![]() |
![]() |
![]() |
Скопје на Кензо Танге |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 9> |
Author | ||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() ако ништо друго, концептите може да се склопат и во Скеч ап, со мапа на Гугл, и да се направи една 3Д прошетка низ концептите |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
ја и стари пријатели имам таму, но бадијала бидејки за таква визуелизација, со оглед дека е цел град во прашање, ќе треба и филмски буџет, ко за наши услови едно 500к минимум за да се направи монументално, иако може да се пројде и со колажиран видеоарт за 10 или 20к доколку се пушти јавен оглас во каква и да е варијанта ова му треба на Скопје бар ко видеоарт о сите фотки што ги имаме ове во нишкава, и не зараи Скопје или Кензо туку заради архитектурата воопшто, во најмала рака нека склепаат и за Скопје една мапирана проекција од макетата [1] |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
Имам јас познаник во приватната фирма што го правеше видеото за ск2014(кичевчанец е детето),најдете пари и ќе се направи визуелизација и за ск64
![]() |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
тоа е нормално, но тука мислам не станува збор за проневерени средства, туку тоа е амерички поклон до тито односно 'неверзана' југославија а преку грбот на скопската несреќа, просто немало друг начин за да ја купуваат сороботката, а во исто време во очите на неврзаните фронтменот Југославија да остане неврзано врзана, ем советскиот сојуз да биде културно извозен преку донација на ООН каде и самиот за тоа се согласил проблем е што Кензо насенал на ваквата фора, и наместо да испроектирал нешто полесно изводливо а компактно, се расфрлал со утописки концепт небаре тито во Скопје столувал а не в Белград ~ него ме чуди ако можеа да извадат визуелизација за Ск'14 зошто не би можеле да склепаат и една за Ск'64 односно визијата на Танге, таман има макета а вака би имало и соодветна 3д визуелизација ко за музејско промо апропо изневерениот скопски план, можеби и на тоа ќе се сетат за 100 годипниот јубилеј од возобновата на срушеното Скопје |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
Точно е дека парите од донациите се давани на различни потреби.
И сега во 21 век се прави истото. 12% од каско осигурувањата треба дирекно да одат за развој на ПП заштита,ама сите градоначалници си ги пренаменуваат парите за свои потреби |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
не му било пишано ![]() 1. Нов Белград го кревале со еден дел од донациите 2. Трета Армиска Областа на сфрј е формирана со дел од средствата 3. Скопје ќе станела ултра модерна метропола ко ни Бг нит Зг може и да сонуваат тогаш битно сега го дозаокруживме по македонски, така речи кубизмот и оштрите симетрии на Танге ги заменивме со овализам и шампастирана урбанизација на епицентарот од метрополата иако ќе беше веројато и побетер да тераше муабетот современо [1] ![]() сепак сеуште не е касно за некоја интерпретација на Градската Порта о визијата на Танге со оглед дека тоа таму е празен простор сеуште, но кој да го крене истиот, можеби новиот финансиски центар ќе го имплантираат на нејзино место [1] |
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Така е, но ме зачуди употребата на терминот “Опера и балет“ во време кога тие не постојат како посебна институција, наместо тогаш примарно актуелниот термин “Театар“ (МНТ), особено ако се земе предвид привременото негово сместување во монтажен објект и исчекувањето на нов.
|
||
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
||
![]() |
||
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
|
Како што ми е мене познато, операта и балетот не беа посебна институција се до 2004, кога се одвоија од МНТ како посебни институции, па оттаму веројатно доаѓал и називот на објектот.
|
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Од тука. |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Се знае ли (не)официјално зошто проектот не е довршен?
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Всушност ова го барав: Доколку именувањето на објектите во легендата е од тоа време, интересно е зошто изградениот објект “Г“ од пуштање во употреба се нарекуваше “МНТ- нов објект“ се до пред некоја година кога се преименува во МОБ? Дали според проектот театарот се подразбирал во рамки на операта или бил планиран на друго место? Чудно е зошто од сам почеток објектот не го носи името МОБ кога на сликата е така именуван. |
||
|
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
![]() Јас кога би имал пари, би го истуркал ова како приватна инвестиција, па макар и да морам да ги купам објектите кои се наоѓаат на тие локации само за да ги срушам. Но лесно е да не жалам пари кои ги немам, кога би ги имал сигурно поинаку би размислувал. Edited by Dexter26 - 04-Nov-2012 at 22:16 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Инаку Објектот на локацијата лево од МОБ, како и сега бил предвиден да биде филхармонија, а објектот десно од МОБ требало да биде филмска палата: ![]() |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Aх, зошто ова не го истуркаа до крај проклети да се.
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Генијално. Каде е изложена оваа макета? Има ли некоја легенда за идентификација кој објект за што бил предвиден?
|
||
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() ова се сликите за кои копав по интернетов и никогаш не ги најдов... не знам за вас, ама според мене ова е единствената причина зошто МОБ има изгубено голем дел од атрактивноста, едноставно не е довршена целината... имав добри надежи дека со Филхармонијата (иако не е во ист стил) ќе се дооформи пропуштеното, ама ете, се случи тоа што се случи... Edited by zabegan - 02-Nov-2012 at 23:44 |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
1
![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() |
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() http://www.bauwelt.de/cms/bildstrecken.html#media=5265067 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
најверојатно мисли на мене http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=552&PID=48610#48610 |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 9> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |