![]() |
![]() |
![]() |
Шумски алат |
![]() |
Post Reply ![]() |
Author | |
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() Posted: 07-Aug-2014 at 20:00 |
може немаше да отворам темава да не бев изненаден од понудата на Хускварна, бар што е до пили и тримери, а особено бидејки сеуште ги произведуваат во Шведска заради што и ми личат ко подобар избор него Штиловите кои се произведуваат веќе некое време во Кина јасно и со цената се конкуретни, а и ко перформанси тераат европски, нешто околу нивните фрези за амерички пазар народ не е задоволен, но тоа е так нормално да неможат по сите страни да се први иако ето меѓу најдобрите ко понуда за цена конкретно ме изненади можноста за комбинираниот тример на Хускварна подобен за чистење нискостеблеста шума, багрем и грмушки, а воедно со променлива глава и за висока трева а потем и тример глава за ниска трева, сепак не е ни мала цената од околу илјада евра за ваква нова комбинирка, но ова ми делува ко екстра брзо и трајно решение за чистење зашумени предели Husqvarna 545FX / 555FX - ги има во понудата на Хрватска, БиХ и Словенија http://www.husqvarna.com/si/products/forestry-clearing-saws/husqvarna-forestry-clearing-saws/ |
|
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|
![]() |
|
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
уствари за Хускварна не ни имав некој особен абер, а до пред некоја година само имав чуено, она што ме натера да земам пила од нив беше строго моментот место на производство, и морам да кажам дека не се покајав! и тоа земав тоа најефтината модел 236 (да неречам аматерска) колку да се маткам со ситни стебла, а излезе дека без проблем и средни стебла може да сече, како велат не е секогаш до алатот туку оној кој го има в раце ![]() патем сеуште не ми е јасно кој и зошто употребува електрична пила, веројатно луѓе со гајтан табиет ![]() [1] http://www.husqvarna.com/si/products/chainsaws/compare-chainsaws/ патем ме изненади колку добри safety видеа имаат за почетници, но морам да признаам дека и покрај добрите инструкции, од прва пак ланецот го наместив контра, веројатно не се бега од табиетот ![]() лично што можам да посоветувам околу безбедност со пила, а за тоа бев сведок и пред воопшто да купам своја моторка, e: никогаш да не стоите пред некој што пила дрва, бидејки се случува ланец да пукне а моторката да го исфрли јако пред себе, та кој се најде на пат - дефинитивно ќе си го собира Edited by +Protagorist - 08-Aug-2014 at 02:32 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
да не излезе дека думам трендсетерски, но и секирите им се топ [1] иако секогаш ќе се најде некој финец да им пркоси [2] ваква секира немам, и терам со класична ковачка ко за кај нас, но битно да се има со што да се цепа нели без алата нема заната, иако напати сум се напатил бидејки алатот олабаил од куландрисвање ![]() Edited by +Protagorist - 08-Aug-2014 at 17:08 |
|
|
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Не знам дали е место да прашам овде вакво нешто. Но мене моторните пили ми се одбојни откако на еден човек што го знам, сечејќи со моторна пила му пука синџирот и му истерува око. Сега, дали овие пили се толку опасни или човекот не се придржувал до безбедносните прописи?
|
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
Све е опасно околу бизнисот со дрво о неговата преработка.народот вели дека сечењето на дрво е грев и никој невидел аер од тој бизнис.
Како и да е,пред некој месец имаше немил настан од ваков тип крај едно кичевско село каде дрвокрадец нестручно сечејќи дрва си го загуби животот. Имено многу е опасно да се сечи дрво кое не е скроз вертикално туку стеблото е под некој агол.Во тој случај ако се нападни дрвото со сечење од горната страна тоа пропукува по целата средина и се создава подолжна пукнатина која е како федер. Човекот буквално немаше половина од својата глава,која беше подложно отсечена како со ласер ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
abe i przenje jajca e opasna rabota, znaesh ke ti prsne maslo ke letne tava ke lizne choek itn. normalno kolku pokoplicirana napravija choek drzi vo race tolku i pogolem rizk od nezgoda, a osobeno koga koristi alat so cepachka namena shala na strana no od motorna pila nema nekoj golem procent na povredi, primer statistichki na 250 mil ameri 10 iljadi povredi vkluchitelno profesionalni [1] sepak nezgodi chim im se sluchuvaat na profesionalci kolku poveke na amateri [2] patem vakvo drvo gjoko moze da pukne samo ako se pili iscelo mesto so zasek i obostrano, ko shto e objasneto vo safety video pogore vo princip ima tri glavni faktori na koi treba da vnimava chovek 1. nestabilno ili lefterno rakuvanje so rezen alat, labav lanec ili odskoknuvanje na pila od kamen ps i zemja 2. potem treba da se vnimava na terenot i uslovite, lizgavo - nagib - strana na strupoluvanje na drvoto 3. brzanje i samouverenost osobeno problem koga nekolku motordzii sechat drva isto i zashtitna oprema e biten faktor, no najkorisno kaj novive motorki e pomalata buchava i vibracii nego porano, primer x-torg na husquarna garantira zdravi zgloboi dokolku choek profesionalno pili drva http://www.husqvarna.com/uk/support/vibration-calculator/ |
|
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
Има и генијални `алати` кои се модификувани од надримајстори.Ова е кај нас во Кичево запленето од полицијата(сликано е во магацинот на станицата,затоа сликата е лоша,плус со мобилен 2 мп).Се работи за стилка на која е монтиран механизам од брисалица.Алатов служи за сечење на железо(трансформатори,шини,огради...) од страна на крадците на железа
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
abe koga mozat ko motor za tochak da ja koristat, shto pa ne za ova, duri i rc-avioni pravat so motorka [1] nego podobra rabota za cistenje shuma od mulcher zdravje, samo dali i kade ima da se iznajmi ova ne bi znael, so ogled za da se kupi privatno nema logika, eventualno da se ima mashinski krug pa da se kupuvaat ekstra dodatoci za traktor, obichno zemaat teleskop so mulcher negosamo mulcher kako bi peglale i kosini [1] |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
da bea popametni kje pravea kjumur i vo pomalku turi kje se odnesea ![]() eve mozebi nekomu korisna tehnika za izvlekuvanje trupci, lichno bi odel so makara no ajt ne sekoj ima na raspolaganje edna, a ushte pomalku diferencijalna ko po to avtoservisite www.motherearthnews.com/diy/the-galley-slaver.aspx#axzz39koIDoXI |
|
|
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Kаков лист да купам за рачна пила (бичкија, тестера)? Кој е најостар и најиздржлив?
|
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
ќе тркнеш до хубо маркет се ќе ти кажат ![]() ~ него денес треба да пилам гранки по дожд но со туп и лабав ланец, капак па и нема кој да придржува се надевам ќе ми остане бар една рака на рамена ![]() а ова што е отупен екстра, е токму затоа што виси па и лесно се аби него кога е добро затегнат, но дека за гранки сега ќе одам да купувам нов ланец тоа малку утре,иако далеку поефтино од нова шака колено или око ![]()
мислам се ќе биде во ред, само овие од метеоролошки да имаа малку усул и со време да најавуваат ова дождов а не вака тргни застани, уствари по дожд ни кафе не се пие а не па дрва чоек да сече, но кога лани видов како на -15 и мразои и снегои русите си сечат цепаат и дополнуваат залихи има екстра мотив за неколку декади нанапред работа&неарно-време, мислам сега незнам каков дожд да паѓа неможе да ме поколеба освен ако е кисел но кому му сече памет тоа некогаш некако да го провери |
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
да се пофалам ланец ми излета од водилица едно 5 пати а пошто туп пилав 2-3 саати место 1 добро со се паузи штом запнеше силен дожд ова добро ми дојде за да си очистам од глава идејата дека со лабав ланец ќе пилам и понатака |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
лабав ланец многу пати значи иверка у глава-дирек у чело
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
vidi Last Expedition mi bea maldzii ![]() ![]() ne e problem choek da rizikuva, osobeno ne ako toa go pravi vo privatna rezija i sam, znachi svesen za rizicite i spremen da zavrshi u aut, no improvizacii SE grev vo drushtvo bidejki aj shto treba na sebe da pazi tuku treba i na onoj so nego a kapak i da se pazi od nego - preklani od hebla vo race na kolega kje ostanev bez palec i toa na desna raka ![]() zatoa polisa - http://www.insurancepolicy.com.mk/osiguruvanje_nesreken_slucaj.htm |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
http://lumberjocks.com/Bearpie/blog/29447
|
|
![]() |
|
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
поЗадолжителнo За Градски Општини таман да работат рано наутро Комунални Служби https://www.husqvarna.com/us/products/battery/ |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |