Print Page | Close Window

Споменик Филип II - Битола

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Урбани прашања
Forum Discription: Урбанизам, урбана опрема, урбана мафија...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=619
Printed Date: 21-Jun-2025 at 21:51

Topic: Споменик Филип II - Битола
Posted By: lslcrew
Subject: Споменик Филип II - Битола
Date Posted: 07-Oct-2008 at 23:02

ПЕЛАГОНИЈА

Споменик на Филип Втори во Битола

БИТОЛА - Битола наскоро ќе добие споменик на Филип Втори Македонски, основачот на Хераклеја Линкестис, кој како коњаник со прстот вперен кон народот ќе биде поставен на малиот плоштад „Магнолија“. Локацијата е избрана помеѓу паркот на Градскиот часовник и плоштадот, така што споменикот ќе биде видлив преку целата должина на Широк Сокак.

Автор на споменикот е велешкиот скулптор Ангел Коруновски. Споменикот пристигна во Битола од леарницата во Нови Сад.

„Сега се чека на дозвола од Управата за културно наследство во Скопје“, изјави Љупчо Стојчев, раководител на Секторот за урбанизам во Општина Битола.

Споменикот е излеан во бронза и заедно со постаментот ќе биде висок околу седум метри. Целата локација ќе се уреди партерно. На предниот дел ќе биде поставен грбот на општината, а на задната страна ќе има фонтана која ќе го содржи штитот со 16-кракото сонце на Македонија. (А.Б.)

http://utrinski.com.mk/?ItemID=829262F7791D8343BE4936977AED223B

Replies:
Posted By: GreatMakedon
Date Posted: 08-Oct-2008 at 15:15
Nitu eden spomenik da nemavne, ovoj trebase da go imame oddamna.. posto filip vtori vsusnost vladeel so herakleja linkestis -anticki Bitola da kazeme.
Ovoj spemenik ke ima pridones za regionot od aspekt na turizmot, bidejki turistite sakaat istorija, spomenici, arheologija..    dobar poteg.

-------------

Date Posted: 08-Oct-2008 at 18:51
Туристите сакаат кај да јадат и да пијат за ефтина пара., нормално и да видат нешто инетресно. Не верувам дека овој споменик нешто значително ќе придоснесе кон бројот на туристи. единствено може да придонесен во внатрешниот тризам, но и тоа малку. Но тоа е друга тема. Да те поправам за филип втори. Он не ја владеел хераклеа, него ја подигнал, а со тоа се и првите корени на Битола како град.

Posted By: zabegan
Date Posted: 08-Oct-2008 at 22:48
можеби не привлекува баш туристи толку, но барем задоволен сум што одговара на тоа место бидејќи Филип втори е дел од историјата на пелагонија односно Битола, не е без никаква врска таму ставен

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares

Posted By: evolutionary
Date Posted: 08-Oct-2008 at 22:57
lslcrew:Он не ја владеел хераклеа, него ја подигнал, а со тоа се и првите корени на Битола како град.

Kako mislel da podigne grad koj nemal namera da go vladee?

-------------
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone

Posted By: Cloverstack
Date Posted: 09-Oct-2008 at 02:48
Гитардемон, ај обележи или дај координати која локација е ова точно. Или било кој друг ако знае...

Posted By: GreatMakedon
Date Posted: 09-Oct-2008 at 14:12
Originally posted by lslcrew

Туристите сакаат кај да јадат и да пијат за ефтина пара., нормално и да видат нешто инетресно. Не верувам дека овој споменик нешто значително ќе придоснесе кон бројот на туристи. единствено може да придонесен во внатрешниот тризам, но и тоа малку. Но тоа е друга тема. Да те поправам за филип втори. Он не ја владеел хераклеа, него ја подигнал, а со тоа се и првите корени на Битола како град.

Veruvam deka vo dogledna idnina ke pridonese vo odnos na turisti od drugi kontinenti. Eden primer se japoncite... citav pred nekoja godina kako japonci koj se interesirale za nosenje na grupi turisti od japonija se rasprasuvale za simboli na aleksandar makedonski bidejki vo japonija ucele za aleksandar treti makedonski. Znaci koga ke dojdat tie turisti tuka treba da se ima spomenik ili obelezje na taa dinastija od vremeto na filip i aleksandar posto veruvam vo dogledno vreme bi pridonesilo za privlekuvanje turisti od drugi kontinenti.

Pred 4 godini bev vo herakleja i arheologot (vodicot) tamu mi rece deka babamu na filip vtori imala poteklo od herakleja linkestis i deka do vremeto na filip toa bilo centar na nekoe domorodno pleme (ne mi teknuva na imeto) koe filip go prisvoil pod makedonija.

-------------

Posted By: гитардемон
Date Posted: 11-Oct-2008 at 10:22
Originally posted by Cloverstack

Гитардемон, ај обележи или дај координати која локација е ова точно. Или било кој друг ако знае...

веќе имавме разговарано мислам за ова, нели ви кажував дека сакаа во паркот да ја ставаат статуата баш да биди прво нешто шо се гледа на влезот од грција во битола, ама се премислија и решија тука да ја стават на магнолија... од постот не разбрав точно на кој дел од плоштадот. ако знаете каде е космофон и рускиот конзулат, епа таму ќе биди, на тој плоштад. ама точно каде не знам

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.

Date Posted: 07-Nov-2008 at 10:22
  • 09:40  http://www.mia.com.mk/default.aspx?mId=100&vId=58453062&lId=1&title=%d0%a2%d0%98%d0%9a%d0%95%d0%a0 - Споменик на Филип Втори во Битола
    Битола, 7 ноември (МИА) - На плоштадот „Магнолија“ во Битола почнаа градежните работи за подготовка на теренот за поставување споменик на македонскиот крал Филип Втори. Споменик е дело на скулпторот од Велес, Ангел Коруновски ... http://www.mia.com.mk/default.aspx?mId=100&vId=58453062&lId=1&title=%d0%a2%d0%98%d0%9a%d0%95%d0%a0">bulletПОВЕЌЕ

Date Posted: 07-Nov-2008 at 13:00

бара да се логираш, а никако не можам да видам како се прај акаунт!?

а инаку веќе подолго време се средваше тој простор, ете сега скоро бев битола веќе беше почнато то, ама за жал немав време да сликнам ништо а има многу нови работи.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.

Date Posted: 07-Nov-2008 at 13:19
Гитардемон, МИА бара да се логираш само додека е нова веста. Кога ќе отстои 8 саата нема да бара лог. Вечер ќе можеш да ја прочиташ.

Date Posted: 08-Nov-2008 at 02:29
БИТОЛА - Започнаа подготвителните работи околу подготвување на теренот за поставување на споменикот Филип Втори. Екипите на ЈП Нискоградба, најнапред започнаа со дислоциррање на дел од плочките на Широк Сокок. На поставувањето на споменикот ќе работат и други фирми кои својата вклученост во проектот ја добија преку тендерот, кој пак го распиша Општината Битола. ЈП Водовод ќе работи на поставување на водоводна мрежа и канализација. ЕЛМА ќе се погрижи за осветлувањето покрај споменикот, каде ќе има фонтана, куќичка и други културни содржини. Просторот ќе биде партерно уреден со плочки, а самиот споменик ќе биде поставен на висок постамент. Планирани се и други содржини освен споменикот на Филип Втори, кој ќе го зазема централното место на локацијата. Општината Битола ќе се погрижи и за постоечкото зеленило, велат од секторот за паркови и зеленила при Општината.http://vecer.com.mk/?ItemID=7C34F83E2C6D1C4DB3C166E036582A78

Date Posted: 08-Nov-2008 at 19:06

еве една стара слика од битола (многу многу стара), ама на неа се гледа кај ќе биди споменикот (за тие шо немавте претстава) а за жал јас немам програм за уредување на слики никаков ни најпрост (имам сега mac лаптоп и не знам да си најдам програмче) па еве за демонстрација скоро најлево во сликата во средна височина кај шо е жолтата кола и има како собрани луѓе, едно како киоск на ќошот на тревата, сега веќе тоа го нема и цело зелено ќе биди поплочено а филип ќе биде негде таму

-------------

Date Posted: 16-Jan-2009 at 19:59
Велешанецот Ангел Коруновски изработи споменик на Филип Втори

Првиот монументален споменик на Филип Втори, таткото на Големиот Александар Македонски, за прв пат во земјава ќе биде поставен во Битола.

Споменикот е дело на велешкиот скулптор Ангел Коруновски.

Моментално се лие во бронза во Нови Сад и за десетина дена ќе биде донесен во Македонија.

Изградбата на споменикот на македонскиот крал Филип Втори е по порачка на општина Битола.

„ Минатата година учествував на распишаниот конкурс. Добро го простудирав животот, ликот и делото на македонскиот крал. Нешто од длабочината на мојата душа како да ми кажуваше дека ќе го освојам првото место и дека јас ќе ја имам честа да го извајам ликот на Филип Втори. Мојата идеја беше Тој да биде на коњ, достоинствен, смирен, како што му доликува на еден државник кој успеал да ги обедини сите народи и да ја создаде македонската држава. Токму затоа направив Тој со прстот да покажува кон својот народ. Кралот е облечен во посвечена одора, зашто мислам дека таква одора и му доликува на еден голем крал“, вели скулпторот Анѓел Коруновски.

Споменикот заедно со коњот и постаментот е висок 8,5 метри. Постаментот е изработен во вид на саркофаг и е збогатен со фигури на неговата фаланга.

„Верувајте, за да се изваја ликот на Филип не беше лесно. Тоа беше макотрпна работа, но јас со големо зсдоволство го направив и мислам дека Филип Втори, после толку векови, повторно го донесов во Македонија. Го правев со голема љубов, зошто како и секој македонец Филип и неговиот син Александар ги носам во својата душа“, вели Коруновски.

Споменикот моментално се лие во бронза кај металургот Александар Станишиќ во Нови Сад.

Како млад скулптор, Коруновски досега има извајано неколку импозантни дела од нашата подалечна историја.

Покрај скулптурата во ресторантот „Идадија“ во Скопје, тој е автор и на првиот коњаник, поставен во центарот на Велес пред три години, на денот на 100 годишнината од Илинденското востание, а е посветен на велешките војводи, учесници во борбите во Крушево.

Преземено од: http://www.lisica.mk/?statija=792 - http://www.lisica.mk/?statija=792

Малку стара статијата, и прв пат го гледам мрежното место, иако е доста солидно и има многу информации за Велес, нешто што го немаме на форумот. Сликата е со солиден квалитет на која се гледа статуата, а и ја најдов на повеќе места но со доста послаб квалитет, па така мислам дека е таа статуаТА, а не некоја рандом статуа вметната во статијата. Како и да е, требаше пред нова година да биде готово ова нешто, но снеговите го одложија комплетирањето. Бетонскиот дел од постаментот беше готов, а требало да има и интерактивна фонтана Името е смешно, но ќе имало светла и музика цело време... Грандиозно! Crazy Сепак би требало да биде наскоро готово (до изборите), иако е градоначалникот супер не е имун на вакви намерни предизборни активности.

-------------

Date Posted: 26-Feb-2009 at 21:56

Дали ова само е нашминкано за да изгледа шармантно или навистина ќе биде толку шармантно не знам, но ова е рендерот за споменикот на Филип II Мацедониан (Stern%20Smile) Може да сум грешка, но колку што се сеќавам постаментот е ист ваков и скалите се исти како овие-само што сликата што протече од статуата на интернет не ја памтам како ваква. Мене искрено ми се допаѓа, ама со распеаната фонтана колку ќе се сложува и со шарените светла нејзини, тоа е мистерија. А тоа изненадувањето, кога ќе дојдат изборите ќе го видиме, баш ме интересира што е

Како и да е, еве го Филип како испадна, па споредете ги (мислам го имав постирано и порано)

Мене ми наликува, но како да не е целосно ист. Не може сепак скулпторот ист како на рендерот да го направи. Сепак постаментот е целата шминка ми се чини мене на ова нешто.

-------------

Date Posted: 26-Feb-2009 at 22:54
Чекај сега, ова се два различни споменици.

А оној горе ми е малку тешко да го поврзам со Филип поради птицата - никогаш не сум чул за било каква птица што би ја симболизирала античка Македонија. Веројатно е римскиот орел...

Date Posted: 26-Feb-2009 at 23:06
Мене повеќе ми личи на Цезар и spqr орел во раката, но тој е рендерот кој го ископав, од едно дете со родител во општината ми е. Е сега најдобар заклучок ми е дека многу личат и постаментот (во формата и скалите) и споменикот (раката, главата на коњот свртена обратно од главата на коњаникот), па веројатно таа слика од цезар им била само role-model сепак ако постаментот биде нешто блиску до она ќе биде супер. Џабе се израдвав во право си, не е тој споменикот, но имаат многу допирни точки.

-------------

Date Posted: 03-Mar-2009 at 12:13

Еве го местото каде што се гради споменикот, вака стои веќе 4 месеци, се чекале подобри временски услови (наводно). Има огромен шатор во позадина, а има и голема ископина под сево ова, изгледа поврзуваат некоја инсталација.

-------------

Date Posted: 31-Mar-2009 at 12:04
Еве нешто што успеав да сликам од споменикот/мини-музејот/плоштадот во изградба во Битола. Не знам дали знаете, но освен споменикот ќе има и мултимедијална фонтана, а сите тие подземни ископувања биле за една подземна спомен соба или мини-музеј или како се вика, на Филип II. Мора да се напомене дека сонцето беше инцијално планирано со 16 краци (како што се гледа на планот), но го променаа и сега е со 12 (дали поради Грција, или поради тие пронајдоците во Источна Македонија за 12-кракото сонце, не знам, но не ми е ни важно).
Инаку мислам дека има доволно постови за да добие своја нишка, таман за кратко време ќе биде готово сето, па би можело да се гласа:

Ова е планот/скицата (ја сликав од општинскиот информатор, во кој морам да пофалам ги има сите проекти и настани на територијата на општината во последните 4 години, заедно со многу слики и илустрации)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

-------------

Posted By: beTon
Date Posted: 31-Mar-2009 at 12:22
ова е значи буквално на самиот влез на широксокак, мислам дека  обратна композиција на фонтанава и споменикот би било покреативно решение, вака е мислам затворен момент, незнам можеби имам лоша претстава за просторот, но сепак мислам дека споменикот добро ќе дојдеше зад фонтаната према саат кулата гледано од шеталиштето... 

Posted By: алек
Date Posted: 31-Mar-2009 at 15:13
Ма нееееее !!!
Зашто сонце како вергина, мислам луѓе аман дали мора секој плоштад кај нас да биде некаква провокација кон грција со вергини, конјаници на Филип и Александар,па и лавови, зарем нашата креативност треба да се сведува на чиста провокација и правење на copy/paste на веке одамна изработени мотиви и по незнам колку пати повторувани, или пак барем некако да го стилизирале ова сонцево, мислам да, патриотизам и сето тоа али малку се претерува

-------------

Date Posted: 31-Mar-2009 at 17:08
Originally posted by beTon

ова е значи буквално на самиот влез на широксокак, мислам дека  обратна композиција на фонтанава и споменикот би било покреативно решение, вака е мислам затворен момент, незнам можеби имам лоша претстава за просторот, но сепак мислам дека споменикот добро ќе дојдеше зад фонтаната према саат кулата гледано од шеталиштето... 

а сега те сфатив. пишав нешто друго ама го избришав. епа вака како што кажуваш не е лоша идеја, само што поентата беше да се гледа споменикот оддалеку од широк сокак, бидејќи ако беше најназад фонтаните би го блокирале или нешто така. како и да е, немав размислено на каде ќе гледа споменикот, но веројатно ќе го свртат на кај корзото, не накај саат-кулата. инаку и вака не е лошо, вака иди на крајот на корзото (по некоја битолска ориентација).

Originally posted by алек

Ма нееееее !!!
Зашто сонце како вергина, мислам луѓе аман дали мора секој плоштад кај нас да биде некаква провокација кон грција со вергини, конјаници на Филип и Александар,па и лавови, зарем нашата креативност треба да се сведува на чиста провокација и правење на copy/paste на веке одамна изработени мотиви и по незнам колку пати повторувани, или пак барем некако да го стилизирале ова сонцево, мислам да, патриотизам и сето тоа али малку се претерува

па добро градоначалникот е од вмро, макаршо не мислам дека има врска то, се има покажано целосно самостоен, а плус градот соработуваше со лерин и сè уште соработува на многу полиња, и многу пари имаат добиено за заеднички проекти, така што нема проблем со нив. целата поента на ова всушност е... да се изгради спомен-обележје на основачот на хераклеја, а не дека филип бил македонец или не. е сега има таму една подземна спомен соба, што податоци ќе има таму не ми е јасно, но се надевам нема да бидат некои националистички глупости.

инаку појаснување, она пред постаментот што изгледа како штит (хералдички) е баш тоа, таму ќе биде грбот на општината.

а тоа како бункер (кое ми е многу грдо, ќе видиме како ќе го поплочат и украсат) на шестата слика, е влезот за подземното чудо.

-------------

Date Posted: 31-Mar-2009 at 22:16
Originally posted by алек

Ма нееееее !!!
па добро, колку што разбрав споменикот е на Филип II, кој е на некој начин основач на битола, не гледам на ова како провокација бидејќи тоа е сепа дел од историјата на Битола, а Грците се на некој начин почестени со ова
а инаку те сфаќам што сакаш да кажеш и потполно се согласувам со тебе Thumbs%20Up

Date Posted: 31-Mar-2009 at 23:26

Со оглед на бројот на грчки гости во Битола секој ден, глупост би било да ги провоцираат. Но реков, си имаат соработка со општина Лерин, си знаат што прават, без разлика на безмозочната состојба на Владата. И јас мислам дека Грците ќе бидат почестени, а не навредени. Сепак идејата беше да се слави основачот на Хераклеја, а не таткото на сите Македоноиди Мислам дека плоштадот беше тапа и онака, вака барем ќе има нешто интересно, колку толку. Во Битола фонтана нема ни за лек, само две беа, и тоа во катастрофална состојба.

-------------

Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 31-Mar-2009 at 23:35

Гитар, не ми е јасно, музејот е уствари под земја? ке има некој скали до него или? Навистина не ми е доволно јасен проектов ?!? Мене тоа ми личи на фонтана со сонцето.

Posted By: pbanks
Date Posted: 31-Mar-2009 at 23:40
И јас се сложувам дека во случајов не е проблематична личноста на која и се оддава почит (од причините кои ги наведовте) иако одбивноста си постои после сите најави во земјава од ваков тип кои се вон разумот.

Сепак останувам скептичен за самата изведба поаѓајќи од сите досегашни искуства. Истовремено под дифолт не ми се допаѓаат коњанички статуи како веќе одмината работа (веќе го имаме тоа дискутирано на широко во оваа нишка ако не се лажам). Тука е и замерката на алек која е на место. Претеран копи/пејст по цела земја со истата симболика без никаков обид за некаква стилизација и оставање на автентичен уметнички печат.

Date Posted: 01-Apr-2009 at 00:02
Коњаници никад не се одминати нити ќе бидат. Уметноста може колку сака да се движи во правци како модернистички и пост модернистички како едноставни инсталации или скулптури и слично, нормално и тие ми се допаѓаат, но коњаниците се посебен домен сам за себе и се оддржал афтентично неколку векови како ретко кој друг правец. Промовирање квази-коспмополитизам со мочање на вековни уметнички правци во интерес на краткорочен политички интерес е крајно наивно и не само наивно туку ќе ви се смејат на улица.

Инаку конкретно филип втори во било која форма, дали коњаник, дали на клупа да го седнат, значењето за Битола пак ќе биде големо. Без разлика на целата кампања за свртување кон античкиот период од нашата историја, сепак овој коњаник дури и да е дел од кампања пак ќе има значење за разлика од она музејот до камени бидејќи како што кажавте погоре Филип втори е основач на Битола, така да у било која форма и начин тој се вклапа во Битола, за разлика од ова до Камени што не се вклапа во Скопје. А грчки туристи, лерин не знам што ги мешаме кога ич не се релеватни у маебетов.

Date Posted: 01-Apr-2009 at 00:15
Originally posted by lslcrew

Коњаници никад не се одминати нити ќе бидат. Уметноста може колку сака да се движи во правци како модернистички и пост модернистички како едноставни инсталации или скулптури и слично, нормално и тие ми се допаѓаат, но коњаниците се посебен домен сам за себе и се оддржал афтентично неколку векови како ретко кој друг правец. Промовирање квази-коспмополитизам со мочање на вековни уметнички правци во интерес на краткорочен политички интерес е крајно наивно и не само наивно туку ќе ви се смејат на улица.

Мислам дека во истата таа дискусија поназад во нишката на која референцирам го имаме направено и муабетот кога се правеле такви коњаници? И да го немаме направено тој муабет многу е лесно да се провери по интернет. Многу слична дискусија како онаа кога се правеле антички храмови или пак неокласични палати.

Не знам каде виде политика во сето тоа ниту па видов некој (јас Question) да "моча" по стилови.

Date Posted: 01-Apr-2009 at 00:18
Џуро не беше за тебе "мочањето". Може би и претежок збор употребив.

Гитар малку ме пецна демек у интерес на сто души од грција што дошле да измијат кола за поефтино и да отидат на забар па немој да не им го накршиме.  

Date Posted: 01-Apr-2009 at 02:14
За коњаниците, мислам дека баш и за војсководци, особено од далечната историја, нема многу начини како да ги прикажеме освен на коњ, или како Гоце, без коњ Така што можеби се граделе порано овие работи, но денес ако сака некој да изгради веројатно нема да го стави Гоце во Југо. Е дали треба да се гради или не, тоа е друга приказна.

А за тоа со Лерин, нема никој интерес да им наштети и на тие ~1000 Грци што доаѓаат секој ден, бидејќи ако има нешто провокативно во градот за нив, ќе се срамат да ја поминат границата, а не да дојдат во Битола или да кажат некому за тоа. Нема врска со муабетот ова ајде, да ја објаснам сликава, иако веќе објаснав поназад:

Тоа најдесно (до разводната кутија или како се вика) како бункер, го има и на другите слики, е влезот за подземната спомен-соба, мини-музеј како сакате, која ќе биде мала и ќе се простира под земја до сонцето, не очекувајте некој џиновски хол. Веројатно тоа беше и 'изненадувањето' што ни го најавуваа. Планови немам видено како треба да биде.

-------------

Posted By: macedonia
Date Posted: 01-Apr-2009 at 03:13
Со оглед на бројот на грчки гости во Битола секој ден, глупост би било да ги провоцираат.

'Ah don't worry about offending any of the "Greek visitors", they are mostly Aegean Macedonians anyway and are neutral on the name dispute. I know many Aegean Macedonians from Lerin who like going to Prilep, and they are not bothered by the Alexander statue.

Date Posted: 01-Apr-2009 at 15:31

I was referring to the guests from Thessaloniki, Larissa and Volos (and more to the south), which, even though not so often, make stops in Bitola on their way to Ohrid. The ones from Florina aren't actually tourists (go sightseeing), just farmers (come to buy potatoes)

-------------

Date Posted: 05-Apr-2009 at 17:00

леринчаните што одат на шопинг во Битола претежно се со македонско потекло, ова бар го имам чуено од битолчани!

инаку незнам од каде тој анимозитет кон антиката небаре таа е грчка сопственост, ако имало тука неолитска  култура на истата полагаме право и ние, истото е и со антиката рана или доцна, особено што на оваа територија симболите кои се користеле во македонското царство во антиката се користеле и низ цел среден век и се до денес пример како мотив на носиите, но највоочливо како печат на иконите и фреските, влезете во која било постара Црква ќе го сретнете сонцето во некоја форма, дали било тоа со 4, 8, 12 или 16 крака. премногу е смешно да паѓаме на форите и на грција како и на денешнава опозиција дека на Македонија и се случува антиквизација, па грците да не ја измислија уметноста во античкиот свет, таа уметност е произлезена од египќаните па најпрво се развива  од микенците (кои немале ништо заедничко со елините) за потоа како и секој тренд да се прошири по егејското крајбрежје, но факт е дека истата кулминација не доживува за време на постоењето на градовите држави во егејот, туку  за време првата европска држава т.е. македонското царство. незнам зошто само сите робуваат и паѓаат на една теорија од деветнаесетиот век дека станува збор за елинска култура, прашајте кој археолог сакате ќе ви потврди дека истиот термин е исклучиво политичка кованица, исто како што е и поимот балкан или грци...

еве и доколку теоријата за словените би ја прифатиле како конечна ([ http://www.clas.ufl.edu/users/fcurta/kossinna.pdf - 1 ] [ http://cio.ceu.hu/crc/Syllabi/alumni/history/dubina.html - 2 ]), која е поентата  и по која логика ние не треба да полагаме право на некоја култура која опстојувала на овие простори!? реално гледано сите наши комшии имаат право да се индентификуваат како наследници на Македонија, но истото тоа право не смеат да ни го оспорат и нам, особено не бидејќи во самата наша жива култура како преданија, песни, носии, резби, икони, фрески  и градби   се зачувани елементи и симболи извлечени директно од античкaта македонска култура, во која влегле повеќе блиски племиња кои го негувале хелиолатрискиот култ.

најголемата беља мислам дека денес е заради немање консензус, кој треба да го истераат најнапред историчарите и археолозите на вистинска врата,  за ваквото идентификување со наследството од културата која опстојувала на овие простори во антиката.  а ова нема ни да се случи се додека не  ја надминеме праксата на академско ниво, теориите од XIX век да ги земаме за конечни, без притоа да се остави простор за нивно ревидирање и археолошки поткрепено анализирање, најпрво дома  кај нас, а после и надвор!

целта на историјата денес подржана со археолошки истражувања не е за да се набилда некаков национал шовинизам како тоа што било во XIX век кога и се јавил истиот како нус ефект на новооформените   држави во отоманското царство, туку најнапред изборување на правото на еднаквост и различност кое веќе во минатото и биле признаени, но заради погромот со балканските  војни врз македонците,  истото  ова право денес од петни жили некој се труди да го оспори. што сме ние криви  што некој кои си ја имаат мувата на капата за тие геноциди кои наместо да ги осудат, истите и ден денес ги оправдуваат,  задскривајќи ги како и на почетокот со обид на целосна асимилација на културата  на која во најмала рака и ние полагаме еднакво право, иако е многу повеќе и од тоа. гледано од овој агол ние немаме толку голем проблем со грците колку што тоа е со бугарите, но верувам дека живееме во време во кое почна да огрева сонцето и над Македонија т.е. време кога ќе се надмине национализмот од сите страни и ќе почнат да се бараат заеднички вредности во историјата.          

целта на постов не е за да некому изврти или наметне некоја вистина, ова е мое разбирање за паранојата која сами си ја засадуваме кон секој обид да се проба да се продаде културно историски бренд на некој турист, инаку приватно кој како сака нека се чувствува, што е до мене и еским да се претставува нема да имам проблем. сепак денес постои и потреба ова право со време на културен начин да се избори како утре помирно би спиеле во еу, во спротивно ентитетот Македонец комотно можеме да го препуштиме на заборавот.

Date Posted: 05-Apr-2009 at 18:04
не мора премногу да ја развиваме темава за меѓународните односи, Филип II си е дел од историјата на Битола без разлика на чија историја припаѓа
не знам што толку се загриживте за овој споменик кога низ цела Македонија се форсира токму ова и уште едно име и се креваат нивни споменици и музеи и не знам таму што друго, ова е еден од ретките споменици кој има некаква смисла и покрај тоа што е политички поттикнат

Posted By: anDarko
Date Posted: 06-Apr-2009 at 10:05
колку за споредба, еве како изгледа статуата на Филип 2 во Пловдив, Бугарија поставена пред 3-4 години. Филип е основачот на Пловдив (Филипполис).

http://farm3.static.flickr.com/2149/2255227228_3862a60941.jpg - http://farm3.static.flickr.com/2149/2255227228_3862a60941.jpg

Не знам зошто, но системов не ми дозволува да постаавам фотографија со објаснување дека немам доволно овластување.

Date Posted: 12-Apr-2009 at 16:22

Испадна дека сум ја фатил саат-кулата баш во центарот на постаментот, интересно.

Постаментот 'во профил', со жолтиот рефлектор to-be во позадина.

Еве еден close-up на тие рефлекторите, некако не ми се допаѓаат мене.

И конечно еве го сонцето, кое испадна со 6 крака и по 1 точка помеѓу секој од краците, и меѓу другото, функцијата на сонцето било да ротира и да се навалува под агол, затоа имало толку хидраулика под него. Не ја сфаќам функцијата на сето тоа, но ете интересно ќе било. Веројатно затоа се и рефлекторите такви, да одговараат на сонцето.

-------------

Date Posted: 12-Apr-2009 at 16:57

Dohпа до толку да се немало осет со ова рефлекториве, ајде што ја отепале ориентацијата со постаментот и фонтаната, па сега и ова, на класичен споменик вакво осветлување не оди ни за на планина а не па за во центар на град!

нека им ги вратат парите за тие што го вцртале ваквото робусно осветлување, крајно естетски несреќно, ќе разберев ова вака да го насадеја во девеесетите, но денес ова не поминува, патем бар да направеле две соби и да го извадат бар на симетрија муабетот, вака цела замисла и цела оваа инсталација ќе го преблокира кичесто влезот во шеталиштето... 

Date Posted: 12-Apr-2009 at 17:00
Бетон ова нема врска со влезот на шеталиштето, ова е од другата страна. Треба да го видиш за да го разбериш, вака не можам да ти објаснам... Ама како и да е, рефлекторите дефинитивно нема да се вклопат никако со околината. А тоа со сонцето е кич невиден...

-------------

Posted By: La Linea
Date Posted: 12-Apr-2009 at 17:13
Се сложувам со вас за рефлекторите и сонцето. Но никој не спомна колку добро изгледа постаментот, јас мислам дека е Thumbs%20Up

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!

Date Posted: 12-Apr-2009 at 18:39

јасно ми е каде е, добро буквално не е во самиот влез на шеталиштето поставен, туку на, односно до самиот влез на шеталиштето, како и да гледаш ориентацијата на двата елемента (сега 3-4 заради осветлувањето и подземната соба) е тотално промашено! според оваа композиција логично е Филип да е свртен кон фонтаната т.е. Сонцето, така да во таков случај ќе биде со грбот свртен кон влезот на шеталиштето, што нема логика, па најверојатно уште до толку ќе го доотепаат цел муабет кога фонтаната ќе дојде во позадина на Филип, небаре ја влече на плеќи како наследство, друга комбинација не гледам!

инаку сонцето си е на место како појава, само ова аналогијата со шест краци баш и не ми е позната, имам видено сонца со различен број на краци, но сеуште немав чуено за шесткрако сонце во МКД, ова мошне веројатно авторот направил некоја своја локална интерпретација со бројот на урбани населби во Битола Dunno исто и ова хоризонталната претстава на Сонцето малку ми е смешна за небесен симбол, но кога можеа да го паркираат по повеќето плочници во Скопје како тоа на централниот влез кај буњаковец, или штембилите по кејот 13.11, зошто и во Битола да не го легнат, капак некаква разиграна платформа од фонтана во комбинација со класичен споменик... незнам зошто волку малку осет пројавуваат уметнициве и архитективе, но најверојатно тоа е како што реков и претходно јасна слика за нашата денешна реалност! абе што друго може да се очекува од инстант време и општество, што да правиме што денес доктор се станува со 5 книги прочитани, а академик со 5 книги напишани, додека академски граѓанин со преспано присуство на предавања.  

вториот линк погоре е изгорен па еве активен http://web.ceu.hu/crc/Syllabi/alumni/history/dubina.html - http://web.ceu.hu/crc/Syllabi/alumni/history/dubina.html

Date Posted: 12-Apr-2009 at 19:10
Инаку од извори на општината (највисоки) дознав дека им било забрането од највисоките власти во државата (премиерот) да биде 16-крако сонцето. Па отишле на варијанта со 12 крака, но ете се решиле да не изгледа како ефтина копија на некое сонце кое ни е забрането да го имаме, туку да изгледа како друг елемент (ние како запознати со ситуацијата веднаш си поврзуваме дека е некоја квази ѕвезда од кутлеш, но ако некој ги обвини крадите историја и сл. ќе имаат како да се извадат дека нема никаква врска со тоа, туку само мала случајна сличност, сепак има кругови меѓу краците)

-------------

Date Posted: 12-Apr-2009 at 20:04
уште побетер! абе ова само кај нас и нигде на друго место, зошто тогаш воопшто ставале Сонце? бар тоа требало да им биде повод за да не насадат фонтана! или кога веќе решиле да фрлат камен и на такво нешто можеле да ја сместат кај домот на тоа зеленилото или паркингот, кој се надевам конечно и ќе го дислоцираат а тука ќе направат некој плоштад... 

Date Posted: 12-Apr-2009 at 22:34
Па кога веќе иделе на некоја таква сонцевидна кружна формација можеле да сколпат некој дериват на државното знаме или па коловрат-от кој е исто така антички симбол кој се среќавам ширум цел македонски фолклор (аватар-от што е кај мене, за да ви биде појасно што е коловрат).

Date Posted: 17-Apr-2009 at 20:34
Мислам дека треба ова нешто конечно да добие своја нишка (ако не можат администраторите или модераторите, јас би ги преместил сите постови за ова во соодветна нишка, и би ги избришал сите оттука, ако е во ред, а ако сака некој да ми помогне, бујрум).

Еве ги звучниците и рефлекторите

Еве го сега сонцето

Ставиле и некои клупи скрос без врска обоени

Ставија шлем од војник на Филип од двете страни на постаментот

Еве како изгледа тој бункерот откаде што се влегува долу, отпозади

-------------

Posted By: Makedonij
Date Posted: 17-Apr-2009 at 21:27
Браво Битолчани, секоја чест, можеби местото стварно би требало да е од друга страна, но арно.Applause

Posted By: vardar
Date Posted: 18-Apr-2009 at 10:06
Фала за сликите гитар, рефлекторите ептен ми се гадни и не им е тука место ... исто како на стадион. Roll%20eyes

Date Posted: 18-Apr-2009 at 10:43
зошто се клупите така криво наредени, една повисоко една пониско?
зошто се звучници? (ова некаде сум го пропуштил)
зошто толку се измачија да направат такв рефлектори, кога тука можеше или да стои обична канделабра или пак да има рефлектори во земјата вперени нагоре или нешто слично

постаментот и споменикот ќе бидат одлични, ама другото како да го утнале

Date Posted: 18-Apr-2009 at 15:41
еве еден апдејт, денес почнаа (и завршија) да го поплочуваат грбот

-------------

Date Posted: 18-Apr-2009 at 15:52
Originally posted by zabegan

зошто се клупите така криво наредени, една повисоко една пониско?
зошто се звучници? (ова некаде сум го пропуштил)
зошто толку се измачија да направат такв рефлектори, кога тука можеше или да стои обична канделабра или пак да има рефлектори во земјата вперени нагоре или нешто слично

постаментот и споменикот ќе бидат одлични, ама другото како да го утнале

постаментот е супер, и јас сум за тоа, а споменикот е малку како ретардиран филип, но ајде, ќе помине и тоа (го имаме споменикот наназад во нишката сликан)

тоа со рефлекторите не ме прашувај, кој ги знае што имале во главата, ај што се рефлектори не ми смета, ама тие златно-жолтите постолја за рефлекторите се одвратни

а звучниците се веројатно за мултимедијалноста на фонтаната ќе пее песни изгледа Nuts додуша јас мислам дека додека се врти сонцето, ќе има некои звуци и ќе бидат светлата во повеќе бои (затоа не се обични канделабри)... ама која енергетска логика е таа споменикот да се врти и свети по цел ден, навистина не можам да сфатам

и за клупите, не се криви, така изгледа првата на сликата, но не беа целосно прицврстени. мене ме буни бојата на клупиве, навистина чудно

-------------

Posted By: La Linea
Date Posted: 22-Apr-2009 at 23:42

Коњаникот Филип Втори наскоро на битолскиот плоштад

Градоначалникот Талески одбегнува да ја открие сумата што ја издвои Градот за споменикот посветен на античкиот крал

Економската криза нема да го врзе општинското кесе

БИТОЛА - Локалните власти на Битола нема да го врзат кесето поради светската економска криза. Сите почнати проекти ќе се реализираат. На малиот плоштад „Магнолија“ наскоро ќе биде поставен коњаникот Филип Втори, тврди градоначалникот на Битола, Владимир Талески. Но, тој одбегнува да ја открие сумата што ја троши Градот за споменикот посветен на античкиот крал.

Изградбата на меморијалниот комплекс е во завршна фаза и ќе биде готов до крајот на месецов. На простор од 200 квадратни метри, покрај споменикот на Филип Втори, ќе има фонтана, жардиниери со копја и други елементи.

„Ние ќе ги склопиме само елементите во целина. Вакво нешто никаде нема. Споменикот го финансира Општината, но и луѓе кои помагаат со пари или материјали. Кога ќе заврши се', ќе ви доставам точна финансиска конструкција колку чини споменичниот комплекс“, вети градоначалникот Талески.

Тој без прецизен одговор на гласиштата што кружат меѓу битолчани дека под сугестија на меѓународната заедница од споменикот на Филип Втори биле отстранети осум од шеснаесетте краци на сонцето што првично било монтирано.

„Она што ние го знаеме е дека Македонија има потпишано некој договор пред години каде што стои дека ваквите симболи не би смеела да ги користи за ваква намена. Ние знаевме дека е така. Всушност, не се работи за 16-кракото сонце, туку за штит што архитектите го извадија од енциклопедија. Не ги знам техничките работи дали претходно имало 16 краци или не“, вели Талески.

Иако Општината се' уште не добила писмено од Владата кои проекти ќе бидат одложени поради светската рецесија, градоначалникот е дециден дека се' што е почнато, а се финансира од градската каса, ќе профункционира.

Продолжува и изградбата на индустриската зона „Жабени“, која наскоро ќе се електрифицира. Градоначалникот смета дека таа ќе донесе пари во општината. „Индустриската зона ’Жабени‘ ќе помогне за развој не само на општината туку и на регионот. Сите средства што се предвидени за таа намена ќе ги реализираме во идниот период. Се подготвуваме за тендер на првите парцели во ’Жабени‘. Иако е економска криза, ќе ве убедам дека има заинтересирани домашни инвеститори за зоната“, категоричен е Талески.

Ќе се одложи реализацијата само на проектите кои се директно финансирани од Владата и од Агенцијата за спорт и млади. „Дел од спортските сали за средните училишта ќе ги завршиме, но салите во основните училишта ќе бидат направени следната година“, вели Талески. Притоа рече дека во овој мандат ќе има олимписки базен во Битола. (А.Б.)

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=C0B1E66BA59D1642970DB7EF1620CE13

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!

Date Posted: 23-Apr-2009 at 01:24
dnevnik.com.mk

Date Posted: 29-Apr-2009 at 20:02
Битолчани дебатираат на интернет за споменикот на Филип Втори
Среда, 29 Април 2009 17:33

EMILIJA%20filip%20vtori%20sl%20001На плоштадот Магнолија привршува изградбата на споменикот на Филип Втори, за чија изградба е донесена одлука од Советот на Општина Битола. Покрај споменикот, ќе има и ново партерно уредување околу него. Овој споменик останува и како обележје на градот за наредните генерации.

-Едноставно сакаме идниот период, се надевам дека и идните генерации ќе го прифатат тоа, сите поважни личности коишто живееле и дејствувале на овај простор да бидат одбележани. Ние сме сведоци дека дел од минатото, поблиското или подалечното, можеби имаа споменични обележја, но немаа сите периоди. За жал овој период беше многу запоставен, а ценејќи ја историјата и фактите знаете дека Филип Втори е всушност човекот кој ја изгради Хераклеја Линкестис. Советот и ние ценевме дека е добро на плоштадот да има еден споменик на кралот Филип Втори, кој што ќе укаже дека всушност не постои се од скоро, значи тоа е еден долг историски период кој што укажува на многу настани и случки, како што знаат многумина да кажат, на бурниот Балкан, изјави градоначалникот Владимир Талески.

Од неодамна постои активна преписка помеѓу битолчани на се повеќе популарниот facebook околу изградбата на споменикотEMILIJA%20filip%20vtori%20sl%20004 на Филип Втори на плоштадот Магнолија. Формирана е гупа која се нарекува Не сакам споменик на Филип II Македонски на плоштад „Магнолија". Групата преку подолг текст на својата страница објаснува зошто не ја поддржува изградбата на споменикот. Меѓу другото истакнуваат дека изградбата на споменикот е недомаќинско трошење на парите на данокоплатците за политичко - пропагандни цели (наместо за подобрување на катастрофалната инфраструктура на градот) Споменикот не се вклопува во архитектурниот пејзаж на плоштадот и други коментари. Групата засега брои 258 членови, а дел од нив имаат и свои коментари околу изградбата на споменикот. Како реакција, се создаде една друга група која не се согласува со ваквиот став, која се вика Сакам споменик на Филип Втори Македонски на плоштадот Магнолија. На нивната страница истакнуваат дека оваа група е направена за сите кои гордо и со исправени глави можат да кажат кои сме, што сме и од каде сме. Гоце Делчев рекол дека МАКЕДОНИЈА не страда од грци, бугари и срби, туку МАКЕДОНИЈА страда од самите Македонци. Групата е многу побројна, засега има 1504 членови и апсолутно ја поддржуваат иницијативата за изградба на овој споменик како дел од историјата на Македонија. И од општината пред се ја истакнуваат историската важност за поставувањето на Филип Втори. EMILIJA%20filip%20vtori%20sl%20003

-Град од околу 100.000 жители како што е Битола, по примерите на светските метрополи и град со најголемо, исклучително големо културно историско богатство, треба да има некаде во јадрото во центарот на градот еден споменик коњаник. Зкачи ако одлуката е за Филип Втори, мислам дека тоа е еден прекрасен пример како треба да се почитува историјата и како треба да се даде почит кон исклучителни личности кои што со своето дејствување во овој простор оставиле силен печат, вели Талески.

