![]() |
![]() |
![]() |
Плоштад Филип Втори (Карпошово востание) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2930313233 41> |
Author | ||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Да... ама доле тој делот јас неможам да го направам... мислам на таговите... ваљда не ги правиш секој одделно... нешто embed.. незнам... а и сликите исто така... во thumbnail... мислам... можам... ама вака мислам дека е подобро...
Edited by FoSsiL - 23-May-2012 at 13:37 |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Енивеј, еве ја веста:
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
vidi, koj i spomenik da se stavese ke imase vrska so makedonija ![]() |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Мислам дека мислиш на Daily.mk. Сега баш проверив... ама не е прв тука втор... тоест не е ни важно... и така вестите хронолошки се поставуваат... таа што излегува најкасно таа е прва... Како и да е... може членот build.mk да се вклучи и да ја постира веста (особено сликите и илустрацијата за локациите) од порталот тука? Не сакам јас да чепкам... Edited by FoSsiL - 22-May-2012 at 23:30 |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
изворната вест на порталов е ставена прва на тиме.мк
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
„Александар“ има повеќе врска со „Македонија“ отколку „Филип“ што има врска со „Карпошово Востание“, тоа е се. |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
Filip777 ![]() Groupie ![]() Joined: 16-May-2012 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
ми се допага тоа што дискот, плочата е сразмерна и далеку помала од онаа на александар на која и треба или завршна лајсна или некаков посуптилен преод кон столбот
војниците подоле се надевам ке бидат иста пропорција како филип, ист пропуст по мене што не ми се допага кај александар, можеби ке беа подобри помалку но пропорционални војнцици * за цената што прашавте горе, кај александар имаме и коњ, и повеке и поделикатни елементи за изработка, накнадно не верувам дека ке биде истата фонтана и пумпи како кај александар, мозаикот исто така *не знам што сте се запнале за името, и кај александар плоштадот е македонија, а споменикот александар? карпош е на истиот плоштад малку подоле, баш убаво што плоштадот историски се врзува со него Edited by Filip777 - 22-May-2012 at 17:58 |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Кога веќе нема логика плоштадот да се вика така, можат барем кејот од таа страна да го крстат "Карпошово востание". Не сум сигурен дали кејот од двете страни би требало да има различни имиња, но зошто да не? Барем ќе биде пологично. А новиов плоштад нека го прекрстат. А како, незнам...
|
||
|
||
![]() |
||
Gjorgjiev Jr. ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Едно прашање - зашто плоштадот се вика Плоштад на Карпошово Востание а се поставува статуа на Филип, човек кој живеел скоро два милениума пред Карпош? (Проверив, од таа страна на Вардар бил Карпош обесен кога востанието било задушено)
А во врска со спомеников, мене искрено ми се допаѓа. Создава една убава целина со оној од спротива на Александар, иако не знам дали баш најубаво ќе се вклопат со просторот и дали сите оние мали споменици расфрлани околу нив ќе ја грдат оваа целина. Останува да се заврши па да видиме. Колку што паметам, цената на споменикот на Александар беше EUR 9 милиони. Цената на сиот овој комплекс околу споменикот на Филип е EUR 5 милиони, скоро двојно помалку, а има прилично повеќе елементи. Дали некој има повеќе информации за материјалите кои се употребени, целата изработка и слично? Edited by Gjorgjiev Jr. - 22-May-2012 at 15:39 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
antiuser е баниран поради лични вулгарни навреди...
@останатите, баталете историја... Edited by pbanks - 22-May-2012 at 14:34 |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Село гори, баба се чешла!
![]() |
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
Alex ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 17-Jun-2009 Location: Paris / Ohrid Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
(ФОТОГАЛЕРИЈА) Споменикот „Воин“ се издигна во Скопје
Споменикот, заедно со постаментот е висок 29 метри, а ќе има придружни скулптури и релјефи, како и фонтана. Според планот на општина Центар, пред споменикот „Воин“ ќе бидат направени три помали фонтани кои ќе бидат збогатени со длабоки релјефи излиени во бронза и мермер. Реконструкцијата на целиот плоштад, според најавите, ќе чини пет милиони евра. http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=4FBCF49B46FA3D4D8CC29FF8FABDE058 Edited by Alex - 22-May-2012 at 12:51 |
||
![]() |
||
Alex ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 17-Jun-2009 Location: Paris / Ohrid Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Споменикот што официјално е наречен “Воин“ денеска се издигна на
плоштадот Карпошово востание, пред зградата на Министерството за
транспорт и врски.
Тринаесетметарската скулптура е поставена на 16 метри висок постамент со придружни скулптури и релјефи, а околу ќе биде направена фонтана. Со поставувањето на овој споменик почнува целосна преобразба на оваа страна од Камениот мост, што треба да финишира до крајот на годината. Според планот на општина Центар, пред споменикот “Воин“ ќе бидат направени три помали фонтани кои ќе бидат збогатени со длабоки релјефи излиени во бронза и мермер на коишто ќе бидат претставени растенија што виреат на македонското поднебје како тутунот, магарешки трн, афион, папрат и др. На една од фонтаните ќе бидат поставени четири жени со своите синови во прегратка. Реконструкцијата на целиот плоштад ќе чини пет милиони евра и истиот ќе претставува уште едно место во главниот град кое што ќе привлекува туристи. Инаку зградата на Министерството за транспорт и врски ќе биде доградена со уште два ката и ќе доби селосно нова фасада. |
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
realno da zborime sigurno ne se spomenicite pricina zosto ne sakaat da vleze makedonija vo nato nitu vo eu, dokolu gresam togas ova e za vo monty python
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Каран е првиот митски крал на Македонија, не му е син на Пердика. Пердика е првиот крал кој е историски признат дека постоел. |
||
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Prevzemeno od Kajgana-forum.
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
![]() Edited by kultuzin - 22-May-2012 at 11:27 |
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
Пердика Први - првиот македонски крал;
Каран Први - син на Пердика Први и основач на македонското кралско семејство; ... и ред други, ги имаме доволно владетели за по една фонтана со споменик во секоја уличка, а не само за во секој парк и/или плоштад. Но со името на новиот споменик повеќе си удираме автогол отколку што му се лутиме на НАТО, исто како што си удривме автогол со Воинот на коњ, лично повеќе ми се допаѓаше името Татко на воинот на коњ, отколку официјалното име - Воин со придружни елементи. ![]() Edited by Dexter26 - 22-May-2012 at 11:20 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Имала Македонија кралеви, снабдени сме за до 2052, а? ![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Za sledniot Aminta a posle ce mu ja mislime ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2930313233 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |