build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 8586878889 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1721 Posted: 23-Aug-2011 at 17:37
@Gjuro врз основа на податоците од текстот за посетеноста на Скопје ќе се обидам да направам мала математика.

Од вкупно 33.767 странски туристи во месец јуни 12.282 престојувале во Скопје.

Бројот на странски туристи во Скопје е зголемен за 20 % што ќе рече дека во Јуни имаме 2047 туристи повеќе во споредено со истиот месец 2010 ако оваа бројка се помножи со 12 месеци и 250 евра доаѓаме до цифра од 6 Милиони и 141 илјада Евра еве нека се 5 милиони. Реално е во наредните 3 години да очекуваме зголемување за 20 % а потоа по 10 %. Што ќе рече ,
2012 имаме зголемување од 6 милиони,
2013 имаме зголемување од 7,2 милиони
2014 имаме сголемување од 8,64 милиони
2015 имаме зголемување од 9,5 милиони

Што ќе рече шпекулативно за 5 години во Скопје ќе се влеат 36,34 милиони евра странски пари како резултат на Скопје 2014. И тоа ова е минимална цифра која на ниво на Македонија може да биде и поголема , зошто веројатно кога веќе ќе дојдат да го посетат Скопје странците ќе сакат да видат и нешто повеќе. И ако досега Охрид беше единствен магнет за туризмот, одсега имаме и главен град со кој ќе се гордееме и ќе може да го препорачуваме на туристите.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1722 Posted: 23-Aug-2011 at 17:39
Originally posted by lslcrew

Нема потреба да се задоволуваат двете страни додека таа другата страна не разграничи прво пред себе а и за целото општество дека Македонија треба да го добие државно репрезентативен комлекс. За се понатака ќе се договориме, модерен барокен, во центар, дислоциран од центар, скап, ефтин, голем, мал, како и да е. Од оваа дебата на општесствено политичко ниво не се ни помести дискусијата. Секоја дебата меќупартиска беше кршење копја на ова поле, од кои цели да не навлагам сега, ама и другите полиња во одноис на естетика, на цена и други се дебатираа од оваа позиција и во насока на докажување дали треба или не. А и нема да навлезам во пребројување кои се повеќе, зашто не е баш долично, ама мора да се зема и тоа во предвид.
се изнакажа ствари кои немаа никаква врска со мојов пост...
како прво, идејата не ми беше наменета за задоволување на некакви спротиставени блокови на луѓе, туку на постигнување на целите на Ск2014 без да се нарушува и касапи градот кој веќе го имаме
а ти тука ми збориш за политички дебати и кршења копја и за тоа како некој требало да си разграничи нешто, и згора на се, коментираш на тоа како од муабет за политика не сме мрднале, малце си контрадикторен сам на себе

а и покрај другото, сам си кажа дека на Македонија и требал репрезентативен комплекс, што се постигнува и со тоа што јас го зборев а ете и јас се согласувам со тоа, но колку и да се оптеретуваат дискусиите на оваа тема со глупости, познат факт ќе биде дека објектите од СК2014 не се издржани од ниеден урбанистички аспект, со нив се испокасапија веќе дефинирани простори, за кои беше потребно само да се уредат и доградат онака како што биле започнати и да се подноват, без разлика на стил, цена форма и големина, а новите идеи за политички и културни репрезентативни коплекси, да се однесат на нови терени
или со други зборови, таму каде сега се градат објекти, воопшто не треба да има објекти (не зборам за сите објекти во глобала) и тоа е очигледно од авион
не знам што е толку тешко да се разбере ова, не е квантна физика мајко му и нема што да дебатираме како требало да се дебатира, туку да се утврди која е основата на целиот дебилизам на овој план и зошто не треба да е прифатлив на прво место од урбанистичка и архитектонска гледна точка
и ова ти е лсл, тотално аполитичко мислење околу планов!

кажи ми меѓудругото, како очекуваш да дискутирам за Уставниот суд на пример, кога објектот нема никаква логика на тоа минијатурно просторче да има огромен масивен објект кој надвиснува над Вардар (ти давам само еден пример, вакви катастрофи се и други објекти, споменици и други урбани елементи и ти тоа го знаеш бидејќи е дискутирано милион пати, дури и веќе не се ни мачат луѓе да го напоменуваат тоа бидејќи е попусто)

Edited by zabegan - 23-Aug-2011 at 17:44
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1723 Posted: 23-Aug-2011 at 18:18
Originally posted by kultuzin

@Gjuro врз основа на податоците од текстот за посетеноста на Скопје ќе се обидам да направам мала математика.

Од вкупно 33.767 странски туристи во месец јуни 12.282 престојувале во Скопје.

Бројот на странски туристи во Скопје е зголемен за 20 % што ќе рече дека во Јуни имаме 2047 туристи повеќе во споредено со истиот месец 2010 ако оваа бројка се помножи со 12 месеци и 250 евра доаѓаме до цифра од 6 Милиони и 141 илјада Евра еве нека се 5 милиони. Реално е во наредните 3 години да очекуваме зголемување за 20 % а потоа по 10 %. Што ќе рече ,
2012 имаме зголемување од 6 милиони,
2013 имаме зголемување од 7,2 милиони
2014 имаме сголемување од 8,64 милиони
2015 имаме зголемување од 9,5 милиони

Што ќе рече шпекулативно за 5 години во Скопје ќе се влеат 36,34 милиони евра странски пари како резултат на Скопје 2014. И тоа ова е минимална цифра која на ниво на Македонија може да биде и поголема , зошто веројатно кога веќе ќе дојдат да го посетат Скопје странците ќе сакат да видат и нешто повеќе. И ако досега Охрид беше единствен магнет за туризмот, одсега имаме и главен град со кој ќе се гордееме и ќе може да го препорачуваме на туристите.
ова до ден денес не ми е јасно, како можете толку многу СК2014 да го поврзувате со туризам? имате ли поим за тоа колку коплицирано стопанство е туризмот и дека изградбата на некој објект сама по себе ниту привлекува, ниту пак услужува туристи, туризмот опфаќа многу повеќе и не знам дали е потребно да објаснувам тука како на мали деца, за да функционира туризам, не е потребен само музеј или споменик, туку цел еден систем од стопанства, индустрии и услуги (треба ли да ги набројувам по на знам кој пат?), а ние ништо од тоа немаме средено и тоа на државно ниво, како очекувате туризам да се развива со сето тоа не ми е јасно QuestionQuestionQuestion

а најголемата иронија што ми мава шамар кога читам вакви коментари, е што се она што привлекува туристи во Скопје од архитектура, (а тоа е вистинската култура и историја на градот), воошпто не е на никаков начин згрижено, одржувано или актуелизирано, напротив, скапано е и запуштено и ќе остане така се додека некој мисли дека туризмот на еден град се состои во тоа што во мал рин ќе се наставаат разни глупости

и заборавив да напоменам, Скопје, како главен град и како цивилизација, отсекогаш имало туристи, повеќе или помалку и дури во најдепресивните периоди на градот, без разлика каков му бил центарот, а од Југославија, па се до денес, бројот на туристи е опаднат единствено во 2001 (се подразбира од кои причини) инаку постојано расте, дури и да не преземаме ништо ние, туристи ќе си доаѓаат бидејќи за нашата земја се повеќе дознаваат странците од година на година
а во туристи, се сметаат сите луѓе кои престојуваат а не живеат во градов, без разлика од какви причини, често деловни на пример, затоа викам дека нема врска со Ск2014, бидејќи не сите туристи доаѓаат за разгледување на знаменитости...
а и без целава дискусија, не знам зошто за релевантни си ги земате статистичките претпоставки за туризмот кои се базирани на минатото и не гарантираат ама баш ништо во иднина, тоа е само просто земање на дигитрон во рака и дуплирање на бројката за секоја нова година

Edited by zabegan - 23-Aug-2011 at 18:21
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1724 Posted: 23-Aug-2011 at 19:10

Колку и да ми е антипатичен проектов, одговори ми дали туристите во Париз одат да ја видат фамозната француска архитектура, или да ги видат Лувр (лузната на Париз) и Ајфеловата Кула?
Тука е крајот на муабетот, каков сака нека бил проектов, ама ништо ко СК 2014 не дигна прашина во светски рамки за оваа земја. Пред месец дена тука престојуваа неколку словенечки туристи на кои најголем впечаток им остави Аце и за 2 години ќе дојдат повторно за да го видат изградено Скопје. Поради овој проект конечно се средуваат тротоарите, булевариве, Скопје добива уште една пешачка улица и сл. Од дно на душа не го сакам проектов, но да се противам на него и на парите што со тек на време од туристи ќе ги донесе, не можам.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1725 Posted: 23-Aug-2011 at 21:05
Забеган имаш некој поточни податоци за кажаното? „и заборавив да напоменам, Скопје, како главен град и како цивилизација, одсекогаш имало туристи, повеќе или помалку и дури во најдепресивните периоди на градот, без разлика каков му бил центарот, а од Југославија, па се до денес, бројот на туристи е опаднат единствено во 2001 „ или проценката ти е од „ракав„.
Јас од ракав ќе ти кажам дека кога последен пат во Април бев во Скопје видов многу странци што не беше случај во крајот на 90 тите и почетокот на 21 век се до 2005. Бев во чаршијата и таму беше полно на секоја втора маса седеа странци. Сигурен сум дека тие туристи туку така не идат во Скопје. Секако дека туризмот е сложен процес но тој сложен процес треба да има поткрепа или подобро кажано да се има што да се понуди...Значи треба да има некаква основа која со добар менаџмет ќе може да им се понуди на странците. До пред проектот Скопје 2014 Скопје ја немаше таа основа , не дека немало што до се понуди туку затоа што немало нешто „спектакуларно„. Убав пример ти е Ајфеловата Кула , Статуата на Слобода, Брандебуршката Врата и дрги вакви градби кои сами по себе и не се нешто посебно но се магнет за туристите. Е сега кога веќе туристот е тука секако дека треба да му се покаже и тоа што не е Скопје 2014 а има и те како вредност, но тие вредности се некако во втор план кога треба да се анимира туристот.
И на крај може ние да зборуваме и да филозофираме до утре, може да ни се допаѓа или не Скопје 2014 но бројќите се бројќи и тие се факти од кои нема бегање , а фактите гоорат Скопје како никогаш досега има туристи.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1726 Posted: 23-Aug-2011 at 21:06
Смешки.

Убаво е тоа што дошле повеќе туристи. Којзнае колку повеќе ќе дојдеа доколку парите, наместо на торти и кичерај, се потрошеа на 2-3 објекти потпишани од светски имиња, а кои покрај што ќе привлечат поголем број посети на градот и државата, ќе останат, не само како наше, туку и како светско (архитектонско)културно-историско наследство.

Еве како за пример, Билбао. Ако во 1995та имал 25000 туристи, таа бројка во 2000та (по отворање на Гугенхајм музејот во 1997ма) се искачува на близу милион.

Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1727 Posted: 23-Aug-2011 at 21:54
Гугенхајм музејот чини колку Скопје 2014 плус жичарата, Илинденска, плоштадот Карпошово востание , реновираните и проширени улици во центарот и плус уште за некој булевар ќе остане пари. Или поточно кажано 272 милиони евра се предвидени до 2017 а само архитектите вредат колку Александар и Филип со се фонтани заедно. Па ти види.
Знам и јас дека Вардар ќе го полни стадионот ако ги купи Роналдо и Меси, ама???
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1728 Posted: 23-Aug-2011 at 21:57
fichot:ЗА ПОЗНАТИТЕ ИМИЊА

Неколку земји(Катар,Турција,Шангај(Кина),Бахреин,Хокенхајм(Германија)) за проектант го земаа Бр.1 во светот проектант за Ф1 стази-Херман Тилке и вероватно сите ке ги изгубат договорите за брзо време,сите се бунат на неговите модерни патеки кои не носат возбуда,а највеќе се бунат спонзорите(кои го дрмаат светот) и неговото височество Берни Еклстон.

Нема гаранција со големите имиња,треба да се наштелува работата да испадне добро иначе све ќе оди во неповрат.

И во Скопје 2014 времето ќе биде судија,верувајте дека ќе времето ќе го каже последниот и одлучувачки збор,од тоа не се бега,ќе паѓа некоја глава,или на Ск2014 во целост или .....
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1729 Posted: 23-Aug-2011 at 23:52

Гугенхајм музејот чини колку Скопје 2014 плус жичарата, Илинденска, плоштадот Карпошово востание , реновираните и проширени улици во центарот и плус уште за некој булевар ќе остане пари. Или поточно кажано 272 милиони евра се предвидени до 2017 а само архитектите вредат колку Александар и Филип со се фонтани заедно. Па ти види.
Знам и јас дека Вардар ќе го полни стадионот ако ги купи Роналдо и Меси, ама???

Да не препишувам, еве ти малку повеќе инфо за тоа колку чинел Гугенхајм. Ск014 неофицијално чини ~200милиони евра ($288,5m). Тука имаш малку повеќе за приходите кои ги генерира Гугенхајм, во кратки црти секоја година го исплаќа вложеното.

Edited by fichot - 23-Aug-2011 at 23:53
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1730 Posted: 24-Aug-2011 at 00:21
Originally posted by N23

Колку и да ми е антипатичен проектов, одговори ми дали туристите во Париз одат да ја видат фамозната француска архитектура, или да ги видат Лувр (лузната на Париз) и Ајфеловата Кула?
Тука е крајот на муабетот, каков сака нека бил проектов, ама ништо ко СК 2014 не дигна прашина во светски рамки за оваа земја. Пред месец дена тука престојуваа неколку словенечки туристи на кои најголем впечаток им остави Аце и за 2 години ќе дојдат повторно за да го видат изградено Скопје. Поради овој проект конечно се средуваат тротоарите, булевариве, Скопје добива уште една пешачка улица и сл. Од дно на душа не го сакам проектов, но да се противам на него и на парите што со тек на време од туристи ќе ги донесе, не можам.
абе едноставно е, имаме ние веќе туристички атракции и си функционираат супер (од аспект на магнетизам), што не е тука јасно?
ако во Скопје не доаѓале туристи, причината не била поради тоа што во градот немало џиновски споменик и дизниленд ефекти, туку дека кон туризмот не сме се однесувале соодветно, како град и држава
не се трудам да ви објаснам дека Ск2014 нема врска со туризмот, туку дека само по себе, нема никаков ефект, заборавате дека Македонија во последниве години се промовираше по светов, а и се отворија нови услуги за туристите, се проширија авио-услугите и се организираа тури за одредени групи на луѓе (за разлика од минатите години кога туризмот ни се состоеше од бекпекери) и сето тоа ќе се случеше и без Ск2014
а и не знам дали е потребно пак да повторувам, половина од тие „туристи“ се луѓе кои престојувале тука, а немале разгледување на знаменитости како мотив, а се заборава и дека голем број на туристи не доаѓаат тука поради Скопје, туку го посетуваат како попатна дестинација, или пак туристичките мотиви им се други
и дури и да речеме дека СК2014 е релевантно за туризмот, јас не би се потпирал на него бидејќи се осеќам бизарно и патетично, кога би требало да одбирам меѓу културно-историски споменици кои ја докажуваат културата на овие простори од праисторија па се до денес или објекти без скоро никаква архитектонска, инжињерска или било каква уметничка вредност, изградени во 21-ви век, да личат на 17-ти, менувани фасади и тотално нелогични споменици кои се косат со значењето на личностите за кои се поставени, би го одбрал првото (иако се разбира, би бил приморан да прикажам се)
и луѓе не одат во Париз за да ја видат Ајфеловата кула и Лувр, туку да го видат Париз, тоа треба да се разбере еднаш за секогаш, сакаат да ја видат неговата култура и живот, како и неговата историја, а Ајфеловата кула е само дел од тоа, можеби е врежана како симбол на Париз бидејќи е најмаркантен објект на градот и е инжињерско чудо за свое време, но никаде тука не можам да ја најдам сличноста со Ск2014, всушност и тоа ме нервирало одсекогаш, погрешното тумачење на македонскиот народ за туѓите атракции, од што произлегуваат и идеи како Ск2014
и за крај, туристите во париз одат да ја гледаат културата и архитектурата карактеристична за Париз, исто така доаѓаат и во Скопје, да гледаат архитектура што ја нема на друго место и е карактеристична за тука (ќе ви дадам и примери која е таа архитектура ако сакате)
и не знам од каде ти е таа идеја дека без планов немало да има тротоари, епа блазе си ни на таквото перцепирање на начинот на кој функционираат некои ствари Crazy

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1731 Posted: 24-Aug-2011 at 00:44

