build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 194195196197198 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #3901 Posted: 20-Jul-2013 at 16:33
гледам нема посебна тема за Триумалната порта, па само да нафрлам дека пропаднал и вториот повик за издавање на терасата на заинтересиран закупувач со цел отворен кафич/ресторан. Според мене солидна и паметна идеја, барем да зјае така празна
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3902 Posted: 24-Jul-2013 at 20:48

Фајненшал тајмс: Величањето на минатото се покажа скапо

прочитано 1,164 пати
24-07-2013 11:02:16
сподели на пинг    0 коментари
“Величањето на наследството во Скопје се покажа скапо и предизвика раздор” е насловот на сторијата посветена на проектот “Скопје 2014″ што ја објави вчера престижниот “Фајненшал тајмс” со репортажа од Скопје на Кетрин Хоуп која можете да ја прочитате во продолжение.

skopje-[1]

Александар Велики качен на коњ го подигнува својот меч над централниот плоштад во Скопје. Двајца револуционери од 19 век во отоманската ера се поставени крај Камениот мост. Редица од згради во нео-барок стил од светлечки мермер се поставени на спротивната страна на реката Вардар.

Но, овие обележја не се споменици од минатите векови, туку се дел од “Скопје 2014″, четиригодишен проект кој вклучува големи бронзени статуи нови владини зданија, фонтани и сето тоа осветлено во разни бои.

Според премиерот Никола Груевски се работи за трансформација на безличното централно подрачје во туристичка атракција, со назнака дека земјата има богато, но малку познато наследство.

ft

- Ние сме млада земја која постои само 23 години и кога станавме независни од Југославија ние бевме нација со сопствена историја, но без споменици или статуи – изјави за Фајненшл тајмс Никола Груевски, идеолог на проектот. Тој додаде: “сега имаме помеѓу 30 и 40 споменици вклучувајќи ја Триумфалната капија која беше изградена во знак на одбележување на 20-годишнината од осамостојувањето и ќе бидат изградени уште”.

Критиките за “Скопје 2014″ пак зборуваат дека е тој прескап проект, како и дека го претворил центарот на градот во своевиден Дизниленд и има непожелна идеолошка позадина.

- Проектот е кич и мислам дека сака да создаде впечаток кои сме и од каде доаѓаме, а тоа не помага во релациите со нашите соседи – вели Бранко Героски, политички коментатор.

Трансформацијата на Скопје е со идеја да се промовира македонскиот идентитет кој се протега до античка Грција и средновековната Бугарска империја која во минатото била еднаш под единствена управа на јужниот Балкан. Но, на тој простор имало постојан проток и одлевање на освојувачи и армии, па некои од македонските “херои” се препознаени како сопственост и во други земји. Подигнувањето на статуата на Александар и другата, на царот Самуил, на пример, ги иритираше властите во Софија и во Атина. Грците се особено напнати. Атина подигна вето за членството на Македонија во НАТО и во преговорите со ЕУ уште во 2008 година, обвинувајќи го северниот сосед дека името рефлектира скриена закана кон нивниот сопствен регион Македонија и треба да биде сменето.

олимпија

Две децении на испрекинати разговори за прашањето за името со посредништво на специјален пратеник на Обединетите нации завршија со неуспех да се постигне компромис.

За многу Македонци проектот “Скопје 2014″ е фокусот на незадоволство од Владата на Груевски.

Гласачите во Општина Центар која опфаќа повеќе од 100.000 жители, на локалните избори одржани во март го поддржаа кандидатот на опозицијата, за прв пат во последната декада.

Андреј Жерновски, новиот градоначалник на Центар сака да го запре проектот, да ја урне Триумфалната капија и да ги отстрани повеќето од статуите, за кои вели дека би се преместиле во помалите градови низ земјата.

- Најголемата грешка на Владата беше што го почна проектот без консултација со граѓаните кои на крајот го плаќаат овој проект – изјави Жерновски, пратеник од малата Либералдемократска партија. Тој додаде: “гласачите одлучија дека тој е прескап и во право се. Ние се соочивме со огромни трошоци кои не можеме да си ги дозволиме и не знаеме каде се потрошија тие пари”.

Буџетот за “Скопје 2014″ определен на 80 милиони евра пред четири години, се зголеми на 207 милиони евра, како што призна и самиот Груевски.

Жерновски вели дека ќе ангажира меѓународден ревизор за да го преиспита проектот откако увидел дека Владата платила многу високи цени за повеќето од спомениците.

- Утврдивме дека набавката на споменик со висина на спомениците кои се поставени чини 65.000 евра, но оние на Гоце Делчев и на Даме Груев чинат речиси 10 пати поскапо – рече Жерновски.

Зголемените трошоци за овој проект го подигнаа вниманието и на меѓународната агенција “Стандард и пурс” која го намали рејтингот на земјата на ББ- во мај годинава, наведувајќи помеѓу останатото дека е тоа сторено поради “скорешните зголемени капитални трошоци на непродуктивни проекти”.

Груевски го бранеше проектот на економска основа со објаснување дека административните згради ќе креираат заштеди што сега се плаќаат за закуп на простор, а во исто време проектот ќе ги раздвижи локалните градежни компании кои ќе обезбедат 10.000 нови работни места, во земјата со стапка на невработеност од 30 отсто. Според Груевски, проектот ја зголемил и годишната стапка на раст во туризмот за 10 до 15 отсто.

Владислав Бенарк со својата ќерка Јана кои се посетители од Чешката Република се импресионирани од излогот на статуи на плоштадот.

- Мислам дека ова остава голем впечаток на туристите, затоа што веднаш кога ќе се стапне на плоштадот, тие се појавуваат во својата големина – рече г-н Бернак.
http://libertas.mk/%D1%84%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%88%D0%B0%D0%BB-%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%BC%D1%81-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%9A%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE/
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3903 Posted: 28-Jul-2013 at 11:37
АНКЕТА: 34% од граѓаните се против Скопје 2014

1.        Во колкава мера го поддржувате/ не го поддржувате проектот Скопје 2014?

•           Целосно го поддржувам                                          24,4%

•           До некаде го поддржувам                                        39,2%

•           Воопшто не го поддржувам                                                34%

•           Не знам                                                                      2,3%

•           Одбива да одговори                                                             0,1%

1.1       Прашањето “Во колкава мера го поддржувате/ не го поддржувате проектот Скопје 2014?„ поставено само кај етничките Македонци:

•           Целосно го поддржувам                                          28%

•           До некаде го поддржувам                                        42%

•           Воопшто не го поддржувам                                                27%

•           Не знам                                                                       2%

•           Одбива да одговори                                                               1%

1.2       Прашањето “Во колкава мера го поддржувате/ не го поддржувате проектот Скопје 2014?„ поставено само кај етничките Албанци:

•           Целосно го поддржувам                                          14%

•           До некаде го поддржувам                                        26%

•           Воопшто не го поддржувам                                                57%

•           Не знам                                                                       3%

•           Одбива да одговори                                                               0%

2.        Која од следниве изјави појасно го опишува Вашиот став?

•           Повеќе ми се допаѓа новиот лик на центарот на Скопје, предвиден со проектот Скопје 2014, отколку стариот лик на центарот на градот                    60,3%

•           Повеќе ми се допаѓа стариот лик на центарот на Скопје, отколку новиот лик предвиден со проектот Скопје 2014                                                         35,6%

•           Незнам                                                                                                        3,5%

•           Одбива да одговори                                                                                              0,6%

2.1       Прашањето „Која од следниве изјави појасно го опишува Вашиот став?“, поставено само кај етничките Македонци:

•           Повеќе ми се допаѓа новиот лик на центарот на Скопје, предвиден со проектот Скопје 2014, отколку стариот лик на центарот на градот                     64%

•           Повеќе ми се допаѓа стариот лик на центарот на Скопје, отколку новиот лик предвиден со проектот Скопје 2014                                                           31%

•           Незнам                                                                                                         4%

•           Одбива да одговори                                                                                               1%

2.2       Прашањето „Која од следниве изјави појасно го опишува Вашиот став?“, поставено само кај етничките Албанци:

•           Повеќе ми се допаѓа новиот лик на центарот на Скопје, предвиден со проектот Скопје 2014, отколку стариот лик на центарот на градот                      44%

•           Повеќе ми се допаѓа стариот лик на центарот на Скопје, отколку новиот лик педвиден со проектот Скопје 2014                                                            54%

•           Незнам                                                                                                          2%

•           Одбива да одговори                                                                                                0%

3.        Во колкав степен Вам лично Ви се допаѓа барокниот стил на градбите од проектот Скопје 2014, на скала од 1 до 5?

