build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 8687888990 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1741 Posted: 25-Aug-2011 at 01:29
тоа е проблемот всушност што јас сакам да ти го објаснам, за проекти кои биле должност на градските и повисоките власти и никој, па и тие кои веќе се на власт неколку години не ги решиле, а се минорни и секојдневни, сега треба да му се клањам и заблагодарувам на Ск2014, кој е најголемата катастрофа од план што му се има случено на градов Question
ти баш со вакви ставови всушност му се заблагодаруваш на планов, ништо друго, сам се поставуваш так во дискусијава и на поинаков начин не можам да те разберам...
а и премногу почна да забегуваш, не знам како го поврза Аеродромот со сето тоа Question
исто така, продолжуваш да ги гледаш работите само од временска дистанца и ништо друго
плус, самиот факт дека ни било потребно да изградиме мегаломански план, за да си средиме основни приоритети, не докажува ништо друго освен дека ние врска си немаме од планирање на нашиот развој со тоа што куќа од кров градиме и дека работите кај нас се иницирани од најразни причини, само не од развојни

баш тоа што ти го опишуваш како позитивен ефект од Ск2014 всушност е се, само не е позитивен...

Edited by zabegan - 25-Aug-2011 at 01:31
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1742 Posted: 25-Aug-2011 at 01:59

Ти реков, ја и ти гледаме дијаметрално спротивно. Се обидов само преку моето лично знаење и познавање на одредени работи да ти објаснам дека моментално се се врти околу еден проект. Јасно е дека секој не го гледа тоа така, не знам, можеби ти имаш друго објаснување. Исто како што и Плоштадот Скенддербег е поврзан со овој проект, така и моментот со Аеродромот е поврзан со друг сегмент, 20 години држава.

Edited by Cloverstack - 25-Aug-2011 at 03:22
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1743 Posted: 27-Aug-2011 at 04:36
Читам (не само во нишкава туку и во разноразни медиуми) се прават некакви паралели помеѓу Ск2014 и зголемениот број на туристи во последнава година (а богами без усул се преувеличуваат и парите кои тие туристи ги оставаат во Скопје, но тоа е друга тема) и со тоа ваљда треба да се исперат сите други катастрофи од проектот...

Епа освен ако не се работи за некаков си „градежен“ туризам, мислам дека некои врз база на својата пристрасност ептен се истрчаа со заклучоците дека порастот во текот на оваа година е условен од Ск2014. Да потсетам сега е крај на август, а сеуште ниту еден објект не е завршен. Дали можеби туристите во изминатите 8 месеци доаѓаа да ги гледаат нашите градилишта, кранови, тараби, раскопани плоштади и раскопани тротоари? Нели има редица други фактори (на пример платената промоција, или генералниот тренд дека туристичката популарност на регионов расне) кои го објаснуваат бранот туристи?

Единствено Спомен-куќата на Мајка Тереза која често се спомнува како еден од примерите во ваквите „анализи“ е завршена (мада официјално не е дел од Ск2014 ама рака на срце реално може да ја земеме како дел од проектот). Ама не верувам дека некој турист дојде ради архитектурата на објектот и хистеричниот архитектонски израз на Вангел Божиновски. Луѓето ја посетуваат куќата ради личноста на Мајка Тереза. Да беше објектот навистина архитектонски маркантен во позитивна смисла, можеше да привлекува повеќе туристи отколку што привлекува вака со самиот факт дека е посветен на Мајка Тереза. Ама за жал, не е таков, така да едноставно не влегува во калапот во кој што некои сакаат да го пикнат.

Инаку да не оставам простор за да бидам погрешно разбран, мислам дека одредени сегменти на Ск2014 во наредниот период секако ќе бидат еден од факторите за пораст на бројот на посетители на градов. Но дека тој пораст ќе биде доволен за финансиски да го оправда проектот преку една темелна анализа на опортунитетниот трошок, тоа богами тешко. А уште потешко дека ќе биде доволен за да го оправда урбанистичкото и функционалното сакатење, кои не се субјективна категорија.

Edited by Cloverstack - 27-Aug-2011 at 08:48
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #1744 Posted: 27-Aug-2011 at 05:27
па да ептен е рано да се зборува дека туристите идат за ск 2014, мислам дека повеќе идат поради зголемената промоција и општо поголемата заинтересираност за регионот. Мислам дека еднаш кога ќе се среди центарот со сите музеи ис споменици, тогаш ќе може да се зборува за анализа на посетеноста. Но сепак треба да се земе у предвид дека овој проект е по сите светски медиуми и весници и на некој начин прави една голема промоција за мк. Многу странци го имаат видено скопје 2014 на ѕоутубе и се имаат изнанедано, иако морав да им посочам дека сепак тоа се нови објекти и дека тек се градат.
Ако правиме муабет за обичните туристи тие не навлегуваат во урбанистичкото планирање, работите повеќе ги гледаат од типот што прикаска нашата земја има да понуди, музеи да посети, јадење да вкуси, места за искачање, безбедност, хотели, планини и села да посети, вина да тестира и слично. Ск 2014 со објектите не е доволно да донесе милион туристи, за тоа треба сите градови и места низ мк да се реновираат средат, инфрастуктура. Но сепак прикаската за Македонија низ скопје 2014 дефинитивно го помести интересот кон позитивно. Па претхдно единствено што имаше вести од мк, беше за војни, тензии и името.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1745 Posted: 27-Aug-2011 at 13:33
Тешко на нашата историја и вековна борба за слобода доколку туристите доаѓале во Скопје да го видат проектот Скопје 2014. Пропагандни дејанија без никаква подлога, според мене. Освен зградата на стариот театар, сите останатите згради немаат никаква историска вредност, немаат никаква историја зад себе. Единствена туристичка вредност е нивната содржина во рамките на истите, односно поставките што ќе бидат поставени во музеите.

А не знам што би ги интересирало туристите во поглед на Агенцијата за електронски комуникации, МНР или барокните згради на плоштад? Конечно, со приказната дека Скопје 2014 ќе го направи градот туристичка атракција самите си ја рушиме приказната за Скопје како дестинација во која се родени Мајка Тереза и Јустинијан, за древните манастири, за старата чаршија, за османлиските анови, амами и вековни џамии, за Скупи, за Матка...

Сето тоа паѓа во втор план доколку Скопје 2014 се прикажува како врв на нашата историја, а не како уште еден потег кој ќе не направи поразвиен град. Конечно, ајде да ја побараме статистиката па да видиме кога последен пат сме влегле во музеите, ановите и амамите низ Скопје, колку влезници се продадени за туристичките локалитети во Скопје. Баш би сакал да ja запознаете Василка, археолог и автор на порталите Археолошки дневник, па да дознаете колку скопјани си ги знаат знаменитостите на сопствениот град од нејзиното искуство со турите што ги организира за разгледување на Скопје. Ќе бидете фрапирани колку самите себеси не се познаваме!
Back to Top
medlence View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote medlence Quote  Post ReplyReply #1746 Posted: 27-Aug-2011 at 13:42
Cloverstack, не би се согласил дека недовршените градби не привлекле туристи... можеби не како недовршени објекти, но целиот проект и те како предизвика лавина од репортажи во странските медиуми и сепак тоа според мене влијаело за одреден интерес кај странците за Македонија. А според мене, се разбира дека само од туристите не би можело да се покријат трошоците, но зборуваме и за заштеда на пари од кирии, плус мислам дека беше крајно време државата да има свои објекти а да не изнајмува и на крајот сето тоа ќе остане и за идните генерации како една инвестиција за подобра иднина...
Да се согласувам дека нетранспарентното градење предизвика лавина негативни реакции кај нас, но само времето ќе покаже дали сето тоа било оправдано или не...
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1747 Posted: 27-Aug-2011 at 16:35
Originally posted by medlence

А според мене, се разбира дека само од туристите не би можело да се покријат трошоците, но зборуваме и за заштеда на пари од кирии, плус мислам дека беше крајно време државата да има свои објекти а да не изнајмува и на крајот сето тоа ќе остане и за идните генерации како една инвестиција за подобра иднина...

Не верувам дека било кој на форумов и пошироко го смета за спорен овој дел.

Сепак имам и тука замерка. Факт е дека нашата јавна администрација е превработена. Многу е веројатно дека просторните потреби на некоја идна реформирана јавна администрација ќе бидат помали а јавните објекти кои сега се градат ќе испаднат предимензионирани.
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #1748 Posted: 27-Aug-2011 at 17:05
Ako sega drzavata plaka kirija,ponatamu ako bile predimenzionirani kako sto vikate,moze  da gi izdava i da zema kirija.
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #1749 Posted: 27-Aug-2011 at 18:23
porta makedonija

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1750 Posted: 28-Aug-2011 at 01:51
Originally posted by Cloverstack

Единствено Спомен-куќата на Мајка Тереза која често се спомнува како еден од примерите во ваквите „анализи“ е завршена (мада официјално не е дел од Ск2014 ама рака на срце реално може да ја земеме како дел од проектот). Ама не верувам дека некој турист дојде ради архитектурата на објектот и хистеричниот архитектонски израз на Вангел Божиновски. Луѓето ја посетуваат куќата ради личноста на Мајка Тереза. Да беше објектот навистина архитектонски маркантен во позитивна смисла, можеше да привлекува повеќе туристи отколку што привлекува вака со самиот факт дека е посветен на Мајка Тереза. Ама за жал, не е таков, така да едноставно не влегува во калапот во кој што некои сакаат да го пикнат.

ова е тоа што сакав и јас меѓудругото да го објаснам за туризмов... ниеден турист нема да ви ги посети објективе бидејќи биле во некаков (којзнае каков) стил или пак дека поседувале не знам каква грандиозност, туку поради нивната намена и институциите во нив... на пример, Музејот на ВМРО туристите ќе го посетат поради интересот за таа историја, не поради објектот...
единствено, фанатиците на архитектурата и уметностите, можат да развиваат таков туризам, а масовен туризмот би бил амо ако објектот е некакво светско ремек дело и е „нај“

самото ова, ги руши уште првите темели од кои почнаа идеите за овој „план“, со тоа како сме немале со што да се покажеме, градбите во Скопје биле грди и требало да личат повеќе на некои од познатите европски метрополи... имено, никој што е странц, воопшто не го заболе за тоа... ова си се лично наши фрустрации и комплекси и немаат врска со надворешниот свет и како тој не перцепира
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #1751 Posted: 28-Aug-2011 at 23:36
nesto interesno kako idea za 8mi

http://www.youtube.com/watch?v=Lo9XpnsLlmk&feature=share

http://www.youtube.com/watch?v=rPr0CgvmBM4&feature=share
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1752 Posted: 29-Aug-2011 at 01:40
Ова за 8-ми тешко, ама за археолошки/уставен/архив е како измислено. И така е отворено со простор пред него има од каде да се прожектира и може одлично да изгледа. Треба да се размисли за отворањето на таа зграда.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1753 Posted: 29-Aug-2011 at 13:15
И летниковецот ќе стаса за 8.Септември

Летниковецот што се гради пред зградата на „Телеком“, замислен како декоративен елемент на градскиот плоштад, ќе се вклучи во листата на завршени градби од проектот „Скопје 2014“, со кои свечено ќе се одбележи 20-годишнината од независноста на земјава.
Летниковецот е из­ра­бо­тен од армиранобетонска конструкција обложена со мермер, а власта ја чини околу 350.000 евра.

За свечената церемонија на 8. Септември беше предвидено и завршување на градбата на објектот што официјално се нарекува „Порта Македонија“, иако практично е визуелен еквивалент на светските триумфални порти, со релјефни сцени од македонската историја. Работата на фасадата не се одвива со брзо темпо.

И музејскиот комплекс „Македонска борба“ е најавен да се отвори за Денот на независноста. Работниците на овој објект работат со голем интензитет, но се чини дека сепак грандиозната зграда во која ќе биде сместен Музејот на ВМРО и Музејот на жртвите на комунизмот нема сосема да биде завршена до планираниот рок. Сé уште не е завршено уредувањето на предниот партер, влезот, но и задниот дел кој гледа кон плоштадот, а каде што се предвидени и фонтани кои во моментот се во почетна фаза на изработка.
Единствено што изгледа дека е завршена е илуминацијата на објектот, која пробно се пушта речиси секоја вечер изминативе десетина дена.
Единствено фонтаната со Александар Македонски на градскиот плоштад, за која што се потрошија околу 9,4 милиони евра, ќе биде целосно реализиран проект кој ќе има свечена промоција на Денот на независноста на земјава, 8. Септември.
http://www.plusinfo.mk/vest/13323/I-letnikovecot-kje-stasa-za-8Septemvri
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #1754 Posted: 30-Aug-2011 at 22:57

Back to Top
macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote macedonia Quote  Post ReplyReply #1755 Posted: 30-Aug-2011 at 23:33
I cannot recognize what historical event is in the 7th photo above, does anyone know?

Edited by macedonia - 31-Aug-2011 at 00:11
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1756 Posted: 31-Aug-2011 at 00:18
браво spaceman091 за сликиве,ако го изоставиме временскиот период кога е градена портата доста собро изгледа,не е накитена како новогодишна елка,делува складно и двобојноста на мермерот убаво стои.

Доблесно е што ја ставиле петокраката на третата слика со оглед на ненаклонетоста на сегашната гарнитура на тој симбол,ама и таа е 60 години историја за нас и како таква треба да се цени и почитува
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #1757 Posted: 31-Aug-2011 at 00:39
Previous
aaa супер е портава,баш ме изненади пријатно.. ама ќе биде ли до 8-ми готова ?Roll%20eyes
Back to Top
milena View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote milena Quote  Post ReplyReply #1758 Posted: 31-Aug-2011 at 01:14
Originally posted by gjoko

Доблесно е што ја ставиле петокраката на третата слика со оглед на ненаклонетоста на сегашната гарнитура на тој симбол,ама и таа е 60 години историја за нас и како таква треба да се цени и почитува

Pa ne e ova prasanje na doblest i mana , toa i bese oficijalnoto zname na Makedonija do 1991
Back to Top
milena View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote milena Quote  Post ReplyReply #1759 Posted: 31-Aug-2011 at 01:19
Originally posted by macedonia

I cannot recognize what historical event is in the 7th photo above, does anyone know?

Yes I know, It represent 8th of Septermber 1991 when the independese was declarated.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1760 Posted: 31-Aug-2011 at 01:20
и јас викам така ама можело и да не го стават,како ништо да не било,луѓето ќе си ја коментираа портата,а ретко некој ќе се сетеше дека фали некој детал од историјата,а иако се сетеше некој можиме да го претпоставиме тогаш одговорот-таква била замислата на уметникот
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 8687888990 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.207 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.