![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 116117118119120 209> |
Author | ||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
site spomenici ili mi legnaa so tek na vreme, ili mi se zasvigjaa, ama CAR SAMOIL nikako da go svaram... mislam deka pogolema utka od toa nema (zborime za lokacijata ne za izgledot)
|
||
![]() |
||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|
Ke mora da se dislocira. |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Локацијата е катастрофа, ама мене ниту изгледот не ми се допаѓа... Ниту самата скулптура, ниту постаментот, ниту релјефите. |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
самоил треба да го постават карши Јустинијан, но да им ги заменат местата и да ги свртат еден кон друг, со оглед дека Јустинијан бил цариградски владетел а
самоил ватикански вазал, односно едниот да влече грб од исток а другиот
од запад, таквата ротација на хоризонтално во однос на реката е порпикладна и естески и практично, но повторно без симетрично позиционирање нема да има особен ефект доколку е тоа случај само со Јустинијан, а и така двата се во мермер па одговараат и со мостот...
|
||
![]() |
||
Alex ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 17-Jun-2009 Location: Paris / Ohrid Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Три албански споменици чекаат на ред![]() Се бара леарница за изработка на три споменици на познати албанските
дејци, Пјетар Богдани, Јосиф Багери и Неџат Аголи, кои ќе бидат високи
по пет метри и поставени на триметарски постаменти. http://www.plusinfo.mk/vest/16012/Tri-albanski-spomenici-chekaat-na-red |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Штотуку видов дека почнаа со оградување на просторот карши Собранието, ќе се почне со работа на спомениците на АСНОМ и на основачите на ВМРО.
|
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Не спорам околу потребата од споменици. Но факт е дека можеше поорганизирано да се пристапи кон локациите на кои се поставени. Секако овде најкритичен е спомеикот на цар Самуил кој дефинитивно по секоја логика требаше да биде како рамнотежа на спомеикот на Јустиниан. Според мене најдобро ќе беше прво да се изграде објектите од Скопје 2014 па дури тогаш да се тргнеше со поставување на спомениците. Истото се однесува за летниковецот. Тој дефакто требаше да се изгради после изградбата на градската куќа. Непланскиот пристап е очигледен.
Сепак мислам дека најдобро е да се почека конечниот изглед на Скопје 2014 па тогаш да се носат финални заклучоци. Околу поместувањето на спомениците, знае ли некој како се тие втемелени? |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Од сеуште непроверени информации, коа ќе се заврши целата приказна со Скопје 2014 и спомениците, дел од истите ќе бидат преместени на посоодветни места, а истиот извор наведе дека спомениците се така поставени да можат лесно да се дислоцираат. Она што се спомена беше дека Цар Самоил со тек на време ќе се префрли на Кале, по реновирањето и на Калето.
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
единствената логика според мене за спомениците е да се прикаже толку многу оспоруваната историја на Македонија на едно купче-т.е.немаме историја како што кажувате(некои од страна што така се искажуваат за нас),е па еве ја пред вас па сите да ја видат.друго објаснување според мене нема.не барај те ја причината во урбанизам,естетика и такви работи
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Е ова идеја за Цар Самоил и за Јустиниан цел ден ми се врти во главата дека треба да се преместат но Кале. |
||
![]() |
||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|
Многу сме јадни ако мораме вака да се докажуваме. Јас мислам дека друго е „филмот“. Архитектурата има неколку намени. Едната е функционалноста. Другата е естетската. Но третата е политичка. Односно, архитектура која служи да го „побуди националното чувство“, која служи да формира „елементи на државотворност“ итн. Ова се класични работи што се учат во буквар за политички науки. На пример, бившата СФРЈ го формираше многу слично национал-политичкиот мит. Митолошки херои, Бошко Буха, Тито... покољот кај Крагуевац... Потоа правеше Мајски Сплет, штафета... исфрлаше слогани со кои се бомбардираа граѓаните како „братство и единствено“ и „тито је наш, ние сме титови“, „и по тито, тито“. Се ова е од буквар препишано во СК2014. Парадирање секои 2-3 месеци заради некоја лента што треба да се исече, формирање на митолошко јадро од јунаци (кои дали и знаеле дека се македонци е голем знак прашалник, ама тоа не е битно за формирање на митолошката приказна), и секако формирање на култни симболи (како и во СФРЈ - спортот, братството, а во МК - еве спортот, историјата, името). |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
od tvoja usta vo bozji ushi ![]() |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Амин ![]() |
||
![]() |
||
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
|
Jas pak mislam deka od provereni izvori takvo nesto nema da se sluci ! Amin x 2
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Toa не е предвид на сакале нејќеле. Тоа МОРА да се случи и ЌЕ се случи. |
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
i jas bi sakal dislokacija na nekoj spomenici no mislam deka toa e ogromen troshok i mislam deka nema teoretski shansi da se desi
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Дислоцирањето е веќе пракса. Колку споменици веќе се дислоцираа дали знаете? Од она девојчето што стоеше накривено, некои шмизли таму што ли беа и друго... |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Личноста, за која би било глупаво од моја страна да и го отркијам идентитетот, има одлични контакти со речиси сите функционери, така да освен ако нешто не се промени во главите на креаторите, преместувањето сигурно ќе се случи. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
jee... stvarno e zalno spomenik od 1,1 milioni evra da stoi kako cir i da nagrduva drug spomenik od desetinci milioni
![]() |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Уште еден одличен избор. ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 116117118119120 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |