони

Не само еден него може да најде колку сака, зашто сите големи градови функционираат како една целина. Полоша поделба и раководење од Скопје во европа има само Сараево. Проверена информација!


Posted By: beTon
Date Posted: 22-Oct-2008 at 19:01
па лсл споредбава не ти држи со станот, бидејќи повеќе мене СК ми личи на  потстанарска куќа или мала зграда Laugh ,  ако размислиш поубаво општините не се маала  или една населба туку нешто повеќе, па затоа и неможеш да очекуваш истите тие да се откажат од веќе стекнатите права а уште повеќе кога тие се и во власта - дел од власта, ова како решение му одговара само на трифун  како параван за лошото работење и затоа е упорен,  а скопје посекако си е целина само што треба да се усогласат овластувањата на секој оделно и да се додефинира колку и до каде може некој да оди и како мајор на СК и како мајор на општина. а за европа незнам каде имаат толку централизирана власт мајорите, исто како нашиов урнек се уредени  но прецизно е дефинирано што,  докаде и колку треба  да се овластувањата - http://en.wikipedia.org/wiki/Municipal_arrondissement_in_France - еве го пимер Парис . 


Posted By: lslcrew
Date Posted: 22-Oct-2008 at 19:09
Ова решение не му одговара само на Трифун него на градот и на сите граѓани. А за правата на субјектите, тие не се стекнати него до зацртани со закон кое е менлив. Тоа што општините се понашаат како држави е проблем и треба да решава, односно да се мења законот. А страната што ми ја посочи прво ти прочитај ја па после контрирај ми. Со страната што ми ја посочи, ти паѓа во вода теоријата дека ова е измишљотина на трифун да си го скрие несовесното работење. Крај крајева трифка е менлива категорија и утре нема да го има, а Скопје па ќе си остане вака на штаки.


Posted By: beTon
Date Posted: 22-Oct-2008 at 19:32
напред-назад и сум ја копирал другата адреса треба ова да оди http://en.wikipedia.org/wiki/Arrondissements_of_Paris - Arrondissements of Paris , а дека ова е решение за градот тоа е точно, но после онаква кампања за законот за децантрализација и после ваков џокер муабет за секоја партија да и не е на власт преку општините да билда рејтинг, далеку е од умот дека ќе има политичка волја за вакво нешто па макар трифка а и тој по трифка и референдум да распише. затоа се укажуваше не брзајте со преголема децентрализација зошто сетне нема враќање, пази кај нас градот и селото нормално се различна категорија но оваа ситуација е само заради тоа што имаме села во градот а никако да ги урбанизираме истите, па само ова беше изгледа чаре за да се припитоми таа околија-предградија на СК, кои сепак поголемиот дел сеуште се заглавени во 20 век и инфраструктурно и социјално...


Posted By: lslcrew
Date Posted: 25-Oct-2008 at 01:12
По Костовски и советниците ќе го прекројуваат Скопје

Градските советници на првата наредна седница ќе расправаат за предлог-измените во Законот за Град Скопје во однос на неговото организационо и територијално уредување, како и за начинот на финансирање на градскиот буџет. По новиот предлог Закон, чија изработка беше иницирана од градоначалникот Трифун Костовски, и советниците се согласуваат дека треба да има измени кои ќе значат подобро функционирање на Градот и неговите служби во однос на извршување на услугите кои ги бараат граѓаните.
Затоа одлучивме да одржиме тематска седница на која сите 45 советници најтранспарентно ќе се запознаат со тоа што нуди новиот предлог закон за Град Скопје, кој веќе е доставен и до Министерството за транспорт и врски. Советниците ова прашање ќе го отворат и во политичките партии на кои припаѓаат, од каде, пак, ќе произлезе и став по ова прашање. Сигурно ќе има и нови предлози и идеи, кои треба да бидат имплементирани во Законот, вели Ирена Мишева претседателка на Советот на Град Скопје.

Дел од советниците предлагаат на истата седница да присуствуваат и градоначалниците од скопските општини, со оглед дека со новиот Закон се предвидува Скопје да биде една општина со повеќе квартови. Има и предлог Министерството за транспорт и врски да организира јавна анкета со цел да се слушне и мислењето на граѓаните.

http://vecer.com.mk/?ItemID=D9024393D4F17940803CD6C7126F2983
Posted By: my Macedonia
Date Posted: 26-Oct-2008 at 15:33
zA ZAKONOT.. od opstina cair velat mozat da go napravat zakonot a od opstina suto orizare i saraj velat deka vakvo nesto nemat da se pravit ......   citajte kaj  http://www.alsat-m.tv - www.alsat-m.tv kaj desnata strana pisuva makedonska verzia ce stizete tamu  i posle ce stiznete kaj vesti od zemjata ...deka kaj mene ne ojtOhno


Posted By: beTon
Date Posted: 01-Nov-2008 at 06:40

интересно ми е ова со гупот и дуповите, за општините морал да важи гупот додека за градот(Трифун) неморало, па за што трифун поднесе тужба изгледа за да се демантира себеси?!         

Костовски се пожали и дека општините се уште ги бојкотираат градските проекти со тоа што не издаваат градежни дозволи, па, како што вели, сите работи мораат да се тераат на мускули.

- Таков пример е општината Центар со тоа што одбива да издаде дозвола за клучката кај „Континентал“. Од Гази Баба и од Чаир веќе добивме. Велат дека таа не била во согласност со Генералниот урбанистички план. Но кој треба да го толкува тој план? Градот, а не општината. Затоа тој изговор не е точен. Иста е и состојбата со проширувањето на улицата Илинденска. И таму сме во пат-позиција - додава Костовски.

http://74.125.39.104/search?q=cache:mbAXbMMTlFcJ:www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx%3Ftabindex%3D0%26tabid%3D2%26fCat%3D1%26top%3D1%26EditionID%3D194%26ArticleID%3D8020+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80&hl=mk&ct=clnk&cd=7 - Нова Македонија - 27.09.2008Posted By: Cloverstack
Date Posted: 01-Nov-2008 at 13:42


Држи тоа што го викаш, ама не си вистинскиот човек да го покренуваш тоа прашање зашто и ти го игнорираш и омаловажуваш ГУП-от во секоја дискусија каде што ти пречи (во пракса во секоја што било како го тангира) LOL

Значи во суштина не сметаш дека ГУП-от треба да се почитува, туку наводно дека треба да го почитува само тој другиот - кога тоа ти оди во прилог во некаков контекст. Го имаш истиот пристап (само многу поизразено) како Трифун кого го напаѓаш за ова прашање.

Poke


Posted By: lslcrew
Date Posted: 01-Nov-2008 at 14:34
Проблемот го имам априорно дискутирано пред да го почнете муабетов, како одговор на незнам кого беше.

Проблемот кај нас е пред се во законот не само Скопје туку и тој за општините каде што изработка на некој прокет треба да се изгласа во советот. Е сега кога се поставува на ред прашањето дали тој проект е сосгласен со ДУП/ГУП тогаш едноставно очигледни работи кои треба само да се констатираат, се гласаат. И така ако некој градоначалник обезбеди мнозинство во советот, тогаш он ќе си прави што сака и ако треба советрот ќе констатира дека некаде треба да има споменик, а тоа воопшто го нема ни предвидено. Значи со една реченица "Повеќе сме и ние ќе кажеме што пишува тука, а не стварно што пишува". Јас колку што знам според законот треба секој УП да дојде прво на контрола во МТЦ и на одобрување, но тоа е само за плановите, а после како се спроведува тоа не терен опишав погоре со таа едната реченица. Добро беше порано што го имаше она министерство за урбанизам, барем имаше некоја официјална институција.

Сега треба во МТЦ едно тело кое ќе биде башка од ова што одобрува планови. Тело за супервизија на спроведување на плановите. Ова тело нормално неможе све да пази во државата, него би постапувало по претставки од физички и правни лица. Но еве немора ни да биде како дел од МТЦ, нега биде посебна агенција, или некој си совет, било што што делумно ќе ја оневозможи партизацијата на вакво евентуално тело.


Posted By: beTon
Date Posted: 01-Nov-2008 at 14:50
напротив кло, јас цело време тврдам дека неможе на гупот да се гледа како устав, сакам да потенцирам колку е смешна изјавата на трифка, не дека ја чувам двоен аршин. мислам дека законски треба да се допрецизира, во кој се случај и до која мера можат да се прават корекции и нормално кој смее истите да ги прави. доколку сакаме да дојдеме до реалноста треба да бидеме пофлексибилни, јасно е дека ако не се игра по правила дека тоа е лош пример за цело општество, но доколку навистина нешто е неизводливо во иднина или пак заради повисоки цели(Црква на плоштад) мора да се најде механизам како тоа да се вметне во гупот. сега за сега законот е недопрецизиран па имаме поклопувања на ингеренции меѓу општините и градот, па да биде посмешно пази градот смеел да прави упад во гупот - општините не, па ова е навистина жално, уште повеќе што доаѓа од оркестарот на Трифун кој толку жолчно се препотуваше околу упадите од општините, а капак па и на суд го носи центар... абе во секој случај интересна театарска претстава каде актерите ама баш незнаат ни зошто ни колку е издржано сценариото кое го тераат. ако се прашувам јас за секоја измена на гуп или дуп треба да одлучува непосредно народот иако истиот има избрано луѓе за да ја бркаат таа работа, сепак овде сеработи за бркање трајни работи .т.е скапи за оправање (доколку и остане нешто простор), а како решение за ова би требало да биде формална согласност од сите или бар повеќето 2/3 од месните заедници кои се засегнати од некоја промена, а не само ај дајте забелешки па ако држат вода ќе ги протнеме. проблемот кај нас е претежно во недокваканите закони, односно во недокваканите подзаконски акти и регулативи со кои до последен милиметар се би се пречистило до степен на прашина, вака сега е дотерана работата до ендек или дупка зад секоја запирка, што остава простор секој да најде три точки во ферманот и нанив да вози се додека не удри некое експертско цунами(што не верувам дека брзо ќе се случи бидејќи ваквата ситуација на сите им одговара...)!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 01-Nov-2008 at 15:20


А како што да се гледа ГУП-от? Како украс? Како ја сфаќаш таа „флексибилност“? Веројатно за да се менува токму така како што тебе би ти било по ќејф. Како на пример за таа невклоплива црква на плоштад што викаш дека била повисока цел. Те молам...


Posted By: beTon
Date Posted: 01-Nov-2008 at 16:16

абе кловер џанам невеста тие гупот па прстенот ќе и падне доколку се поткастри дупот по мерка на достоинствено одбележување на Македонскиот Идентитет. тоа со невклопливоста треба да се бара на друго место, т.е. кај хилтите за метропол-типо и зградата на на далметфу хотелот па после може и ќе добиеме вклоплив источен дел на плоштадот, но со ова карикирањето на поранешниот трезор и тоа оди во неповрат... додека не се дефинира која е нашата идеја за плоштадот не треба ни да се интервенира на на истиот, пак ќе го цитирам Милчо

Режисерот Милчо Манчевски ги дефинираше точките на кои според него треба повеќе да се работи.[quote]- Дефинирање на билансот на тоа колку сакаме масовна наспроти врвна култура, подобрување на културниот менаџмент, создавање уметнички дела кои се космополитски, но својот корен го влечат од овде, и создавање натпартиска култура, објасни Манчевски.
тука лежи флексибилноста да пробаме да ги ревидираме постмодернистичките инвеции и модернистичките нагони, што не е ниту неизводливо ниту бара преголе жртва освен седнување на маса и добро бетонирање на гупот како решение а не како идеја на некој чика глиша! дури мислам дека се додека не се крене тоа карикатурата од екс-нбм има надеж за вакво нешто, но ако се крене тоа стакларникот таму отиде времето за ваков пристап(веќе е на пат) само се надевам дека ќе падне мал ринг на уставен, па ќе се вратиме на почеток и со трезни глави ќе му пристапиме на денешниот епицентар на Македоската држава!

значи ќеифот кло тука не треба да биде мој или твој туку на Македонскиот народ т.е. на неговата потреба да се идентификува пред другите дека е нешто повеќе од трговски центар и стакларници, да каже од каде му е коренот и на што се должи тој корен!Posted By: lslcrew
Date Posted: 01-Nov-2008 at 16:32
абе кловер џанам невеста тие гупот па прстенот ќе и падне доколку се поткастри дупот по мерка на достоинствено одбележување на Македонскиот Идентитет.


Beton граѓаните имаат многу повеќе различни секојдвени потреби него докажување на нешто што се вика идентитет. Да, се согласувам дека треба Македонија да се покажа културолошки пред светот но ова што се дешава кај нас е некоја форма на турбо фолк. Она што во музиката е турбофолкот, тоа во вајарството ќе стане Скопје. Ќе стане жртва на брза белетристика во уметноста која ќе се користи додека постои овој актуалниот надворешен политички проблем. Шпанска серија. Мирко919. После тоа веќе таа уметност која ќе ја поставиме сега нема да вреди. Истото е и со црквата. Сега се поставува за собирање политички поени и ништо повеќе.

Инаку пошто знам дека си верник а и и ја сум ќе ти кажам дека основа на православието е скромноста и човекот да се задоволи со она малку, колку што ти е потребно, а не мегаломанија. Затоа и тие што се прават најголеми верници и се натпреваруваат кој поголема црква ќе направи тие се најмалите верници. Голема црква се прави ако има потреба поради гужва, а не поради политика. На неполн километар од центарот е соборна којашто ги задоволува потребите на Скопје и Македонија како централна црква. Освен за големи празници јас друг пат нема видено гужва, па од тука се гледа дека е сосема задоволителна.

Незнам како воопшто можеш да го кажеш она што е цитирано. Па такво нешто не смее да си дозволи човек којшто има ТВ и интернет и има услови да согледа во вистинскиот проблем околу овој објект.


Posted By: beTon
Date Posted: 01-Nov-2008 at 17:28

навистина жално е доколку се сведеме на празникарство, ова во моментов не  е случај  само кај нас туку во цела Православна екумена. се надевам дека веронауката ќе го поправи ваквото разбирање на Верата и практикувањето на истата! реално денес потребата од Црква на плоштад е повеќе од културолошка димензија што е оправдано ако се земе предвид дека сега сме нападнати од сите страни од туѓите пропаганди кои имаат за цел да не обезличат на секој можен начин, бидејќи ние сме трнот во окото на европскиот империјализам од 19 век кој е матрицата на денешна европа. па така единствено оружје против овие наезди е длабоко освестување за сопствениот идентитет кој нема да се додека бегаме од сопствената Вера, Традиција и Култура. бегањето го подразбирам како давање на споредно место за овие вредности во нашиот живот, тргнувајќи од архитектурата па се до комуникацијата. кај нас проблемот е далеку поголем од решенијата на плоштадот или во градот, секој нека тргне од себе(дома) колку има дома народов книги за сопствената Вера, историја, култура... колку десет дваесет , па едни американци со 200год. историја имаа повеќе осет за себеосознавање, или колку ора  и песни има  во домашната цд архива, три-четири-пет, абе навистина сме во криза на идентитетот, порано ќе дојдеше странец и доволно беше само да чуе една чалгачиска и да остане занемен, денес знаеш некое место каде има чалгии(за изворна музика и муабет да не правиме) каде човек ќе би се напоил мелозвучни муабети, НЕМА! истото е и со кујната и со туристичките разгледувања - резервирани се само за брокери и директори. затоа треба максимално ангажирање на земјата кон бетонирање на вонвременските вредности на секое поле, па одтаму и ги одобрувам напорите на оваа власт колку толку да трасира правец кон кој во иднина би се движеле дали е тоа во архитектурата, спортот, културата или политиката. добро велиш кич но кичот се наметнува само бидејќи се  прават половични чекори, мислам дека треба да се удри цврсто и со јасна цел, имаме и простор и време за такво нешто, но денешнава ситуација е малку повеќе од смешна, бидејќи заради несогласноста т.е. не седнувањето на маса да се договорат политичарите, бркаат што побрзо да ја истераат сопствената проекција за овие вредности, па следствено естетиката е колатералка на ваквиот пристап. но ќе речам подобро карикатура  од невклопливост отколку обезличување од типот на трговски центри на плоштад.        

