![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 208209210211212 329> |
Author | ||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Џоле заборави да напоменеш од кого е поканет човекот и зошто е во Скопје. Дебата во ГЕМ: Дали „Скопје 2014“ е културен или политички проект![]()
Дебата на темата „Спомениците и политиката: Дали „Скопје 2014“ е
културен или политички проект?“ ќе се одржи утре во ГЕМ клубот во
Скопска чаршија со почеток во 11 часот. http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=12097 |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Иако - општо кажано - зад неговото гостување стојат луѓе и организации блиски до опозицијата, јас лично се согласувам со поголемиот дел од неговите изнесени мислења во врска со овој проект, дадени за исто така проопозицискиот медиум НоваТВ. Тоа што неговите мислења се совпаѓаат со ставовите на голем дел од поддржувачите или членовите на опозицијата не значи дека овој проект не е целосно промашување од архитектонска, културолошка, историска и којзнае уште каква гледна точка. И не требаше да дојде некој хрватски стручњак да ми го каже тоа што веќе го знаев, но добро е повремено да се потсетиме како овој проект се восприема во светот и во регионот. Фактот дека станавме предмет на потсмев одамна го изгуби своето значење. Допрва ќе ни претстојат психолошки анализи, не само на луѓето кои стојат зад овој проект, туку и на граѓаните кои го поддржаа, но и оние кои не реагираа на ниеден начин. Јас спаѓам меѓу овие последниве - се противам, но не реагирам (зашто знам дека нема корист од тоа). Едно е сигурно - проектот Скопје 2014 остави и ќе остави несогледиви и непоправливи последици за цела Македонија, а посебно за Скопје како град којшто можеше да се развива во склад со модерното време, наместо да се враќа во историјата.
Ама да не го дрвам премногу, и онака сите сме изморени од политизирањето на ова зло што остави трајни лузни не само на градот, туку и на нашите души. Edited by Џоле - 27-Feb-2014 at 22:05 |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Кој факт???? Кои луѓе и кој свет??? Носам редовно гости во Скопје од цел свет, од сите религии и полови. Досега сите се ама буквално воодушевени. Невикам дека на сите мора да им се допаѓа, но да дефинираш дека проектот не му се допаѓа на светот и на регионот и тоа само врз основа на тврдење на некој луѓе кои си го одработуваат тоа за што се платени, тоа во најмала рака е наивност и подлегнување на негативни кампањи. Еве јас на пример многу ги следам мислењата во врска за проектот и тврдам дека позитивните работи и мислења убедливо ги надвладуваат негативните. И воглавном негативните мислења се сведуват на големиот број нелогично поставени споменици. Верувам дека си добар дечко и дека немаш лоша намера ниту пак политичка позадина и затоа ти го пишувам ова, затоа што мислам дека мислењето го имаш изградено врз база на негативната кампања спроведена од некој организации во Македонија на кои всушност тоа им е и работа. |
||
![]() |
||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
|
Дали на некому му се допаѓа изгледот или не тоа е субјективно и индивидуално ,забелешките кој ги изнесе Маковиќ за логичноста спомениците на плоштад сме ги дискутирале и ние тука, но да дојде некој и да кажува дека нешто е шизофренично ,лудо или незнам какво поради неговото лично мислење, а воедно со тоа го навредува и народот на земјата за кои тој вели дека му се многу мили е тоа е срам и за телевизијата и за водителката, а воедно и за самата личност која го кажува тоа.
Кога станува збор за странски гости сум имал и што се воодушевени и што прво што прашуваат колку чини и зашто толку многу споменици. Многу лоши реакции не сум имал од пријатели во однос на проектов но сите ја наоѓаат таа забелешка за галиите. Друго типов тврди дека во 1963 жалел за Скопје ,но вика денес не се граделе театри во тој стил ,а всушност секаде е кажано дека е возобнова на театарот (тоа што има измени во позицијата е ирелевантно во случајов). Друга работа е што сеуште во светот се градат и се возобновуват објекти во стариот стил. Кога зборува за галии е во право, но за да зборува нешто за овие неподвижниве во Вардар добро би било малку да прочита и да се информира дека не се од бетонско платно. Мене лично 25 минутново видео ми го направи типов одвратен и не жалам што сум го гледал само заради тоа да видам какви индивидуи постојат. |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Не зборувам јас за обичниот народ или туристи, зашто нив и во Дубаи да ги однесеш или во Лас Вегас исто така ќе бидат одушевени од нив - јас зборувам за стручната јавност: архитекти, проектанти, историчари на уметност, критичари, новинари итн... Ги следам реакциите во многу медиуми (пишани и електронски, форуми, списанија итн.) и речиси никаде, ама баш никаде проектов нема позитивна критика. Што се однесува до мене, јас сум аполитичен, што значи дека секоја политичка опција ми е одбивна, и се трудам своите ставови и мислења да ги образувам врз основа на разни извори, а не на само еден.
Не ме зафркавај, друже, па доволни се само негативните пишувања во Шпигел, на Си Ен Ен, и уште неколку медиуми што се појавија последниве година-две, каде што нè прогласуваа за престолнина на кичот... Мајку му, на Си Ен Ен им даваме милиони евра за реклами, а тие пак удираат по нас. Да не зборувам за другите медиумски куќи... Еве, како што ние ставаме линкови до сите негативни критики и статии на темава, така и вие (под ова мислам на поддржувачите на проектов) ставајте линкови од статии во кои позитивно се доживува проектот. Само да не се сведе на блогови и на проопозициски портали - нека бидат светски медиуми и списанија. Edited by Џоле - 27-Feb-2014 at 22:41 |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Токму поради ова и ти реплицирав. Но мислам дека дискусијата треба да ја продолжиме некогаш на некоја средба во живо шо се вика. Сепак би додал дека за жал во твоите коментари се забележува типичната неигурност што со векови е вметнувана под кожата на секој Македонец, па затоа и чекаме да дојде некој од страна да дојде и да ни каже дали тоа што го правиме е добро или не. Мислам дека треба да работиме на нашата самодоверба и повеќе да веруваме во нашите квалитети. Ова не го зборува само за Скопје 2014 туку воопшто за комплетниот ментален склоп почнувајки од најсекојдневни работи па се до најсуштинските работи за една држава и нација. Edited by kultuzin - 27-Feb-2014 at 22:50 |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Koj e oвој бе да кажува чии личности и споменици смееме да поставаме во сопствена држава?
"Какве везе има Јустунијан са Македонија сем шта је ту роџен?" - Сериозно чика? "Тримуфалне капије потакне из Рима" - Сериозно чика? "Ние не сме ја знаеле сопствента историја" - Што да коментирам понатаму, дај те молам ти хрватски историчару на УМЕТНОСТ објасни ни ја нас нашата историја, бидејќи сите знаете повеќе од нас за нас него ние самите за себе. "Споменикот на паднатите херои, одосно оној со Прометеј имал премногу столбови, една греда требала да биде носена од два столба, а не од четири, тоа било навреда кон столбовите, тој што го правел споменикот не знаел СТАТИКА" - Сериозен е овој? Се работи за монументални естетски столбови, а не столбови на станбена зграда ало. И ова само што го мотав видеово во рок од вкупно 3 минути кои ме разубедија воопшто да не го гледам, а и за тие 3 минути што све се изнаслушав можам да замислам цело да го гледам. ![]() Edited by HugoGoulding - 27-Feb-2014 at 23:25 |
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
E Hugo, aj navistina te molam objasni mi kakva vrska ima Justinijan so nasiot identitet, kultura, tradicija, pismenost, Vera itn...?
|
||
![]() |
||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|
i Tesla nema vrska so hrvatska etnicki nit verski pa pak se gordeatt so nego hrvatite, no nastrana koj imal a koj nemal pravo i frustraciite so koi saka da gi narani opozicijata glasacite, sepak estetski logicno ke bese od karski justinijan da bide samoil kak kamen most a i ko vizura ke si licea no i ist materijal se, no se si mislam ova e vaka raspusteno namerno za vo idnina da predizvikuva dopolnitelno vnimanie koga samoil i vamu bi se prosetal dodeka gemidziite lesno bi legnale nesto pogore pred narodna banka t.e. vlezot na 13 noemvri vo linija so goce i dame za se ostanato sto tolku izbezumuvanje neznam politika e cela inicijativa ta uste pologcno e politicka a bide i reakcijata, glavnoto na kraj ke se svede na profitot i atmosferata a koi vo nieden drug slucaj nemase da mozeme da gi povleceme ko sega, vo najmala raka i samata antireklama na urbanite esteti i site poniv samo i od odi od polza na drvata, vo sprotivno i site ovie pari da gi frlea po cnn reklami efektot ke bese 100 pati pomal, plus utre ke imame obeleno ruvo bar za nas iako realno e projdeno od varikina namesto molnja kako velat grom vo kopriva ne udira |
||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
![]() So Tesla se gordeam i jas, a veruvam i sekoj dobronameren covek. A ovoj Justinijan nitu izmislil topla voda, nitu pak bil nas vojskovodec ili nesto slicno. |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
![]() Роден е тука, доволно. Како што знам има значајна улога во изградбата на Камени мост а и дела од интернационално значање во областа на правото што и ден денес се учат во сите Правни факултети низ светот, што значи не само што е од локално значење за нас туку е и од интернационално значење, и од сите држави кај што НЕ БИЛ РОДЕН сакаш да кажеш дека баш Македонија нема право да му подигне споменик!? И не ми ја влечи дисусијава кон историја, со коментарот сакав само да укажам дека овие демек "историчари и критичари на уметност и архитектура" со какви баналности се занимаваат и со каква дрскост настапуваат што нема врска ниту со архитектура ниту со уметност туку, ај народски да се изразам, со завист и провокација. Edited by HugoGoulding - 28-Feb-2014 at 01:12 |
||
![]() |
||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|
ke bidam uctiv a ne seirdzija iako site si pukaat seir a patem mnogu i neargumentirano, zatoa i velam ako se izeme ova ostanuva samo urbanata estetika za koja i jas imam prasalnici iako
mozam i da skontam deka za nashi uslovi i ova e poveke od dobro, moze trebase da go izbombardiraat centarot papagalski pa da se teshevme deka sme op-art fenomeni, ili eventualno da doredevme po uste nekoj zapecen staklarnik ko soravia ili nbm iako i lumiks vo toj del opleska, moze taka ke ziveevme povedro . shto e. do istorija ne treba ni da komentiram ama aj, prijatele ako tesla e sovremen genij, justijan svoevremeno bil genijalen vladel, zalno no ova nepoznavanje na lokalnata istorija i navistina gi opravduva spomenicive patem justinaj go kodificiral rimskoto pravo koe go poznavame ko takvo denes vsusnost e justinijanovo, ja krenal Sveta Sofija, gi resil eresite vo vizantija i ja formiral justinijana prima ko medijator megu rim i carigrad odnosno i dal jurisdikcija na episkopiite vo ilirikum i makedonija koja potem geografski i etnicki se prenesuva na ohridskata patrijarsija no i da se trgne na strana ova za nas ne samo sto e znacaen po negovoto vladeenje so istocnotoq carstvo tuku sto e roden tuka em radi toa go svetnal eksta svoeo rodno mesto so akvadukt mostovi i tvrdina so se justinijana prima vo paket, moze ako nekoj za skopje ko grad lokalno nekoj e znacaen od ovdesnite anticki likovi toa e toj, a bidejki ova e plostad Makedonija razbirlivi se i ostanatite pokaneti, prasanje e samo dali se sooudvetno oblecheni i koja e seta simbolika na nivnite lokacii mislam ima e neshto zbun okolu konjopojot i voopsto site postolja koi mozea da bidat pooriginalni ama aj nekoj ke rece na tender mozelo da doleta i pobeter ej ubo custvo imale hrvatite so tesla, abe da ne bil justijan od tesla ke bilo moze samo nekoj pagan, bidejki ona shto go postignal se dolzi pred se na nacinot na koj bil odgledan, tatko mu bil pop i go rastel asketski, velat uste ko mal spiel samo po tri do pet saati i ne si dozvoluval bezdeglnicenje itn. ta i drugi imalo uceni vo negovo vreme no ni od blisku tolku posveteni iako kaj nego imalo plus i duhovna nishka vo otkritijata a na kraj i skroz ja vrti na duhovnost |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Hugo, po ovaa logika i na turskite sultani treba da im izgradime spomenik. Inaku edno mi padna vo oci, pa moram da te podprasam vo koe vreme vladeel Justinijan I a koga e izgraden kameniot most?
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
"Protagonist", ke kazam samo edno. Justinijan I bil car na istocnoto rimsko carstvo, i jas tesko ja sfakam potrebata na spomenik na centralniot makedonski plostad.
Ete pravniot fakultet go nodi negovoto ime, ete neka se obelezi negovoto rodto mesto, no spomenik na centralniot plostad tesko da prifatam! |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
na sultanite ne no na ataturk da, prashanje e kade e najsoodvetno, izgleda go spremaa za kaj lisicharkite no ke da im se izjalovi idejata, a ne e losho kaj bitpazar negde da go parkiraat |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Кај Бит пазар посоодветно е да изградат споменик на некој УЧК војвода, зашто сепак и тие се дел од нашата понова историја (ова го кажувам без трошка иронија). Ќе го наречат „Борец за права на коњ“, плашејќи се да го именуваат со вистинското име.
|
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
nenad ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
|
Ова не го разбирам. Каква врска има плоштадот со типичната несигурност која е со векови вметнувана под кожа? Од каде тоа дека Македонецот е типично несигурен и не сака никој од страна да му кажува ништо? ПО мене треба да работиме на развој на критичката мисла во општеството, како наша така и од страна. Мислечкиот човек треба да размислува, согледува и критикува за тоа што го опкружува. Типичната несигурност ќе дојде ако апоогентски се потврдува се што ќе направи власта! Тоа е остаток од комунизмот кој ние вметнат под кожа. И јас сум аполитичен, и велам дека во Македонија има повеќепартиски систем, каде сите партии се мали комунистички партии кои ја гушат конструктивната критика во државата и тоа не држи во централна Азија а не во Европа. А што се однесува до центарот на Скопје, тоа веќе еднаш го напишав, странците прво ги фалат спомениците, но потоа после енколку пива ја вртат приказната.... Ќе беше подобро да ставеа барем 5 споменици а не 55. |
||
![]() |
||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|
Зошто да не му се
изгради споменик на Јустинијан кој е роден во Таор, скопско село? А тие неблагодарни странци нашле па зашле. Нека отидат во Саудиска Арабија или Иран, па таму нека пробат да ги критикуваат и да се потсмеваат на домаќините. Веднаш џелатот ќе ги скрати за глава. |
||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
glaven problem se skulpturite po zgradite i mostovite i dodeka vtorive ko istoriska alea moze da simnat po kejot a i taka ke mora dokolku zernovski gi butne na ustaven za prvive ne bi znael kaj do kaj moze da odat eventualno da im organiziraat bal gore na trgovski ili na arm moze i naizmenichno vo zavisnost od sklonosta na postojnata ideologija iako xa sega radi konzumerizmot gtc e chareto tuka se za teska korekcija i ogradite na mostovite so chii balustri mozat da go oporavat singjelich no ne i centar no ke ostanat za peglanje postamentite i za sega nikakvata pejsazna arhitektura a ona shto vika djo za skopski memoribilabii na ucki toa ni dete ne bi spukalo tolku seir bez usul, iako za volja na vistinata etnickiot konflik od 2001 moze da se odbelezi so edna ramka ko pametnik za ramkovniot dogovor i pomiruvanjeto po nego, a za ataturk toa e potrebno so ogled deka covek odovde ja rebrendiral i odrzal vo zivot turskata imperija koja bash preku nego i taka bi se apostrofirala edinstveno pravilno prasanje za mene od Hristijanski aspekt e dali i kolku spomenicive vlechat na idolatrija, iako i sushtinski da e taka zaradi seta prebukiranost ova bidnuva samo slikovnica a i dobar del od postavkata e ko isprintana, dopolnitelno dokolku ko vkupna atmosfera prejde vo kult kon makedonizam moze i kolektivno da gi zarobi komshiite vo gnev a nas vo gordost, nono tokmu bidejki seto ova ne e monumentalno tuku fabricki isture bar nashata gordost ke nema elan a eto suetno bi si pokrile prazninite koi proizleguvaat od asimilatorskite propagandi na komshiskata politika a sega vekje i mentalitet, ta kolku i da e vo nedonoseno so spomenicive bar ne olabavi zdravo od dilemite na shto i do kade imame ko drzava pravo vo istorijata a sega i vo federacija so site da vlezeme ova na nekoj nacin e kulturen osigurach zatoa i velam sega koga go dignavme takviot sred centar i ime da ni smenat nema da mozat krilja da ni zemat bidejki eto dushata na sekoja nacija ko zemski eshaton proizleguva od istorijata i kulturata iako ko koncept e daleku od nebesniot eshaton i negovata obedinuvachka sila iako bidejki masonite ne natovarija so zemniov a go zarobija preku istiot nebesniot nacionalizirajki gi pravoslavnite crkvi sega ko narodi sme upateni na megjusebno razgranichuvanje a preku nego kopanje na istoriski i kulturni ochi, ajde ke izmislat tie ushte mnogu shto za da probaat da go drzat ovoj poluostrov pod ropstvo ama kako velat koj komu mu kopa dupka sam pagja vo nea, vprochem samiot e i dupka na zaboravot |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 208209210211212 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |