![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6061626364 329> |
Author | |||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
и навистина, првпат слушам во историјата на архитектурата објекти да се градт поради разубавување на градот и тоа да е најсилна причина поради која се градат толку од мене, јас се откажувам, убаво си рече гитар |
|||
![]() |
|||
LouReed ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 133 |
![]() ![]() |
||
Ajde te molam najdi kade sum kazal "evropski stil"? Mislam deka premnogu se nerviras i toa ti ja efektira tvojata sposobnost da citas.
Vo pravo si toa bilo krivica na togasnata politika. kratok estetski zivot, sto znaci za dve tri godini ke pominam pokraj ovaa zgrada i nema da ja poglednam kako nekakov kulturno/estetsko objekt, tuku kako industialen objekt.
Jas ne se obiduvam nisto, tuku komentiram zato sto ne se soglasuvam so vasite mislenja, i milsm deka mnogu zatvoreno i ne relano razmisluvate. Za toa dali toj stiil e mnogu obicen za tie gradovi kaj sto e koristen treba da odite i da gi prasate tie gragjani... |
|||
![]() |
|||
LouReed ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 133 |
![]() ![]() |
||
Izgleda povtorno imas problemi so citanje.... Rekov "funkcionalen i estetski aspekt" sto znaci deka prvo ovie objekti mora da vrsat odredena funkcija a estetskiot aspekt e isto vazen. Kako sto kaza ti porano, nema da gi gradime od kal i slama, ili pak kako betonski kocki samo za da vrsat nekakva funkcija. Leka nok i smiri se, nikoj ne te tepa tuka. |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
![]() а европски град што е? ако не си рекол европски стил тогаш... potato, patato, поентата ми беше јасна и такво нешто како краток естетски живот не постои, тоа ти си го створил во главата само, таман работа, објект да станува дел од културно наследство за три години, не е нормално тоа! а и сите, ама баш сите објекти кои денес се обележани како објекти од културно наследство, некогаш биле обични објекти „со краток естетски живот“, без разлика на намената, и не знам како може да не разликуваш индустријален, од деловен или стамбен објект, само си додадаваш и си ја докажуваш својата неукост и зошто, ако се е кривица на политиката, искажувате фрустрации кон политиката во минатото, преку денешната политика, а не приметувате дека се повторува истото? и одговорот на мојата последна констатација ти е баш уметнички, баш поради тоа што си немал што да искоментираш, лупни било што, позсатворено размислување од тоа, нема |
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Аман бе, што сте направиле на нишкава за еден ден... Како не ве мрзи да пишувате.
LouReed I like that building. Добро во никој случај не прочитав нешто од ова што сте пишувале. Малку ваму таму кај ми падна окото. Ах ова Скопје. Незнам зошто некој ако има толку критики и се грижи за проектов не преземе нешто конкретно. Џабе тука се правиме кој ќе каже нешто попаметно, да си солиме памет едни на други. Јас не видов некоја промена во проектот освен додавки и додавки. Ако толку се грижиме за Скопје, тогаш мислам дека нашиве коментари треба да преминат во нешто друго. Зашто ако продолжиме вака, за Скопјани не не бидува. Толку си го сакаме градот. Единствено доволно за да влезе во наши дискусии и маалски муабети. ![]() |
|||
Македонија - Земја на чудата!
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
се разбира, под функционалност не се подразбира само Археолошки музеј да ја врши функцијата како таков, туку да функционира како објект и да соработува со својата околина и баш, твоиве коментари ми се еднакви на тепање, бидејќи навистина не ми е јасно како некој може да размислува толку плитко и нереално, како да му е испран мозок, ќе ми беше мило да имавме спротивставени мислења и да моижев да дискутирам, ама вака одиме во бесконечност со муабет кој не води никаде, само го повторува она штои твоите претходници на форумов го кажувале и истото многу пати било побивано од страна на другите, веќе нема никаква смисла темава и си играме мајтап со неа наместо озбилно да дискутираме |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
јас не сум архитект и не можам да рипнам против власта, а ако рипнам одма ме саботираат на варварски начин а затоа дека мислењето на народот можело да биде променето на друг начин, заборавете на тоа, барем од коментариве треба да ни биде јасно да не се надеваме на такво нешто, кога оние кои го поддржуваат проектов, ја мразат целата скопска архитектура, измислуваат стилови и начини на градење и си поставуваат некои свои лични норми на градење и урбанизам според лични фрустрации и хирови, а и лични фантазии, кои немаат врска со потребите и реалноста, како да ги убедиш истите луѓе дека не се во право, кога самите тие воопшто не се разумни, пристрасни и размислуваат без емоции и со ладна глава? и сеуште не знам како може да дискутираме за проектов од урбанистички аспект, кога истиот не вреди да се коментира поради неговата политика и кристално јасните цели за кои е направен, кои немаат врска со разубавување или урбанистички развој, туку нешто сосема друго! |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Nauci da citas... po treti pat... ne rekov evropski grad nikade... Toa kazuva deka vo opsto ne mi go ni procita postot. Aj procitaj go ubavo pa vrati se da komentiras. Za ukost, neukost, mozam da ti kazam deka ne sum arhitekt ali imam smisla za umetnost, estetika, i logika. Tvoite postovi nemaat nikakva logika. Prmenogu si isfrustiran za da napises nesto znacajno. Vo opsto nejkam da pravam politicki komentari ovde zatoa sto ne mu e mestoto tuka, ako sakas da razgovoras za toa prati mi privatna poraka. |
|||
![]() |
|||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
||
Почитуван LouReed, со првата ја допре вистината и контраверзноста. Која функционалност? Никој од подржувачите на стилов не даде ниту еден аргумент за функционалноста на овие објекти.
- Дали се поекономични за изградба? - Според сумите кои се вртат во јаноста за нивната цена воопшто
- Дали се енергерско ефикасни, со максмиално искористување на дневната светлина, иновативни начини на климатизација, вентилација, сообраќајни решенија? - Се сомневам
- Дали се користат современи начини на градба и материјали кои нашите изведувачи во иднина ќе ги обучат за поголеми зафати? - Напротив
- За естетиката нема да коментирам, нели прашање на вкус е.
А за втората точка, болдирана. Објектите се исто толку уникатни и функционални како и овие кои сега се градат, со таа разлика , што барем малку се користат посовремени материјали, а и самите објекти нели се на приватни инвеститори на државни.
За останатот што да се зборува. Ако се аргументите, ништо не се градело 30 години па сега да се изгради, да ве потсетам само дека во последните 50 години градот пораснал за повеќе од 3 пати. Пробиени се булевари како Партизанска, Јане Сандански, Гоце Делчев, Кучо Рацин, направени се зданија (без разлика дали стилот ви се допаѓа) од типот на МРТВ, Поштите, МОБ, ГТЦ, УКИМ, Стоковна Куќа Мост, направени се населби како Аеродром, Капиштец, Карпош (со сите свои недостатоци) во кои живеат релативно современо 200.000 луѓе. Па ако тоа е ништо, во голема заблуда сте. Денешниве транзициски населби како Кисела Вода, Дебармаало, Расадник се огромна деградација за нашето урбано планирање и градба. Денешните нови булевари како Словенечка, Водњнска, Илинденска се изработени бедно во споредба со претходно споменатите со по 2х3 ленти, средишно зеленило предвидено за трамвај, велосипедски патеки огромни тротоари. Со еден збор за тоа време се градело по сите тогашни светски прописи и норми. Далеку од тоа дека го бранам системот и ве молам немојте со политичко ругање и измествање на тези да го браните парадоксалното. Edited by UrbanFreak - 22-Feb-2011 at 23:01 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
haha, ostaj ![]() Znam od solenje pamet ne biduva nisto osobeno koga nekoj slepo saka da go nametne negovoto mislenje kako zakon i absolutna vistina. Nego zdravje, edvaj cekam da se vratam letovo i da vidam so moi oci sto se se ima napraveno... |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() и не сакам да зборам за политика, напротив, спомнав дека не вреди да се караме за тоа колку планов бил оправдан, кога истиот не се прави поради естетика или поради урбанизам на градот |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
зошто постојано контраргументите упатени кон членови како тебе се претставуваат како контрила на нечие мислење и перење мозок? јас ако ти кажам дека водата е мокра, тоа не еперење мозок, туку е факт Edited by zabegan - 22-Feb-2011 at 23:19 |
|||
![]() |
|||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
Римски аквадукт, самиот збор ни кажува од која култура е. Значи не ме разбираш, јас не го окривувам Скопје за тоа каква историја има, НАРОДОТ е незадоволен од историјата на Скопје. Народот ги бира водачите. Можеби ти као стар скопјанец сметаш така, ама од лично искуство ти зборам дека други балкански метрополи со многу поголема историја, па луѓето од таму велат дека немаат никаква историја тие градови, а одеднаш Скопје има поголема од нив? Ова како антиквизација ми звучи. И јас сум за тоа дека недоволно се грижиме за своето наследство, ама кој е крив? Самите ние, што дозволуваме луѓе доселени пред пар години во Скопје градоначалници да бидат. Самите ги правиме грешките. Мене како граѓанин на овој град многу повеќе ми смета тоа што го масакрираат духот на Скопје, дебар маало, водно, сега и лисиче, а не толку ск 2014, каде 50 години а можда и више пред овој проект имало две згради и тоа било се. Значи јас зборам за остатокот од едно минато време што се руши, а со Ск 2014 не се руши ништо, затоа што се гради на росни ливади. Единствен проблем на проектот е што го подели народот, ништо повеќе. Што наместо да мислиме кај да се вработиме, граѓаниве се препираат меѓу себе за овој проект, кој што после некоја економска (дај боже) експанзија, ќе падне во втор план. Ме интересира како на друг начин Скопје да ја изгради својата кулутра и вредност? Сакам да бидам јасен дека ова не е тој стил шт треба да ја изгради културата на Скопје, едноставно ме интересира која би била алтернативата? Јас лично на тоа место не гледам ништо друго освен изградба на уште некој хотел, банка, деловен центар и сл. |
|||
![]() |
|||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||
Бре бре бре, 3 страници за помалку од 24 часа, блазеси ви.
Пред се, да потенцирам по кој знае кој пат дека zabegan и гитардемон се во право кога велат дека секој од нас има право на свое лично мислење, како и право јавно да го обелоденува истото тоа мислење преку било кои средства за комуницирање со јавноста, меѓу кои спаѓа и овој форум. Мислам дека на политиката и на тепачката кој е во право, а кој не, не им е местото на форумов. Секој си има свое мислење, едни за, други против, но јас мислам дека на форумов треба да се сконцентрираме исклучиво на тоа што му недостига на проектот Скопје 2014, а што воопшто и не му треба. Проектот Скопје 2014 воопшто не е наменет само за да го разубавува центарот на Скопје, ниту пак само за да го оживее градот од другата страна на Вардар, туку за да му даде нов изглед на Скопје. Едни од нас се задоволни со тој нов изглед на Скопје, други не се. Наместо да се тепаме околу тоа кој е повеќе во право односно, зошто треба или зошто не треба да сме задоволни со тој нов изглед на Скопје, треба да дадеме конкретни идеи, како да се смени проектот Скопје 2014 кој сеуште е во фаза на реализација. Сега е време да кажеме што недостига, а што воопшто не му треба на проектот Скопје 2014, а ова го говорам само за оние објекти кои сеуште не почнале да се градат, а за тие кои се во фаза на градење веќе го имам дадено моето лично мислење дека најдобро е да чекаме да бидат завршени, па да ги дадеме нашите мислења околу готовиот производ. Edited by Dexter26 - 23-Feb-2011 at 01:47 |
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
Него мене не ми е јасно дали ќе има пешачки мост кон театарот и музејот на вмро ? во 3д визуелизацијата го нема, а знам деке e планиран а мислам и во урбанистичкиот план е вцртан.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
ние никогаш не сме имале македонска архитектура за жал, но всушност самите ние во моментов имаме шанса да ја градиме културата, или конкретно тука, да создаваме македонска модерна архитектура, која подоцна ќе ни стане национална, да креираме нешто наше и ново, а не да се глупираме и да се обиудуваме да го копираме Париз, македонските архитекти треба да се напнат да создадат нешто ново и оригинално, и власта да им помага во тоа, а не да ги искористува во свои цели, имаш многу земји чии нации се постари од диносаурус, па некои од главните национални архитектонски обележја им се модерни, нема врска тоа, битно е дека се препознатливи и се уметнички дела, нашпиве не се ништо од тоа. Само вака Скопје може да си ја гради својата културна вредност, со континуиран развој и тоа што некој рушел, а сега не се руши и емоциите кон минатото на Скопје во 20-ти век не треба да бидат одлучни факти во размислувањата за иднината на Скопје и далеку од тоа дека плнов добра точка му е што не рушел, туку баш напротив, една од главните причини зошто не го бива проектов, е што се меша со се друго и се препира со него, многу полесно ќе беше, ако имаа слободна ливада, па на неа што сакаат да си градат, вака не ја бива инаку да те потсетам, истото ова му е правено на скопје во пеесетите, кратко време пред земјотресот, само што тогаш биле стамбени, сега се административни објекти и изгледот им е различен, тогаш се изградени зградите кои денес сите ги презираат, а истото се прави и денес и не знам како никој не може да увиди дека истото му се случува на Скопје после 60 години, само во друг вид, а баш тоа што е исто, се користи како изговор за изградба на овие објекти! |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
не можам сеа, кога се во изградба објективе, да ги стопирам или да ги модификувам, само ќе ја упропастам работата, веќе е завршено се, само да чекаме да се доизградт објектите треба, единствена опција е рушење, бидејќи и вака и така објектите кои се градат во моментов стојат на места каде воопшто не треба да им објекти како прво мислам дека веќе имаше тема, но доколку сакате ќе отвориме тема со предлози за тоа каков би требало според нас да биде проектот СК2014, што би промениле и што би вметнале според веќе донесени заклучоци на темава |
|||
![]() |
|||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||
![]() Ама не е целиот проект во реализација, сеуште има градби за кои што можеме да дадеме предлози какви би требало да бидат според нас, а кои што сеуште не започнале да се градат. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Не се ни осмелува да правам слики за секој објект, затоа сами проверете на Google Earth
Еве една генерална. ![]() |
|||
Македонија - Земја на чудата!
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6061626364 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |