Author |
Topic Search Topic Options
|
Denko
Senior Member
Online Status: Offline
|
Quote Reply
#3781 Posted: 11-Jun-2013 at 18:01 |
Originally posted by totobobo
Originally posted by pbanks
Денко, никогаш не пишувам *онака* колку да се напише нешто, а како второ не сум експерт за Турбо-фолк за да компетентно разговарам на таа тема со тебе.
Но компетентно можам да ти кажам дека менувањето на *ОРГИНАЛИ* е напредна, прогресивана, уметнички издржана и национално оправдана идеа, ако тие оргинали се рестлови на едно архитектонско сивило и колективна безидејност. Незнам за кои објекти рониш крокодилски солзи, но досега се сменети фасадите на Пелистер и на уште две згради, во најава се промени на уште неколку фасади на згради и зградата на Мепсо. Ако се оваа фасадите чија што промена те чини несрекен, тогаш продолжи да патиш... | А тоа го заклучи кој и на основа на што? |
Јас и останатите 48,6% кои го подржуваат проектот, врз основа на сопствена перцепција. |
Znaci za ponatamu treba tebe i onie 48,6% da ve konsultiraat, a fakultetite i naukata da ja ukineme. Em ke bide pobrzo i efikasno, a bogami i poevtino.
|
 |
Tony Martin
Senior Member
|
Quote Reply
#3782 Posted: 11-Jun-2013 at 18:04 |
...едните Ние, ке уживаме во реализираниот проект, додека другите Вие ке патите и ќе го мразите Скопје 2014 целиот свој живот... |
Bravo, ajde uste nekoj za da lincot, koj go spomena nekoj, bide potpoln... Iako toa ne e nisto novo ovde, se preteruva, zatoa sto se dozvoluva napaganje na proektite, no ne i odbrana... Kakva ramnoteza e toa? Totobobo, da kazese nesto negativno za proektot sega ke bese zdrav i ziv i niedno vlakno na glavata nemase da ti fali...  Togas ke zboruvas pametno i se sto ke kazes ke ima smisla i ke bide pametno, duri i ismejuvanjeto... Razocaruvacki... No kako sto napisa, koj saka neka uziva, a koj ne saka neka go mrazi toa sto se gradi... I koj sega ke zivee srekno?
|
We shape our buildings; thereafter they shape us.
|
 |
kiriOK
Senior Member
|
Quote Reply
#3783 Posted: 11-Jun-2013 at 18:40 |
Искрено, често се шетам и уживам во плоштадите, почнувам да се чуствувам горд во својот град, бидејки ме исполнуваат новите градби со својата грандиозност и репрезентативност. Можеби некој споменик не би го ставил таму кај што е, но сето останато е неспоредливо со соц-реалистичкиот плоштад од минатото. |
Си требал да прошеташ и надвор од Македонија,мислам дека кога ќе шетнеш малце-не треба да одиш далеку,соседството ќе е доволно,сигурен сум дека ќе си го избистриш умот.
Не ме сфаќај погрешно,ти давам само пријателски совет.
И јас бев како тебе...кога шетав со таткоми во ГТЦ,мислев дека е најубавиот, најмодерен трговски центар во Европа,тоа беше кога имав 10 години.
Edited by kiriOK - 11-Jun-2013 at 18:45
|
 |
pbanks
Admin Group
|
Quote Reply
#3784 Posted: 11-Jun-2013 at 19:00 |
Originally posted by Tony Martin
...едните Ние, ке уживаме во реализираниот проект, додека другите Вие ке патите и ќе го мразите Скопје 2014 целиот свој живот... | Bravo, ajde uste nekoj za da lincot, koj go spomena nekoj, bide potpoln... Iako toa ne e nisto novo ovde, se preteruva, zatoa sto se dozvoluva napaganje na proektite, no ne i odbrana... Kakva ramnoteza e toa?Totobobo, da kazese nesto negativno za proektot sega ke bese zdrav i ziv i niedno vlakno na glavata nemase da ti fali... Togas ke zboruvas pametno i se sto ke kazes ke ima smisla i ke bide pametno, duri i ismejuvanjeto... Razocaruvacki... No kako sto napisa, koj saka neka uziva, a koj ne saka neka go mrazi toa sto se gradi... I koj sega ke zivee srekno?
|
Jas kolku sto gledam, nikogo ne mavame nitu so jajca nitu so jabolki. Za moja golema zal, nivoto i domasnoto vospituvanje ni e mnogu nad toa pa izigruvajki konstruktvnost doturkavme do tuka. A za sekoja dobronamerna zabeleska od koga pocna ovoj proekt dobivavme samo dupla doza inaet, zloba i demonstracija na sila.
|
 |
pbanks
Admin Group
|
Quote Reply
#3785 Posted: 11-Jun-2013 at 19:06 |
Јас и останатите 48,6% кои го подржуваат проектот, врз основа на сопствена перцепција. |
Tokmu taka. Ovaa prosta matematika gi napravi postoenjeto na naukata i obrazovanieto redundantni. Barem nekade se soglasuvame.
|
 |
Tony Martin
Senior Member
|
Quote Reply
#3786 Posted: 11-Jun-2013 at 19:14 |
So preteranite neprifakanja na se sto e novo i ponizuvacki ismejuvanja na site proekti od ova mesto, ne samo sto gubat na vaznost site dobronamerni zabeleski koi se se pomalku, tuku, se plasam, deka se pomalku ke bide svateno ozbilno se sto ke bide ovde napisano...
pbanks, mora da se promeni nesto, za da se slusa glasot na ovoj forum... Toe e moeto mislenje... koe sekako, ne mora da bide tocno...
Edited by Tony Martin - 11-Jun-2013 at 19:16
|
We shape our buildings; thereafter they shape us.
|
 |
totobobo
Senior Member
|
Quote Reply
#3787 Posted: 11-Jun-2013 at 19:18 |
Originally posted by kiriOK
Искрено, често се шетам и уживам во плоштадите, почнувам да се чуствувам горд во својот град, бидејки ме исполнуваат новите градби со својата грандиозност и репрезентативност. Можеби некој споменик не би го ставил таму кај што е, но сето останато е неспоредливо со соц-реалистичкиот плоштад од минатото. |
Си требал да прошеташ и надвор од Македонија,мислам дека кога ќе шетнеш малце-не треба да одиш далеку,соседството ќе е доволно,сигурен сум дека ќе си го избистриш умот.
Не ме сфаќај погрешно,ти давам само пријателски совет.
И јас бев како тебе...кога шетав со таткоми во ГТЦ,мислев дека е најубавиот,најмодерен трговски центар во Европа,тоа беше кога имав 10 години. |
Убаво што си се освестил кога си имал 11 години, и си ја избришал заблудата од кога си имал 10 години, си доживеал избистрување на умот како што велиш ти, пред да влезеш во пубертет. Веројатно и некои други освестени дека овој трговски по кој ти среќно си шетал не е најубавиот, најмодерен трговски центар во Европа, па одлучил да го смени, надгради, разубави. Ама баш ти и оста натите со избистрени умови хистерично се противите на проме ната на најубавиот, најмодерен трговски центар во Европа...
|
Interceptor design
|
 |
totobobo
Senior Member
|
Quote Reply
#3788 Posted: 11-Jun-2013 at 19:23 |
Tokmu taka. Ovaa prosta matematika gi napravi postoenjeto na naukata i obrazovanieto redundantni. Barem nekade se soglasuvame. |
А зошто мислиш дека во овие 48,6%, нема стручни, образовани и научно потковани луѓе. Зошто оста натите да се елита, а овие дно, зошто да не е обратно. Според мене подед накво се поделени и во двете групи (за и против) според образование, социјален статус, пол, старост...
|
Interceptor design
|
 |
totobobo
Senior Member
|
Quote Reply
#3789 Posted: 11-Jun-2013 at 19:34 |
Originally posted by Denko
Денко, никогаш не пишувам *онака* колку да се напише нешто, а како второ не сум експерт за Турбо-фолк за да компетентно разговарам на таа тема со тебе.
Но компетентно можам да ти кажам дека менувањето на *ОРГИНАЛИ* е напредна, прогресивана, уметнички издржана и национално оправдана идеа, ако тие оргинали се рестлови на едно архитектонско сивило и колективна безидејност. Незнам за кои објекти рониш крокодилски солзи, но досега се сменети фасадите на Пелистер и на уште две згради, во најава се промени на уште неколку фасади на згради и зградата на Мепсо. Ако се оваа фасадите чија што промена те чини несрекен, тогаш продолжи да патиш... | Menuvanjeto originali bilo napredna, progresivna umetnicka izdrzana ideja!? Uauu... otkrivme nesto novo vo umetnosta blagodarenie na tebe. Ti, covece da nema temperatura?
PS: Nuti ronam solzi, nitu patam. Samo ukazuvam sto cini a sto ne cini. Ako sakaat i piramida neka bapnat na plostadot. A ti prodolzi da zivees vo tvojot siromasen svet. Ti posakuvam mnogu zabava i prijatna gletka. |
Имам температура 36,7 целзусови. Сиромашен или не, мојот свет има исто право како и твојот *богат свет*, да кажува што чини, а што нечини, барем тука немаш ексклузивно право. Што е за тебе *орги нал*, нешто вечно, непроменливо, константно и недопирливо, апсолутно не е. Орги нал е и сечија куќа и стан, колкупати секој од нас го реновирал, доградувал и менувал својот орги нал, многу. Ама сега ти ке речеш не мешај баби и жаби, тоа биле индивидуални а овие биле бесценети, а истовремено скапани и руинирани социјалистички творби, и како такви се заштитени самите по себе и од такви како тебе...
|
Interceptor design
|
 |
Denko
Senior Member
|
Quote Reply
#3790 Posted: 11-Jun-2013 at 19:55 |
Но компетентно можам да ти кажам дека менувањето на *ОРГИНАЛИ* е напредна, прогресивана, уметнички издржана и национално оправдана идеа, ако тие оргинали се рестлови на едно архитектонско сивило и колективна безидејност. Незнам за кои објекти рониш крокодилски солзи, но досега се сменети фасадите на Пелистер и на уште две згради, во најава се промени на уште неколку фасади на згради и зградата на Мепсо. Ако се оваа фасадите чија што промена те чини несрекен, тогаш продолжи да патиш... | Menuvanjeto originali bilo napredna, progresivna umetnicka izdrzana ideja!? Uauu... otkrivme nesto novo vo umetnosta blagodarenie na tebe. Ti, covece da nema temperatura?
PS: Nuti ronam solzi, nitu patam. Samo ukazuvam sto cini a sto ne cini. Ako sakaat i piramida neka bapnat na plostadot. A ti prodolzi da zivees vo tvojot siromasen svet. Ti posakuvam mnogu zabava i prijatna gletka. |
Имам температура 36,7 целзусови. Сиромашен или не, мојот свет има исто право како и твојот *богат свет*, да кажува што чини, а што нечини, барем тука немаш ексклузивно право. Што е за тебе *оргинал*, нешто вечно, непроменливо, константно и недопирливо, апсолутно не е. Оргинал е и сечија куќа и стан, колкупати секој од нас го реновирал, доградувал и менувал својот оргинал, многу. Ама сега ти ке речеш не мешај баби и жаби, тоа биле индивидуални а овие биле бесценети, а истовремено скапани и руинирани социјалистички творби, и како такви се заштитени самите по себе и од такви како тебе... |
Ah breee... da znaes kolku raboti ti se nejasni nema da cepnes tastatura. No ne znaes. Original ne se menuva kako ke ti tekne, tuku spored strogi pravila. Ne deka kaj nas nema pravila, no najcesto tie se prekrsuvaat ili tolkuvaat kako im odgovara na moknite. Zatoa nasite zdradi i kuki izgledaat kako osakateni... Koj sto si sonil si dogradil, zagradil, prosiril... I dobro ti velat, prosetaj malku nadvor, pa posle komentiraj. Inaku bi te prasal, sto podrazbiras ti pod poimot "socijalisticki tvorbi". Bas me interesira.
|
 |
kenzo_fan
Senior Member
|
Quote Reply
#3791 Posted: 11-Jun-2013 at 21:02 |
Искрено, често се шетам и уживам во плоштадите, почнувам да се чуствувам горд во својот град, бидејки ме исполнуваат новите градби со својата грандиозност и репрезентативност. |
Чега се паметан стиди, будала се поноси. Цела наука на светов да ја ангажираме нема лек за тоа. Разговор со таквите како тебе е излишен. Да ви кажат од централа да се фрлите во Вардар тоа и ќе го направите како што по директива сте горди на најголемиот срам кој некогаш го задесил градов. Се понашате како сељак во тренерки и папучи кој гордо паркира БМВ на сред Партизанска со рокната Цеца до даска, блокира сообраќај а мисли му завидуваат на појавата и успешноста. Каква форумска дискусија, генетски инженеринг е немоќен пред пред вас. Уживајте во илузијате дека јадете кавијар а не помија.
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
 |
totobobo
Senior Member
|
Quote Reply
#3792 Posted: 11-Jun-2013 at 21:15 |
Имам температура 36,7 целзусови. Сиромашен или не, мојот свет има исто право како и твојот *богат свет*, да кажува што чини, а што нечини, барем тука немаш ексклузивно право. Што е за тебе *оргинал*, нешто вечно, непроменливо, константно и недопирливо, апсолутно не е. Оргинал е и сечија куќа и стан, колкупати секој од нас го реновирал, доградувал и менувал својот оргинал, многу. Ама сега ти ке речеш не мешај баби и жаби, тоа биле индивидуални а овие биле бесценети, а истовремено скапани и руинирани социјалистички творби, и како такви се заштитени самите по себе и од такви како тебе... | Ah breee... da znaes kolku raboti ti se nejasni nema da cepnes tastatura. No ne znaes. Original ne se menuva kako ke ti tekne, tuku spored strogi pravila. Ne deka kaj nas nema pravila, no najcesto tie se prekrsuvaat ili tolkuvaat kako im odgovara na moknite. Zatoa nasite zdradi i kuki izgledaat kako osakateni... Koj sto si sonil si dogradil, zagradil, prosiril... I dobro ti velat, prosetaj malku nadvor, pa posle komentiraj. Inaku bi te prasal, sto podrazbiras ti pod poimot "socijalisticki tvorbi". Bas me interesira. |
А јас би те прашал, што подразбираш под надвор, бидејки надвор е и Тиранскиот плоштад, тебе милуван по архитектура, бидејки личеше на нашиот, ако на тоа мислиш, таму не сум бил.
|
Interceptor design
|
 |
totobobo
Senior Member
|
Quote Reply
#3793 Posted: 11-Jun-2013 at 21:28 |
Originally posted by kenzo_fan
Искрено, често се шетам и уживам во плоштадите, почнувам да се чуствувам горд во својот град, бидејки ме исполнуваат новите градби со својата грандиозност и репрезентативност. |
Чега се паметан стиди, будала се поноси. Цела наука на светов да ја ангажираме нема лек за тоа. Разговор со таквите како тебе е излишен. Да ви кажат од централа да се фрлите во Вардар тоа и ќе го направите како што по директива сте горди на најголемиот срам кој некогаш го задесил градов. Се понашате како сељак во тренерки и папучи кој гордо паркира БМВ на сред Партизанска со рокната Цеца до даска, блокира сообраќај а мисли му завидуваат на појавата и успешноста. Каква форумска дискусија, генетски инженеринг е немоќен пред пред вас. Уживајте во илузијате дека јадете кавијар а не помија. |
Што би рекол Мирко Ковач, САМО БУДАЛА ЈЕ ЗАДОВОЉНА СОБОМ. Така и ти остани си задоволен од својата ограниченост во имаги нарниот микрокосмос, кој си го создал како резултат на опсед натоста со илузионистичките дострели на твојата догма. Верувајки во *Централи*, си ја храниш сит ната душа, а навредувајки ги другите си го храниш своето мизерно его.
|
Interceptor design
|
 |
mackomk
Senior Member
|
Quote Reply
#3794 Posted: 11-Jun-2013 at 21:41 |
Originally posted by kenzo_fan
Чега се паметан стиди, будала се поноси. Цела наука на светов да ја ангажираме нема лек за тоа. Разговор со таквите како тебе е излишен. Да ви кажат од централа да се фрлите во Вардар тоа и ќе го направите како што по директива сте горди на најголемиот срам кој некогаш го задесил градов. Се понашате како сељак во тренерки и папучи кој гордо паркира БМВ на сред Партизанска со рокната Цеца до даска, блокира сообраќај а мисли му завидуваат на појавата и успешноста. Каква форумска дискусија, генетски инженеринг е немоќен пред пред вас. Уживајте во илузијате дека јадете кавијар а не помија. |
Се собрале градски фаци на форумов...
|
 |
pbanks
Admin Group
|
Quote Reply
#3795 Posted: 11-Jun-2013 at 22:39 |
Originally posted by Tony Martin
So preteranite neprifakanja na se sto e novo i ponizuvacki ismejuvanja na site proekti od ova mesto, ne samo sto gubat na vaznost site dobronamerni zabeleski koi se se pomalku, tuku, se plasam, deka se pomalku ke bide svateno ozbilno se sto ke bide ovde napisano...
pbanks, mora da se promeni nesto, za da se slusa glasot na ovoj forum... Toe e moeto mislenje... koe sekako, ne mora da bide tocno...
|
Тони. Објективноста неможе да ја градиме „рамковно“ односно неможе ставовите да ги балансираме по клуч па да постојат категории како „претерани неприфаќања“. Кога нешто е добро, треба да го пофалиме, кога нешто е лошо да го искудиме без ограничувања, без страв дека некој ќе не стави во партиски калап, без страв дека некој „погрешно ќе не разбере“ итн. Тој патолошки отпор кон критика кај Македонецот, таа надува на (а шуплива) самодоверба која во моментов се турка како антипод на нашата „безкичменост“ ( навод на, но до некаде голема мерка и точ на) од ми натото едноставно не е решение, тоа се амплитуди типични за некој пубертетлија а не за зрела нација и држава. Поентата ми е, критиките не се тука за да омаловажат нечиво дело или труд, туку да бидат коректор, низ дискусија да дојдеме до подобри решенија. Твојот пост ми делува добро намерен, и ти ја разбирам поентата, јас истотака преферирам да ги гледам работите пред се низ позитив на призма, но некоеи работи дотурка предалеку. ГТЦ, МНТ, Градски Ѕид, ЕВН, Влада.... тоа се многу битни референтни точки кои не смеат да се сквер нават на начин на кој тоа се прави. Многу лесно СК2014 можеше да биде проект кој ќе го сакаа 80-90% луѓе, само доколку тоа дојдеше како некоја логичка надоградба на центарот (макар тоа било и во т.н. „барок“) и се пристапеше со почит кон сите негови градителски периоди. Вака, очигледно се прави град само за тие 48% на тотобобо, но и тоа не е доволно па типови како него ни се ситат на нас „лузерите“ редовно демонстрирајќи сила на овој или оној начин.
|
 |
Denko
Senior Member
|
Quote Reply
#3796 Posted: 11-Jun-2013 at 22:39 |
Имам температура 36,7 целзусови. Сиромашен или не, мојот свет има исто право како и твојот *богат свет*, да кажува што чини, а што нечини, барем тука немаш ексклузивно право. Што е за тебе *оргинал*, нешто вечно, непроменливо, константно и недопирливо, апсолутно не е. Оргинал е и сечија куќа и стан, колкупати секој од нас го реновирал, доградувал и менувал својот оргинал, многу. Ама сега ти ке речеш не мешај баби и жаби, тоа биле индивидуални а овие биле бесценети, а истовремено скапани и руинирани социјалистички творби, и како такви се заштитени самите по себе и од такви како тебе... | Ah breee... da znaes kolku raboti ti se nejasni nema da cepnes tastatura. No ne znaes. Original ne se menuva kako ke ti tekne, tuku spored strogi pravila. Ne deka kaj nas nema pravila, no najcesto tie se prekrsuvaat ili tolkuvaat kako im odgovara na moknite. Zatoa nasite zdradi i kuki izgledaat kako osakateni... Koj sto si sonil si dogradil, zagradil, prosiril... I dobro ti velat, prosetaj malku nadvor, pa posle komentiraj. Inaku bi te prasal, sto podrazbiras ti pod poimot "socijalisticki tvorbi". Bas me interesira. |
А јас би те прашал, што подразбираш под надвор, бидејки надвор е и Тиранскиот плоштад, тебе милуван по архитектура, бидејки личеше на нашиот, ако на тоа мислиш, таму не сум бил. |
Ne, mislev na Vranjanskiot. Ti si daleku od nivo na edna normalna izdrzana debata. Samo baras koj e protiv i koj za. Ne razbiras osnovni raboti i celta odve ti e da stvaras "guzva" i "zakacki". Nemoj da mislis deka temata za tvoe baniranje slucajno se otvori.
