build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 162163164165166 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3261 Posted: 07-Apr-2013 at 19:40
Како на пример:

1. Достојна железничка станица
2. Правилна изведба на подземниот коридор КЈП - Партизанска
3. Правилна изведба на ЛРТ
4. Гасификација
5. Поврзување на АСНОМ со Гоце Делчев
6. Продолжување на Илинденска до Обиколницата
7. Пластичарска проширување
8. Тунел под Кале
9. Јужен Булевар
10. Крушевска Република
11. Пречистителни станици за Вардар
12. Каскадно регулирање на Вардар
13. Повеќе парковско зеленило
14. Повеќе и посоодветна велосипедска мрежа и пунктови
15. Регулирање на сообраќајот во градското јадро
16. Пренамена на улиците во градското јадро од сообраќајни во пешачки или мешавина од двете
17. Правилен развој на културниот, образовниот, научниот, иновативниот, општествениот живот во градот, преку изградба на локални културни центри
18. Урбанизирање на урбанистичките "дупки" на/во Скопје
17. Регулирање на градбата на Водно
18. Решавање на сообраќајните проблеми со раскрсници на повеќе нивоа.
19. Изградба на многу подземни и надземни пешачки премини
20. Јавна чистота и одржување
21. Енергетска ефикасност
22. Развој на Скопје во град-мотор на иновации и трендови
23. Безбедност
24. Работни места
25. Облагодарување на запуштените делови во веќе урбаните делови во Скопје

ИТН....
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3262 Posted: 07-Apr-2013 at 19:40

Се додека некој објект се вика НАЦИОНАЛНА фудбалска арена Филип Втори, МАКЕДОНСКИ народен театар, музеј на МАКЕДОНСКАТА борба за независност,  Министерство за надворешни работи на Република Македонија, Археолошки музеј на Македонија, Агенција за Електронски Комуникации на Македонија, МАКЕДОНСКА Филхармонија, како и плоштад МАКЕДОНИЈА и сите споменици кои се на него и во неговата околина на чело со Филип и Александар Македонски се културно и историско наследство на Република Македонија  и се градени со парите на сите граѓани на Република Македонија а се наоѓаат во Скопје затоа што е ГЛАВЕН град на Република Македонија и како таков ги ужива сите поволности а и негативности кои со себе ги носи ваквата титула.

Се разбира Скопје и Скопјани се одговорни и одлучуваат за повеќето работи кои ги засегаат. Затоа и постојат општини Аеродром, Карпош, Ѓорче, Сарај каде што се гради и руши по воља на граѓаните на тие општини. Но кога се работи за објекти на државни институции, споменици на народни херои и културно уметнички дејци, кога се работи за национални спортски објекти тогаш право на свој глас имат и Спасе и Пеце  и Менде и Климе а и Јусуф, Љатив , Миодраг и Љубиша.

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3263 Posted: 07-Apr-2013 at 19:42
Епа затоа јас лично без никаква дилема би го отцепил Аеродром од оваа држава...

Edited by N23 - 08-Apr-2013 at 01:28
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3264 Posted: 07-Apr-2013 at 20:25
Originally posted by kultuzin

Се додека некој објект се вика НАЦИОНАЛНА фудбалска арена Филип Втори, МАКЕДОНСКИ народен театар, музеј на МАКЕДОНСКАТА борба за независност,  Министерство за надворешни работи на Република Македонија, Археолошки музеј на Македонија, Агенција за Електронски Комуникации на Македонија, МАКЕДОНСКА Филхармонија, како и плоштад МАКЕДОНИЈА и сите споменици кои се на него и во неговата околина на чело со Филип и Александар Македонски се културно и историско наследство на Република Македонија  и се градени со парите на сите граѓани на Република Македонија а се наоѓаат во Скопје затоа што е ГЛАВЕН град на Република Македонија и како таков ги ужива сите поволности а и негативности кои со себе ги носи ваквата титула.

Се разбира Скопје и Скопјани се одговорни и одлучуваат за повеќето работи кои ги засегаат. Затоа и постојат општини Аеродром, Карпош, Ѓорче, Сарај каде што се гради и руши по воља на граѓаните на тие општини. Но кога се работи за објекти на државни институции, споменици на народни херои и културно уметнички дејци, кога се работи за национални спортски објекти тогаш право на свој глас имат и Спасе и Пеце  и Менде и Климе а и Јусуф, Љатив , Миодраг и Љубиша.

луѓе, од каде вадите ваква логика не ми е јасно, навистина Dunno
општина си е општина, држава си е држава, крај на дискусијата... се знае какви се политичките системи на земјава и не знам зошто отварате толкава дискусија во празно...

што има врска дали некој објект е административен или изграден од владата, со работата на општината? меѓудругото, за такви работи си имате парламентарни избори
треба фокусот да е насочен кон тоа државните органи како владата да се фокусираат на општата државна политика, а општините да го обработуваат просторот за живеење.... нема никаква врска со општините тоа што владата одеднаш решила да даде масивна инвестиција во Скопје, а тоа дали градот е главен е најирелевантно од се

Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #3265 Posted: 07-Apr-2013 at 21:36

Се гледа професионалноста на нашите „новинари“ кој работат повеќе партиски отколку новинарски ,но сепак има добри работи во видеото и вреди да се погледне.

Edited by daci92 - 07-Apr-2013 at 21:37
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3266 Posted: 07-Apr-2013 at 21:42
Без оние што не се сеуште поставени, а следат, тие "споредни" да ги речам... без нив...

Цената на 26 споменици и споменични целини изнесува некои (приближно), но неофицијални 31 027 000 евра...
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #3267 Posted: 07-Apr-2013 at 21:51
Previous Ама немој сега да кажуваш вакви суми ,никој не знае колку чинат, незнаат ни да пресметаат ,греота луѓето во претходниот систем немале математика како предмет за да научат собирање и одземање.

Настрана сарказмот Пенов споредува колку чинело реновирањето на плоштадот кое он го извел (1.5 милиони евра) со скулптурите , мислам навистина колку треба човек да е глупав и идиот да направи ваква споредба...
Добро е што ја спомнуваат куќата на Л.Л. за која и тука некаде се водеше дискусија што е оставена сама на себе без никаква грижа ниту од централната ниту од локалната власт а е големо историско и уметничко дело ако се земе во целина со вредните уметнички дела кој се наоѓаат како детали во самата куќа.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3268 Posted: 07-Apr-2013 at 22:02
Бројката што јас ја имам пресметано е најблиску до реалната...

Еве детално:

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3269 Posted: 07-Apr-2013 at 22:32
Originally posted by daci92

Се гледа професионалноста на нашите „новинари“ кој работат повеќе партиски отколку новинарски ,но сепак има добри работи во видеото и вреди да се погледне.
па меѓудругото, убаво се гледа и професионалноста на авторите на спомениците околу сето ова, која е еднаква на нула... бегање од јавност и новинари и тешкотии во појаснувањето на своите дела и нивната издржаност и состав, е далеку од професионално...
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #3270 Posted: 07-Apr-2013 at 22:41
Абе остај ја ти неа ,она е партиска послушничка на која ѝ биле дадени пари за да направи тоа што се бара и да ќути .

Можеби да ја добиеме и ние сумата која она ја добила и ние би ќутеле.

Edited by daci92 - 07-Apr-2013 at 22:42
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3271 Posted: 07-Apr-2013 at 23:39

Абе остај ја ти неа ,она е партиска послушничка на која ѝ биле дадени пари за да направи тоа што се бара и да ќути .

а зошто би ќутеле...  ако се е легитимно и професионално нели?
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #3272 Posted: 08-Apr-2013 at 00:42
Originally posted by zabegan

а зошто би ќутеле...  ако се е легитимно и професионално нели?

Да но кој рече дека е така ?

Edited by daci92 - 08-Apr-2013 at 00:42
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #3273 Posted: 08-Apr-2013 at 01:46
Стварно непрофесионално од новинарката, Дуковски и‘ кажува дека жена му ги води финансиите, а таа не оди да ја праша неа.   
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #3274 Posted: 08-Apr-2013 at 09:18
Еден колега ми спомна дека се поставени и спомениците на Павел Шатев и на Христо Татарчев покрај порта "Македонија". Со оглед на сабајлешнава поплава од споменици и скулптури, сосема му верувам.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #3275 Posted: 08-Apr-2013 at 09:28
Со оглед на тоа дека се очекува кога ќе се објават конечните резултати центар да добие нов градоначалник ,верувам дека сите споменични места кој биле завршени бар делумно ги добиле своите споменици.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #3276 Posted: 08-Apr-2013 at 09:40
Незнам дали сме евидентирале досега, но има избетонирани постаменти, според габаритот претпоставувам за коњаници, на следниве локации:

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=41.996085&lon=21.437330&z=19&m=b

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=41.998687&lon=21.437789&z=19&m=b

"Дајте да ги ставиме додека не дошол овој новиов на работа..."
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3277 Posted: 08-Apr-2013 at 21:00
Originally posted by гитардемон

За жал, и мојот впечаток е дека поголемиот дел од народот го прифаќа проектов. Може навистина интелектуалната јавност апсолутно не го прифаќа, но оди кај Цане во некое отепано беровско село, кај Менде во некое исто пелагониско, или па кај Пеце во некое струмичко, и кажи ми дали не го прифаќаат.

