![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 112113114115116 329> |
Author | |
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Луѓе, не сум сигурен дали за ова сме чуле досега. Изгледа сме го пропуштиле. Дали следна е и зградата на МЕПСО? Edited by FoSsiL - 02-Mar-2012 at 20:34 |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
основата за `жалните врби`
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Карши сувенирницата во триумфалната капија
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
А еве ја и величествената панорама која се пружа од платформата на триумфалната капија врз околните кровови:
1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() |
|
![]() |
|
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
Фотки од денес од центарот на Скопје
http://www.primetime.mk/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%98%D0%B5-2012/ |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Друже Clover со сликине им даде алиби за темелно реновирање на фасадите, за да после некое време "не можеш" да мрчиш дека имало лош поглед од Капијата.
![]() |
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
kade odi svetot a kade nie!
http://www.plusinfo.mk/vest/35733/VIDEO--GALERIJA-Daleku-e-Baku-2014-i-sonceto-shto-sjae |
|
![]() |
|
anti-modernista1 ![]() Newbie ![]() Joined: 01-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 27 |
![]() ![]() |
Ako ne si znael Azerbadjan ima golemi kolecini nafta sto ima dozvoluva vakvi proekti ama i tamu ima siromasni sto znaci deka treba da se bide protiv takvo nesto? Dobro sme dobri koga edna Crna Gora denes pokaza deka ima 50% nevrabotenost, odime kade mozime ![]() |
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
anti modernista sto se palis tolku,mnogu dobro znam deka azerbejdzan ima nafta i siromasni a ustvari sto zboruvas ti??? pocna da mesas socijana politika i biznis i sto se ne,i sea ako crna gora ima 50 % nevrabotenost nie treba da bideme srekni sto ne sme 1vi cccc, muabetot ne mi bese za nafta i gas tie kupista pari sto se frlija za ustaven mozese da se napravi mnogu POFUNKCIONALNA moderna zgrada kopja i mu dolikuva na skopje isto se odnesuva i na drugite rugla so se gradat po skopje
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Модерниста... Аксел сакаше да каже... Можеби на нас не ни требаат такви мегаломански проекти.... но ни требаат нивните архитекти и нивната архитектура... за истите локации на кои денес се гради барок.... со исклучок на локации кои се урбанистички погрешни за нив да се изградат објекти...
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
TOKMU TAKA FOSSIL eve ja zemam za primer zgradata ustaven arheoloski,znaci pocetnata cena beshe mislam 24,5 mil evra a od luge so se zapoznaeni so taa rabota mi imaat kazano deka veke se pominati poveke od 35 mil evra a do zavrsuvanjeto na zgradata ke pomine 40 mil,znaci ne go zboruvam na pamet seto toa znaci nivniot komentar 40 mil za tolkava kvadratura sto e navistina mnogu,znaci se frlija ogromni pari a ne dobivme nisto asalno,sea moze na nekoj mu se sviga mene uopste normalno site imame svoj vkus.stetata e veke napravena sea mozeme da mlatime prazna slama so mozelo kako zosto nazad vrakanje nema
|
|
![]() |
|
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
Ako pravam moderna zgrada bi pravel nesto so minimalna cena od 300mil evra... se drugo bi bilo eftino izvedeno...toes treba kvaliteten materijal, stranski iskusni dizajneri i gradezni inzinjeri. Na nasive od ova sto e napraveno nisto poveke ne bi im dal.
Mozda treba da pocneme da kopame za nafta, neli imase nekoi najavi deka ima nesto na Jugo Istok od Stip ![]() |
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
![]() Офтопик но морам. Според Заводот за вработување на Црна Гора, на 20 февруари оваа година процентот на невработеност е 11%. |
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
Во Azerbadjan се гради ама баш се живо и диво во најразлични стилови. Главниот центар на Баку каде мнозинството на луѓе се движат изобилува со прекрасни барок згради, но од друга страна се градат и прекрасни инспиративни модерни зданија. Значи се гради кремот од сите стилови. Во Скопје углавном имаме тежок просек, без разлика на стилот. Тука е главниот проблем што не градиме уникатни зданија што ќе отскокнуваат, без разлика на стилот.
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Прво, плусинфо како плусинфо си извадија тема од контекст за да се конфронтира народот. Баку финансиски е многу пред нас, но лично, она што се гради во Баку, или пак Анкара, Истанбул, Москва, Киев и сл, никад не би сакал тука да го видам. Исто као што нејќам и барок. Си има бе Варшава, Гдањск, Прага, Берлин, Франкфурт, Виена, Загреб од кај да се гледа, па наместо Баку да ни го даваат репрезент, можат да изгуглаат некој европски град па да направат паралели. Во секој случај ниту ск2014 ниту баку2016 не е нешто на што треба некој да се воодушевува. Лесно таквите избори за најмодерен град се финансирани директно од самите градови или држави.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
мене искрено, ич не ми е гајле што и каде се гради и дали сме требале да бидеме на повисоко од тоа или не
си го гледам ова што е кај нас,. постојано се прави паралела меѓу современа архитектура и класицизам... ве молам не паѓајте во такви стапици, дискусијата е во празно, не оди на ништо повеќе од препукување за тоа кој бил „боље“ а ако гледаме реално, сето ова што се склопи во Ск2014 и мутењата што произлегоа од него, ќе беше погрешно без разлика дали нешто ќе било ултра современо и исплатливо или нешто од времето на прабаба ми... поврзано со тоа што е кажано погоре... премногу се споредуваме со некој друг, наместо да си го гледаме своето, да се работеше на урбан развој на градот, од соодветни органи и кадар, одделувајќи секакви комплекси произлезени од споредби, сега немаше да постои лудилово и Скопје ќе се развиваше како и секој друг нормален град низ светот и до ден денес се чудам како кога се споредуваме со други градови, споредуваме изглед и знаменитости, наместо она поважното, функционалноста, урбаниот состав и инфраструктурата... толку е едноставно а никој не сака да го разбере тоа... |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
уникатноста е само нешто што доаѓа автоматски со дизајнерската и инжињерската слобода, ако се форсира по секоја цена може да се добијат негативни ефекти |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Само да ви пренесам импресии од моите колеги од Словенија кога прв пат ја видоа порта Македонија.
- Ужасно грдо и несоодветно. Како лоша и евтина копија на Ролекс часовник. Значи, така ја доживеаа портата 4ца Словенци, на возраст од 33 до 45 години, високо образовани, кои секоја втора недела патуваат низ светот. Другите коментари за објектите од проектот Скопје 2014, беа во иста линија, освен за фонтаната и споменикот Воин на коњ, кој мислам навистина им се допадна. Мој добар пријател од Гренобл, Франција имаше слична реакција. Па сега незнам јас кои туристи планираме да ги иморесионираме, можеби оние кои веќе биле во Дизниленд, но искрено да ви кажам јас полека се срамам во што ми се претвори сопствениот град. |
|
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 112113114115116 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |