build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5960616263 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1201 Posted: 22-Feb-2011 at 20:04
Originally posted by UrbanFreak

Бидејќи барем 3 пати годишно имам посетители (деловни партнери, роднини, пријатели) од целиот свет, можам да ти кажам дека најмногу се импресионирани од нашит автентични градби. Пред се Турска чаршија, со ановите, амамите, Св. Спас и џамиите, Камениот мост но нема кој не прашал за грандиозната зграда на Поштата, која ни се допаѓала или не сепак е сведок на една градителска епоха низ светот. Никој, ама баш никој не ја ни погледнал Ристиќева палата, од проста причина што не е ништо важно од тој стил во глобални рамки. Затоа хипотезите дека градиме нешто наше, убаво, автохтоно паѓаат во вода. Градиме, да, но според мене Дизниленд. И за жал тоа нема ти и заслепените приврзаници на проектов да го видат, туку нашите деца и внуци, кои ќе пцујат по нас, исто како што сега ги пцуеме предците за зградите над ГТЦ.

ЕДИТ:
И да симбол на плоштадот и воопшто на Скопје е Камениот Мост. Симбол кој има далеку повеќе историја, специфика и значење од било какви театри и офицерски домови градени во 1924 година. За жал овој симбол нема ни да се гледа од мостовите кај Холидеј ИН и Гоце Делчев поради залепените ниски пешачки мостови преполни со инстант споменици од „познати“ Скопјани. Историја не се гради преку ноќ, а за среќа ние ја имаме во изобилство само кој да ја искористи.
алал да ти е за ова урбан Applause
сите забораваат дека објекти од оваков стил има во секоја земја и странците се најмалку заинтересирани за таквите објекти, токму поради тоа што кај нив се секојдневие, и сакале или не, обележја на градот се тие што ги наброја и уште многу други, без разлика на кој стил припаѓаат, или од кого се изградени, сите се обележја на своето време и мораме да си ги почитуваме како архитектура
во спротивно, ние сето ова го забораваме и мислиме дека нешто ќе се докажеме ако го изградиме тоа што го имало во Лондон, Париз или било кој град, ова за мене е најголем срам
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1202 Posted: 22-Feb-2011 at 20:08
Забеган, тоа е моето мислење. Нека не биде со барок згради, ама кога веќе ги прават што треба да направиме, колективно да идеме да ги рушиме? Сакам цел град да е ко зградата на Т-Хоме, Хипериум, Соравија и сл., ама такви си градат приватни инвеститори, а ови си ги прави владата, за што нема оправдување, затоа што тоа се мои, твои, народни пари. Ама едноставно ако гледам од аспект на развој и на другиот дел на Вардар ок е да си гради, затоа и не сум некој апсолутен противник на проектов. Затоа реков, сите ги бараа тие две градби и цената на тоа беше еден ваков проект. Јасно е каква е историјата на тие градови со мешавина од стилови, ама кога ск нема голема историја, мое мислење, тогаш се најде некој паметен да му ја измисли. Историја на Скопје е маџир маало, дебар маало, старо маало и турска чаршија. Со Чаршијата е и ок, па во недостиг на гордеење со нашиот град некој дојде до идеја да му измисли историја. Додека има овци, ќе има и волна. Можда ќе искочи и квалитетна волната, ама за тоа ќе чекаме многу години.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1203 Posted: 22-Feb-2011 at 20:14
Originally posted by LouReed

Koj Urbanisticki Arhitektonski plan imal Nashville ? Nikakov

Amerika e gradena vo poslednite 100 godini, a toa sto Skopje ne bilo cepnato 30 godini neznaci deka treba da se izgradi sega nekakov futuristicki grad.
Ima mesto i za toa ama jas mislam deka za administrativni objekti od ovoj karakter ova e eden od podobrite planovi, a toa sto na tebe ova ne ti se dobagja e tvoe mislenje kako sto i jas si imam moe mislenje.
Najgolem problem sto gledam so proektov ke bide odrzuvanjeto na objektite od koga ke bidat izgradeni, nesto sto doesga Skopje i Makedonija imaat mnogu losa navika ...

Zabegan, gi navedov primerite zatoa sto nekoi lugje tvrdat deka neoklasicen stil e mrtov i nikoj normalen veke ne go upotrebva, sto e pogresno, a ako tebe ova te nervira ne go citaj.
Poentata mi bese deka ovoj stil e pristoen za za objekti so vakvi primeni koe sto moze da se vidi niz cel svet.
Kako sto nekoj spomna porano, ima privatni investitori koi sto mozat da gi ulozat svoite pari vo gradenje na po moderni proekti.
јас сеуште не видов каква врска има тоа што Скопје немало ништо изградено во тек од 30 години со СК2014 Question
и што е со одбраната мое мислење, твое мислење? никој не го оспорува искажувањето на твоето мислење, туку се дебатира за тоа колку е тоа точно и реално, како инаку ќе се развие дискусија???

и мислам дека сеуште постои недоразбирање во фразата „изумрен стил“, тоа што некој гради објекти во тој стил, не значи дека истиот сеуште опстојува како модерен, туку само се искористуваат негови карактеристики! многу јасно е дека неоклоасиката (не ти се сите наведени објекти неокласика патем) не е стил на 21 век, јас можам сега ако сакам да си градам град од земјени праисториски куќарки, но каде ја гледаме логиката во тоа?
и тоа дали ќе градат приватни инвеститори или државата, нема многу врска тука, всушност, грешка, има, баш приватен инвеститор може да си гради сопред свои вкусови, било какви да се не е битно, но кога гради државата, треба да гради наменски и според потребите, а не според вкусови и лични визии, тоа е проблем, кој по 100 пат го повторуваме
и повторно, ќе го повторам тоа што му го кажав на N23, изгледот на објектот нема врска со неговата намена
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1204 Posted: 22-Feb-2011 at 20:18
Па напишав дека објектите се од висок административен и културен карактер ( имаш театар, музеј на борба, археолшки мизеј, суд, колонада на независност итн.) центарот станува нешто со кое секој скопјанин а и македонец ќе може да се гордее и идентификува па и ќе му биде чест да покани гостин и да го прошета низ центарот на градот. Покрај тоа се подигнува културната свест на граѓаните и се отвараат нови работни места. Левата страна и десната конечно ќе почнат да комуницираат помеѓу себе на едно ново ниво, двете страни на Вардар имаат некаква функција која е корисна за сите а воедно делува убаво и конечно наликува на европска метропола. И немора тука да цепидлачиме дали зградите до Темза т.е. нивната висина влегувала 6 пати во ширината на реката а кај Вардар не било баш така или незнам ти што, вие мислите дека сите тие градови се градени до милиметар точно според сите урбанистички мерки и регулативи...да да сигурно. Сакам да кажам, да беше толку лошо сите скопјани ќе беа против. Очигледно не е лошо, т.е. не е воопшто лошо.

Edited by HugoGoulding - 22-Feb-2011 at 20:24
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1205 Posted: 22-Feb-2011 at 20:24
Originally posted by N23

Забеган, тоа е моето мислење. Нека не биде со барок згради, ама кога веќе ги прават што треба да направиме, колективно да идеме да ги рушиме? Сакам цел град да е ко зградата на Т-Хоме, Хипериум, Соравија и сл., ама такви си градат приватни инвеститори, а ови си ги прави владата, за што нема оправдување, затоа што тоа се мои, твои, народни пари. Ама едноставно ако гледам од аспект на развој и на другиот дел на Вардар ок е да си гради, затоа и не сум некој апсолутен противник на проектов. Затоа реков, сите ги бараа тие две градби и цената на тоа беше еден ваков проект. Јасно е каква е историјата на тие градови со мешавина од стилови, ама кога ск нема голема историја, мое мислење, тогаш се најде некој паметен да му ја измисли. Историја на Скопје е маџир маало, дебар маало, старо маало и турска чаршија. Со Чаршијата е и ок, па во недостиг на гордеење со нашиот град некој дојде до идеја да му измисли историја. Додека има овци, ќе има и волна. Можда ќе искочи и квалитетна волната, ама за тоа ќе чекаме многу години.
една од идеите од кои потекнува планов е тоа да се заборави одреден град и да се создаде нов, со таа цел според мене, поубаво е да го срушат цел и да изградат нов, а не да ми прават бучкуриш од центарот
и јас не сум противник на тоа што се градело на таа страна наВардар и верувам дека никој не е, ама не се гради тоа што требаше да се згради, просторот и средствата потрошени имаа поголем потенцијал за нешто друго, што се прокоцка
од каде па сега тоа дека Скопје немало голема историја и дека треба да му монтираме вештачка, тоа мислење е наменето за овците кои ти ги спомна
и каков е таков е, Скопје си е град со сопствена историја и архитектура, на кој не му се допаѓа, нека ќути, вака само лечи комплекси врз градот и не разбира дека му штети всушност
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1206 Posted: 22-Feb-2011 at 20:34
Originally posted by HugoGoulding

Па напишав дека објектите се од висок административен и културен карактер ( имаш театар, музеј на борба, археолшки мизеј, суд, колонада на независност итн.) центарот станува нешто со кое секој скопјанин а и македонец ќе може да се гордее и идентификува па и ќе му биде чест да покани гостин и да го прошета низ центарот на градот. Покрај тоа се подигнува културната свест на граѓаните и се отвараат нови работни места. Левата страна и десната конечно ќе почнат да комуницираат помеѓу себе на едно ново ниво, двете страни на Вардар имаат некаква функција која е корисна за сите а воедно делува убаво и конечно наликува на европска метропола. И немора тука да цепидлачиме дали зградите до Темза т.е. нивната висина влегувала 6 пати во ширината на реката а кај Вардар не било баш така или незнам ти што, вие мислите дека сите тие градови се градени до милиметар точно според сите урбанистички мерки и регулативи...да да сигурно. Сакам да кажам, да беше толку лошо сите скопјани ќе беа против. Очигледно не е лошо, т.е. не е воопшто лошо.

е ова е баш мислење што воопшто не треба да се поставува во дискусија за планов, а сепак, на повеќето поддржувачи им е основен коментар
коментари во стил:
1. „Порано не се гордеевме, сега ќе се гордееме, ќе ни биде чест и т.н.“ - ова го искоментирав во контекст на коментарот на урбанфрик, прочитај го повторно и ќе ти стане јасно
2. „Се подигнува културата на граѓаните“ - баш напротив, им се наметнува лажна и се рекетира вистинската
3. „се отвораат работни места“ - каква врска има ова со планот? работни места ќе се отвореа без разлика какви објекти ќе се изградеа
4. „Левата и десната страна ќе комуницираат“ - баш ме интересира, кај ги виде да комуницираат?
5. „Не мора да цепидлачиме“ - ова мислам дека е најдобро LOL за ова, навистина LOL
6. „Граѓаните го поддржувале, па тоа значи дека е добро“ - и ова е навистина смешно, особено кога 80% од граѓаните појма си немаат од архитектура и урбаницзам, мислењата им се засновани на неписмени медиуми  и се главно со политички и економски побуди

За сето ова едно големо не, дај најдете си некој нов коментар, овие веќе станаа ептен излишни Dump

Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #1207 Posted: 22-Feb-2011 at 20:37
Originally posted by zabegan

јас сеуште не видов каква врска има тоа што Скопје немало ништо изградено во тек од 30 години со СК2014 Question
и што е со одбраната мое мислење, твое мислење?

Ima vrska, zatoa sto to vo toj period koga trebalo da se gradi vo Makedonija, zemjata bila ili okupirana ili pak bila vo nekakva urbanisticka stagnacija.
I sega zatoa sto togas Skopje te gi dobilo ovie neo-klasicni objekti, spored tebe toa znaci deka sega vo opsto ne ni treba da se cepka ovoj stil....

никој не го оспорува искажувањето на твоето мислење, туку се дебатира за тоа колку е тоа точно и реално, како инаку ќе се развие дискусија???

Vo pravo si, i poradi toa ja prodolzuvam diskusijata, zatoa sto mislam deka tvoeto mislenje i ne e tolku realno.

и мислам дека сеуште постои недоразбирање во фразата „изумрен стил“, тоа што некој гради објекти во тој стил, не значи дека истиот сеуште опстојува како модерен, туку само се искористуваат негови карактеристики! многу јасно е дека неоклоасиката (не ти се сите наведени објекти неокласика патем) не е стил на 21 век, јас можам сега ако сакам да си градам град од земјени праисториски куќарки, но каде ја гледаме логиката во тоа?

Logikata e vo toa sto ovie se administrativno/kulturni objekti: Muzei, Sudovi, itn... i za vakvi objekti ovoj stil e mnogu po pristoen.

и тоа дали ќе градат приватни инвеститори или државата, нема многу врска тука, всушност, грешка, има, баш приватен инвеститор може да си гради сопред свои вкусови, било какви да се не е битно, но кога гради државата, треба да гради наменски и според потребите, а не според вкусови и лични визии, тоа е проблем, кој по 100 пат го повторуваме

Vo pravi si, ovde nikoj ne gradi nesto samo zatoa sto mu padnalo na pamet deka saka vakvi zgradi da ima. Kako sto kazavme porano, da ne cepidlacime, trudovite bile izlozeni i kako takvi se prifateni od poveketo ziteli na Skopje.
Ima nekoi raboti so koi ne se soglasuvam, kako na primier, panoramskoto trkalo, fontanite vo vardar, i prioritetot so koj sto se gradat objektite. Mislam deka po konstruktivno za gradot i zitelite ke bese da se popravi soobrakajnata linija i patnata infrastruktura pred i da se pocne so gradenjeto na ovie objekti... ali toa e toa, proektot e zapocnat...

и повторно, ќе го повторам тоа што му го кажав на N23, изгледот на објектот нема врска со неговата намена

Tuka vo opsto ne se soglasuvam so tebe. Izgledot na objektot se sovpagja super so negovata namena.
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1208 Posted: 22-Feb-2011 at 20:42
1.Ќе се гордееме, точно. Скопје беше мизерија претходно
2. Која рекетирана вистина???? Ти си целиот LOL, театарот, музејот на ВМРО, Архелошкиот музеј, спомениците на хероите, тоа за тебе е лага ??
3.Се отвараат работни места бидејќи објектите се од таков карактер. Не се објекти за домување на тоа мислев
4.Левата и десната страна ќе комуницираат со тоа што јас конечно ќе имам причина да поминам преку мост ( било камени, или сега овие новиве) за да се упатам кон театар, музеј итн. а не кон таа фамозна стара чаршија што е изградена во време на турско ропство и асоцира на на време во кое македонскиот народ немал свое право.
5.Не мора да цепидлачиме - во Скопје и Македонија има мал милион објекти што се градат или веќе се изградени што во споредба со нив овие од Ск2014 изгледаат како излезени од рајот ама за нив никој не искочил да се буни, да плука на авторите или да го пцуе ДУП.
6.Во градов не живеат само архитекти и урбанисти и не значи ако тебе не ти се свиѓа а ти си архитект а на некој обичен граѓанин му се свиѓа а он е не е дека по тебе сите треба да одиме.

И не потценувај туѓи мислења затоа што твоите коментари ми се мене еднакво смешни.Dump

Edited by HugoGoulding - 22-Feb-2011 at 20:44
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1209 Posted: 22-Feb-2011 at 20:46
Previous
јас не знам од каде ви е тезата дека овој стил бил најприкладен за музеј или администрација Question   и тоа всушност сакав да го кажам кога кажав дека стилот нема врска со намената, дека не мора да биде одреден стил, тука нема правила, а не дека неокласиката или барокот или што и да е нема врска со музеи и административни згради
и нема тука „како што кажавме порано“, само што кажав дека не чини таквото мислење засновано на мислењето на народот и дека не требало да се цепидлачи, поради очигледни причини кои се наведени не само од мене

и сеуште не ми се јасни тие 30 години Question
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #1210 Posted: 22-Feb-2011 at 20:50
zabegan брат, не се труди за џабе, гледаш дека попаметниот попушта, затоа ако прелисташ низ дискусијата ќе видиш како сите чии ставови се поткрепени со аргументи престанаа да коментираат пред месеци.

Сакам еден аргумент да дадете вие другите, еден единствен што има макар и минимално значење.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1211 Posted: 22-Feb-2011 at 20:53
Originally posted by HugoGoulding

1.Ќе се гордееме, точно. Скопје беше мизерија претходно
2. Која рекетирана вистина???? Ти си целиот LOL, театарот, музејот на ВМРО, Архелошкиот музеј, спомениците на хероите, тоа за тебе е лага ??
3.Се отвараат работни места бидејќи објектите се од таков карактер. Не се објекти за домување на тоа мислев
4.Левата и десната страна ќе комуницираат со тоа што јас конечно ќе имам причина да поминам преку мост ( било камени, или сега овие новиве) за да се упатам кон театар, музеј итн. а не кон таа фамозна стара чаршија што е изградена во време на турско ропство и асоцира на на време во кое македонскиот народ немал свое право.
5.Не мора да цепидлачиме - во Скопје и Македонија има мал милион објекти што се градат или веќе се изградени што во споредба со нив овие од Ск2014 изгледаат како излезени од рајот ама за нив никој не искочил да се буни, да плука на авторите или да го пцуе ДУП.
6.Во градов не живеат само архитекти и урбанисти и не значи ако тебе не ти се свиѓа а ти си архитект а на некој обичен граѓанин му се свиѓа а он е не е дека по тебе сите треба да одиме.

И не потценувај туѓи мислења затоа што твоите коментари ми се мене еднакво смешни.Dump

Абе човек, да не должам многу, пролистај ја темава неколку пати и ќе ти стане јасно за што зборувам, не намеравам да се натегам со тебе, баш поради овој твој „силен“ аргумент бидејќи со такви „аргументи“ се натегам низ целава тема и веќе ми е смачено
треба да се срамиш со последниов коментар, некогаш кога ќе размислиш барем малку, ќе разбереш зошто

едит: ме копка да фатам да ти ги аанлизирам точкиве една по една, ама мислам дека не вреди бидејќи ти ќе ми решплицираш со истиот „аргумент“

Edited by zabegan - 22-Feb-2011 at 21:00
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1212 Posted: 22-Feb-2011 at 20:58
Originally posted by гитардемон

zabegan брат, не се труди за џабе, гледаш дека попаметниот попушта, затоа ако прелисташ низ дискусијата ќе видиш како сите чии ставови се поткрепени со аргументи престанаа да коментираат пред месеци.

Сакам еден аргумент да дадете вие другите, еден единствен што има макар и минимално значење.
баш и не сакам да попуштам, знам дека за џабе ќе се нервирам, ама баш поради попуштање и помирување со фактот дека си немоќен, ќе имаме уште многу Скопје 2014 во иднина, исто како што сме имале во минатото
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #1213 Posted: 22-Feb-2011 at 20:59

Jas mislam deka mnogu golem del od diskusijata tuka ide vo vlog na stilskiot element odnosno formata namesto povekje da se diskutira funkcionalniot aspekt. I mislam deka dosta chlenovi tuka iako na momenti se obiduvaat da go prikazhat deka ne se soglasuvaat so funkcionalniot element na celiot proekt dosta drugi chlenovi ne se ochigledno sposobni da go sogledaad funkcionalniot aspekt poradi silnata i do nekade kontroverznata forma na proektot.

pod funkcionalen aspekt podrazbiram kolku objektite koi se gradad vo zavisnost  od nivnata postavenost, soobrakjajni vrski i gabarit kje gi zadovolat potrebite za koi se nameneti.

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1214 Posted: 22-Feb-2011 at 21:02
Originally posted by mirakuliks

Jas mislam deka mnogu golem del od diskusijata tuka ide vo vlog na stilskiot element odnosno formata namesto povekje da se diskutira funkcionalniot aspekt. I mislam deka dosta chlenovi tuka iako na momenti se obiduvaat da go prikazhat deka ne se soglasuvaat so funkcionalniot element na celiot proekt dosta drugi chlenovi ne se ochigledno sposobni da go sogledaad funkcionalniot aspekt poradi silnata i do nekade kontroverznata forma na proektot.

pod funkcionalen aspekt podrazbiram kolku objektite koi se gradad vo zavisnost  od nivnata postavenost, soobrakjajni vrski i gabarit kje gi zadovolat potrebite za koi se nameneti.

Thumbs%20Up поддршка за ова
едноставно некои луѓе не можат да разберат од кои агли се набљудува план или објект
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1215 Posted: 22-Feb-2011 at 21:09
Скопјанец сум. Со поколенија. И ме боли во каков град живеам. АКО Ск 2014 го среди градот на ПОДОБРО, ако се урбанизира, ако се натераат инвеститорите за инат да прават поуабви згради, нека биде. И така историјата на Ск е ставена на неколку км квадратни. И маџир маало е ск историја, па треба ли со тоа да се гордееме, со многуте трошни куќи и калта наоколу? Или кога по балканскиве телевизии едини слики што ги објавуваат се само џамиите и амамите. Мене не ми е гајле, меѓутоа голем дел од народот го нервира. Мојата младост се одвиваше во Чаршија, ама ако на многумина им смета чаршијата не можеме ние пар стотина луѓе да идеме контра тоа. Кој сака нека мисли дека Чаршија е најзначаен историски споменик, кој сака нека мисли дека ск 2014 е совршенство. Ама оние што се прави скопјани не треба да се бунат толку за ск 2014, колку за масакрираноста на цело скопје. Мене ми е многу поважно што му прават лузни на Водно и што го демолираат дебар маало, а не толку оние пољани.
Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #1216 Posted: 22-Feb-2011 at 21:16

Previous
јас не знам од каде ви е тезата дека овој стил бил најприкладен за музеј или администрација Question   и тоа всушност сакав да го кажам кога кажав дека стилот нема врска со намената, дека не мора да биде одреден стил, тука нема правила.

Nema pravila ali ima odredena estetika. Ovoj stil si ima svoja golemina i toplina, nesto sto prilici za objekti od ovoj karakter. Toa moze da se vidi i od negovata globalna upotreba.

i  сеуште не ми се јасни тие 30 години Question

Ne se samo 30 godini nego poveke od toa, vo vreme koga Evropa gradela, Makedonija bila ili pod ropstvo ili vo vojna.
Za posle zemjotresot, polno vladi imaa nacin da go prodolzat proektot na Kenzo, nikoj nisto ne napravi od toj proekt.
Pred it zemjotresot Skopje imase kakov takov, nekakov stil koj sto mozese da bide obnoven no toa ne se sluci. Problemot so sekoi od modernistickite objekti koi sto tolku gi sakate e sto poveketo od niv imaat kratok estetski zivot... Objektite koi sto N23 gi navede kako avtenticni i "ubavi": Т-Хоме, Хипериум, Соравија и сл. ke bidat smesno obicni za tri cetiri godini. Vakvi objekti i mnogu podobri be a gradeni za vreme na Dot-Com boomot vo Silikonskata Dolina.
Eve citaj sto mislat za toa: http://www.disordered.org/Edifice.html "A tribute to Silicon Valley Arhitecture"
Ziveev tuka sest godini i nikogas ovie objekti ne mi ostavija pogolem vpecatok od zgradi polni so kubici vo koi sto programeri rabotata 24/7...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1217 Posted: 22-Feb-2011 at 21:34
Originally posted by N23

Скопјанец сум. Со поколенија. И ме боли во каков град живеам. АКО Ск 2014 го среди градот на ПОДОБРО, ако се урбанизира, ако се натераат инвеститорите за инат да прават поуабви згради, нека биде. И така историјата на Ск е ставена на неколку км квадратни. И маџир маало е ск историја, па треба ли со тоа да се гордееме, со многуте трошни куќи и калта наоколу? Или кога по балканскиве телевизии едини слики што ги објавуваат се само џамиите и амамите. Мене не ми е гајле, меѓутоа голем дел од народот го нервира. Мојата младост се одвиваше во Чаршија, ама ако на многумина им смета чаршијата не можеме ние пар стотина луѓе да идеме контра тоа. Кој сака нека мисли дека Чаршија е најзначаен историски споменик, кој сака нека мисли дека ск 2014 е совршенство. Ама оние што се прави скопјани не треба да се бунат толку за ск 2014, колку за масакрираноста на цело скопје. Мене ми е многу поважно што му прават лузни на Водно и што го демолираат дебар маало, а не толку оние пољани.
1. и јас сум скопјанец, со поколенија, и сега што? и мене ме боли во каков град живеам, но не од аспект на неколку објекти во центарот на градот, Водно или Дебар маало
2. тоа „ако“ е навистина климаво, бидејќи кажува дека во овој план гледаме само „ако“
3. историјата на градот не е поставена на неколку километри квадратни, историјата на градот лежи во целиот град, не само во Старата чаршија, Маџир маало или џамиите и амамите, туку насекаде, а да не збориме што Скопје има историја уште од најраните човекови цивилизации, па се до денес, како стар скопјанец би требало да го знаеш ова, deal with it. а тоа што некои амери на телевизија ни ги давале само џамиите е чиста политика како прво, а како второ е наша кривица бидејќи самите не се грижиме за културното наследство на градот како прво (на пример, поседуваме еден од ретките римски аквадукти во европа кои се зачувани и пола свет не знае дека воопшто постои, и после како да се натераат странците да прикажуваат друго, освен џамии и амами?
згора на сето ова, ние на тие странци им докажуваме дека нашата култура лежи во неокласика, барок или што и да е
и најпрво, Скопје не е криво што македонската нација немала можност да ја искаже својата култура во текот на своето постоење, а сега, кога конечно имаме можност да покажеме сопствена култура и оригиналност, ние се бламираме со вакви глупости!

и не те разбирам, како да не се бинам за СК2014, а да се бунам за масакрираноста, кога СКЈ2014 е дел од масакрираноста Question
Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #1218 Posted: 22-Feb-2011 at 21:34
Eve eden proekt koj e modernisticki i mnogu mi se dopagja:

Novata zgrada na Frank Gehry koja sto se vika Beekman Tower.

Ja privrsuvaat ovaa godina. Ke gledam da ja slikam vikendov. E ova mozes da go nareces remek delo.
Ne e velicinata na zgradata sto go pravi ova delo tuku stilot koj po koj e poznat Frank Gehry

Edited by LouReed - 22-Feb-2011 at 21:35
Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #1219 Posted: 22-Feb-2011 at 21:43

згора на сето ова, ние на тие странци им докажуваме дека нашата култура лежи во неокласика, барок или што и да е
и најпрво, Скопје не е криво што македонската нација немала можност да ја искаже својата култура во текот на своето постоење, а сега, кога конечно имаме можност да покажеме сопствена култура и оригиналност, ние се бламираме со вакви глупости!

и не те разбирам, како да не се бинам за СК2014, а да се бунам за масакрираноста, кога СКЈ2014 е дел од масакрираноста Question

Voopsto ne im dokazuvame nisto.... Ovie objekti se gradat so ovoj stil poradi funkcionalen i estetski aspekt.
Ubavo si ja znaeme istorijata i nema sto na koj da mu dokazuvame.
Zalno e sto mislis deka ovie objekti se glupost zatoa sto ke moras da zivees so toa.

Ako edinstveno sto mozeme da pokazeme od originalnost i kultura se Т-Хоме, Хипериум, Соравија... so sreka neka ni e.....

Edited by LouReed - 22-Feb-2011 at 21:44
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1220 Posted: 22-Feb-2011 at 21:46
Originally posted by LouReed

Previous
јас не знам од каде ви е тезата дека овој стил бил најприкладен за музеј или администрација Question   и тоа всушност сакав да го кажам кога кажав дека стилот нема врска со намената, дека не мора да биде одреден стил, тука нема правила.

Nema pravila ali ima odredena estetika. Ovoj stil si ima svoja golemina i toplina, nesto sto prilici za objekti od ovoj karakter. Toa moze da se vidi i od negovata globalna upotreba.

i  сеуште не ми се јасни тие 30 години Question

Ne se samo 30 godini nego poveke od toa, vo vreme koga Evropa gradela, Makedonija bila ili pod ropstvo ili vo vojna.
Za posle zemjotresot, polno vladi imaa nacin da go prodolzat proektot na Kenzo, nikoj nisto ne napravi od toj proekt.
Pred it zemjotresot Skopje imase kakov takov, nekakov stil koj sto mozese da bide obnoven no toa ne se sluci. Problemot so sekoi od modernistickite objekti koi sto tolku gi sakate e sto poveketo od niv imaat kratok estetski zivot... Objektite koi sto N23 gi navede kako avtenticni i "ubavi": Т-Хоме, Хипериум, Соравија и сл. ke bidat smesno obicni za tri cetiri godini. Vakvi objekti i mnogu podobri be a gradeni za vreme na Dot-Com boomot vo Silikonskata Dolina.
Eve citaj sto mislat za toa: http://www.disordered.org/Edifice.html "A tribute to Silicon Valley Arhitecture"
Ziveev tuka sest godini i nikogas ovie objekti ne mi ostavija pogolem vpecatok od zgradi polni so kubici vo koi sto programeri rabotata 24/7...
повторно коментарот ти нема никаква смисла, треба да си го искорените тоа „европа и европски стилови“ од вашиот речник, бидејќи таквно нешто не постои, всушност постои, но такви европоски стиливи ги има милион, дали значи дека Шпанија не е европска, бидејќи во неа има остатоци од Маврите?
не е кривица на Кензо, ниту на објекти, тоа што планот бил неуспешен, туку е криувица на тогашната политика, исто како што сега политиката е крива
и не знам каков ти е тој „краток естетски живот“, дај појасни се малку, и што ти е тоа „обична зграда“ Question
баш ликот кој се обидувате да го постигнете со проектов, е сосема обичен за други градови, само кај нас може да добие епитет „грандиозен“
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5960616263 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.668 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.