![]() |
![]() |
![]() |
Плоштад Филип Втори (Карпошово востание) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2021222324 41> |
Author | |
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Најнови слики, преземени од SSC
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ми се допаѓа тоа што ги тргнале скалите кои порано од Камен мост водеа кон стариот плоштад (многу беа незгодни и стрмни рампите за велосипеди и инвалидски колички, плус секогаш тука имаше некакви продавачи на костени, семки и слично, и го блокираа патот).
Иако плочникот навистина остава евтин впечаток, сепак мислам дека овој простор конечно ќе се облагороди и ќе заличи на нешто. Според мене, вишок се споменикот на Филип, како и коњите и лавовите на фонтаните од левата и десната страна на Камен мост. Да ја оставеа само фонтаната на бремени жени на централно место, и да направеа уште две помали фонтани без споменици на споменатите места кај Камен мост, можеби плоштадот ќе изгледаше многу поубаво. |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
Пооо какво ругло беше ова сега заличи просторов.
|
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Навистина ми е преку глава да се објаснуваат базични и логични работи на форумов. Прснал си десетици милиони евра за едно плоштадче и фала Богу дека ќе биде подобро од тоа што било претходно! Особено ако се земе во предвид што беше тука претходно! Но, мораме секогаш да си го поставуваме прашањето дали сме го направиле најдоброто? Дали неможеше овие пари да се потрошат на друг поефикасен начин или пак дали имаше потреба од овие огромни, непријатни и смешни на вид статуи? За мене средување на овој простор е за поздравување, жалам што испадна волку грозно (не заради плочките) и мислам дека немаше никаква потреба од волку и волкави скуплтури. Тука еден модерен плоштад со модернистички урбани елементи и фонтана ќе се вклопеа многу поинтересно со старите и значајни објекти одоколу, наместо како што е сега да ги засенуваат. |
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
Тоа и јас сакав да го кажам... во строг центар на градот, од Камениот мост до Стоковната куќа Мост, ова беше едно од најнесредените места, ископана калдрмисана улица, полна со дупки и вода, и со еден куп паркирани возила... Сега конично заличи на нешто и баш ми се допаѓа пешачката патека, плус и спомениците... Убаво би било некој да го слика целиот простор од високо па да видиме како изгледа во целина |
|
![]() |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Не ја разбирам потребата од издигнати платоа за фонтаниве. Намерно ли се ограничува пристапот за лица со хендикеп?
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
дека си шпер,слабо те имаше последно време(успат гледав една емисија на дискавери и сватив што ти значи името)
![]() |
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
За разлика од многуте промашувања што се направија, плоштадот Карпошово востание е логичен след на пешачкиот коридор од Стара железничка станица кон Турската чаршија и добро е што се направи. Мислам дека граѓаните добиваат ново убаво катче за движење во центарот. Сепак, мегаломанството на „Таткото на Воинот на коњ“ и плочките се минус на плоштадов. Сакам да кажам, можеше да биде и многу подобро и постои можност да се подобри.
|
|
![]() |
|
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
Дефинитивно по завршувањето на проектот СК2014, а зошто не и порано, треба да се размисли за нешто што се вика градска служба/стража или како и да би ја нарекле. Како објаснување, во Полска, имаат нешто што се вика "straz miejska"(стража на местото/градот). они имаат и свои возила, униформи, пендреци, електрошокови. нешто како пониско од полиција, ама со доволно ингеренции да те „приведат“ и пренесат до полиција. ова е потребно зошто веќе ми се гади од камени мост и целиот центар кој е преплавен со бездомници, питачи, препродавачи итн. градот може ќе заличи(според некој членови на форумов) ама со тие “додатни елементи“, градов ќе ни биде засекогаш ГРД
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
истите тие ингеренции кај нас ги имаат луѓето со лиценци за обезбедување на имот и лица-обезбедувачи од агенции за обезбедување
|
|
![]() |
|
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
Па нели градот воведе некакви комунални редари кои имаат определени надлежности за мали казни за отпадоци и слично.
|
|
![]() |
|
kiriOK ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: Tamworth,UK Online Status: Offline Posts: 1023 |
![]() ![]() |
Моите забелешки:
1.Никаква компактност 2.Тотална раштрканост 3.Кичерајски споменик на Филип II 4.Премногу споменици 5.Никаква историјска поврзаност помеѓу самите спомениците од една страна и спомениците и името на плоштадот од друга 6.Гаража и сообраќајна фрекфентност до самиот плоштад Единствено добро гледам во тоа што е подобро од тоа што беше пред тоа. Edited by kiriOK - 09-May-2013 at 02:39 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
а на сликите барем тие ноќните(рендери) баш изгледаше убаво,јес со многу бронза,ама пак беше ок
|
|
![]() |
|
milena ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 184 |
![]() ![]() |
Мислев дека ќе биде ептен тесно, но со поплочувањето ептен место се отворило ...
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Мене ми е апсурдно, тоа што плоштадот се вика Карпошово Востание а споменикот на Карпош е вон плоштадот, минијатурен на самиот кеј, а главниот лик на плоштадот е Филип. Според мене, или треба плоштадот да се применува (со што не би се согласил, сепак ова место и тоа како е поврзано со Карпош а никако со Филип) или требаше поцентрално да биде ако не и најцентрално Карпош на плоштадот. Но си патиме од комплекси, па Карпош не ни е доволен херој.
Што се однесува до крајниот впечаток, се согласувам неспоредливо е со руглото кое тука беше, но пак далеку е од нешто посебно и вонсериски. |
|
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
|
![]() |
|
milena ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 184 |
![]() ![]() |
Според мене си грешка, Дали треба плоштад Македонија да биде преименуван во Александар Македонски само затоа што споменикот доминира над целиот простор ? Споменици може да бидат и да не бидат, но името останува ... |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Ако е така, каква врска има Востанието на Карпош со локацијата на плоштадот? Демек на плоштадот се одвивало востанието? Моменталната локација на споменикот на Карпош е најточната, бидејќи таму во непосредна близина бил набиен на колец, што повторно нема никаква врска со Востание, туку со смртта на Карпош ... А и споменикот на Карпош е далеку од минијатурен ... Си пишувате работи од ракав значи, како ќе ви дојде ... Секоја чест. Edited by HugoGoulding - 09-May-2013 at 16:59 |
|
![]() |
|
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
Па добро, да не ситничариме, и Мостот на Уметноста нема врска со уметност па ете така се вика.
|
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2021222324 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |