![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 119120121122123 329> |
Author | ||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Да, со оглед на што се‘ се фрлаат пари можат и на кинава некое евро да потрошат, бар однапред се знае дека граѓаните го сакаат тоа за разлика од куп други нешта направени противно на нивната (нашата) воља.
Edited by kenzo_fan - 12-May-2012 at 10:34 |
||
![]() |
||
VirginAtlantic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jun-2009 Location: Софиjа Online Status: Offline Posts: 254 |
![]() ![]() |
|
Слики од Скопje и Тетово. Голем дел е посветен на "Скопjе 2014"
http://www.capital.bg/multimedia/fotogalerii/2012/05/11/1825560_fotogaleriia_makedoniia_-_edna_durjava_na_dva_glasa/ Edited by VirginAtlantic - 12-May-2012 at 15:11 |
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=49805
Нов архитектонски идентитет да, но не на сметка на претходниотсабота, 12 мај 2012, 18:53
Скопје гради
идентитетот кој му недостасува, но видливо е бришењето на
архитектонското наследство од 70-тите. Вака, на кратко, гледаат на
Скопје, директорката на урбанизмот на Бордо Мишел Лари- Шарлис и
академскиот архитект Оливие Броше. Двојката одговорна за развојот на
францускиот град чиј стар дел е заштитен од УНЕСКО, беше дел од
10-тината европски имиња на архитектурата на 16-тото биенале на
македонска архитектура- БИМАС.
|
||
![]() |
||
Gjorgjiev Jr. ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
После година дена отсуство од земјава, би сакал да го поделам и моето мислење за целиов Скопје-2014 проект.
Морам да признаам дека првиот впечаток кога влегов во градов беше вчудоневидувачки. Скопје има добиено една потполно нова слика како еден Европски град. Не се само спомениците, но и новите градби, тротоарите, улиците, сообраќајна сигнализација, зеленило и чистота на градот и така натаму. Особено ми се допаѓа тротоарот што е поставен наспроти Собранието; би било одлично кога би го поставиле истиот низ целото центарно подрачје. Се разбира, има и неколку работи на кои би им замерил. Прашање е дали сите споменици - и некои од градбите - треба да бидат поставени таму каде што се сега и дали се поставени во вистинското време. Очигледно е дека некој делови од градот се пренатрупани со споменици и градби, ама ќе се навикнеме и на тоа. Под итно треба да се санираат тротоарите и улиците во централното градско подрачје. Многу грд лик е околината на Портата, каде што има видливо распукани улици околу самата Порта. Зеленило никогаш не може да има повеќе, би можеле да создадат нови и да се грижат повеќе за тревните површини и дрвјата. Ми се допаѓа композицијата наспроти Собранието, ама сите три дела се градат премногу блиску еден до друг. Тој парк, не знам како се вика точно, мислам дека е Жена-Борец, е прекрасно и фреквентно зелено катче во градот. Можеле да ги постават на три различни страни на паркчето, да го средат зеленилото, да постават чешми и слични работи. Кога бев лани во Скопје, се плашев дека Александар е премасивен за Плоштадот. Сега, кога се тргнати оградите, и не е толку голем. Останува знак-прашање како ќе изгледа строгиот центар после изградбата на хотелите и резиденцијата на градоначалникот. Искрено, од тој дел Цар Самоил боде во очи. Многу лоша локација, огромен е, стои на сред пат. Неговиот споменик и можеби оние на Ченто и Чуповски можеле да се постават на други места, меѓутоа нешто со Цар Самоил мора да се направи. Особено ми се допаѓаат спомениците од двете страни на Камениот Мост, тие веќе претставуваат една целина што се вклопува. Баш разговаравме со еден пријател и за портата, односно дали местото и беше каде што е сега. Колку што знам, порано на тоа место стоела Турска Порта и тоа бил главниот влез за накај плоштадот, така да, има приказна позади неа. Исто така ми се допаѓа што не е само центарот каде што се работи, но и другите делови од градот. Пред некој ден повозив низ Аеродром, Лисиче, Карпош, Кисела Вода и уште неколку општини и има огромна (позитивна) промена од последниот пат кога ги имам видено. За трошоците и сите контроверзии околу проектот не планирам да дискутирам, бидејќи сакам да си го одржам постот колку што е можно politics-free. Сé на сé, како роден град, ми се допаѓа промената на Скопје. Различен е од градот што го знам пред 7-8 години и мило ми е што почнува да се разградува. Планирам летоска да донесам неколку колеги во Македонија од повеќе европски држави, па штом ги добијам нивните импресии, ќе ги пренесам тука. Ќе пробам да ги натерам да бидат што пообјективни, без правење образ бидејќу сум им добар другар. Сакам да го завршам постов со една ГОЛЕМА КРИТИКА за условите под кои работат градежниците. Пред неколку дена направив една обиколка околу министерството за надворешни работи. Не ми се веруваше кога видов неколку работници кои работеа на толкава височина, без буквално никаква заштита, кои се движеа на обични дрвени штици; мало сопнување и отидоа во провалија. Многу пати досега се регистрирани смртни случаи на градбиве, треба да излезат луѓе од компетентните министерства на терен и да го казнат секој кој не обезбедува адекватна заштита на работниците. |
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
![]() Човек кога неколку години не е во Скопје и кога ќе дојде,најубаво може да ги согледа разликите дали се позитивни или негативни.. ти го кажа тоа во твојот пост..ние што секојдневно сме тука и го гледаме секојдневно како се гради Скопје сме посубјективни и не ги гледаме промените баш со тие очи. |
||
![]() |
||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
|
Ти брат во Албанија да не си бил 1 година?
![]() шала ![]() Edited by Block - 13-May-2012 at 17:56 |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
Албанија се гради целата со побрзо темпо дури и од Ск2014
|
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Мое мислење е дека што повеќе навлегуваат подлабоко во проектов и излегуваат со глупави, идиотски, скапи и неоправдани проекти и идеи... толку повеќе ја губат подршката кај народот... што исклучувајќи ја штетата која притоа ќе ја направат... може да претставува и позитивна работа...
Edited by FoSsiL - 13-May-2012 at 21:00 |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Прескапо платена лекција. Утре да го стопираат проектов - штетата по градот веќе е неизмерна, а опоравокот неизвесен. Изгубено време, пари и живци, прокоцкана (повторно) шанса Скопје достојно да се изгради. Камо среќа да единствен спорен аспект беше “крадел ли некој“ или “можело ли поевтино“.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Која е поентата да пишува Пелистер на зградава? |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
успомена на некои времиња со задржана воздишка
|
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Koja штета,за кого? Штета за Кензо проектот..хах ако мислиш на тоа ондак штетата е оправдана од многу агли..а иначе дали е штета или добробит, анкетета кажува црно на бело. |
||
![]() |
||
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
|
Me interesira, dali znaete koj e seljakon na krov na Pelister koj sto gi vratil limovite nazad?
Da mu ispratam edna cestitka... |
||
![]() |
||
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
|
Сега пошто сме во Мк,ништо чудно оној делот десно од Пелистер да го остават така.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Штетата за која зборувам е повеќепати елаборирана од страна на критичарите* и не е во корелација со планот на Танге, кој инаку е одличен но лошо спроведен па неупатените фрлаат камења по Танге наместо по локалните реализатори. Истиот ментален склоп е виновен и за денешните промашувања: како што тогаш некои локалци “знаеле што е најдобро за нас“ па упропастиле светски проект, така и денес извесни узурпатори спроведуваат архитектонско самоволие базирано на нивниот тесен, паланечки светоглед. Твојот “аргумент“ базиран на анкета од 100тина мислења е на истата линија. * На пример погледнете го гостувањето на Георги Константиновски во Пресинг: http://www.alfa.mk/default.aspx?mId=104&gId=399 Не е можно директно линкување па побарајте го конкретното видео под име Георги. Edited by kenzo_fan - 14-May-2012 at 17:46 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Јанез Кожељ, градски архитект на Љубљана и заменик градоначалник и Даница Павловска, претседател на ААМ гостуваат во X/0. Погледајте го видеото со наслов Архитектурата во Скопје: http://www.kanal5.com.mk/Default.aspx?mId=120 , објаснети се повеќе аспекти зошто ова што се гради е погрешно. едит: видеото е во рубрика web tv, па емисија X/0, не може директно линкање. Edited by kenzo_fan - 15-May-2012 at 14:19 |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Да. И јас го гледав вчера... Одлична емисија истераа... Иако Словенецот беше на многу поголемо/повисоко ниво/рамниште, знаење и искуство споредено со водителот и другиот гостин...
Edited by FoSsiL - 15-May-2012 at 14:31 |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Водителот стандарно зевзек, што да му правиш... Инаку вечерва на Алфа почнува серијалот “Градот“, верувам ќе вреди да се гледа и се надевам да има онлајн снимки. |
||
![]() |
||
milena ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 184 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
кај бас ова да се ставеше од сликата ќе имаше јавно бесење на плоштад
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 119120121122123 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |