build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Пешачки зони и паркови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Плоштад Скендербег

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 39>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #281 Posted: 06-Dec-2011 at 13:19
Originally posted by HugoGoulding

Не е извор на сите проблеми, но зошто таа "aрхи"бригада не се јавува подеднакво со критики и да се бунтува еднакво против сите проекти кои имаат сомнителна или не знам каква содржина.

Каде се за "плоштадов"?? Зошто нигде ги нема? Тоа треба да значи дека проектов е сосема одобрен и сосема во ред, и дека е врвно архитектонско дело и не е наметант со сила и нема никава логика од претходните апсекти кои ги набројав во претходните постови?

Зошто ниеден архитект не даде мислење за "плоштадов"? Каде е сега Грчев кои даваше на судови, рушеше објекти по интервјуа итн.?

Едно е да се постави прашање (со право) каде е архибригадата да се јави по ова (или некое друго прашање освен црквата). Свесен сум дека луѓето ни криви ни должни си заглавија по судови и некакви инструирани процеси, но се сложувам со тебе, и јас се прашувам каде се, кога веќе се прогласија за бригадири и револуционери, а војна вака не се добива.

Но, тоа нема врска со постојаната замена на тези која се случува овде. Наместо да се прашуваме каде се оние кои се одговорни, оние кои имаат моќ да направат или спречат нешто... Имаме луѓе кои целата свој енергија ја усмериле кон дискредитација (реално ова е благ збор за односот кон нив) на оваа реално маргинална група на луѓе кои ни од далеку не успеаа да ја приближат својата приказна. Наместо да се дискутира за аргументите кои таа група ги артикулира што би било многу попродуктивно, луѓе се опседнати со барање на заднини, на скриени мотиви и сл за секого и во секоја ситуација. Па каде е тука демократската свест, во ситуација на комплетен дебакл за љубителите на современата архитектура во Македонија, кога целиот главен град ни стана турбо барок и буквално се закопа целото наследство од модерната, во континуитет имаме хистерични реакции кон секого на кого тоа не му се допаѓа.

Но доста за ова, нека продолжи дискусијава за плоштадот по можност...

Edited by pbanks - 06-Dec-2011 at 13:20
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #282 Posted: 19-Dec-2011 at 20:32
Plostadot pocna da se gradi. Prvata faza cini 500 iljadi evra a celiot proekt cini 15 milioni evra.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #283 Posted: 24-Dec-2011 at 13:13

Почна изградбата на плоштадот „Скендер-бег“

Засега нема да ги отстраниме дуќаните во Старата чаршија, но во подоцнежните фази нема да имаме избор, велат од општината Чаир

%20  
Почна првата фаза од изградбата на новиот плоштад во општината Чаир, „Скендер-бег“. Во оваа фаза ќе се изгради амфитеатар и ќе се постави плоча врз сегашните продавници кај стоковната куќа „Илинден“. Дуќанџиите од Старата скопска чаршија се во паника стравувајќи дека за да се изгради плоштадот, општината ќе треба да им ги сруши или дислоцира нивните дуќани. Од општината Чаир велат дека засега објектите се безбедни.

- Најлесно е да се сруши нешто, потешко е да се најде долгорочно решение за проблемите. Засега немаме намера да ги отстраниме кафулињата, но понатаму кога изградбата ќе прејде во некоја од понатамошните фази, мислам дека нема да имаме избор - вели Џингис Хани, раководител на секторот за урбанизам во општината Чаир.

Плоштадот ќе го гради австриската фирма „Интернационал инвест груп“, заедно со фирмата „Алпине“. Првата фаза од изградбата треба да биде готова до ноември идната година.

Идејното решение за плоштадот е на фирмата „Архигруп“ од Тетово, а со него е предвидено плоштадот да се гради на површина од 28 илјади квадрати без нови споменици, со модерна фонтана, премостен преку булеварот „Гоце Делчев“. Тој ќе се протега до паркот зад Македонската опера и балет, а заедно со Старата чаршија и со трговскиот центар „Мавровка“ ќе претставува една целина. Паркирањето ќе биде подземно, а постојната површина кај споменикот на Скендер-бег ќе се прошири, со што ќе се добие поголема површина. Плоштадот ќе ги помине границите на општината Чаир и ќе навлезе во Центар, кај јадрото на слободниот простор меѓу МНТ и филхармонијата.

Автор: А.М.Д.
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=122411741293&id=14&prilog=0&setIzdanie=22464
Back to Top
Suprise View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Suprise Quote  Post ReplyReply #284 Posted: 24-Dec-2011 at 14:24
Интересен ми е моментот "без споменици", звучи дека "со споменици" е погрешно и дека вака е модерно.

Всушност, сметам дека ова беше одлична можност (и шанса, а за жал неискористена) за Албанците да го сменат имиџот за себе и освен што се идентификуваат или обединуваат околу некакво освојување, борци и сл., можеа да постават некој споменик на културен деец, творец и сл. со што би го разбиле митот за некаква нивна "назадност" и би прокламирале културно издигнување, современ, модерен, културен, европски албанец - космполит. (Целта не ми е некого да навредам, баш напротив. Но да не го игнорираме тоа што се случува во регионов со децении, впрочем и само Косово правеше спотови за CNN за менување на негативен имиџ, ова е само размислување во тој контекст).

Ова ми дојде како размислување што кога се ставаа спомениците на Плоштад Македонија, многумина збореа дека сега е моментот за тоа, бидејќи се до сега ни била потиснувана историјата, не сме имале можност да и дадеме соодветно место, слободно да дише и да се знае за неа. Тука мислам и на писатели, учители и сл. не само на окупатори.

Ова му доаѓа (од перцпеција на странец) како..

- што му дале Македонците на светот и на Македонија (или се значајни за истата)= Александар, Филип, Јустинијан, Самоил, Гоце, Моце...итн итн се гледа на Плоштад Македонија,

- а што му дале Албанците во Македонија, на светот и Македонија = Скендербег... и толку. Дали е навистина така? Затоа што тоа е заклучокот.

Со други зборови, а како што многумина го толкуваа како мерење.. краставици.. не е во површината и квадратурата, туку со што е пополнета, уредена и како изгледа таа површина. (На крајот на краиштата и немора да бидат споменици на личности, нека беа некои спектакуларни скулптури или фонтани, нешто уникатно, невидено, фасцинатно).

Мислам дека ова беше идеална шанса за Албанците.. голем плоштад, впрочем најголем, со идеална местоположба, со специфично сообраќајно решение во цел на истиот.. требаше максимално да се искористи.. впрочем ако не тука, ако не овој плоштад, тогаш каде и што ќе збори за нив? (Не го толкувам овој плоштад како нивни, а другиов како наш, но, доколку едното доминира во однос на другото, што значи и двете се присутни, и на двата, не би ми пречело. Напротив, секој би имал простор да се престави, почитувајќи го другиот, без да го истисне).

Чаршијата е турска иако има обиди да се ова она.. Калето исто..

Битпазар !?

Како проект, како идеја, како размислување... поблиско и понормално и поприфатливо и пологично би ми било да они сакаат да стават нешто што ќе збори за нив, а и ќе ги поврзува со овие простори, ама некој не им дозволува, отколку дека они несакаат и своеволно се откажуваат.. Навистина чудно. Да појаснам, доколку владее мислење дека можеби па и немало толку значајни албанци, тогаш како што споменав пред малку, нека сегашната генерација создаде нешто специфично, импресионирачки таму, па да зборува и во иднина за нив = види што создадоа.

И на сето тоа они смислија поплочена ливада, писта = едно големо ништо. Жалосно.

Би сакал да додадам уште една реченица која некој може да ја толкува како проблематична, иако намерата не е таа, ја оставам за крај, па ако треба нека биде избришана, НО лично не гледам причина за тоа бидејќи има поента.

Наместо да се држи некој слепо за Кале, за турска чаршија и сл, и истите да ги презема како своја сопственост по муслиманска линија, па така да ги презентира во свет (жалам ако некого навредам, но скоро видов >> туристички блог за албанската чаршија во Скопје << , и незнам зашто се извинувам, кога јас сум навредениот во случајов ама ај..) можеме сите заедно да ги уживаме како наследство на овие простори како дел од целосната слика = Македонија, а во потесните сегменти за потесно идентификување и презентирање да користиме ликови, места, знаменитости и сл. кои пак сметам дека недостигаат кај Албанците или не се доволно актуелизирани, заради што го напишав целиот текст од почеток.

Можеби звучам како поголем Албанец од Албанците со ставов, ама жалам, јас со мојот капацитет неможам да сфатам како оваа можност и оваа идеја во сегашното издание е воопшто прифатлива како таква.

Edited by Suprise - 24-Dec-2011 at 14:30
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #285 Posted: 24-Dec-2011 at 15:00
Si razbiral nesto pogresno! Bez spomenici, toa go rekle posto sekoj nov plostad vo Skopje MORA da ima nov Spomenik! Forumot e za arhitektura ne za ocenuvanje na narodot. Ostaj gi ti albancite, gledaj do kade si so tvojot zivot i teraj napred.
Go cenam ova kako navreda i gi molam administratorite delumno da go izbrisat postot ili pak celosno.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #286 Posted: 24-Dec-2011 at 15:14
Што пак навредливо виде ти во ова? Сосема изджан став со множество конструктивни предлози и идеи кои многу ми се допаѓаат. Се сложувам дека се прокоцка една супер шанса за модерен плоштад (иако сум против неговата изградба и против делењето на плоштадите по национална основа, што го сметам за многу опасно). Никаде не видов оценка на народот и немој ти да се осудуваш да даваш изјави од типот остај ги ти албаницте, затоа што овој плоштад е за сите, најмалку е наменет исклучиво за албанците, така што ите како имеме право да даваме предлози или критики кога се гради од заеднички пари на заеднички простор, на насилен начин како и сите претходно изградени плоштади, згради и споменици. Иначе правење на свилена буба нема да ги донесе од тебе посакуваните ефекти.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #287 Posted: 24-Dec-2011 at 15:20
Da ti pomognam malku andrej lj

Originally posted by Suprise

Интересен ми е моментот "без споменици", звучи дека "со споменици" е погрешно и дека вака е модерно.

Всушност, сметам дека ова беше одлична можност (и шанса, а за жал неискористена) за Албанците да го сменат имиџот за себе и освен што се идентификуваат или обединуваат околу некакво освојување, борци и сл., можеа да постават некој споменик на културен деец, творец и сл. со што би го разбиле митот за некаква нивна "назадност" и би прокламирале културно издигнување, современ, модерен, културен, европски албанец - космполит. (Целта не ми е некого да навредам, баш напротив. Но да не го игнорираме тоа што се случува во регионов со децении, впрочем и само Косово правеше спотови за CNN за менување на негативен имиџ, ова е само размислување во тој контекст).

Ова ми дојде како размислување што кога се ставаа спомениците на Плоштад Македонија, многумина збореа дека сега е моментот за тоа, бидејќи се до сега ни била потиснувана историјата, не сме имале можност да и дадеме соодветно место, слободно да дише и да се знае за неа. Тука мислам и на писатели, учители и сл. не само на окупатори.

Ова му доаѓа (од перцпеција на странец) како..

- што му дале Македонците на светот и на Македонија (или се значајни за истата)= Александар, Филип, Јустинијан, Самоил, Гоце, Моце...итн итн се гледа на Плоштад Македонија,

- а што му дале Албанците во Македонија, на светот и Македонија = Скендербег... и толку. Дали е навистина така? Затоа што тоа е заклучокот.

Со други зборови, а како што многумина го толкуваа како мерење.. краставици.. не е во површината и квадратурата, туку со што е пополнета, уредена и како изгледа таа површина. (На крајот на краиштата и немора да бидат споменици на личности, нека беа некои спектакуларни скулптури или фонтани, нешто уникатно, невидено, фасцинатно).

Мислам дека ова беше идеална шанса за Албанците.. голем плоштад, впрочем најголем, со идеална местоположба, со специфично сообраќајно решение во цел на истиот.. требаше максимално да се искористи.. впрочем ако не тука, ако не овој плоштад, тогаш каде и што ќе збори за нив? (Не го толкувам овој плоштад како нивни, а другиов како наш, но, доколку едното доминира во однос на другото, што значи и двете се присутни, и на двата, не би ми пречело. Напротив, секој би имал простор да се престави, почитувајќи го другиот, без да го истисне).

Чаршијата е турска иако има обиди да се ова она.. Калето исто..

Битпазар !?

Како проект, како идеја, како размислување... поблиско и понормално и поприфатливо и пологично би ми било да они сакаат да стават нешто што ќе збори за нив, а и ќе ги поврзува со овие простори, ама некој не им дозволува, отколку дека они несакаат и своеволно се откажуваат.. Навистина чудно. Да појаснам, доколку владее мислење дека можеби па и немало толку значајни албанци, тогаш како што споменав пред малку, нека сегашната генерација создаде нешто специфично, импресионирачки таму, па да зборува и во иднина за нив = види што создадоа.

И на сето тоа они смислија поплочена ливада, писта = едно големо ништо. Жалосно.

Би сакал да додадам уште една реченица која некој може да ја толкува како проблематична, иако намерата не е таа, ја оставам за крај, па ако треба нека биде избришана, НО лично не гледам причина за тоа бидејќи има поента.

Наместо да се држи некој слепо за Кале, за турска чаршија и сл, и истите да ги презема како своја сопственост по муслиманска линија, па така да ги презентира во свет (жалам ако некого навредам, но скоро видов >> туристички блог за албанската чаршија во Скопје << , и незнам зашто се извинувам, кога јас сум навредениот во случајов ама ај..) можеме сите заедно да ги уживаме како наследство на овие простори како дел од целосната слика = Македонија, а во потесните сегменти за потесно идентификување и презентирање да користиме ликови, места, знаменитости и сл. кои пак сметам дека недостигаат кај Албанците или не се доволно актуелизирани, заради што го напишав целиот текст од почеток.

Можеби звучам како поголем Албанец од Албанците со ставов, ама жалам, јас со мојот капацитет неможам да сфатам како оваа можност и оваа идеја во сегашното издание е воопшто прифатлива како таква.
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #288 Posted: 24-Dec-2011 at 15:25
Има доста албанци што направиле многу повеќе за македонија и за светот кои нивниот траг е изгубен низ историјата ,особено на историајта на македонија, пример во првата светска војн, првата балканска војна,втора светска војна, итн .итн. Сигурно тие не дремеле дома да спијат а другите надвор да војуваат,има многу Албанци што заслужуваат многу повеќе од неколку други што некој прави историја од нив ,а од друга страна историјата на тие Албанци се губи ,јас можам да најдам многу факти ,и аргументи дека помеѓу комитите во 1900-1910 год имало многу Албанци што никаде во историјата не се споменуваат,од друга страна се споменуваат но преставени како Македонци ,пример ПИТУ ГУЛИ ,( Пјетер Гури ) ,не сакам да навлегувам во историјата но сакав да кажам дека има многу Албанци што се многу заслужни но нивната историја не се истакнува ,и не се цени, иако Албанците биле познати по нивната храброст,што всушност Турците ги нарекувале Арнатуи што во превод значи ,,ОДИ НАПРЕД без да ја сврти главата назад ,, ,затоа што во војна кога влегол во фронт не избегал од фронтот,како и да е ,во македонија ќе се изградат 3 споменици од 3 албанци ,кои според мене тие 3 луге не направиле скоро ништо  за албанците ,албанскиот народ и македонија, Власта ги избрала токму тие 3 од сите предлози,од кои ја сум најголемиот противник да се постават споменици од токму тие 3-јца  дефекти на Албанскиот народ.

Edited by mitatos - 24-Dec-2011 at 15:27
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #289 Posted: 24-Dec-2011 at 15:37
Никој не се обидува да го наруши форумот, односно јас го сфаќам како место каде што може да се дебатира, коментира, да се даде мислење, став ,идеја ,но репликите што некој друг ги дава врз некој друг член со навреда тоа веќе излегува од контекстот на форумот, обично јас како член избегавам конфликти ,доколку го сваќаме сите форумот со таква дефиниција ,сигурно ке идеме напред.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #290 Posted: 24-Dec-2011 at 15:46
PreviousSe soglasum celosno so tebe, no tamu kade treba da se reagira mora da se reagira! Ne sakam da sum nekoj kauboec(kako me narekuva nekoj administrator) no sepak mi smeta sto me navreduva osobeno sega (valja imame los imic pa sega so plostadot da go podobruvame= celosno nelogicno ) a drugite molcaat valja ne e nisto... toa smeta lugje...
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #291 Posted: 24-Dec-2011 at 15:54
Митатос:
Точно е дека Македонија е будалска земја и тоа важи за сите националности кои живеат во неа. Токму тоа што ти го кажуваш и кое никој не го оспорува-дека има многу истакнати дејци на сите полиња помеѓу албанците во Македонија, но пред се е должност на албанската заедница во земјава да ги актуализира, претстави и удостои на начин на кој заслужуваат. Пред се е должноста на албанската заедница е породена од фактот што токму таа најдобро ја познава сопствената историја.

И доаѓаме до мојата теза, која ти ја отвори- се пропушта шанса (шанса која исто така можеше да биде искористена на пл. Македонија или пл. Карпошово востание, но беа прокоцкани, како и многу други шанси) да се направи заеднички плоштад на кој би биле претставени македонци и албанци, кои работат рамо до рамо под едно знаме и под една заедничка кауза. Наместо да ги величиме нештата кои не сплотуваат, не прават поблиски и јасно покажеме дека во иднина имаме намера да соработуваме уште повеќе едни со други, ние се делиме и ги прикажуваме работите кои не делат. Јасно ни е на сите дека ова нема да резултира позитивно.
Доколку па се одлучи да се оди без споменици, зошто да не се направеше нешто ултра модерно, ексцентрично, вонвременско и фасцинантно, но повторно преку заедничка соработка не преку делење.

МајМацедониа, ти благодарам за помошта, но сметам дека одлично го познавам мојот мајчин јазик и мислам дека доволно добро можам да прочитам, разберам и испроцесирам даден текст.

Edited by Andrej_LJ - 24-Dec-2011 at 15:56
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #292 Posted: 24-Dec-2011 at 16:11
Originally posted by N23

МyMacedonia, извини, ама увек а нешто се спомне поврзано со одреден ентитет, одма го сфаќаш како навреда. Ја една работа ќе ти кажам, етничкото потекло ми е поврзано со одредено малцинство у Македонија, али никад, апсолутно никад не сум срипал кога имало критикување на соодветниот народ, држава или сл. Излези од тој свет, не те навредува тебе, никој тебе не те навредува, човекот дал легитимно мислење кое во никој случај не навредува (ако не го читаш со национален превез на очите) ќе видиш дека дечкото имаше најдобронамерна критика. Ама ти најчесто поврзано со твојот етникум не прифаќаш критика. Мора да се прифаќаат критики, а не одма да се рипа како еве сеа навреда. Така напред оваа држава и ова општество нема да иде. Бар од тебе очекувам да бидеш малце проевропски, со оглед каде живееш, а не веднаш да рипаш.

Затоа претходниот пост го напишав. Се додека бараме во другиот навреда, а не критика дека нешто треба да се смени, нема да не биде.

Знам дека ќе го сфатиш и мојов пост како навреда, што за жал не е никаква навреда туку мало насочување кон работите, ама мора да сфатиш дека овој плоштад коа ќе се заврши ќе не подели сите и ќе има уште поголем анимозитет кај мнозинството. Тоа некои сакаат да го обајснат, дека наместо за поделба, овој плоштад требаше да биде политички исчистен и да беше можеби место со кое ќе се гордееа сите Скопјани, а не вака како што е замислено.

И ВЕ ЗАМОЛУВАМ СИТЕ, КАКО МОДЕРАТОР НА ФОРУМОВ, А СО ЦЕЛ ЗАДРЖУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ИСТИОТ, НЕМОЈТЕ НАЦИОНАЛИСТИЧКИ ДА СЕ ПРЕПУКАВАТЕ. ЗА ТОА ИМАТЕ ДРУГИ ФОРУМИ.

N23 navredata si e navreda. Jas ne mozam da kazam Makedoncite bez Istorija imaat sansa da si ja gradat novata istorija so Proektot Sk2014...toa tebe bi te navredil zar ne?
Jas prifakjam kritika, ziveam vo drzava kade 100 kritiki na minuta stignuvaatRoll%20eyes
Ne te sfakjam pogresno no ocigledno gi citas mnogu demokratski postovite pa zatoa ti izgleda ko da sum od drug svet(odnosno moj svet)
Za posledniot post imas pravoCheers
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #293 Posted: 24-Dec-2011 at 16:19

Почна да се подготвува теренот, има доста машинерија, па не е лошо некој и фотка да направи, ако живее во близина.

Edited by N23 - 24-Dec-2011 at 17:29
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #294 Posted: 24-Dec-2011 at 18:00
Ние живееме во едно општество кое во моментов имаме таква власт што ние сме уплашени да убациме критики ,да дадеме ставови ,мислења ,сето тоа ќе се свати дека ние сме против Македонија ,против власта, но тоа е погрешно ,можеби мојот пост погоре звучеше Националистички,иако јас го кажувам тоа што го гледам ,тоа што сите го гледаат,сега зависи кој со каков поглед, и со каков впечаток,но јас сметам и сум убеден и сигурен во тоа дека ако нема критики ,ако нема ставови мислења, кон тоа што погрешно се прави /гради , тогаш ние испагаме дека сме офци ,ако на некого му дозволиш да прави што сака,ке ти се качи на глава, тоа се наши пари ,ние сите плаќаме данок ,од сите нас се комплетува буџетот, јас не сум ни против власта,ниту со власта, јас секогаш ке бидам критичар на тоа што е погрешно направено.И тоа е целта на форумот ,тоа што е добро ,да го фалиме ,тоа што не чини да го критикуваме.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #295 Posted: 24-Dec-2011 at 18:43
Оградувањето на просторот беше започнато уште во текот на вчерашниот ден, јас заборавив да „алармирам“ членови за фотографирање на почетокот на градежните работи уште од вчера.
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #296 Posted: 24-Dec-2011 at 22:24
Ова треба да се нарекува, "плоштад" или плато на Старата Скопска чаршија. Се губи референтното појмовно значење на чаршијата. Ставивме 22 метарски споменик на Александар Македонски, па никој не го смени името на плоштадот во плоштад Александар Македонски.

A да не зборам за изгледот, ова можеше да изгледа многу многу подобро.

Edited by HugoGoulding - 24-Dec-2011 at 22:30
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #297 Posted: 24-Dec-2011 at 22:40
Originally posted by HugoGoulding

Ова треба да се нарекува, "плоштад" или плато на Старата Скопска чаршија. Се губи референтното појмовно значење на чаршијата. Ставивме 22 метарски споменик на Александар Македонски, па никој не го смени името на плоштадот во плоштад Александар Македонски.

A да не зборам за изгледот, ова можеше да изгледа многу многу подобро.

Kolku pari tolku muzikaSmile Zar ne zabelezuvate deka edvaj se gradi! So 3 Fazi namesto se naednas...
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #298 Posted: 25-Dec-2011 at 15:21
Момци последен пат молба. Проектов веќе почнаа да го реализираат на терен, така да единствено нешто што ни преостанува сега е да гледаме како ќе се одвива неговата градба, материјалите кои ќе се употребат и неговата професионалност/непрофесионалност при изведбата. Затоа сите да се лишиме од коментарите зошто е направен овој проект и зошто се гради. Сите знаеме зошто, ама како  и секој друг проект и овој си доби легитимност.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #299 Posted: 16-Jan-2012 at 00:18
Почна изградбата на плоштадот „Скендер-бег

Првата фаза предвидува поплочување на покривните конструкции на дуќаните од улицата „Караџиска“ и просторот околу споменикот

Интензивно се гради и се адаптира просторот за предвидениот плоштад околу споменикот на Скендер-бег. Откако на крајот на ноември градоначалникот Чаир, Изет Меџити, и директорот на македонското претставништво на Австријците „Интернешенел инвестмент груп“, Љубомир Петков, го потпишаа договорот за изградба на првата фаза од плоштадот на албанскиот војсководец, а пред неколку недели беше потврдено издавањето на градежната дозвола, на теренот се забележуваат работници како ги уриваат и преуредуваат покривите на дуќаните од Старата чаршија. Истовремено се реконструира и просторот околу споменикот.

Според предвидениот план од првата фаза од проектот, чија изведба чини 2,5 милиони владини евра, ќе се поплочува плоштадската површина во безистенскиот дел, односно просторот над покривите на објектите на улицата „Караџиска“ и постојниот паркинг до стоковната куќа „Мост“.

Втората и третата фаза, пак, опфаќаат покривање на булеварот и изградба на подземен паркинг и делот пред Тетовскиот државен универзитет. Од Општина Чаир не соопштуваат детали околу уривањата, интензивното дупчење и дотерување на теренот, ниту кога треба да завршат сите зафати од првата фаза од изградбата на плоштадот „Скендер-бег“.

„За сите градежни работи на теренот е надлежна фирмата-изведувач. Таа е задолжена за активностите околу изградбата на плоштадот“, вели претставникот од Општина Чаир, Норик Селими.

Инаку, општинарите веќе потврдија дека моментално се работи и на комплетирање на документацијата за втората и за третата фаза, а за првиот дел од изградбата на меѓународен тендер е избрана фирмата „Интернешенел инвестмент груп“, која е поддржана од австриската „Алпине“. (Б.Ш.)
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=D991833BE6D18D48AE58BC2EF292A336
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #300 Posted: 16-Jan-2012 at 19:51
Изградбата на плоштадот е од поодамна почната, ама празен простор во весников за оваа тема имало дури денес [}]
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 39>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.258 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.