![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 102103104105106 329> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Генерално ставот ми се состои во првите три реда. Разбра што разбра, што не јас нема да правам офтопикијада. Повеќе сакав да му честитам на н23, мерак ми е да прочитам понекогаш принципиелен став, ретки моменти се тоа, сакам да ги истакнам, озбилно.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() ми раскажуваш за офтопикијади, а му честитеш на човекот на кој километарските постови му беа овтопикијада за начинот на функционирање на нашево општество, од која баш јас сакав да ја дистанцирам дискусијата... навистина, ти си единствен човек на форумов што не можам да го разберам ![]() |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Од Никола од SSC From flickr by member Miquel Pancorbo. |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
добри фотки нема што.
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ова од МТВ на 5:15 има еден кадар што многу наликува познато. ![]() |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
3 у 1. |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/vo-prodazba-suveniri-so-novite-kulturni-znamenitosti
Во продажба сувенири со новите културни знаменитости
Како не им текнало и продавниците во кои ќе ги продаваат овие нови сувенири да бидат во неокласицистички стил, не ми е јасно, но фала му на Бога бидејќи не се одлучиле за таков изглед. |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
![]() Очигледно не ни се најавени уште некои нови споменици... |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
mnogu me interesira koj ke si ja kupi portana da mu sedi u vitrina
![]() |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Ме нервира што не се барем во иста скала. Мислам, сите споменици да се во еден размер, иста скала, а сите градби во друг размер, меѓусебно ист.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Кој е оној споменикот позади бранителите, само глава се гледа?
Што е тоа на првиот тањир, оној најгоре што е? |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Би прашал дали ги има Камени Мост, Старата Железничка, Калето, Чаршијата, Саат Кулата, Мустафа-пашина џамија, Св. Спас, Соборен Храм, Беговата кула, Аквадуктот, Ристиќева палата, Крстот, Даут Пашин Амам, Куршумли ан, Стоковна куќа Мост, Св. Пантелејмон и многу други позначајни знаменитости во Скопје. Ако ги нема, тогаш треба да се засрамат. И тоа многу. А колку што гледам по сликата, не направиле сувенири од културни обележја на Скопје, туку направиле минијатури од Скопје 2014. Не ни беше доста, па сега по дома да си ги редиме и да си гледаме. Која култрна знаменитост е Финансова полиција и Јавно Обвинителство? |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
очигледно е дека се направени сувенири од градбите кои ги прави само актуелната власт,вака или така тоа е вистината
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Де бе и Шарена џамија ли ја изгради власта. Се работи за некој изгубен осет, зашто некако почнавме само овие новите да ги перцепираме како културни знаменитости или се наметна таква перцепција. По таа логика треба да го има и Милениумски Крст па го нема меѓу сувенириве. Треба да видиме што од ова ќе се продава тоа да се нарачува, тоа што не се продава, а многу ќе бидат такви едноставно веќе и нема што да се нудат. Редовно да се опфаќаат нови објекти.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За болдираниве сметам дека требало да им се даде приоритет и да ги има ПРЕД СИТЕ овие другиве. За Чаршија, Аквадуктот, Ристиќева и другите сметам дека е попогодно да ги има на некаква форма на магнет, а не како минијатури копии. Особено не минијатура за Ристиќева, кажете ми како ќе ги претстават ѕидовите спрема соседните објекти? ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Да, да во право си. Но мислев на воопшто било каков сувенир.
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Не сум сигурен но мислам дека веќе има сувенири од Камен мост, крстот и некој други. Но во право си треба да ги има и на продажните пунктови кои се финансирани од владата и искрено не верувам дека барем камениот мост нема да најде свое место меѓу новите сувенири. |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
кога пишав дека сувенирите се само од дела на оваа Влада,немислев ништо критички,секој си има право да си ги фали своите дела,а тоа што неправи сувенири од постари објекти можи да се толкува секој како сака.Претпоставувам дека би рекле дека такви сувенири веќе се правеле во минатото,и да не се повторува работата сега се прават од нови.патем,и шарената џамија оваа и идната година ќе се реновира со мислам америчка донација(не сум сигурен за државата), и вероватно ДУИ си се фали со нив,како и со оние два споменика што не ги знаеме ,а мислам дека се од редот на албанците(можеби грешам)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
N23-5 во 1,ги заборави Карев(или Гоце??) и гемиџиите
![]() Edited by gjoko - 29-Nov-2011 at 20:45 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ќе си земам за слобода да го претпоставам следново:
1. Споменикот со борец со пушка во раката е еден од спомениците на албанците (тој што бил во НОБ а потоа министер за здравство). 2. Споменикот што се наѕира позади Гемиџиите е вториот споменик на албанец, оној што бил писател и католички свештеник. 3. Фигурата на антички воин што се гледа, се' некако ме тера да помислам на „сеуште неименуваниот војвода“ во Кисела Вода. Претпоставувам ќе го постават, и тек потоа ќе го именуваат. А јас претпоставувам дека е тоа или Каран (најстариот познат по име антички македонски крал), или Пердика (доста битен крал пред Филип и Александар). Друга алтернатива е да остане „неименуван антички македонски војвода“. Исто така, ќе претпоставам дека овие фигури се направени први чисто поради тоа што веќе ги имале како 3Д модели изработени за анимацијата за Скопје 2014. Може да се види дека кај Александар столбот е нешто понизок, и не соодветствува на реалната висина, но соодветствува на онаа прикажана во анимацијата. Дополнителен доказ е и фигурата на споменикот на Гемиџиите, каде што јасно се чита „Се арчиме за Македонија“, нешто што во реалност го нема, но го има на визуелизацијата за Скопје 2014. Значи, да заклучам, овие ги направиле први бидејќи моделите им биле „при рака“. Тоа би значело дека ако не ги мрзи, ќе направат уште некој сувенир, а според мене најпотребни се оние на Камениот Мост, Калето и Милениумскиот Крст. Ако ги мрзи, ќе остане на ова. |
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 102103104105106 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |