build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Пешачки зони и паркови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Плоштад Филип Втори (Карпошово востание)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 41>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Online Status: Offline
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 08-May-2013 at 13:40
Најнови слики, преземени од SSC

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 08-May-2013 at 13:41

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 08-May-2013 at 13:41

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 08-May-2013 at 13:46
Ми се допаѓа тоа што ги тргнале скалите кои порано од Камен мост водеа кон стариот плоштад (многу беа незгодни и стрмни рампите за велосипеди и инвалидски колички, плус секогаш тука имаше некакви продавачи на костени, семки и слично, и го блокираа патот).

Иако плочникот навистина остава евтин впечаток, сепак мислам дека овој простор конечно ќе се облагороди и ќе заличи на нешто. Според мене, вишок се споменикот на Филип, како и коњите и лавовите на фонтаните од левата и десната страна на Камен мост. Да ја оставеа само фонтаната на бремени жени на централно место, и да направеа уште две помали фонтани без споменици на споменатите места кај Камен мост, можеби плоштадот ќе изгледаше многу поубаво.
За сè има вторпат
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 08-May-2013 at 13:58
Пооо какво ругло беше ова сега заличи просторов.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 08-May-2013 at 14:05
Originally posted by Supervisor

Навистина ми е преку глава да се објаснуваат базични и логични работи на форумов.
Прснал си десетици милиони евра за едно плоштадче и фала Богу дека ќе биде подобро од тоа што било претходно! Особено ако се земе во предвид што беше тука претходно!
Но, мораме секогаш да си го поставуваме прашањето дали сме го направиле најдоброто? Дали неможеше овие пари да се потрошат на друг поефикасен начин или пак дали имаше потреба од овие огромни, непријатни и смешни на вид статуи? За мене средување на овој простор е за поздравување, жалам што испадна волку грозно (не заради плочките) и мислам дека немаше никаква потреба од волку и волкави скуплтури. Тука еден модерен плоштад со модернистички урбани елементи и фонтана ќе се вклопеа многу поинтересно со старите и значајни објекти одоколу, наместо како што е сега да ги засенуваат.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 08-May-2013 at 15:43
Originally posted by Supervisor

Тоа и јас сакав да го кажам... во строг центар на градот, од Камениот мост до Стоковната куќа Мост, ова беше едно од најнесредените места, ископана калдрмисана улица, полна со дупки и вода, и со еден куп паркирани возила...
Сега конично заличи на нешто и баш ми се допаѓа пешачката патека, плус и спомениците...
Убаво би било некој да го слика целиот простор од високо па да видиме како изгледа во целина
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 08-May-2013 at 15:50
Не ја разбирам потребата од издигнати платоа за фонтаниве. Намерно ли се ограничува пристапот за лица со хендикеп?
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 08-May-2013 at 16:07
дека си шпер,слабо те имаше последно време(успат гледав една емисија на дискавери и сватив што ти значи името)
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 08-May-2013 at 16:39
За разлика од многуте промашувања што се направија, плоштадот Карпошово востание е логичен след на пешачкиот коридор од Стара железничка станица кон Турската чаршија и добро е што се направи. Мислам дека граѓаните добиваат ново убаво катче за движење во центарот. Сепак, мегаломанството на „Таткото на Воинот на коњ“ и плочките се минус на плоштадов. Сакам да кажам, можеше да биде и многу подобро и постои можност да се подобри.
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 08-May-2013 at 21:10
Дефинитивно по завршувањето на проектот СК2014, а зошто не и порано, треба да се размисли за нешто што се вика градска служба/стража или како и да би ја нарекле. Како објаснување, во Полска, имаат нешто што се вика "straz miejska"(стража на местото/градот). они имаат и свои возила, униформи, пендреци, електрошокови. нешто како пониско од полиција, ама со доволно ингеренции да те „приведат“ и пренесат до полиција. ова е потребно зошто веќе ми се гади од камени мост и целиот центар кој е преплавен со бездомници, питачи, препродавачи итн. градот може ќе заличи(според некој членови на форумов) ама со тие “додатни елементи“, градов ќе ни биде засекогаш ГРД
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 08-May-2013 at 21:15
истите тие ингеренции кај нас ги имаат луѓето со лиценци за обезбедување на имот и лица-обезбедувачи од агенции за обезбедување
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 08-May-2013 at 22:33
Па нели градот воведе некакви комунални редари кои имаат определени надлежности за мали казни за отпадоци и слично.
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 09-May-2013 at 02:38
Моите забелешки:

1.Никаква компактност
2.Тотална раштрканост
3.Кичерајски споменик на Филип II
4.Премногу споменици
5.Никаква историјска поврзаност помеѓу самите спомениците од една страна и спомениците и името на плоштадот од друга
6.Гаража и сообраќајна фрекфентност до самиот плоштад

Единствено добро гледам во тоа што е подобро од тоа што беше пред тоа.

Edited by kiriOK - 09-May-2013 at 02:39
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 09-May-2013 at 10:26
а на сликите барем тие ноќните(рендери) баш изгледаше убаво,јес со многу бронза,ама пак беше ок
Back to Top
milena View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote milena Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 09-May-2013 at 13:02
Мислев дека ќе биде ептен тесно, но со поплочувањето ептен место се отворило ...
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 09-May-2013 at 14:05
Мене ми е апсурдно, тоа што плоштадот се вика Карпошово Востание а споменикот на Карпош е вон плоштадот, минијатурен на самиот кеј, а главниот лик на плоштадот е Филип. Според мене, или треба плоштадот да се применува (со што не би се согласил, сепак ова место и тоа како е поврзано со Карпош а никако со Филип) или требаше поцентрално да биде ако не и најцентрално Карпош на плоштадот. Но си патиме од комплекси, па Карпош не ни е доволен херој.

Што се однесува до крајниот впечаток, се согласувам неспоредливо е со руглото кое тука беше, но пак далеку е од нешто посебно и вонсериски.
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
milena View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote milena Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 09-May-2013 at 15:50
Originally posted by UrbanFreak

Мене ми е апсурдно, тоа што плоштадот се вика Карпошово Востание а споменикот на Карпош е вон плоштадот, минијатурен на самиот кеј, а главниот лик на плоштадот е Филип. Според мене, или треба плоштадот да се применува (со што не би се согласил, сепак ова место и тоа како е поврзано со Карпош а никако со Филип) или требаше поцентрално да биде ако не и најцентрално Карпош на плоштадот. Но си патиме од комплекси, па Карпош не ни е доволен херој.

Што се однесува до крајниот впечаток, се согласувам неспоредливо е со руглото кое тука беше, но пак далеку е од нешто посебно и вонсериски.

Според мене си грешка, Дали треба плоштад Македонија да биде преименуван во Александар Македонски само затоа што споменикот доминира над целиот простор ? Споменици може да бидат и да не бидат, но името останува ...
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 09-May-2013 at 16:56
Originally posted by UrbanFreak

Ако е така, каква врска има Востанието на Карпош со локацијата на плоштадот? Демек на плоштадот се одвивало востанието?
Моменталната локација на споменикот на Карпош е најточната, бидејќи таму во непосредна близина бил набиен на колец, што повторно нема никаква врска со Востание, туку со смртта на Карпош ... А и споменикот на Карпош е далеку од минијатурен ... Си пишувате работи од ракав значи, како ќе ви дојде ... Секоја чест.

Edited by HugoGoulding - 09-May-2013 at 16:59
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 09-May-2013 at 17:09
Па добро, да не ситничариме, и Мостот на Уметноста нема врска со уметност па ете така се вика. 
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.583 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.