![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9091929394 329> |
Author | |||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
оние во црвена облека се жени,изгледа ќе садат некои цвеќина
![]() |
|||
![]() |
|||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||
Добра замисла, само да не им текне да постават уште една фонтана во Вардар насочена кон цвеќињата за да ги наводнува.
![]() |
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
Плажата луѓе , плажата џабе им и цвеќиња и се кога од напред имаме „Шутка„.
|
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
Имам едно прашање. Дали знае некој каде се гравирани рељефите мислам на оној машинскиот дел? Валентина кажа дека прво се графират машински со програма а потоа се доработуват рачно. Знам дека Санкерам од Прилеп ја имаше таа техника.
Edited by kultuzin - 05-Sep-2011 at 21:57 |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
да направиме петиција до Коце да се отстранат плажите,друго нема што да се прави
|
|||
![]() |
|||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
||
Стварно плажата е огромна утка,а бонус грдосија имаш налбатски отворена врата на музејот која убаво се забележува на последната слика од Владимир.
|
|||
build.mk, гради форумска историја
|
|||
![]() |
|||
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
||
Sto ste zapnale plaza pa plaza! Super si e plazata i gledajte si gi nazat komentarive.Nesto mi evoulirate so misenjata.Ke gi butkavte lavovite u Vardar,ke se zarazuvavte od fontanite,pa sega od ova ona plazava pa plazava.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Јас сум од почеток против оваа „тезга„ на кејот на Вардар. Може слободно да бараш мој коментари. Просторот кој сега е плажа треба да се уреди , а со тоа да се комплетира погледот од плоштад на Театарот. Значи зборуваме за голема работа а не дали светилките светеле јако или слабо и под кој агол биле поставени.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
за скопјо,јас немам поблем со менувањето на ставовите,све што сум кажал од прв пост стојам за тоа.во Скопје 2014 мене не ми се свиѓаат плажите,многуте бои на фонтаната,агенцијата за ел.ком. и делумно обновата на нарона банка,не се вколпува во целата шема и стојам на тоа.можеби некој ќе се наежи,но уставен ми е најграндиозен објект.секој со свое мислење
|
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
И мене не ме бендисува вака, ама тешка глупост ќе биде ако (некогаш) стават натпис таму. Ко телоп ќе биде, само статичен. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Да, уставен е грандиозен објект но уште пограндиозен ќе беше ако се изградеше на некоја локација каде што ќе немаше објекти околу него. Исто и Електронски комуникации можеше да се дислоцира а секако и дел од спомениците.
Значи јас го подржувам поректот и ваков каков што е но факт е дека целиот можеше да опфати малку пошироко градско подрачје. Но исто така факт е дека Скопје со овој проект добива лик на Метропола на сметка на досегашната депресија и сивило кое владееше на и околу поплочената ливада, кај народот позната како плоштад Македонија. Секако треба со овој проект да се рестилизират и околните фасади а богами и ГТЦ со се кулите , дури тогаш овој проект ќе биде комплетен. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Не мислев на натпис во Ариел фонт , туку во рељефна форма и некој антички ФОНТ. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
и да не постоеше проектот Скопје 2014,сигурен сум дека во иднина мал и голем ринг ќе се изградеа збиено, можеби и позбиено од сега.овие вакви времиња носат такви решенија,централното градско јадро секаде е како парче месо оставено на ајкули.
малку офтопик:локацијата на општина Стари Град во Белград е направена на местото на куќата каде е роден татко ми,па никој не ме шиша,нема ни пристап, ни алтернативна надокнада,ни ништо.им пишав на мејл на градоначалничката и општинарите,ама нивниот ин терес е поголем од мојот и шетај |
|||
![]() |
|||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
||
Според сликите на релјефите што тек треба да се постават, од страната на Собранието, еден од релјефите, оној централниот горе е всушност груба претстава на државното знаме, во неправилни пропорции, а згора на тоа и грдо поставен текст „МАКЕДОНИЈА“ врз знамето. Ова е грубо кршење на Законот за употреба на знамето на Република Македонија, и јас како член на Македонското Хералдичко Здружение веднаш ќе поднесам иницијатива да се спречи поставувањето на ваков дефектен релјеф и да се изработи нов, точен. Во случај да бидеме изигнорирани, сериозно размислувам за можноста да поднесам тужба, како совесен граѓанин и длабоко загрижен за (не)почитувањето на сопствените симболи од страна на Државата. Па господа, зарем не беше доволно поставувањето на секакви знамиња по министерствата и агенциите? (најчесто со грубиот и неправилен формат 3:2, наместо официјалниот 2:1, со што значително се угрдува дизајнот на знамето, а најбитно е што вексилолошки е сосема друг симбол кој не припаѓа на нашата Држава). Време е на ова прашање да му се обрне поголемо внимание, и се надевам дека во иднина не би се нашле во ваква срамна состојба.
|
|||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
Општо, идејата не ме бендисува, без разлика на фонтот (иако, познавајќи ги „експертите“ веројатно би се фатиле за М_Анциент). |
|||
![]() |
|||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||
Во тоа нема никаков сомнеж, gjoko. Дефинитивно ќе имаше градежни зафати, но дали ќе се случеа додека ние бевме сеуште меѓу живите, или во далечната иднина, едно 80, 100, 150, 200 или повеќе години во иднината ? Или ќе требаше да чекаме војна или природна катастрофа да го сруши Скопјево, за повторно да го градиме од темел, не дај Боже ? Edited by Dexter26 - 06-Sep-2011 at 01:33 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
@Alexgizh: Има некоја фотка од релјефов? Во секој случај, имо, кога се работи за уметничка/авторска презентација можда каноните и можат да се избегнат? Еве пример, логото за „20 години Македонија“ стилизирано според потребите. Незнам, само давам мислење.
|
|||
![]() |
|||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
||
@fichot: ќе видиш сам колку е деградирачко. Се работи за обид за автентична репрезентација на знамето, во правоаголен облик. Не е лого, не е извртено, веано или незнам какво знамето, туку чисто правоаголно. Токму затоа сметам дека е прекршен законот.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Сабајлево фатив фотка, па проценете сами колку е грубо знамето:
![]() За илустрација, еве го ПРАВИЛНОТО знаме: ![]() Неколку примери кадешто истотака знамето е неправилно: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ЕДИТ: Дополнително, видете какви се сите овие знамиња кога ќе се смалат на 20px висина. Добар дизајн мора да има предвид различни димензии (секако, задржувајќи го размерот 2:1) ![]() Edited by alexgizh - 06-Sep-2011 at 09:35 |
|||
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9091929394 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |