build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје на Кензо Танге

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456 9>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Online Status: Offline
  Quote krale Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 07-Aug-2011 at 23:20
Originally posted by Cloverstack

Уште еднаш... Од некоја дискусија која според твои зборови не ја памтиш точно, заклучи
дека имало „толку против“ овој дел? Воопшто, како можеш да прозиваш
така генерализирано? Ниту посочуваш кој бил тој што имал замерки, ниту
какви биле тие замерки.Наместо да толкуваш кој за што требало да се најде засегнат, подобро би било да се воздржиш од безвезни и неосновани прозивки. И олади со етикетите.А кога толкуваш кој зошто бил против Ск2014, можеби треба да размислиш и зошто некои луѓе се за Ск2014. Затоа, како што реков, наведи прецизно за што конкретно збориш, па да дискутираме.

Не знам како да ти нацртам после два поста, пошто ЕПТЕН прецизно опишав што беше проблемот. И најмалку е битно КОЈ рекол, пошто не сме овде да дискутираме луѓе, него идеи.

Значи по трет пат, „проблем“ беше локацијата, а сега испаѓа локацијата е одамна проектирана, и нема врска со СК2014.

А во право си дека некои се и ЗА Ск2014, од политички причини, но чукаш на погрешна врата, пошто моите ставови за проектот ги знаеш. Но гледам објективно и неутрално, за разлика од мнозина што гледаат црно-бело. Тоа е мојот повик до сите од оваа или онаа страна на „фронтот“. Мислам дека е фер.

Edited by krale - 07-Aug-2011 at 23:22
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 07-Aug-2011 at 23:13
Уште еднаш... Од некоја дискусија која според твои зборови не ја памтиш точно, заклучи дека имало „толку против“ овој дел? Воопшто, како можеш да прозиваш така генерализирано? Ниту посочуваш кој бил тој што имал замерки, ниту какви биле тие замерки.

Наместо да толкуваш кој за што требало да се најде засегнат, подобро би било да се воздржиш од безвезни и неосновани прозивки. И олади со етикетите.

А кога толкуваш кој зошто бил против Ск2014, можеби треба да размислиш и зошто некои луѓе се за Ск2014. Затоа, како што реков, наведи прецизно за што конкретно збориш, па да дискутираме.

Edited by Cloverstack - 07-Aug-2011 at 23:17
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 07-Aug-2011 at 23:01
Originally posted by Cloverstack

Од некоја дискусија која според твои зборови не ја памтиш точно, заклучи дека имало „толку против“ овој дел? Воопшто, како можеш да прозиваш така генерализирано? Ниту посочуваш кој бил тој што имал замерки, ниту какви биле тие замерки.

Не ми е јасно што се најде засегнат. Имаше поплаки на „лошата локација“. Сега гледаме дека локацијата е таму ДАЛЕКУ пред да се излезе со СК2014. Заклучок: некои се против се во СК2014, чисто од политички причини, а да бил предлогот од друг некој, и во друго време, поинаку би гледале. Ако си еден од нив, што да ти кажам... почни да не гледаш објективно и неутрално. Ако не си, тогаш нема потреба да реплицираш, не се однесува на тебе па..... move on.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 07-Aug-2011 at 18:25
филхармонијата е всушност единствен објект кој е прикладно проектиран на таа позиција, се согласува со се она што е претходно планирано за тој простор иако не се користи со истиот стил, и дури сега, ако ја погледнете од страната на платото ќе видите колку е прекрасно просторно склопена
на тој простор, се што требаше беше да се пополни тревникот до МОБ (позади министерството), а просторот каде се га се градат објекти, да си останеше чисто уредено плато, како и пешачки коридор...
всушност, побуната против СК2014 на овој простор е наменета за објектите кои се наоѓаат долж кејот бидејќи се косат со било каква урбанистичка логика

Edited by zabegan - 07-Aug-2011 at 18:25
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #65 Posted: 07-Aug-2011 at 15:31
Од некоја дискусија која според твои зборови не ја памтиш точно, заклучи дека имало „толку против“ овој дел? Воопшто, како можеш да прозиваш така генерализирано? Ниту посочуваш кој бил тој што имал замерки, ниту какви биле тие замерки.

Edited by Cloverstack - 07-Aug-2011 at 15:32
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #66 Posted: 07-Aug-2011 at 15:23
Не ја памтам точно дискусијата, ама поентата им беше дека Филхармонијата била неприродно убутана таму измеѓу објекти, односно локацијата и била лошо избрана, а гледаме дека локацијата е одамна таму проектирана.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #67 Posted: 07-Aug-2011 at 15:08
Originally posted by krale

Што толку против СК2014 не ми е јасно тогаш, барем за овој дел?

Може ли да посочиш што е тоа што ти упаднало во очи како против?
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #68 Posted: 07-Aug-2011 at 15:08
Originally posted by krale

Значи по сликата од пред 2 поста гледам дека филхармонијата се гради на местото на која ја планирал Кензо? Што толку против СК2014 не ми е јасно тогаш, барем за овој дел?

Инаку од планот на Кензо за тој дел, гледам дека не се изградени В, Д и Ѓ, односно филхармонијата, киното и трговскиот.

Па во основа ако ги земеме објектите од ск2014 филхармонијата е единствниот објект кој урбанистички е најдобро осмислен, бидејќи е испланиран многу поодамна и маубетот за изградба на тој објект на предвидената локација датира многу попорано од целиот проект ск2014 и во основа и ќе поченше да се гради и без целиот ск2014, слично како и стариот театар.
Разликата е што наместо првично предвидениот надворешен изглед објектот на филхармонијата доби помодерен облик и внатрешното обликување е испроектирано за најоптимална акустика. Така да освен Филхармонијата, стариот театар и „офицерскиот дом“ кои од поодамна се диксутираа и имаше проекти скоро сите останати објекти од ск2014 се ад хок додадени без некој посебна претходна јавна дискусија и претставување на можни проекти. Имено за стариот театар и филхармонијата имаше конкурси за проекти пред почетокот на целиот проект ск2014

Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #69 Posted: 07-Aug-2011 at 13:07
Originally posted by G.I. Joe

Toj plan e od Slovenski arhitekti ne e od Kenzo

ааа ок.
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #70 Posted: 07-Aug-2011 at 13:02
Toj plan e od Slovenski arhitekti ne e od Kenzo
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #71 Posted: 07-Aug-2011 at 12:55
Значи по сликата од пред 2 поста гледам дека филхармонијата се гради на местото на која ја планирал Кензо? Што толку против СК2014 не ми е јасно тогаш, барем за овој дел?

Инаку од планот на Кензо за тој дел, гледам дека не се изградени В, Д и Ѓ, односно филхармонијата, киното и трговскиот.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #72 Posted: 06-Aug-2011 at 15:31

уште некој да извади добра копија од архивата на списнаието...

Originally posted by Max

текст од списание а гласи "From architecture to urban design: recent work. (1) Skopje urban plan, (2) Plan for Tokyo Tsukiji area, (3) Yamanashi Communications Center;Architects: Kenzo Tange Team" in Japan Architect 1967 

Kenzo Tange, Skopje urban plan, in “The Japan Architect”, n. 130, May 1967, pp. 30-69.

http://www.scribd.com/doc/37608929/Kenzo-Tange-JA-n130-May-1967pdf

Vladimir B. Ladinski, Post 1963 earthquake reconstruction of Skopje: Long term effects [1]    

http://desastres.usac.edu.gt/documentos/pdf/eng/doc13793/doc13793-1.pdf

Reshaping the Skopje City Centre 1965 vs 2014
http://kuleuven.academia.edu/LeonoraGrcheva/Papers/1031239/Reshaping_the_Skopje_City_Centre_as_a_National_Agenda_Skopje_1965_vs._Skopje_2014

Edited by Max - 04-Dec-2011 at 20:05
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #73 Posted: 06-Aug-2011 at 13:51
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #74 Posted: 17-Jul-2011 at 21:28
 превиден превод, истиот го имам направено за сликата а мислев дека е  за публикацијата トランスポーテーションセンター搜能図 - Figure 搜能 Transportation Center, тоа  figure првиот пат го немав добиено, инаку публикацијата  е текст од списание а гласи "From architecture to urban design: recent work. (1) Skopje urban plan, (2) Plan for Tokyo Tsukiji area, (3) Yamanashi Communications Center;Architects: Kenzo Tange Team" in Japan Architect 1967   
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #75 Posted: 17-Jul-2011 at 20:07
Можно е.. ако така кажуваат идеограмите

А ова во SKR го има како прилог, би требало да биде на крај, ама не во сите изданија. Можеби и јас сум помешал нешто..

Во секој случај, сите материјали постојат некаде во Скопје, па затоа и реков дека не мора да се оди до Холандија. Сум дознал дека многу од тоа е уништено, на темелен начин, но тоа е тема за антрополошка опсервација..

Edited by mladen_s - 17-Jul-2011 at 20:07
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #76 Posted: 17-Jul-2011 at 19:50
    еве го SKR  скоро качен http://www.scribd.com/doc/51456001/Skopje-Resurgent-1 најверојатно во вториот дел го има пресеков, но публикацијава за која говорам се однесува само на транспортниот центар во скопје, бар така излегува преводот на идеограмите  

Edited by Max - 17-Jul-2011 at 19:50
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #77 Posted: 17-Jul-2011 at 18:58
Не мора да се оди до Холандија.. Овој пресек и уште некои прилози ги има во Skopje Resurgent, ама не во сите верзии. Всушност, ова е дел од Конечниот Извештај на тимот на Танге, кој е дел од некои изданија. Лично јас немам ништо, но сум го имал овој материјал на увид

Примероци од книгата има низ Скопје, ама многумина и не знаат што поседуваат (нпр. членови на тогашното Градско собрание и сл.)
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #78 Posted: 17-Jul-2011 at 16:25

и во нишката железнички станици има интересни фотки од Владимир http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=531&PID=33631#33631 

а еве и нацрт пресек на транспортниот центар  од планот на танге 

од проектот Aus Tokyo Bay wird Skopje на Sean Snyder [1]

After researching in the archives at the NAI I located a publication with the blueprints of a rail station in Macedonia and went to research[2]
ја ископал публикацијата од холандскиов арх. институт http://en.nai.nl/dialogue/lectures_and_debates/item/_rp_kolom2-1_elementId/1_985420 може некој од архибригадирите да побара копија од колегите со кои соработуваат 

Edited by Max - 17-Jul-2011 at 16:30
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #79 Posted: 15-Jul-2011 at 18:56

не сум знаел дека мачкиќ е битолец, се си мислев хрват... ето му дале сузукито на битолец да го прави LOL

Мачкиќ, Воислав (1930-1994), архитект, проектант, редовен професор на Архитектонскиот факултет во Скопје и соработник со светските реномирани архитекти Ротевал, Циборовски, Танге и др.
Роден во с. Барешани, битолско, 1930 г. Дипломира на Архитектонскиот отсек на Техничкиот факултет во Скопје, во 1955 г. Првото вработување му е во Заводот за урбанизам и архитектура на град Скопје, каде што останува до 1975 г. Потоа преминува да работи во Институтот за просторно планирање во Охрид, а во 1985 г. почнува да работи како редовен професор на Архитектонскиот факултет во Скопје, на групата предмети од областа на урбанизмот.
По катастрофалниот земјотрес во Скопје во 1964 г., е назначен за директор на Секторот за студии и планирање и го раководи југословенскиот дел од меѓународниот тим планери за изработка на основниот урбанистички план на Скопје и истовремено раководи со меѓународниот тим планери за изработка на урбанистички план на центарот на Скопје.
Воислав Мачкиќ како стипендист на Обединетите нации беше на стручно усовршување од областа на програмирањето и планирањето на реконструкцијата и развојот на градските центри во поранешниот Советски Сојуз, Холандија и Англија, а како експерт на Обединетите нации за планирање работи во Република Перу од 1971 до 1973 г. Соработува со светски реномираните архи-
текти Ротевал, Доксијадес, Циборовски, Танге и др. Бил плоден проектант и изработил импозантен број на основни урбанистички планови, просторни планови, планови на населби и архитектонски проекти. Автор е и на повеќе статии во стручни и популарни списанија. 
Меѓу неговите позначајни дела се издвојуваат: урбанистичките планови за населбите Црниче, Буњаковец, Тафталиџе, Чаир и други населби во Скопје (1959-1964), просторните планови на СР Македонија (техносфера) и просторниот план на Општина Велес (1975-1984), основните урбанистички планови за Струмица, Прилеп, Куманово и Кавадарци (1984), деловниот објект 
на Дирекцијата за регулација на р. Вардар во Скопје (1968), хотелот „Бистра“ во Маврово (1969), Домот на младината и пионерите (со тим) во Скопје (1970) и Земјоделско-шумарскиот факултет во 
Скопје (1972).
Четирипати е првопласиран на анонимни архитектонски конкурси. Добитник е на бројни општествени признанија, плакети и благодарници.

стр. 99 

http://www.nuub.mk/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=7&Itemid=

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #80 Posted: 15-Jul-2011 at 18:22

Originally posted by Dave Gahan

Многу тие HC ставов, а не ми е баш јасно...искарикиран и спроведен од други - не мислиш дека требал Танге лопата да фати и да го спроведува планот...карикирање е импровизација во зборувањето, а со разработката на планот се занимавале други урбанисти и планери, кој во многу подолг период се бавеле со темата отколку Танге и дружината за време на конкурсот, а и секаде во светот така се работи...на кратко - не го претставувајте како плашило или марсовец што дошол и ви се испоганил на градот - барајте ја вината меѓу своите постари сограѓани...

поентата ми е дека планот на танге како авторски не ни бил усвоен, туку била спроведена преадаптација  на истиот, односно сосем друг план денес некому му личи како план на танге... тоа ти е исто како да речеш имам  сузуки само што е модифицирано од хрват според она како му наредиле стопаните или според капацитетот на фабриката... а танге лопата не мора да фрли за да го надгледува спроведувањето на сопственото дело, што и го правел како што вели поназад олга папеш но за скастрената верзија од неговата идеја... значи не станувало збор за разработка на неговиот план туку за изработка на друг! еве цитат од пост #78 поназад

Originally posted by Max

така да клучната улога ја нема Танге, плус и тоа што го испланирал не видело ни половично бел ден,  со оглед дека уште веднаш е скастрен оригиналниот проект...
...The 40 percent joint winner, the Croatian Town Planning Institute in Zagreb, produced a more modest flexible proposal to the changing needs. A compromise, therefore, was established. Vojislav Mackic was nominated to lead a team formed from the joint winners, with responsibility for the final design and its implementation. By July 1966, the team completed their work on the Master Plan, influenced mostly by Tange's proposals...

инаку не велам дека е танге  вишок, нит пак марсовец или плашило, туку дека неговото дело  дотерало само  до макета, заради што не ни може да стане збор за некакво гордеење со истото, освен за исфрустрирано истакнување на таа макета во некоја поставка  на МГС за скопските катастрофи, каде може да се потенцира ете дека  по една таква катастрофа имало футуристички урбан обид на метаболистите од јапонија кој заради повеќе причини доживеал дебакл иако имало обезбедено средства од оон, според мене релеватна причина е "тито и сојузниците",  но повеќе како утеха него оправдување, бидејќи скопје и со и без тито пак немало да ја истера визијата на танге...

Edited by Max - 15-Jul-2011 at 18:26
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456 9>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.635 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.