build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 9091929394 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #1821 Posted: 05-Sep-2011 at 18:32
Originally posted by ovaj_stariov

Сликите се супер,едно прашање од мене,Владимир дали забележа што се гради пред Музејот на ВМРО на делот кон Вардар?

Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1822 Posted: 05-Sep-2011 at 18:49
оние во црвена облека се жени,изгледа ќе садат некои цвеќина
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1823 Posted: 05-Sep-2011 at 20:07
Добра замисла, само да не им текне да постават уште една фонтана во Вардар насочена кон цвеќињата за да ги наводнува. Rollin
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1824 Posted: 05-Sep-2011 at 20:13
Плажата луѓе , плажата џабе им и цвеќиња и се кога од напред имаме „Шутка„.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1825 Posted: 05-Sep-2011 at 21:56
Имам едно прашање. Дали знае некој каде се гравирани рељефите мислам на оној машинскиот дел? Валентина кажа дека прво се графират машински со програма а потоа се доработуват рачно. Знам дека Санкерам од Прилеп ја имаше таа техника.

Edited by kultuzin - 05-Sep-2011 at 21:57
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1826 Posted: 05-Sep-2011 at 21:57
да направиме петиција до Коце да се отстранат плажите,друго нема што да се прави
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #1827 Posted: 05-Sep-2011 at 22:02
Стварно плажата е огромна утка,а бонус грдосија имаш налбатски отворена врата на музејот која убаво се забележува на последната слика од Владимир.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #1828 Posted: 05-Sep-2011 at 22:17
Sto ste zapnale plaza pa plaza! Super si e plazata i gledajte si gi nazat komentarive.Nesto mi evoulirate so misenjata.Ke gi butkavte lavovite u Vardar,ke se zarazuvavte od fontanite,pa sega od ova ona plazava pa plazava.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1829 Posted: 05-Sep-2011 at 22:24
Јас сум од почеток против оваа „тезга„ на кејот на Вардар. Може слободно да бараш мој коментари. Просторот кој сега е плажа треба да се уреди , а со тоа да се комплетира погледот од плоштад на Театарот. Значи зборуваме за голема работа а не дали светилките светеле јако или слабо и под кој агол биле поставени.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1830 Posted: 05-Sep-2011 at 22:27
за скопјо,јас немам поблем со менувањето на ставовите,све што сум кажал од прв пост стојам за тоа.во Скопје 2014 мене не ми се свиѓаат плажите,многуте бои на фонтаната,агенцијата за ел.ком. и делумно обновата на нарона банка,не се вколпува во целата шема и стојам на тоа.можеби некој ќе се наежи,но уставен ми е најграндиозен објект.секој со свое мислење
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1831 Posted: 05-Sep-2011 at 22:29
Originally posted by kultuzin

Vaka koga go gledam stranicniot del na plocata na koja e postaven spomenikot a za koja poveketo imavme primedba gotovo sum siguren deka tamu trebalo da stoi nekoj natpis. Aleksandar III Makedonski na primer. Poradi poznati pricini za sega tie strani se prazni. Spekuliram samo.

И мене не ме бендисува вака, ама тешка глупост ќе биде ако (некогаш) стават натпис таму. Ко телоп ќе биде, само статичен.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1832 Posted: 05-Sep-2011 at 22:35
Да, уставен е грандиозен објект но уште пограндиозен ќе беше ако се изградеше на некоја локација каде што ќе немаше објекти околу него. Исто и Електронски комуникации можеше да се дислоцира а секако и дел од спомениците.
Значи јас го подржувам поректот и ваков каков што е но факт е дека целиот можеше да опфати малку пошироко градско подрачје. Но исто така факт е дека Скопје со овој проект добива лик на Метропола на сметка на досегашната депресија и сивило кое владееше на и околу поплочената ливада, кај народот позната како плоштад Македонија. Секако треба со овој проект да се рестилизират и околните фасади а богами и ГТЦ со се кулите , дури тогаш овој проект ќе биде комплетен.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1833 Posted: 05-Sep-2011 at 22:36
Originally posted by fichot

Vaka koga go gledam stranicniot del na plocata na koja e postaven spomenikot a za koja poveketo imavme primedba gotovo sum siguren deka tamu trebalo da stoi nekoj natpis. Aleksandar III Makedonski na primer. Poradi poznati pricini za sega tie strani se prazni. Spekuliram samo.

И мене не ме бендисува вака, ама тешка глупост ќе биде ако (некогаш) стават натпис таму. Ко телоп ќе биде, само статичен.

Не мислев на натпис во Ариел фонт , туку во рељефна форма и некој антички ФОНТ.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1834 Posted: 05-Sep-2011 at 22:45
и да не постоеше проектот Скопје 2014,сигурен сум дека во иднина мал и голем ринг ќе се изградеа збиено, можеби и позбиено од сега.овие вакви времиња носат такви решенија,централното градско јадро секаде е како парче месо оставено на ајкули.

малку офтопик:локацијата на општина Стари Град во Белград е направена на   местото на куќата каде е роден татко ми,па никој не ме шиша,нема ни пристап, ни алтернативна надокнада,ни ништо.им пишав на мејл на градоначалничката и општинарите,ама нивниот ин терес е поголем од мојот и шетај
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #1835 Posted: 06-Sep-2011 at 00:56
Според сликите на релјефите што тек треба да се постават, од страната на Собранието, еден од релјефите, оној централниот горе е всушност груба претстава на државното знаме, во неправилни пропорции, а згора на тоа и грдо поставен текст „МАКЕДОНИЈА“ врз знамето. Ова е грубо кршење на Законот за употреба на знамето на Република Македонија, и јас како член на Македонското Хералдичко Здружение веднаш ќе поднесам иницијатива да се спречи поставувањето на ваков дефектен релјеф и да се изработи нов, точен. Во случај да бидеме изигнорирани, сериозно размислувам за можноста да поднесам тужба, како совесен граѓанин и длабоко загрижен за (не)почитувањето на сопствените симболи од страна на Државата. Па господа, зарем не беше доволно поставувањето на секакви знамиња по министерствата и агенциите? (најчесто со грубиот и неправилен формат 3:2, наместо официјалниот 2:1, со што значително се угрдува дизајнот на знамето, а најбитно е што вексилолошки е сосема друг симбол кој не припаѓа на нашата Држава). Време е на ова прашање да му се обрне поголемо внимание, и се надевам дека во иднина не би се нашле во ваква срамна состојба.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1836 Posted: 06-Sep-2011 at 01:31

Originally posted by fichot

Не мислев на натпис во Ариел фонт , туку во рељефна форма и некој антички ФОНТ.

Општо, идејата не ме бендисува, без разлика на фонтот (иако, познавајќи ги „експертите“ веројатно би се фатиле за М_Анциент).
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1837 Posted: 06-Sep-2011 at 01:31
Originally posted by gjoko

и да не постоеше проектот Скопје 2014,сигурен сум дека во иднина мал и голем ринг ќе се изградеа збиено, можеби и позбиено од сега.овие вакви времиња носат такви решенија,централното градско јадро секаде е како парче месо оставено на ајкули.

малку офтопик:локацијата на општина Стари Град во Белград е направена на   местото на куќата каде е роден татко ми,па никој не ме шиша,нема ни пристап, ни алтернативна надокнада,ни ништо.им пишав на мејл на градоначалничката и општинарите,ама нивниот ин терес е поголем од мојот и шетај

Во тоа нема никаков сомнеж, gjoko.

Дефинитивно ќе имаше градежни зафати, но дали ќе се случеа додека ние бевме сеуште меѓу живите, или во далечната иднина, едно 80, 100, 150, 200 или повеќе години во иднината ?

Или ќе требаше да чекаме војна или природна катастрофа да го сруши Скопјево, за повторно да го градиме од темел, не дај Боже ?

Edited by Dexter26 - 06-Sep-2011 at 01:33
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1838 Posted: 06-Sep-2011 at 01:37
@Alexgizh: Има некоја фотка од релјефов? Во секој случај, имо, кога се работи за уметничка/авторска презентација можда каноните и можат да се избегнат? Еве пример, логото за „20 години Македонија“ стилизирано според потребите. Незнам, само давам мислење.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #1839 Posted: 06-Sep-2011 at 01:55
@fichot: ќе видиш сам колку е деградирачко. Се работи за обид за автентична репрезентација на знамето, во правоаголен облик. Не е лого, не е извртено, веано или незнам какво знамето, туку чисто правоаголно. Токму затоа сметам дека е прекршен законот.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #1840 Posted: 06-Sep-2011 at 09:24
Сабајлево фатив фотка, па проценете сами колку е грубо знамето:

За илустрација, еве го ПРАВИЛНОТО знаме:

Неколку примери кадешто истотака знамето е неправилно:

ЕДИТ: Дополнително, видете какви се сите овие знамиња кога ќе се смалат на 20px висина. Добар дизајн мора да има предвид различни димензии (секако, задржувајќи го размерот 2:1)

Edited by alexgizh - 06-Sep-2011 at 09:35
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 9091929394 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.238 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.