build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Пешачки зони и паркови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Плоштад Филип Втори (Карпошово востание)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 41>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 22-May-2012 at 13:26
Село гори, баба се чешла! Suicide
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 22-May-2012 at 14:10
antiuser е баниран поради лични вулгарни навреди...

@останатите, баталете историја...

Edited by pbanks - 22-May-2012 at 14:34
Back to Top
Gjorgjiev Jr. View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Gjorgjiev Jr. Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 22-May-2012 at 15:36
Едно прашање - зашто плоштадот се вика Плоштад на Карпошово Востание а се поставува статуа на Филип, човек кој живеел скоро два милениума пред Карпош? (Проверив, од таа страна на Вардар бил Карпош обесен кога востанието било задушено)

А во врска со спомеников, мене искрено ми се допаѓа. Создава една убава целина со оној од спротива на Александар, иако не знам дали баш најубаво ќе се вклопат со просторот и дали сите оние мали споменици расфрлани околу нив ќе ја грдат оваа целина. Останува да се заврши па да видиме.

Колку што паметам, цената на споменикот на Александар беше EUR 9 милиони. Цената на сиот овој комплекс околу споменикот на Филип е EUR 5 милиони, скоро двојно помалку, а има прилично повеќе елементи. Дали некој има повеќе информации за материјалите кои се употребени, целата изработка и слично?

Edited by Gjorgjiev Jr. - 22-May-2012 at 15:39
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 22-May-2012 at 15:58
Кога веќе нема логика плоштадот да се вика така, можат барем кејот од таа страна да го крстат "Карпошово востание". Не сум сигурен дали кејот од двете страни би требало да има различни имиња, но зошто да не? Барем ќе биде пологично. А новиов плоштад нека го прекрстат. А како, незнам...
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
Filip777 View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Filip777 Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 22-May-2012 at 17:57
ми се допага тоа што дискот, плочата е сразмерна и далеку помала од онаа на александар на која и треба или завршна лајсна или некаков посуптилен преод кон столбот

војниците подоле се надевам ке бидат иста пропорција како филип, ист пропуст по мене што не ми се допага кај александар, можеби ке беа подобри помалку но пропорционални војнцици

* за цената што прашавте горе, кај александар имаме и коњ, и повеке и поделикатни елементи за изработка, накнадно не верувам дека ке биде истата фонтана и пумпи како кај александар, мозаикот исто така

*не знам што сте се запнале за името, и кај александар плоштадот е македонија, а споменикот александар? карпош е на истиот плоштад малку подоле, баш убаво што плоштадот историски се врзува со него

Edited by Filip777 - 22-May-2012 at 17:58
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 22-May-2012 at 18:11
Originally posted by Filip777

ми се допага тоа што дискот, плочата е сразмерна и далеку помала од онаа на александар на која и треба или завршна лајсна или некаков посуптилен преод кон столбот

војниците подоле се надевам ке бидат иста пропорција како филип, ист пропуст по мене што не ми се допага кај александар, можеби ке беа подобри помалку но пропорционални војнцици

* за цената што прашавте горе, кај александар имаме и коњ, и повеке и поделикатни елементи за изработка, накнадно не верувам дека ке биде истата фонтана и пумпи како кај александар, мозаикот исто така

*не знам што сте се запнале за името, и кај александар плоштадот е македонија, а споменикот александар? карпош е на истиот плоштад малку подоле, баш убаво што плоштадот историски се врзува со него

„Александар“ има повеќе врска со „Македонија“ отколку „Филип“ што има врска со „Карпошово Востание“, тоа е се.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 22-May-2012 at 21:48
изворната вест на порталов е ставена прва на тиме.мк
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 22-May-2012 at 23:20

Мислам дека мислиш на Daily.mk. Сега баш проверив... ама не е прв тука втор... тоест не е ни важно... и така вестите хронолошки се поставуваат... таа што излегува најкасно таа е прва...

Како и да е... може членот build.mk да се вклучи и да ја постира веста (особено сликите и илустрацијата за локациите) од порталот тука? Не сакам јас да чепкам...

Edited by FoSsiL - 22-May-2012 at 23:30
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 23-May-2012 at 10:15
Originally posted by alexgizh

„Александар“ има повеќе врска со „Македонија“ отколку „Филип“ што има врска со „Карпошово Востание“, тоа е се.

vidi, koj i spomenik da se stavese ke imase vrska so makedonija )))
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 23-May-2012 at 13:33
Originally posted by FoSsiL

Како и да е... може членот build.mk да се вклучи и да ја постира веста (особено сликите и илустрацијата за локациите) од порталот тука? Не сакам јас да чепкам...
Не е неопходно build.mk да ја постира веста. Вестите на порталот како и секоја вест од било кој медиум може да ја постира било кој член на форумов... јас или ти или некој трет или некој четврт, сеедно.

Енивеј, еве ја веста:

Филип Втори поставен на плоштадот „Карпошово востание“

Бронзена скулптура на Филип Втори, висока околу 15 метри, денес беше поставена на 13-метарскиот постамент на плоштадот „Карпошово востание“, на просторот помеѓу црквата Свети Димитрија и зградата на Министерството за транспорт и врски. Скулптурата која официјално го носи името „Воин“ е изработена во леарницата „Гвастини“ од Виченца, Италија. Нејзин автор е Валентина Стевановска. Околу „Воинот“ се гради и монументална фонтана, а сето тоа е дел од проектот за уредување на плоштадот „Карпошово востание“, кој започна минатото лето и кој вклучува изградба на уште три фонтани со скулптури и длабоки релјефи во бронза и мермер. Според тогашните информации, целиот проект чини околу пет милиони евра, од кои три милиони за леење на скулптурите во Италија. Покрај ова, планирана е и реконструкција на објектот на Министерството за транспорт и врски.

Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II

Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II   Споменик%20на%20Филип%20II

#
Објавено на 22.05.2012 во категорија Вести.

Тагови: Бетон Скопје, Мал Ринг, Плоштад Карпошово востание, Плоштади, Скопје, Скопје 2014, Споменик на Филип Втори (пл. Карпошово востание), Споменици и скулптури

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 23-May-2012 at 13:36
Да... ама доле тој делот јас неможам да го направам... мислам на таговите... ваљда не ги правиш секој одделно... нешто embed.. незнам... а и сликите исто така... во thumbnail... мислам... можам... ама вака мислам дека е подобро...   

Edited by FoSsiL - 23-May-2012 at 13:37
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 23-May-2012 at 14:50
За таговите да бидат со линкови, ваљда зависи кој браузер го користиш. Јас користам firefox и се е во ред. На chrome моментално не функционира, но имаше период кога најдобро функционираше копирање во chrome и пастирање во firefox.

Во секој случај таговите воопшто не се клучни за постирање на форумов, може комплетно да се скокнат.

Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 23-May-2012 at 15:15
плоштадов со толку многу споменици ќе биде хаос, на последната слика се гледа дека не функционираат заедно, филип гледа напред, светците со грб, карпош доле се мачи, плус на тоа кога ќе се додадат фалангата, мајките, коњите...
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 23-May-2012 at 15:16
инаку сликиве на build.mk се убедливо најдобро направени. Другиве медиуми не знам ги мрзи или не ги бива, ама сликите им се очај, вообичаено
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 23-May-2012 at 15:35
Originally posted by makonix

инаку сликиве на build.mk се убедливо најдобро направени. Другиве медиуми не знам ги мрзи или не ги бива, ама сликите им се очај, вообичаено

Затоа што ние живееме за тоа, не' интересира се' што се гради, не' интересира начинот на кој се гради. Нив (новинарите) ги интересира кога ќе влезе нешто на сметка.

Ние овде на форумов изгледа сме будалите кои секој ден нешто не' јаде одвнатре за се што се случува, а нив ги интересира само дали бил Филип повисок од Александар.

ЕДИТ: простете ми, малку сум возбуден и изреволтиран поради последните промени во ДУП-овите, па можеби делувам малку погласно од вообичаено.

Edited by alexgizh - 23-May-2012 at 15:36
Back to Top
ebivetre View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ebivetre Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 23-May-2012 at 20:39
И сеа! Што е мислата эа Филип?

Прво эабелешките или пофалбите?

Ај со эабелешките, эа жал - не ми се допаѓа иэраэот на делата на Валентина. Ми пречеше со Александар, а сега и со Филип - НЕМА СНАГА! Што е тупаницата на Филип - АМА СО ПОЛУИСПРАВЕНА РАКА! Не е природен покретот. И сврена накај напред. Пробајте - ви доаѓа ли како нормален покрет на победа, на поттик? Мене не!!

Истото е и со мечот на Александар. Као да сака да эамавне, ама не е сигурен.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 23-May-2012 at 23:56
Originally posted by ebivetre

И сеа! Што е мислата эа Филип?

Прво эабелешките или пофалбите?

Ај со эабелешките, эа жал - не ми се допаѓа иэраэот на делата на Валентина. Ми пречеше со Александар, а сега и со Филип - НЕМА СНАГА! Што е тупаницата на Филип - АМА СО ПОЛУИСПРАВЕНА РАКА! Не е природен покретот. И сврена накај напред. Пробајте - ви доаѓа ли како нормален покрет на победа, на поттик? Мене не!!

Истото е и со мечот на Александар. Као да сака да эамавне, ама не е сигурен.

Премногу ме потсеќа на неговиот споменик во Пловдив (Филипопол), само што раката не му е во ораторска позиција туку во тупаница. И би се сложил дека изгледа како да нема енергија. Некако не ми е погодена пропорцијата со нозете, но за ова не сум доволно вичен за да го тврдам.

Искрено мислам дека фонтанава ќе испадне подобра и од онаа на Александар, пред се' поради отсуството на грда пита кашкавал веднаш под споменикот. Живо ме интересира какви материјали ќе искористат, дали ќе бидат потполно монолитни исклесани закривени парчиња од мермер, или ќе бидат лепени како плочки на тоа што треба да претставува стомна под Филип.

ЕДИТ: А во врска со Александар, не мислам дека замавнува со мечот туку покажува правец (кон исток), со што сметам дека не е утнато.

Edited by alexgizh - 23-May-2012 at 23:56
Back to Top
FCB View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote FCB Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 24-May-2012 at 00:24
Licna greska, broj deset, nameren faul. Hahaha
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 24-May-2012 at 14:23
Што е ова бре? Воин со придружни елементи; Воин на коњ, на такво, на онакво. Или пак: Цар на трон; Цар со жезол; Цар со скиптер итн. Кога ќе дојдат европските и јапонските туристи со своите фотоапарати ќе се сликаат покрај Воинот, а никој нема да знае кој е тој? Зарем така се развива туризам? Зарем така се покажува нашето гордо минато?
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 24-May-2012 at 15:31
Previous

Благодарам за потсетувањето.

Дали воопшто имаме некаде во Македонија споменик на Непознатиот војник, посветен на сите загинати војници кои никогаш не биле идентификувани ?

Не ми е целта да им давам идеи на нашинциве за уште споменици на кои би фрлале народни пари, туку бидејќи речиси секоја држава има свој споменик на Непознатиот војник, доколку имаме, може ли некој да ми посочи каде и евентуално да објави слика на форумов од истиот тој споменик, а доколку немаме, ако веќе нашинциве фрлаат народни пари, подобро нека ги фрлат на споменик на Непознатиот војник, отколку на Олимпија или на вртелешка, панорамско тркало или на не знам кои други непотребни споменици.

Edited by Dexter26 - 24-May-2012 at 15:33
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.777 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.