•           1- воопшто не ми се допаѓа                                                 25%

•           2- донекаде не ми се допаѓа                                       6%    

•           3- ниту ми се допаѓа, ниту не ми се допаѓа                      14%

•           4- донекаде ми се допаѓа                                                      31%

•           5- сосема ми се допаѓа                                                         21%

•           Незнам                                                                                     3%

•           Сумарно позитивно                                                              52%

•           Сумарно негативно                                                              32%

3.1       Прашањето „Во колкав степен Вам лично Ви се допаѓа барокниот стил на градбите од проектот Скопје 2014, на скала од 1 до 5?“, поставено само кај етничките Македонци:

•           1- воопшто не ми се допаѓа                                                 19%

•           2- донекаде не ми се допаѓа                                      6%    

•           3- ниту ми се допаѓа, ниту не ми се допаѓа                      14%

•           4- донекаде ми се допаѓа                                                      33%

•           5- сосема ми се допаѓа                                                         25%

•           Незнам                                                                                     3%

•           Сумарно позитивно                                                              58%

•           Сумарно негативно                                                              26%

3.2       Прашањето „Во колкав степен Вам лично Ви се допаѓа барокниот стил на градбите од проектот Скопје 2014, на скала од 1 до 5?“, поставено само кај етничките Албанци:

•           1- воопшто не ми се допаѓа                                                 44%

•           2- донекаде не ми се допаѓа                                       6%    

•           3- ниту ми се допаѓа, ниту не ми се допаѓа                      11%

•           4- донекаде ми се допаѓа                                                      29%

•           5- сосема ми се допаѓа                                                            7%

•           Сумарно позитивно                                                              36%

•           Сумарно негативно                                                              50%

4.        Колку се согласувате со изјавата “Изградбата на новите мостови во центарот на Скопје е неопходна за поврзување на објектите од двете страни на реката и олеснување на комуникацијата во центарот на градот“?

•           1- воопшто не се согласувам                                               15%

•           2- донекаде не се согласувам                                                 5%    

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                     9%

•           4- донекаде се согласувам                                                    27%

•           5- потполно се согласувам                                                  44%

•           Не знам                                                                                    1%

•           Сумарно позитивно                                                              71%

•           Сумарно негативно                                                              19%

5.        Колку се согласувате со изјавата „Ми се допаѓа стилот на новите мостови на реката Вардар“?

•           1- воопшто не се согласувам                                               16%

•           2- донекаде не се согласувам                                                 4%    

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                     9%

•           4- донекаде се согласувам                                                    27%

•           5- потполно се согласувам                                                  39%

•           Не знам                                                                                    5%

•           Сумарно позитивно                                                              66%

•           Сумарно негативно                                                              21%

6.        Колку се согласувате со изјавата „Менувањето на фасадите и ликот на постоечките објекти, како згради, мостови и слично е неопходно заради нивно вклопување во новиот лик на градот“?

•           1- воопшто не се согласувам                                               17%

•           2- донекаде не се согласувам                                                 6%    

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                   12%

•           5- потполно се согласувам                                                  37%

•           Не знам                                                                                    1%

•           Сумарно позитивно                                                              63%

•           Сумарно негативно                                                              23%

7.        Колку се согласувате со изјавата „Проектот Скопје 2014 го урбанизира и го култивира централното градско подрачје“?

•           1- воопшто не се согласувам                                               22%

•           2- донекаде не се согласувам                                                 7%    

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                   13%

•           4- донекаде се согласувам                                                    30%

•           5- потполно се согласувам                                                  25%

•           Не знам                                                                                    3%

•           Сумарно позитивно                                                              55%

•           Сумарно негативно                                                              29%

8.        Колку се согласувате со изјавата „Ми се допаѓа споменикот и фонтаната Воин на коњ во центарот на Плоштад Македонија“?

•           1- воопшто не се согласувам                                               22%

•           2- донекаде не се согласувам                                                 4%    

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                     6%

•           4- донекаде се согласувам                                                    18%

•           5- потполно се согласувам                                                  49%

•           Сумарно позитивно                                                              67%

•           Сумарно негативно                                                              26%

8.1       Прашањето „Колку се согласувате со изјавата - ми се допаѓа споменикот и фонтаната Воин на коњ во центарот на Плоштад Македонија ?“,поставено само кај етничките Македонци:

•           1- воопшто не се согласувам                                               11%

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                     7%

•           4- донекаде се согласувам                                                    18%

•           5- потполно се согласувам                                                  59%

•           Сумарно позитивно                                                              77%

•           Сумарно негативно                                                              15%

8.2       Прашањето „Колку се согласувате со изјавата - ми се допаѓа споменикот и фонтаната Воин на коњ во центарот на Плоштад Македонија ?“,поставено само кај етничките Албанци:

•           1- воопшто не се согласувам                                               59%

•           2- донекаде не се согласувам                                                 6%

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                     4%

•           4- донекаде се согласувам                                                    14%

•           5- потполно се согласувам                                                  15%

•           Не знам                                                                                    2%

•           Сумарно позитивно                                                              29%

•           Сумарно негативно                                                              65%

9.    &nbs
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3904 Posted: 28-Jul-2013 at 11:55
Кој ја направил анкетава?
За сè има вторпат
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3905 Posted: 28-Jul-2013 at 12:50
се извинувам,најдолниот дел од текстот не излегол,а сигурно го копирав и го дадов и линкот.еве го делот што недостига

9.        Колку се согласувате со изјавата „Изградбата на новите објекти кои ги предвидува проектот Скопје 2014 (филхармонија, музеи, театри, министерства ит.н.) е од големо значење за Скопје и Република Македонија“?

•           1- воопшто не се согласувам                                               15%

•           2- донекаде не се согласувам                                                 5%    

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                   11%

•           5- потполно се согласувам                                                  40%

•           Не знам                                                                                    2%

•           Сумарно позитивно                                                              67%

•           Сумарно негативно                                                              20%

9.1       Прашањето „Колку се согласувате со изјавата - Изградбата на новите објекти кои ги предвидува проектот Скопје 2014 (филхармонија, музеи, театри, министерства и т.н.) е од големо значење за Скопје и Република Македонија?“, поставено само кај етничките Македонци:

•           1- воопшто не се согласувам                                               11%

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                   13%

•           4- донекаде се согласувам                                                    25%

•           5- потполно се согласувам                                                  45%

•           Сумарно позитивно                                                              71%

•           Сумарно негативно                                                              15%

9.2       Прашањето, „Колку се согласувате со изјавата - Изградбата на новите објекти кои ги предвидува проектот Скопје 2014 (филхармонија, музеи, театри, министерства и т.н.) е од големо значење за Скопје и Република Македонија?“, поставено само кај етничките Албанци:

•           1- воопшто не се согласувам                                               31%

•           3- ниту се согласувам, ниту не се согласувам                     6%

•           4- донекаде се согласувам                                                    37%

•           5- потполно се согласувам                                                  19%

•           Сумарно позитивно                                                              56%

•           Сумарно негативно                                                              37%

(Интегрален текст од анкета на Институт Димитрија Чуповски)

Скопје
Објавено:
28.07.2013 - 11:42

http://www.press24.mk/anketa-34-od-gragjanite-se-protiv-skopje-2014
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #3906 Posted: 07-Aug-2013 at 12:49
bez razlika na nevkusniot naslov na statijava, sakav da ja spodevam vesta...

Смислил ли Груевски нова фонтата за на плоштад – Коце распишал тендер?

Град Скопје денеска распиша тендер за изградба на нова фонтана за плоштадот Македонија. За 15 дена, односно до 21-ви август годинава до 12 часот, заинтересираните фирми имаат можност со свои понуди да се јават на тендерот за проект „Изградба на фонтана со реконструкција на тротоар“ на локација на плоштадот Македонија во центарот на Скопје. Како лице за контакт наведена е Ирена Стојменова – помошник раководител на Сектор за општи работи во Град Скопје.

tender fontana

Уште една фонтана е предвидена и во рамки на споменикот на Мајка тереза кој треба да го гради Субрата Рој. Доброупатени извор за Либертас велат дека не е можно да станува збор за истата фонтана, оти во тој случај тендерот би бил распишан од инвеститорот, Сахара груп. Нашите извори велат дека станува збор за потполно нова фонтана. Од ивеститорот, Град Скопје, не успеваме да добиеме одговор.

Неофицијално дознавме и дека проектот „Фонтана со реконструкција на тротоар на плоштадот Македонија“ е всушност дел од проектот за изградба на Шпански скали на плоштадот кои премиерот сака да ги изгради, а градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски, изјави дека нема да дозволи.

http://libertas.mk/%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BB-%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0/

Edited by Џоле - 07-Aug-2013 at 14:13
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3907 Posted: 07-Aug-2013 at 14:12
Станува збор за истата работа
-----------------------------

Град Скопје ќе ја враќа коцката на плоштад

Нова фонтана и враќање на коцката на плоштадот во центарот на градот се плановите на Градот Скопје.

За таа цел Град Скопје деновиве објави тендер за изградба на современа фонтана на плоштадот Македонија и реконструкција на плоштадот.

Во соопштението од Градот се наведува дека станува збор за изградба на современа фонтана на површинско ниво со 128 прскалки, кои ќе се употребуваат само во летниот период. Фонтаната ќе биде со димензии 15џ15 метри, а ќе биде поставена на просторот помеѓу Камениот мост и постојната фонтана.

За време на реконструкцијата, постојните плочи на плоштадот делумно ќе бидат зачувани, а другите ќе бидат извадени и ќе се употребат на плоштадот кај црквата Пресвета Богородица. На местото на извадените плочи, при реконструкцијата на партерот на плоштадот Македонија, ќе биде поставена коцка.

Согласно тендерот на плоштадот ќе бидат заменети канделабрите, клупите и кантите за отпадоци.

Проектот за изградба на фонтана и реконструкција на плоштадот ќе се реализира со 2/3 финансиски средства од Владата на Република Македонија и 1/3 од буџетот на Град Скопје.

http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=135009&kategorija=1
За сè има вторпат
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3908 Posted: 07-Aug-2013 at 15:06
Ne gledam nekoja pricina zosto bi se izgradil uste edna fontana? Deka porano tuka imalo edna? I sega? Se igra so parite i toa na golemo! Ulicite, totuarite se skapani, ima mnogu raboti! Mal ring ne e celo skopje! Mislam dosta pari vekje davale za vakvi raboti i treba sega seriozno da se zafatat so realni problemi. Ima vekje fontana sto kje trebaat 2?Ohno
Back to Top
arso View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote arso Quote  Post ReplyReply #3909 Posted: 07-Aug-2013 at 15:28

http://kurir.mk/republika/skopje/125924-FOTO-Vaka-ke-izgleda-skopskiot-plostad-so-novata-fontana
Back to Top
Danndy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danndy Quote  Post ReplyReply #3910 Posted: 07-Aug-2013 at 15:33
Цело време мислев дека Дизниленд спремале, а они Аква Парк прават на сред центар. Не ме чуди, како печурки никнуваат новите аква паркови... еве и на плоштад.

Traveling.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #3911 Posted: 07-Aug-2013 at 15:37
Ако можам да забележам, од Град Скопје распишуваат тендер за изградба на плоштадот? Тоа е во ред, но дали е направена проектна документација за реконструкцијата, кој ја изработил, на кој тендер, па да објавам визуелизација од изгледот на новиот плоштад. Со овој чекор ние добиваме целосно нов изглед на централниот плоштад без притоа да знаеме основни информации околу проектот.
Back to Top
zdravozivo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #3912 Posted: 07-Aug-2013 at 15:40
Белата коцка според мене е досега најубавиот елемент употребен во проектот СК 2014, каде и да ја употребат јас можам само да и се восхитувам
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3913 Posted: 07-Aug-2013 at 16:03
единствена придобивка е што нема да можат да се одржуваат митинзи
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #3914 Posted: 07-Aug-2013 at 16:10
Originally posted by zdravozivo

Белата коцка според мене е досега најубавиот елемент употребен во проектот СК 2014, каде и да ја употребат јас можам само да и се восхитувам

И онака вие од провинцијата масовно почнавте да го колонизирате Скопје,јас во државни институции само диалекти од источна Македонија слушам,на улица во Центар истотака.

Така да се треба во бело да биде!

Edited by kiriOK - 07-Aug-2013 at 16:11
Back to Top
chelsea View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote chelsea Quote  Post ReplyReply #3915 Posted: 07-Aug-2013 at 16:14
Abe vo red belata kocka e ubava toa mozeme da se soglasime ,ama ova veke nema kraj i gi izgubi siete granici, ploshtadot ne e nitu tolku losh, nitu tolku star za da se menuva.Jas ne veruvam nekade vo svetov da se frlaat tolku mnogu pari za tolku kratok period za edna ista rabota.Navistina ima ushte milion drugi raboti shto falat vo nashata drzava.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #3916 Posted: 07-Aug-2013 at 16:39
Originally posted by kiriOK

Originally posted by zdravozivo

И онака вие од провинцијата масовно почнавте да го колонизирате Скопје,јас во државни институции само диалекти од источна Македонија слушам,на улица во Центар истотака.

Така да се треба во бело да биде!

Поради ваквото размислување на многу поединци сум среќен што децата нема да ми растат во Скопје,се надевам дека понатаму во животот со возраста ќе научиш многу работи па ќе се потсмеваш на своја сметка за напишаните коментари
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #3917 Posted: 07-Aug-2013 at 17:13

А каде имаат употребено досега бела (светло-сива) коцка?
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3918 Posted: 07-Aug-2013 at 17:25
ако смеам да прашам каде ја има засега оваа бела коцка?или сум пропуштил нешто или меморијата ми е нешто во аут(што е повероватна опција)
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3919 Posted: 07-Aug-2013 at 17:34
очигледно тукашнава неписмена новинарска раја не знае што е тоа коцка... ова на рендеров не е ни приближно нешто на коцка...

инаку, плоштадов е уште еден примвер за тоа со колку непотребни, банални и неприоритетни работи се занимават нашите урбанистички генијалци... кога се смени коцката во 2005 таа беше руинирана и изместена, а плоштадот ја немаше потребнаа форма и беше депресивен и застарен... која е потребата сега да се смени поплочувањето, особено кога пред само 8 години била направена реконструкцијата??? или само ќе се менува се што претходно било направено само ради нечиј ќеиф...

настрана од тоа, мене лично плочникот ми се допаѓа, ама сметам дека е малце претерано со шаренилото... идејата за уште една фонтана е глупава (малце ми беше да ја заобиколувам фонтаната на Александар, сега ќе треба да кружам и околу ова... воопшто осет за пешачки линии да се немало)

и уште една работа, пекањето за безвредната „легендарна“ коцка на плоштадот веќе м истанува одвратно, особено со фактот што низ цел град се менуваат фасади на историска архитектура и се пренаменуваат плоштади... неверојатно е колку се испревртени стандардите на ова општество во кое што понекогаш жалам што сум се родил...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #3920 Posted: 07-Aug-2013 at 17:42
Ако е таа коцка што мислам,воопшто не е "стара и легендарна" туку е употребена околу фонтаната на споменикот на паднатите херои во жена парк

Па и би требало да е таа,бидејќи рекоа дека нема да ги извадат сите (претпоставувам ќе ги остават оние помалите темни коцки за шарите) и ќе ги додадат овие белите

Edited by zdravozivo - 07-Aug-2013 at 17:48
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 194195196197198 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 2.391 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.