![]() |
![]() |
![]() |
Жардињери |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 6> |
Author | ||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||
Највероватно како последица од нешто што е вцртано во урбанистичките планови, некоја улица да треба да се реализира. Каде точно е ова?!
|
||||||
![]() |
||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||
Кога е отворена оваа дупкетина на бул. Кочо Рацин??? Што имаше претходно тука метални столпчиња? Веќе почнаа разни дебили на сред булевар да вртат полукружно.
![]() |
||||||
![]() |
||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||
Незнам во Турција како е регулирано тоа, знам за други примери, а најрадикалниот од ваквите го имам видено во Црна Горе каде што ни џип неможе да се качи, скоро колку една скала, ако не и повеќе. А ова со оградите е една од подобрите начини за решавање на проблемов, и тоа од повеќе аспекти, и пораби сигурност на пешачи, за паркирање, за да нема преоѓање улица секаде. Но ваквите огради највеќе ми изгледаат потребни на шеталишта, како што на пример е рекорд, зашто всушност и зашптитата на патници е основната цела на оградиве, а не против паркирање!
|
||||||
![]() |
||||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|||||
Ако под нормален свет ти подразбираш само Турција тогаш добро, инаку ваквото решение не сум го видел никаде во Европа ниту во Америка. Таму има видиш ли доста попаметни решенија од типот на убави огради од ковано железо, високи казни и вековна општа култура. А пак жардињери против паркирање?!? Па само колите ќе се префрлат од тротоар на третата лента на булеварот како што се прави кај нас. Инаку жардињерите мене ми се убави, само оние старите, на пример на бул. ВМРО таа ми е најубава. Овие новиве што ги градат безврска се неестетски, набрзина, неодржани, а да не збориме дека в многу случаи се на местото каде би требало да минува ЛРТ-то во Скопје.
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
За да се регулира појавата да не се паркираат на тротоари, оддамна нормалниот свет има измислено подобар начин. Едноставно, рабниците се доста повисоки од овие кај нас и ретко кој може да се качи со кола.
|
||||||
![]() |
||||||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
|||||
Гледам дека има доста противници на жардињерите...Мене лично не ми пречат,а мислам и дека естетски поубаво делуваат од железните огради кои воглавном беа испокршени.Јас дури би ги ставил и на делот кај тротоарите(како во Карпош кај Лептокарија) со цел да се спречи паркирање на коли.Знам дека постои голем проблем во градов со паркирањето,ама тротоарот е за пешаци и тука толеранција не треба да има.
|
||||||
![]() |
||||||
igorius ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
![]() ![]() |
|||||
trendafilite ili da frlas so trendafili po TITO (se salam norm) sto se odnesuva do zardinerite ako veke taka gi narekovme jas sum za bidejki na partizanska vo golem % od soobrakajnite nesreki ke bidat namaleni zaradi reducirano preskoknuvanje preku bulevarot.sto se odnesuva do hortito...sto zanm ke go mislam deka ke go sredat...ke vidat ke im pokaze kade imaat greski vo nasadite i ke go presadat, ne e nekoja frka taa stavka ...taka se raboti sekade horti |
||||||
![]() |
||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||
„паркови и зеленило“ не треба да бидат толку наивни, сообраќајната безбедност можеби не е во нивна надлежност, но зеленилото е, и не работата до кастрењето, туку и до тоа каде се засадени грмушките, кој сади грмушки на пешачки?
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
mama ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 12-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||
neznam dali mislis na crniot najlon koj se stava da ja socuva vlagata, i pod nego e crevoto za navodnuvanje na kapka po kapka,ili nad nego za dekoracija drvca.(golema steta se pravi so preminuvanjeto preku zardinjerite zasto doaga do pukanja na crevata za navodnuvanje)
Mene licno mi nedostasuvaat trendafilite vo bivsa Jugoslavija sto bea megu bulevarite...
|
||||||
mama
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
знае некој со што ги покриваат жардињериве и зошто? на пример оние на К.Ј.Питу
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
ако го исфрлиме фактот што самата жардињера е испокршена
инаку, јас вакво нешто сакав да има по средишното зеленило на булеварите |
||||||
![]() |
||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|||||
Убава глетка
![]() |
||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
абе нели планот беше жардињери до мајчин дом на Јане сандански?
тогаш зошто копаат по должината пред Бисер? |
||||||
![]() |
||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|||||
Увозни дрвја за жардиниерите Јавното претпријатие „Паркови и зеленило“ се поднови за шестотини
нови садници, набавени од Србија. Новите дрвја ќе се засадат во
жардиниерите на неколку булевари во градот. Набавени се неколку вида
листопадни дрвја, каламата, јасен, калемен вид јасен, од иглолисните
јавор, туја, туја пликата, туја розенталис, а од зимзелените на
булеварите ќе растат кипарис, ретиноспора и смрека. (С.Н.) http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=4B0AE08A6182E543B026EAE960007357 Edited by La Linea - 22-Apr-2009 at 23:33 |
||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||
![]() |
||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 6> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |