build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 178179180181182 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #3581 Posted: 01-May-2013 at 04:01
Originally posted by pbanks

Originally posted by totobobo

Според ова математика испаѓа дека проектот Скопје 2014 е добра инвестиција, ке остане за идните генерации и поколенија на државава. САД издвојуваат за НАСА 40 години, ама негледам дека нешто им остана од тоа.
Cheers

Edited by totobobo - 01-May-2013 at 04:02
Interceptor design
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #3582 Posted: 02-May-2013 at 07:37

Според ова математика испаѓа дека проектот Скопје 2014 е добра инвестиција, ке остане за идните генерации и поколенија на државава.

Прашањето е што е тоа што останува на идните поколенија?

Споменици,рингишпил,бродови-сплавови,фонтани,приватни хотели,непромислени катни гаражи,неколку кичерајски административни згради и неколку уште покичерајски пешачки мостови.А да и да не ги заборавиме и променетите фасади-исто во кичерајски стил,кои збришаа/ќе збришат се што е изградено од некаква вредност во последните 80 години на градот.

Со тие 400 милиони можеа да не трубам какви се не чуда да направат.
Ако сакаа старински центар,со тие пари можеа строгиот центар на Хелсинки да го изградат во Скопје.

Искрено,не ми е толку жал за парите отколку што ми е жал за тоа што се изгради,немаше воопшто да ми биде жал ако се изградеше нешто квалитетно.

САД издвојуваат за НАСА 40 години, ама негледам дека нешто им остана од тоа.

Edited by kiriOK - 03-May-2013 at 02:31
Back to Top
damjan4o View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote damjan4o Quote  Post ReplyReply #3583 Posted: 02-May-2013 at 21:21
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #3584 Posted: 02-May-2013 at 22:47
Originally posted by kiriOK

Според ова математика испаѓа дека проектот Скопје 2014 е добра инвестиција, ке остане за идните генерации и поколенија на државава.

Прашањето е што е тоа што останува на идните поколенија?

Споменици,рингишпил,бродови-сплавови,фонтани,приватни хотели,непромислени катни гаражи,неколку кичерајски административни згради и неколку уште покичерајски пешачки мостови.А да и да не ги заборавиме и променетите фасади-исто во кичерајски стил,кои збришаа/ќе збришат се што е изградено од некаква вредност во последните 80 години на градот.

Со тие 400 милиони можеа да не трубам какви се не чуда да направат.
Ако сакаа старински центар,со тие пари можеа строгиот центар на Хелсинки да го изградат во Скопје.

Искрено,не ми е толку жал за парите отколку што ми е жал за тоа што се изгради,немаше воопшто да ми биде жал ако изградеше нешто квалитетно.

САД издвојуваат за НАСА 40 години, ама негледам дека нешто им остана од тоа.

Еве малку погоре некој постирал како изгледа Скопје денес, навистина штета што нема слика постирана како изгледаше пред тоа. Дури и некој кој што со толку негативна енергија зборува за изградените објекти ке мора да признае дека ова денеска е современ центар на град, а не турска касаба. Ништо нема останато од последните 80 години што вредеше да се запамти освен 500 годишните Камени мост и Кале. Такви ни беа и разгледниците, со тие два мотиви, за некого врв на архитектурата беше ГТЦ, други уживаа во изгледот на Поштата, но никој не беше воодушевен од нив, и тука завршуваше се. Колку некој произволно да зборува за кич, сега имаме со што да се пофалиме на Светот, а кич е имагинарна категорија, за некого е кич центарот на Хелсинки, а други би сакале нашиот центар да биде како центарот на Каиро. Но не е нашиот центар ниту Хелсинки, ниту Каиро и тоа е добро, бидејки ова е центарот на Македонското Скопје. А некој може да ја треска главата од мака зошто овие 200 милиони не сме ги потрошиле за иста намена како и НАСА, но повекето од граѓаните сепак го прифакаат, го доживуваат и уживаат во новото лице на Скопје, што на крајот е и добро, бидејки ке има малку скршени глави.
Interceptor design
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3585 Posted: 03-May-2013 at 00:26
Скопје 2014 го дефинираше кичот во неговата најјасна и најпрецизна смисла и форма.

И не, не станува збор за вкус. Кичот во Скопје е дефинитивно Кич.

А тоа што нам ни се допаѓа кич, тоа е друга работа.

Edited by FoSsiL - 03-May-2013 at 00:27
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #3586 Posted: 03-May-2013 at 07:25
Originally posted by FoSsiL

Скопје 2014 го дефинираше кичот во неговата најјасна и најпрецизна смисла и форма.

И не, не станува збор за вкус. Кичот во Скопје е дефинитивно Кич.

А тоа што нам ни се допаѓа кич, тоа е друга работа.

Многу е тенка линијата помеѓу кичот и класичното, тоа е работа која на сите ни е добро позната. Е сега сите тие што го поддржуваат овој проект и им се допаѓа ке го окаректеризираат како проект на градби во неокласицизам, а тие кои се отворено против ке го дефинираат како кич. Но тврдам дека кичот е апстрактен поим, нешто што некому е кич, на друг не му е, нешто што некогаш не било, денес е кич и обратно. Овде се се работи за огромна енергија и непристојни емоции на подржувачите и противниците на проектот. Веројатно ке отвориме 50 нови анкети дали сме за или против проектот, се додека не добиеме резултат кој ни одговара.
Interceptor design
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3587 Posted: 03-May-2013 at 10:50
Како што реков ова нема врска со растегливи граници помеѓу убавото и грдото.

Ова е дефинитивно кич... бидејќи не станува за нијанси... станува за огромни отстапувања од разумот... особено кога станува збор за попратните елементи во проектов... врби, споменици, сплавови, мостови...

Но и зградите не се поарни... особено Археолошки музеј и Јавното обвинителство како предводници, па потоа МНР и Музејот на ВМРО...

Edited by FoSsiL - 03-May-2013 at 10:51
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #3588 Posted: 03-May-2013 at 13:57
Treba li sega da definirame sto e kic? Pa ovoj proekt e klasicen primer za kic!
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #3589 Posted: 03-May-2013 at 14:58
Originally posted by Denko

Со самото тоа што толу е поларизирана дебатата за проектот, со самото тоа што противниците на истиот говорат за него со силни емоции, со самото тоа што оценката за истиот се сведува само на квалификации а не аргументи, им дава за право на творците на проектот дека успеале.
Ако јас зборам на ист начин како вас би рекол, оваа е се друго само не кич, и ова е најважен проект за Македонија во последните 50 години.
Interceptor design
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3590 Posted: 03-May-2013 at 15:02
добро...
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #3591 Posted: 03-May-2013 at 15:08

Со самото тоа што толу е поларизирана дебатата за проектот, со самото тоа што противниците на истиот говорат за него со силни емоции, со самото тоа што оценката за истиот се сведува само на квалификации а не аргументи, им дава за право на творците на проектот дека успеале.
Ако јас зборам на ист начин како вас би рекол, оваа е се друго само не кич, и ова е најважен проект за Македонија во последните 50 години.
Ti, druze, ocigledno deka ne razbiras sto vsusnost e kic. Tolku od mene...
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #3592 Posted: 03-May-2013 at 15:16

Ти друже појма немаш што е кич, само го мразиш проектот Скопје 2014. Толку и од мене за тебе.
Interceptor design
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #3593 Posted: 03-May-2013 at 15:27

Ти друже појма немаш што е кич, само го мразиш проектот Скопје 2014. Толку и од мене за тебе.
Rekov tolku od mene, no ne mozam da podustam vakvi kvalifikacii koi se granicat so kleveti. Jas nemam nikakva emocionalna povrzanost so proektot SK-2014, pa ottuka nitu go mrazam, nitu go sakam. Samo komentiram deka toa sto go gledam na i okolu prostadot po site kriteriumi e totalen kiceraj.

PS: Podrzuvam gradenje objekti od sustinsko znaecenje za drzavata i glavniot grad, no toa moze da se napravi na mnogu poinakov nacin.
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #3594 Posted: 03-May-2013 at 15:29

најважен проект за Македонија во последните 50 години.

Најважен проект за Македонија ?Question. Не географски али праеме град држава, ако за тебе е најважен овој проект, јас како не Скопјанец овој проект многу се одрази на другите Македонци што се надвор од Скопје. Најважен прект што може цела Македонија да ја задоволи е инфраструктура, енергетика, и подобра економија, а дали овој прокет ја испунува цела Макеоднија ???. Додека ти се гордееш со тие градби по кејот што се долги како вагони од локомотива ја се уште во мојот град не добив спортска сала, додека ти доби мостови, ја се уште имам дотраени мостови со дупки, додека ти доби музеј ја немам дури не асален парк, и ми викаш најважен прект за Македонија ма немој да ме пиипп... Smile
Back to Top
Мартин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Мартин Quote  Post ReplyReply #3595 Posted: 03-May-2013 at 15:36

ова е најважен проект за Македонија во последните 50 години
http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=842&PN=1 - повели, прочитај, а потоа спореди ја важноста и големината на овие проекти со она што е Скопје 2014. Скопје 2014 не е и никогаш нема да биде важен проект, баш напротив, во иднина само ќе ги согледуваме негативните последици кој ги создаде за Скопје како град и за Македонија како држава.

Edited by Мартин - 03-May-2013 at 15:40
Back to Top
Tony Martin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tony Martin Quote  Post ReplyReply #3596 Posted: 03-May-2013 at 15:46
Bravo totobobo!

Na slikata pred da se pocne so razubavuvanjeto na centar e edno od mestata kade ne mozes da pronajdes duri ni "kic", zatoa sto izgleda kako da se raboti za nekoja avtobuska stanica vo naseleno mesto pod zapusten arheoloski lokalitet, a ne glaven grad i toa vo strogiot centar vednas do kamen most (a ima premnogu slicni primeri). Toa e toa po sto denes se zali... 

No, mora nesto da ne e vo red so mene, zatoa sto predolgo ziveam ve eden grad na "kicot" kade vo centarot covek ne moze da pronajde zapusteno mesto polno so zelenilo (koe duri ne lici ni na park) da bi se osekal kako doma...

Edited by Tony Martin - 03-May-2013 at 16:00
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #3597 Posted: 03-May-2013 at 16:32
Originally posted by Мартин

ова е најважен проект за Македонија во последните 50 години
http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=842&PN=1 - повели, прочитај, а потоа спореди ја важноста и големината на овие проекти со она што е Скопје 2014. Скопје 2014 не е и никогаш нема да биде важен проект, баш напротив, во иднина само ќе ги согледуваме негативните последици кој ги создаде за Скопје како град и за Македонија како држава.

Транспортен центар Скопје
ГТЦ Скопје
Хидросистем Маврово
Зградата на МРТВ     
Основање на Македонска Каменица
Прво половина од овие не се во Скопје, втората половина од истите пропаѓаат и се непотребни, како МТВ, трето сите овие објекти се изградени пред 30 и повеќе години, дали мислиш дека времето оттогаш навака застанало. Не не застанало туку никој ништо не градел, затоа ние денеска не сме навикнати на мегапроекти и типично е на Македонскиот синдром е да се напаѓа се што се прави. Во недостаток на економски, културни, цивилизациски, туристички и други аргументи проектот се прогласува за кич, и се карикатуризира секој негов дел. Нема апсолутно никакви негативни последици од проектот, барем засега не сме ги виделе, има негативни последици само во главите на поединци.
Interceptor design
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #3598 Posted: 03-May-2013 at 16:40
Originally posted by Dragan

најважен проект за Македонија во последните 50 години.
Најважен проект за Македонија ?Question. Не географски али праеме град држава, ако за тебе е најважен овој проект, јас како не Скопјанец овој проект многу се одрази на другите Македонци што се надвор од Скопје. Најважен прект што може цела Македонија да ја задоволи е инфраструктура, енергетика, и подобра економија, а дали овој прокет ја испунува цела Макеоднија ???. Додека ти се гордееш со тие градби по кејот што се долги како вагони од локомотива ја се уште во мојот град не добив спортска сала, додека ти доби мостови, ја се уште имам дотраени мостови со дупки, додека ти доби музеј ја немам дури не асален парк, и ми викаш најважен прект за Македонија ма немој да ме пиипп... Smile

Драган проектите се градат таму кај што треба и кај што може, објектите "како локомотиви" се потребни за администрацијата во главниот град, плус туристичкиот потенцијал на главните градови секогаш е голем. Сигурно дека кога се градеше автопатот кон тетово незадовлни беа граѓаните на Штип и Битола, а тебе ти беше убаво, но еве сега ке се гради автопат и до Штип и Демир Капија-Удово. и тука е најголемиот апсурд, луѓето од внатрешноста реагираат зошто се гради во Скопје, а Скопјани реагираат дека било КИЧ
Interceptor design
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #3599 Posted: 03-May-2013 at 16:48

Rekov tolku od mene, no ne mozam da podustam vakvi kvalifikacii koi se granicat so kleveti. Jas nemam nikakva emocionalna povrzanost so proektot SK-2014, pa ottuka nitu go mrazam, nitu go sakam. Samo komentiram deka toa sto go gledam na i okolu prostadot po site kriteriumi e totalen kiceraj.

PS: Podrzuvam gradenje objekti od sustinsko znaecenje za drzavata i glavniot grad, no toa moze da se napravi na mnogu poinakov nacin.

Денко се поздрави со мене, но јуначко срце не издржа Тоа што Денко ти го гледаш со своите очи е кичерај по твојот критериум и по критериумот на противниците на проектот. За мене апсолутно не е кич, и само го чекам денот кога ке заврши за да гордо се прошетам покрај туристите до објектите, покрај спомениците на нашите предци, да пијам кафе во некоја кафетерија. Тоа ке биде огромен напредок во однос на минатото кога шетав по калдрмата, со купишта ѓубре наоколу, некосени ливади со едно чудо искористени шприцеви и со неодминливиот декор на ШИБИЦАРИТЕ на Камени мост.
Interceptor design
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #3600 Posted: 03-May-2013 at 17:11
Според начинот и брзината на кои што се потрошени толкави суми за проектов, повеќе од јасно е дека ниту целта му е издржаност преку заштеда на буџетот со кратење за огромните кирии за државните институции, ниту пак некоја смислена изградена целина која би била своевидна туристичка атракција. Ова со потенцирање на туристиве и атракцијата некако дури и ме навредува како скопјанец. Ќе се повторам дека СК 2014 е само повторно направена грешка после онаа СК ’63, иако со многу различен мотив, сепак грешката е повторена. Со толкави средства и иницијалност требаше и мораше да се направи многу повеќе, а тука не мислам на квантитетот. За ваков грандиозен проект кој има за цел да го окупира главниот и централен плоштад на главниот град на една држава, суверена се надевам, мораше ама буквално мораше да има отворена дебата за можните идеи, желби, насоки, каде би па ако треба и повторување на многу од “легално“ избраните конкурсни решенија. Дури и да „мораше“ баш да биде барок, многу од работите не смееше да бидат вакви. Изгледот и деталите се помалку битна работа, начинот и концептот на кој се прават работите е сосема погрешен. Тоа е она што ќе остане жигосано низ времето...
.....   .......
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 178179180181182 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.547 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.