Print Page | Close Window

Необични ентериери и екстериери

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Изградба и ентериери
Forum Discription: Совети, искуства, едукација, проекти...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481
Printed Date: 14-Dec-2018 at 16:29


Topic: Необични ентериери и екстериери
Posted By: beTon
Subject: Необични ентериери и екстериери
Date Posted: 09-Dec-2008 at 16:29
под необично мислам на нешто несекојдневно, може истото да биде и руина или замрзнат простор, но во секој случај инспиративни и единствени решенија.

во скопје можеби такво место е школка во парк или вагон ресторанот(мислам рибен)кај стара железничка кој бил приклучен вагон за “Ориент Експрес“
1969 на некогашните колосеци оставени се два патнички вагона Ориент експрес и Симплон, возови кои некогаш тука поминувале, денес се преуредени во ресторани [ http://www.kingmarkoland.com/Default.aspx?id=8e16a2c8-02da-47a5-9b9f-a58d1f3c5f63 - 1 ][ http://www.vest.com.mk/default.asp?id=86125&idg=5&idb=1303&rubrika=Kultura - 2 ][ http://star.utrinski.com.mk/?pBroj=1637&stID=26117&pR=5 - 3 ]
... 

еве неколу примери од надвор:

http://www.polarinertia.com/jan07/bus01.htm - soviet roadside bus-stops [ http://www.polarinertia.com/archives.htm - 1_______________________________________


_______________________________________

 

Replies:
Posted By: zabegan
Date Posted: 09-Dec-2008 at 16:46
што е претпоследната слика? нешто како масичка - камин, ми делува небезбедно, но сепак супер идеи


Posted By: beTon
Date Posted: 09-Dec-2008 at 17:12
сигурно е масичка од некој кофишоп, туку поентата е камин во high tech варијанта, а во фиоката под капакот има најверојатно тв или нешто слично, зумирај ќе видиш под капакот има 3,5 пински влезови. инаку сликата е преземена од http://www.decofinder.com/decoration/zoom.cfm?src=df&lang=gb&item=241363 - www.decofinder.com/decoration/zoom.cfm?src=df&lang=gb&item=241363


Posted By: zabegan
Date Posted: 09-Dec-2008 at 22:26
бетон фала за темава бидејќи вакви работи најмногу сакам Smile
инаку ми се допаѓаат идеите каде мебелот е направен од други предмети, или наликува на нешто друго, но сепак е фкусноPosted By: zabegan
Date Posted: 09-Dec-2008 at 22:43
и ова е интересноPosted By: beTon
Date Posted: 09-Dec-2008 at 22:52

“точниот“ стол е добра идеја уште заоблувањава да се тркалаа и ќе беше ептен топ, а ако беше наш дизајн добро ќе легнеше жолта боја, можеби и сино ѕвонче Smile јавен превоз во место, пиеш лимонада и носиш шангајки. еве од каде ја добиле инспирацијата http://www.youtube.com/watch?v=tvu3UlHVJQg - www.youtube.com/watch?v=tvu3UlHVJQg http://www.youtube.com/watch?v=tvu3UlHVJQg ">Yes

а ова фотељава тросед е навистина добар трансформер посебно за некој што е во брак на расклапање или живее во пингвин куќиче, но мислам дека веќе станува овој концепт нормална појава, мислам најексплоатирани вакви фотељи се оние мулти Air Lounge креветите на надувување од топшоп...Posted By: beTon
Date Posted: 10-Dec-2008 at 02:24

кога веќе Z ја сврти на мебел, еве еден разигран FS(fractal storage) муабет
Posted By: zabegan
Date Posted: 10-Dec-2008 at 15:58Posted By: beTon
Date Posted: 10-Dec-2008 at 17:38

Thumbs%20Up контра муабети а Z, добар пинг-понг требало до крај да одат па и подземните инсталации и корења да ги продолжат, проектов ми личи како http://www.roadsideamerica.com/story/19063 - white house out аналогија. еве и од мене неколку стумбани проекти http://www.ananova.com/images/web/769890.jpg - ...Posted By: maestro
Date Posted: 10-Dec-2008 at 17:59


Posted By: beTon
Date Posted: 10-Dec-2008 at 19:50

ова згужванава фасада е дел од шопинг мол во Сопот - Полска и згужвана е во 2004. скоро имаше и во нишката Омилени Проекти неколку слично згужвани фасади но далеку по грандиозни [ http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=195&PID=5347#5347 - 1 ][ http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=195&PID=14149#14149 - 2 ] што е навистина и оригинално и смело. но и оваа малава фасада е прилично интересна пред се заради симболиката со шопинг молот - “повелете на цедење“ !
мислам дека како репер на сите овие деформирани визии на архитектите им е Гауди и неговите бисери по Барселона. Posted By: beTon
Date Posted: 10-Dec-2008 at 22:52


[tube]rAn4ldWjw2w[/tube]
Posted By: beTon
Date Posted: 11-Dec-2008 at 23:23

http://radio.weblogs.com/0119080/stories/2003/04/28/galleryTheClassicRockRealm.html - BIOMORPHIC ARCHITECTURE

во оваа експериментална гранка на архитектурата теоретски би влегле поголемиот број на футуристички проекти и концепти како птичјото гнездо, вретенестото торзо, бурџ дубаи итн. во повеќето случаи главна карактеристика на овој правец е течната (liquid) фасада или конструкција, но во главно се работи за пресликување на принципите и градбата на природата т.е. (атоми, дна, клетки, органски соединенија, организми, растенија, инсекти, животни-скелети и органи). оваа категорија иако е на линија со органската архитектура на http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_architecture - FLW сепак се разликува од неа бидејќи ја третира само формата, додека органската арх. е насочена кон симбиоза помеѓу природата и архитектурата, сепак на нет ќе најдете еден куп на биоморфни проекти кои се етикетираат со терминот органска архитектура... 

како нај оригинален концепт без конкуренција во оваа категорија е http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=142&PID=14371#14371 - ).

на сите ни е познат http://www.gaudi2002.bcn.es/english/index.htm - http://www.erdhaus.ch - Earth and Cave Architecture - www.erdhaus.ch

http://www.rogerdean.co.uk/architecture/ - Roger Dean's Tectonic House - www.rogerdean.co.uk/architecture/

http://www.arcosanti.org/theory/arcology/main.html - Arcosanti - www.arcosanti.org/theory/arcology/main.html

http://www.geocities.com/flyingconcrete/vaults.htm - www.geocities.com/flyingconcrete/vaults.htm

http://www.tdrinc.com/hhsprings.html - The Watsu School at Harbin Hot Springs [ http://www.tdrinc.com/architecture.html - 1 ]

http://www.wildstyleinc.com - WildStyle sprayed-concrete freeform residences - www.wildstyleinc.com

http://www.eliphante.org - Eliphante ... listening to the creative pulse

   

http://www.geocities.com/flyingconcrete/ - FlyingConcrete House

    

http://www.calearth.org - Cal-Earth - (The California Institute of Earth Art and Architecture)

 

Free Form Furnishings

http://www.tyderrow.com/Free%20Form%20Design.htm - www.tyderrow.com/Free%20Form%20Design.htm

 

http://www.thehobbithouse.org.uk - www.thehobbithouse.org.ukPosted By: beTon
Date Posted: 12-Dec-2008 at 21:12

Reinforced Concrete

http://fp.auburn.edu/heinmic/ConcreteHistory/images/Large/L%20-%20Eduardo%20Torroja,%20Algeciras%20Market%20Hall.jpg - 1930 Eduardo Torroja, designed the first thin shelled roof at Algeciras

http://www.arch.mcgill.ca/prof/sijpkes/abc-structures-2005/concrete/torroja-hippodromo.jpg - 1935 Eduardo Torroja, designed the Madrid Hippodrome [ http://en.structurae.de/structures/data/index.cfm?ID=s0002124 - 1 ]

Felix Candela -  Los Manantiales the restaurant at Xochimilco 1958 [ http://www.anc-d.fukui-u.ac.jp/~ishikawa/Aloss/page/Candela_Work.htm - 1 ][ http://mcis2.princeton.edu/candela/manantiales.html# - 2 ][ http://www.arch.mcgill.ca/prof/sijpkes/D+C-winter-2005/pavillions_concrete/candela.gif - 3 ]   

Bubble House by Finnish architect Antti Lovag

http://www.habiter-selon-lovag.com/index_flash.htm - www.habiter-selon-lovag.com/index_flash.htm

http://www.bookofjoe.com/2005/05/antti_lovag_bub.html - Antti Lovag 'Bubble House' — For Sale http://www.bookofjoe.com/2005/05/antti_lovag_bub.html - [ http://freakymartin.com/2008/03/18/bubble-house-in-france-designed-by-antti-lovag/ - 1 ]

http://www.youtube.com/watch?v=ztcTGDLbcWU - www.youtube.com/watch?v=ztcTGDLbcWU

http://www.eikongraphia.com/?p=2016 - www.eikongraphia.com/?p=2016

http://www.youtube.com/watch?v=azy-Xxfnxvw - www.youtube.com/watch?v=azy-Xxfnxvw

http://www.arquitecturaorganica.com/inicio_i.html - www.arquitecturaorganica.com/inicio_i.html_____________________________________________________________

Black добар избор баш во контекст на биоморфната архитектура! ова фетусов доле (Palacio de las Artes)  е на Santiago Calatrava кој е наследник на Felix Candela (човекот кој прв по Gaudi експериментира масовно со овие биоморфни градби, како што е ресторанот од првата фотка горе... еве нешто плус инфо и слики за проектите и за човекот...  

http://www.youtube.com/watch?v=3YOsph6r8sk - www.youtube.com/watch?v=3YOsph6r8sk

[ http://www.arcspace.com/architects/calatrava/camino_moreras/ - 1 ][ http://flickr.com/search/?s=int&q=F%C3%A9lix+Candela&m=text - 2 ][ http://flickr.com/search/?q=LOceanogr%C3%A0fic%20F%C3%A9lix%20Candela&w=all - 3 ][ http://flickr.com/search/?q=Calatravas%20City&w=all - 4 ][ http://flickr.com/search/?q=Ciudad%20de%20las%20Artes%20y%20las%20Ciencias&w=28754896%40N03 - 5 ][ http://artisnotdead.blogspot.com/2007/02/architect-to-know-santiago-calatrava.html - 6 ][ http://berlindesigns.blogspot.com/2008/02/calatravas-city-of-arts-and-science.html - 7 ]
Posted By: BlacK
Date Posted: 14-Dec-2008 at 19:10

Valensija,gradot na naukata i umetnosta,operata!Thumbs%20Up


Posted By: BlacK
Date Posted: 14-Dec-2008 at 19:14
Stool na Philip Stark.My favorite designerThumbs%20Up


Posted By: BlacK
Date Posted: 14-Dec-2008 at 19:22Posted By: zabegan
Date Posted: 16-Dec-2008 at 22:54


Posted By: beTon
Date Posted: 18-Dec-2008 at 21:21

http://www.china-antique-furniture.com/rt/rt.htm - www.china-antique-furniture.com/rt/rt.htm

http://www.boakart.com/cabin/furniture.html - www.boakart.com/cabin/furniture.html

http://www.rootfurniture.com - www.rootfurniture.com

http://www.littlecedarloghomes.com/links.html - www.littlecedarloghomes.com/links.html

http://www.naturaltreefurniture.com - www.naturaltreefurniture.comPosted By: La Linea
Date Posted: 18-Dec-2008 at 22:59
Интересна колекција бетон, особено ми се допаѓаат фракталните фиоки!

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 18-Dec-2008 at 23:23

допрва треба да биде интересно кога ќе ги гледаме по дома, надвор и на работа овие форми, иако мене лично оној органскиот пристап повеќе ми лежи затоа куќата на караџица а бизнисот во пинтија, или пак китна - драчево комбинација... Posted By: La Linea
Date Posted: 18-Dec-2008 at 23:53


Игледа супер, ама не ја гледам практичноста на ваквко нешто во мојот дом.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 19-Dec-2008 at 00:21
Ваљда само за да фаќа прашина?! Dunno Друго незнам.....


Posted By: beTon
Date Posted: 19-Dec-2008 at 01:24

пример за фасцикли ептен ќе биде појава! исто може на него да фаќаат прашина и алишта, но мислам дека добро би дошло и за книги и за цедиња иако се ќе биде раскашено!

сепак иднината е незивесна работа, најверојатно ќе добиеме и аморфни или еластични предмети по полиците Roll%20eyes а може и со чаршав или нешто слично на торбата на спорт били ќе постиламе ентериер...Posted By: beTon
Date Posted: 19-Dec-2008 at 12:14Posted By: Vladimir P
Date Posted: 19-Dec-2008 at 14:33
Одлични идеи, убава нишка 

-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: vardar
Date Posted: 19-Dec-2008 at 15:29
Само за лалинеа Big%20smile
 
 
 
 
CI DESK MOBILE WORKSTATION
 
 


creative industrial objects is a vienna based design studio. one of their designs is the mobile workstation ‘ci desk’. the small cart is mounted on three wheels that allow it to be moved around. a variety of shelves and drawers provide storage like a tabouret, perfect for technology devices and desk supplies. the desktop slides out to allow the user to sit below it. when used with a laptop computer the desktop features a horizontal slide out mouse pad. the desk is made from metal and bent plywood.
 
 
 
 
 

 

http://www.yankodesign.com/2008/12/18/transformer-shelves-are-more-than-meet-the-eye/ - Transformer Shelves Are More Than Meet The Eye

I’ve never needed a whole lot of room for my socks, but this set of drawers from designer Martin Sämmer would definitely fill the ticket. Designed to allow consumer customization through the ornate arrangement of compartments, the shelves aspire to a process of creative expression that will ‘transform’ the consumer into a “Design-Prosumer.” Paradigm shift or not, Mom would never have found those adult magazines If I’d hid them in these drawers.

 
 
 
 
 


Posted By: La Linea
Date Posted: 19-Dec-2008 at 15:40
Лудило човеку! Thumbs%20Up

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: vardar
Date Posted: 19-Dec-2008 at 15:40
BETTER VIEW
 
 
 
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
 
 
 
THE STEP CHAIR
 
 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ова е јако LOL
 
 
FULLY LOADED CHAIR
 
 


Posted By: Б.Ѓ.Т
Date Posted: 19-Dec-2008 at 19:46
interesni raboti,najboljiBig%20smile,i dobra e poslednava stolicaLaugh


Posted By: La Linea
Date Posted: 20-Dec-2008 at 01:36


ова е вистинско столче или 3д модел?!


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 20-Dec-2008 at 05:05

ова е баш извадена од калап само што вишокот материјал не е исечен. правецот на сенките и отсјајот се навистина прецизни, што значи дека за некого треба на оваа приказна од фотка да и посвети премногу време за да ја наштима вака... 

инаку Вардар изворов ти е непресушлив во поглед на дизајнот има доста интересни муабети, дури е малку напорен од што е пренатрупан http://www.kanyeuniversecity.com/blog///index.php?em3106=0_-1__-1_~0_-1_9_2008_0_2880&p=123&em3281=&em3161=&em3298=&em3282= - www.kanyeuniversecity.comPosted By: vardar
Date Posted: 20-Dec-2008 at 08:25

 
Ни ја незнам како налетав на блогот на Kanye West LOL али дефинитивно има доста интересни работи, дизајн/архитектура/мода и се разбира еден куп bitches (рапер е ли што ли е)  Laugh Laugh Laugh 
 
 
Иначе куќите/зградите  што ги има на блогот се главно од  http://www.archdaily.com - www.archdaily.com   некои од киќиве можам со саати да ги гледам Drool
 
Дефинитвно треба и оваа страна да се погледне има безброј уникатни/егзотични да не речам необични ентериери и екстериери Big%20smile


Posted By: vardar
Date Posted: 20-Dec-2008 at 08:39
Лалинеа еве ти уште нешто од типацот
 
 
DESIGNER: RON ARAD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
д
 
 
 
Последново е практично доколку седите наопаку LOL
 


Posted By: beTon
Date Posted: 20-Dec-2008 at 14:31

сигурно ќе ја врами сликата линеа LOL туку интересно колку се доживува некое дело поинаку кога му го знаеш суратот на дизајнерот, сега тоа неговата пластика ми делува радиоактивно! изгледа со помош на тој поглед ги прави функционалниве скулптури,  со едното око ги топи, а со другото ги прекршува! нормално сетне глината или гипсот во калап и право на акрилисување или на алуминизирање...

него Вардар иако и човеков има необичен екстериер на телекомуникацискиот дел од телото,  мислам дека ќе плаши луѓе во нишкава! еве во "мое" име те замолувам да ја дислоцираш оваа физиономија од несудениот двојник на http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Arad - Israeli Air Force weapon systems officer-от; classified as missing in action since 1986  Stern%20Smile

мислам дека формиве му се инспирација од вонземното киднапирање на клонот кој телепатски му ги препраќа ентериерите од местото каде го држат во заложништво, а тукашниов израелски двојник ги материјализира како поттик за развој на дизајнерското шпионирање... еве уште една негова појава од ентериер инсталиран во мајами во 2005

http://www.artinfo.com/news/story/9082/ron-arad/ - Ron Arad, "Paved with Good Intentions"
.         Posted By: La Linea
Date Posted: 20-Dec-2008 at 18:29
Previous Воопшто не ја капирам сликава, изгледа фотошопирано!Најверојатно е

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 20-Dec-2008 at 19:24

ај што го мрзи мамо овој линија, да го чита линк после слику! Smile

с'к ево ти на тањур (што би рекле кумановце)

http://www.artinfo.com/news/story/9082/ron-arad/ - Arad’s special exhibition in Miami, which was on view from Dec. 1-4 to coincide with Art Basel Miami Beach and the Design.05 fair (and arranged by gallerist Barry Friedman), featured a group of mirrored tables distributed on the floor—and creeping up the walls.
абе човеков е скулптурен дизајнер, тебе ти легна да го гледаш како графички дизајнер, мислам дека портретот ќе беше со цвикери доколку работеше графички дизајн Thumbs%20UpPosted By: La Linea
Date Posted: 20-Dec-2008 at 19:28
Ааааа... Леле еј ефектов е лудило! Браво, браво.. Не знам каде стоиме ние со вакви кул инсталации и воопшто на полето на индустрискиот дизајн, но сигурно не сме на завидно ниво.

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 20-Dec-2008 at 19:36
абе имаме ние и побетер, но не сакаме јавно да се експонираме, кај нас инвентивноста е приватна и лична работа која се чува во село, викендица или подрум! LOL туку стварно на прв поглед т.е. ако не се загледаш фоткава делува збун, но штом ја прободеш веќе неможеш па да го вратиш тоа збунето чувство... Cheers


Posted By: beTon
Date Posted: 21-Dec-2008 at 01:01

еве неколку МКД приказни кои ги има на нет... http://www.flu.ukim.edu.mk/default.asp?ItemID=FAC9AF6A7A1A6948A15E0F4C87A752C4 - Дела од годишната изложба ФЛУ ©2008Posted By: BOJAN
Date Posted: 23-Dec-2008 at 11:57
Прекрасно делче од форумов, го разгледав детално. Да не правам реклама, но доколку сакате во средувањето на вашиот дом да имате вакви необични парчиња, мислам дека во Скопје најадекватен салон е оној на CASA ITALIA.
За последниве фотографии, бев на годишната изложба на ФЛУ и мислам дека имаше интересни идејни решенија, но сепак не можат да се пофалат со вакви кострукции. Но затоа Факултетот за арт и дизајн на Европски е идеален за вакви решенија, за разлика од ФЛУ главна преокупација им е дизајнирање на предмети. 


Posted By: beTon
Date Posted: 24-Dec-2008 at 02:30

па мислам дека за необични парчиња само Бланси кај нас засега се единствени http://www.blansi.com.mk - www.blansi.com.mk ! останатите или имаат по нешто или тоа што го имаат е вообичаено... 

http://www.blansi.com.mk/sliki/detski25.htm - Детски програм Бланси:

http://www.blansi.com.mk/sliki/masiv15.htm - Mебел од масивно дрво:

http://www.blansi.com.mk/sliki/dizajn46.htm - Дизајнерски парчиња мебел:Posted By: beTon
Date Posted: 24-Dec-2008 at 02:50

http://www.blansi.com.mk/istorija.htm - www.blansi.com.mk/istorija.htm

не заборавајте дека повеќето од овие парчиња се домашно производство, значи може да се нарача и сопствена идеја за далеку попристапна цена од останатите!

што е до европскиот универзитет се сложувам целта им е применета комерцијална уметност, но сепак мислам дека се далеку од ФЛУ,  единствено можеби имаат повеќе средства за експериментирање. како и да е со доволно слободно време, ведри идеи и опуштена цел, секој може да ја оправи работа до просторна кулминација.

што е до студија за уредување кај нас добра презентација за сопствените креативни можности презентираа VDESIGN со емисијата http://www.ajdedoma.com.mk - АЈДЕ ДОМА , кои патем до сега имаа нај професионален пристап па http://www.ajdedoma.com.mk/ubavidomi.htm - секоја епизода е паралелно закачена и на нивниот сајт . во принцип креативен начин на рекламирање, со прилично необична емисија и необични дизајнери  Laugh од нив разбрав и за бланси и за ред други полезни информации за кои ќе фрлам нешто инфо подоцна. 

.

Бланси Фотељи:

. http://www.blansi.com.mk/istorija.htm -

Бланси Кујни:Posted By: Б.Ѓ.Т
Date Posted: 25-Dec-2008 at 14:55

точак што оди

28-10-08walkbike1.jpg

28-10-08walkbike2.jpgPosted By: Б.Ѓ.Т
Date Posted: 25-Dec-2008 at 14:56
wc

27-09-08wc1.jpg

 

27-09-08wc2.jpgPosted By: beTon
Date Posted: 02-Jan-2009 at 01:23

http://www.interactivearchitecture.org/hydraulic-urinals.html - Pop-Up Hydraulic Urinal

http://www.bigpinespropane.com/toilets+waste.htm - Gas Fired Incinerating Toilet

http://www.trendir.com/archives/000033.html - Herbeau Dagobert Toilet

http://technofart.com/index.php/2007/03/19/gotta-go-briefcase-portable-toilet-in-a-briefcase-for-the-extremely-busy-executive/ - Gotta Go Briefcase Toilet

http://www.newlaunches.com/archives/now_toilet_seats_with_mp3_players_the_toto_n5a.php - mp3 TOTO Toilet

http://www.ecolivingcentre.com.au/products-page/?category=14 - Compost Toilet

http://www.brightideas.com.au/index.php?e=333&p=royalet - Smart Toilet

  • http://knowtoilet.blogspot.com/2008/04/top-ten-coolest-and-weirdest-toilet.html - Top ten coolest and weirdest toilet [ http://knowtoilet.blogspot.com/2008/04/when-is-first-toilet-invented-and-used.html - 1 ][ http://knowtoilet.blogspot.com/2008_04_01_archive.html - 2 ]
  • http://www.youtube.com/watch?v=63VPbHvv-vU - The Top 10 of the most curious urinals
  • http://www.jimmyr.com/blog/Toilets_from_Around_World_226_2007.php - Weird Toilets Urinals and Sinks from Around the World


Posted By: beTon
Date Posted: 02-Jan-2009 at 02:01

  • http://www.thegreenhead.com/tag/AQUARIUMS/1 - Green Hero Aquariums
  • http://scienceblogs.com/zooillogix/2008/06/weird_fish_tanks.php - Weird Fish Tanks
  • http://www.ohgizmo.com/?s=Fish+Tank+Friday - Fish Tank Friday 1
  • http://www.ohgizmo.com/tag/fish-tanks/page/2/ - Fish Tank Friday 2 
  • http://curiousphotos.blogspot.com/2008/12/creative-aquariums-20pics.html - Creative Aquariums - 20Pics
  • http://www.oddee.com/item_92488.aspx - 9 Coolest Aquariums


Posted By: beTon
Date Posted: 05-Jan-2009 at 12:12

 

   

    

 

http://www.plexi-craft.com - www.plexi-craft.comPosted By: beTon
Date Posted: 05-Jan-2009 at 13:31

http://en.wikipedia.org/wiki/Acrylic_glass - Acrylic Glass - PMMA

http://www.estreetplastics.com/Flourscent_Plexiglass_Acrylic_Sheet_s/108.htm - www.estreetplastics.com/Flourscent_Plexiglass_Acrylic_Sheet_s/108.htm

http://prozirni-namjestaj.hr - [1] http://www.interijernet.hr/hr/opremanje/clanak.php?id=56593 - [2] http://www.kms.co.yu/new/index.php?content=plocasti&lang=se - [3] http://www.polymers.rs/files/LEXAN-Ploce.pdf - [4]

http://www.chinasuppliers.globalsources.com/china-suppliers/Acrylic-Chair.htm - [5] http://www.designshell.com/chairs/bubble-chair.html - [6] http://www.scrapbookscrapbook.com/DAC-ART/acrylic-furniture.html - [7] http://www.kingacrylics.com/Occasional/Occasional.htm - [8]

www.jumpdesigns.com [ http://www.jumpdesigns.com/P%201%20Coloroo%2012-27-02.htm - 1 ][ http://www.jumpdesigns.com/P%201%20%20CLT%2012-27-02.htm - 2 ][ http://www.jumpdesigns.com/P%201%20%20CLT%2012-27-02.htm - 3 ][ http://www.jumpdesigns.com/P%202%20%20ARC%2012-27-02.htm - 4 ][ http://www.jumpdesigns.com/P%204%20RD%20-%20Green%20Op12-28-02.htm - 5 ]

http://www.flickr.com/search/?q=Plexiglass%20Art&w=all - www.flickr.com/search/?q=Plexiglass%20Art&w=all

совети за обработка:

http://www.plexiphoto.com/engels/gluing.html - [1] http://www.k-mac-plastics.com/cast-acrylic-flourescent-sheet.htm - [2] http://www.wizdforums.co.uk/showthread.php?t=4119 - [3] http://www.hifi-forumi.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=6625 - [4]Posted By: beTon
Date Posted: 06-Jan-2009 at 00:40

на балканов најблиску фабрика каде може да се нарача соптвен дизајн на некое парче изведено(излиено) во акрилно стакло(плексиглас) е http://www.galenikaklirit.co.yu/galenika.htm - Клирит од Земун-Бг ... гледано креативно во принцип секој може да направи калап од својата замисла или од некој оригинал и по можност во некоја од помалите http://www.zlatnakniga.com.mk/Details.aspx?zaglavje=1169 - леарници во мкд да го излее, но резултатот ќе биде прилично голема импровизација во секој поглед но мислам дека од друга страна ваквиот пристап има предност од артистички аспект бидејќи може да се експериментира со со вбризгување воздух(меур ефект) или пак мешање бои слично како кај дуваното стакло...

инаку доколку некому му требаат едноставни дводимензионални форми или повеќе слоен состав наместо излиено парче може да заврши работа само со составување(лепење)плочи кои кај нас ги има во http://www.liting.com.mk/proizvodi.htm - Литинг спроти градск болница (транспарентни бои) и најверојатно сега и во новиот технички центар на Меркур кај МЗТ.

Клирит е заштитена комерцијална марка за термопластични маси полиметилметакрилат (PMMA) во форма на различни плочи и блокови, добиени по пат на блокова-полимеризација во калапи, кои ги произведува о.п.Клирит од 1960 година. според квалитетот не заостанува зад светските произведувачи PMMA како: "RoHM" (PLEXIGLAS), "ICI" (PERSPEX), "DUPONT" (LUCITE), " MONTECARINI" (VERDIL).
Акрилните производи можат да бидат прозирни и безбојни како стакло, транспарентно обоени или непрозирно обоени. палетата на бои е широка, а по потреба, по барање на нарачателот  можат да се добие и други нестандардни бои(uv)
Основниот, стандарден квалитет на акрилното стакло КЛИРИТ се употреба во градежништвото, индустрија за мебел, опрема за кујни и купатила, производство на медицински апарати, неонски реклами, расветни тела, галантерија итн.  
Специјалното акрилно стакло се користи за наменско производство: изработка на делови за  кабини за авиони,  хеликоптери, бродови,  индустриски машини, изработка на повеќеслојно заштитно стакло, светлосни филтри, оптички инструменти...

Масовната употреба на акрилното стакло се темели на следниве карактеристики:
  • кристална прозирност и блескав сјај
  • беспрекорна светлосна пропустливост
  • можност за филтрирање на светлина
  • извондредна постојаност на атмосферски влијанија
  • одлични физичко-механички карактеристики
  • хемиска постојаност
  • можност за термичко обликување
  • механичка обработливост
  • мала тежена
  • трајна постојаност на формата до температура од 105° C
о.п."КЛИРИТ" ги врши сите услуги на термичко обликување и финална механичка обработка на акрилни плочи и блокови. врши изработка на технички делови по нацрт, дизајнерски(уникатен)мебел, галантерија, производи за широка потрошувачка и друго

во продолжение еве една интерактивна флеш галерија на дизајнерски парчиња од акрилно стакло (Plexy-Art) http://www.acrylicore.com - www.acrylicore.comPosted By: La Linea
Date Posted: 06-Jan-2009 at 01:14
Ако некогаш дојде денот кога ИКЕА ќе отвори салон во Македонија(ќе отвара во Србија), мислам дека тек тогаш ќе можеме да кажеме дека имаме квалитетен избор на мебел. 

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 06-Jan-2009 at 04:54

   лошо си разбрал дека икеа отвораат салон во србија, се работи за погон!најпрво  требаше во хрватска да го отворат, но заради новата изгор такса за земјоделско земјиште во хр изгледа кренаа таму раце... http://www.kurir.com.mk/index.php/biznis/analizi/6984-ikea-hrvatska - Икеа отстапува од најавената инвестиција во Хрватска? - Курир - 05.12.2008 а еве ја најавата за погон во србија http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=101829 - Икеа заинтересирана за фабрика на Симпо - А1 - 17.12.2008 .        

а за квалитетот на икеа што да каже човек, можеби е квалитетен нивниот  програм незнам, но бидејќи се се работи на трака, излегува дека плаќаш солено а не добиваш ништо повеќе од инстант форми и трендови! 

а дека ние сме аут не се сложувам! ако некаде може да се купи ефтин а квалитетен мебел тоа е кај нас, бидејќи ем ќе добиеш уникатно парче (по избор и резбано) и повторно за смешно мали пари во однос на се од страна! надвор за сите помали студија или мајстори поединци или пак уметници можеш од старт да заборавиш доколку немаш дебело портфолио по банките Smile додека кај нас неретко и за мали пари можеш да обезбедиш и квалитет и уникатност! проблемот  е што луѓето незнаат каде да се обратат и незнаат што се можат да добијат, пример бланси со нивното искуство  и во комбинација со креативен  избор околу материјалите можат да ти испорачаат парче кое во најмала рака ќе знаеш од каде е Smile а сетне ако сакаш залепи етикета и од кока кола...          

добро гледано со мрзливи очи дефинитивно спакуваниот мебел на икеа е интересна појава а и има избор во изобилство, но јас лично не би го зел и на поклон да ми го дадат или и јас ќе го поклонам некому (доколку ми го стрпаат насла) Smile исклучиво заради вкус! буквално инстант купуваш, инстант живееш, инстант умираш заедно со се нивните пастелни бои! а за квалитетот немав абер туку сега на линкот на курир случајно го видов коментаров  на Арслан кој се ми се чини како и порано да го имам чуено од друг...

http://www.kurir.com.mk/index.php/biznis/analizi/6984-ikea-hrvatska - МОЖЕБИ И ЌЕ ИМ СЕ ПОСРЕЌИ НА ХРВАТИТЕ
напишал АРСЛАН, December 07, 2008
Ако ИКЕА се пвлече од Хрватска, тогаш многу Хрвати (оние нормални, не од власта) ќе мора да честат. Ова чудо на бофл мебел е живо зло каде ќе се појави. Робата им е шкарт која само може со кинеското ѓубре да се мери. МК коп... се отепаа од “шопување“ во ИКЕА во Солун, а јаска се имам еднашка заебано пред скоро 10 годи со ИКЕА во Швајцарија и никогаш повеќе нема да ми текне да купувам толку “ефтино“ и катастрофално неквалитетно. Ова го пишам само да не и текне на ИКЕА да се залета во Бунарџик. Нека си седи у Елада и ич дане помислува на МК. Среќа што коп... Бубе Бујото им го “злоупотреби“ логото со онаа некова ИкеЈа, па овие као лути немало да идат во МК. Некој аир и од Бубе БУјото. Кој м... е тој чоек - има производи три класи поквалитетни од ѓубрето на ИКЕА, а се бламира со имитација на нивното име!? Тоа ти е Македонец кој е неук, а сака да се праи и газда и архитект и столар.....

_______________________________________________________
http://www.yelp.com/topic/oakland-do-you-eat-the-food-at-ikea - IKEA junk food - It's like their furniture. Some is alright, and some tastes like saw dust and glue...
       Posted By: lslcrew
Date Posted: 06-Jan-2009 at 14:49
Мебелов на икеа знае понекогаш да биде само амбалажа, односно ИКЕА на балканов успеа да се наметне како да е кокакола па сега макар и не ја бивало дома е мода да се има парче мебел од ИКЕА, обично од солун се шопуваат. Добри му се и двете поентаи на Арслан.

ИКЕА штанца модернистички парчиња. Обично се работи за прости форми, без многу глупи ќошеви, без некои специфични украсувања, па таквите ствари ги има и кај нас во Бујото, Леснина, има некои помали фабрикчиња.

А ова со резбава што спомна бетон. Резба е многу добра работа, само нашиве копаничари некако ми се заспани (освен оние кои не се). Повеќето се сведуваат на лично ходи, на атер за татко му, на атер за дедо му, чат-пат по некој резба иконостаси за ич пари и тоа е. Не гледам некој сериозно да држи курсеви по резба, да отвори школа за млади резбари, да прави сериски резбан мебел. Еве на пример во Грција дури има и фабрии коишто прават мозаици сериски на машина. Не викав дека треба и резбата да иде на машина, ама може да се организираат едно дваесетина, пеесетина души и да фатат работа групно.


Posted By: beTon
Date Posted: 07-Jan-2009 at 22:52

тие кои не се заспани си имаат резбарски атељеа и слободно може човек да си нарача изработка на детал или пак цело парче! инаку во златна книга има наведено неколку копаничари, но со сигурност тврдам дека ги има далеку повеќе, бар по 20-30 мајстори во поголемите градови, познавам еден помлад мајстор со кого баш паднавме на муабет околу тоа зошто не инвестира време во мебел  било тука или надвор, на што добив краток и јасен одговор немам време да ги завршам постојниве нарачки а не па да инвестирам во нешто покрупно! обично нарачките одат по препорака или сосем случајно но колку што знам ретко кој има реклама некаде пуштено, па можеби затоа имаш чувство дека се заспани!

а веќе откако Самако распали со домашно производство на CNC машини на кои можеш да резбаш каков сакаш материјал, буквално 3д принтер, мислам дека човек  може во секое време како сака да си поигрува со формите и квалитетно и многу брзо! добро  сепак рачната обработка си останува уникатно и понатака бидејќи длабокиот рељеф само со големо трпение се делка а и онаму каде рака стигнува машина потешко дека ќе стигне, ова посебно важи за шупливите столбови!
но   во недостаток на време или средства комотно можеш да  отидеш во http://www.mikrosam.com.mk/laser_engraving/lasercam_200a/lasercam_200a.html - МИКРОСАМ или некој друг http://www.cncmk.com/galerija/cnc-ruter - што има cnc машини ...      

исто  во контекст како појава добра комбинација е и можноста на квалитетно печатење разни форми на мебел на рани материјали,  што може да биде доста оригинално доколку е во комбинација со нешто бар рељеф(плиток рељеф - половично испакнат во однос на основата).  кај нас фирма која има ваков вид на печатарски машини е http://inpex.freshdesignhosting.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=14&Itemid=26 - ИНПЕКС која воедно е и првата фирма која почна да печати билборди на големи дигитални принтери! порано беа сместени  во зградата на нова македонија, а сега  имаат  печатница во пинтија зад салонот на бујото.

ова се е можеби малтретирање и губење време со оглед дека веќе стана тренд на секои 5-10 год да се менува покуќнината, па од таму можеби е навистина банално човек да се малтретира околу мебел ентериерот, но доколку сака уникатност а воедно и скромност, негледам зошто не би ја препутил работата на некој столар кој по мерка ќе ја среди и испорача идејата на тацна!
 


Posted By: lslcrew
Date Posted: 07-Jan-2009 at 23:07
Кога сме веќе кај резбата, а фала богу муабетов е онтопик (барем досега), сакам да те прашам нешто пошто гледам си упатен (се надевам дека е така и не е ова само пливање врз темава). Дали случајно си разговарал со тој копаничарот или па имаш нформација одколу розетите кои донекаде биле дел од традиционалнит еентериери. Имам чуство дека денеска слабо се практицираат вакви елементи во домовите и дека и да има тоа се повеќе стандардни гипсени, кои не дека не стојат убаво, ама понекогаш знаат да делуваат и одбивно!


Posted By: beTon
Date Posted: 07-Jan-2009 at 23:25

незнам што да ти одговорам, едно е стил, друго е нарачка, трето во што материјал орнаментите се изведени, јасно дека гипсената орнаментика е  прилично стерилна,  но тоа немора да значи дека истата мора да делува одбивно. доколку си е на свое место и во сооднос со останатите форми и бои може и убаво да легне. е сега доколку може човек да си дозволи дрво или камен тогаш логично просторот ќе биде и потопол и пооригинален!

кај гипсениот декор во принцип сите нарачуваат орнаменти од каталог каде сигурно имаат и розети на располагање, но ретко кој во орнаметниката гледа и на симболиката, сите денес пред се одат на естетско помодарство, што некаде  може и добро да излезе, но навистина е греота кога таа орнаментика нема подлабока смисла од фискалната на молерот.Posted By: lslcrew
Date Posted: 07-Jan-2009 at 23:27
Бетон не ми одговори, може од пропуст може од неинфо, прашањето ми беше колку денеска се практикува резбаната розета во домовите?! Како порано сигурно не, ама дали денеска воопшто има барем една нарачка годишно!


Posted By: beTon
Date Posted: 08-Jan-2009 at 01:08

мислам дека ти одговорив, што е до гипсот да се користат http://en.wikipedia.org/wiki/Rosette_%28design%29 - розети а и во останатите техники неретко основен мотив се розетите! но ти зборуваш за сончевата розета, прво ретко кој негува толку префинета почит кон хелиолатрискиот култ, а како второ истото во гипс мислам дека добро би се вклопило заради едноставноста, но луѓето бараат обично нешто по барокно(накитено) така да најверојатно затоа и ја избегнуваат! инаку се до сега низ вековите  неизоставен а неретко и главен мотив во декорот и на сакралната и на профаната архитектура во Македонија било сонцето или сончевата розета(која претставува http://en.wikipedia.org/wiki/Heliocentrism - хелиоцентричен симбол )...

_________________________________________________________________________

едит: аха ти си мислел за таванските цветни розети, она од првата реченица од првата реплика во овој пост важи истото и за нив. мислам дека се работи за вкус кој заради разните распуштени плафони и заради инстант мебелот денес, веќе се прескокнува како појава! во осумдесетите и деведесетите пластичните тавански розети беа честа појава над лустерите, но откако гипс картонот доби на цена се нудат и гипсани тавански розети... значи има но не е тренд како што било порано! а за вакви изрезбани таваници треба денес или сам да си копаничар или да си спремен да фрлиш од една до три илјади евра во зависност од деталите, длабочината на рењефот и нормално големината значи нешто што секој не може да си го приушти! освен ако не се запне машински да ја нарача изработката...

инаку сончевите розети се kako оваа сината од македонското сонце и се среќаваат во разни облици со оштри или со заоблени зраци се среќава низ цел свет каде се негувал хелиолатрискиот култ!  

*Posted By: lslcrew
Date Posted: 08-Jan-2009 at 02:05
Незнам која е таа сончева росеза, ама ја мислев за оние сличните на онаа што ја има на банкнотата од сто денари!


Posted By: dejan
Date Posted: 08-Jan-2009 at 02:14


Невидена глупостClown


Posted By: beTon
Date Posted: 08-Jan-2009 at 04:54

бидејќи изворната идеја е од стрип и не е толку голема глупост, но дефинитивно надреалена надградба Smile можеби требало ѓоновите да се заоблени и прецизно надоврзани, но бидејќи истиов е сработен како арт прототип добро е и вака!

ова е добар степер за развивање квадрицепси, а и за тренирање инает Smile

[tube]XSzzgFb5rkg[/tube]

http://flickr.com/photos/89854093@N00/2686804336 - http://flickr.com/photos/89854093@N00/2686804336Posted By: lslcrew
Date Posted: 08-Jan-2009 at 08:40
ај луѓе ова не е меана 2 Calm down со off-topic-ов!


Posted By: beTon
Date Posted: 14-Jan-2009 at 00:41

 

'la chaise' by ray and charles eams, in usa, 1948
the original 'la chaise' was made as a prototype for the MoMA show and was never put into production.
now manufactured by vitra, germany
"In the report describing why he was dismissed from the university, a professor wrote the comment 'His views were too modern." http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_and_Ray_Eames - Charles and Ray Eames - wiki

[tube]-MomNfLGOLg[/tube]

[tube]WNGVWWJrZls[/tube]

[tube]rkCnew_SZrA[/tube]

[tube]ErBGq6ZA-2U[/tube]

[tube]LfCjS0NJ_Cg[/tube]

http://www.flickr.com/photos/matttamaru/sets/72157601233973297/ - www.flickr.com/photos/matttamaru/sets/72157601233973297/

http://www.eamesoffice.com/index2.php?mod=intro - www.eamesoffice.com/index2.php?mod=intro

http://www.eamesgallery.com - www.eamesgallery.com

___________________________________________________

.       

.       

.                                                  Posted By: La Linea
Date Posted: 17-Jan-2009 at 11:12


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: La Linea
Date Posted: 26-Jan-2009 at 17:05
Вака некако ја замислувам модерната верзија на охридската архитектура Drool

1.


2.


3.


4.


5.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 26-Jan-2009 at 17:58
Интересно делува, и покрај тоа што облините не се дел од овој тип архитектура сепак се добро вклопени во концептот! Само незнам каде изчезнал препознатливиот кров со ќерамиди! И тука може да се изведе модернистички! Сепак кафеаф прозор на бел ѕид нека не ти биде автоматски асоцијација за охридска архитектура! Thumbs%20Up

Инаку објектов на сликата супер изгледа! Да не знаеш некаде да се изведува или е чисто замисла?!


Posted By: La Linea
Date Posted: 26-Jan-2009 at 18:17
Па наидов на него на StumbleUpon , browser-toobar, може си чул. Е сега не те разбрав - мислиш дека ова е рендер? Зошто ова е вистинска куќа, ова е изградено..

А не беше само прозорот на белиот ѕид асоцијација со охридската архитектура. На првата слика гледај како второто ниво на куќата е некако издадено, како чардакот кај охридските куќи. А за кровот - па и не мора да биде до толку исто, затоа викам некаква модерна замисла...

Баш би сакал вакво нешто да се гради по Македонија, па некој ден и јас да си живеам во ваква куќичка Cheers


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: anDarko
Date Posted: 30-Jan-2009 at 11:21
нешто многу многу убаво - погледајте го slideshow
http://online.wsj.com/article/SB123326539175330339.html?mod=article-outset-box#project%3DSLIDESHOW08%26s%3DSB123325696420229707%26articleTabs%3Dslideshow - http://online.wsj.com/article/SB123326539175330339.html?mod=article-outset-box#project%3DSLIDESHOW08%26s%3DSB123325696420229707%26articleTabs%3Dslideshow


Posted By: beTon
Date Posted: 14-Feb-2009 at 23:43

Pop-Up Hotel Rooms

A French company called Abilmo has developed collapsible hotel-style dwellings that users can quickly construct in just about any location. The concept is similar to the http://www.myhab.com - Myhab cardboard units , except Abilmo packs numerous modern conveniences like electricity, a bathroom with shower, climate control and even hardwood floors into its 12 square meters.

Each Abilmo room is only 4.40m x 2.38m x 4.68m once folded and can be delivered 18 at a time by a truck, with 25 rooms erected in just a day's time. Imagine these being used beyond just for hotel housing and as an effective option for emergency or temporary housing for the homeless. It's an impressive use of small space which we'd love to see incorporate some solar/wind power technology to improve their sustainability and ecological impact.

http://www.abilmo.fr - www.abilmo.fr
Posted By: lslcrew
Date Posted: 15-Feb-2009 at 08:07
За тие што ги интересира, еве една голема колекција од ~400 pattern-и кои се користат во архитектурата...
http://easyweb.easynet.co.uk/~iany/patterns/index.htm - http://easyweb.easynet.co.uk/~iany/patterns/index.htm
На лумикс и на црквата на плоштад се користи оној што во колекцијава е под број 317.


Posted By: beTon
Date Posted: 15-Feb-2009 at 14:31

http://www.businessweek.com/smallbiz/content/aug2007/sb20070810_058283.htm - A Hotel in a Box

Qbic Hotel, a low-cost, high-design concept made up of prefab 7 square meter plug-in units-rooms, that literally come out of a box. they are inserted into a long-empty office building in Amsterdam to create an instant hotel.

Posh Plug-and-Play prefab Cubi module that can be outfitted inside existing space.

Qbic allows guests to change the color and theme of their room with a touch of the finger on an LED screen. "If you want a pink room or blue sky or orange, you can change the mood of the room,"

... €39.00 per night ...  

http://www.qbichotels.com - www.qbichotels.com

http://archrecord.construction.com/projects/bts/archives/hotels/07_qbichotels/Default.asp - archrecord.construction.com/projects/bts/archives/hotels/07_qbichotels/Default.aspPosted By: beTon
Date Posted: 15-Feb-2009 at 16:16

http://www.timpyne.com - M-Hotel by TimPyne - www.timpyne.com

http://www.lot-ek.com - PUMA City (Shipping Container Store)  by LOT-EK - www.lot-ek.com

   http://www.yskira.com/mag/2008/11/03/puma-city-by-lot-ek/ - www.yskira.com/mag/2008/11/03/puma-city-by-lot-ek/
]


Posted By: beTon
Date Posted: 15-Feb-2009 at 18:00


http://en.wikipedia.org/wiki/Shipping_container_architecture - Shipping Container Architecture Wiki
http://www.freitag.ch/medias/sys_master/8450667512892128.mov - www.freitag.ch/medias/sys_master/8450667512892128.mov
http://pgm8693.googlepages.com/visitingcontainercity - Visiting Container City

http://www.containerarchitecture.co.nz/benefits.html - Benefits of Building with Shipping Containers

° Low Structural Cost - High Strength 

° Small Footprint - Large Living Area

° Short Construction Time 

° Unlimited Potential for Difficult Siteshttp://www.verbussystems.com/verbus-system/introduction.htm - The Verbus System - www.verbussystems.com/verbus-system/introduction.htm

[tube]0hqhrsaxyHo[/tube]

http://www.hybridseattle.com/ - Container Homes by HyBrid Seattle - www.hybridseattle.com[tube]r1zyCrqj-do[/tube]   [tube]Fa2p_ux8ER0[/tube]


Posted By: beTon
Date Posted: 16-Feb-2009 at 00:05
[tube]rboDV_guk50[/tube]

[tube]nyiA3ZchS1g[/tube]

Previous

http://perrinearchitecture.files.wordpress.com/2012/04/insite20070630_0003791.jpg - http://perrinearchitecture.files.wordpress.com/2012/04/insite20070630_0003791.jpghttp://Prefab%20e-BODE%20home%20-%20www.busyboo.com/2009/01/19/prefab-home-ebode/ - Prefab e-BODE home - www.busyboo.com/2009/01/19/prefab-home-ebode/

http://en.wikipedia.org/wiki/Prefabricated_home - en.wikipedia.org/wiki/Prefabricated_home

http://en.wikipedia.org/wiki/Prefabricated_buildings - en.wikipedia.org/wiki/Prefabricated_buildings

[tube]1E1fe6Vteq8[/tube]   [tube]pIBcLQDLaPo[/tube]

Sleepy http://www.fabprefab.com/fabfiles/containerbayhome.htm - www.fabprefab.com/fabfiles/containerbayhome.htm

http://www.treehugger.com/search.php?cx=017401606067716418337%3Abtpggki1yw8&cof=FORID%3A11&q=pre+fab&sa=Search - www.treehugger.com/pre+fab [ http://www.metaefficient.com/architecture-and-building/modular-architecture-lukas-lang.html - 1 ][ http://www.treehugger.com/files/2008/10/prefab-high-concept-green.php - 2 ][ http://www.treehugger.com/files/2009/01/clayton-ihome-design.php - 3 ][ http://www.treehugger.com/files/2009/02/australia-new-zealand-houses.php?page=3 - 4 ][ http://www.treehugger.com/files/2009/02/australia-new-zealand-houses.php?page=2 - 5 ]

http://www.treehugger.com/files/2007/06/pioneer_of_pref.php - Charles Eames Case Study house programPosted By: La Linea
Date Posted: 16-Feb-2009 at 00:40
Многу интересна идеја за домување! Баш ме интересира, дали во Македонија вакво нешто би се сметало за недвижен имот Big%20smile?

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 25-Feb-2009 at 01:10

 па ако ја припушташ по малку одвреме навреме куќата може и ќе ти удрат екстра комуналии LOL инаку реално нема никакви пречки да добиеш одобрение за трајна градба, јасно сега мораш да докажеш дека објектот најнапред е енергетски ефикасен  Stern%20Smile исто многу добра комбинација се за привремен објект, односно да добиеш неатрактивен плац кој во случај на појава на инстант инвеститор веднаш да го дислоцираш Smile

секогаш човек може да најде чаре, само да не робува на стереотипи од типот цврста градба и засекогаш ага, како велат подобро врапче в рака него гулаб на гранка! место човек да спржи турбо вреќе на тврдина комотно може да помине и со скромна префабрикувана монтажна градба и плус да зачува повеќе од пола пари за да почне некоја домакинска работа. 

во секој случај животот во мало може да биде инспириран и од уметнички побуди  или пак од инает, па ќе најдеш луѓе спремни и со турбо полни новчаници да се одлучиле за живот во мал простор.    

Penguin House / Tokyo / Yasuhiro Yamashita

[TUBE]0qHlH2yhZpE[/TUBE]

http://www.tekuto.com/works/private/index1.html -

http://users.telenet.be/sculpit/ - - sculpit

  http://www.archinect.com/features/article.php?id=74943_0_23_0_C - Less Than Eight Feet Wide - www.archinect.com/features/article.php?id=74943_0_23_0_C

http://www.freespiritspheres.com -

http://architecture-info.co.cc/?p=96 - architecture-info.co.cc/?p=96

[tube]npW8rJdhHQ0[/tube]Posted By: beTon
Date Posted: 25-Feb-2009 at 02:00

еве и поекстремен случај на префаб објект...

http://www.solaleya.com - www.solaleya.com

[tube]fz7utI74c1M[/tube]

http://www.inhabitat.com/2008/10/09/solaleya-domespace-homes/ - www.inhabitat.com/2008/10/09/solaleya-domespace-homes/

[tube]v79fSKmg9B8[/tube]  

http://www.inhabitat.com/2008/10/09/solaleya-domespace-homes/ -Posted By: алек
Date Posted: 29-May-2009 at 23:26
Пренамена на свињарник !!


A pigsty is probably the last place anyone would want to live, right? Well, this 230 year old building inspired FNP Architekten in Germany to create a unique blend of modern and aged architecture. Partly demolished in WWII this structure sat idle for years before these clever designers figured out a way to insert an entire building within the existing building - providing shelter and protection for the aged structural shell


http://greenlineblog.com/adaptive-reuse-of-a-pigsty/ - http://greenlineblog.com/adaptive-reuse-of-a-pigsty/


Posted By: алек
Date Posted: 30-May-2009 at 00:08
Ice Pavilion in Moscow by Alexander Brodsky
Светлечки бар на сред замрзнато езеро, со ѕидови од метална мрежа и замрзната водаова се ѕидовите од павиљонотB.T.W.-Alexander Brodsky имаше предавање во Скопје завчера и можам да кажам дека изобилува со генијални идеи


Posted By: алек
Date Posted: 30-May-2009 at 00:52
епа чим тргна со постовиве на нишкава денес еве и уште еден од мене и повторно од Александар Бродски

Павилјон за водка церемонии од стари прозорци
А сличен имаме и ние пред архитектонски факултет кој е правен по урнек на овојPosted By: Cloverstack
Date Posted: 30-May-2009 at 14:02
Павилјон за водка церемонии од стари прозорци


Оваа комбинација ми звучи прилично опасна по здравје и живот Big%20smile


Posted By: beTon
Date Posted: 30-May-2009 at 14:15

осоебено пред градежен! LOL осоебено пред градежен! 

(последен пат кога видов опиен архитект останав стаписан)

алек дај некоја фотка од инсталацијата кај нас!Posted By: гитардемон
Date Posted: 30-May-2009 at 15:09
Јас го имам видено чудото и никогаш немав сфатено шо треба да значи. Сега сфаќам Исто е како на сликата, скоро идентично.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: алек
Date Posted: 20-Jun-2009 at 00:28
Малце каснам со постов, али еве конечно по некоја фотка од инсталацијата   пред градеженPosted By: medo
Date Posted: 03-Jul-2009 at 09:04
Само да напоменам дека инсталацијата пред Градежен е дело на колегите од Архитектонски факултет. Колку да не дојде до забуна кој, што, зошто.


Posted By: vesna88
Date Posted: 23-Aug-2009 at 20:50
Prvo sakam da vi kazham zdravo, samo shto doznav i se najaviv na forumov i vednash kje pochnam so prashanje
Prochitav neshto na topikov za postoenje na mesto tuka vo Skopje kadeshto mozhesh da dostavish svoj dizajn i da se izraboti parche mebel po nego. Ne znam dali sfativ dobro, mozhe gresham, pa ako nekoj od vas znae neshto povekje za ova, kje go zamolam da mi pishe i da mi objasni shto/kako/kade/kolku.... itn
Inache, eden celokupen komentar: bravo za topikov, super ideja!
Pozdrav


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 23-Aug-2009 at 23:25
Добредојде Весна88

Доколку те разбрав добро и доколку тоа парче мебел што би сакала да се изработи не е премногу специфично, сигурно можеш да најдеш цел куп места за таква работа. Еве јас пред 3-4 години го нарачав мебелот за мојата соба според мој проект (мебелот не е баш за во оваа нишка, но имав прилично уникатни и прецизни барања). Го заборавив името на фирмата, но се наоѓа во Автокоманда, на Улица 588, на влезот према Ќерамидница. Ако имаш Google Earth еве координати:  41°59'51.04"N  21°27'38.45"E

Тогаш се распрашував на повеќе места каде што ми беше понудена разумна флексибилност, но ги имам заборавено. Во моментов само ми текнува дека бев во Бујото (каде ми се виде прескапо во однос на она што ми се нудеше), а исто така кај олимписки имаше салон за мебел каде што нудеа и изработка по нарачка. Ако се сетам за други места каде што прашував, ќе пишам дополнително.

Процедурата е едноставна - го доставуваш проектот, или скица според која ќе ти направат проект. Ако има некакви дилеми или нешто што не може да се изведе, заедно барате решение. Ти покажуваат какви материјали имаат на лагер, на кои начини можат да ги обработуваат... си бираш какви готови елементи да се вградат (штрафови, рачки, конзоли...). Според тоа што ќе го склопиш ти пресметуваат цена, па ако ти одговара потпишуваш, оставаш капар и тоа е тоа

Можеш да одиш и на опција самата да набавуваш материјали и да ангажираш столари, стаклорезачи, тапетари... Со упорност веројатно ќе можеш да склопиш и некој поспецифичен дизајн, но не знам дали вреди толку време и енергија.


Posted By: Max
Date Posted: 24-Aug-2009 at 00:30
Ова што администраторот го кажува е точно компанијата се вика Politehna http://www.politehna.com.mk/ - http://www.politehna.com.mk/ но има и други http://www.goldenbook.com.mk/Details.aspx?zaglavje=2698 - http://www.goldenbook.com.mk/Details.aspx?zaglavje=2698 а како најквалитетна би ја издвоил Mimaco http://mimaco.com.mk/uslugi_iver.php - http://mimaco.com.mk/uslugi_iver.php   се наоѓа во нас.Даме Груев (новоселски пат)

Сепак овие се фирми кои работат класични парчиња пред се, значи проект по избор на материјали и мерка но со ограничени интервенции. За дизијнерски парчиња обрати се во http://www.blansi.com.mk/ - Бланси , http://www.zines.com.mk/zines.swf - Зинес , http://www.inter-export.com.mk/coffetable.html - Интер-Експорт , http://www.sinergystudio.eu.mk - Синерџи итн. http://www.goldenbook.com.mk/Details.aspx?zaglavje=3008 - http://www.goldenbook.com.mk/Details.aspx?zaglavje=3008

Не заборавај да украдеш некоја идеја за форми, бои и материјали од АјдеДома
http://www.ajdedoma.com.mk/emisii_online - http://www.ajdedoma.com.mk/emisii_onlinePosted By: vesna88
Date Posted: 25-Aug-2009 at 23:42
Ви благодарам и на двајцата за исцрпните одговори,сега се што ми преостанува на мене е да се фрлам на изнаоѓање на најдоброто решение.
Што се однесува до АјдеДома, крадењето на идеи е неизбежно, и јас исто така ја почитувам нивната работа и си го пронајдов идеалното парче мебел неколкупати во нивните емисии
Ама официјално ви се обратив
Ајде, со тек на време ќе се опуштимееее
Поздрав и фала уште еднаш...


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 26-Aug-2009 at 13:33
Весна, би било интересно да не информираш какво ќе биде твоето искуство Smile


Posted By: vesna88
Date Posted: 29-Aug-2009 at 16:17
Важи, важи, нема проблем, само јас сеуште не сум се нафатила сериозно на работава, сега смо се информирам каде би можело тоа да се изведе, кога ќе комбинирам изработка со идеја и реализација, ќе ве известам,
Ајде поздрав


Posted By: Max
Date Posted: 15-Sep-2009 at 00:41

Денес налетав на фирма од каде очигледно бланси тимарат материјали за своите дизајнерски парчиња мебел, во случајов плотни за кујни ( http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=25487#25487 - пост #43 ) се работи за ОРНАМАКС кои имаат добар асортиман на домашни производи, пред се композитни плочи Орналит... http://www.ornamaks.com.mk/productsmk.htm - http://www.ornamaks.com.mk/productsmk.htm

ова е фотка од бланси со нивна плоча http://www.ornamaks.com.mk/infomk.htm - http://www.ornamaks.com.mk/infomk.htm  

~

патем случајно минав и до СОЛОПРОМ http://www.soloprom.com.mk/public/mkd/Prodavnici.asp - http://www.soloprom.com.mk/public/mkd/Prodavnici.asp кои како што може да се види и од сајтот имаат доста голем избор...

~

но за сето ова се криви лутањата по полиуретанска пена т.е. сунгери, еве го патешествието: прво се залетав на златна книга, но ендек, и се' најдов од материјали за мебел освен сунгери, но за среќа тука е чаршиската златна книга па од муабет на муабет стигнав до потребните информации! според веќе упатените, сединствена продавница во Скопје во која во секое време може да се купи сунгер е продавницата на http://newpages.com.mk/detail.asp?fid=9243 - СИЛПЕН (фабрика за сунѓери и моторни масла од Кратово), која се наоѓа зад млечен во Капиштец, некаде една ламела зад поранешниот клуб на лајф радио - претходно Бутлег... сетне стигнав и до контакт па може да го барете Раде од комерција во Кратово 031-481 481 за подетални информации околу асортиманот, како и порачките по мерка или пак контактирајте ја продавницата кај млечен во Скопје на тел. 070 875 176... да не остане покусо се јавив и се интересирав за цени за обликуван сунгер по моја мерка што како опција го имаат, И ТОА ВО БИЛО КОЈА ФОРМА, единствено што мора е да се почека камионот од фабриката на Ѕинго што секоја недела тера Скопје-Кратово да ги земе урнеците да ги зајси во фабрика на кроење и сетне да ги врати... цените стојат вака: за која и да е густина на полиуретанската пена, било 20ка, 25ка или 30ка (30Kg тежина на 1м3 пена) со прави рабови искроено парче чини 350 денари, а со обликовани рабови или форми 440 денари, а во самата продавница имаат табли од сунгер во најразлична дебелина и густина... 

има уште една компанија која може да ви излезе во пресрет за оваква потреба а тоа е http://www.tehnokoop.com.mk - ТЕХНОКООП каде кроење на сунгер со густина 25ка или 30ка, пред се за прави рабови но и едноставни облини наплаќаат од 350 до 400 ден...

~

Останува уште да ископате добар урнек или токму компјутерска скица, и правец по материјали за тапацирање...!

[tube]MzZCCBLH6Z8[/tube]

Сигурно и Ѕинго има лабораторија за експериментирање, но до волку зелено да затера ко америве не ми се верува!?!

http://video.google.com/videosearch?hl=en&safe=off&num=30&resnum=0&q=upholstery%20foam - http://video.google.com/videosearch?hl=en&safe=off&num=30&resnum=0&q=upholstery%20foam

http://en.wikipedia.org/wiki/Polyurethane#Furniture - http://en.wikipedia.org/wiki/Polyurethane#Furniture

мал марифет - доколку сакате да добиете дополнително но рамномерно испресуван сунгер во тапацирот или перниците од фотељите и каучите, а koj воедно и ќе ја задржи формата долгорочно, потребни ви се најлон и правосмукалка, колку за импровизација, со кои ќе го извадите воздухот од сунѓерот кој може да биде неколкукратно поголем од димензиите на платнената кошула, еве и пример на крајот од следниов клип...

[tube]QYWm0tQPwFk[/tube]Posted By: lslcrew
Date Posted: 15-Sep-2009 at 02:14
Добро ова се веќе игри "Јаница Костелич" со сунегров. А го има маневарскиот простор. Постов ме заинтересира пошто сега скоро еден другар бараше да крои сунгери (+тапацирање) за гарнитура, ама треба сунгериве да имаат некоја неправилна форума па единствено што знам рече дека било скапо. е сега колку било поскапо од обична коцка сунгер не го прашав, баш ќе му спомнав за опцииве. Проблемот е што обични коцки субнгер нема баш да легнат на гарнитурата. Формата е некоја слична на оваа...само што рачунај да ова треба да легне на дрвена фотеља на која не пасува баш секоја форма. Па проблем е и со земање мерки и слично.Posted By: Max
Date Posted: 15-Sep-2009 at 02:53

ако има урнек, нека им го остави во продавница тие го праќаат во фабрика во Кратово, а од таму ти враќаат нова реплика... за ваквите форми е лесно, додека она топчестата сигурно ќе биде комплицирано, во таков случај најлесно според мене е вакво нешто да се исече со ласер на cnc машина... изумив да наведам дека последната фотка е сунгерест блок само изврзан со  жица! креативно нема што!

да нема забуни ова http://www.innovativefoam.com/foam-shapes.php - http://www.innovativefoam.com/foam-shapes.php е тврдо пресуван полистерин т.е. http://en.wikipedia.org/wiki/Polystyrene - стиропор го убацив чисто како форма која во секој случај може да се добие од фабрика и како сунгер, но доколку сака да добие човекот high density foam HDU наместо airflow foam ќе треба да бара и повеќе од 30ка претпоставувам!?! во секој случај најефтин а нај функционален момент е дрво и тапацир во кој ќе се вметне огромно парче идентичен по силуета но за третина или четвртина пообемен сунгер (јасно претходно скроен) процес како што е окажано на крајот од последниот клип.Posted By: lslcrew
Date Posted: 15-Sep-2009 at 02:58
Си се збунил малку со ова CNC-то. CNC е дводимензионален катер/плотер што и да е. Така да фотеља у него тешко да собере. А во вреска со тврдоѓата у право си до некаде. Уствари и логично е за посложена форма да треба некој потврди колку да може да се оддржава и таа форума и да не попушти со години. Овој прошлиот што бил знам дека се смачкал до крај да веќе не се ни познава дека предходно тоа било сунѓер.

А инаку интересна тема е ова, има многу да се измислува и истражува форми и слично. А лесно е. На How It;s Made доста пати делови од производи сум начекал да прават вака од тврд сунѓер, а оваа ми е омилена. Колку само може да се маневрира со ова чудо. А не треба големо алеље.

[tube]2AXvp9hlm04[/tube]


Posted By: Max
Date Posted: 15-Sep-2009 at 03:14

не зависи од типот т.е. колку оски има CNC машината еве пример од микросам! http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=333&PID=13312#13312 - http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=333&PID=13312#13312

поетата е за програмски прецизно моделирање наједноставно е со cnc машина... 

а за формата да не попушти со години единствено чаре е голема густина, но и збиено вметнување, односно на некој начин вештачко дозголемување на густината, пример како што е случај кај мемориската пена... http://www.youtube.com/user/CyberCheckoutUK - http://www.youtube.com/user/CyberCheckoutUK

[tube]3zdgd7b1DDU[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 16-Sep-2009 at 04:05

порано наместо душек луѓето спиеле на сламарици - душек од коноп полн слама, кој одозгора се покривал со батанија наместо чаршав, а за покривање земе се користеле дебели волнени јамбојлии, а лете памучни или ленени прекривки, а според она што имам слушано таквото спиње одмарало далеку повеќе него денешниов начин на тонење во сунгер... дури многу нормална работа било дремка на душеме - бродски под! http://www.oldandinteresting.com/straw-mattresses.aspx - http://www.oldandinteresting.com/straw-mattresses.aspx

едно време имав дормео душек и морам да кажам дека бев изненаден од неговите својства иако кај него стануваше збор за хидролатекс а не мемори пена, која дури сега ја нуди дормео како опција (посебно или во комбинација), но и тој беше речиси блиску до мемори пенава на клипот горе, сепак никој нема да ве предупреди кои се негативните својства на ваквата хемија, ниту пак адекватно би посочил како човек со истата да живее со оглед дека една четвртина или третина од денот истата ја или ќе ја користи...

морам да забележам дека пријатно сум изненаден со какви се не хемикалии се потопуваат душеците, перниците и прекривките денес, човек доколку малку повеќе поdистражи би се изненадил со колку се тивки отрови другарува во својот дом! малку муабетов звучи параноично, но лично мене ми пречи цело ова инстант производство на комфор, во кое за жал и јас се давам! се надевам дека еден ден и ќе успеам да се одвикнам од ваквиот живот помалку или повеќе, но за да ја свртам целосно на еколошки производи најверојатно ќе треба прво да почнам од креветот! 

еве неколку линка од каде може да се извлече и нешто критика или пореална анализа околу современите полиуретански пени кои се основна состојска на секој душек денес, конкретно тука се тимарат мемори пените како од погорниот видео пример:

1.   http://www.stlbeds.com/articles/2009/04/16/memory-foam-mattress-opinions-good-or-bad/ - http://www.stlbeds.com/articles/2009/04/16/memory-foam-mattress-opinions-good-or-bad/

2. http://cr4.globalspec.com/thread/3496 - http://cr4.globalspec.com/thread/3496

3. http://blog.pennlive.com/mattress/memory_foam/ - http://blog.pennlive.com/mattress/memory_foam/

4. http://sustainablescientist.blogspot.com/2008/01/to-stop-your-head-from-catching-on-fire.html - http://sustainablescientist.blogspot.com/2008/01/to-stop-your-head-from-catching-on-fire.html

5.  http://www.bestchoicemattress.com/memory-foam-mattress.php - http://www.bestchoicemattress.com/memory-foam-mattress.php

6. http://www.whatsthebest-mattress.com/guide/maintain.html - http://www.whatsthebest-mattress.com/guide/maintain.html

7. http://www.wisegeek.com/how-does-memory-foam-work.htm - http://www.wisegeek.com/how-does-memory-foam-work.htm

http://sustainablescientist.blogspot.com/2008/01/to-stop-your-head-from-catching-on-fire.html?showComment=1210352520000#c1967674258647703169 -

[tube]cFwBwj0aemY[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 16-Sep-2009 at 14:15

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=47413#47413 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=47413#47413

~

a еве нешто инфо и за ликвид намештај...

http://en.wikipedia.org/wiki/Waterbed - http://en.wikipedia.org/wiki/Waterbed
http://www.waterbed.com/ - http://www.waterbed.com/
http://www.4d-comfort.co.uk/opencms/export/sites/default/en/sublinks/slapen/4ds/03.html?showlist=/en/sublinks/slapen/4ds/#5 - http://www.4d-comfort.co.uk  [tube]5C4M9Q9XId4[/tube]

With the waterbed mattress, I had almost constant back pain and arm / hand numbness that would wake me many times a night... [ http://www.myfoammattress.net/compare/waterbed.html - 1 ] Used to be that memory foam mattress was "the" bed of choice. It offered minimal resistance to the sleeping body. Although it acted like water, nothing beats the original. If the memory foam mattress gave little resistance, the water beds today give almost no resistance at all... [ http://1liftchair.com/waterbed.htm - 1 ] ~ но ајде ова разбирливо е луѓе да го преферираат од аздис или потреба, но кога форава ќе најде место во штала, тогаш веќе навистина човек останува без зборови...[tube]ckh7oYCaz9c[/tube]


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 16-Sep-2009 at 14:20
Последниве два поста... убава дигресија, но ајде сега назад на тема.


Posted By: Max
Date Posted: 18-Sep-2009 at 20:27

http://www.hoverit.co.uk/profile.html - Hoverit’s Magnetic Lounger might Reinstate Rocking Chair

Rocking chairs have been among the most treasured furnishings of a house through the ages, but very soon, hovering chairs are probably going to replace them. The Magnetic Lounger from a British company Hoverit floats in mid-air beating the conventional rocker.

The lounge comprises a couple of side poles near its armrests holding four powerful magnets capable of retaining 98 percent of their original strength throughout its life. These magnets have their like poles aligned and this repulsion keeps the chair hanging in mid-air. Thus, it doesn’t need power to do its job and remains silent. This new and exciting flying chair has its share of drawbacks. Especially, if you are a cardiac patient with a pacemaker, try to avoid using it frequently. In addition, those accustomed to hold their wallets in back pockets might get their credit cards’ magnetic strips wiped off of their information. Its price at a whooping £5,800 expels its sleek design.

I would very well prefer my good old rocking chair to it because either ways it’s going to affect the credit cards! However, I would definitely recommend it for the posh furniture lovers who would love to take a glide on it.

[tube]drfEF0c2nh0[/tube]
Print Page | Close Window