![]() |
![]() |
![]() |
Квалитет на воздухот во Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2021222324 42> |
Author | |
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
нормално дека ќе сакаш да возиш кола, кога живееш во град каде што во 21-ви век има само еден вид на јавен превоз, и тоа управуван од најнеодговорното и најнесериозното претпријатие на планетава
извинете за загадувањето, ама ако имам слобода да бирам помеѓу автомобил и ЈСП, би избрал автомобил, се додека не се реформира ЈСП (од возен парк, до линии, до услуги и до цени и начин на наплата) (а да, и да прекине ЈСП да биде bitch на државава) и не се даде барем некоја почетна инвестиција за ЛРТ систем инаку, не ми е сосема јасно решениево со две линии... збориме за замена на сите траси што поминуват низ центар, со алтернативни траси кои не поминуваат низ центарот, со што би се укинале старите линии што возат низ центар и би се замениле со зелениве? се е ок, освен тоа што за да поминеш низ центар, на пример од Аеродром кон Карпош4, треба да менуваш три пати автобус а и нема смисла затоа што нема многу придобивка од тоа... фактички ќе останат сите постоечки линии, ама само ќе им биде скратена рутата, и тоа за многу мала должина Edited by zabegan - 14-Feb-2014 at 03:18 |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Имам една добра идеја која никогаш нема да биде реализирана зашто дефинитивно ќе ги закопа прозваните во текстот, но ќе ви ја претставам со цел да го разобличам нивното лицемерие. Кои се главните причини за претераната употреба на автомобилите во Скопје? Според мене тоа се поприлично оддалечените институции, факултети, пазари, маркети, амбасади и сл. едни од други. За таа цел предлагам воведување на САМО 2 автобуски линии кои ќе бидат бесплатни и ќе возат низ централното градско подрачје. Еве ја трасата на првата линија ЕКО1: Транспортен Центар-Беласица-Бул.Гоце Делчев (тука поминува покрај Скопски Саем, Македонска Радио Телевизија и Универзитетот Кирил и Методиј, ТЦ Мавровка и библиотеката Св.Климент Охридски, како и покрај старата Скопска чаршија)- Бул. Филип II (поминува покрај МНТ. ГТЦ и Градската болница и Зелен Пазар)-Бул. 11. Октомври-Димитрија Чуповски, потоа врти на Бул. Св. Климент ОХридски и оди по Водњанска до ОУ Кочо Рацин. Значи, со ова линија поминуваш и покрај Клиничкиот Центар, ТЦ Рамстор, Нова Македонија, студентскиот дом Стив Наумов итн. Еве ја трасата на втората линија ЕКО2: Дом на Печат (покрај катната гаража Зебра)-продолжува по МТ Гологанов на запад и поминува покрај ТЦ Капиштец-Бул. 8. Септември (поминува покрај Педагошкиот факултет и средното градежно училиште)-бул. Партизански Одреди-Бледски Договор (тука поминува покрај поликлиника Букурешт и Воената болница)-врти на Бул. Илинден и продолжува на исток(поминува покрај СЦ Борис Трајковски и Аквапаркот, техничките факултети и Зоолошката градина)- врти по Франклин Рузвелт и по Партизански Одреди продолжува кон исток (поминува крај Градежниот факултет, ТЦ Буњаковец и Универзалната сала)-врти по Бул. Св. Климент Охридски на север и поминува крај Владата и после оди по булеварите Даме Груев и Димитрие Чуповски-бул. 11. Октомври-бул Кочо Рацин-бул. К.Ј. Питу до Транспортниот Центар. Ова трас тука поминува покрај ГТЦ, Собрание, Зелен Пазар, Градска болница, Олимписки базен, Веро Центар и комплексот банки. Автобусите ќе бидат зглобни со зелена боја. Во нив ќе се вози бесплатно. И немој некој сега да почне да јаде гурабии како за ова немало пари... ![]() Јавна благодарност до FoSsil за нацртаните траси. Edited by phenomenon - 13-Feb-2014 at 21:11 |
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
како што кажаа погоре, се работи за топланата Запад. живеам во близина и едно ќе кажам, оваа топлана е гасифицирана и не користи мазут. тоа што излегува би требало да е пареа или што ти ја знам таму, ама не е токсично/загадувачко. се водам по логиката од автомобилите кои возат на плин(како мојот на пример). „чадот“ што го испушта возилото е бело, без мирис и со 0% загадување на воздухот. би требало и тука да е истиот „нус производ“ на согорување на гасот во топланата |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Текстов не го засега само Скопје, туку и цела Македонија. Вреди да се прочита.
Вистината зошто Македонија не го спречува загадувањето од сообраќајот http://automedia.mk/?p=5258 |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Велосипедист, во зимските месеци. Во Скопје.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
Кој шета по улица со ваква маска? Да не е од ова на градилиште?
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Недела дена користен филтер за дишење, носен низ Скопје, користен по 1-2 саати дневно.
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
Топлана Запад или ние како си ја викаме Топлана Тафталиџе
![]() ![]() |
|
![]() |
|
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
Да, тоа е Топланата Запад
|
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Можеби е тoпланата?
|
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Денес имав можност да го сликам овој оџак што нон-стоп "чури" во полна пареа без прекин кога и да поминам од тука, погледнете го облакот што го има формирано во радиус на пошироката околина, со оглед на тоа дека денес немаше воопшто облаци, бар не во тој дел од градот, облаците околу се дефинитивно од него. Се наоѓа спроти првиот влез на City Mall (од Центар кога се оди), знае некој од што е?
![]() ![]() Edited by HugoGoulding - 02-Feb-2014 at 16:00 |
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Да исплакнеме очи. Статистика за дождливата и ветровита сабота, 25.01.14
![]() |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
На МТВ1 на емисијата која се вика Дурбин денес имаше одлична емисија на тема квалитетот на воздухот во Скопје и низ другите градови во Македонија, а беа опфатени и градови од Балканот и Европа.
Edited by HugoGoulding - 23-Jan-2014 at 15:56 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еден дожд oд вчера и одма значителен ефект врз квалитетот на воздухот и загадувањето во Скопје, бројките пак се на високо но сепак вредноста се намали драстично од 300-350 на 120-150 на ПМ10 честичките во текот на денот, па дури и сонце видовме денес. Очигледно град Скопје треба да размислува за изнаоѓање на систем за поттикнување и правење на дожд а не вештачки снег на Водно.
![]() Edited by HugoGoulding - 16-Jan-2014 at 20:11 |
|
![]() |
|
Skopjanecot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-Oct-2013 Online Status: Offline Posts: 147 |
![]() ![]() |
Како тргнале работиве, еден ден Скопјево ќе стане како оние напуштените кинески градови.
Или нешто слично на Њујорк ама од Fifth Element... ![]() ![]() Бар за мене знам дека следната шанса да ме снема од тука нема да ја пропуштам! Живеењето тука се повеќе наликува на казна. Животот тука е пролонгирано умирање, а не тоа што треба да биде. Се надевам дека за некоја година ќе споделам мислења на форумов од друга IP адреса (fingers crossed). ![]() |
|
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopenhauer |
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
И покрај сериозното загадување во Скопје денес и вчера повторно се сечеа десетици дрва низ Аеродром. Па има ли смисла ова!?
Друга работа, незнам колку сте приметиле ама едно две недели го рушат ридот на ова место од прилика МАПА Многу убаво се гледа колкава површина се раскопува кога се движите од Сити Мол накај студентскиот Гоце. Edited by alexsend - 13-Jan-2014 at 20:29 |
|
![]() |
|
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Воздухов сè подобар и подобар.
![]() Edited by HugoGoulding - 12-Jan-2014 at 18:48 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не можеш ни да претпоставиш колку сум изненаден! |
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2021222324 42> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |