Print Page | Close Window

Маџир Маало

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Урбанистички целини
Forum Discription: Урбанистички планови и градски микролокации
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=455
Printed Date: 01-Mar-2021 at 17:47


Topic: Маџир Маало
Posted By: beTon
Subject: Маџир Маало
Date Posted: 30-Oct-2008 at 00:05

мислам дека ова заслужува да се евидентра и да се поздрави, оваа информација за http://mk.wikipedia.org/wiki/Маџир_Маало - Маџир маало ја немав до сега чуено!

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1004&ArticleID=66107 - Маџир Маало - „урбан феномен“

(Повод: „Маџирмаалци ќе ги блокираат главните крстосници“, „Време“ 27 јануари 2007)

Се до 26.7.1963 година, кога се случи скопскиот земјотрес, животот во Маџир Маало функционираше според планот од 1890 година. Тоа е, ни помалку ни повеќе, период од 73 години. За сите што се сеќаваат, а особено за оние што изумиле, Скопје во тоа време се градеше, односно беше изградено на левата страна од реката Вардар.
Планот за Маџир Маало од 1890 год. проектира нова населба на левата страна од реката Вардар, со модерни сообраќајници за колска запрега, велосипеди и пешаци, станбени површини за домување, продавници, дуќани за разни занаети, маалски фурни и чешми, со други зборови урбано живеење за тогашните услови и потреби.
Распишаниот меѓународен конкурс за идејно решение за градското јадро на Скопје 1964 година и усвоениот предлог практично го запреа развојот на Маџир Маало. Се присетувам дека усвоеното решение предвидуваше колективно домување и булеварска улица среде маалото. Оттогаш до сегашно време вистина е дека за Маџир Маало во неколку обиди се изработувале ДУП, но никогаш не биле усвоени. Оттука, во право се маџирмаалци кога велат дека се уште живеат во 19 век. Судбината сакала Маџир Маало во изминативе стотина години да нема ажуриран документ за развој, да нема канализација, а поради тоа изградените објекти достоинствено и тивко да пропаѓаат…
Се поставува прашањето: зошто е тоа така, мора ли да се толерира таков однос спрема првото маало во Скопје со урбанистички план или до кога судбината ќе се поигрува со животот на маџирмаалци, а луѓето со објектите нападнати од забот на времето во очекување дека нешто ќе се случи, запаѓаат во очај. Одговорот треба да се бара во градската администрација, во ингеренциите на градоначалникот на општината Центар во согласност со Законот за децентрализација.
Долгот и обврската, според мене, кон маџирмаалци и Маџир Маало се големи ако се земат предвид ветувањата при средбите во предизборието. Долгот, исто така, е голем и спрема планот од 1890 год., бидејќи претставува прв плански документ - „урбан феномен“. Јас би рекол, маџирмаалци и Маџир Маало со поставките за планот 1890 год. заслужуваат да имаат ДУП, Маџир Маало да се прогласи за стар град со традиционалните вредности и потреби за новиот милениум - 21 век.
Со други зборови, ако скопјани имаат Стара чаршија, зошто маџирмаалци да немаат стар град со осмислено маалско живеење, без сосед над глава, со трговски и угостителски продавници, со занаети сместени во подрумските простории, за да не се загадува околината и да не се создава бучава, со инфраструктура за вода, гас, струја, греење, канализација и…
За крај, зар не треба да се прифатат залагањата и повиците на маџирмаалци?

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1004&ArticleID=66107 - Време - Душан Стојковски, архитект - 06.02.2007
Replies:
Posted By: lslcrew
Date Posted: 30-Oct-2008 at 00:16
За крај, зар не треба да се прифатат залагањата и повиците на маџирмаалци?
НЕ! Не треба да се прифатат.

Преку таквото ми е од маџирмаалци и стари скопјани, кои прикажувајќи се себе како ариевска раса со плава староскопска крв, инсистираат на ексклузивитет над градот во секој поглед. На нив им сметаат сите "дошљаци" кои се навредувани на секој можен начин. Тоа што некогаш било маџирмаало сега е драчево или лисиче. Ако не сакаат да имаат комшија над глава нека идат у приградска населба. Се слагам дека маџирмаало заслужува ДУП, но ДУП кој ќе соодветсвува со реалноста и нема да предвидува маало со куќи у сред центар на неполн километар од плоштад. Тука се знае што прилега. Деловни згради, чатпат станбена, театри трговски. Но пред се хилта да свири, а багер да пее! Тој змијарник у сред Скопје повеќе неможам да го гледам, макар сакал и нека потекнувал од неолит, а за турско најмала работа. Ако некогаш тој историски ДУП бил дел од Скопје, слободно нека го изложат у музеј на град Скопје. Реализација на ДУП од турско не ни треба два века подоцна.


Posted By: beTon
Date Posted: 30-Oct-2008 at 00:54
абе како појава ова кажува дека СК било урбанизирано уште во 19 век, интересно е што кензо како за местоположба на центарот на градот т.е. градска порта го зел баш тој дел од СК, па добива и некако урбанистички пиедестал ова место, навистина заслужува да му дадат некаква нагласеност на ова место, можеби возобновување на идејата на кензо или пак некој вид деловен простор со плоштад за Новото Модерно Скопје, па му прилега од секој аспект значи било во минатото потенцирана неговата положба, можеби е и подобро досега што не почнало да се гради се и сешто, па сега натенане нешто уникатно да се испланира на тој потег, незнам можеби и крушевска да се пушти и еден плоштад со нов македониум и некои спектакуларни градби! 


Posted By: pbanks
Date Posted: 30-Oct-2008 at 23:20
За прв пат граѓаните со став како што треба. Нека не ви влева оваа реченица надеж, текстот е поразителен WallbashWallbashWallbashWallbashWallbashWallbash

МАЏИРМААЛЦИ СЕ НЕЗАДОВОЛНИ ОД ПРЕДЛОЖЕНИОТ ДЕТАЛЕН УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН


Од атрактивна четврт направивте спална соба


Граѓаните велат дека ова не е план којшто е направен по нивна мерка. Не се сигурни дека нивната приказна која трае цели 50 години, период во којшто поради немање план не можеа легално ниту да ги санираат ни да ги доградат или надградат своите домови ќе заврши со хепи енд


Маџир маало како едно од најстарите скопски маала ќе остане амбиентална целина со куќи на два ката, а девет објекти ќе бидат заштитени споменици на културата. Ова е предвидено со Предлог Деталниот урбанистички план за оваа градска четврт којшто деновиве беше јавно презентиран и изложен во просториите на УЗ Раде Јовчевски Корчагин. Во следните денови граѓаните имаат можност детално да се информираат за секоја парцела, а своите забелешки и мислења да ги испишат на анкетните ливчиња.

На презентацијата, изработувачот на Планот Лидија Андреевска истакна дека трасата на булеварот Крушевска република којшто населбата ја дели на два дела останува на претходно предвидената локација, се до донесувањето на новиот Генерален урбанистички план во којшто се очекува оваа сообраќајница да се дислоцира лево и десно од Транспортниот центар.
Маџирмаалци не се задоволни од предвидените решенија. Не се сигурни дека нивната приказна која трае цели 50 години, период во којшто поради немање план не можеа легално ниту да ги санираат ни да ги доградат или надградат своите домови ќе заврши со хепи енд.

- Со планот, овој дел од центарот на Скопје е претворен во спална соба. Атрактивното земјиште сега чини пет банки. Наместо да се унапреди, да се развие, цела четврт се деградира. Сите знаеме колку инвеститори чекаат да градат - реагираа дел од присутните на презентацијата. Андреевска им појасни дека висината на објектите е мала бидејќи при проектирањето имале обврска да ја задржат автентичноста на сообраќајната мрежа и биле ограничени со тесните улици, но им посочи дека согласно новиот правилник семејното домување има можност за пренамена на просторот од станбен во деловен.

Незадоволни се и сопствениците на заштитените објекти. Живееме во куќа која е изградена во 1902 година, но низ годините е доградувана, адаптирана и нема врска со првичниот автентичен архитектонски изглед. Значи нема основ за заштита. Кои параметри се почитувани при изборот никој не знае, велат тие.

Поради немање на план, Маџирмаалци во 21 век живеат во субстандарни услови без водовод, канализациона и атмосферска мрежа.


http://www.vecer.com.mk/?ItemID=AC884F3B5CC4CA4EA2F71CBCDB7F2DC7


Posted By: lslcrew
Date Posted: 31-Oct-2008 at 00:25
Џуро не си ми јасен?! Question

Кај е изложен овој проект да го сликнеме?!


Posted By: pbanks
Date Posted: 31-Oct-2008 at 00:29
Originally posted by lslcrew

Џуро не си ми јасен?! Question

Кај е изложен овој проект да го сликнеме?!


Што не е јасно? Граѓаните се бунат со право. Колку што јас разбирам тие се против тоа Маџир маало да биде некаква амбиетална населба со куќарки на 2 ката тука сакаат културно да профитираат од своите локации а маалото да си добие урбанизација како што му доликува.


Posted By: La Linea
Date Posted: 31-Oct-2008 at 00:31
Изложен е во УЗ„Кочо Рацин“ или УЗ„Корчагин“ беше... како и да е, се наоѓа некаде кај новиот мост над Вардар,во Маџир маало..и таму е изложено. Ова ми го кажа жената што работи во „Роберт Гајдиќ“. Искрено не ја разбрав ништо кога ми објаснуваше, само ми текнува дека спомна некоја стара уличка што била тука... и толку, се друго е блур.

Сега уште еднаш прочитав - значи било УЗ „Корчагин“. За локацијата уште не знам со точност каде е, но ако некој знае нека каже утре можам да поминам.


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 31-Oct-2008 at 00:32
Еее вака ОК. Јас сум остро против сегашната состојба на маџирмаало и билокакво задржување на макар една од тие куќи како споменици. Еве може само една но доколку таа биде оградена и околу нејзе има парк и стварно да изгледа на споменик. Добро е тоа што се работи на урбанизација на маџирмаало, само не го сватив делот кајшто се вика дека многу инвеститори чекале. Ова ваљда се мисли на привани станбени објекти каде што постојните жители би добиле стан во замена за локацијата, или...?!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 31-Oct-2008 at 00:35

Врз основа на член 24 и член 26 став 8 од Законот за просторно и урбанистичко планирање (пречистен текст) /“Службен весник на РМ” бр.24/08/, Градоначалникот на Општината Центар, го издава следното

С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат граѓаните и правните лица од Урбаната заедница Раде Јовчевски Корчагин дека Градоначалникот на Општина Центар – Скопје донесе Решение за организирање

ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА И ЈАВНА АНКЕТА

по Предлог на Детален урбанистички план за градска четврт Маџир Маало Општина Центар – Скопје.

 Границите на опфатот се :

  • Северозапад: трасата на булеварот Кочо Рацин се до мостот на реката Вардар;
  • Север: од мостот на реката Вардар кон запад по кејот на реката Вардар се до Транспортниот центар;
  • Североисток: трасата на улица Никола Карев;
  • Југоисточно: следејќи ја трасата на ул. Никола Карев.

Јавната презентација на Предлог на Детален урбанистички план за градска четврт Маџир Маало Општина Центар – Скопје ќе се одржи во просториите на УЗ Раде Јовчевски Корчагин на ден 29.10.2008 година (среда) во 10,00 часот.

Предлог на Детален урбанистички план за градска четврт Маџир Маало Општина Центар – Скопје ќе биде изложен во просториите на УЗ Раде Јовчевски Корчагин 10 работни дена, сметано од денот на објавувањето на Соопштението, секој работен ден од 10-17 часот.

Контакт телефон 3203 605

Во определениот рок заинтерисираните правни и физички лица од конкретното подрачје опфатено со Планот можат да доставуваат забелешки, предлози и мислења на анкетните листови.

                                                                             ОПШТИНА ЦЕНТАР

Кој може нека оди да сликне! Ла Линеа.....?!


Posted By: La Linea
Date Posted: 31-Oct-2008 at 00:39
Runaway
Big%20smile
Ако не успеам да го завршам тоа утре, тогаш сабота.

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 31-Oct-2008 at 00:40
Suicide Suicide Suicide

Од каде да почнам... Дали од најавата за изместување на Крушевска Република, дали од дебилната идеја за некаква си „амбиентална населба“, дали од игрите на маџирмаалци кои никако да престанат да сеат магла и конечно да кажат што сакаат - дебело да профитираат.

За Крушевска веќе пена ми има фатено устата, кого го интересира нека чита во нишките за http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=33 - урбаните автопати во Скопје и http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=96 - скопски сообраќај .

Во идиотската заложбата да се зачувува некакво си „амбиентално Маџир-маало“, воопшто не ни верувам - екипата на Аларова и урбаната мафија која све живо распердаши играат на некоја сосема друга карта. Мислам дека е некоја финта и има доста простор за анализа на нивните чекори и мотиви. Веројатно целта е привремена - да се отарасат од Крушевска, а во меѓувреме да се позиционираат за ефтин продор во Маџир-маало. После тоа не е проблем да се смени планот за да ги задоволи интересите на урбаните криминални групации, особено кога ќе се земе во предвид апсурдноста на наводната идеја за амбиентална населба, која тогаш ќе биде аргумент на нивна страна за носење на нов план.

Желбата на маџирмаалци да профитираат од својот имот ја разбирам, ама тоа не смее да биде на штета на стратешките интереси на градот. И тие цело време пласираат најразноразни глупости и сеат магла. И нив очигледно им треба некаков привремен план - вртоглаво да ги набилдаат вредностите на своите имоти и после такви да ги продаваат. Иронично е ова што им се случува, ама со нивното однесување го заслужија тоа. Само за жал нема да бидат единствената оштетена страна, туку ако на овие игри со ГУП-от и конкретниов ДУП не им биде ставен крај, цел град ќе биде буквално осакатен.


BTW, од кај е оваа Лидија Андреевска толку сигурна во изместувањето на Крушевска? Тоа договорено ли било уште одамна, во којзнае какви кругови? Или ако не се случи ќе имаме „амбиентална населба“ поделена на два дела со урбан автопат? Crazy

За овие игри има цел еден контингент луѓе што треба да се пратат на службен пат до Идризово. Ваљда ќе созрее државата и ќе дојде и тој ден... Нема да е голема утеха за осакатен град, ама каква таква сатисфакција...


Posted By: pbanks
Date Posted: 31-Oct-2008 at 00:41
Originally posted by lslcrew

Еее вака ОК. Јас сум остро против сегашната состојба на маџирмаало и билокакво задржување на макар една од тие куќи како споменици. Еве може само една но доколку таа биде оградена и околу нејзе има парк и стварно да изгледа на споменик. Добро е тоа што се работи на урбанизација на маџирмаало, само не го сватив делот кајшто се вика дека многу инвеститори чекале. Ова ваљда се мисли на привани станбени објекти каде што постојните жители би добиле стан во замена за локацијата, или...?!


Тоа би било друго погубно сценарио. Мислам дека на граѓаните би им било главно некој да ги обесштети т.е. да профитираат од локацијата која ја поседуваат. Дали тоа ќе биде стан во компензација, пари или суво злато и не е толкав проблем.

Затоа добитна комбинација е Општина Центар да прекине да се заебава и да црта глупости по ДУПовите, него да направи еден достоен план за деловен центар (перфектна локација за таа намена) така да ем граѓаните ем градот ем инвеститорите профитираат. Дури и да има објекти за домување не би било страшно но само доколку тие се од полуксузен карактер.

На пример верувам дека никој не би се побунил доколку би никнале вакви кондоминиуми покрај Вардар (Проект Марина Дорќол на Дунав во Белград).
Posted By: lslcrew
Date Posted: 31-Oct-2008 at 00:54
Целата градска и општинските администрации се соочуваат со недостиг од иницијативи за вакви поголеми проекти како што ги посочуваш. Све се сведува во профитирање на краток рок. Дај да направиме франге-франге додека сме на власт и после, кој му е гајле. Маџир маало е бришан простор со можност да се направи квалитетен дел од центарот на Скопје, а не да се загрозува со станови кои ионака ќе бидат повторно пренаменети во деловен просор, нешто што денеска е случај со рекорд. Тамо веќе и да не живее некој него се само фирми. Па тогаш зашто да не оставиве можност да се изгради квалитетен деловен простор кој ќе биде каде каде со подобри услови него пренаменети станови.

Инаку маџирмаалоската лакомост која ја посочи Кловер ја гледаме на секој чош и не само во маџирмаало, впрочем тоа е менатлен склоп на секој човек да се стреми кон профит во вакво време. Затоа се тука законите и плановите да ги спречат сите задни намери на поединци дали биле поедини граќани или па дел од администрацијата.

Просто криво ми паќа кога ќе видам околните големи градови од регионот што проектираат, а кај е ситуацијата таква каква што е во градското планирање.

За крушевска нема што да коментирам, го имаме тоа зборувано сто пати. Крушевска како булеваре му треба на Скопје исто како и другите два големи градски автопати кои треба да бидат главните три вени на Скопје, но на кого да му докажеш. Јас се надевам дека следната администрација која треба да седне во фотењите од април ќе биде далеку подобра од оваа. Тој нов ГУП за Скопје од ден на ден се повеќе ми е помистериозен пошто знам дека ќе биде многу поразличен од овој и секој ден имаме најави за драстични промени од овој сегашниов, а тоа се повеќе ме плаши дека ќе биде документ кои ќе задоволи ситнопартиски интереси. Секој ќе сака да изгради понекое зградиче у центар и да лапне кеш. Само повеќе ќе го загушиме центарот, на сметка на што повеќе избришани улици од ГУП-от. Срамота!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 31-Oct-2008 at 10:29
Багер за дваесетина куќи во Маџир МаалоАвтор:  Радмила Заревска

Околу дваесет куќи ќе се рушат за да се изгради црква во Маџир Маало, според нацрт-деталниот урбанистички план за Маџир Маало што е изложен на јавна анкета во просториите на месната заедница „Раде Јовчевски-Корчагин“. Жителите на маалото не се согласуваат со предложените решенија, затоа што покрај православниот храм сè уште се предвидува изградбата на булеварот Крушевска република, со кој една четвртина од куќите треба да се срамнат со земја. Нови уривања се планираат и со корекцијата на улицата Никола Карев кај мостот кај Транспортниот центар, со која треба да се исправи кривината што сега се наоѓа на тоа место. Маџирмаалци во наредниве неколку дена ќе можат да пополнуваат анкетни листови со забелешки, а многумина од нив веќе го сториле тоа.

ЗАГРОЗЕН ОПСТАНОКОТ НА МААЛОТО

Меѓу жителите кружи приказна дека општината Центар решила да предвиди маркичка за црква врз куќи затоа што тоа место наводно имало исцелителни моќи. Сепак тие оваа идеја ја нарекуваат голема глупост, затоа што во околината на маалото има голем број цркви.

- На местото каде што е предвидено да се изгради црквата пред десетина години беа пронајдени мошти и затоа сега се смета дека тоа место има исцелителна моќ. Тоа е и причината за таму да се постави верски објект. Но сепак тоа би значело дека многу наши соседи ќе останат без своите домови. А што ќе ни е уште еден храм кога црквата „Света Богородица“ се наоѓа веднаш од спротивната страна на реката Вардар, а таа е една од најголемите во градот? Задоволни сме од тоа што според планот може да се изградат објекти за домување кои ќе бидат високи до 10 метри. Со тоа ќе се задржат амбиентот и автентичноста на маалото, кое е препознатливо во целиот град - објасни еден од жителите на Маџир маало.

Булеварот Крушевска република е предвиден и со генералниот урбанистички план, а тој треба да биде широк од 80 до 100 метри и да поминува низ средината на маалото, а потоа преку подземен тунел да излегува од другата страна на Вардар. Со години маџирмаалци се борат да се укине оваа идеја, а велат дека и градоначалникот Трифун Костовски упатил писмо до градоначалничката на Центар Виолета Аларова, со кое побарал да се избрише таа сообраќајница.

- Се наближува 25-годишнината од традиционалните маџирмаалски средби, но со толку предвидени рушења се прашуваме дали ќе го дочекаме јубилејот - додаваат граѓаните.

ЌЕ СЕ ИСПРАВА КРИВИНАТА НА ПЕНОВ

Мостот кај Транспортниот центар го градеше поранешниот градоначалник Ристо Пенов во 2004 година, а го доврши Костовски. Бидејќи не можеше да ги убеди жителите да ги продадат своите куќи, Пенов одлучи на улицата Никола Карев, која се протега кон Железничката станица, веднаш до мостот да се направи остра кривина за да се избегнат тие имотноправни проблеми.

Со овој план се предвидува да се исправи таа кривина, што би предизвикало дополнителни уривања.

- На тој начин многу наши соседи би ги загубиле домовите во кои живеат со генерации, некои и по 150 години. Што ќе остане од маалото ако се урне една четвртина од куќите и тоа се подели на неколку ситни парчиња? Ние сакаме Маџир Маало да ги задржи стариот дух и амбиентот, што би можело да привлекува туристи - додаваат маџирмаалци.

За сите куќи се предвидува да бидат високи најмногу десет метри, освен четири згради, кои треба да се направат на празниот простор до раскрсницата меѓу улицата Никола Карев и булеварот Кузман Јосифовски Питу. Според жителите, тоа би било многу подобро место за да се направи црква отколку да се уриваат куќи.

http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=219&ArticleID=10226


BananaBananaBanana ПУКНЕТЕ МАЏИРМААЛЦИ  BananaBananaBanana


Posted By: beTon
Date Posted: 31-Oct-2008 at 13:16

Previous види и не е баш така, стави се на нивно место, што е греота греота е, да дојдат тебе да те рушат ќе те прашам Sleepy ќе занемеш за миг.

верувам има начини како да се изведе Крушевска, нека ги компензираат пример со новата населба кај касарна илинден или навистина нека направат план со кој и тие ќе се офајдат, па доколку се обнови идејата на кензо тука ќе биде навистина центар, но ништо не е случајно на овој свет, па ни воздухот што го дишеме Thumbs%20Up најверојатно ко што кажа кловер се крчка во лончето нешто помрсно, а може и навистина на некого му дошло до старо СК од кое во ММ нема ни абер од старо СК, има две три куќи кои нема ни да стигнат да ги реставрираат и се друго е шпанско село, лепенки, гаражи, бетон...


http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=33&PID=1162#1162 - courtesy of Cloverstack

ми текнува кога се правеше бул. Кузман Јо. Питу, имаше одма пред нова железничка кај пошта 5 спратна зграда и тоа цела блокови сендвич-систем, која ја фаќаше цела денешна лента кон центар, незнам колку и како беа обештетени овие луѓе и дали тие биле општествени или приватни станови, но зградата во ’94 ја пеплосаа, мислам двапати ја минираа. се влечеше и ова едно година дена минимум ако не и повеќе па дури им се вселуваа и станарите повторно, агонии, драми итн. , колку што помнам '93 кога го трасираа бул.КЈПиту прво од другата страна го срушија оџакот од фабриката мичурин, иако тој можеби немаше потреба да се руши бидејќи не му пречеше никому а се наоѓаше кај што треба да се гради Црквата денес во мичурин(сега има тумба со борчиња на негово место), за тие што не се сеќаваат до тогаш за аеродром се вртеше кон денешен Симеон Кавракиров- тогашна улица Македонска која имаше само две ленти, една угоре една удоле, одтука одеа и 5ка и 15ка за аеродром, тесно грло но се до '93 значи немале потреба од КЈпиту што кажува колку возила имало во Аеродром. тоа со пробивањето на КЈПиту беше единствен поголем урбанистички зафат во СК за време на посткомунистичката транзиција, се до обновувањата и проширувањата на бул.Србија и Водњанска мислам немаше некој сличен зафат...

а за кривината на Пенов мислам дека не треба веќе тука да се гиба, па местото(кривината) е сега споменик на културата, ваков уникатен мост нема ни во индија да најдете, ова е баш историски момент кој така треба и да остане, мислам дека веќе и сме препознатливи по него, таман е како за болиди кривината, мислиш во токио си со тоа плексигласот Ohno но незнам само како не успеале да го дислоцираат човеков, дали и по кој закон точно ги надмудрил, почнал судска постапка, нашол грешка во дупот, смее ли некој да помине врз приватна куќа(знам дека смее врз земја но за градба не сум сигурен)... Маџирите мислам на крајот ќе си ја свртат водата во свој двор, сепак не ми се верува дека ќе заврши на ваков дуп, моеби и да се спроведе вакво нешто за 15 год пак ќе никнат тука висококатници, е тука да насадеја облакодер!

________________________________________________________________________________

Originally posted by pbanks

Сигурен си дека К.Ј. Питу го доправаа дури во 90те? Мене ова се некако ми се врзува со раното детство, основно школо. Ми текнува кога ја рушеа зградата го гледав и минирањето но воопшто не ми текнува дека работата се влечкала долго време.

од прва рака информација, но сум додал една година плус, оџакот го срушија во 1992 а зградата во 1993 - проверив во рудпроект, се сеќавам кога го рушеја оџакот снимаа и од МТВ екипа, инаку се гледа стариот оџак на сликата горе, беше од тули ѕидан, и мислам дека го решија само заради наводна нестабилност(тоа беше само оправдување) а вистината е дека го рушеја заради овие зградите спроти скопјанка т.е. поточно спроти космофон кои ги завршија во ’95 па сега колку што можам да видам тоа тумбата што остана одоџакот е доволно далеку од цел тој проект т.е. сега од гаражите кај што е сега сместена теретаната атлета, штета тој оџак беше од пред WWII ќе беше атракција да го оставеа како спомен за некогашната конзервна фабрика ’Мичурин’ каде од цела Македонија се носело зеленчук и овошје за конзервирање и наголемо се правело ајвар Cheers...

1990.- Работниците од тогаш http://rudproekt.com - државното претпријатие „Рудпроект“ од Скопје го минираа првиот фабрички оџак во Скопје, кој беше симбол на првата фабрика за преработка на зеленчук, „Мичурин“, изграден уште во триесеттите години на 20 век - во фирмата имаат и фотосесија и филм од рушењето

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=135574&idg=7&idb=2075&rubrika=Skopje - Мичурин била фабрика за конзервирање овошје и зеленчук - Вест - 5/21/2007

http://www.maccinema.com.mk/filmovi_detali.asp?IDMAKFILM=213 - Фабрика за конзерви „Вардар” - Кинотека на МакедонијаPosted By: pbanks
Date Posted: 31-Oct-2008 at 13:30


Сигурен си дека К.Ј. Питу до доправаа дури во 90те? Мене ова се некако ми се врзува со раното детство, основно школо. Ми текнува кога ја рушеа зградата го гледав и минирањето но воопшто не ми текнува дека работата се влечкала долго време.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 31-Oct-2008 at 13:55
Со тоа ќе се задржат амбиентот и автентичноста на маалото, кое е препознатливо во целиот град - објасни еден од жителите на Маџир маало.

Ние сакаме Маџир Маало да ги задржи стариот дух и амбиентот, што би можело да привлекува туристи - додаваат маџирмаалци.

Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy
Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy
Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy
Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy
Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy
Булеварот Крушевска република е предвиден и со генералниот урбанистички план, а тој треба да биде широк од 80 до 100 метри и да поминува низ средината на маалото, а потоа преку подземен тунел да излегува од другата страна на Вардар.
Кој ли ја фарбал новинаркава со вакви глупости... Булеварот си е планиран да биде издигнат на столбови. Тунел (по целата должина) беше единствено спомнат од Зоран Томиќ пред неколку години, но тоа не прави никаква логика и којзнае каква мотивација се криела зад таквата „идеја“ на тогашниот градски архитект.Posted By: La Linea
Date Posted: 31-Oct-2008 at 14:01
Previous Можеби ќе треба да го повлечеш зборот, бидејќи денеска се видов со ЛСЛ, кој утрово го видел планот(ама не носел апарат Bash). Рече дека булеварот треба да биде под земја и низ тунел под Вардар ќе излегува на другата страна. 

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 31-Oct-2008 at 14:18


Можеби во ДУП-от на Аларова & Co.
Во ГУП-от а и на терен ситуацијата е сосема поинаква.

Но ако е точно тоа за ДУП-от, само ми ги зголемува сомнежите дека се работи на понатамошно сеење на магла


Posted By: beTon
Date Posted: 31-Oct-2008 at 15:00

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E820E498FD37E443A0A519C6632CCF1F - Маџирмаалци меѓу сокаци и булевари
...
Во општина Центар велат дека планот за овој дел од градот е враќан околу 50 пати, делумно поради незадоволството на граѓаните, делумно поради политиката во Градот.

Според ДУП-от, Маџир Маало се протега од булеварот Кочо Рацин до мостот на реката Вардар, по кејот, до Транспортниот центар и до улицата Никола Карев.Граѓаните бараа од Градот и од општината Центар трасата на новата улица да се избрише од ГУП-от. Градските власти го одбија нивното барање, бидејќи булеварот Крушевска Република е предвиден во ГУП-от, кој всушност е Устав во урбанизмот, а деталните планови што го следат се закони.

Булеварот Крушевска Република треба да се изгради подигнат на столбови, треба да тргне од клучката со Јужниот булевар и да поминува низ населбите Пролет и Маџир Маало. Преку Вардар треба да се спои со булеварот Александар Македонски кај Скопското сајмиште. Маџирмаалци негодуваат дека булеварот Крушевска Република ќе го подели маалото на два дела и дека ќе го изгубат убавиот маалски живот.

- Сакаме да се задржи препознатливиот начин на живеење и архитектурата во маалото, со што и новите куќи би се граделе во тој стил - бараат маџирмаалци, иако има и такви што нагласуваат дека треба да им се дозволи на инвеститорите да прават згради.

Според ДУП-от, десетина куќи и уличната инфраструктура ќе се заштитат како културно наследство. Од Заводот за заштита на културното наследство велат дека заштитените објекти во маалото се од втора категорија, а тоа значи дека во иднина за секоја интервенција ќе треба да се бара соодветна дозвола од управата.

ИНФО-Што предвидува ДУП

Според планот, се предвидува изградба на булеварот Крушевска Република, измена на трасата на новоизградениот булевар Никола Карев, трамвајска линија, црква и деловно-станбени објекти. На голем дел од локацијата, општината предвидува сопствениците, ако сакаат, куќите да ги надградат и обноват со два ката и потпокрив. Предвидена е изградба на 4 станбени згради со подземен паркинг.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E820E498FD37E443A0A519C6632CCF1F - Дневник - Марија Тасев - 31.10.2008Posted By: lslcrew
Date Posted: 31-Oct-2008 at 16:21
Кловер утре задутре ќе го видиш планот и ќе го сереш уште два дена. Многу лоши сообраќајни решенија за collect/distribute сообраќај околу крушевска. Инаку Крушевска е спуштена под земја и проаѓа под вардар. Инаку слушав коментари како требало булеварот компплет да се избрише зашто опфаќал 50 куќи. Имаше и коментар "...уште тоа ни требаше, да не заштитат...". Кој не го мрзи има уште пола саат да тркне и да сликне. До 17 часот е изложено.

Извинете што не земав апарат, знаете дека со драго срце ќе земев ама апаратот се шета. Деновиве ќе го земеме планот, до 10-ти е тамо.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 08-Nov-2008 at 02:20
Не сакаат црква, туку кат повеќе


На јавна трибина се договорија да побараат поддршка од сите институции и од премиерот лично за бришење на новопроектираниот булевар Никола Карев и на трамвајската траса, бришење на маркичката за верски објект, а да им се овозможи спојување на парцели и да се зголеми катноста барем за уште еден потпокрив


Маџирмаалци не се откажуваат од намерата да добијат урбанистички план по нивна мерка. По половина век живот во супстандардни услови, без водовод, канализациска и атмосферска мрежа, без можност легално да ги реконструираат старите куќарки само поради неурбанизираното земјиште, велат дека ќе ги преземат сите мерки за менување на нацрт-ДУП за оваа четврт. Прексиноќа тие организираа јавна трибина на која учествуваа изготвувачите на планот од Ин Пума, претставници од Општина Центар и Управата за заштита на културното наследство.
- Деталните планови се донесуваат за развој на квартовите, а овој нацрт не уназадува уште 50 години. Сите знаеме за колку атрактивен дел од Скопје станува збор. Затоа, сите наши барања ќе ги доставиме до сите релевантни институции и до премиерот Никола Груевски, лично - рече еден од жителите. Сите тие едногласно се против изградбата на булеварот Крушевска република, којшто населбата ја дели на два дела, против трасата за трамвај, против изградбата на црква, (1) како и против лимитираната катност на куќите само на приземје и два ката. Бараат да им се овозможи спојување на градежните парцели и да се зголеми катноста уште најмалку за потпокрив.

Планерите истакнаа дека при изработката на проектот имале обврска целосно да го почитуваат мислењето на конзерваторите за заштита на карактеристичните градби во рамките на локалитетот бидејќи станува збор за прва населба, прв локалитет во Македонија, кој е граден спрема некоја документација. Токму од таа причина конзерваторите инсиситирале Маџир Маало да остане амбиентална целина.
- Бидејќи моравме да внимаваме на автентичноста на тесните сокаци, не можевме да проектираме висококатници - појасни Лидија Андреевска, која за проблемот со Крушевска Република рече дека ќе се надмине со очекуваните измени на ГУП-от. (2) Во врска со висината на објектите, најави дека согласно со новиот Правилник за семејно домување може да се изврши пренамена на просторот од станбен во деловен.

http://vecer.com.mk/?ItemID=3448DDE4F51F51418921809943F65ED5

Конечно му текна на еден новинар да пушти нога надвор од канцеларија и да отиде до УБ и да го сликне ДУП-ов.

1.Срамота!!!
2.Срамота!!! Ова е ваљда она преверзно паушално, неиздржано, шупљо-промислено, бришење на проблемот, односно бегање од проблемот кој ќе се јави за некоја деценија, само што тогашп ќе биде стопати поскапо.


Posted By: pbanks
Date Posted: 08-Nov-2008 at 15:46
Продолжуваме понатаму Bash Wallbash

Маџирмаалци заглавија во минатиот век

Да се избрише трасата на булевар Крушевска република и на трамвајската линија, да не се гради црква, да се урбанизира просторот десно од проектираниот булевар Никола Карев и да се зголеми со поткровје катноста на објектите кои сега е зацртани како приземје и два ката. Овие измени ги побараа жителите на населбата Маџир Маало на јавна дебата по повод предлог-планот на општина Центар. Тие усвоија заклучок да ги достават своите предлози до премиерот Никола Груевски и до надлежните министерства, градот и општината. - Генерално не сме против донесување детален план, но сакаме таков план кој ќе одговара за сите граѓани. Повеќе од 40 години не може да се реши проблемот со Маџир Маало, а сега сакаме да се реши до крај. Ако дозволиме населбата да се расцепка со булеварот Крушевска република, таа ќе ја загуби пазарната цена и во неа ќе нема живот - нагласи еден од присутните жители. Лидија Андреевска, планер и проектант на „Инпума“, фирмата што го изработи планот, пред граѓаните објасни дека овој ДУП се носи преку програма на Владата за приоритетни планови и посочи дека во новата проекција габаритот на булеварот е намален од 85 на 65 метри. - Во моментот кога градот ќе има пред себе Генерален урбанистички план кој нема да го вклучува булеварот на оваа локација, тој ќе може да се избрише и од деталниот план - изјави Андреевска. Таа додаде дека локацијата за црква е земена од план на Општина Центар и од направени ископи кои тука покажале постоење на постар храм. - Планот условно речено е направен како тантела бидејќи парцелите кои ги имате според катастарот се многу мали, а во нив секој, без да бара согласност од соседите, ќе може да гради. Планот ви е потребен и за да може да се изградат водоводна мрежа, канализација, мрежа за топлификација и за да се направат улиците - нагласи Андреевска. Од Град Скопје велат дека градоначалникот Костовски ја прифатил иницијатива од граѓаните за дислокација на булеварот Крушевска република. - Во моментов се работи на студија за наоѓање ново сообраќајно решение со кое од ГУП ќе се избриши постојната локација низ Маџир Маало - велат од Одделението за односи со јавност на градот. Меѓу другото, некои жители реагираа и за решението од Управата за заштита на културното наследство со кое целата населба и неколку определени куќи во неа се земаат за заштитено подрачје и со тоа е спречено нивно менување, туку само конзервирање. - Маалото е ставено под заштита бидејќи е првата целина во Македонија изградена според урбанистички план и се смета за вредно во однос на неговата улична мрежа, која не дозволува поголеми објекти - објасни Снежана Герасимова-Матоска од Управата за заштита на културното наследство.http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1546&ArticleID=101879

Оваа објава е целата за читање, нема што да се болдира.... Wallbash


Клучот за спас на Маџир Маало е кај градот

Жителите на Маџир Маало бараат спас во градоначалникот Трифун Костовски за да се избрише предвидениот булевар Крушевска република, за чија изградба треба да се урне една четвртина од маалото и тоа да се расцепка на неколку дела. Костовски им ветил на маџирмаалци дека ќе се тргне булеварот, дури испратил и писмо до општината Центар да не го вметнува во новиот детален план. Сепак, општинарите ја вметнале сообраќајницата во најновиот нацрт-план и велат дека нема да ја отстранат додека градот не ја избрише од генералниот план.

- Не знам зошто го поставиле булеварот Крушевска република, тој ни го дели маалото, па дури на него треба да поминува и трамвајска линија. Зошто не направат повеќе мостови преку Вардар, на пример кај салата „МЗТ“? Со изградбата на предвидената црква, пак, ќе се затвори една улица, а мислам дека не ни е потребна црква кога веќе има неколку во непосредна близина - истакна Петранка Нарашанова, жителка на маалото.

Според надлежните од управата за заштита на споменици, Маџир Маало е вредно поради поставеноста на уличната мрежа, тоа уште во минатото било изведено плански и претставува споменична целина. Тие велат дека десетина куќи се заштитени со Законот за споменици, како и дека ако се задржи уличната мрежа објектите што ќе се градат не може да бидат повисоки од десет метри.

- Сметаме дека со изградбата на булеварот Крушевка република и на црквата ќе се наруши урбаната целина. Ние не се согласуваме со решението во деталниот план и доколку не се направат измени, најверојатно ќе ја повлечеме заштитата, бидејќи маалото веќе нема да биде исто - објасни Снежана Герасимова-Матевска од Управата за заштита на културното наследство.http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=227&ArticleID=10761


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 08-Nov-2008 at 17:12
Толку гомненици на толку мал простор, навистина е тешко да се поверува... Bash

Не знам од кого повеќе ми се гади, од урбаната мафија или од маџир-маалци (веќе почнува да натежнува накај второто). Можеби звучи чудно - се работи за нивни имоти и легитимни интереси, па би било нормално да се има некакви симпатии спрема нив, но тие тоа дефинитивно не го заслужуваат. Еве да објаснам зошто. Маџир-маалциве очигледно сакаат само да ја заменат мафијата, то ест они да се јават во улога на локална урбана мафија, која тој простор би го измасакрирала без ограничување од било какви критериуми или стратешки интереси на градот. Се со цел за да се докопаат до комбинација од најбрз и најголем профит, а плус да чуваат џокер за во иднина. Според нив, апсолутно све треба да се подреди на нивниот личен интерес и ништо друго (а се обидуваат да мачкаат очи со некакви маалски идеали, мада дури и да го земеме тој ретардиран концепт како легитимен,  јасно е дека такви работи не ги занимаат и дека токму тие самите при првата прилика би го уништиле тоа за што наводно се залагаат). Не сакам ни да помислам каква помија би никнала таму, доколку маџир-маалци добијат по нивно. Па не само „Крушевска“, туку и Никола Карев им сметал и мртви сериозни се залагаат онаа сообраќајна заебанција кај мостот да останела таква каква што е... Соочен со ваква „визија“, дури и урбаната мафија ми е помила... Ако ништо друго ќе истурка помалку лоша реализација отколку крпениците и надградбите за кои сонуваат маџир-маалци. Затоа што ова што го сакаат маџир-маалци е инфериорно дури и спрема тоа што го правеше урбаната мафија на своите почетоци во Дебар-Маало. Маџир-маалци со нивните заложби успеаја да го постигнат навидум невозможното - потенцијално да станат поголемо зло за тој простор дури и од урбаната мафија, за која сите сме свесни колкави штети му нанесе и му нанесува на градов.

Што да се каже па за општина центар, тоа дувло на корупција од сите можни видови... Уште пробуваат да не убедат колку биле они транспарентни и доследни Nuts
Па дами и господа општинари, не сме ние слепи па да не може да видиме колку смрдеа доаѓа токму од ваш правец. Вие сте гз и гаќи со урбаната мафија, нивна испостава, нивна продолжена рака. Тешко е да се одреди каде завршува урбаната мафија, а каде почнува општина центар! Џабе глумите лудило, џабе се криете зад формалности, во одреден момент глави ќе мора да се тркалаат, а вие во меѓувреме повелете копајте си очи кој кого ќе го намести. Се надевам дека што повеќе од вас ќе се заплеткате во таа мрежа!
Cheers


Инаку гледам дека Крушевска веќе ја „редуцирале“ и плус ја вкопале наместо да биде елевирана. Како ова да не е доволна заебанција и поигрување со една алка од толкава круцијална важност за градот, сите веќе лицитираат со уште поголема импровизација - нејзино несоодветно изместување и извртување.
Нека ни е наздравје Wallbash


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 08-Nov-2008 at 17:16
А еве да ја регистрираме и анализата на баба Петранка во врска со Крушевска Република
Не знам зошто го поставиле булеварот Крушевска република, тој ни го дели маалото, па дури на него треба да поминува и трамвајска линија. Зошто не направат повеќе мостови преку Вардар


која анализа е отприлика на исто ниво со објаснувањата што континуирано ни ги сервираат надлежните:

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=33&PID=749#749 - http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=33&PID=749#749

SuicidePosted By: lslcrew
Date Posted: 20-Nov-2008 at 13:08
Еве на оваа слика се гледа до каде може да порасне маџир-маалското его, дури и да донесе последици по сообраќајот! Овој случај не се сеќавам да го имаме евидентираме со слика, еве нека го има за секој случај.
Posted By: Vladimir P
Date Posted: 20-Nov-2008 at 13:51
Само ко илустрација на ...-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: beTon
Date Posted: 20-Nov-2008 at 14:02
па ова е кривина за гордеење, не за срамење! ова треба да биде урбана атракција за секој скопјанец а и секој посетител, вакво нешто мислам дека никаде во свет нема па затоа е и уникатно! во овој случај експропријацијата мора да заврши со спогодба, т.е. човекот си барал осум стана за двоспратната куќа, што е оправдано доколку се мери по градежна логика т.е. колку вреди такво место во СК доколку таму пример никне зграда! па мусе видело на градскиот таткко тоа скапо па се решил на заобиколно решение само за до го заврши започнатото додека не муу истекол мандатот! сепак ако ништо друго ваквата граѓанска непослушност -  неспогодливост допринесе за денешнава урбана атракција, за која јас мислам дека како таква треба и да остане и да опстане, со оглед дека ќе се пробива крушевска, па ова нема да биде воопшто на одмет! протокот на таа делница ќе се растерети само доколку се постови идентичен мост од другата страна на железничка кој би ги поврзал ул.Борис Кидрич со бул.Гоце Делчев... [ http://80.77.150.4/Sliki/Micurin.jpg - 1 ]


Posted By: Supervisor
Date Posted: 20-Nov-2008 at 17:35
Маџир Маало под итно треба да се руши заедно со Керамидница и останатите примитивни населби без вода и струја во сред центар на "метрополата".
Искрено овие маала се најголемиот проблем денес во Скопје тука може да никнат модерни бизнис центри или станбени комплекси со паркови и слично...
Тие што се бунат таму изгледа не знаат како е да се живее во 21 век и мислат дека се семоќни па дури и нас ќе не прават пијани.
ПС. За Трифун нема што да се зборува, типот очигледно е паднат од Марс и не знае како правилно да се однесува во вакви ситуации...


-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: BOJAN
Date Posted: 20-Nov-2008 at 18:27
Се сложувам со Junkie. Треба да се срушат тие маала, да се изгради булеварот, трамвајот, а веројатно маџирмаалци им завидуваат на дебармаалци што успеаја да ги дадат куќите во замена за станови. Мислам дека позади нив стојат луѓе кои сакаат и Маџир Маало да го направат со згради, во самиот центар на Скопје, наместо градот да не добие трамвај или ново булеварско решение.


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 13-Dec-2008 at 20:19
nesto staro ama sepak....od 2006 godina
idejata e super samo kade da najdeme pari..


Маџир Маало ќе се урбанизира


Само десетина куќи во Маџир Маало ќе се заштитат како споменици на културата, а останатите ќе може да се реконструираат или пак на нивно место да се изградат нови


Само десетина куќи во Маџир Маало ќе се заштитат како споменици на културата, а останатите ќе може да се реконструираат или пак на нивно место да се изградат нови. Вака се произнесоа експертите од Управата за заштита на споменици од културата, кои го подготвија Елаборатот со што, конечно, дадоа зелено светло за изработка на нов Детален урбанистички план за овој дел од Скопје. По добивањето на официјалното мислење, нацрт-планот по нарачка на Општина Центар веќе почна да се изработува во "Ин пума".
Според Јани Антониев, директор на Конзерваторскиот центар Скопје за секоја интервенција на заштитените објекти мора да се побара дозвола од Управата.
-Заштита од втора и трета категорија добија градби кои навистина вредат и не се многу руинирани. Категоризацијата значи дека може да се доградуваат само од задната страна, но притоа мора да се запази истиот стил и фасадата на објектот - информира Антониев. Иако реконструкцијата на заштитените објекти по правило треба да се врши на сметка на државата, буџетски средства за таа намена не се предвидени. "За да се дојде во програмата за реконструкција е тешко дури за објекти од прва категорија од едноставна причина што државата нема пари" - вели Антониев.
Урбанизирањето во преостанатиот дел од маалото ќе може да се врши во согласнот со Генералниот урбанистички план (ГУП). Единствен проблем ќе се појави доколку не се извршат планираните измени во ГУП-от, во делот на новопроектираниот булевар "Крушевска република" и трасата почне да се пробива според сегашните линии бидејќи таму се наоѓаат неколку заштитени објекти.
Маџир Маало е старо амбиентално скопско маало каде куќите пропаѓаат бидејќи за него и покрај неколкуте безуспешни обиди, половина век нема детален урбанистички план. Маџармаалци, во строгиот центар на градов живеат супстандардно без инфраструктурна мрежа, со септички јами. Со новиот план ќе се овозможи ниските и трошни куќарки изградени од керпич, да се обноват и подигнат на два ката и потпокрив, а одредени маркички се наменети за станбено-деловен комплекс


http://www.vecer.com.mk/?ItemID=D738D515BE1E074C803E6146B5D8EB2FPosted By: BOJAN
Date Posted: 16-Dec-2008 at 11:46
Некои објекти како споменици на културата може да се зачуваат, но 80-90% од куќите немаат никаква вредност. Урбанизацијата на Скопје не смее да се стопира, поради трошните куќи на маџирмаалци. Впролем, мислам дека они сакаат да направат згради на нивните куќи, но трамвајот и новиот булевар ги спречува во тоа.
Затоа они се бунат!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 06-Jan-2009 at 09:53
Originally posted by beTon

денешнава урбана атракција, за која јас мислам дека како таква треба и да остане и да опстане, со оглед дека ќе се пробива крушевска, па ова нема да биде воопшто на одмет!
Нема да биде на одмет да остане субстандардно и лошо од безбедносен аспект решение??
Без разлика на Крушевска, аргументи за корекција на сообраќајното „решение“ (попрво би го нарекол сообраќаен проблем) меѓудругото се поголема безбедност и проточност. Кои се аргументите за да не биде корегирано?

Има и дополнителен момент зошто „исправањето“ мора да се случи. Подетално за тоа подолу во постов.


Originally posted by beTon

протокот на таа делница ќе се растерети само доколку се постови идентичен мост од другата страна на железничка кој би ги поврзал ул.Борис Кидрич со бул.Гоце Делчев... [ http://80.77.150.4/Sliki/Micurin.jpg - 1 ]
Мостовите се скапа работа да се редат на секои 100 метри, особено кога не прават некоја сообраќајна логика. Протокот кај постоечкиов мост така нема да се растерети многу, затоа што оската што ја спомна удира на саем без можност за понатамошно продолжување и не е воопшто аналогна сообраќајна врска на постоечкава. Само би имало една дополнителна прилично сувишна и тешко вклоплива крстосница на продолжетокот на Гоце Делчев.
Главнината од сообраќајот треба да го превземе Крушевска Република (без разлика дали ќе ја преместат), а постоечкиов мост треба да се справи повеќе со локалниот сообраќај, за што е доволен, но тоа се разбира не значи и дека треба да го оставиме со онаква црна точка.

А во врска со севкупното сообраќајно решение околу транспортен центар, според ГУП-от и според донесениов ДУП Маџир Маало, извесно е дека се планира еднонасочно течење на сообраќајот од двете страни како би се оформил еден голем кружен систем околу транспортниот.
Она поврзување во горниот десен агол на сликава тоа го наметнува, а не може да се изведе без корекција на постоечката проблематична траса.Всушност и изведбата на мостот е таква што сугерира дека моменталната дупла кривина е привремено решение, мене само ме плаши трајноста на „привремените“ решенија кај нас...

И повторно да се вратам на мостот што го предложи погоре. Ако има еднонасочен режим околу транспортен, нов мост би бил уште попромашена работа


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 06-Jan-2009 at 09:56
Originally posted by BOJAN

Некои објекти како споменици на културата може да се зачуваат, но 80-90% од куќите немаат никаква вредност.
Јас се сомневам и во вредноста на тие споменици што ни ги сервираат цело време. Од која категорија се тие и кои се нивните вредности? И во каква состојба се, дали воопшто можат да битат квалитетно и автентично реставрирани/конзервирани во постоечката ситуација, или треба да се рушат и повторно да се градат, што од корен ја менува ситуацијата.


Posted By: Supervisor
Date Posted: 06-Jan-2009 at 14:36
Дали некогаш ќе мрднат работите во Маџир Маало? До кога ќе ги толелираат примитивците.

-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 14-Feb-2009 at 21:49
Previous Мрдаат
-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: dimme.von.macedonia
Date Posted: 15-Feb-2009 at 15:24
Koj saka primitivizam ( navistina ne go mislam toa vo los ton, ednostavno nekoi lugje ne sakaat da mrdan dali od inat ili druga pricina ), neka poveli vo Kokosinje i sl. Neka se znae, Skoje Metropola, Kokosinje mali sokaci i kokoski vo dvor.


Se nadevam deka ne sum navredil nekoj. Se najubavo!

Posted By: dimme.von.macedonia
Date Posted: 15-Feb-2009 at 15:25
Se izvinuvam na typefeller-ite


Posted By: lslcrew
Date Posted: 14-Aug-2009 at 14:52

Општина Центар држи во заложништво 4.000 маџармаалци

Маџармаалци повторно најавија дека ќе го блокираат влезот од Аеродром во Центар, ако надлежните не ја урбанизираат населбата за да можат да си ги поправат куќите

Општина Центар никако да донесе детален урбанистички план (ДУП) за Маџар маало, со кој, конечно, ќе се урбанизира оваа населба. Последниот предлог-ДУП за Маџар маало, како што вели градоначалникот на Центар Владимир Тодоровиќ, е повлечен поради негодувањата на дел од жителите во него да биде вцртан неизградениот булевар Крушевска Република. Со постојниот Генерален урбанистички план на Скопје, булеварот Крушевска Република, кој ќе почнува од Тутунски комбинат, треба да минува среде Маџар маало и ќе зафаќа околу 80 куќи во оваа населба.
"Иницијативата да се измести трасата на булеварот Крушевска Република во ГУП минатиот состав на Градот и Општина Центар не го решиле. Во меѓувреме е направен предлог-ДУП за Маџар маало, кој одеше на јавна расправа, и тој требаше да биде донесен. Но, поради негодувањето на жителите чии куќи ги фаќа булеварот, одложено е неговото донесување", вели градоначалникот Тодоровиќ.
Според него, планот за Маџар маало сега ќе мора да го чека новиот ГУП, за чија изработка веќе е почната постапка во Градот.
"Во овој момент нема простор тоа да се реши брзо. Градот почна со измени на ГУП, но тоа ќе трае најмалку две години, а ние дури потоа можеме да донесеме план", рече Тодоровиќ.
Тој најави дека ќе се обидат планот да го донесат во две фази, односно уште сега да се донесе план, но само за делот каде што не минува булеварот.
"Не знам дали е тоа правно можно, но ќе видиме што може да се направи. Барем на дел од луѓето да им овозможиме да градат, бидејќи сега живеат во многу лоши услови, објектите се во распаѓање", рече Тодоровиќ.
Петар Галиќ, претседател на координативното тело за урбанизација на Маџар маало, вели дека не е вистина оти маџармаалци, чии куќи ги фаќа булеварот, го попречиле донесувањето на планот. Тој објасни дека поранешната градоначалничка на Центар Виолета Аларова им ветила оти планот ќе се носи во две фази, прво за делот од Маџар маало каде што не минува булеварот, а за останатите откако ќе се смени ГУП.
"Ова е големо безобразие. Држат во заложништво околу 4.000 луѓе. Повеќе од 50 години молиме да се урбанизира овој дел. Толку многу пати ја поминавме секоја постапка за носење на ДУП со јавни расправи, и тамам ќе дојде во финална фаза, носењето на планот се поништува или се одложува. Имаат ли чувство за одговорност кон луѓето од Маџар маало!? По одморите ќе одиме и кај Тодоровиќ и кај градоначалникот на Скопје Коце Трајановски, и ќе бараме планот да се донесе во две фази. Ако не одговорат на нашето барање, тогаш ќе го блокираме влезот на Аеродром во Центар, како што еднаш веќе најавивме додека градоначалник беше Аларова. Таа тогаш омекна и почна во забрзана постапка да го носи планот, но сега пак сме на почетокот", вели Галиќ.

http://www.vest.com.mk/?ItemID=DD9656D1C6252342BC43FBB67E736A45

Баш е обратна ситуацијата. Резерватот за стари скопјани т.н. маџирмаалци го држат Скопје во заложништво и треба да се дислоцираат од тамо.


Posted By: vardar
Date Posted: 15-Aug-2009 at 10:34
Како мислиш да се дислоцираат?
 
 
 


Posted By: vardar
Date Posted: 15-Aug-2009 at 10:38

ако надлежните не ја урбанизираат населбата за да можат да си ги поправат куќите

 
Ова дефинитвно не смее да им се дозволи, единствено логично решение е рушење и изградба на згради а не додавање два-три спрата на куќички од 50м2.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 15-Aug-2009 at 14:47
Дисклокација - да ги снема од оваа локација!

Поправање на куѓите значи и поголема цена на куќите. Нека се реши веќе некој надлежен конечно да им каже дека нивното живеење тука оддамна му прошол векот. И конечно веќе нека ги екпропреираат. Боље да имаме државна ливада одколку ова ругло.


Posted By: zabegan
Date Posted: 15-Aug-2009 at 16:05
прашање е кој кого држи во заложништво, а зошто тие да го блокираат аеродром кога аеродромците не им се ништо криви, нека се бунат кај надлежните, а не да ми блокираат улици


Posted By: mitatos
Date Posted: 15-Aug-2009 at 16:21
Mene ova maalo nesto mi budi spomeni i slicnosti so tie mini gradovi ili kuki vo diviot zapat sto gi ima gradeno holivud za snimanje filmovi ,mislam deka i ovaa mesto ima takov potencijal megutoa ne celiot prostor, malku da se napravi od tie veke srusnite kuki prostor za da se prosiri ulicata ili bulevarot koj bese predviden, pa teatarot vo preden plan do ulicata a posle da se renoviraat tie starite objekti , navistina   ubavo se gleda vo taa starata slika od zemjotresot deka ova maalo bi zvucelo super za takvi nesta i od turisticki aspekt i od drug aspekt.

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: mitatos
Date Posted: 15-Aug-2009 at 16:24
ova ne e madzir maalo no kaldrmata e ista, ova e od life magazin posle zemjotresot.spored mene idealen proekt za filmovi i turizam.-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: pbanks
Date Posted: 15-Aug-2009 at 16:34
Не зезај прв пат ја гледам сликава Thumbs%20Up Дали е ова стариот театар во продолжение?


Posted By: mitatos
Date Posted: 15-Aug-2009 at 16:36
hahaha , da da ,stariot teatar e , aj cekaj ima drugi od life magazin se ovie aj ke gi postiram mislev deka nekoj gi postiral

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 15-Aug-2009 at 16:57
Митатос, кој жртвува толку атрактивно земјиште за да можеле да се снимаат филмови? Таков филмски град, ако воопшто има потреба, може да се изгради било каде. А местово има 100 пати поголем потенцијал од тоа да биде сценографија. Има доволно потенцијал и за интересите на градот да бидат максимално испочитувани (урбанистички, сообраќајни), има и за бизнис и огромни економски ефекти, има и за Маџир Маалци да бидат повеќе од солидно компензирани.

Мислам дека и тука и во Ново Маало и во Крњево треба да се вмеша ЈПССДП. Зошто ни е ова јавно претпријатие ако не за големи проекти. Се разбира за такви проекти сигурно немаат доволно финансии, но во случајов може и треба да се оди преку задолжување, затоа што ако просторот се изменаџира правилно, не само што ќе има повеќекратен поврат на средствата, туку и бројни индиректни позитивни ефекти.


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 15-Aug-2009 at 21:02
Сликата е од еврејско мало, а во позадина театарот

-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: lupo
Date Posted: 27-Feb-2010 at 21:18
E sonuvam da gi vidam ovie mala so staklenici so po 20 - 30 sprata. So sto toj del i Micurin da se povrzat so Aerodrom i so toj del Skopje da se dokaze kako moderen grad. A za Madzarmaalci, sekoja kukicka po eden stan od tie staklenici. Problemot resen - a toa ke bide i vo interes na gradot. Roll%20eyes


Posted By: Шпер
Date Posted: 27-Feb-2010 at 23:47
Па нели театарот е срушен при земјотресот на 26 јули 1963 година???

-------------


Posted By: mitatos
Date Posted: 28-Feb-2010 at 00:39
pa ne e celosno srusen, ete se gleda ovie se fotki od 63-ta posle zemojtresot

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: Supervisor
Date Posted: 28-Feb-2010 at 01:04
Маџир Маало не е ни блиску до рушење, за жал, жителите се бранат како жив штит.
А друго е тоа што нема никаква иницијатива од градот.


-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: lupo
Date Posted: 28-Feb-2010 at 12:25
Pa zatoa Skopje od sekogas bilo i ke bide seloOhno


Posted By: fichot
Date Posted: 02-Mar-2010 at 02:57
Мене не ми е јасно како овие работи не се решија по земјотресот кога се направи планот за модерно Скопје. Од тогаш навака цели градови никнаа како Аеродром и Карпош, а среде центар останаа села и ливади. 


Posted By: axel
Date Posted: 29-Apr-2010 at 12:17
НЕРЕАЛИЗИРАНИ МНОГУ ОД НАЈАВЕНИТЕ ПРОЕКТИ НА ТОДОРОВИЌ
Маџар маало и Крњево останаа заборавени

Роза Петкова

Деталните урбанистички планови за Маџир маало и на Крњево се уште не се завршени, иако општина Центар во декември најави дека ги очекува нацрт-верзиите, а потоа требаше да следи процедурата за нивно донесување. Во Општината сега немаат одговор каде заглавиле плановите, ниту, пак, потврдуваат дали го чекаат новиот Генерален план за градот, кој е во изработка и според предвидувањата треба да биде готов дури до крајот на идната година. - Деталните урбанистички планови се уште не се подготвени за презентација. Тие и натаму се во фаза на изработка на нацрт-планот - рече портпаролот Јовица Ацковски. За двете градски јадра, кои спаѓаат меѓу најстарите во Скопје, неколкупати неуспешно се прават обиди да се урбанизираат и да се реши прашањето дали ќе се спојат со сегашниот изглед на градот или ќе се задржат како културно наследство. Градоначалникот Владимир Тодоровиќ неодамна изјави дека предвидено е Маџир маало да остане старо маало, во кое нема да има високи градби, туку, само до два ката и приземје, но дали и натаму остануваат овие најави во Општината не кажаа. Освен урбанистичките планови, нереализирани останаа и проектите за покривање на отворениот канал кај основното училиште „Кочо Рацин“ и уредувањето на кејот „13 Ноември“, во делот кај „Дрводекор“. Во каналот требаше да се постави атмосферска канализација и да се затвори, а слободниот простор да се направи паркинг. Според портпаролот, Општината за оваа година го вклучила каналот во програмата за работа, а во моментот се работи главен проект. - По комплетирањето на проектот ќе се преземат активности заедно со Град Скопје за негова реализација. Во програмата за урбано планирање, во делот за уредување на градежно земјиште, предвидено е и комплетно партерно уредување на кејот „13 Ноември“ - вели Ацковски и додава дека при уредувањето ќе се постават кошници за отпадоци, клупи и ќе се направат нови патеки со бекатон-плочи. И монтажниот паркинг во Капиштец, кој градоначалникот Тодоровиќ го најавуваше како еден од поважните проекти, никако да почне да се гради. Тендерот за избор на фирма, која ќе монтира паркиралиште на еден кат, по целата должина на улицата Народен Фронт, пропадна, поради тоа што пристигнатите понуди биле скапи. - Тендерот е поништен, а планирано е во најскоро време да се распише нов - вели Ацковски. Паркингот, како што најавуваат општинарите, треба да биде решение за проблемот со паркирање, што го имаат жителите од оваа населба, но и сите кои гравитираат во населбата, а преморени се да се паркираат на тротоарите или на коловозот на Народен фронт.


Се опипа пулсот на граѓаните


Анкетата, која градоначалникот Тодоровиќ ја нарача за да го измери мислењето на граѓаните за неговата работа, покажа дека 38,9 проценти од нив се задоволни со сработеното во општина Центар, а незадоволни се 28,9 проценти. Сепак, најголем дел од анкетираните се изјасниле дека приоритети на градоначалникот треба да бидат урбанистичкото планирање и инфраструктурата.
Опозицијата во Советот го обвини Тодоровиќ дека нарачал анкета за сопствениот рејтинг, која ја чинела општинската каса 4.000 евра.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=2008&ArticleID=139672


Posted By: ebivetre
Date Posted: 24-Nov-2010 at 13:22
Веројатно ќе предиэвикам негативни реакции со постов, но не можам да се воэдржам. Ги читам коментариве и се чудам колкава омраэа кон луѓето што си живеат во маалото. Провејува ставот дека со тоа што луѓето си го сакаат маалото и животот во него, го држат во эаложништво раэвојот на градот. Прбо - кој е тој раэвој на Скопје што тие го спречуваат? Па ако градот эаслужува да се раэвива во таа насока, тогаш треба да има пари эа тоа. 90% од градовите во Европа имаат стари населби (како наше Маџар маало, и на времето Дебар маало - эа жал не повеќе) кои грижливо ги чуваат - эемете го како пример Цирих, Гетеборг, Стокхолм, Женева, па и Виена, Осло... Метрополи со маалски улички и подэемни булевари. Животот и шмекот на градот му го даваат токму таквите маала, со стари куќи, калдрма и стари дрвја. Токму така и го доживувам и Маџар маало. Каков квалитет на живот носат огромниве скопски булевари? Кој е тој што сака да живее покрај булевар? Ако мисли некој дека уште еден надэемен булевар ќе го спаси сообраќајот во тој дел од Скопје се эаебал. Имам добар предлог - ајде да го асфалтираме цел центар, да обележиме ленти и да живееме под эемја. Еве ја Илинденска, се прошири и што добивме од тоа освен колони воэила во 2 ленти наместо во една и исечен дрворед (се прашувам што стана со тоа маркицата што им ја убутаа до грло, што ЛСЛ ја бранеше жолчно). Секогаш ќе има эастои и чекање семафори во шпиц на сообраќај. Но решението не е во бескрајно проширување на улиците на сметка на эеленило, пешачки эонии рушење стари куќи (кои патем речено се нереновирани и дотерани не по вина на сопствениците, туку на градската бирократија што не им дава да си ги средат). Решението е во користење на алтернативен превоэ. Ај да эемеме како пример неколку крупни работи што му се случуваат на Скопје - што убаво му се случи на Дебар маало со тоа што се урбаниэираше со 10-катници и беэ никакво эеленило и инфраструктура?
Маџар маало треба да си остане маало и треба да им се доэволи на луѓето да си ги дотераат куќите. Не е нивна вина што градот е сиромашен, корумпиран, просељачен и беѕидеен. Ако е потребно да се пробие Крушевска, пеки, ама нека се оди со тунел. А ако се нема пари, епа нема ни Крушевска. А до тогаш тие што сакаат да живеат во Скопје нека си одат со точак, автобус, или нека чекаат подолго на семафор. До подобри времиња. А до тогаш Маџар маало да се дотера, покалдрми, и потсреди, како што му доликува на убаво и сочувано градско јадро. Нека се отворат дуќанчиња и кафичи со маалски дух. Нека им эаврши кошмарот на Маџармаалци, чија единствена вина е што се родиле таму и таму сакаат да си живеат.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 24-Nov-2010 at 13:31


Јас како нескопјанец ќе ти кажам како го доживувам тоа маало. Како ругло, кое што побрзо треба да се сруши. За потсеќање на старо Скопје ја имаме турската чаршија, бидејќи таа има некаква вредност. Маалата во Виена, Сан Франциско, Пловдив, Солун и Стокхолм имаат навистина стари зачувани куќи, нешто како битолскиот Широк Сокак. А Маџир Маало нема баш толкава архитектонска вредност. Луѓе што си сушат веш на полурушените балкони не е баш некоја туристичка атракција, или пак нешто што придонесува кон општото добро.

Те разбирам што сакаш да кажеш, ама мислам дека Маџир Маало апсолутно не е тоа што треба да се чува и вреднува од старо Скопје.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: toasumjas
Date Posted: 24-Nov-2010 at 13:54
Какво маџир мало какви бакрачи, скопјина2014 итн. Имаме СТАР ГРАД тоа е старата чаршија која е НАЈГОЛЕМА на балканот, а на никој никако да му текне да ја среди. Па чаршијата ќе биде огромна атракција, стално кога ќе ми дојде странец се воодушевува само од чаршијата а истовремено се чуди на нашата негрижа за истата. Срамота е Баш-чаршија у сараево да е атракција, а нашава три пати поголема да е така запуштена. Па да фрлевме една петина од тиа силни милиони што ги фрламе за ск2014 ќе имавме прекрасен со голема историска вредност стар град(стара чаршија) во Скопје.

Ни се чудам на умот и не ми се верува дека ќе градиме безвредни згради кога имаме историски.

П.С Маџир мало, крњево итн никад не биле ниту ќе бидат од некакво значење за градот(сем 2 до 3 куќи)ниту може да се споредуваат со тоа штo "беше" Дебар мало на времето.


Posted By: ebivetre
Date Posted: 24-Nov-2010 at 13:59
Originally posted by гитардемонЈ А Маџир Маало нема баш толкава архитектонска вредност. Луѓе што си сушат веш на полурушените балкони не е баш некоја туристичка атракција, или пак нешто што придонесува кон општото добро.Кога одиш во Италија и Шпанија ти е интересно што луѓето си сушат алишта меѓу балкони ( во среде град!!) . Вредноста на маалото му ја дава староста и органиэациската поставеност (со уличките) и пред се' МААЛСКИОТ ЖИВОТ. Тоа е потсетникот на старо Скопје (as it once was..), a не само Чаршијата (эа жал со турска роба испоэакачена по дуќаните и светлечките реклами). Некои од куќите се убави, некои не. Но ако се дотераат, реновираат и оплеменат маалото ќе светне..


Posted By: toasumjas
Date Posted: 24-Nov-2010 at 14:16
Може да останеле Еврејско и Пајко мало со тие убави и градски куќи ќе те подржев али ова што е останато и кое го сочинува маџир маало и крњево и чаир(серава, газибаба,дижонска) стварно не потсеќа ама ни малце на Италија или Шпанија па колку и тамо да пружаат алишта.


Posted By: ebivetre
Date Posted: 24-Nov-2010 at 14:30
Тоа што сме эа никаде и што сме го уништиле најубавото (Пајко маало, срамнето со эемја беэ луѓето да имаат право да си ги обноват куќите "эаради повисоки цели" - исто како и сега!!!), не эначи дека треба да продолжиме со уништување и на она малку останато.. Сите го критикуваме Дебар маало, а она кон што се стреми дискусијава тука е само правење на уште едно исто такво и тоа со булевар на среде..


Posted By: гитардемон
Date Posted: 24-Nov-2010 at 14:36
Никој не се стреми кон тоа што викаш. Се знае каде е местото на едно ругло, сигурно не во центарот на главниот град. Ако ме прашаш мене, и Пролет треба да се руши, па и потаму. Станува збор за центарот на најголемиот град во државава. Ќе им дојде редот и на тие куќи, и на Ново маало со своите импровизирани авто-перални и авто-сервиси.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: ebivetre
Date Posted: 24-Nov-2010 at 14:45
Знаеш ли эошто е ругло? Затоа што 50 години се чека на урбанистички план эа тоа маало, со што му е пореметен нормалниот раэвој и эаживување. Со што нема ни една улица дотерана и ни една куќа опраена. И токму тоа е целта - ај да ги малтретираме гадоиве што ми се праат курнаэи и староседелци и да видиме кој прв ќе попушти..


Posted By: toasumjas
Date Posted: 24-Nov-2010 at 14:56
Се сеќавам негде прочитав идеја ми се чини од пбанкс за изградба на кондоминиуми на место на Маџир маало. Тоа би било прекрасно и мислам дека жителите односно "староседелците" на маџир маало нема да имаат ништо против да живеат во една убава зградa без сите проблеми кои ги имаат сега или нешта кој ги немаат сега, без поплавени улици и септички јами, зграда со чувар, со фитнес, со базен. Мислам дека староседелците не би требало да имаат проблеми и противења на оваква идеа. Сепак тие би имале најголем ќар.
Ако тие не го сакаат ова значи сами одбрале да бидат малтретирани.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 24-Nov-2010 at 15:04
тоасумјас јас не би компензирал никакви кондомининиуми па да им се надоместува и зачувува локација на живеење дека мора да се во центар. Нека донесат еден урбанистички план за деловни и комерцијални содржини и нека остават на инвеститори да им понудат соодветни суми.


Ебиветре премногу емотивно си ги земаш работите и дај размисли малку. И каде тоа јас сум бранел маркица на Илинденска. Јас се залагав за рушење на цел ред објекти за да се пробие булевар.


Posted By: toasumjas
Date Posted: 24-Nov-2010 at 15:13
Originally posted by lslcrew

тоасумјас јас не би компензирал никакви кондомининиуми па да им се надоместува и зачувува локација на живеење дека мора да се во центар. Нека донесат еден урбанистички план за деловни и комерцијални содржини и нека остават на инвеститори да им понудат соодветни суми.


Мене ми е све едно може да бидат деловни и комерцијални содржини но доколку маџирмаалци не прифаќаат да се селат на друго место тогаш кондомининиуми кој доста би личеле на деловни згради би биле соодветно решение.


Posted By: ebivetre
Date Posted: 24-Nov-2010 at 15:40
Originally posted by lslcrew

И каде тоа јас сум бранел маркица на Илинденска.


Tука:
За таа иэродот што сакаат да ја убутаат до тоа убавата стара эграда што личи на МСМ.

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=18&PN=9
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=18&PN=10

Зборот ми е - на маалото треба да му се даде шанса како веројатно единственото од Скопје што си го има эачувано маалскиот дух. Како што е сега не чини, но ако се дотера може да биде најубавиот дел од Скопје, она што Дебар маало требаше да стане.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 24-Nov-2010 at 15:45
Незнам како така си сватил, од секогаш сум се противел на зачувување дух на депонии. Ме иритираат поединци што немаат осет за каде живеат и дека се во град кој се развива.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 25-Nov-2010 at 03:16
@ ebivetre

Не можам никако да се согласам со некаква паралела помеѓу Маџир Маало и некои историски квартови во Цирих, Гетеборг, Стокхолм, Женева, Виена, Осло... Сликите од Маџир-маало доволно кажуваат дали има некаква вредност и потенцијал. Тоа што е старо маало, само по себе не е доволно да смени ништо.

Исто така да не се залажуваме дека лајт мотивот на Маџир-маалци е зачувување на маалото како некаква автентичност. Веќе долго ги следам нивните „медиумски настапи“, а и многупати во живо сум ги слушнал нивните бајки - луѓето всушност сакаат да им се овозможи да изградат нова и полоша верзија на Дебар Маало. Со оглед на тоа, прилично ми е тешко да поверувам во нивните пропратни сентиментални прикаски. Маџир-маалци треба да погледнат малку подалеку од носевите и да сфатат дека може да профитираат и при поинаков развој на настаните. Никогаш не би го оспорил нивното право адекватно да си ги валоризираат имотите, ама од друга страна никако не смее да биде дозволено тоа да се направи на таков за градот токсичен начин каков што пропагираат они.

Што се однесува до Булевар Крушевска Република (а не е „булевар“ туку денивелиран урбан автопат), таа ниту го зафаќа целиот тој простор (а во сегашниот ДУП баш е во тунел), ниту се работи за некаква сувишна сообраќајница. Всушност таа е круцијална и за да се увиди тоа доволно е да се фрли само краток поглед врз ГУП-от. А не е ни само „Крушевска“, ако ги прашаш засегнатите Маџир-маалци, ќе ти кажат дека и Никола Карев треба да остане вака:
41°59'37.79"N  21°26'53.50"E

Маџир Маало како „маало“ нема потенцијал за ништо асално, ама како површина има огромен потенцијал. Тој потенцијал треба храбро да го искористиме. А просторот е доволно голем и за импресивни проекти и за зеленило и за важните сообраќајни врски, а и за Маџир-маалци да не останат со куси ракави.


Posted By: ebivetre
Date Posted: 25-Nov-2010 at 10:23
Originally posted by Cloverstack@ ebivetreНе можам никако да се согласам со некаква паралела помеѓу Маџир Маало и некои историски квартови во Цирих, Гетеборг, Стокхолм, Женева, Виена, Осло... Сликите од Маџир-маало доволно кажуваат дали има некаква вредност и потенцијал. Тоа што е старо маало, само по себе не е доволно да смени ништо.


Zosto da ne? Starite kukji po Zirih ili Geteborg (...) da ne imaat pogolema vrednost od kukjite vo маалата по Скопје? НЕ! Раэликата е во нивната перцепција кон тоа што го имаат. А тоа со црпалка им е ставано во главите уште од бебиња. И конечно, при секоја интервенција на куќите се стремат кон некаков облик на "традиционална" градба, типична ѕа делот од градот каде градат. НЕ велам дека сите куќи по нашите маала се убави, но секако велам дека има убави куќи (оставени да скапуваат), а тие грдите керпичи како што эјаат како грди крпеници (эашто 60 години не е доэволено да се иэгради нешто асално) да се направат во сличен стил (што ви населбите од метрополиве што ти ги набројав му доаѓа под дифолт - МОРА ДА СЕ ДОБИЕ ОДОБРЕНИЕ ДЕКА СТИЛОТ НА ФАСАДАТА И ВООПШТО ЦЕЛАТА КУЌА ОДГОВАРА НА ОСТАНАТИТЕ КУЌИ СПЕЦИФИЧНИ ЗА ДОЈ ДЕЛ ОД ГРАДОТ!!) . А тоа што е старо маало говори эа градскиот живот пред стотина години - како бил осмислен да функционира со сите тие улички.. Тоа само по себе е вредно!