за цитираното верувај дека е далеку поиздржано од сите политичари  и цела критика досега што размислувале на таа тема, ако воопшто и размислувале на таков начин. мислам дека ако некој има осет за естетика и познавања од композиција, тоа дефинитивно е Милчо, кога бар еден посто би почнало да размислува нашиве таканаречени  архитекти и експерти  културна револуција ќе имаме на секој план, но многу тешко е да убедиш некого што слуша пр. индустријал да земе да се опушти на кавалска езгија! Posted By: pbanks
Date Posted: 01-Nov-2008 at 17:42
Ohno спрема мене бетон се залагаш за се што е и може да биде погрешно во нашево општество Thumbs%20Down

@lsl  Applauseза дефиницијата на ова што ни се случува како турбо фолк. Понатаму од тоа дискусијата е излишна.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 01-Nov-2008 at 17:47
Originally posted by beTon

дури мислам дека се додека не се крене тоа карикатурата од екс-нбм има надеж за вакво нешто, но ако се крене тоа стакларникот таму отиде времето за ваков пристап(веќе е на пат)само се надевам дека ќе падне мал ринг на уставен, па ќе се вратиме на почеток и со трезни глави ќе му пристапиме на денешниот епицентар на Македоската држава!

Бетон, јасно се гледа дека воопшто не си ги разбрал работите (можеби ради тоа ваквите твои чудни размислувања и заклучоци). Мал Ринг во целина не се наоѓа пред уставен суд, туку пред судот се само последните измени, то ест последната искасапена верзија. Значи тој грд објект („обновата“ на банката) за жал ќе се изгради, тука џабе ти е надежта. Работата е барем да спречиме неколку многу полоши работи да се случат во околината и под плоштадот - и јас се надевам дека „новиот“ Мал Ринг ќе падне на уставен, зашто постариот каков-таков беше мнгу подобар, исто како и уште постариот во однос на него. А тоа е така токму затоа што на една нестручна/ненадлежна/неформална групација и се допушта во серија  да си прави заебанции во центарот и се живо да преврти наглавачки (промовирајќи нечии лични интереси и продавајќи изместено, кичерајско, популистичко гледање на културните и духовните вредности за утеха)


А овој другиов твој пост кој е класичен твој стил на забегување во неточни и нерелевантни тези  немам намера ни да го коментирам, само повторно по којзнае кој пат апелирам до тебе да се корегираш на тоа поле. Во оваа нишка, па ни на форумов воопшто (барем во главните теми чија намена е јасна) нема баш место за таков тип муабети.


Posted By: beTon
Date Posted: 01-Nov-2008 at 18:18

што е до мал ринг доколку падне како што велиш една маркица, паѓа и цел дуп, неможе да се врати на доработка дупот туку мора наново да се носи, т.е. измените бараат повторно процедура. што е до дигресијата јас само одговарам на фрлената ракавица и тоа сум го правел досега, колку што знам никаде немам почнато дискусија надвор од темата освен што сум реплицирал на таквите упади во некој муабет, патем во репликите можеби тезите мои за тебе не држат но  те молам не ме презирај како аутсајдер, таквиот пристап тебе те девалвира. забегување има само доколку човек е површен и работите ги гледа црно-бело и има доволно разбирање само за футуристички ерекции во архитектурата.  

pbanks залагањата мои се пуста желба, она што ни се случува денес е тешко дека и пристап како мојот би го поправиле,  знаеш можеби треба навистина сите наши културни вредности во некое депо од некој музеј да ги депонираме и со цело срце да се свртиме кон модернизам и минливи вредности како стакларници, кои во себе имаат доволно симболика само за безлични монополисти и банкари. може се лажам но незнам никаде во светот каде централните плоштади изобилуваат со стоковни куќи како типо!           

лицемерно е да се гледа на традицијата и културата како луксуз кој не ни е потребен бидејќи денес сме живееле во 21век... загреота сме ако ова стане догма!                              Posted By: pbanks
Date Posted: 01-Nov-2008 at 18:42
Originally posted by beTon

што е до мал ринг доколку падне како што велиш една маркица, паѓа и цел дуп, неможе да се врати на доработка дупот туку мора наново да се носи, т.е. измените бараат повторно процедура. што е до дигресијата јас само одговарам на фрлената ракавица и тоа сум го правел досега, колку што знам никаде немам почнато дискусија надвор од темата освен што сум реплицирал на таквите упади во некој муабет, патем во репликите можеби тезите мои за тебе не држат но  те молам не ме презирај како аутсајдер, таквиот пристап тебе те девалвира. забегување има само доколку човек е површен и работите ги гледа црно-бело и има доволно разбирање само за футуристички ерекции во архитектурата.  

pbanks залагањата мои се пуста желба, она што ни се случува денес е тешко дека и пристап како мојот би го поправиле,  знаеш можеби треба навистина сите наши културни вредности во некое депо од некој музеј да ги депонираме и со цело срце да се свртиме кон модернизам и минливи вредности како стакларници, кои во себе имаат доволно симболика само за безлични монополисти и банкари. може се лажам но незнам никаде во светот каде централните плоштади изобилуваат со стоковни куќи како типо!           

лицемерно е да се гледа на традицијата и културата како луксуз кој не ни е потребен бидејќи денес сме живееле во 21век... загреота сме ако ова стане догма!                       Болдирав само неколку збора на кои сакам да дадам краток коментар.

Традиција, култура, вредности се динамична менлива работа. Ако пред еден век било традиционално жената да се тепа по дома зошто седнала на минута да се одмори на троножецот додека правела ручек и ако мажите кои го правеле тоа важеле за културни и со строг однос кон основните вредности на своето време денеска жената е еманципирана и рамноправна а таквите "традиции, вредности и култура" не се негуваат а кога се негуваат тоа се казнува со закон.

Наша мисија како генерација е да го оставиме белегот на нашето време а не како слепци да се држиме за нешто што е создадено од други луѓе и во друго време и кое на крајот на краиштата вооошто не би било создадено доколу истите тие луѓе размислувале на овој начин кој ти го заговараш. Можеби во она што ние треба да го креираме треба да има нишка од цела таа оставштина но не повеќе од тоа бидејќи се што е повеќе преоѓа во турбо фолк како што веќе објасни ЛСЛ.

Да се вратам сега на темата. Оние проекти, се знае за кои точно зборувам, кои се заговараат денеска по центарот на Скопје а особено начинот на кој тие се промовираат и наметнуваат се во ОГРОМЕН конфликт со се што е вредно и културно во времето во кое живеам.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 01-Nov-2008 at 18:56
Originally posted by beTon

што е до мал ринг доколку падне како што велиш една маркица, паѓа и цел дуп, неможе да се врати на доработка дупот туку мора наново да се носи, т.е. измените бараат повторно процедура.
Не е прв пат упорно да се држиш за бесмислени и со ништо поткрепени тврдења. На уставен суд не е една маркица, туку најновата верзија на ДУП-от, со целата серија последни заебанции кои ги нашкраба актуелната багра. Ако падне оваа верзија на ДУП-от, на сила си останува старата, во која објектот на Камчев не е спорен. Мислам ситуацијата е доволно јасна за кој што сака да може јасно да ја види. А кој сака само да се инаети, по обичај ќе продолжи со дубиози и слични финти.


што е до дигресијата јас само одговарам на фрлената ракавица и тоа сум го правел досега, колку што знам никаде немам почнато дискусија надвор од темата освен што сум реплицирал на таквите упади во некој муабет,
Ваљда имаме очи и меморија да видиме и да се присетиме дали навистина било така.


патем во репликите можеби тезите мои за тебе не држат но  те молам не ме презирај како аутсајдер, таквиот пристап тебе те девалвира.
Дали некоја теза држи одлучувам врз база на тоа колку добра е аргументацијата што оди со нејзе и колку таа аргументација соодветствува со фактите. Не те презирам како аутсајдер туку ти замерам и безброј пати апелирам кон тебе за некои работи што се утврдени и треба да ги прифатиш наместо постојано да си поигруваш со нив. Ако веќе тоа мене ме девалвира, ќе ја прифатам и таа цена, само за форумов да го задржи потребното ниво - од тоа нема да попуштам.


забегување има само доколку човек е површен и работите ги гледа црно-бело и има доволно разбирање само за футуристички ерекции во архитектурата.
Можеби за твои сваќања мојот поглед на светот е црно-бел, тоа не ме навредува. Би ти реплицирал дека дури и црно-бело е подобро отколку шарени халуцинации. Аман више колку нишки отера во ендек со несериозна дискусија дополнително оптоварена со елементи за кои на форумов нема место. До кога ќе се натегаме околу ваквиот пристап?Posted By: beTon
Date Posted: 01-Nov-2008 at 19:55

кло колку што знам ако измените паднат паѓа и дупот и се враќаме на оној стариот од 1997, не можат само измените да се укинат, но ајде шим ти велиш дека  не е така нека ти биде, времето ќе каже може и ќе бидеш во право. 

за ракавиците можам да кажам само дека и да имало некое мое пуштање вода, тоа небило како водопад како што е случај со другите ракавици кои претежно се фрлаат од немање аргументи или разбирање за поинаков агол на гледање на некој гостин! што значи потребното ниво на форумот треба пред се да го запазуваат домакините... и негледам несериозна дискусија кога на несериозен блеф од типот на: Како ја сфаќаш таа „флексибилност“? Веројатно за да се менува токму така како што тебе би ти било по ќејф. Како на пример за таа невклоплива црква на плоштад што викаш дека била повисока цел. ќе одговорам со образложен пристап за флексибилноста, наместо да спамирам со изјави како “идентитетот не е кашкавал“ или “Идентитетот е трајна вредност, а лумикс печурка по дожд“. можеби таквиот пристап би бил поприкладен?!

ако сакаш некој нешто да разјасни или научи, немора да го маршираш како трујач на нишките, нивото на дискусија е една работа, а сосем друга е потребата од истата. според тебе би требало нивото да биде луѓе бујрум кажете што мислите, но пазете што ќе кажете зошто форумов е прирачник за урбанисти.... да не ме разбереш погрешно јас имам таков впечаток што немора да значи дека е така, па слободно дели жолти картони доколку сметаш дека мојот агол на видик е искривен или некого му ги искривува убедувањата Thumbs%20Up опуштено малку, не сум ниту градоначалник ниту советник на градоначалник.Posted By: beTon
Date Posted: 01-Nov-2008 at 21:14
Originally posted by pbanks

Наша мисија како генерација е да го оставиме белегот на нашето време а не како слепци да се држиме за нешто што е создадено од други луѓе и во друго време и кое на крајот на краиштата вооошто не би било создадено доколу истите тие луѓе размислувале на овој начин кој ти го заговараш. Можеби во она што ние треба да го креираме треба да има нишка од цела таа оставштина но не повеќе од тоа бидејќи се што е повеќе преоѓа во турбо фолк како што веќе објасни ЛСЛ.

Да се вратам сега на темата. Оние проекти, се знае за кои точно зборувам, кои се заговараат денеска по центарот на Скопје а особено начинот на кој тие се промовираат и наметнуваат се во ОГРОМЕН конфликт со се што е вредно и културно во времето во кое живеам.

pbanks многу лошо е таа мисија “белег на нашето време“ за која се залагаш, во основата да е белег трасиран со комунистичко-сталинистички методи и рабирања. во принцип нема ништо лошо доколку го убиеме идентитетот и го ставиме во музеј, а на негово место изградиме нов изфиромизиран футуризам. зошто го велам ова доколку се сеќаваш темелите на денешниов дуп се од тој во 1997 кој само е копиран т.е. локациите се истите само е зголемен габаритот на тие маркици, на сето тоа се дофрлени измените со внесување музеј, театар и Црква на мал ринг. е сега да не е смешно ќе биде жално, незнам што е пострашно да се интерванира во квази дуп од ’97 или целиот да се предефинира и  тотално нов да се донесе. сега како што е во основа имаме нај коруптивен дуп донесен во некоја европски град, истиот во 2007 ко прекопира и го поднашминка Импума и сега се дополни со измените. значи уште во старт оваа цела работа уште од почеток е несречно решена, требало тој од ’97 целосно да се отфрли да се седне на маса да се постават параметри и насоки кон што треба да се движи епицентарот на СК и да се направи дупот како што треба!

со основниот план од 1966 година, подготвен на светскиот конкурс на јапонскиот архитект Кензо Танге, не се предвидени никакви локации кај поранешна Народна банка, ниту „Тифани“ ни „Лумикс“. Планот е изменет во 1997 година, кога на власт е СДСМ и градоначалник на Општина Центар е Мирослав Грчев од СДСМ.

- Грчев на конкурсот за Малиот ринг за проектант го одбира архитектот Мирослав Грчев. Архитектот Мирослав Грчев го изготвува проектот и го доставува до градоначалникот Мирослав Грчев, кој потоа се појавува и како предлагач и потписник на одлуката. Што значи, таткото на урбаната мафија на СДСМ, Мирослав Грчев, во 1997 година, кога се прават измените на детаљниот урбанистички план за централното градско подрачје, се појавува истовремено и како градоначалник и како проектант и како предлагач и како потписник на измените - рече Бичиклиски.

http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=C38CA84357A37043BEB40124B154AA69&arc=1 - Дневник - 30.01.2008

- Не разбирам зошто наеднаш во урбанистичкиот план е зголемена бруто површината на објектот за трипати, без притоа некој во јавната анкета да го побара тоа-праша Анастасија Димитровска. Планерот Лидија Андреева од Ин Пума одговори дека сите измени и дополни се само надградба на претходниот ДУП.

- Површината на споменатиот објект е целосно преземена од стариот ДУП, донесен во 1997 година во времето на претходниот Градоначалник на Центар. Што се однесува до висината на посочениот објект, таа во дел е преземена од претходниот и е според важечкиот Правилник по Законот за просторно планирање. Така предвидениот објект со својата висина е усогласен со висините на останатите објекти кои го формираат Плоштадот-појасни Андреева.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=2E72C9AD19CC80418B35307C1FDA8361 - Вечер - 12.10.2007
Print Page | Close Window