build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 8889909192 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Bearstone View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote Bearstone Quote  Post ReplyReply #1781 Posted: 02-Sep-2011 at 04:24
- Бидејќи е буквално залепен за ЕВН, и го одзема јавниот простор и 360° видикот пред влезот на ова модерно здание.
- Го одзеде убавото кружно зеленило/фонтана што беше на овој простор и формираше еден вид на мини piazza и јавен/пешачки простор како природен дискурс меѓу ГТЦ и Пела.
- Самиот објект е естетски непривлечен, прегломазен, прекомерцијален и самозатворен за тој простор и го крие препознатливиот скалест влез кон ГТЦ.
- итн, итн ... лични размислувања за моето разочарување од Лумикс.
Back to Top
tiberix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tiberix Quote  Post ReplyReply #1782 Posted: 02-Sep-2011 at 06:24
I ne samo tvoite... : )

Edited by tiberix - 02-Sep-2011 at 06:24
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #1783 Posted: 02-Sep-2011 at 07:06
Da ne begame od temava ama Lumix e katastrofa !
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #1784 Posted: 02-Sep-2011 at 08:21
Originally posted by mirakuliks

...урбанистичкиот аспект односно поставеноста на објектите и нивната функционална интеграција во даденото градско ткиво, особено по однос на сообраќајниот систем кој е прашање колку ќе може да ги опслужува како што терба објектите на нивните сегашни позиции.
Еве, нормално, нема еден коментар про-„објектов“ на ова прашање....ама затоа има „ми се свиѓа....ова ни требаше....видиковец со ресторан ќе има“...

Бегате од објаснување како премиерот наш несреќен од дуел пред избори...лумикс ова-лумикс она - портава бе господо - на тротоар е шлапосана, на улица, нема реална функција, обликувана е како пред 2000 и кусур години - ЗОШТО!?

Коментирајте ја (ако лумикс е катастрофа) катаклизмава од објект....тоа ви се свиѓа објектот е комплетно нерелевантно и така никој не чита коментари од таков тип...2 години никако да ви текне да ни објасните зошто во 21 век градиме објект што и во времето на Нерон бил обична глупост...барем тие знаеле како да ја позиционираат во просторот, ова деца во градинка да прашаш не би стаиле објект таму каде што е овој...

Edited by BOJAN - 02-Sep-2011 at 21:26
Back to Top
medlence View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote medlence Quote  Post ReplyReply #1785 Posted: 02-Sep-2011 at 11:35
Originally posted by Dave Gahan

Бегате од објаснување како премиерот наш несреќен од дуел пред избори...лумикс ова-лумикс она - портава бе господо - на тротоар е шлапосана, на улица, нема реална функција, обликувана е како пред 2000 и кусур години - ЗОШТО!?

Последен пат кога проверив ова беше градежен форум, а не форум за лечење на политички фрустрации

Edited by BOJAN - 02-Sep-2011 at 21:31
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #1786 Posted: 02-Sep-2011 at 11:40
Дечки, ќе Ве замолам помалку емоции, а повеќе објективност.
И двата објекта , Лумикс од авангардни и признати македонски архитекти, како и портата од традиционално десничарски творци, НЕ ГИ БИВА. И ДВАТА НЕ ГИ БИВА.Едниот, портата, според својата поставеност, другиот, според својата лоша реализација и нереализирана функција во просторот каде што се наоѓа. И двата според мене си имаат добри страни и можеа да си најдат сопствен простор во овој град, меѓутоа не тука каде што се. Иако Лумикс не е дело од Скопје 2014, припага на видокругот на истиот па кратко би го искоментирал. Покрај комерцијалната намена, тој беше замислен и како амфитеатар за мали културни збиднувања, можеби култивирана замена за познатата „коцка“. Ова се мисли на отворениот скалишен дел кон плоштадот. Идеата му е одлична, мислам дека е под влијание на делата на Рем Колхас, меѓутоа неговата реализација е далеку од тоа.
Цврсто стојам на личното убедување, дека експериментираме и со авангардните идеи и со класичните форми.
Некои од тие експерименти се покажаа или покажуваат како промашувања, но кога не сме доволно паметни да учиме од тугите грешки, ќе си учиме од нашите. Најверојатно такви сме како нација, што го потврдуваат и грото постови на сите нишки по форумов.Или се знаеме, или само туѓото го бива или само нашето не го бива, се ни е низ призма на исклучителност.
Најверојатно мора да се помине периодов на созревање, и дај боже да тргнат работиве во економијата па, да се повторам, да има уште десет х покомлексни и пообмислени проекти од актуелниот.
.....   .......
Back to Top
bob39 View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote bob39 Quote  Post ReplyReply #1787 Posted: 02-Sep-2011 at 11:56
Kakvi bre argumenti pobogu!? Via slepi li ste? Pa samo Taskent i Samarkant moze da se sporedat so vakva kvazi arhitektura! Ne samo sto ova cudo (porta) e postaveno kako cir, tuku nema nikakva osnova vo makedonskata, a da ne zboruvam za svetskata arhitektura. Sto se saka da se postigne so ova? Jasno li vi e lugje deka istorijata ni ja unistuvaat, deka nikoj ne ne svacja za seriozni.

Edited by BOJAN - 02-Sep-2011 at 21:23
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #1788 Posted: 02-Sep-2011 at 12:51
Само продолжете со плачки вие....недај Боже за конкретните прашања да напишете нешто, ќе умре некое магаре ако фати некој да се обиде сериозно да одговори..

Демек може за политичариве да се коментира во смисол која лента ќе ја пресечат (што е мнооогу важно), ама затоа не смее да се спомне тоа што политичар на сон ја видее триумфалнава порта, па ние даночните поданици му ја подаривме - да не се лажеме, ова не е идеја на архитект, скулптор или урбанист, додуша воопшто не е дело на интелектуалец...

Edited by Cloverstack - 02-Sep-2011 at 17:15
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1789 Posted: 02-Sep-2011 at 17:36
Не можам да се изначудам како дури и портава си наоѓа симпатизери. Запрепастувачки факт... Се надевам дека сепак нацијава не забегала до толку за да се намножат луѓе кои вистински сметаат дека проектот е добар. Се надевам дека кај повеќето кои позитивно се произнесуваат, се работи за добронамерен рефлекс, демек кога е веќе изградена, кога е веќе свршен чин, подобро да ја пофалиме отколку да ја кудиме и да се соочиме со фактот дека овој објект е тотална катастрофа во секој поглед. Ако барем пред портава не повлечеме јасна црвена линија дека се работи за нешто максимално забегано, невкусно и неразумно, тогаш навистина не знам дали ние познаваме граница на будалаштините и дали имаме било какви кочници. Неопходно е будење од овој ступор во кој сме западнале! Се извинувам за не баш многу конструктивниов коментар, но не знам веќе на кој јазик треба да се пишат сите оние неоспорни аргументи против проектов, а да не бидат изигнорирани и да не им биде реплицирано со воодушевени микро-коментари дека портава била супер, дека била величествена, дека била невидена убавина... го знаете калапот.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #1790 Posted: 02-Sep-2011 at 17:44
Originally posted by Cloverstack

Не можам да се изначудам како дури и портава си наоѓа симпатизери. Запрепастувачки факт... Се надевам дека сепак нацијава не забегала до толку за да се намножат луѓе кои вистински сметаат дека проектот е добар. Се надевам дека кај повеќето кои позитивно се произнесуваат, се работи за добронамерен рефлекс, демек кога е веќе изградена, кога е веќе свршен чин, подобро да ја пофалиме отколку да ја кудиме и да се соочиме со фактот дека овој објект е тотална катастрофа во секој поглед. Ако барем пред портава не повлечеме јасна црвена линија дека се работи за нешто максимално забегано, невкусно и неразумно, тогаш навистина не знам дали ние познаваме граница на будалаштините и дали имаме било какви кочници. Неопходно е будење од овој ступор во кој сме западнале! Се извинувам за не баш многу конструктивниов коментар, но не знам веќе на кој јазик треба да се пишат сите оние неоспорни аргументи против проектов, а да не бидат изигнорирани и да не им биде реплицирано со воодушевени микро-коментари дека портава била супер, дека била величествена, дека била невидена убавина... го знаете калапот.

Се' што имам позитивно кажано за објектов се темели токму на болдираното. Самата изработка на портата е во ред, меѓутоа освен самата срж на објектот - триумфална порта (многу дискутабилно), јас неможам да ја преболам локацијата.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #1791 Posted: 02-Sep-2011 at 18:37
Portata se naoga na najdobroto mozno mesto ! Pogledot od Sobranie,od GTC duri i od QBE Makedonija dava precizna sika na samata postavenost.Mislam deka so nejzinoto zavrsuvnje,poplocuvanjeto vo nejzinata okoiina  i so svetlosnite efekti sto ke sledat ke se dobie edna slika sto ke go otslikuva vo pozitivno svetlo nasiot glaven grad !
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #1792 Posted: 02-Sep-2011 at 19:22
Пред да почне да се гради портава требаше да се обајсни како ќе се изведе планираната сообраќајна мрежа околу и под неа. Мене тоа најмногу ме загрижува, инаку локацијата како за порта добро се вклопува во СК2014. Го разубавува влезот на плоштадот и со споменикот одлично се поврзува. И што е доста битно, од половината што е завршена се гледа дека е квалитетно сработена и не делува ни нападно ни кич. Многу луѓе имаат став против портата како објект, мене портата ми е ок, освен тоа што е веројатно дека ќе ја наруши планираната изградба на сообраќајници.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1793 Posted: 02-Sep-2011 at 19:38
Какви постови се простреа на темата, на човек да му е страв да каже дека му се допаѓа нешто, а без притоа да не му залепи политичка етикета.
Јас навистина ви се извинувам на сите затоа што Портата Македонија ги надмина моите очекувања и испадна многу подобро од што мислев. Освен тоа не заборавајте дека овој објект има и функционален аспект т.е. се работи за Галерија и еден вид Видиковец. Така да во вода паѓат коментарите дека нема за што да е објектов. Кога ќе ја видам во живо ќе прокоментирам малку повеќе за просторот каде што се наоѓа и како е вклопена. Иако начелно бев за друга локација и сеуште го имам истото мислење.
Back to Top
bob39 View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote bob39 Quote  Post ReplyReply #1794 Posted: 02-Sep-2011 at 20:39
Nemam nikakva namera da zalagam vo politika koja za zal samo i samo ja diktira vakvata arhitektura. Tesko mi e koga go gledam gradot vo koj sto izrasnav i kojsto sekogas cje go sakam, da se raznebituva. Nieden od objektite koisto se "restavriraat" nema dopirni tocki so objektot od pred 1963-ta. stariot teatar, narodna banka, a pak novive cuda ne mozam (a se trudam) da gi svatam. Forumov ne sakam da go kritikuvam zatoa sto mi dava moznost od daleku da ziveam vo mojot grad i da gledam sto se se slucuva i mislam deka sekoj ima pravo na svoe mislenje pa i ako sme emotivni toa znaci deka se grizime za Skopje. Sakav da bide podobro osmislen eden vakov proekt kojsto ne se pravi preku nocj.
Трговски центри= убиство на Скопје
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #1795 Posted: 02-Sep-2011 at 23:14
Bob39, кој ти е тој град у кој што си се родил а си го сакал. Можеби навистина е Прилеп. Еве јас сум во Скопје роден па со години си ги кинев нервите кога ке прошетав низ него, било каде. Се трудев да најдам барем еден стокмен ќош. Можеби Скопје 2014 не ти се допаѓа, но те молам, послеземјотресно Скопје е далеку од убав град, со исклучок на некои модерни потези. Дајте ви се молам, малку реалност.
А си го сакам градот, барем сум останал во него, со желба да стане поубаво место за живеење од она што беше. Далеку од тоа дека со еден ваков проект ќе се постигне тоа, но се дава нов импулс за периодот што следи. Од него ќе ги учиме и грешките меѓу другото.

Edited by Gradinarot - 02-Sep-2011 at 23:29
.....   .......
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #1796 Posted: 03-Sep-2011 at 01:28
Жалосно е како Скопје 2014 безмилосно се критикува до детал секојдневно со селективно избрани критериуми и без никаква покомплексна анализа, а од друга страна истите критериуми ако се употребат на остатокот на објектите во Скопје сите паѓаат како кули од карти и по урбанистичко планирање, по хумана комуникација, несоодветни стилови итн.

Се додека се има ваков селективен пристап кон урбанизмот и се даваат катастрофални критики само за СК 2014 а притоа величат објекти и урбани средини во Скопје за кои градот си ја доби етикетата просечен комиблок град, ќе имаме тензии на форумов и изместена дискусија.

Урбанистичкото планирање не се состои само од подземни сообраќајници и следење мода 2011-2012 зима во архитектурата. Каде е тука компизцијата, соодветно искористување на просторот, комуникацијата помеѓу објектите.

Реално ниту мостот гоце делчев комуницира со кале, ниту МОБ коминицира со вардар и турска чаршија, ниту пошта комуницра како централен објект околу плоштад. Ниту пак собранието комуницира со градски зид. Ако се сака искрено да се збори за Скопј треба да се збори за тоа што ќе го направи Скопје посреќен и поубав град ама од аспект на граѓаните а не од вашите лични потреби и модни вкусови.

Сепак се работи за центар на град, и центарот треба да сплотува, и му се птроебни содржини што ќе повлече огромна густина на луѓе, бизнис, туризам. Ако сакаме некоја сериозна дискусија треба да се посветиме на гледање на централниот дел како на целина и што може таа целина да понуди за да централниот дел на градот да добие еден репрезантивен центар. Баталете стилови и подземни сообраќајници, на МК и треба пари, инвестиции, и интерес од страна за вложување во градот и државата. Ск 2014 е за мене само една ПР приказна да се пројави еден интерес и да се создаде моментум и надвор и внатре за еден позитивен циклус и поголем прилив на луѓе стока и пари, објекти се рушат, собраќајници се градат ама само кога се има пари и визија, ама кај нас проблемот е што едноставно се нема интерес кон МК како на дестинација со години. Лесно е да се критикува, да се успее е далеку покомплексен процес.

Предлагам да воспоставиме една листа на критериуми според кои може сите да даваме мислење, вака изгледа како повеќе од критиките да се пропагандни и селективни, да не кажам и арогантни. На нож се чека секој коментар кој е позитивен, а што е дел од оваа кампања за развој на градот, што повеќе кажува за критичарите и нивните мотиви.
Па јас губам желба да давам некои пообјективни критки за проектов, пошто не сакам да бидам ставен во ист баскет со редовниве критичари.

Дај ако има некои други визии за Скопје да ги промовираме и дискутираме и што би било прикладно и би го направило градов да има вон временска убавина, град кој ке ги направи скопјани горди и странците љубоморни, вака со барање влакна во СК 2014 се губи и троши енергија безвезе.

Ск 2014 е ПР национална приказна што има задача да го врати помеѓу кале и ристиќева изгледот на старо скопје, ги знамеме и причините и историјата зошто сега ни се случува тоа, овој процес се случува низ цела источна европа. Она што мене ме плаши дека во останатиот дел на Скопје за тоа време се градат модерни објекти со сомнителен квалитет и дизајн кој е потпросечен и со следната генерација нема да биде ценет

Back to Top
OKA View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OKA Quote  Post ReplyReply #1797 Posted: 03-Sep-2011 at 01:56
Маконикс, многу издржана перцепција!
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1798 Posted: 03-Sep-2011 at 02:01
Се сложувам.

Ај ако може објасни ми ја (оти ја барем сум лаик, не разбирам) композицијата, искористувањето на просторот и хуманата комуникација на капијата со постоечките простори и објекти во околината (Пелагонија, ГТЦ, ЕВН, Жена-парк, Градски Ѕид, такси стојалиштата, сендвичарите...). Однапред благодарам.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #1799 Posted: 03-Sep-2011 at 06:07
Originally posted by fichot

Се сложувам.

Ај ако може објасни ми ја (оти ја барем сум лаик, не разбирам) композицијата, искористувањето на просторот и хуманата комуникација на капијата со постоечките простори и објекти во околината (Пелагонија, ГТЦ, ЕВН, Жена-парк, Градски Ѕид, такси стојалиштата, сендвичарите...). Однапред благодарам.

Јас сум голем поборник на зелени предели, ботанички градини и општо раскинување на бетонските средниии со дрвја, градини на кровови и слично. Скопје од 1945 па наваму премногу доминира бетонот во центарот и како таков ја има изгубено хуманата димензија. На пример платото на МОБ да беше опкружено со зеленило и градини далеу поинаков ефект ке имаше на градот. Кејот е на пример премногу ладен, а и вардар со загаденоста како централна линија ја спречува централната комуникација. Јас мислам дека врвен приоритет е вардар да биде прочистен кога мине низ централните реони ако не и целосно уз Скопје. Кејот му треба еден попитом пристап, с мону содржини. Без ова никакви порти палати не помагаат.

Портата како што е сега не коминицира баш со околината ниту по стил ниту од аспект на сообраќај или пак пешаци. Колку што знам е дека сите објекти оклу плоштад ќе бидат преобразени во исти стил на ристиќева, со оглед на то очекувам дека работите може ќе се сменат штом сите се во сличен стил. Проблемот е што СК 2014 е проект кој ке биде со години и немам увид кои се плановите, она што го знамеме е само идејата на центарот да биде во традиционален стил, а за секој чекор слушаме и читаме секој ден. Она што може сега да разговраме веќе кога се иде на тоа да се прави центарот во традиционален европски лик, како тоа да се изведе најдобро, а притоа и да ослободи простор на друго место каде ќе може да се направи еден концепт и за еден модерен реон кој и после 20 години ќе изгледа вонвременески и ќе биде поскаувано катче за живот.

За стилот тој си е вонвременски и докажан и нема што тука ние да полемизираме на тоа, со оглед дека во реалноста, се грдат илјадници вакви објекти, може не толку институции. Овој стил е скап за правење и одржување на сите тие декорации само франција за одржување на милиони вакви објекти троши енормно многу пари.

Инаку за 50 години овие дискусии ќе бидат бадијала со налетот на наноматеријалите, ОЛЕД технологијата, модуларната архитектура и роботското контролирање на градбата. Новите концепти и визии ќе овозможат архитектура надвор од сите соништа

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1800 Posted: 03-Sep-2011 at 16:33
@makonix

незнам како очекуваш да разврземе сериозна дискусија кога однапред обратно ги поставуваш тезите. Конкретно за портата еве резонираш како околината ќе се прилагоди кон портата а не обратно. Незнам како човек да дискутира сериозно после такво нешто, неможе да се правиме луди дека големи делови од Мал ринг на начин кој некому се допаѓа, некому не беа развиени и се знаеше што треба да се направи за истиот да се комплетира.

СК2014 ќе беше далеку помалку контроверзно доколку не се поставеше во директен конфилкт со ова постоечко урбано јадро. Незнам зошто се инсистираше центарот на Скопје кој е несомнено мал да остане микроцентар наместо истиот да се прошири. На пример, доколку СК2014 се изградеше во квартот кај Св. Богородица или некој од другите непополнети квартови, независно што дизајнот немаше да ми се допаѓа, како град многу повеќе ќе профитиравме.

Истовремено требаше да има стремеж мал ринг да се комплетира онака како му наликува.

Погоре зборуваш за композиција и соодветно искористување на просторот а јасно е како бел ден дека тука е направено најголемото промашување.

Сите ја делиме желбата оној вештачки јаз помеѓу Ристиќева и турска чаршија со неурбанизираноста на просторот кај старата автобуска да се пополни, како и пасиштата помеѓу плоштад и Телеком. Но имаше многу посоодветни начини за тоа и незнам зошто воопшто спориме за тоа кога е јасно дека еден куп објекти беа напикани на сила и тоа е.

Би било доблесно, независно што не ти се допаѓа „модерно“ Скопје да признаеш дека тука е сторен голем криминал.

Скопје е град стар 2500 години и немал среќа да зачува големо архитектонско наследство поради геополитиката и поради природните непогоди. Но со краен непочит им пристапивме на придобивките од постземјотресно Скопје со кои треба сите да се гордееме. Наместо градот да го надградиме, ние се решивме да скриеме една цела епоха и да се правиме дека истата не постои (нешто што генерално се случува на сите полиња а не само на архитектонското).

За статусот на постземјотресните објекти сме криви самите ние бидејќи сите објекти без исклучок се оставени на забот на времето, направени се доградби, модификации, обесени се клима уреди.... Оставени се сами да дремат притоа со децении игнорирајќи ги околните парцели... Кога пристапот би бил малку различен сигурно и односот на Скопјани со нив би бил различен. Ако за 30 години на Уставниот суд кој толку ви се допаѓа се изрони мермерот и гипсот, отпаднат некои панели, се украдат постаментите на столбовите, се оцрни фасадата и обесат по некоја клима на куполите каков мислиш дека ќе биде впечатокот за овој „вонвременски“ објект.

Во секој случај би сакал да ги слушнам твоите критериуми за оценување и да дискутираме за нив. Само би ти посочил дека не откривме топла вода, таквите критиериуми на форумот постојат и врз основа на нив и се гласа на анкетите.

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=564

Проблемите и тензиите на форумот се исклуливо генерирани од инстант урбанистите на кои одредени објекти „им се свиѓаат или не им се свиѓаат“ па затоа квалитетните форумаши или се повлекоа или се тивки или се хистерични во најголем дел.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 8889909192 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.352 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.