QUOTE=Cloverstack]
Исто така да не се залажуваме дека лајт мотивот на Маџир-маалци е зачувување на маалото како некаква автентичност. Веќе долго ги следам нивните „медиумски настапи“, а и многупати во живо сум ги слушнал нивните бајки - луѓето всушност сакаат да им се овозможи да изградат нова и полоша верзија на Дебар Маало. Со оглед на тоа, прилично ми е тешко да поверувам во нивните пропратни сентиментални прикаски. Маџир-маалци треба да погледнат малку подалеку од носевите и да сфатат дека може да профитираат и при поинаков развој на настаните. Никогаш не би го оспорил нивното право адекватно да си ги валоризираат имотите, ама од друга страна никако не смее да биде дозволено тоа да се направи на таков за градот токсичен начин каков што пропагираат они.[/QUOTE]

Се сложувам дека сакаат да си направат што е можно поголем ќар, и ако можат да направат Дебар маало 2. Но треба ли да ги мраэам поради тоа? Напротив - ги раэбирам!!! 60 години се оставени да живеат никако. И она малку гордост што го имаат и чувство эа естетика и раэубавување на околината со сета сила се обидуваме да им го уништиме. Преку глава им е од се'. Сакаат да шитнат и да се отселат. Но тоа е проблем што оди до сите пори нашево општество - на луѓето им е преку глава од целата бирократија и корумпираност. Не само што не им е гајле эа маалото, туку веројатно се огорчени и не им грижа эа ништо повеќе, освен како повеќе да се офајдат. ТОКМУ ТОА Е ПРОБЛЕМОТ КЛОВЕР - на тие луѓе ( како и на 90% од луѓето во МКД, но эа раэлични работи) треба да им се врати вербата во правдата, дека градот не е тука да ги эаебе, туку да биде на нивна страна, како и чувството эа гордост кон тоа што го имаат и ШТО ТРЕБА ДА ГО НЕГУВААТ!


QUOTE=Cloverstack]
Што се однесува до Булевар Крушевска Република (а не е „булевар“ туку денивелиран урбан автопат), таа ниту го зафаќа целиот тој простор (а во сегашниот ДУП баш е во тунел), ниту се работи за некаква сувишна сообраќајница. Всушност таа е круцијална и за да се увиди тоа доволно е да се фрли само краток поглед врз ГУП-от. А не е ни само „Крушевска“, ако ги прашаш засегнатите Маџир-маалци, ќе ти кажат дека и Никола Карев треба да остане вака:41°59'37.79"N 21°26'53.50"EМаџир Маало како „маало“ нема потенцијал за ништо асално, ама како површина има огромен потенцијал. Тој потенцијал треба храбро да го искористиме. А просторот е доволно голем и за импресивни проекти и за зеленило и за важните сообраќајни врски, а и за Маџир-маалци да не останат со куси ракави.[/QUOTE]


Дај Боже да не се смени преку ноќ и да стане нова Партиэанска ниэ маалото, како најефтина варијанта, или со евентуална минорна денивелација со повремени надэемни пешачки премини. НЕ е спорна потребата эа нова сообраќајница, но дефинитивно сум на ставот дека сите нови "градски автопати" мора да бидат под эемја, барем деловите ниэ густо населените населби! Ако се оди така, одлично - почнувајте уште утре! Но доста е од "украсни" одвратни уличишта со по 3 ленти ниэ центарот на градот!


Posted By: lupo
Date Posted: 25-Nov-2010 at 12:15
Za kondominiumite i jas se soglasuvam, navistina dobra dea. Em racionalno iskoristen prostor - ke se dobie na prostor za mnogu povisoki zgradi do niv, a od druga strana i estetski. Pokraj Vardar bi dosle navistina ubavo naredeni vo nekoj modernisticki stil kako staklenici.

-------------
...kaj si kapelo pak ke si kape...


Posted By: lslcrew
Date Posted: 25-Nov-2010 at 15:23
Originally posted by ebivetre

Но доста е од "украсни" одвратни уличишта со по 3 ленти ниэ центарот на градот!
Се слушаш ли што кажа сега?


Posted By: G.I. Joe
Date Posted: 25-Nov-2010 at 16:19
LOL


Posted By: StreetStruck
Date Posted: 25-Nov-2010 at 18:28
@ ebivetre
Ко прво најјакиот аргумент ти е дека маалото треба да биде атракција со сите старински куќи и сокаци, а од друга страна викаш дека треба да се изградат и обноват куќите, а сите знаеме дека ако се дозволи тоа пак ќе биде како многу пати досега а тоа се разни импровизации и архитектонски чирови, така да ништо од идејата дека маалото може да биде атракција.Значи властите мора и треба да се замараат за луѓето што живеат таму, а тие па ги боли уво за изгледот на маџир маало во иднина, за кој ако се остави да одлучуваат маџир маалци, ќе се унакази во целост. Уствари и што има да се види па во тоа маало, која куќа има некаква историја, освен во причите на маџир маалци. Второ нагласуваш цело време дека е единствено маало што што си го има задржано маалскиот дух, што апсолутно е никаков аргумент, бидејќи сите живееме каде што живееме и сегде владее некој маалски дух, но зошто некој би се грижел за тоа каков дух владее во некое маало, на никој тоа денес ништо не му значи.А за "украсните" одвратни уличишта низ центарот, ова е за на stand-up comedy дефинитивно.И извини, само како потсетување, што рекоа луѓето чии куќи се урнати за да се прошири Илинденска, јас не слушнав дека се пожали некој? Јас разбирам се, не е лесно да се откажеш од се и од местото каде си пораснал, али немој да го вртиш муабетот во насока, што ќе ви се булевари, урбани автопати, урбанизација на централното градско подрачје, како само ти да живееш во овој град и како само ти да имаш право на изземеност.


-------------
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански


Posted By: ebivetre
Date Posted: 25-Nov-2010 at 19:41
Ова демек као го прочита целиот коментар, или само половината реченица на крај? Ако сакаш ти да живееш покрај автопат, бујрум, живеј си. Има едно чудо станови што се продаваат покрај главниве градски сообраќајници, ако сакаш да ти препорачам едно 100тина... Автопат ниэ центар на град треба да оди под эемја!!! Ако и ова треба да ти го објаснувам тогаш се откажувам од дискусија со тебе.. А обнова на куки може да се прави со ред, пристојно и со вкус.


Posted By: ebivetre
Date Posted: 25-Nov-2010 at 19:48
Originally posted by StreetStruck

зошто некој би се грижел за тоа каков дух владее во некое маало, на никој тоа денес ништо не му значи


Тебе и таквите како тебе верувам дека не им эначи. Не ете, има луѓе по Скопјево на кои им эначи квалитетот на живот, но и традицијата.. Јас не сум од Маџар маало и не сум лично эасегнат. Но энам до каде оди нашата алчност, просељаченост, идиотиэам и желба эа ќар по било која цена. Да не се повторувам, ако им се даде на ДЕЛ ОД маџармаалци да одлучуваат веројатно ќе се случи ново Дебар маало, т.е. Буњаковец (што лично ме эасега). Но ај, прочитај го уште еднаш вториот дел од преходниот коментар да ти е појасно што мислам.


Posted By: lupo
Date Posted: 25-Nov-2010 at 22:23
. Да не се повторувам, ако им се даде на ДЕЛ ОД маџармаалци да одлучуваат веројатно ќе се случи ново Дебар маало, т.е. Буњаковец (што лично ме эасега).
Vo nikoj slucaj ne smee gradot da dozvoli da se sluci Debarmaalsko scenario. Na mestoto na edna shupa da se pravi rgrada. Tuku na kekolku parceli da se pravi edna zgrada. Ova treba da bide pravilo za celiot zgrad.

-------------
...kaj si kapelo pak ke si kape...


Posted By: <Fresno>
Date Posted: 25-Nov-2010 at 23:55
ebivetre, многу имаш напишано, а конфузен си. Се противиш на изградба на Крушевска република, што само по себе не вреди да се коментира, и во исто време бараш некакво зачувување на маалскиот дух на Маџир маало. Ова е главен град и нормално е да има и уличишта и булевари и останата инфраструктура која е во функција на нормално функционирање на градот. А твојата идеја за правење некакво маало кое ќе биде тур. атракција во постоечково опкружување освен што е невкусна, туку би била и залудно фрлање пари. Се е подобро од постоечкава ситуација, па дури и еден булевар и обични згради околу него од типот на реонски центар Аеродром. Нека донесат некаков ДУП, нека ги окрупнат парцелите и нека почнат да влагаат инвеститори како што е во остатокот од Скопје.


Posted By: toasumjas
Date Posted: 26-Nov-2010 at 09:56
Јас сум исто што побрзо да ги снема али не по секоја цена и сигурно не по цена да има згради од типот на реонски центар. Сепак ова е центарот на градот и треба да личи на центар на еден главен град не на реонски центар. Тоа место според мене плаче за модерни високи и футуристички згради.


Posted By: StreetStruck
Date Posted: 26-Nov-2010 at 14:28
Ебиветре, не си ти тој што одлучува тука каде да има автопат, улица или било што.Не викам дека не треба да си кажеш што мислиш, али барем просторот на форумов искористувај го асално и аргументирано. Ја ти кажав, твоите аргументи за маџир маало, за мене не се аргументи, нема што да ми објаснуваш, си имам ја свое мислење.Башка кузнај колку луѓе во градов живеат до булевари и "уличишта" и никој не се буни и одеднаш маџир маалци треба нешто да се привилигирани. Каде прочита дека ја имам напишано каде и како треба да поминува автопатот, па да реплицираш дека треба да биде под земја. Јас за тоа никогаш ништо не кажав, јас само пишувам одговор на твоите аргументи, затоа не го сфаќај лично. А за мене и таквите ко мене, без вреѓање, само размисли дали реакциите на сите се насочени кон твоите гледишта или кон моите. Само да ти потенцирам, дека гледам погрешно си го толкуваш пишувањево, не ги мрзам маџир маалци, напротив ги разбирам до некоја мера, луѓето си имаат проблеми кои мора внимателно да се решаваат, но, ТВОЈОТ АРГУМЕНТ ЗОШТО ТРЕБА ДА СЕ ЗАЧУВА МАЏИР МААЛО ( ПОТОЧНО ДЕКА МОЖЕ ДА Е НЕКОЈА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА И ДЕКА СЕ ЗАЧУВУВА МААЛСКИОТ ДУХ), ЗА МЕНЕ НЕ Е АРГУМЕНТ И ТОА Е ТОА! А дали ќе биде некоја туристичка атракција, тоа се осеќа и гледа од тоа дали скопјани ( а тоа не се само маџир маалци) ги врзува некоја емоција за маалото...а јас не гледам дека некој го чувствува маџир маало како стара скопска чаршија

-------------
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански


Posted By: lupo
Date Posted: 26-Nov-2010 at 17:29
  Јас сум исто што побрзо да ги снема али не по секоја цена и сигурно не по цена да има згради од типот на реонски центар. Сепак ова е центарот на градот и треба да личи на центар на еден главен град не на реонски центар. Тоа место според мене плаче за модерни високи и футуристички згради.


BRAVO potpolno se slozuvam. Od tipot na San Marko no vo mnogu povisoko i pogolemo izdamie!
A za toa dali na lugjeto im smetalo da ziveat do bilevar. Slobodno mozat da se preselat. Skopje ne e malo i ima sekakvi lokacii. povolni za site. Ne moze cel grad da se gusi vo guzva samo poradi toa sto na edna naselbicka ne sakala bulevar.-------------
...kaj si kapelo pak ke si kape...


Posted By: zabegan
Date Posted: 27-Nov-2010 at 19:29
Originally posted by ebivetre

Originally posted by гитардемонЈ А Маџир Маало нема баш толкава архитектонска вредност. Луѓе што си сушат веш на полурушените балкони не е баш некоја туристичка атракција, или пак нешто што придонесува кон општото добро.Кога одиш во Италија и Шпанија ти е интересно што луѓето си сушат алишта меѓу балкони ( во среде град!!) . Вредноста на маалото му ја дава староста и органиэациската поставеност (со уличките) и пред се' МААЛСКИОТ ЖИВОТ. Тоа е потсетникот на старо Скопје (as it once was..), a не само Чаршијата (эа жал со турска роба испоэакачена по дуќаните и светлечките реклами). Некои од куќите се убави, некои не. Но ако се дотераат, реновираат и оплеменат маалото ќе светне..
инаку што се однесува до нелогичните споредби и „зашто да не“ ставот:

значи тоа што го кажуваш се квартови кои самите по себе си се познати за таа работа, односно, на медитеранот е карактеристичен таквиот начин на живот, тесните улички и високите камени куќи кои ги надвиснуваат, на кои е овозможено карактеристичното сушење на облеката со систем на кабел поврзан на два ѕида кој се врти со помош на котур и е останато од дамнешни времиња, а да не збориме за архитектурата која си е секаде автентична за просторот
тука се работи за модерен начин на живот во обични куќарки кои ги има во секој град и секое село, насекаде, обични, ете затоа немаат вредност, бидејќи се секојдневни
за улиците не знма што да кажам, само една улица вреди таму, се друго се селски сокачиња, нигде нема градски сокак или улица, на ништо не личи, а во просторот се одвојуваат само две-три куќи кои немаат историско и културно значење и покрај тоа што се убави
за граѓаните, мислам дека веќе беше објаснето, намерите им се јасни, а еве сега скоро видов дека некој на една од подобрите куќи си има додадено лимено поткровје Crazy
маалски живот, што да ти кажам...


Posted By: ebivetre
Date Posted: 01-Dec-2010 at 18:09
Originally posted by StreetStruck

ТВОЈОТ АРГУМЕНТ ЗОШТО ТРЕБА ДА СЕ ЗАЧУВА МАЏИР МААЛО ( ПОТОЧНО ДЕКА МОЖЕ ДА Е НЕКОЈА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА


Ај те молам најди ми едно место кај што сум напишал дека Маџар маало треба да биде туристичка атракција!


Posted By: ebivetre
Date Posted: 01-Dec-2010 at 18:23
Originally posted by <Fresno>

ebivetre, многу имаш напишано, а конфузен си. Се противиш на изградба на Крушевска република, што само по себе не вреди да се коментира, и во исто време бараш некакво зачувување на маалскиот дух на Маџир маало. Ова е главен град и нормално е да има и уличишта и булевари и останата инфраструктура која е во функција на нормално функционирање на градот. А твојата идеја за правење некакво маало кое ќе биде тур. атракција во постоечково опкружување освен што е невкусна, туку би била и залудно фрлање пари. Се е подобро од постоечкава ситуација, па дури и еден булевар и обични згради околу него од типот на реонски центар Аеродром. Нека донесат некаков ДУП, нека ги окрупнат парцелите и нека почнат да влагаат инвеститори како што е во остатокот од Скопје.


Во едно се согласувам - дека сега не чини како што е. Потребна е нова инфраструктура во маалото и 300 други марифети.
Но, во ниеден пост не се противам на иэградба на Крушевска , доколку тој бул. оди под эемја. И тоа е во линија на эачувување на маалскиот дух, но и воопшто како принципиелен став - булевари и градски автопати од таков калибар треба да бидат подэемни.

За делот со атракциите - ноу комент.

З'ш море ве нервирет то скопјанчиштана?


Posted By: StreetStruck
Date Posted: 01-Dec-2010 at 23:40
Па добро тогаш во кој контекст ги спомнуваш маалата и градовите на Европа низ кои шетаме и кои за нас претставуваат туристички атракции, во стил на зачувување на маалскиот дух???Значи стварно ми е жал што сум те сватил погрешно од почеток и ти честитам сега уште си ми поконфузен и немам намера да се објаснувам поише, браво у право си за се што кажа до сега.

-------------
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански


Posted By: blejdsk
Date Posted: 01-Dec-2010 at 23:40
Незнам ја за каков дух се работи али тамо треба уште утре според мене да одат 10 булдожери и да срушат се. које мало руглое тоа тамо уште се чуваат кокошки и коњи.

-На 10 метри од Народна банка се наога која е на 15-16 ката ( незанм точно) карши веро се предвидени исто така облакодери, а кај што е сега веро ке има и тамо облакодер за некој 10 години (сигурен сум) спрема принципот на градење на грците со толкава празнина во средината сигурен сум дека во блиска иднина ке изникне 20-30 катница нешто слично како на Г-малл проектот. Јас лично тој дел на Скопје во блиска иднина го гледам со облакодери , високо катници Строг ценатар се разбира со Крушевска булеварот кој и заради тоа е вцрта во ГУПот.

И покрај ова СЕ , кога ке го видам Маџир маало и степенот на руинираност не гледам никаква иднина за некаква тур.атракција во тој предел.
Мое мислење е ова не напагам никого , но треба да сватиме дека како и лугето така и градот, еволурира и се развива со текот на времето. Старо се руши - ново се гради и се така до ИНФИНИТИ .

-------------

Posted By: lslcrew
Date Posted: 19-May-2011 at 17:06

Во Маџир Маало секој си гради по свое

Сопствениците на објекти, изморени од ветувањата на безброј градоначалници дека ќе донесат план и со тоа ќе ја осовременат населбата, одамна си градат по свое - некој сопче, гаража, а повеќето кат-два

Во Маџир Маало никој веќе не ја чека Општината Центар да донесе нов урбанистички план. Жителите, изморени од петдецениските ветувања на безброј градоначалници дека населбата ќе излезе од 19 век, одамна решија да ја прескокнат бирократијата и сами да ја внесат во 21-от. Поради тоа, долги години и без план си градат и доградуваат по свое.

Постојната регулатива не дозволува повеќе од приземје плус кат. Но, и покрај тоа, некој проширил за сопче, гаража, а повеќето доградиле кат-два или повеќе. Градежните активности, изминативе години, жителите ги изведуваа со дозвола за санација затоа што законски не им следува градежна дозвола. Во времето на градоначалничката Виолета Аларова во два наврата имаше обиди за усвојување на план за Маџир Маало, со визии за високи згради на местото на старите куќи, но без успех.

- Без план, рацете со децении ни се врзани. Семејствата се проширија, а услови за живот и понатаму немаме. Луѓето не можат да чекаат општината да се смилува, затоа и самите ги зедоа нештата во свои раце. Сами да си обезбедат пристоен живот - вели Томче Христовски, жител на оваа маало.

Тесни сокаци, влага и полски вециња

Проблем за немањето нов современ план за овој реон, како што е познато, е булеварот Крушевска Република, кој треба да поминува покрај Транспортниот центар. Зацртан е во Генералниот план за Скопје (ГУП) уште од 1964 година и предвидува уривање на 20-ина куќи од Маџир Маало. Но оваа експресна сообраќајница никогаш не се изгради, а за сето тоа време маалото не смееше да се развива во друг правец. Затоа и остана заробено во османлиска доба, со тесни нерамни сокаци, калдрма, половично решена мрежа, влага и примитивни услови за живот. Некои жители с` уште имаат полски вециња затоа што канализациската мрежа, како што рекоа од урбаната заедница „Раде Јовчевски-Корчагин“, е изградена само 50 проценти.

- Не го сакаме тој булевар, бараме да се избрише за да може еднаш засекогаш да се реши нашиот проблем - изјави Драган Атанасоски, претседател на оваа урбана заедница.

Проблем плус, пред пет години, излезе и одлуката на Конзерваторскиот центар-Скопје неколку куќи да бидат заштитени како амбиентална целина. Но, сега оттаму велат дека ја преиспитуваат состојбата. Сметаат дека поради самоволна промена на архитектурата, нема веќе основа и понатаму едно јадро од ова маало да биде заштитено.

Ќе се брише булеварот Крушевска Република?

Атанасовски е оптимист и верува дека по 50 години тоа и навистина ќе се случи затоа што како урбана заедница добиле информации дека во новиот ГУП, кој е во подготовка, овој булевар се брише. Воедно имале и средба со градоначалникот на Општина Центар, Владимир Тодоровиќ, од кој добиле смирувачки тон.

- На оваа средба беше истакнато дека постои можност со новиот детален план да биде предвидена висина на градбите од пет ката. Деновиве на терен во маалото можеа да се забележат луѓе што мерат. Нивното објаснување беше дека работат за потребите на донесувањето на ДУП - објасни Атанасоски.

Од Градот и од Центар пак изјавија дека не може да потврдат дали оваа сообраќајница ќе остане или не.

- Постапката за изработка на нов ГУП е во тек. Тој е во Агенцијата за просторно планирање на Македонија, која е задолжена да го изготви. Кога ќе има конкретни предлог-решенија Градот ќе ги информира граѓаните - одговорија од одделението за односи со јавност.

Истата судбина како Маџир Маало ја имаат и старите скопски населби Ново Маало и Крњево, кои исто така се наоѓаат во централното градско подрачје.

Жителите изброиле 78 дупки

Маџирмаалци револтирано раскажуваат како немаат елементарни услови за живеење, но и за секојдневно движење. Улиците се тесни, нерамни, оштетени.

- Речиси сите улици во маалово се со дупки. Низ улиците има 78 дупки, сме ги броеле. Тоа е ужас - се пожали жител од Маџир Маало, кој сакаше да остане анонимен.

Алармираше до општинарите да се погрижат за јавните површини, но и што поскоро да го донесат урбанистичкиот план со цел старите напуштени куќи да се санираат или урнат.

- Ако се урнат сами, може да предизвикаат штета на соседните објекти. Во нив сега се собираат бездомници и зависници, и се опасност за жителите - рече граѓанинот. http://dnevnik.com.mk/?ItemID=B2ACB24E54F39E4691A889ED1F585C91

За булеварот има соодветна нишка, дискусиите тамо за Кружевска Република. http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=33 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=33


Posted By: lupo
Date Posted: 20-May-2011 at 15:04
Boze boze, centar grada zar ke go zaokruzat so visina samo na pet kata? A vo p...... si mat...... ke gradat visokokatnici? Stvarno steta za prostorot , takvo krasno mesto pokraj Vardar, vo samiot centar na gradot, zasluzuva stvarno po gradniozni objekti. Wallbash

-------------
...kaj si kapelo pak ke si kape...


Posted By: krale
Date Posted: 20-May-2011 at 19:42
Јас не се чудам што м. маалци се трудат со сите сили да го избришат Крушевска република.

Ај ставете се во нивна кожа: ДУП-от не им дозволува никаква градба, само санација. Не им се прави инфраструктура, се доведуваат буквално до супстандардни услови. А од друга страна не им се нуди излез - никаква отшета или откуп!

Врзани се да живеат во село и ниту можат да се преселат, ниту можат да се осовременат.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 20-May-2011 at 21:29
Еве што е потребно за Маџир Маало. Не се осврнувајте на Крушевска Република, која има опции да дои под земја, на земја или над земја (вијадукт). Сега засега неа не ја чепкам, да одомрам малку а за понатаму ќе видиме... ако е подземна малку невозможно ќе биде да ја претставам но ќе видиме можеби одделно на страна...

Во секој случај сега за сега е само отприлика претставена трасата која таа ја зазема, со отприлика максимум 36 метри ширина што е и повеќе од доволно, незнам како е во дупот но е тука негде. А и не е важно, ми требаше само за да можам да се ориентирам како да ги поставам објектите, за да не пречат на трасата, која ако би одела подземја, и не би требало да има проблем да се изградат некои ниски градби, но зошто.. може и парк, патеки, или нешто слично... спортски објекти... вообичаено...Е ова му треба на Маџир Маало, а граѓаните чија сопственост ќе биде експроприирана, во зградиве можат и по два стана да имаат без проблем...

Секако ова за во средна иднина... негде 2020-2030

Но во никој случај сега не смеат да се градат петкатници и да се уништи тој дел засекогаш, поготово не да се брише Крушевска Република за такви глупи и ненормални интереси... Како што ја имам претставено јас, таа може без никаков проблем да проаѓа низ Маџир Маало, и тоа со по 3 ленти од двете страни со 3,75 метри ширина и плус простор за трамвај (LRT) или метро, зависи во која иднина ќе бидеме... Дури може и вишок простор да остане...

А за зградиве освен станбен простор може да има и деловен и комерцијален, па и други видови и секако паркови , поготово за тие двете згради што излегуваат на К. Ј. Питу...

И што мислите?


-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: Supervisor
Date Posted: 20-May-2011 at 21:32
Ова драги пријатели 2030 година до тогаш уште во гето.

-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 20-May-2011 at 21:40
Еве уште една-две...Малку Крушевска се изгуби, пропадна во земја, ама тука е, до снимката е...
-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: StreetStruck
Date Posted: 20-May-2011 at 21:56
Ја би идел со нешто уште понесекојдневно, посовремено, а висината добра е. Како и да е, добра илустрација на тоа како отприлика би требало да изгледа овој блок.Thumbs%20Up

-------------
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански


Posted By: lupo
Date Posted: 21-May-2011 at 19:50
odlicno, na ova mislev i jas, samo da se dobie edna celinase do holidej in i pravo kon Mavrovka i pokraj bulevarot sto e na Bit-pazar. Thumbs%20Up

-------------
...kaj si kapelo pak ke si kape...


Posted By: lupo
Date Posted: 21-May-2011 at 19:51
Go nemam programov a i ne znam kako da gi napravam, ako se nafati nekoj da dodade i pokraj bul K.P.Misirkov da vidime kakva celina ke se dobie.

-------------
...kaj si kapelo pak ke si kape...


Posted By: Supervisor
Date Posted: 21-May-2011 at 19:54
Eeee колку гета треба да се рушат во Скопје ова е најмала работа

-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: lupo
Date Posted: 21-May-2011 at 20:00

Аххххххххххххх да дојде таа мажшинерија да ги испорамни сите централни црни дупки и да дигне облакодери, Скопје би ми бил омилен град! Master-------------
...kaj si kapelo pak ke si kape...


Posted By: Supervisor
Date Posted: 21-May-2011 at 20:05
Абе тоа е не избежно со глобализацијата во Европа еден ден Скопје ќе биде град исполнет и со кинези со облакодери само муабетот е што ќе треба да поминат уште неколку децении.

-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 21-May-2011 at 20:13
Па еве јас им дадов насока за во иднина... Немора исто... слично нека е... а ако ништо друго барем куќарките од оваа дупка да се заменат со згради не пониски од 15-20 ката...

-------------
Македонија - Земја на чудата!Print Page | Close Window