Наскоро со привршувањето на работите, битолчани ќе можат да го видат и споменикот и неговото опкружување во вистинското издание.

http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=7206&Itemid=106 - Тера телевизија

Јас во глобала не сакам вакви глупави трошења на пари, ама споменик е во ред, ако е само споменик. Ама ова чудово ќе биде глупост што ќе троши струја колку што троши целото улично осветлување во градот. Навистина многу глупава работа, ќе се вртел, ќе пеел, ќе светкал споменикот!? Идиотштина е тоа, ама прекинав да се расправам со такви работи бидејќи ако не си македоноид во оваа држава тогаш си предавник (порака до сите со испрани мозоци беше ова, бидејќи знам дека многу луѓе читаат). Споменикот беше ок идеја, ама сонцињата и таа шминката за очи (која троши струја btw, многу) е за морони.

-------------

Date Posted: 30-Apr-2009 at 00:32
Пак ли ќе почињаме за "македоноиди" и "предавници"?!?! Денеска втор пут е! Poke

Date Posted: 07-May-2009 at 17:22
Советнички прашања за Филип Втори
Четврток, 07 Мај 2009 16:52

MAJA%20sednica%20filip%20sl%20004

На вчерашната седница опозицијата праша колку изнесува финансиската конструкција на Филип Втори.

-Заедно со пропратните облекти и инсталации, колкав дел од овие средства се исплатени на изведувачите, праша Златко Ќурчиевски, советник од СДСМ.

MAJA%20sednica%20filip%20sl%20002

Градоначалникот рече дека процесот на изградба на споменикот и партерното не е се уште завршен, но ќе ги добијат информациите откако се ќе биде готово.

-Јас, штом завршиме со сите формалности и штом биде ставен во функција, ќе ви доставам каде, за што, колку сме трошеле, колку чини сето тоа, колку е од буџетот на општината и колку сме успеале по нешто да добиеме од другите места. Имаме и донатори кои донираа во материјали, работна рака, рече градоначалникот на Општина Битола, Владимир Талески.

MAJA%20sednica%20za%20filip%20sl%20001

Маја Богоевска
< ="" ="text/"> \n mailto:aktiel@tera.com.mk - aktiel@tera.com.mk

http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=7506&Itemid=106 - Тера

-------------

Date Posted: 27-May-2009 at 17:55

20/11/2008

Факт е дека има политичка позадина ова, бидејќи овде имаше една полуисушена елка, и ништо друго. Но сепак...

-------------

Date Posted: 28-May-2009 at 20:06

SOCIALNO%20001

Сосем случајно ја видов сликата. Дали забележувате на левата страна од сликата штитови што личат на (или се исти со) овие:

-------------

Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 29-May-2009 at 17:24
Гитаре, би те замолил ако можеш се разбира, да најдеш повеќе слики од овојо споменик/плато. И дали е веќе целосно комплетиран целиот проект. Затоа што мене тотално ми боде очи од тоа што го имам видено. Излишно националистички, со сите можни (НЕУСТАВНИ како поранешното знаме и НЕДОКАЖАНИ  како Филип 2ри) национални симболи. Жалосно што во нашава земја, неможат да направат еден споменик кој нема да биде толку очигледно простачки и нагол! Плус неможам да се сетам за ниеден модерно оформен плоштад со модернистички споменик. Но пред бидам сигурен во моиве претпоставки, би те замолил да најдеш слики од финалната верзија на платото. 

Date Posted: 29-May-2009 at 18:07
Никако да најдам да ти кажам право. Не сум бил во Битола веќе 2 месеци, а не планирам да одам уште 3-4... Како и да е, те сфаќам, апсолутно си во право, на некој начин е до некаде сфатливо како Филип има врска со Битола (Хераклеја), но ниту тој ја основал Битола, ниту е најважен за Битола за да биде на најголемиот (ако не и единствен) плоштад во Битола. Имаат испланирано толкава соба со историски податоци за Филип за да ги информира 99% од луѓето каква врска има уствари споменикот со Битола. Споменикот инаку е навистина убав, исто како и постаментот (физички), ама опкружувањето е многу тешко срање. Зелено со златно, со рефлекторите во сите бои и звучниците, па сега и штитовите... Ај ако најдам слика ќе ја постирам.

-------------

Date Posted: 29-May-2009 at 18:10
Еве една вест, малку постара, но опширна и описна

Споменик на Филип Втори во Битола

http://gdb.rferl.org/C36D199D-02C4-480C-A7BF-590CEC828456_mw800_mh600.jpg - Споменик на Филип Втори во Битола
03.05.2009
http://www.makdenes.org/author/20442.html - Жанета Здравковска
За многу скоро време во центарот на Битола ќе дојава античкиот македонски владетел Филип Втори, основачот на Хераклеја Линкестис, град претходниик на Битола од 4 век пред нашата ера. По толку долго време општинската власт одлучи да му се заблагодари за тоа на начин што во срцето на градот ќе постави негов споменик излеан во бронза, висок над 8 метри, на кого Филип е прикажан како коњаник. Иако ова е година на рецесија, општината не само што нема да се откаже од споменикот, туку околу него ќе изгради цел меморијален комплекс со фонтана во форма на кралискиот штит и други работи. Градоначалникот Владимир Талески смета дека се
Тоа ќе биде еден цел комплекс симболично уреден во знакот на самиот крал
работи за едно пријатно катче кое во иднина ќе привлече многу посетители.

Идејното решение кое, значи на едната страна од споменикот ќе биде мечот, на друга страна кралскиот венец, а на трета заштитниот шлем на кралот и штитот. Тоа ќе биде еден цел комплекс симболично уреден во знакот на самиот крал. Со постаментот и споменикот одамна имавме завршено, но сакавме партерно да го уредиме целиот тој дел. Ќе има прекрасна атракција тука, нешто исклучително, какво што немаат другите градови.“
изјави Талески.

Талески ќе открие колку пари потроши општината за изградба на комплексот, откако ќе биде готов. Поставувањето на Филип Втори во центарот на градот ја разбранува битолската јавност. Насместо споменици, граѓаните бараат фабрики.
Фабрики треба да се прават да се врaботи младината, народот, а не вакви работи да се прават

„Не рани куќа тоа ништо. Не е ништо тоа. Тоа е штета. Ги жалам младите од што ќе живеат на знам. Слушам сточарството губи, шумарството губи, земјоделието губи, увоз-извоз немаме, фабрики нема, а споменици ми градат.“

„Кои пари ги арчат. Нашите пари се арчат. Не дават од нивните.“

„Споменикот што се прави е убаво, но власта треба да води сметка за граѓанството.“

„Да видиме што фабрика направија. Споменикот чини 700 илјади евра. Фабрики треба да се прават да се врaботи младината, народот, а не вакви работи да се прават.“

Во Битола има над 19 илјади невработени. Се уште не профункционира индустриската зона со странски инсвестиции, за која општината пред 4 години вети дека економски ќе го препороди градот со нови вработувања.

Со убава слика

http://www.makdenes.org/content/article/1620644.html - http://www.makdenes.org/content/article/1620644.html

Ме изненади цената да ви кажам право, ама па од друга страна таа хидрауликата и не е ефтина. Ај да видиме колку струја ќе троши, пак ќе речам за тоа најтешко ми паѓа. За кој ќе се врти ова во 5 сабајле?

-------------

Date Posted: 29-May-2009 at 18:13
А еве една нова вест... Задебелниот дел е лудница Nuts

Во Битола споменик за Филип Втори, но не и за бранителите

http://gdb.rferl.org/C36D199D-02C4-480C-A7BF-590CEC828456_mw800_mh600.jpg">

Изграба на споменикот Филип Втори во Битола

25.05.2009
http://www.makdenes.org/author/20442.html - Жанета Здравковска

Во Битола забрзано се гради споменикот на Филип Втори, додека изградбата на споменик на загинатите бранители во воениот конфликт во 2001-та година, никако да почне.

Семејствата на загинатите бранители од конфликтот во 2001-та година од Битола, веќе осум години чекаат градот во нивна чест да подигне достојно спомен обележје. Иако веќе три години родителите на бранителите водат разговори со битолската општина, до денес не е ставена ниту педа цемент од споменикот. Наспроти тоа изградбата на меморијалниот комплекс посветен на Филип Втори ги разбранува страстите. Битолската опозиција смета дека споменикот на бранителите е во сенка на Филип Втори:

„И дали изградбата на овој споменик конечно ја става ,,ад акта“ изградбата на споменикот за бранителите. Мора да имаме предвид дека изградбата на споменикот посветен на бранителите како идеа постои веќе три години, беше утврдена и локација во непосредна близина, можеби и на истата локација каде што сега се наоѓа споменикот на Филип Втори, но од за мене неразбирливи причини овој споменик не се изгради.“

Вели Златко Ќурчиев од СДСМ. Градоначалникот на Битола Владимир Талески им понуди на семејствата на бранителите место за
Дали изградбата на споменикот Филип Втори конечно ја става ,,ад акта“ изградбата на споменикот за бранителите?
споменикот веднаш до Филип Втори, или во рамки на партерниот простор:

„Не се работи за истата маркица, се работи за друга маркица, таа постои некаде во паркот кај Саат Кулата во центарот на градот имаше една идеја штом се заврши Филип Втори, доколку им се допадне ова што го правиме тогаш ќе посветиме еден дел за бранителите, до Филип Втори или кај Филип Втори.“

Вели Талески. Досега еднаш беше објавен конкурс за идејно решение за споменикот на бранителите, но на роднините не им се допадна избраната идеја бидејќи на споменикот не се распознавале ликовите на нивните загинати чеда. Од општината се расположени повторно да распишат нов конкурс во кого овој пат ќе се дефинираат попрецизно критериумите.

http://www.makdenes.org/content/article/1739277.html - http://www.makdenes.org/content/article/1739277.html

-------------

Date Posted: 30-May-2009 at 20:57
Еве слики сликани денес во Битола. Сепак испадна дека не е толку разнобојно, но некако сепак не ми се допаѓа, иако морам да признаам сликите ми го подобрија малку од малку мислењето што го имав пред да ги видам. Подобрено е од што беше порано, а грбот на градот особено ми се допаѓа.

Како што гледате се решиле да го стават грбот на плочките, многу поубаво од она што беше претходно. Исто така, вградиле нови рефлектори на земја.

Она синото на постаментот веројатно е само да се покрие делот каде што ќе треба да стои името на Филип II. Инаку буквите беа пуштени од Скопје за оваа работа.

Клупите ги исфарбале, не се повеќе зелени, вака ако е можеби многу кич, сепак е подобро од тоа зеленото. А и хортикултурното уредување е завршено.

Еве ги штитовите од поблиску. Копија на солунските (освен ако е ова традиција и се применува на многу места, но јас искрено немам видено друго место освен во Солун вакви копја со штитови-веројатно се на фалангата)

Еве го шлемот на војникот на Филип, странично на постаментот. Го имавме евидентирано ова.

Влезот за подземната соба/музеј/бункер

Околината на споменикот.

-------------

Posted By: macedonia
Date Posted: 30-May-2009 at 21:23
The sun design is awful, either put the real sun or don't put a sun at all. Gitardemon, when will this project be completed?

Date Posted: 30-May-2009 at 22:43
No one really knows... Should be any time soon now tho, it's been more than 7 months I think. 

-------------

Date Posted: 02-Jun-2009 at 13:05
Gitar raka na srce ama ovoa stvarno ne e loše, se nadevam deka koga ke se završi još poubavo ke bide.Applause

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Date Posted: 02-Jun-2009 at 13:22
мене ми е целава работа премногу накитена. премногу штитови, копја, чуда, врагови... требале да се задржат само на коњаникот. 

Date Posted: 02-Jun-2009 at 14:39
Македониј секој си има свој вкус. Еве и pbanks а и јас сметаме дека е претеризам. Less is секогаш more. Особено кога се работи за проект за споменик, а не за плоштад цел. Јас разбирам да се уреди опкружувањето, пример во радиус од 1-2 метри околу постаментот, а не цели 10 метри наоколу. Значи веќе е плоштад, а не споменик. И пак не сфаќам за кој ќе свети она и за кој ќе ротира. А да не беа копјата копирани од Солун, можеби ќе речев барем нешто оригинално им текнало, ама не гледам ништо посебно тука, освен постаментот. 

-------------

Date Posted: 02-Jun-2009 at 20:01
Aj be bratčed, možeš li da napraveš edna slika od povisoko, so koja ke faneš se, saatot đamijata spomenikot i crkvata sv. dimitrij, taka estetska sakam da ja nacrtam bitola na platno i ovoa ke bide zakon. Ako može bi ti bil nogu blagodaren?

No sepak počekaj da go stavat filip?

-------------

Date Posted: 02-Jun-2009 at 20:14
Не се од мене сликите, замолив некого да ги слика, па така се најдоа тука. Инаку од горе нема шанса ова да се фати, нема на што да се качам. Ако се слика од саат-кулата (иако тешко дека ќе ми дозволат да се качам) нема да се фати ни џамијата ни ништо. А пак нема од каде да се фати сè од другата страна. А за да се фати и црквата само од хеликоптер, или некоја стокатница, ама не очекуваме стокатница во брзо време Навистина нема од каде.

-------------

Date Posted: 02-Jun-2009 at 21:34
Немам јас точно претстава што колку е далеку едно од друго на ирок сокак, но можам да претпоставам, а гитар да ме потврди или негира. Имано дилемата ми е дали може од камбанаријата на католичката црква да се фати добар кадар според барањето на Македониј?! Гитар?!

Date Posted: 02-Jun-2009 at 22:07
Нема шанси, а еве и зошто:

А камбанаријата е само 15-тина метри висока, не е нешто многу повисока од остатокот на градбите во околината, па така ништо не се гледа од сите куќи накај споменикот.

-------------

Date Posted: 02-Jun-2009 at 22:37
постаментот и споменикот (претпостатавувам) ќе бидат убави, се друго како што кажаа е претеран кич
грбот повеќе ми се допаѓаше кога беше повисоко (ок вкус) а рефлекторите на земја се прегрди, зарем не можеле се да направат малку подискретно (малку повеќе дискретно)

уште нешто, доколку сакаа клупите да имаат таква форма, толку не можеше тоа да биде една голема полукружна клупа или барем две

и зашто мораше све да биде толку „златно“

Posted By: Vladimir P
Date Posted: 02-Jun-2009 at 23:05
Штитови

[tube]zYRTzbonJWo&feature=player_embedded[/tube]

-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/

Date Posted: 02-Jun-2009 at 23:18
Originally posted by zabegan

постаментот и споменикот (претпостатавувам) ќе бидат убави, се друго како што кажаа е претеран кич
грбот повеќе ми се допаѓаше кога беше повисоко (ок вкус) а рефлекторите на земја се прегрди, зарем не можеле се да направат малку подискретно (малку повеќе дискретно)

уште нешто, доколку сакаа клупите да имаат таква форма, толку не можеше тоа да биде една голема полукружна клупа или барем две

и зашто мораше све да биде толку „златно“

За сè се сложувам, особено за златното, ама за делот за рефлекторите морам да ти напоменам дека ќе ротираат некако, па затоа морале да бидат над земја, и многу грдо изгледа (не ми текнува начин да бидат под земја и да ротираат). А за делот за споменикот ќе ти оставам сам да процениш (мене коњот ми е убав, ама Филип изгледа како сакат во рацете). Готов е уште пред да се почне со работа на постаментот, но седи во депото на општината.

-------------

Date Posted: 03-Jun-2009 at 13:52
http://img530.imageshack.us/my.php?image=17664727.jpg">

Gitar a ovaa od kaj e napravena? Nešto slično moš bi ja fatilo gledkata?

-------------

Date Posted: 03-Jun-2009 at 14:23
Ова е од другата џамија, на ишак челеби, кај зградата на qbe, кај шехерезада не верувам дека би ми дозволиле да се качам на џамијата, а пак ниту во зградата имам пријатели да му одам на некој во станот. Ама како и да е, Св. Димитрија нема шанса да излезе, бидејќи не се гледа од неколку објект кои ја попречуваат глетката. Единствено од хеликоптер, навистина друго нема.

-------------

Posted By: Raisinloaf
Date Posted: 03-Jun-2009 at 14:49
Можеле рефлекторите да бидат поставени и на друг начин т.е на некоја Ламба која го осветлува околниот простор вака многу е грдо

Date Posted: 03-Jun-2009 at 14:52
Originally posted by гитардемон

Ова е од другата џамија, на ишак челеби, кај зградата на qbe, кај шехерезада не верувам дека би ми дозволиле да се качам на џамијата, а пак ниту во зградата имам пријатели да му одам на некој во станот. Ама како и да е, Св. Димитрија нема шанса да излезе, бидејќи не се гледа од неколку објект кои ја попречуваат глетката. Единствено од хеликоптер, навистина друго нема.

Dobro, se pak fala na vnimavanjeto, ako nekogaš uspeeš javi,CheersSmile

-------------

Date Posted: 03-Jun-2009 at 16:10
Originally posted by Raisinloaf

Можеле рефлекторите да бидат поставени и на друг начин т.е на некоја Ламба која го осветлува околниот простор вака многу е грдо

Единствена размисла која ја имам е дека тоа е поради тоа што рефлекторите се во повеќе бои, и ќе ротираат, па морале да бидат големи и над земја. Ама и тоа не ми личи задолжително, ама веројатно поефтини биле таквите системи.

-------------

Posted By: Cifra
Date Posted: 03-Jun-2009 at 18:17
За кој рефлектори зборите? За тие од доле или за тие што личат како за на стадион?

Date Posted: 03-Jun-2009 at 20:20
За тие долу зборавме. Тие како за на стадион се за да биде сето во духот на државата, да потсеќа на стадионот во Скопје „Филип II“

-------------

Posted By: Cifra
Date Posted: 04-Jun-2009 at 09:50
Па не може тие од долу да се заменат со некоја „ламба“ затоа што намерно од долу се поставуваат за да го осветлат споменикот на таков специфичен начин

Posted By: huluvu
Date Posted: 08-Jun-2009 at 19:01
одговор на http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=619&PID=39051#39051 - #55

имаше 3 елки, еден орев, и едно, не знам какво, дрво, не ми текнува.
факт е дека немаше никаква политичка заднина бидејќи воопшто не ме интересира политика, а камоли да бидам член во некоја партија. (никој од еколошки совесните учесници во оваа инсталација не е)
лентата беше „позајмена“ од истото место и со ацетон избришано тоа „висок напон“ или „блаблабла полиција, забрана ова она“ и со бел спреј преку стенсил нанесено „место на злосторство“ (значи ако беше политички организирано ќе имавме партиска, купечка лента наштампана во некоја печатница)

кога сме кај споменикот, филип 2 за мене е ОК. сето тоа околу е кич.

кога сме кај средствата за споменикот... некни излета кола од неограден мост, наместо ограда на истиот тој мост има слична ваква лента на која пишува „телефонски кабел“.
патем, наместо ова фрлање пари можеле да платат преведувачи за младите да не се едуцираат од дискавери, анимал планет , нејшнал џиографик и ред други, на српски и бугарски јазик.

кога сме кај патриотизмот: зошто најголемите патриоти пуштаат музика за југоносталгичари (од тие 6 звучни грдосии) ?

кога сме кај хидрауликата: не сме, откажа на тестирањето

тотално несериозен проект, прашајте со колкумина од архитектите во битола било кој се консултирал.

Date Posted: 08-Jun-2009 at 19:47
Па добро, извини тогаш што те етикетирав погрешно, но најчесто секогаш нешто почнува како граѓанска иницијатива, и ако е во корист на владата одма партиски војници од вмро мешаат прсти во манџата, демек тие се заслужни, а ако е против идеите на владата одма војници пак од сдсм мешаат прсти, и демек сега тоа е нивно дело. Тоа од некое општо негативно искуство во државава ми е, меѓутоа мило ми е што не ете испадна дека не е политички мотивирано, ама сепак стојам на тоа дека тие 2 ореви и 1 елка во центарот не менуваат ништо кога веќе таму се изгради улица пред години, а нема зеленило во градот ни за лек, а плус на Пелистер умираат рисовите. Така што, не беше нож до коска за 2 дрвја, туку треба ако веќе се организира ваква работа да биде на многу поголемо ниво, за посериозни локации од и онака тажното „плоштадче“ Магнолија.

Што се однесува до споменикот, навистина е ОК, дури и зачудувачки, ама околината, како што се согласивме сите, е Puke

Тоа со мостовите и училиштата, тоа се други работи за кои секогаш сите се зафаќаме, демек прво нека се градат болници, училишта и патишта, па после ако остане за стадиони и споменици, но тоа не оди секогаш така, особено ако си политичар по кариера, бидејќи болница не носи глас, ама стадион и споменик носат.

А за квази-патриотизмот... Сите се југо-носталгичари во државата, само се прават нешто што не се, ама до толку да пуштаат лепа брена навистина не очекував. А за хидрауликата, што да речам, поидиотска работа не можеле да измислат, баш ми е мило што се расипа, супер ќе биди никогаш да не проработи.

А архитектите не треба да ги прашуваме ние, треба да ги прашуваат надлежните пред да почнат да си играат како лего коцки да составуваат, ама не можам да речам дека се криви политичарите. Крив е народот. Не памтам некој да ни наметнал досега власт, секогаш ги гласал народот од ~1980 наваму.

-------------

Date Posted: 09-Jun-2009 at 12:13
Добредојде huluvu

Респект за потфатот! Без разлика дали се сложувам со поентата, секогаш почитувам урбана герила, особено што поинкави начини на искажување на ставовите се почесто се замолчуваат.

Originally posted by huluvu

кога сме кај патриотизмот: зошто најголемите патриоти пуштаат музика за југоносталгичари (од тие 6 звучни грдосии) ?
Кај споменикот  Question  Shocked

кога сме кај хидрауликата: не сме, откажа на тестирањето
Хах, за „филозофските“ теми секогаш може да се продава магла, ама на овие „егзактниве“ теми извонредно добро се гледа дали некој проект е сериозен и квалитетен или не.

Date Posted: 21-Jun-2009 at 14:03
Додека да стигне Филип на коњот... http://konzuli.com/index2.php?option=com_content&task=view&id=2361&pop=1&page=0&Itemid=209"> Испечати http://konzuli.com/index2.php?option=com_content&task=emailform&id=2361&itemid=209"> Е-пошта

• javascript:void%28null%29 - 1
  • javascript:void%28null%29 - 2
  • javascript:void%28null%29 - 3
  • javascript:void%28null%29 - 4
  • javascript:void%28null%29 - 5
(11 гласови)
» Автор: Konzuli.com   
ImageТест употреба на најубавиот нов монумент во Македонија - фонтаната во форма на антички штит во Битола.

Станува збор за фонтаната за која се крена голема фама и за која се потрошени големи пари, но која треба да стане едно обележје на градот на конзулите и кое се стреми да биде туристичка атракција.

Целосната “кореографија“ на фонтаната трае околу 12тина минути, која опишува некоја битка од историјата (почеток на битката, војување, крвопролевање, почеток на нов ден), придружена од добар звук во позадина која ја прави целата работа пореална. Според неофицијални извори, оваа “кореографија“ ќе биди изведувана неколку пати во денот во одредени временски термини, а во останатото време би работела како “статична“ фонтана.

Првата проба се изведе синоќа, а беше присутен и градоначалникот на Битола, Владимир Талевски. Од овој чин, конзули специјално за вас со ексклузивни фотки од овој „таен“ настан. Сликите можете да ги видете во нашата галерија, или дирекно преку следниот линк:
http://galerija.konzuli.com/thumbnails.php?album=325 - http://galerija.konzuli.com/thumbnails.php?album=325

Преземено од: http://konzuli.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2361&Itemid=209 - http://konzuli.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2361&Itemid=209

Видете на погорниот линк има галерија од првото шоу на фонтаната.

-------------

Date Posted: 21-Jun-2009 at 14:07
Ги ѕирнав фотките, ама не доловуваат. Треба да се документира на видео. Дури после би коментирал...

Date Posted: 22-Jun-2009 at 21:19
Брисел се интересирал за споменикот на Филип Втори во Битола
Понеделник, 22 Јуни 2009 17:56

filip%20vtori%20002

На Магнолија во Битола се гради споменикот на Филип Втори. Предизвика разни реакции кај домашната јавноста. За владата на Македонија работата со проектот за споменици извадена била од контекст.

„ И сакавме да направиме многу споменици почнувајќи од споменикот на нашите илинденски дејци, па не знам на Александар Македонски, на одредени политичари, на Ченто, на Киро Глигоров и ткн. И никој не зборува за севкупноста на тој проектот, него од контекст се вади само еден збор антиквизација и тоа е лошо. Лоша порака им испраќаме на другите наши партнери и пријателски земји кои сакаат да не поддржат, викаат па кога опозицијата зборува дека вие правите антиквизација и ја искривувате историјата, тогаш како ние да ви помогнеме" вели Зоран Коњановски министер за одбрана на Република Македонија.

filip%20vtori%20003
За некој да дојди во еден град потребна е некоја содржина. Во моментов и во Скопје го нема тоа. Затоа владата го подготви проектот за споменици. Но и дипломатите во Брисел се интересирале за овој владин проект. Пред неколку месеци кога министерот за одбаран Коњановски престојувал во седиштетот на Нато, го прашале дали навистина во Битола се гради споменик на Филип Втори.

„ Кажав да. И им го кажав следното. Како е можно во Битола да има споменик на Кондрат Аденауер или на некој друг лик од европската историја или шеталиштето не знам да се вика Џорџ Буш, а да не може да има споменик кој би го носел ликот и делото на Филип втори. Па им велам на само еден километар од градот постои антички град кој е направен и создаден од Филип. Зошто да нема сега еден споменик во градот кој ќе го носи ликот на Филип кој направи еден цел град на еден километар од Битола" вели министерот Коњановски.

filip%20vtori%20004
Коњановски им кажал дека ние не присвојуваме нешто што е регионално и дека ние не сакавме, туку историјата сакаше Филип до денешна Битола своевремено да ја направи Хераклеа.

„ 4-от Век пред нашата ера исто Филип основал град и во Пловдив, таму се вика Филипопулос. Меѓутоа тие можат да ни се лутат ако ние говориме дека Филип бил битолчанец или ако во Пловдив говорат дека тој бил од Пловдив. Филип и Александар припаѓаат на цел еден регион, припаѓаат на европската историја, тука ние не спориме ништо" вели тој.

Го прашавме министерот што рекле тамошните дипломати на неговото објаснување.

filip%20vtori

„ Мислам дека немаам коментар на ова објаснување" изјави Коњановски.

Пред извесно време разговара со градоначалникот на Битола околу финализацијата на проектот.

„ Навистина сакаме целиот тој проект да биде перфекционистички направен, значи има детали кои треба да се доуредат, сигурен сум дека за брзо време ќе можат граѓаните на Битола да се радуваат на еден таков споменик" вели во интервју за ДИРЕКНТО на ТЕРА министерот Коњановски.

filip%20vtori%20001
Владата на груевски преку проектот за споменици сака да ја подобри и економијата во земјата. Туристите за да дојдат преба да им се понуди она што го имаме од блиската и далечната историја.

http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=9295&Itemid=106 - http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=9295&Itemid=106

Да, да, слушам групи од Естонија ќе дојделе да го видат споменикот... Roll%20eyes

-------------

Date Posted: 22-Jun-2009 at 22:08
пооследната реченица на владата ми ја одзема смислата на целиот текст Suicide

Posted By: maestro
Date Posted: 23-Jun-2009 at 17:36
Во петокот поминував низ Битола, па набрзина, со VGA камера (бидејќи го земав стариот телефон) снимив две-три фотки.

Знам дека се ужас и дека можеби не снимив ништо што е потребно, но еве ќе ги ставам, па ако е потребно бришете.

Date Posted: 23-Jun-2009 at 17:40
Originally posted by maestro

Знам дека се ужас и дека можеби не снимив ништо што е потребно, но еве ќе ги ставам, па ако е потребно бришете.

Од фотки глава не боли Smile

Добри си се Thumbs%20Up

Posted By: maestro
Date Posted: 23-Jun-2009 at 19:37

Сега еден мал мој коментар од она што го видов: тоа околу споменикот едноставно изгледа премногу лошо, кич боја на клупите, знамето на Вергина не ми се допаѓа баш, навечер може би изгледало подобро...
Постаментот ми се допадна, изгледа добро. Се надевам на добар споменик на Филип II.

Posted By: DJ
Date Posted: 23-Jun-2009 at 19:50
Па дај престанете се да критикувате што се прави во државава. И немојте со такви паушални оценки дека нешто е кич. Прво прочитајте шот и кич па после зборете за кич.
Инаку, споменикот според мене е ОК, посебно неговоо значење за Македонија.

Date Posted: 23-Jun-2009 at 20:02
Originally posted by wikipedia

Kitsch (/kɪtʃ/) is the http://en.wikipedia.org/wiki/German_language - German and http://en.wikipedia.org/wiki/Yiddish - Yiddish word denoting http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_art - art that is considered an inferior, tasteless copy of an extant style of art.

-Kitsch anyone? (гратис од мене: сонцето и копјата, другите ги оставам на тебе да ги најдеш)

Инаку DJ, паушална оценка е баш твојата, бидејќи според тебе споменикот бил убав бидејќи ќе им покажел на Грците дека сонцето е наше (и дека го измисливме спејс шатлот). А нашата заедничка оценка (на 99% од членовите) се базира на многу факти кои ако си ја прочитал нишкава ќе си ги видел. Не мора така агресивно да настапуваш.

Добредојден си да ни кажеш што е толку добро кај спомеников за да го сакаме и да бидеме пресреќни дека го имаме, ако ништо друго барем да отвориме една дискусија, затоа е форумов.

А што се однесува до симболиката, епа симболиката е неоспорлива тука. По 20 години сè уште ќе нè потсеќа на простотилукот на еден искомплексиран народ кој игра како ќе му свират - е тоа ако не е големо значење, не можам да замислам што е.

-------------

Date Posted: 23-Jun-2009 at 20:19
Originally posted by DJ

Па дај престанете се да критикувате што се прави во државава. И немојте со такви паушални оценки дека нешто е кич. Прво прочитајте шот и кич па после зборете за кич.
Инаку, споменикот според мене е ОК, посебно неговоо значење за Македонија.

ќе се повторам после гитар но...

обвинуваш за паушални оценки (што не е точно приложено е доста аргументација во овие 5 страници или 93 постови дискусија) а ти всушност настапуваш со максимално паушална оценка.

во секој случај би било убаво да слушнеме зошто споменикот и неговото значење се ОК. Секако и што според тебе е дефиниција за кич.

Posted By: DJ
Date Posted: 24-Jun-2009 at 19:18
Се сложувам со вас дека постои подобар начин за да се изведе споменикот и да се вклопи во околината (да се изведе во друга форма, да не се ставаат некои непотребни рабори како што се копијата), но сепак мислам дека Филип II е правилниот избор. Да бевме Франција ќе го ставевме Наполеон.

Гитардемон, ако мислиш дека треба да си искомплексиран за да си го почитуваш минатото грешиш. Се сложувам дека одеднаш дојдоа сите овие споменици од Античка Македонија и дека можеби не требаше да се оди со оваа динамика, но сепак целта е во ред, а таа е освестување и градење на национална свест.

Во секој случај подобро е споменик од Филип II одколку од Лазар Колишевски.

Date Posted: 24-Jun-2009 at 20:10

Во врска со споменикот: Да, веќе се согласивме сите тука дека има некаква симболика бидејќи Хераклеја била основана во негова чест, арно ама не споменикот не е поставен поради тоа. Ете ако се сеќаваш сакаа да го постават на првото видливо место (кај паркот) на влезот во градот од Грција. Што ти кажува тоа? А на крајот, се уплашија дури и од бројот на краците на сонцето, а не па да им го лупнат пред нос на Грците. Да бил од правилни побуди изграден, колку и да е грдо изведен, сепак ќе пројдеше горе-долу. Вака, ем од грешни побуди го изградиле (но очигледно носи политички поени), ем за никаде го изградиле и така сето тоа ми создава едно чувство на одвратност (иако споменикот сам по себе не е грд, околината сепак е шунд). Тука сепак ја разговараме архитектонската вредност на работите (иако забегуваме како сега за политика) па така споменикот е архитектонско промашување, а симболиката ја оставам на политичарите бидејќи тие имаат ќар од такви дискусии, јас само би си трошел време.

Date Posted: 24-Jun-2009 at 20:19
@DJ

бидејќи си нов на форумот мое е да ти предочам дека политички дискусии се строго забранети. Да не зборувам колку се забранети политички пароли од типот на онаа во твојата последна реченица од претходниот пост. Било кое твое мислење поврзано со темите на форумот е добредојдено да го искажеш независно дали некој се сложува или не со него но политиката е табу. Верувам дека кога се регистрираше ти беше пратена покана за добредојде со општи информации за форумот и со линкови кои ги содржат главните правила и препораки за однесување. Би ти препорачал да ги прочиташ.

@гитар

ти си староседелец на форумот но упорно си дозволуваш испади каде непотребно користиш "непропорционална сила" за возвраќање на некоја провокација. Те молам контролирај се околу тие работи знаеш дека модератор има онлајн скоро во секое време и дека брзо ќе ја заврши работата, нема потреба секој да ја зима правдата во свои раце. За Хунзи, мунзи дискусија има приватни пораки за кој баш инсистира да зборува за тоа. Од постот ти го изедитирав спорниот дел.

________

Да продолжиме. DJ сеуште не ни кажа што е дефиниција за кич и што точно му се допаѓа или не му се допаѓа кај овој споменик. Симболиката и кој како си ја разбира истата на страна...

Date Posted: 13-Jul-2009 at 23:15

Филип Втори доцни поради штитот

Коњаникот чека во дворот на битолската општина да се доведе до перфекција работата на луксузната фонтана во форма на владетелскиот штит

Грандиозниот споменик на македонскиот крал Филип Втори половина година чека во дворот на битолската општина да биде однесен на плоштадот Магнолија во центарот на Битола. За одложувањето на неговиот кас до Широк Сокак општината се правда дека е поради средување на техничките детали на изградениот меморијален комплекс, кој зафаќа повеќе од 100 квадратни метри пред Саат-кулата. Градоначалникот на Битола, Владимир Талески, вели дека Филип ќе почека додека не бидат уверени оти беспрекорно функционира сложената фонтана со форма на кралскиот штит. Фонтаната деновиве со неколку проби беше пуштена во употреба, а битолчани ги изненади со својата подвижност. Штитот се подига, спушта, се навалува странично, а осумкракото сонце што е исцртано на него го пронижуваат повеќе водоскоци. Сето тоа е поддржано со специјални хидраулични, светлосни и музички ефекти.

- Споменикот е завршен од многу поодамна, едноставно чекаме момент кога ќе бидеме уверени дека и 1.000 пати да се пушти фонтаната, нема да има никаков проблем. Се работи за многу сложена фонтана што има две програми. Едната за секојдневни, а другата за посебни моменти. Летото најверојатно 100 дена ќе работи програмата „Б“. Тоа значи една аудио-визуелна атракција, која треба да отслика еден амбиент од периодот на Филип Втори - вели Талески.

Најголемиот дел од работата е завршена, поставена е фонтаната, постаментот за споменикот, клупите, штитовите, се очекува за скоро време Филип да „дојава“ на Широк Сокак. Досега беа направени повеќе корекции кај споменичниот комплекс, а од постаментот беше повлечен кралскиот венец.

- Тоа е екипа од стручњаци, која работи во проширен состав. Веројатно се прават варијанти. Понудија една варијанта во предниот дел да има еден таков венец, ако ценат ќе го постават, ако не, ќе го сменат. Се' е во рамките на проектот и сакаме совршено да биде направен - вели Талески.

И дипломати во Брисел се интересирале за споменикот. Министерот за одбрана, Зоран Коњановси, за битолска телевизија потврди дека додека престојувал во седиштето на НАТО, го прашале дали навистина во Битола се гради споменик на Филип. Тој им појаснил дека споменикот е во чест на владетелот, кој ја основал Хераклеја до Битола и дека со ова не присвојуваме нешто што е регионално.

Споменикот го изработи велешкиот скулптор Ангел Коруновски. Филип е прикажан на неговиот коњ со прстот вперен во народот. Заедно со постаментот ќе се издига на висина над осум метри. Ова е најграндиозниот споменик што се поставува во Битола.

- Концептот за Еврорегион меѓу пограничните општини на Македонија, Грција и Албанија, институтот „Иствест“ не успеа да го продолжи. Но, останаа одличните релации со општините, кои ни помагаат за лобирање и добивање проекти од програмата Интерект 3 и ИПА-фондовите. Ние поддржуваме инфраструктурни проекти во Грција, а тие ја поддржаа реконструкцијата на патот М5 во Битола - велат од општината. Спомен-обележјата од античко време, освен археолошките локалитети, во Битола скоро и да не постојат. Иако има 175 меморијални споменици и друг вид спомен-обележја најголем дел од нив се посветени на НОБ.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=94EBB96BECA96F42977AED3AD4CC5E59

Date Posted: 04-Aug-2009 at 23:35

Коњаникот Филип Втори се' уште одмора под општинските сенки

Споменикот, излеан во бронза, од минатата есен е сместен во општинскиот двор и чека подобри времиња

Битола - Коњаникот Филип Втори со месеци чека да се дигне рампата од дворот на битолската општина за да „дојава“ на малиот плоштад „Магнолија“. Поминуваат месеци и месеци, постаментот одамна е готов, скелето е подготвено, но локалната самоуправа на градот не одлучила кога ќе го постави споменикот на македонскиот крал среде Битола, најавуван како атракција. Филип Втори, прикажан како коњаник излеан во бронза, уште од минатата есен е сместен во општинскиот двор и чека подобри времиња. Градоначалникот на Битола, Владимир Талески, на прашањата од медиумите зошто споменикот не се поставува долго време, тврди дека се чека дел за фонтаната што е во состав на споменичниот комплекс заедно со штитовите и копјата. Прашањата, пак, од типот дали одлагањето е последица на политички рефлексии - Талески не ги ни дослушува. Единствено потврдува дека споменикот нема да биде поставен ниту овој месец.

„Споменичниот комплекс е ислучително важен за нас. На местото каде што треба да биде поставен споменикот речиси се' е завршено, и постаментот и сите придружни делови. Едноставно, во делот на фонтаната има некои нови моменти што треба да се изведат како фигури. Значи, со хидрауликата има технички работи што треба да се дозавршат. Се' уште не е избалансиран односот на водата со светлосниот и аудиоделот. Практично, треба да се изготви нов софтвер. Кога фонтаната синхронизирано ќе работи, како круна на сето тоа ќе го поставиме споменикот“, повторува Талески.

Меѓутоа, јавноста се' повеќе се сомнева дека причините за одложувањето се политички. Сега фонтаната има изглед на стилизиран штит со сонце со осум краци. Но, битолчани се сведоци дека првичното решение на штитот од фонтаната беше со шеснаесеткрако сонце. Изведувачите преку ноќ ги извадија „вишокот краци“. Градоначалникот Талески тврдеше дека не знае за измените. Првичниот проект на фонтаната, случајно или не, беше публикуван и во општинскиот информатор издаден пред локалните избори. Чаршијата зборува дека измените се извршени по сугестија на меѓународниот фактор, а во контекст на проблемот што го имаме со Грција.

И министерот за одбрана, Зоран Коњановски, неодамна изјави дека него лично во Брисел во седиштето на НАТО го прашувале дали вистина среде Битола се гради споменик на Филип Втори. Тој им појаснил дека е во чест на владетелот кој ја основал Хераклеја и дека нема друга заднина.

За јавноста во Битола, особено политичката, и натаму останува енигма колку пари ќе потроши Општината за градбата на споменикот. Градоначалникот повторува дека за финансиската конструкција ќе зборува откако споменикот ќе биде изграден во целост. Едно е јасно - дека Општината нема да го стопира проектот и покрај светската економска криза.

„Локалната власт предвидува само од буџетот на Општина Битола да потроши околу 250 илјади евра за Филип Втори. Ако на оваа сума се додадат и средствата кои градоначалникот ги најавува од разни донатори и спонзори, се доаѓа до сума пари за која сметаме дека е преголема и дека во оваа време можеше многу подобро да се искористи. Но, за Талески, како што самиот не' убедува како советници, ова не се многу пари“, вели Валентин Груевски, советник на либералдемократите во Битола.

Последните недели општината почесто го испробува механизмот на фонтаната, па доколку минувате низ Широк сокак, може да се случи да бидете восхитени од водоскоците што извираат во разни форми. Или, пак, воопшто да ги нема. Сепак, од Општината велат дека, и покрај незавршените работи, фонтаната ја ставиле во функција на задоволство на битолчани. Но, задоволството преку ден да уживате во кралскиот штит на фонтаната и водоскоците на оваа жешко сонце брзо ќе ви биде поматено. Општината ги откорна дрвјата за изградбата на споменикот, а и покрај ветувањата, не ги врати на плоштадот.

Споменичниот комплекс сосе целото партерно уредување зафаќа повеќе од 100 квадратни метри во строгиот центар на Битола. Филип Втори е прикажан како коњаник со прстот вперен во народот и ќе се гледа преку целата должина на Широк сокак. На постаментот на едната страна е мечот на владетелот, на другата штитот и заштитниот шлем, односно на една од страните венецот. Само споменикот се издига над 8 метри во височина. Штитот од фонтаната се подига, се спушта, се навалува на страните, а низ краците избиваат водотеци. Се' е поддржано од светлосни и аудиоефекти.

Кога Филип Втори ќе биде изваден од дворот на Општината и однесен на плоштадот во Битола, не може со сигурност да прецизира ниту градоначалникот Талески. Едно е сигурно, дека коњаникот и овој месец ќе остане под сенките во општинскиот двор.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=8D630E57BDBFA5468E6DC1DDC2A21BB4

Posted By: Zdravkovski
Date Posted: 13-Sep-2009 at 00:40
Момци прее кај фонтаната слушнав една музика која ми делуваше како античка.Така беше музичето со такви ефекти.Можи некој да ми кажи кај можам да ја најдам таа музика што ја пуштаат таму или да ми ја пушти? Фала

Print Page | Close Window