|
 |
pbanks
Admin Group
|
Quote Reply
#3797 Posted: 11-Jun-2013 at 22:59 |
А зошто мислиш дека во овие 48,6%, нема стручни, образовани и научно потковани луѓе. Зошто останатите да се елита, а овие дно, зошто да не е обратно. Според мене подеднакво се поделени и во двете групи (за и против) според образование, социјален статус, пол, старост... |
Нез нам за кои групи мислиш. Ако мислиш на политичките групи, веројатно си во право право во најголема мерка ако не и целосно. Но вистинските образовани луѓе, вистинските интелектуалци и експерти најчесто се вон тие групации и комплетно се марги нализирани во нашето општество. Партиите (барем во Македонија, но немам особено повисоко мислење ниту генерално) се обични конгломерати на лузери, безработници и безрбетници кои не би можеле да преживеат во вистинскиот свет и единствен начин за егзистенција е некој друг да ги плаќа. Тоа е таа „сигур на работа“, македонскиот сон како феномен кој се пренесува од колено на колено со што докажува дека не бил спремен да се раздели од социјализмот туку очигледно бил принуден на тоа (како првиот, така вториот...) Неможе да се правиме луди со протоколарни дискусии, живееме во глобално село и многу добро се з нае кои се вистинските начини да се истурка еден толку комплексен проект како СК2014, одам на дефинирани во многу поразвиени општества. Нашите интелектуалци беа апсолутно исклучени од тој процес.
|
 |
kultuzin
Senior Member
|
Quote Reply
#3798 Posted: 11-Jun-2013 at 23:00 |
Многу лесно СК2014 можеше да биде проект кој ќе го сакаа 80-90% луѓе, само доколку тоа дојдеше како некоја логичка надоградба на центарот (макар тоа било и во т.н. „барок“) и се пристапеше со почит кон сите негови градителски периоди. |
Ова реченица е многу точна. Навистина малку фалеше Скопје 2014 да биде одличен проект. Дури и првичната визуализација според мене беше позитивна и како таква најверојатно ќе беше прифатена од повеќето граѓани. Подршката на овој проект почна драстично да опаѓа откога работите целосно излегоа од контрола, читај Барокна Влада, Барок ГТЦ, уште неколку маркички како оние околу Хотелот Бристол и оние околу МНТ, спомениците кои почнаа да изникнуват како печурки после дожд , без никаква логична или естетска лоцираност, тркалото, каруселот, сплавовите, плажите, споменикот на Мајка Тереза, Шпанските Скали...навистина премногу проекти кои навистина никому не беа потребни....
|
 |
totobobo
Senior Member
|
Quote Reply
#3799 Posted: 11-Jun-2013 at 23:01 |
А јас би те прашал, што подразбираш под надвор, бидејки надвор е и Тиранскиот плоштад, тебе милуван по архитектура, бидејки личеше на нашиот, ако на тоа мислиш, таму не сум бил. | Ne, mislev na Vranjanskiot. Ti si daleku od nivo na edna normalna izdrzana debata. Samo baras koj e protiv i koj za. Ne razbiras osnovni raboti i celta odve ti e da stvaras "guzva" i "zakacki". Nemoj da mislis deka temata za tvoe baniranje slucajno se otvori. |
Ха ха ха, ја не барам ниту за ниту против, јас си пишувам мислења, вие ми реплицирате, жестоко, со навреди, во недостаток на аргументи. Ама ако, не ми пречи ни тоа, секој си има свое ниво на комуникација. Ако моите ставови некого го излудуваат, тоа е негов проблем, не мој, мене ничии ставови не ми пречат, колку и да не се согласувам со нив.
|
Interceptor design
|
 |
kultuzin
Senior Member
|
Quote Reply
#3800 Posted: 11-Jun-2013 at 23:04 |
А зошто мислиш дека во овие 48,6%, нема стручни, образовани и научно потковани луѓе. Зошто останатите да се елита, а овие дно, зошто да не е обратно. Според мене подеднакво се поделени и во двете групи (за и против) според образование, социјален статус, пол, старост... |
Ме интересира твоето подетално мислење за овој проект. Дали буквално СЕ ти се допаѓа? Или има работи за кои мислиш дека не требале и не требаат да се реализират и работи кои можеле подобро да се реализират??? Однапред благодарам.
|
 |