build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 116117118119120 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2341 Posted: 20-Sep-2011 at 10:32
site spomenici ili mi legnaa so tek na vreme, ili mi se zasvigjaa, ama CAR SAMOIL nikako da go svaram... mislam deka pogolema utka od toa nema (zborime za lokacijata ne za izgledot) 
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #2342 Posted: 20-Sep-2011 at 10:47
Originally posted by xnx

site spomenici ili mi legnaa so tek na vreme, ili mi se zasvigjaa, ama CAR SAMOIL nikako da go svaram... mislam deka pogolema utka od toa nema (zborime za lokacijata ne za izgledot) 

Ke mora da se dislocira.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2343 Posted: 20-Sep-2011 at 11:27
Originally posted by xnx

Локацијата е катастрофа, ама мене ниту изгледот не ми се допаѓа... Ниту самата скулптура, ниту постаментот, ниту релјефите.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #2344 Posted: 20-Sep-2011 at 12:00
самоил треба да го постават карши Јустинијан, но да им ги заменат местата и да ги свртат еден кон друг, со оглед дека  Јустинијан бил цариградски владетел а   самоил ватикански вазал, односно едниот да влече грб од исток а другиот   од запад, таквата ротација на хоризонтално во однос на реката е порпикладна и естески и практично, но повторно без симетрично позиционирање нема да има особен ефект доколку е тоа случај само со Јустинијан, а и така двата се во мермер па одговараат и со мостот...  
Back to Top
Alex View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Alex Quote  Post ReplyReply #2345 Posted: 20-Sep-2011 at 12:02

Три албански споменици чекаат на ред

http://plusinfo.cfd.mk/large_pics/2011/09/20/spomenici.jpg

Се бара леарница за изработка на три споменици на познати албанските дејци, Пјетар Богдани, Јосиф Багери и Неџат Аголи, кои ќе бидат високи по пет метри и поставени на триметарски постаменти.
- Споменикот на Пјетар Богдани ќе биде поставен во паркот Жена борец, Јосиф Багери во непосредна близина на Стариот Театар, а спомен обележјето на Неџат Аголи ќе биде поставено во зоната каде што се спојуваат Кејот 13 Ноември и плоштадот Македонија - вели Јовица Ацковски, портпарол на општина Центар.
Автор на спомен обележјето на Пјетар Богдани е Љиндита Беќири, на Јосиф Багери е Муамер Садику, а споменикот на Неџат Аголи е дело на Исмет Рамиќевиќ.
Колку ќе чинат спомениците, од општина Центар сé уште не обелоденуваат. Од таму информираат само дека целата финансиска конструкција за нивната изработка, превоз и осигурување до леарница, лиење во бронза, заклучно со поставување на постамент, ќе биде објавено на Бирото за јавни набавки, откако ќе заврши постапката за избор на леарница.

http://www.plusinfo.mk/vest/16012/Tri-albanski-spomenici-chekaat-na-red

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2346 Posted: 20-Sep-2011 at 13:59
Штотуку видов дека почнаа со оградување на просторот карши Собранието, ќе се почне со работа на спомениците на АСНОМ и на основачите на ВМРО.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2347 Posted: 20-Sep-2011 at 14:15
Не спорам околу потребата од споменици. Но факт е дека можеше поорганизирано да се пристапи кон локациите на кои се поставени. Секако овде најкритичен е спомеикот на цар Самуил кој дефинитивно по секоја логика требаше да биде како рамнотежа на спомеикот на Јустиниан. Според мене најдобро ќе беше прво да се изграде објектите од Скопје 2014 па дури тогаш да се тргнеше со поставување на спомениците. Истото се однесува за летниковецот. Тој дефакто требаше да се изгради после изградбата на градската куќа. Непланскиот пристап е очигледен.
Сепак мислам дека најдобро е да се почека конечниот изглед на Скопје 2014 па тогаш да се носат финални заклучоци.
Околу поместувањето на спомениците, знае ли некој како се тие втемелени?
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #2348 Posted: 20-Sep-2011 at 22:50
Од сеуште непроверени информации, коа ќе се заврши целата приказна со Скопје 2014 и спомениците, дел од истите ќе бидат преместени на посоодветни места, а истиот извор наведе дека спомениците се така поставени да можат лесно да се дислоцираат. Она што се спомена беше дека Цар Самоил со тек на време ќе се префрли на Кале, по реновирањето и на Калето.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #2349 Posted: 20-Sep-2011 at 22:50
единствената логика според мене за спомениците е да се прикаже толку многу оспоруваната историја на Македонија на едно купче-т.е.немаме историја како што кажувате(некои од страна што така се искажуваат за нас),е па еве ја пред вас па сите да ја видат.друго објаснување според мене нема.не барај те ја причината во урбанизам,естетика и такви работи
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2350 Posted: 20-Sep-2011 at 23:42
Originally posted by N23

Од сеуште непроверени информации, коа ќе се заврши целата приказна со Скопје 2014 и спомениците, дел од истите ќе бидат преместени на посоодветни места, а истиот извор наведе дека спомениците се така поставени да можат лесно да се дислоцираат. Она што се спомена беше дека Цар Самоил со тек на време ќе се префрли на Кале, по реновирањето и на Калето.

Е ова идеја за Цар Самоил и за Јустиниан цел ден ми се врти во главата дека треба да се преместат но Кале.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #2351 Posted: 21-Sep-2011 at 10:19
Originally posted by gjoko

единствената логика според мене за спомениците е да се прикаже толку многу оспоруваната историја на Македонија на едно купче-т.е.немаме историја како што кажувате(некои од страна што така се искажуваат за нас),е па еве ја пред вас па сите да ја видат.друго објаснување според мене нема.

Многу сме јадни ако мораме вака да се докажуваме.

Јас мислам дека друго е „филмот“.

Архитектурата има неколку намени. Едната е функционалноста. Другата е естетската. Но третата е политичка. Односно, архитектура која служи да го „побуди националното чувство“, која служи да формира „елементи на државотворност“ итн. Ова се класични работи што се учат во буквар за политички науки.

На пример, бившата СФРЈ го формираше многу слично национал-политичкиот мит. Митолошки херои, Бошко Буха, Тито... покољот кај Крагуевац... Потоа правеше Мајски Сплет, штафета... исфрлаше слогани со кои се бомбардираа граѓаните како „братство и единствено“ и „тито је наш, ние сме титови“, „и по тито, тито“. Се ова е од буквар препишано во СК2014. Парадирање секои 2-3 месеци заради некоја лента што треба да се исече, формирање на митолошко јадро од јунаци (кои дали и знаеле дека се македонци е голем знак прашалник, ама тоа не е битно за формирање на митолошката приказна), и секако формирање на култни симболи (како и во СФРЈ - спортот, братството, а во МК - еве спортот, историјата, името).
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2352 Posted: 21-Sep-2011 at 11:28
Originally posted by N23

od tvoja usta vo bozji ushi
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #2353 Posted: 21-Sep-2011 at 11:37
Originally posted by xnx

Originally posted by N23

od tvoja usta vo bozji ushi

Амин
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #2354 Posted: 21-Sep-2011 at 11:58
Jas pak mislam deka od provereni izvori takvo nesto nema da se sluci ! Amin x 2
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #2355 Posted: 21-Sep-2011 at 12:14
Originally posted by 4skopje

Toa не е предвид на сакале нејќеле. Тоа МОРА да се случи и ЌЕ се случи.
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #2356 Posted: 21-Sep-2011 at 12:24
i jas bi sakal dislokacija na nekoj spomenici no mislam deka toa e ogromen troshok i mislam deka nema teoretski shansi da se desi
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #2357 Posted: 21-Sep-2011 at 12:35
Originally posted by spaceman091

i jas bi sakal dislokacija na nekoj spomenici no mislam deka toa e ogromen troshok i mislam deka nema teoretski shansi da se desi

Дислоцирањето е веќе пракса. Колку споменици веќе се дислоцираа дали знаете? Од она девојчето што стоеше накривено, некои шмизли таму што ли беа и друго...
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #2358 Posted: 21-Sep-2011 at 13:03
Originally posted by 4skopje

Личноста, за која би било глупаво од моја страна да и го отркијам идентитетот, има одлични контакти со речиси сите функционери, така да освен ако нешто не се промени во главите на креаторите, преместувањето сигурно ќе се случи.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2359 Posted: 21-Sep-2011 at 13:10
jee... stvarno e zalno spomenik od 1,1 milioni evra da stoi kako cir i da nagrduva drug spomenik od desetinci milioni
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #2360 Posted: 21-Sep-2011 at 13:35
Originally posted by axel

Споменикот на Гули ќе биде поставен во паркот „Жена борец“

Уште еден одличен избор.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 116117118119120 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.216 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.