Милсам дека тука си грешка. Јас не би го ставал степенот на образование во корелација со тоа дали на некого му се допаѓа СК2014 или не.
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3278 Posted: 08-Apr-2013 at 21:06

Големата маса не ги разбира поимите демократија, комунизам, социјализам, фашизам, капитализам итн и сето тоа го разбирам ,но тука луѓето не гледаат на проектов како некој од нас туку како што кажа некој погоре, гледаат на него како засебни објекти а не целосен проект.Поделеноста во нашето општество не е ништо ново ,ние сме поделени јазично, етнички, религиски, партиски, урбанистички и како не ,па за сопствени вкусови што е секаде во светот случај да не правиме муабет, но тука имаме недостаток од интервенција односно од позитивна интервенција бидејќи сите интервенции до сега водеа кон поголема поделеност.

Јас барем оние луѓе кои лично ги познавам и кои го поддржуваат проектов (секако не во целост) речиси сите го кажуваат истото ако слушнат некој кој го критикува остро: „Па на што личеше пред СК2014?“ или „И ова има свои пропусти но е далеку поубаво од тоа порано.“
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3279 Posted: 08-Apr-2013 at 21:17
Originally posted by MGS

Originally posted by FoSsiL

и гитар и култузин ќе ми извините... но колку што знам Центар е општина на Центарци, а Скопје е град на Скопјани... и затоа ве молам не потпаѓајте и не ја форсирајте таа "општонародна идеја и национален интерес"

Глупости...

Мислењето на жителите од другите градови, населби и села (остатокот од државата) и на "дојденците" во Скопје е ирелевантно, важно е САМО мислењето на Скопјани... и на СТРУЧНАТА домашна и странска заедница...
Не трескај глупости дечко.Скопје е главен град на Мк и како таков е на сите во државава,сите имаат право да кажат свое мислење ,затоа што реално гледано цела држава на овој или оној начин е поврзана со Скопје.
За плоштадот во Делчево може да одлучуваат само Делечвчани,ама Скопје е на цела Мк.

Епа ако е така дај да го смениме и системот за избор на градоначалник на Скопје, а нели и општината Центар е по истатата ваша логика на сите скопјани а со тоа и на сите македонци па за градоначалник на Центар да гласаат 2 милиони жители. Никој не вика дека не смеат оние кои не се скопјани да го кажуваат своето мислење за уредувањето на градот или на центарот но оние кои ќе го имаат решавачкиот збор се ЖИТЕЛИТЕ на градот односно на општината.

Зошто не мислам дека сите Делчевчани поминале кај мене пред зграда (во строгиот центар) за да видат какви (не)услови за живеење има тука па за да ми го правдаат мостот око.
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3280 Posted: 08-Apr-2013 at 21:43
Originally posted by HugoGoulding

Цане ли ги цртал зградиве? Цане ли ги изработувал спомениците? Цане ли ги проектирал мостовите? Каква врска има Цане со тоа? Архитекти, урбанисти, уметници со дипломи од факултети го правеле тоа. Кој е крив сега? Ако проектот е толку лош значи и факултетите што им дале димпломи на овие не се во ред, пред се'? Или тие што им дозволиле првично на овие да бидат во функција на доделувачи на дипломи? Кој е вистинскиот виновник? Коренот или крошната?

Вистинскиот виновник е СЕКОГАШ оној кој го финансира проектот! И тоа сите многу добро го знаеме.
Јас ако имам турбо фолк вкус и имам доволно пари и сакам да си изградам куќа и Норман Фостер да го донесам, грда ќе испадне, затоа што ЈАС плаќам и само јас одлучувам како ќе изгледа. Тоа што тие што го проектирале завршиле факултет (таман работа да ги проектираше некој со трето одделение) не значи апсолутно ништо! Јас да би бил архитект од УБЕДУВАЊЕ не би се нафатил ако некој сака да му направам барокна сендвичара или трговски центар...ќе му речам да си бара друг кој би си ги продал сите свои убедувања и би се нафатил на нешто што се коси со СИТЕ работи кои ги учел на факултет, а такви очигледно ги има многу. Па еве пример со стручната комисија за избор на изглед на новото руво на ГТЦ....беа сменети луѓето затоа што се против барокот! Што сакаш повеќе? Нели е повеќе од очигледно кој е крив?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 162163164165166 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 3.922 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.