![]() |
![]() |
![]() |
Плоштад Филип Втори (Карпошово востание) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 41> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Tаму не е предвиден подземен паркинг, а целата маркичка е заведена под шифра В5 односно верски објект. Планот изгледа недоречен во овој дел и претпоставувам ќе дојде на ред уште една негова ревизија за прецизно дефинирање на тоа како ќе се заокружи плоштадот.
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Веројатно објекти кој ќе одговарат со висина и форма на објектите од карши , со што би се добила правилна форма на плоштадот.А бидејќи викаш дека е верски објект тогаш веројатно ќе биде во склоп со црквата свети Димитрија.
Edited by kultuzin - 08-Jul-2011 at 00:13 |
||
![]() |
||
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754 |
![]() ![]() |
|
Will there be any buildings constructed around this square?
|
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
According to the Detailed Urban Plan, there should be. Few... like 4 or so...
But there isn't any info or announcement about that yet... Someday, yes, there should be some newly constructed buildings... |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
На што конкретно мислиш? |
||
![]() |
||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|
Дали се размислувало за името на овој плоштад? Откако вака драстично ќе се смени неговиот изглед и намена, апсолутно нема никаква логика веќе да се нарекува Карпошово востание. Впрочем, споменикот на Карпош е најзабутан и неугледен од сите, а името најчесто се дава по централната идеја во просторот.
Мене исто не ми се допаѓа ни името на плоштадот (и улицата) од другата страна. Кај се видело у свет плоштадот да се вика по државата (и улуцата исто така). Ова емитува голема несигурност во нашиот идентитет, па сега на се и сешто ќе лепиме Македонија. |
||
![]() |
||
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
|
Main Street USA во Magic Kingdom во Disney World ![]() |
||
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
jas mislam da se preimeni plostad makedonija vo alexanderplatz
![]() |
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Alexanderplatz е синоним на источна германија......врвот на комунистичкиот режим....така да не верувам дека моменталната власт би сакала да дава вакви асоциации..... ![]() |
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
ne veruvam deka ke im tekne na toj vo berlin, mislev zaradi spomenikot na aleksandar ![]() |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Овие од плусинфо го прекуцаа форумов, еве поздрав, нека информираат затоа и се пишува тука.
А за ова добро информирани форуми. ![]() |
||
![]() |
||
Alex ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 17-Jun-2009 Location: Paris / Ohrid Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
И Министерство за транспорт со барокна фасада Покрај нов изглед на фасадата, објектот и ќе се надградува за два ката, а ќе се реновираат и дел од канцелариите, ходниците и салите за состаноци Од Министерството за транспорт и врски не кажуваат како точно ќе изгледа новиот лик на зградата ниту дали на неа ќе бидат поставени скулптури, како што е случајот со другите објекти од "Скопје 2014". "Во тек е постапката за избор на фирма која ќе ја врши надградба и реконструкција на објектот. Колку ќе чини оваа инвестиција, ќе се знае откако ќе се склучи договорот со изведувачот", велат од Министерството за транспорт и врски. Во меѓувреме, започнати се градежните работи за уредување на плоштадот Карпошово востание, пред зградата на Министерството. На него ќе се градат фонтана и споменик на Филип Втори. Споменикот ќе биде висок 13 метри, а постаментот, на кој ќе стои, 15 метри. Во фонтаната ќе стои и Олимпија, мајката на Александар Македонски. Скулптурата ќе ја претставува неа како го држи Александар в раце. Автор и на овој споменик е вајарката Валентина Каранфилова - Стевановска. (А.А.) http://www.vest.com.mk/?ItemID=E0D4D38CA5166B4CAFA97ECB49423DF7 |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
|
а комуњаркиве околу нив, ќе остана крш какви што и од секогаш биле. Абе не можам да ги гледам, ме потсеќаат како колективното домување е социлајно решение, во кај нас, најлоша смисла на на зборот.Да не бидам разбран погрешно мислам само делот кај Ибни Пајко, а иако е почитуван од поновите објекти мислам дека голем дел поради таквата наша оставштина и култура, Скопје 2014 го лапнавме како локум, сака тоа некој да си го признае или не. Само ме интересира како ке се инкорпорира новиот плоштад во ваков мултикутурен микрокосмос.Еве со што треба да се бори и да ги обедини новиот зафат:
Барок фасада, допрва ке дојде, период на нашите поколенија модерна /слободно читајте - социјална архитектура/, постојна Неокласика, при крај, наш период Сакрална, црква христијанска, преродбенички период Профана, амам муслимански, османлиски период Фортификација, Кале, византиски период Стоковна мост, трансмодерна, постојна... Па, па, па....ова ке биде најуникатниот плоштад во свет и пошироко, само ме инртересира како ке се инкорпорираат сите работи во целината...а, да не заборавам, и партерното интегрирање...за мене најголемиот предизвик што на Скопје 2014 му претстои. Edited by Gradinarot - 16-Aug-2011 at 09:26 |
||
..... .......
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Мене ова не ми личи на стомна!
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
aha stomna, ko ke porasne sega uste 15 metra ke se cudis
![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Абе не ме зезај, Филип веќе тера работа?
|
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Значи сепак се градело тука..одамна не сум поминал
![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |