build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 226227228229230 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Denko Quote  Post ReplyReply #4541 Posted: 07-Sep-2014 at 12:21
Originally posted by fichot

Originally posted by zabegan

знам дека мразите да се споредувамe со другите земји на балканов, ама еве како јас лично, посакувам да се донесеше Ск2014, или барем дел од негоhttp://plovdivsquare.com/

125 понудени концепти. А кај нас само еден. Епа не иде квалитет така.
I 1125 koncepti da se ponudea pak ovoj ke pobedese!?
Back to Top
СК View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote СК Quote  Post ReplyReply #4542 Posted: 07-Sep-2014 at 14:07
Originally posted by maks

Само ќе ти кажам жално на сета моја аргументирана дебата. Добивам одговор, кој повеќе доликува на човек што не размислува воопшто за архитектурата и просторот. При очи слеп си пријателе. Токму затоа Zabegan, ќе си останеш во рамките на твоите перцепции а нема да ги наметнуваш на другите како ултимативни. Сеј си ќути си и трај си, исто ко што твоите чичковци, татковци и слично наследени архитекти, те подучувале.

ти кажав maks што те чека... те молам те молам те молам само нека не те одбие овој типичен за форумов напад и само продолжи!
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #4543 Posted: 07-Sep-2014 at 17:25
Originally posted by СК

Само ќе ти кажам жално на сета моја аргументирана дебата. Добивам одговор, кој повеќе доликува на човек што не размислува воопшто за архитектурата и просторот. При очи слеп си пријателе. Токму затоа Zabegan, ќе си останеш во рамките на твоите перцепции а нема да ги наметнуваш на другите како ултимативни. Сеј си ќути си и трај си, исто ко што твоите чичковци, татковци и слично наследени архитекти, те подучувале.

ти кажав maks што те чека... те молам те молам те молам само нека не те одбие овој типичен за форумов напад и само продолжи!

што, нема аплауз овојпат?
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #4544 Posted: 07-Sep-2014 at 18:46

Само ќе ти кажам жално на сета моја аргументирана дебата. Добивам одговор, кој повеќе доликува на човек што не размислува воопшто за архитектурата и просторот. При очи слеп си пријателе.
Токму затоа Zabegan, ќе си останеш во рамките на твоите перцепции а нема да ги наметнуваш на другите како ултимативни. Сеј си ќути си и трај си, исто ко што твоите чичковци, татковци и слично наследени архитекти, те подучувале.
види, ја не седнав да измислувам што е класицизам, а што архитектура од стариот век, не се тоа мои перцепции
и да, очигледно слеп човек е тој што не сака да развива теории за тоа како класицизмот потекнува од тука и како Скупи и Стоби биле инспирација за цел свет... затоа што историски се знае од каде потекнува точно

Вангел и чаушеску очигледно добро го распродале својот шит низ земјава...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
MartiniMKD View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote MartiniMKD Quote  Post ReplyReply #4545 Posted: 07-Sep-2014 at 18:46

Dur sega go zapozna zabegan
Bas bidejki nejkam da se zamaram so takvi gluposti ne komentiram mnogu na ovoj forum

Edited by MartiniMKD - 07-Sep-2014 at 18:47
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #4546 Posted: 07-Sep-2014 at 19:24
Некако многу суетно реагираат одредени членови. Нормално е на еден форум да има несогласувања и аргументирано да се дискутира. Не знам зошто при секое несогласување со нечие мислење веднаш се прибегнува кон изјави од типот „Е па така е тука, ако не си со нив, тогаш си против нив“ и слични глупости. Овде сме да размениме мислења. Голем дел од нас тука се само ентузијасти, значи, луѓе кои ја сакаат архитектурата од хоби или од други причини, и факт е дека не сме стручни за многу области, но, од друга страна, денес не е тешко да најдеш соодветна литература на интернет и да потрошиш малку време на тема што те интересира. Јас посакувам што е можно повеќе архитекти да се вклучат во дискусиите и да внесат една нова димензија и полет во нашите расправи. Така што, не се обесхрабрувајте ако некој не се согласува со вашето мислење - едноставно, аргументирајте зошто тој греши и не е во право (ако греши и ако не е во право).

Edited by Џоле - 07-Sep-2014 at 19:25
За сè има вторпат
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #4547 Posted: 07-Sep-2014 at 19:44
Originally posted by Denko

знам дека мразите да се споредувамe со другите земји на балканов, ама еве како јас лично, посакувам да се донесеше Ск2014, или барем дел од негоhttp://plovdivsquare.com/

125 понудени концепти. А кај нас само еден. Епа не иде квалитет така.
I 1125 koncepti da se ponudea pak ovoj ke pobedese!?
не ми беше поентата само широкиот избор на решенија
и да победеше некој концепт како Ск2014, поентата е дека на јавноста ќе и беше понудено барем и нешто друго и ќе имаше увид во тоа што пропушта, или што е најдобро решение и што добива... овие проект не само јавно што се претставени, туку и се многу концизно објаснети од проектантите, и многу добор се објаснети нивните маани и доблести од страната на комисијата, како и сите предлози на проектантите и комисијата кои биле донесени во процесот... иако нема да има голема улога во конечната улога, вметнале дури и анкета за увид во јавното мислење
таквите процедури ме тераат да го сфатам еден проект како сериозен и пресметан, дури и да не ми се допаѓа лично
кај нас кој излезе да го објасни Ск2014 и неговите концепти? Вангел, Чаушески (и заборавив како се викаше девојчето што ги направи споменикот на Александар и портата, не е ни битно)??? како прво, ни тие самите не знаат што прават, за да знаат да се изјаснат... и тоа од толку многу проекти, само овие архитекти и уметници ги знаеме како прво, а за изгледот на објектите (и тоа само фасаден, без рендерирање на целосниот проект и пресеци) дознаваме откако ќе почне да се гради објектот, и тоа најчесто ден-два, откако ќе се стави во урбанистички план, преку ноќ, без никој да знае...
еве му на maks, нека се изјасни за процедурата на Ск2014, која наводно сме ја користеле како лабав аргумент... или боље е да филозофираме за тоа дали подобро е класицизам и модернизам, и каде се нивните корени?
Back to Top
СК View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote СК Quote  Post ReplyReply #4548 Posted: 08-Sep-2014 at 02:03

Originally posted by СК

еве fichot да се порадуeш

Edited by СК - 08-Sep-2014 at 02:04
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #4549 Posted: 08-Sep-2014 at 02:32
Originally posted by СК

Originally posted by СК

еве fichot да се порадуeш
Back to Top
Lerin View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Lerin Quote  Post ReplyReply #4550 Posted: 08-Sep-2014 at 06:51
Originally posted by Џоле

Некако многу суетно реагираат одредени членови. Нормално е на еден форум да има несогласувања и аргументирано да се дискутира. Не знам зошто при секое несогласување со нечие мислење веднаш се прибегнува кон изјави од типот „Е па така е тука, ако не си со нив, тогаш си против нив“ и слични глупости. Овде сме да размениме мислења. Голем дел од нас тука се само ентузијасти, значи, луѓе кои ја сакаат архитектурата од хоби или од други причини, и факт е дека не сме стручни за многу области, но, од друга страна, денес не е тешко да најдеш соодветна литература на интернет и да потрошиш малку време на тема што те интересира. Јас посакувам што е можно повеќе архитекти да се вклучат во дискусиите и да внесат една нова димензија и полет во нашите расправи. Така што, не се обесхрабрувајте ако некој не се согласува со вашето мислење - едноставно, аргументирајте зошто тој греши и не е во право (ако греши и ако не е во право).

Ај брат те молам прекини да си лицемерен кога и ти знаеш колку е саат на форумов!
Овде ако поддржуваш нешто што се гради односно е неокласичен,барокен итн итн стил одма си распнат на крст или те напаѓаат лешинари и ако им вратиш јадеш бан !

Имајте барем малку почит,некој се потрудил отворил профил зошто сакал да искаже мислење,а дали тоа мислење му се допаѓа на денко,скопјанец,фичот,забеган станко петко треба да биде најмала работа,ама овде по мислењата на насилниците се одредува дали смееш да си искажеш мислење или не.

Нека не те обесхрабрат нападите на мршојадциве Макс продолжи да ги затнуваш.

Edited by Lerin - 08-Sep-2014 at 06:52
Back to Top
tiberix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tiberix Quote  Post ReplyReply #4551 Posted: 08-Sep-2014 at 10:49
Честит дан независности!

Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #4552 Posted: 08-Sep-2014 at 12:23
Претпоставувам дека само требаше да лепиме аплаузи по пет пати како тебе и CK, така?

Се навратив наназад и не гледам каде му било оспорено да ги искаже своите ставови, или пак дека некаде бил навреден и/или потсмеван.
Me нарекуваш насилник и мршојадец, а не си го видел мојот коментар неколку страни наназад каде го охрабрувам да продолжи да пишува.

Од друга страна, во неговите постови читам навреди од типот на: „продолжете да лаете“ „земи книга прочитај“ „отвори очи“ итн. но тоа од тебе (и сличните) е пропратено со восхит и аплауз... најверојатно затоа што си дојден тука само да контрираш.   

Back to Top
Lerin View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Lerin Quote  Post ReplyReply #4553 Posted: 08-Sep-2014 at 12:28
^ А што тебе те боли дали некој лепи аплаузи за СК2014 ? Секој си има свое мислење,да не сакаш за брутализам алпаузи да се лепат ?

И секако изигрување жртва откако некој ќе ви врати а вие претходно сте го направиле од г. подолу. Класика.
Back to Top
Clint Eastwood View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Clint Eastwood Quote  Post ReplyReply #4554 Posted: 08-Sep-2014 at 12:53
Тука си во право пријателе, Јас например како што гледаш имам само неколку поста а всушност се многу повеќе, на почетокот во моите постови имав подршка за одредени проекти и навлегов во дебата со одредени форумаши и сега моите постови никаде ги нема, а немав употребено ниту еден единствен вулгарен или навредлив збор. Потоа читаш како се зборува за слобода на изразување. Форумов го читам редовно ама тешко се одлучувам за коментар, ова е еден од ретките. Поздрав и останете сите со здравје.
no signature
Back to Top
СК View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote СК Quote  Post ReplyReply #4555 Posted: 08-Sep-2014 at 16:13
абе сите више ве знаеме тие 4-5 луѓе дека тоа ви е работа ама да го предупредиме чоеков со време..... мада ко шо вика забеган - обвиус из обвиус
Back to Top
AndronikDuka View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote AndronikDuka Quote  Post ReplyReply #4556 Posted: 08-Sep-2014 at 16:40

не ми беше поентата само широкиот избор на решенија
и да победеше некој концепт како Ск2014, поентата е дека на јавноста ќе и беше понудено барем и нешто друго и ќе имаше увид во тоа што пропушта, или што е најдобро решение и што добива... овие проект не само јавно што се претставени, туку и се многу концизно објаснети од проектантите, и многу добор се објаснети нивните маани и доблести од страната на комисијата, како и сите предлози на проектантите и комисијата кои биле донесени во процесот... иако нема да има голема улога во конечната улога, вметнале дури и анкета за увид во јавното мислење
таквите процедури ме тераат да го сфатам еден проект како сериозен и пресметан, дури и да не ми се допаѓа лично
кај нас кој излезе да го објасни Ск2014 и неговите концепти? Вангел, Чаушески (и заборавив како се викаше девојчето што ги направи споменикот на Александар и портата, не е ни битно)??? како прво, ни тие самите не знаат што прават, за да знаат да се изјаснат... и тоа од толку многу проекти, само овие архитекти и уметници ги знаеме како прво, а за изгледот на објектите (и тоа само фасаден, без рендерирање на целосниот проект и пресеци) дознаваме откако ќе почне да се гради објектот, и тоа најчесто ден-два, откако ќе се стави во урбанистички план, преку ноќ, без никој да знае...
еве му на maks, нека се изјасни за процедурата на Ск2014, која наводно сме ја користеле како лабав аргумент... или боље е да филозофираме за тоа дали подобро е класицизам и модернизам, и каде се нивните корени?

Не знам дали сум во право но репликиве кои му ги упатуваш на maks како да се однесуваат на тоа што јас го постирав (а не најдов на претходниве неколку страни со постови некој со корисничко име maks да постира) затоа однапред се извниувам ако сум грешка. Јас го користев името AndronikD на кое му ја заборавив лозинката и затоа сега го користам AndronikDuka. Друго немам и немам потреба да имам.
Со твојов пост во целост се согласувам и го одразува баш она што мислам дека треба да биде издржана аргументација, која често фали кај противниците на СК2014. На пример тие често приговараат на уништувањето на тревниците пред поштата што беа како се друго да е во ред. Проблемот на СК2014 не е козметички и прашање на вкус туку е суштински и системски, и токму затоа бара филозофирање не само за суштината на модерно Скопје туку и за некои основни сфаќања кои очигледно во државава не ги делиме сите, и затоа се случуваат такви катастрофи како СК2014.
Мене лично отсекогаш ме плашеле луѓе кои си знаат се и на кои им останува само некои ситни „практични“ проблеми за премостување. Всушност последнава формулација ме потсетува на токму на луѓето кои го туркаат СК2014.

Edited by AndronikDuka - 08-Sep-2014 at 17:58
Back to Top
maks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maks Quote  Post ReplyReply #4557 Posted: 08-Sep-2014 at 20:35
Zabegan, правиш класични спинови. Мислиш дека ако се задржиш на најочигледното(процедурата) дека се останато паѓа во вода. Епа пријателе, реакциите на овие ,,лаици, а веројатно и колеги инжинери го кажува спротивното.
А сега, се враќаме назад...Smile
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
Back to Top
maks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maks Quote  Post ReplyReply #4558 Posted: 08-Sep-2014 at 21:39
Бидејќи студентов сметал оти овие лекции се здодевни неважни и анахрони, мало освежување за сите форумџии.

1. Кое е значењето на ,,златната маска,, од Требениште?

Во владетелска гробница во Требеништа,Охридско, е пронајдена цела династија закопана со сите почести за великодостоинственици. Она што е специфично за овој археолошки наод/и се златните предмети. Покојниците се закопувани со златни маски на лицата, златни ракавици и златни сандали, исто како и египетските фараони. Што значи - културните  влијанија се постојано присутни дури и во дамнешните времиња. Се работи за периодот од 4 век пред нашата ера.

2. Кои се корените на Византиската архитектура и уметност?

Византиската архитектура своите корени ги влече од античката архитектура и уметност(стара Грција и стар Рим) .
Византиската уметност го превзема грчкото(античко) портретно сликарство од кое ги развива сопствените фрески и икони. Католички Рим ја превзема скулптурата како доминантна форма во својата сакрална а подоцна и профана архитектура. Македонија, своите врски со Византија ги превзема/ ги разменува со двата духовни центри на империјата. Цариград и вториот многу поблизок, Солун.  Слични цркви и иконопис (фрески) со слични концепции на градење во сличен период се среќаваат и кај нас што укажува на нераскинливите културни врски.

4.Дали според сите историчари на уметноста,фреската на ангелот од Курбиново (во црква во Мариово,12 век,  за која што пишував) нема антички белези и ,,барокна раздвиженост,,? 

Набори на облеката, експресивност во изразот, говор на тело. Па не случајно ја има на банкнотата од 50 денари. Значи силните антички влијанија кои Солун ги задржува и во византиската ера се пренесуваат во сакралната архитектура како уметнички израз.

Еве што вели и официјалната литература за овој период(12 век)

За разлика од нерешкото, а и од подоцнежното византиско сликарство, курбиновското сликарство се карактеризира со вознемирен и нагласен цртеж, кој ја истакнува и нагласува живоста на сликаните фигури и композиции. Компликуваните драперии, испакнатите форми на лицата и телата, еластичноста на фигурите, му даваат на ова сликарство индивидуално обележје и посебност. Фреските во Курбиново се исто така значајни и по начинот на сликање на драпериите. Тие се барокно разиграни, развиорени и преплетени. Фреско живописот во оваа црква има големо значење. Одделни композиции како: „Благовештение“, „Исус Христ“, фигурите во олтарната конха и др., спаѓаат меѓу-најубавите остварувања на византиското сликарство во нашата земја.

Тие влијанија, според археолозите доаѓаат од итало- критските мајстори кои ги пренесуваат своите влијанија на Света Гора, од земјите од кои доаѓаат а кои имаат силно ренесансно и барокно присуство. Повторно нераскинливи културни врски со Европа (особено медитеранот).

6.Дали во Македонија во 19тиот век не влегува т.н. левантски барок?

Левантскиот барок е правец кој се создава во Отоманската империја како директно влијание на Европа преку занаетите и трговците кои патуваат во пристаништата на Истанбул. Во Македонија ќе го видите во охридската и повеќе традиционални профани објекти во вид на завиени еркери(дрвени елементи кои ги придржуваат горните исфрлени катови) како и завиените тимпани(триаголни завршетоци на куќите-највпечатливо кај охридската традиционална куќа).

Вакви бројни примери имаме во  подалечното и поблиско минато.

- И сега кажи ми каде недостасуваат стиловите и нивното влијание во културата и традицијата на овој регион?
- Каде е утопискиот и бруталистички модернизам присатен како дел од нашиот светоглед?
- Каде се грамадните  апстрактни коцки и трапези од објекти, разделени со предимензионирани булевари и чудни зелени појаси, кои требаше да го дефинираат нашиот ,,нов и прочистен социјалистички ум,, ???
Не се случија, оти и тие што ја протежираа таа утопија знаеа дека идејата е преапстрактна дури и за обичниот човек-жител на тие простори.

- И конечно, зошто ДУП за ,,мал ринг,, во општина Центар, изработен во 90тите, има предвидено зракасти патеки и периметрални блокови?(типична одлика на градовите со стари историски јадра од Европа?) Зошто главните автори, архитект Мирослав Грчев, архитект Влатко Коробар...сметале дека сме град со долга историја достојна на старите историски центри? И зошто во тој ДУП се предвидени 80 насто од објектите кои се градат денес?

Ти губиш дечко, бидејќи си вкопан во апстрактни концепти кои немаат реален контекст. Конечно таа ,,демагогија,, влече зародиш од Архитектонскиот Факултет, истата институција која не образувала тебе и мене.  Само за разлика од тебе јас читав малку повеќе од месечните архитектонски списанија кои ги користевме од библиотеката при цртање на проекти.
Моите современи и модерни погледи кон архитектурата не страдаат ако имам храброст, да погледнам во минатото и да побарам одговори за сегашните урбанистичко-архитектонски феномени.
Овие луѓе тука не го знаат сево ова на ваков начин, но преку културата и традицијата го чувстуваат како свое.

Чисто да говориме со отворен ум. Thumbs%20Up

Edited by maks - 10-Sep-2014 at 14:20
Back to Top
maks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maks Quote  Post ReplyReply #4559 Posted: 08-Sep-2014 at 21:49
Одговори те молам барем еднаш со нормален дијалог. Кога ти поставува човек прашања немој да коментираш сегменти кои тебе ти одговараат. Smile
Back to Top
maktens View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote maktens Quote  Post ReplyReply #4560 Posted: 08-Sep-2014 at 23:05
Море каков одговор ... сеа се мислат дали да те банираат Smile

Браво maks
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 226227228229230 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.413 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.