build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Голем Ринг

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 6789>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #141 Posted: 12-Aug-2008 at 21:10
Абе луѓево сакаат да жиеат у центар и децата у маало да им играат бе. Нека се вратат у село па нека си играат на сред село. Повторно група граѓани си игра држава у сред центар на метропола.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #142 Posted: 12-Aug-2008 at 21:08
МХЈ е премногу битен. Мислам дека не е страшно ако ул. Македонија завршива со него а некогаш кога ќе бидеме многу богат град и земја може да го денивелираме во тој дел.

Рекорд колку што знам не е планирано да биде пешачка зона независно од артеријата под плоштад но дефинитивно се залагам за тоа.

Даме Груев би го денивелирал каде што се сече со ул. Македонија посебно ако навистина се проширува.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #143 Posted: 12-Aug-2008 at 21:03
Originally posted by pbanks

LOL абе во перспектива дефинитивно нешто треба да направат. Јас од секогаш сум бил за ширење на пешачката зона во центарот така да во одреден момент не би ми сметало и воопшто да ја нема таа комуникација помеѓу МХЈ и ДГ. Кој сака нека кружи од кај Нова Македонија.

Ееее да, имаш право и кружење околу не е некоја којзнае колку макотрпна работа, ама ќе мора да бараме начин како да ја комплетираме улица Македонија опфаќајќи и МХЈ на подвозник, подвозник за улицата позади собрание и рекорд нормално ќе биде пешачка зона кога ќе се направи она под плоштад. Проблем се сите приоди кон овие улици кои и не се баш така ретки.

Е тогаш може да ја реконструираме и стара железничка со сала за венчавање, а ќе имаме и шеталиште во крст кое исто така ќе држи некоја симболика. Аххххх идеи!!!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #144 Posted: 12-Aug-2008 at 20:59
LOL класика

ГРАЃАНИТЕ РЕАГИРААТ НА НОВИОТ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН
„Големиот ринг“ голема неправда Воздухот ќе ни го загадуваат возилата од катната гаража што планираат да ни ја изградат под прозорите, а децата ќе го загубат просторот за играње ако зад нашите згради се направат паркиралишта, реагираат жители од станбените блокови од Градски ѕид и кулите во близина на Зелениот пазар. За новите содржини предвидени со деталниот урбанистички план „Голем ринг - Јужен дел - Исток“ велат дека не се соодветни на потребите на станарите и дека зголемениот број на паркинзи не е наменет за нив, туку за оние граѓани кои доаѓаат во центарот по работа. - Објектот за гаража со висина од пет и пол метри, кој треба да се гради до салонот на „Авто-Македонија“, ќе ни го попречи струењето на воздухот. Во времето кога го купував станот во Градски ѕид никој не ми кажа дека овде ќе се гради катна гаража. Да знаев, немаше тука да се доселам - вели Боро Еленковиќ, жител на урбаната заедница Роберт Гајдиќ. За станарите е нелогично да се градат неколку нови паркинзи кога спроти „Авто-Македонија“ има паркиралиште, кое најчесто е празно бидејќи услугата се наплатува. Стравуваат и дека за да се реализира деталниот урбанистички план ќе се исечат дел од дрвјата во парковите и оние на улицата Даме Груев, која е планирана да се прошири во булевар. - Ние немаме недостиг на простор, затоа што доволни ни се паркинзите што се предвидени со станбените блокови. Но проблемот е во тоа што на нашите места возилата ги оставаат луѓе кои не живеат овде. Плочниците кои општината предвидува да ги наполни со автомобили ние сега ги користиме како места каде се собираме за муабет или ги пуштаме децата да си играат - вели жителка од зградите. Дел станари се сомневаат и дека новите паркиралишта се предвидени за потребите на Собранието, кое ќе се доградува. Сепак, најмногу се револтирани поради тоа што Општината Центар ја спроведува јавната анкета за планот во лето, кога најголем број од граѓаните се на годишен одмор. Велат дека за анкетата, која денеска завршува, дознале од некои од медиумите. Во врска со делот од ДУП „Голем ринг“ кој се однесува на дислокацијата на Зелениот пазар, некои од граѓаните кои живеат во неговата околина велат дека веќе се навикнале на метежот што се создава од пазарот, но немаат ништо против тука да се изгради парк. Единствено не им е јасно како тоа ќе го изведе Општината доколку земјиштето е приватно и откупено од „Скопски Пазар“.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1474&ArticleID=96399
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #145 Posted: 12-Aug-2008 at 20:55

LOL абе во перспектива дефинитивно нешто треба да направат. Јас од секогаш сум бил за ширење на пешачката зона во центарот така да во одреден момент не би ми сметало и воопшто да ја нема таа комуникација помеѓу МХЈ и ДГ. Кој сака нека кружи од кај Нова Македонија.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #146 Posted: 12-Aug-2008 at 20:50
Originally posted by pbanks

Да ама сепак е ова цик цак сервисна уличка за паркинзиве која ги спојува Даме Груев и Кочо Рацин. Неможе да биде сериозна замена за делчето од ул. Македонија кое е моментално спојка.

Да да се сложувам, но би трпел повеќе у сообраќај што се однесува на овие улички, само Македонија обединета да ја видам.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #147 Posted: 12-Aug-2008 at 20:46

Да ама сепак е ова цик цак сервисна уличка за паркинзиве која ги спојува Даме Груев и Кочо Рацин. Неможе да биде сериозна замена за делчето од ул. Македонија кое е моментално спојка.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #148 Posted: 12-Aug-2008 at 20:43
Тука кога еве општината го решила пристапот од МХВ-Ј до позади собрание, веќе кај беко е многу полесно за изведба, така да скицава не е за у канта, само што ќе бара подвозник на делот кај што моментално завршува улица Македонија (напраениот дел). Но да не ја терам сега дискусијава повторно неколку месеци назад, се сеќавам кловер имаше добар предлог со улица врз улица, но како поевтина варијана може да се најде и оваа иако не опфаќа премин преку МХВ-Ј.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #149 Posted: 12-Aug-2008 at 20:36

Thumbs%20Up ни мене не ми текнува кај го дискутиравме ова а ми текнува на скицава.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #150 Posted: 12-Aug-2008 at 20:30
Драго ми е што предлогов кој го имам дадено делумно се совпаѓа со новиов план. Сликава е воедно и прва моја слика постирана на www.build.com.mk само сега неможев да најдам каде сум ја постирал.

http://i245.photobucket.com/albums/gg72/lslcrew/predlog.jpg
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #151 Posted: 12-Aug-2008 at 20:25

Исто така и ова би го искорегирал.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #152 Posted: 12-Aug-2008 at 20:20

Додека ја правев сликава и сакац да ви кажам дека објектите бележани со црвено сметаат, видов дека сум се збунил и дека едниот објект е веќе избришан од планот. Мене ме збуни довршувањето на градски ѕид, нема везе нешто се изпобунив. Само незнам зашто тоа другото е оставено. Тоа мислам дека не е од градски ѕид. А за објектот со зелено, добро што ќе го снема пошто ионака беа некои стари искршени продавници.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #153 Posted: 12-Aug-2008 at 20:08
Кога реков средства, мислев на многуте нови улички кои се предвидуваат.

Зеленилото не го жалам многу.

Во врска со комплетирањето на градски ѕид, тука мислам дека би требало ЈПССДП да го одработи ова исто како и реонски центар и други социјални станови. Сепак имаме искуство со приватните инвеститори. И нејќам уште поткровја низ сред центар.

Во планов има уште некои маркици за кои оддамна сметам дека треба да бидат избришани и да се иде со трева на овие локации. Поточно на овие локации има некои зградички од пред земјотресот збутани тамо внатре. Меќутоа очигледно станови се прескапи за да ги замениме со парк.

Edited by lslcrew - 08-Jun-2009 at 19:21
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #154 Posted: 12-Aug-2008 at 20:08
Во врска со зелен пазар и правниот модус најлесно ќе биде доколу Скопски Пазар и општината, (градот, државата, незнам кој треба да го откупи земјиштето) потпишат договор за екпропријација и нормално на СП му се исплатат реални средства според тарифник. секако ова е најлогичната опција. Но доколку СП не се согласи на такво тогаш има една метода која се применува во МаџирМаало, а тоа е , било какова санација, дури и лепење плочки во вц, се казнува со рушење под изговор дека тоа не е предвидено со ДУП. Оваа метода широко ја оправдувам се додека од неа не сум засегнат, и се додека методава носи напредок поготово со нашиот менталитет. (Го знаете моето мислење по повод екпропријација). Но сепак мислам дека однапред е разговарано со СП и дека веќе има решение за ова.

Edited by lslcrew - 08-Jun-2009 at 19:21
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #155 Posted: 12-Aug-2008 at 16:58
Според мене нема којзнае какви промени во планов и не мислам дека ќе требаат којзнае колкави средства да се реализира.

Инаку покрај рокадата со зеленилото и пазарчето, најголема промена се двете катни гаражи, кои сега за сега фигурираат само како катни гаражи, без деловен простор или слично.
Единствена друга маркица е она докомплетирање на еден од блоковите од градскиот ѕид, а за нејзина реализација треба да се сруши едно старо објектче. Но тоа очигледно нема да биде класично дооформување на блокот, туку некој приватен инвеститор ќе гради нешто што само по габаритот ќе може да се квалификува така... Останува на вкусот и свеста на инвеститорот како ќе го изведе сето тоа и како ќе го вклопи со градски ѕид.

Сите оние други старудии од згради остануваат и им е дозволено да надградат „поткровје“. Какви карикатури ќе се изнагледаме во строгиот центар на градот и со излез на главните булевари, останува да почекаме и да видиме...

Другото се се нови улички и паркинг простори, така да по мое мислење сепак промените во планот не се премногу големи.

Највеќе ме буни она со зелениот пазар и како законот го има регулирано тоа прашање и дали навистина толку лесно ќе го дислоцираат (со оглед на тоа дека има приватен газда, кој без разлика на аферите и замерките, денес легално го поседува тој простор). Останува да видиме... Инаку на пазар од таков тип дефинитивно не му е местото таму, но и рокадата со зеленилото што ја направиле не ми се допаѓа баш многу (а прашање е и дали долгорочно сериозно се предвидува таму да има поголем парк, или е тоа само мачкање очи за да се смират граѓаните за одземање на друго зеленило).

Генерално имам поделени мислења за планов. Има добри тенденции, но има и лоши, пред се уништувањето на многу дрва и големи зелени површини. Мислам дека подземни паркинг простори требало да се користат поекстензивно, со цел да се сочува што повеќе од површинското зеленило.

Edited by Cloverstack - 09-Jun-2009 at 17:37
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #156 Posted: 12-Aug-2008 at 16:01
Originally posted by lslcrew

Само изгледа дека ќе треба доста пари да се спроведе овој урбанистички план.

Зошто многу пари кога речиси ништо не се менува освен дислокацијата на пазарот? Или можеби пропуштам нешто големо???
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #157 Posted: 12-Aug-2008 at 15:45
Планов внесува значакни промени во овој дел од центарот, и добро е што тој пазар ќе го снема од строгото градско подрачје. Добро е што нема натрупано "нови маркици по нарачка од претпоставен", сватиле дека овој простор е веќе изграден и нема што да се гради нови објекти. Само изгледа дека ќе треба доста пари да се спроведе овој урбанистички план.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #158 Posted: 12-Aug-2008 at 15:33

овој телефон беше во ред лсл. За разлика од вчера, денеска ми се јави некоја жена тука, љубезно ми објасни каде е урбаната заедница, а и кога отидов таму беше услужна. Сепак би било фино подобро да ја обележат, денеска приметив дека на вратата има залепено еден А4 лист на кој е испечатено УЗ Роберт Гајдиќ. Инаку вчера повеќе пати поминав покрај објектот во кој е сместена. Да не должам еве ви ги урбанистичките планови во висока резолуција без никакво едитирање. За жал сликите каде ја зумирав легендата не излегле од некоја причина Ohno

Стариот план

Новиот план

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #159 Posted: 11-Aug-2008 at 16:36
070/638 043
овој број е даден на страната на општина центар за инфо во врска со овој дуп.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #160 Posted: 11-Aug-2008 at 16:26
BTW, како ви звучи идејата сите да вртиме на тие телефони и да снимаме. Би бил интересен запис да се достави до медиумите. Тоа е класична злоупотреба на службен телефон и тотално неодговорно вршење на функција. 
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 6789>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.125 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.