Забеган имаш некој поточни податоци за кажаното? „и заборавив да напоменам, Скопје, како главен град и како цивилизација, одсекогаш имало туристи, повеќе или помалку и дури во најдепресивните периоди на градот, без разлика каков му бил центарот, а од Југославија, па се до денес, бројот на туристи е опаднат единствено во 2001 „ или проценката ти е од „ракав„.
Јас од ракав ќе ти кажам дека кога последен пат во Април бев во Скопје видов многу странци што не беше случај во крајот на 90 тите и почетокот на 21 век се до 2005. Бев во чаршијата и таму беше полно на секоја втора маса седеа странци. Сигурен сум дека тие туристи туку така не идат во Скопје. Секако дека туризмот е сложен процес но тој сложен процес треба да има поткрепа или подобро кажано да се има што да се понуди...Значи треба да има некаква основа која со добар менаџмет ќе може да им се понуди на странците. До пред проектот Скопје 2014 Скопје ја немаше таа основа , не дека немало што до се понуди туку затоа што немало нешто „спектакуларно„. Убав пример ти е Ајфеловата Кула , Статуата на Слобода, Брандебуршката Врата и дрги вакви градби кои сами по себе и не се нешто посебно но се магнет за туристите. Е сега кога веќе туристот е тука секако дека треба да му се покаже и тоа што не е Скопје 2014 а има и те како вредност, но тие вредности се некако во втор план кога треба да се анимира туристот.
И на крај може ние да зборуваме и да филозофираме до утре, може да ни се допаѓа или не Скопје 2014 но бројќите се бројќи и тие се факти од кои нема бегање , а фактите гоорат Скопје како никогаш досега има туристи.
за тоа што го зборев повеќе сум сигурен, навистина ми е жал што во моментов немам точни податоци, но се што е кажано е основна туризмолошка логика, го знам тоа бидејќи го студирам...
покрај тоа, не можам да те разберам како ми збориш за тоа колку туристи си видел со свои очи, а на мене ми бараш прецизни податоци за коментаров да ми бил валиден во дискусијава
и сеуште не знам како не се срамите со тоа што мислите дека немаме што „да покажеме“ и сметате дека треба Дубаи од градов да правиме, јас навистина не знам како коментирате на темиве, а не ја познавате културата и историјата на Скопје, или барем така се правите на удрено, не ми е јасно... мислам дека добро познати се знамениотстите на градов, а претходно напоменав, дека некои од нив дури се реткости... и дури, еве да речеме, градов да немаше што да покаже, докажувањето би требало да се одвива со тоа што ќе се покажеме како посебна култура, со оригинални дела и иновации во областа на науката и уметноста... всушност, Ајфеловата кула, на која толку многу сакате сите да се потпирате, ја има поставено основата на скоро секоја денешна метална конструкција во архитектурата и затоа е позната! и каде сега видовте таков пример во Ск2014? се што гледам јас е кич створен поради копирање од восхит према туѓата знаменитост!
а што се однесува до туризмот, ако сакаш туризмот да го развиваш, можеш тоа да го правиш и од чист воздух, можеш да прочистиш воздух, да го ставиш во резервоар и да наплаќаш на луѓе чист воздух да се надишат и секој ден милион туристи да ти доаѓаат да дишат! тоа сакам да го објаснам тука, дека за туризмот не се потребни споменици  и разни објекти, туку соодветна нега  на тоа што ќе го развиваш како туризам
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1732 Posted: 24-Aug-2011 at 01:17
Originally posted by zabegan

абе едноставно е, имаме ние веќе туристички атракции и си функционираат супер (од аспект на магнетизам), што не е тука јасно?ако во Скопје не доаѓале туристи, причината не била поради тоа што во градот немало џиновски споменик и дизниленд ефекти, туку дека кон туризмот не сме се однесувале соодветно, како град и државане се трудам да ви објаснам дека Ск2014 нема врска со туризмот, туку дека само по себе, нема никаков ефект, заборавате дека Македонија во последниве години се промовираше по светов, а и се отворија нови услуги за туристите, се проширија авио-услугите и се организираа тури за одредени групи на луѓе (за разлика од минатите години кога туризмот ни се состоеше од бекпекери) и сето тоа ќе се случеше и без Ск2014а и не знам дали е потребно пак да повторувам, половина од тие „туристи“ се луѓе кои престојувале тука, а немале разгледување на знаменитости како мотив, а се заборава и дека голем број на туристи не доаѓаат тука поради Скопје, туку го посетуваат како попатна дестинација, или пак туристичките мотиви им се другии дури и да речеме дека СК2014 е релевантно за туризмот, јас не би се потпирал на него бидејќи се осеќам бизарно и патетично, кога би требало да одбирам меѓу културно-историски споменици кои ја докажуваат културата на овие простори од праисторија па се до денес или објекти без скоро никаква архитектонска, инжињерска или било каква уметничка вредност, изградени во 21-ви век, да личат на 17-ти, менувани фасади и тотално нелогични споменици кои се косат со значењето на личностите за кои се поставени, би го одбрал првото (иако се разбира, би бил приморан да прикажам се)и луѓе не одат во Париз за да ја видат Ајфеловата кула и Лувр, туку да го видат Париз, тоа треба да се разбере еднаш за секогаш, сакаат да ја видат неговата култура и живот, како и неговата историја, а Ајфеловата кула е само дел од тоа, можеби е врежана како симбол на Париз бидејќи е најмаркантен објект на градот и е инжињерско чудо за свое време, но никаде тука не можам да ја најдам сличноста со Ск2014, всушност и тоа ме нервирало одсекогаш, погрешното тумачење на македонскиот народ за туѓите атракции, од што произлегуваат и идеи како Ск2014и за крај, туристите во париз одат да ја гледаат културата и архитектурата карактеристична за Париз, исто така доаѓаат и во Скопје, да гледаат архитектура што ја нема на друго место и е карактеристична за тука (ќе ви дадам и примери која е таа архитектура ако сакате)и не знам од каде ти е таа идеја дека без планов немало да има тротоари, епа блазе си ни на таквото перцепирање на начинот на кој функционираат некои ствари Crazy

99% од луѓето кои ги познавам, а кои биле во Париз, едини причини ми ги наведоа Лувр, Ајфеловата Кула и кафето што го испиле у Париз. Архитектурата за обичните туристи е само причина плус да посетат едно место. Сигурно дека многу повеќе ќе се сликаат пред Ацета, него ли пред коми блоковите у Аеродром. А и за најголем дел од туристиве, архитектурата и во Прага, Минхен, Виена и Берн им е слична, само границите се различни.
Втора, многу битна ствар, Скопје централно, нема што многу да понуди. Ова и порано сум го зборел, побитните атракции, као Матка, Скупи, или пак ајде да кажеме Тумба Маџари се на 5, 10 и 15 км. А туристот бара слика сега и веднаш. Да, треба да се има секојдневна достапност до тие места, со редовни линии и сл, но пак ретко кој ќе патува натаму. Плус општо позната е паранојата дека туристите не треба да се оддалечуваат многу од центарот на градот и од местото каде се сместени. Плус и патот до Матка е се, само не мотив да соберете туристи.
За жал Забеган, во контекст на последната реченица, Чаршијата оживеа баш поради овој проект, едноставно мораше да се поработи и на неа, као алиби. Ако не е така, однак зошто до сеа никој не се позамара со тротоарите, Чаршијата или улиците. Затоа што сите знаат дека туристите се воодушевуваат на она што може да го сликаат, а многу помалце гледаат по што се движат. Дури откако ќе нема што да видат, ги забележуваат мааните на градот.
Лично мрзам што почна оваа земја многу да се ложи на туризам кога тоа треба да ни е некоја 10-та гранка по приоритет. Не за друго, било кој од соседскиве главни градови, освен Атина, не се преплавени со туристи, а и самите држави не се опседнати со главниот град да стане и главен туристички центар. Но тоа е коа синоним за туризам кај сите се Париз, Прага и Будимпешта, и тоа благодарејќи на екскурзиите у средно и затоа го иаме ова што денес го иаме.
Но коа го иаме, факт е дека ќе носи нов прилив на средства. Точно е дека помогна и поголемиот број на летови кон Скопје, но доколку Скопје си остане неразвиена касаба, никој нема да му помогне во туризмот. Овие нешто почнаа што ќе има фидбек. Ако се паметни и го сменат малце курсот на движењето, Скопје сигурно ќе стане фина атракција.
П.С. Криво ми е што нема интелект у градов па Бит Пазар да го среди и да го продава као фина приказна, затоа што Бит Пазар е уникат. Па ни во Турција, каде идам со години, неам сретнато такво место. Исто и со Соборна Црква, која некако е маргинализирана во однос на другите цркви во Скопје.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1733 Posted: 24-Aug-2011 at 01:21
Originally posted by fichot

Смешки.

Убаво е тоа што дошле повеќе туристи. Којзнае колку повеќе ќе дојдеа доколку парите, наместо на торти и кичерај, се потрошеа на 2-3 објекти потпишани од светски имиња, а кои покрај што ќе привлечат поголем број посети на градот и државата, ќе останат, не само како наше, туку и како светско (архитектонско)културно-историско наследство.

Еве како за пример, Билбао. Ако во 1995та имал 25000 туристи, таа бројка во 2000та (по отворање на Гугенхајм музејот во 1997ма) се искачува на близу милион.

Да се појавеа такви светски имиња, прво тука ќе рипнеа десетина фаци кои ќе критикуваа како наместо на наши, парите се даваат на странски архитекти.
Второ и цела јавност ќе беше со истата критика, па после ќе искочеа архитктите и ќе збореа како се омаловажени и сл.
Факт е дека во оваа држава никогаш на никого нема да му биде угодено и секој ќе наоѓа контра одговор, па чак и по цена да го гази своето претходно размислување.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1734 Posted: 24-Aug-2011 at 01:27
инаку, чисто да разјасниме, пошироките маси во земјава, не знам зошто, ама под поимот „туризам“ подразбираат „културен туризам“ во кој спаѓа разгледување на културно историските знаменитости на еден регион или нација
а културниот туризам е само еден од милион видови туризам, што значи дека туризам се развива и во град без никакви знаменитости (како што кажав претходно, може и од воздух да се прави) затоа тргнете си го веќе тоа од главата дека најбитно нешто за туризмот во Скопје било тоа какви споменици имало и фокусирајте се на тоа колку ние сме способни да примиме туристи со нашите услуги и услови во сите општествени аспекти, бидејќи тука лежи туризмот (што ако, еве, еден град има милион знаменитости, ако за посетителите нема сместување, нема избор, нема информации, нема јавни сервиси, нема директни и индиректни производи, нема ни безбедност, основна уредност, елементи од градот кои не прикажуваат како мизерија и стока и т.н.

исто така, би ги замолил сите еднаш за секогаш да се прекине со споредување на Ск2014 со светските архитектонски чуда, размислете барем еднаш зошто тие објекти се светски познати знаменитости и дека Ск2014 не поседува ниедна од нивните особини, со тоа што засекогаш, објектите од него, ќе бидат просечни, без разлика колку и да бидат прекрасни, тие за секој нормален човек ќе бидат обични, бидејќи од технички и уметнички аспект не се никакво постигнување и не вредат повеќе од еден комиблок во Карпош... единствено објективе можат да бидат ценети само поради институциите кои се наоѓаат во нив, бидејќи дури и Лувр на пример, никој не го посетува поради објектот, туку поради делата во него и без нив би бил само уште една просечна француска палата
а стиловите се ценат, само кога објектот е современо постигнување за свое време, кога е прв во нешто, кога е иновација и кога е „нај“ во нешто, дури и објекти кои се просечни на изглед се културно историски споменици баш поради тоа
и можам да ви набројам безброј примери за оваа теза ако сакате, бидејќи е факт
на кратко кажано, никој нема да посети музеј поради тоа што е во центар на градот и дека е е класицистички, туку поради она што е изложено во него, па не би правело разлика и музејот да е во Драчево и да е тотално бункерајски!
покрај се, Скопје можеше да биде и светски пример за бруталистичката ера и забеганото време кога сите размислвале футуристички и вонземски, полно со бетон и без ни трошка „барок“ и пак ќе имаше иста вредност, какошто би имало доколку не би бил тој земјотрес, го разбира некој ова?

исто така интересна ми е една работа, Скопје порано беше познато по тоа што е лулка на широка историја од дамнешни времиња до денес и на повеќе култури низ историјата, меѓу другото, како и по тоа што со солидарноста станал еден од најсовремените градови во својот регион  симбол на урбаното планирање, подоцна беше позна по тоа што е микс од дамнешна историја и најсовремени објекти, а денес како што ќе биде познато? па сигурно не би ме радувало да биде турлитава...

едит: изгледа воопшто не читате и не го разбирате она што ви го пишувам, па се откажувам, може слободно да си продолжи оваа нација со погрешните наопачки и аматерски разбирања на тоа што култура и знаменитост...

Edited by zabegan - 24-Aug-2011 at 01:32
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1735 Posted: 24-Aug-2011 at 02:00
N23, ми се допаѓа што барем кај тебе не постојат тие укрутени сфаќања за туризмот и што во твојов последен пост си пишалнекои работи со кои се согласувам, но генерално за  многу работи не си во право, особено за измислените теории за централни подрачја, за тоа како чаршијата заживеала од проектов и за неверојатно нелогичната теорија дека Скопје немало што да покаже, па му се гледале мааните... ако сакаш ќе ти објаснам се поделно, дел од тоа ти го објаснив и во постот кој ми беше наменет главно за mitatos

и сам кажуваш некои работи кои се косат со тоа што го тврдиш, прво збориш за бенефициите на Ск2014 од аспект на прилив на увезени пари, а потоа кажуваш како туристи не доаѓале ако градот бил касаба, а СК2014 не прави ништо за да го направи градот поурбан, баш напротив, фокусирани сме на нешто споредно и го имаме заборавено сето она што го прави еден град „град“
зарем треба да го игнорираме фактот дека на пет метра од грандиозноста на СК2014 во централно подрачје имаш дворови во кои се чува живина, а и самиот нерви кинеш да докажеш колку те нервирале запрежните коли во градов... а пази, ниеден турист не долетува со падобран на плоштад и треба да помине низ сето тоа и верувај ми ќе забележи и тоа како и ќе му биде дури смешно...

и не знам зошто сметаш дека сите проекти кои излегоа од 2010 година па навака, се иницирани од СК2014, ниеден од проектите или настаните во градов не бил инициран од тоа, туку од разни други политички и општествени причини тоа е факт и дека доколку никој не се бунел за тоа, ќе си останеше скапано како што беше порано
и тротоари брат, се средуваат како обврска на градот и тоа се одржува константно, а не да чекаме и да му бидеме благодарни на некаков проект поради тоа што иницирал тротоар...

пс. кој ти зборел за Париз, не знаел како да го прошета, имено, не знам зашто, ама сите забораваат на Nottre Damme на пример, објект кој има многу поголемо културно историско значење за развојот на градот Париз и е лулка на неговата прастара историја, како и симбол на стилот кој го застапува и единствениот изглед (вакви објекти и маала имаш многу низ Париз)

Edited by zabegan - 24-Aug-2011 at 02:03
Back to Top
kitkiritki1 View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote kitkiritki1 Quote  Post ReplyReply #1736 Posted: 24-Aug-2011 at 02:17
Ima dovolno arhitekti vo zemjava koi i ke odgovorea na predizvicite na sovremenata arhitektura, duri ke bea pocesteni da se natprevaruvaat  so svetskite arhitekti na domashno pole....../ pr. konkursot za filharmoja/.... no, posle konkursnite zadaci vo koi se bara romanika i neoklasicizmi, nikoj nejkese da ucestvuva /osven onie bliski do krugovite i sl. zabegotini/. Za onoj proklet turizam, sto se koristi kako del od argumentite e ziva smeshka muabetot. Gradovite ne se gradat za turistite....... Aman i so toa da imaat sto da slikaat...... da bea i moderni pametnici na istite licnosti, i da bea moderni objekti so ista namena pak ke se slikaa... Epten nekako naivni muabeti i nezreli argumenti...... Carshijata ne zazivea radi ovoj proekt, zaviea nadvor duri i od planovite za revitalizacija, blagodarenie na facana sto gi otvori prvite lokali..... Jasen mi e stavot na pogolemiot del od graganite, a toa e 30 godini zednost za nesto da se izgradi, kako i istoriskata napatenost na makedonecot, koj konecno se reshi nesto da napravi za svojata istorija..... Emotivnata prikazna e jasna, ideologijata na vakov proekt mozese da bide opravdana po neznam kojpat ke povtoram na forumov.......... megutoa toa mozese da bide vistinski specificna prikazna i bezuslovno so sovremena arhitektura i konkursi........... Za argumentite deka so tekot na vremeto ke dobijat vrednost ovie objekti, ne gi opravduva nivnata arhitektura nitu urbanizmot, tuku namenata i "instituciite" koi se vo niv.......... kako da kazam, lukavo opravdanie  za nepobitnosta na faktite........ arhitektura - utka.... urbanizam - grev......konkurs - montiranje da izgleda deka se e regularno....... komisija - prikacena na tastaturata od edna prostorija vo vladata........... I ajde sega neka me obvini nekoj deka sum protiv makedonskata istorija, predavnik, hejter ili slicno........ Ne bidete bosi uporno bre luge, proektov laze i mami so sjajot na kicot......... ko raperine  sto stavaat bizuterija lanci do zemja........
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1737 Posted: 24-Aug-2011 at 02:43
Последните три четири реда каде што се оспорена процедурата, признај ама да беше некоја модерна (односно било која што би ти идела во прилог) архитектура, за процедурата сосема друго мислење ќе имаше зашто така ќе беше стратешки оправдана нели од можностите да биде саботирана од демократските институти кои се нудат на разни инстанци. Yes Ама сега е спорна!

Ај да не иде по стоти пат муабетов, ќе се обидам некако во една реченица да го склопам. Модерната архитектура во дебатава беше лажно застапувана меѓудругите кои професионални идеолошки беа убедени (студенти, дел од архитектите) и од група (партиски припадници, експерти за се и свашта, активисти, итн-исти), односно од оние кои сакаа да ја саботираат идејата да Македонија добие ваков државничко-историски комлекс. Вторите само ги засенија првиве, а првиве немоќни и невешти пред налетот на византиски игри, спин, манипулација, пари, мито, натрапници меќу себе, што се не, изгледаа на малолетници, без познавање на основна политичка игра барем колку да се одбранат, само отстапија. Тука e зафрканцијата, се понатака е ефект. И ова не го кажувам за да нешто ги бранам, сами се криви што дозволуваат таков статус да уживаат, а ниту па планирам со прст да мрднам како граќанин кога бараат на тацна да им се гарантира некаква ексклузивна позиција во уредувањто на заедничкиот град. И јас да ја имам моќта, а верувам и повеќето од вас да имате моќ вака би го уредувале градот мислам на процедурите без разлика кој каква архитектура сака. Дајте да не се лажеме, да не се фолираме. Не го кажувам заради тоа, него чисто заради објективност на ситуацијата. Јас и понатаму ќе го поддржувам преуредувањето во Скопје, исто како што и понатаму нема да бидам пристрасен посебно кон некој архитектонски стил, и исто така голем дел од објекти во Скопје од ткн. модерните на предходниот век ќе ми останат грди, и исто така како што секој нареден развоен проект кој ќе ми ги стекне симпатиите ќе биде поддржан широко.

Edited by lslcrew - 24-Aug-2011 at 02:56
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1738 Posted: 24-Aug-2011 at 12:02
Originally posted by zabegan

N23, ми се допаѓа што барем кај тебе не постојат тие укрутени сфаќања за туризмот и што во твојов последен пост си пишалнекои работи со кои се согласувам, но генерално за  многу работи не си во право, особено за измислените теории за централни подрачја, за тоа како чаршијата заживеала од проектов и за неверојатно нелогичната теорија дека Скопје немало што да покаже, па му се гледале мааните... ако сакаш ќе ти објаснам се поделно, дел од тоа ти го објаснив и во постот кој ми беше наменет главно за mitatosи сам кажуваш некои работи кои се косат со тоа што го тврдиш, прво збориш за бенефициите на Ск2014 од аспект на прилив на увезени пари, а потоа кажуваш како туристи не доаѓале ако градот бил касаба, а СК2014 не прави ништо за да го направи градот поурбан, баш напротив, фокусирани сме на нешто споредно и го имаме заборавено сето она што го прави еден град „град“зарем треба да го игнорираме фактот дека на пет метра од грандиозноста на СК2014 во централно подрачје имаш дворови во кои се чува живина, а и самиот нерви кинеш да докажеш колку те нервирале запрежните коли во градов... а пази, ниеден турист не долетува со падобран на плоштад и треба да помине низ сето тоа и верувај ми ќе забележи и тоа како и ќе му биде дури смешно...и не знам зошто сметаш дека сите проекти кои излегоа од 2010 година па навака, се иницирани од СК2014, ниеден од проектите или настаните во градов не бил инициран од тоа, туку од разни други политички и општествени причини тоа е факт и дека доколку никој не се бунел за тоа, ќе си останеше скапано како што беше поранои тротоари брат, се средуваат како обврска на градот и тоа се одржува константно, а не да чекаме и да му бидеме благодарни на некаков проект поради тоа што иницирал тротоар...пс. кој ти зборел за Париз, не знаел како да го прошета, имено, не
знам зашто, ама сите забораваат на Nottre Damme на пример, објект кој
има многу поголемо културно историско значење за развојот на градот
Париз и е лулка на неговата прастара историја, како и симбол на стилот
кој го застапува и единствениот изглед (вакви објекти и маала имаш многу
низ Париз)

Ме погоди со запрежниве коли... У право си за некои работи, но јас сепак целиов овој проект го гледам од друг аспект. Зошто? Затоа што дел од проектов е класичен спин. Ај само види кога поинтензивно Коце почна да го уредува градот. Почна кога се наближи 20-годишнината, кога дојдоа првите нови автобуси и кога Ск 2014 влезе во поодмината фаза. Зошто ја споменав Чаршијата? Затоа што власта, градејќи објекти од таа страна на Вардар, која упорно убедува дека сака да го развие и тој дел на Скопје, нормално мораше да почне со заживување на Чаршијата. Затоа сеа следи и изградба на Плоштадот на Карпошовото востание со што ќе се добие фин пешачки спој кон чаршијата.
Да, туристите не сакаат да ја гледаат глетката од Железничка до НБРМ, но поентата на секој трик, спин, пропаганда и сл е да те изманипулира, а тоа се дешава така што од една прилично неурбана средина, влегуваш прво од кај Холидеј Ин, одиш по за нив преефтиниот кеј со пијачки, излегуваат пред Аце, тука ги гледаат објективе што се градат, па добиваат слика и од "модерните" објекти спроти Тренд, одат накај Чаршија, гледаат како интензивно се работи и гради во Скопје и веднаш добиваат друга претстава за градот. Онака у најсвежо сеќавање годинава ми е патот до еден турски национален парк, каде проѓаѓаш низ тотално несредени содржини, за после тоа таа слика да ја изгубиш и да добиеш поубава слика на фино среден национален парк. Ова е машинерија друже, се е однапред смислено. А и да не зборам за градежните активности низ цело Скопје.
Тоа што сеуште иаме запрежни коли и диви населби е затоа што за тоа не треба само државна воља, треба да им се затне муцката и на невладините. Не може да се направи проект во кој ќе им ги одземеш коњите, кокошките и картонските живеалишта на луѓето, за возврат да им дадеш одредена помош, а тоа да не излезе во јавност. Јас сум прв кој што би сакал сето тоа ако треба и на насилен начин да се смени, но таква ни е државата, од сите страни пајташи за што и да е.
За мене сега е важно кога веќе почнаа да не посетуваат, да оставаат барем за почеток по 100 евра од лице, за понатака ќе видиме.
П.С. Искрено, не верувам дека некој турист би рекол дека сегашната фасада на транспорт и врски е поубава од идната, колку таа и да била кич. Тачно е си има вредност и таа, но некако соц-реализмот не пали многу многу. А тоа нашиве го знаат зашто за време на екскурзиите гледале многу неокласични и барок згради.
http://www.youtube.com/watch?v=91CGA_Js7SU Песнава е идеална за цела ситуација.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1739 Posted: 24-Aug-2011 at 14:21
Previous
види вака, чаршијата не проработе поради објектите на „Карпошово востание“ туку поради тоа што во неа проработеа разни локали, покрај другото во чаршијата се префрли „Ла кања“ и секое лето се организираат журки во Капан ан, што привлекува млади луѓе и автомкатски заживуваат и други локали, покрај се, на Кале веќе три години по ред се организираше Пиволен, што раздвижи луѓе низ чаршијата и малку се заинтересираа и за тамошните локали (искрено, можеби звучи смешно, ама за мене чаршијата заживеа кога се отвори Пиволенд, а Скопје 2014 тогаш беше во пелени)
а и не знам зашто, ама се заборава дека од целата чаршија, актуална е само една улица, се друго е обвиено во темнина и депресија и луѓе навечер не стапнуваат таму
а и гледам настаниве чисто ги поврзуваш од временска гледна точка што не е многу релевантно, иако голем дел од промените се сврзани со промените кои ги носи Ск2014, меѓу другото, иако не сакам да го спомнувам ова, не треба да забораваш дека најголем дел од проектите кои се направија сметајќи на урбани елементи, започнаа како еуфорија поради изборите во Јуни, тоа е факт, најмногу за улиците и ова е особено потврдено од фактот дека истите тие проекти биле планирани уште одамна и истите власти кои ги извршија, ги ветуваа уште пре да излезе Ск2014
но еве да ја баталиме таа дискусија, покрај другото, поентата ми беше и зошто да му се заблагодарувам на Ск2014 за она што е редовна обврска на општините??? стварно не ми е јасно како можам да се натерам себеси да простам разни с*ања кои му се исподесија на градов, само поради тоа што тие иницирале асфалтирање на улица, поправање на тротоар и отварање на некаков локал... тоа е неозбилното во твојот став
не ме разбирај погрешно, за позитивните ситни промени во градов и тоа како сум задоволен, доволно ми е да се присетам на слика од дамнешни години за да видам колку сме сега на подобро за некои работи, но навистина не можам да го разберам оправдувањето на Ск2014 заради ситниш...

се друго што си ми го зборел за туристите подоле ти го објаснив во мојот претходен пост над реплицираниов и тоа треба да е јасно, за тоа нема дискусија

Edited by zabegan - 24-Aug-2011 at 14:22
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1740 Posted: 24-Aug-2011 at 22:15

Ја и ти работите ги перцепираме од друг аспект.
Не треба во никој случај да му се заблагодариме на СК2014 за обновата на освновните урбани елементи. Но, кога во една држава, дури и селска чешма се отвора со присуство на висока делегација, муабетот завршува. Улиците тачно се фатија еуфорично, но зошто Коце не ги фати уште одма од коа му почна мандатот. Зошто градот не започна со реновирање на тротоарите уште пред 2 години, туку се чекаше да се изгради споменикот, па таман од Мекдоналдс да фатиш правец накај споменикот по нова пешачка зона. Зошто се чекаше фамозната такси компанија да влезе на пазарот за да мрднат работите и во такси превозот.
Да точно, тие се многу однпаред испланирани, но види го тајмингот коа се остваруваат. Да не избегам офф-топик и со аеродромот, кој како кец на десетка им дојде за 20 години држава, а пред тоа неколку години се тегнеа со почетокот на изградба. Се е ствар на пропаганда во овој наш град. Како дури после 2 години, градот се реши да постави светилки долж најфреквентните места на кеј, реално инвестиција која не чини многу пари и која можеше уште одамна да се направи. Она што ме нервира кај овој проект и проектите околу него е што ги чекаа за 20 годишнината, затоа што во оваа држава само треба да се има повод за да може нешто да се изгради.
Плус СК2014 кај и да е ќе се префрли и врз цела држава, ваму плоштад, онаму споменик, после тоа со почетокот на асфалтирање улици у Скопје, почна сличен проект во речиси сите градови.
Јас би бил најсреќен граѓанин кога секоја година сите оштетени тротоари ќе се асфалтираат, кога нема да морам да газам по несредени површини низ цело Скопје, кога 5 тротоари нема да мора да бидат фамозно најавени и сл. Но тоа е желба, а реалноста ја диктира некој друг.
И не заборавај колку многу партиските војници се воодушевени од ноќните слики на Скопје, па само за да прават уште поубави ноќни слики земаа сите локални и маалски паркчиња низ Центар, а дел и низ Аеродром, да ги осветлат со оние дреч жолто/златни светилки, наместо со фини бели светилки, па да можеш ко човек у паркче пиво да пиеш.
Јас ништо не оправдувам и не сум благодарен затоа што мразам кога по нечиј терк се движат работите. Јас само се обидувам да ги анализирам работите онакви какви што се.
Можеби сите проекти и не се поврзани со СК2014, но затоа необјаснето ќе ми остане прашањето како во период кога проектов е во поодмината фаза се решија да го обновуваат Скопје во секој поглед, а претходно, ни денар не се фрлаше на овој град.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 8586878889 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.641 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.