![]() |
![]() |
![]() |
Скопје на Кензо Танге |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 9> |
Author | |||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
||
го прашуваат грчев зошто немало јавна дебата, а им одговара не би сакал да знае како би изгледало тоа, што е малку смешно кога денес некој се повикува на истата, демек сега народот е созреан, сепак и тогаш и сега требало да го запознаат народот и да чујат што има да каже, може во таков случај карикирањето на решението на танге немало да помине, а ќе се реализирал целосно некој од другите понудени проекти... Edited by Max - 26-Jul-2017 at 08:55 |
|||
![]() |
|||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
Макетите на Кензо Танге
![]() ![]() ![]() |
|||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||
![]() |
|||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
||
ako bi izgledalo skopje denes vaka, mozelo komotno da se snimaat filmovite star wars vo sk
![]() |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
лично мене ми делува ладно,и можеби подобра варијанта тогаш би била стакло-челик,ама секој си има сво мислење и треба да се прифати на мнозинството
|
|||
![]() |
|||
nouseforname ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16-Dec-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 156 |
![]() ![]() |
||
dobro so nikad ne se izgradilo!!!
|
|||
![]() |
|||
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
||
Доволно грд е градски ѕид. Да не се разбереме погрешно, преубави објекти има од тоа време - Пошта, Народна Банка, гимназијата Карев и слично (натур бетон ама специфично обликуван). Проблемот со овој план и со нашиот изграден градски ѕид ми е повторувањето (20 исти блокови, 20 исти кули). Тоа ми е во ред до некаде во Карпош 4 или Чаир, ама не и во Центар. Центарот мора да биде уникатен, според мене.
Заклучок - штета што инфраструктурата не се изградила по планот, но среќа што и зградите не се изградиле. Edited by Superman - 15-Jul-2011 at 00:36 |
|||
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
|||
![]() |
|||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
Не знам зошто велите среќа што зградите не се изградиле, па зар оние лименки што сега ги имаме во Центар се поубави од замислите на Танге? Ако ништо друго ќе го снемало Маџир Маало и Скопје уште во тоа време би добил урбан и модерен лик. За инфраструктурните решенија и да не збориме, само што очигледно тогашната власт немала фурутистички размислувања, ама важно го зголемувала Скопје по секоја цена, без некои долгорочни гледишта. И тоа што има толку пољани на макетата не значи дека тие би останале засекогаш така, но според планов Скопје би бил урбана зелена метропола.
|
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Може да дадам еден предлог. Да направиме споменик, или спомен обележје, куќа или пак во склоп на друг објект важен или кој би бил важен за Скопје. Споменик на Кензо Танге и неговиот план за Скопје. Притоа ако е поголем комплекс може да се постави споменик и за
Константинос Доксиадис и неговата работа, а да има и простор за да се оддаде и благодарност до целиот свет за помошта која ни ја пружиле. Исто така еден вид на спомен за загинатите од земјотресот.
Незнам колку Музејот на Град Скопје би можел да претставува ваков објект, најмногу затоа што е музеј, и во него се претставуваат изложби. А ова би било меморијален центар, нешто како за Холокаустот, по функиција, не по изглед.... Но во секој случај неизбежен е споменик на Кензо Танге. Мислам дека ова има и поголема вредност и оправданост за да се трошат пари, отколку за други работи. Edited by FoSsiL - 15-Jul-2011 at 03:16 |
|||
Македонија - Земја на чудата!
|
|||
![]() |
|||
WNBARCH ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Apr-2011 Online Status: Offline Posts: 86 |
![]() ![]() |
||
Дали некој чул за инспирацијата за градски ѕид дека било калето...бедеми ,кули= градски ѕид,градски кули.Мислам дека негдека имам прочитано нешто такво ама не сум сигурен каде па ме интересираше дали сум у заблуда или у право...
|
|||
![]() |
|||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
||
FoSsiL тоа јапонците не му изградиле, па ние ќе му градиме, а зошто бидејќи конкурирал на оон конкурс на кој иако неговиот проект победил сепак не прошол, истиот бил искарикиран и спроведен од сосем други... а ако такво нешто и навистина некогаш се случи тоа ќе би меморијален центар за промашувањата во и на скопје... може и треба да се направи посебна поставка во МГС, за сите скопски катастрофи од природни до антропоморфни од миоцен навака се до тајкунскава транзиција... WNBARCH се е можно, но вакво нешто попрво ми звучи како наша интерпретација, но ако навистина е така тоа и ќе било потенцирано од танге... |
|||
![]() |
|||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||
Во продолжение, го сликав текстов од списанието „Пресинг“ кое не знам дали е достапно за купување (го праќа по пошта Комората), а е од овој месец - автор е професорот Георги Константиновски и покрај некои негови ставови и забелешки, има и доста фактографски податоци, па мислев дека ќе биде корисен.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
поентата ми е дека планот на танге како авторски не ни бил усвоен, туку била спроведена преадаптација на истиот, односно сосем друг план денес некому му личи како план на танге... тоа ти е исто како да речеш имам сузуки само што е модифицирано од хрват според она како му наредиле стопаните или според капацитетот на фабриката... а танге лопата не мора да фрли за да го надгледува спроведувањето на сопственото дело, што и го правел како што вели поназад олга папеш но за скастрената верзија од неговата идеја... значи не станувало збор за разработка на неговиот план туку за изработка на друг! еве цитат од пост #78 поназад
инаку не велам дека е танге вишок, нит пак марсовец или плашило, туку дека неговото дело дотерало само до макета, заради што не ни може да стане збор за некакво гордеење со истото, освен за исфрустрирано истакнување на таа макета во некоја поставка на МГС за скопските катастрофи, каде може да се потенцира ете дека по една таква катастрофа имало футуристички урбан обид на метаболистите од јапонија кој заради повеќе причини доживеал дебакл иако имало обезбедено средства од оон, според мене релеватна причина е "тито и сојузниците", но повеќе како утеха него оправдување, бидејќи скопје и со и без тито пак немало да ја истера визијата на танге... Edited by Max - 15-Jul-2011 at 18:26 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
не сум знаел дека мачкиќ е битолец, се си мислев хрват... ето му дале сузукито на битолец да го прави
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
и во нишката железнички станици има интересни фотки од Владимир http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=531&PID=33631#33631 а еве и нацрт пресек на транспортниот центар од планот на танге од проектот Aus Tokyo Bay wird Skopje на Sean Snyder [1]
Edited by Max - 17-Jul-2011 at 16:30 |
|||
![]() |
|||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
||
Не мора да се оди до Холандија.. Овој пресек и уште некои прилози ги има во Skopje Resurgent, ама не во сите верзии. Всушност, ова е дел од Конечниот Извештај на тимот на Танге, кој е дел од некои изданија. Лично јас немам ништо, но сум го имал овој материјал на увид
![]() Примероци од книгата има низ Скопје, ама многумина и не знаат што поседуваат (нпр. членови на тогашното Градско собрание и сл.) |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
еве го SKR скоро качен http://www.scribd.com/doc/51456001/Skopje-Resurgent-1 најверојатно во вториот дел го има пресеков, но публикацијава за која говорам се однесува само на транспортниот центар во скопје, бар така излегува преводот на идеограмите
Edited by Max - 17-Jul-2011 at 19:50 |
|||
![]() |
|||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
||
Можно е.. ако така кажуваат идеограмите
![]() А ова во SKR го има како прилог, би требало да биде на крај, ама не во сите изданија. Можеби и јас сум помешал нешто.. Во секој случај, сите материјали постојат некаде во Скопје, па затоа и реков дека не мора да се оди до Холандија. Сум дознал дека многу од тоа е уништено, на темелен начин, но тоа е тема за антрополошка опсервација.. Edited by mladen_s - 17-Jul-2011 at 20:07 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
превиден превод, истиот го имам направено за сликата а мислев дека е за публикацијата トランスポーテーションセンター搜能図 - Figure 搜能 Transportation Center, тоа figure првиот пат го немав добиено, инаку публикацијата е текст од списание а гласи "From architecture to urban design: recent work. (1) Skopje urban plan, (2) Plan for Tokyo Tsukiji area, (3) Yamanashi Communications Center;Architects: Kenzo Tange Team" in Japan Architect 1967
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
уште некој да извади добра копија од архивата на списнаието...
Kenzo Tange, Skopje urban plan, in “The Japan Architect”, n. 130, May 1967, pp. 30-69. http://www.scribd.com/doc/37608929/Kenzo-Tange-JA-n130-May-1967pdf Vladimir B. Ladinski, Post 1963 earthquake reconstruction of Skopje: Long term effects [1] http://desastres.usac.edu.gt/documentos/pdf/eng/doc13793/doc13793-1.pdf Reshaping the Skopje City Centre 1965 vs 2014 http://kuleuven.academia.edu/LeonoraGrcheva/Papers/1031239/Reshaping_the_Skopje_City_Centre_as_a_National_Agenda_Skopje_1965_vs._Skopje_2014 Edited by Max - 04-Dec-2011 at 20:05 |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 9> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |