build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Пешачки зони и паркови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Плоштад Филип Втори (Карпошово востание)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2930313233 41>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #601 Posted: 23-May-2012 at 13:36
Да... ама доле тој делот јас неможам да го направам... мислам на таговите... ваљда не ги правиш секој одделно... нешто embed.. незнам... а и сликите исто така... во thumbnail... мислам... можам... ама вака мислам дека е подобро...   

Edited by FoSsiL - 23-May-2012 at 13:37
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #602 Posted: 23-May-2012 at 13:33
Originally posted by FoSsiL

Како и да е... може членот build.mk да се вклучи и да ја постира веста (особено сликите и илустрацијата за локациите) од порталот тука? Не сакам јас да чепкам...
Не е неопходно build.mk да ја постира веста. Вестите на порталот како и секоја вест од било кој медиум може да ја постира било кој член на форумов... јас или ти или некој трет или некој четврт, сеедно.

Енивеј, еве ја веста:

Филип Втори поставен на плоштадот „Карпошово востание“

Бронзена скулптура на Филип Втори, висока околу 15 метри, денес беше поставена на 13-метарскиот постамент на плоштадот „Карпошово востание“, на просторот помеѓу црквата Свети Димитрија и зградата на Министерството за транспорт и врски. Скулптурата која официјално го носи името „Воин“ е изработена во леарницата „Гвастини“ од Виченца, Италија. Нејзин автор е Валентина Стевановска. Околу „Воинот“ се гради и монументална фонтана, а сето тоа е дел од проектот за уредување на плоштадот „Карпошово востание“, кој започна минатото лето и кој вклучува изградба на уште три фонтани со скулптури и длабоки релјефи во бронза и мермер. Според тогашните информации, целиот проект чини околу пет милиони евра, од кои три милиони за леење на скулптурите во Италија. Покрај ова, планирана е и реконструкција на објектот на Министерството за транспорт и врски.

Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II

Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II

#
Објавено на 22.05.2012 во категорија Вести.

Тагови: Бетон Скопје, Мал Ринг, Плоштад Карпошово востание, Плоштади, Скопје, Скопје 2014, Споменик на Филип Втори (пл. Карпошово востание), Споменици и скулптури

Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #603 Posted: 23-May-2012 at 10:15
Originally posted by alexgizh

„Александар“ има повеќе врска со „Македонија“ отколку „Филип“ што има врска со „Карпошово Востание“, тоа е се.

vidi, koj i spomenik da se stavese ke imase vrska so makedonija )))
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #604 Posted: 22-May-2012 at 23:20

Мислам дека мислиш на Daily.mk. Сега баш проверив... ама не е прв тука втор... тоест не е ни важно... и така вестите хронолошки се поставуваат... таа што излегува најкасно таа е прва...

Како и да е... може членот build.mk да се вклучи и да ја постира веста (особено сликите и илустрацијата за локациите) од порталот тука? Не сакам јас да чепкам...

Edited by FoSsiL - 22-May-2012 at 23:30
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #605 Posted: 22-May-2012 at 21:48
изворната вест на порталов е ставена прва на тиме.мк
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #606 Posted: 22-May-2012 at 18:11
Originally posted by Filip777

ми се допага тоа што дискот, плочата е сразмерна и далеку помала од онаа на александар на која и треба или завршна лајсна или некаков посуптилен преод кон столбот

војниците подоле се надевам ке бидат иста пропорција како филип, ист пропуст по мене што не ми се допага кај александар, можеби ке беа подобри помалку но пропорционални војнцици

* за цената што прашавте горе, кај александар имаме и коњ, и повеке и поделикатни елементи за изработка, накнадно не верувам дека ке биде истата фонтана и пумпи како кај александар, мозаикот исто така

*не знам што сте се запнале за името, и кај александар плоштадот е македонија, а споменикот александар? карпош е на истиот плоштад малку подоле, баш убаво што плоштадот историски се врзува со него

„Александар“ има повеќе врска со „Македонија“ отколку „Филип“ што има врска со „Карпошово Востание“, тоа е се.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
Filip777 View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Filip777 Quote  Post ReplyReply #607 Posted: 22-May-2012 at 17:57
ми се допага тоа што дискот, плочата е сразмерна и далеку помала од онаа на александар на која и треба или завршна лајсна или некаков посуптилен преод кон столбот

војниците подоле се надевам ке бидат иста пропорција како филип, ист пропуст по мене што не ми се допага кај александар, можеби ке беа подобри помалку но пропорционални војнцици

* за цената што прашавте горе, кај александар имаме и коњ, и повеке и поделикатни елементи за изработка, накнадно не верувам дека ке биде истата фонтана и пумпи како кај александар, мозаикот исто така

*не знам што сте се запнале за името, и кај александар плоштадот е македонија, а споменикот александар? карпош е на истиот плоштад малку подоле, баш убаво што плоштадот историски се врзува со него

Edited by Filip777 - 22-May-2012 at 17:58
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #608 Posted: 22-May-2012 at 15:58
Кога веќе нема логика плоштадот да се вика така, можат барем кејот од таа страна да го крстат "Карпошово востание". Не сум сигурен дали кејот од двете страни би требало да има различни имиња, но зошто да не? Барем ќе биде пологично. А новиов плоштад нека го прекрстат. А како, незнам...
Back to Top
Gjorgjiev Jr. View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Gjorgjiev Jr. Quote  Post ReplyReply #609 Posted: 22-May-2012 at 15:36
Едно прашање - зашто плоштадот се вика Плоштад на Карпошово Востание а се поставува статуа на Филип, човек кој живеел скоро два милениума пред Карпош? (Проверив, од таа страна на Вардар бил Карпош обесен кога востанието било задушено)

А во врска со спомеников, мене искрено ми се допаѓа. Создава една убава целина со оној од спротива на Александар, иако не знам дали баш најубаво ќе се вклопат со просторот и дали сите оние мали споменици расфрлани околу нив ќе ја грдат оваа целина. Останува да се заврши па да видиме.

Колку што паметам, цената на споменикот на Александар беше EUR 9 милиони. Цената на сиот овој комплекс околу споменикот на Филип е EUR 5 милиони, скоро двојно помалку, а има прилично повеќе елементи. Дали некој има повеќе информации за материјалите кои се употребени, целата изработка и слично?

Edited by Gjorgjiev Jr. - 22-May-2012 at 15:39
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #610 Posted: 22-May-2012 at 14:10
antiuser е баниран поради лични вулгарни навреди...

@останатите, баталете историја...

Edited by pbanks - 22-May-2012 at 14:34
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #611 Posted: 22-May-2012 at 13:26
Село гори, баба се чешла! Suicide
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Alex View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Alex Quote  Post ReplyReply #612 Posted: 22-May-2012 at 12:50

(ФОТОГАЛЕРИЈА) Споменикот „Воин“ се издигна во Скопје

Споменикот, заедно со постаментот е висок 29 метри, а ќе има придружни скулптури и релјефи, како и фонтана.

Според планот на општина Центар, пред споменикот „Воин“ ќе бидат направени три помали фонтани кои ќе бидат збогатени со длабоки релјефи излиени во бронза и мермер.

Реконструкцијата на целиот плоштад, според најавите, ќе чини пет милиони евра.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=4FBCF49B46FA3D4D8CC29FF8FABDE058

Edited by Alex - 22-May-2012 at 12:51
Back to Top
Alex View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Alex Quote  Post ReplyReply #613 Posted: 22-May-2012 at 12:16
Споменикот што официјално е наречен “Воин“ денеска се издигна на плоштадот Карпошово востание, пред зградата на Министерството за транспорт и врски.

1-00

Тринаесетметарската скулптура е поставена на 16 метри висок постамент со придружни скулптури и релјефи, а околу ќе биде направена фонтана.

2-5000

Со поставувањето на овој споменик почнува целосна преобразба на оваа страна од Камениот мост, што треба да финишира до крајот на годината. Според планот на општина Центар, пред споменикот “Воин“ ќе бидат направени три помали фонтани кои ќе бидат збогатени со длабоки релјефи излиени во бронза и мермер на коишто ќе бидат претставени растенија што виреат на македонското поднебје како тутунот, магарешки трн, афион, папрат и др.

3-5000

На една од фонтаните ќе бидат поставени четири жени со своите синови во прегратка.

Реконструкцијата на целиот плоштад ќе чини пет милиони евра и истиот ќе претставува уште едно место во главниот град кое што ќе привлекува туристи.

Инаку зградата на Министерството за транспорт и врски ќе биде доградена со уште два ката и ќе доби селосно нова фасада.

4-5000

5-5000

http://kurir.mk/makedonija/vesti/71791-FOTO-Voinot-se-izdigna-na-postamentot
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #614 Posted: 22-May-2012 at 12:06
realno da zborime sigurno ne se spomenicite pricina zosto ne sakaat da vleze makedonija vo nato nitu vo eu, dokolu gresam togas ova e za vo monty python
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #615 Posted: 22-May-2012 at 11:56
Originally posted by Dexter26

Пердика Први - првиот македонски крал;
Каран Први - син на Пердика Први и основач на македонското кралско семејство;

...

и ред други, ги имаме доволно владетели за по една фонтана со споменик во секоја уличка, а не само за во секој парк и/или плоштад.

Но со името на новиот споменик повеќе си удираме автогол отколку што му се лутиме на НАТО, исто како што си удривме автогол со Воинот на коњ, лично повеќе ми се допаѓаше името Татко на воинот на коњ, отколку официјалното име - Воин со придружни елементи. Bash 

Каран е првиот митски крал на Македонија, не му е син на Пердика. Пердика е првиот крал кој е историски признат дека постоел.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #616 Posted: 22-May-2012 at 11:28
Prevzemeno od Kajgana-forum.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #617 Posted: 22-May-2012 at 11:27

Edited by kultuzin - 22-May-2012 at 11:27
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #618 Posted: 22-May-2012 at 11:20
Пердика Први - првиот македонски крал;
Каран Први - син на Пердика Први и основач на македонското кралско семејство;

...

и ред други, ги имаме доволно владетели за по една фонтана со споменик во секоја уличка, а не само за во секој парк и/или плоштад.

Но со името на новиот споменик повеќе си удираме автогол отколку што му се лутиме на НАТО, исто како што си удривме автогол со Воинот на коњ, лично повеќе ми се допаѓаше името Татко на воинот на коњ, отколку официјалното име - Воин со придружни елементи. Bash 

Edited by Dexter26 - 22-May-2012 at 11:20
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #619 Posted: 22-May-2012 at 09:55
Originally posted by kultuzin

А што правиме за следниот самит... и следниот... и следниот...

Za sledniot Aminta a posle ce mu ja mislimeBig%20smile

Имала Македонија кралеви, снабдени сме за до 2052, а? Crazy
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #620 Posted: 22-May-2012 at 09:53

А што правиме за следниот самит... и следниот... и следниот...

Za sledniot Aminta a posle ce mu ja mislimeBig%20smile
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2930313233 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.242 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.