build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 265266267268269 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #5321 Posted: 05-Jun-2015 at 21:19
Превод
За да си ја изгради историјата, Македонија станува барокна

Статуа на Олимпија, мајката на Александар Велики, која ја прикажува бремена со нејзиниот познат син. Дел е од споменик за Александар Велики во центарот на Скопје, македонскиот главен град

Мартин Пановски сакаше да излегува во центарот на неговиот роден град, Скопје, главниот град на РМ, мала балканска нација, која до 1991 беше дел од Југославија. Скопје е стар град, со сложени, мулти-етнички примеси на Римска, Византиска и Отоманска историја.

„Дури и комунизмот создаде интересна современа архитектура“, вели Пановски, архитект со хип очила.

Националистичката влада на министерот Никола Груевски не се согласува. „Главниот град не изгледаше европски“, вели Никола Жежов, историчар и поддржувач на Груевски. „Изгледаше досадно“.

Статуи на македонски историски личности кои се наредени како чувари на пешачки мост. Владата вели дека спомениците се добри за националната гордост, особено во област каде што историјата е толку дебатирана

Пред 6 години, Груевски започна масивен, скап редизајн на Скопје што го наполни градот со статуи, споменици и „барокна“ архитектура. Вети дека ќе ја зголеми националната гордост во земјата што постои само 24 години.

„Кога прв пат слушнав за проектот, мислев дека е шега“, вели Пановски. „И тогаш започна градењето“.

Скоро се сретнав со Пановски покрај огромна бронзена статуа на Александар Велики, кого мештаните го викаат „Александар Македонски“. Владата официјално ја крсти статуата „Воин на коњ“ за да избегне конфликт со Грција, која вели дека Александар е Грк и Македонците фалсификуваат историја. Грција, која има провинција со истото име, одбива да ја вика земјава Македонија.

Пановски разбира дека споров ја понижува и ја спречува земјата од зачленување во НАТО и ЕУ. „Но ова не е одговорот“, вели тој, свртен со грб кон статуата на Александар.

„Гледам дека не сакаш дури да се свртиш и да ја видиш“, реков јас.

„Не“, вели тој. „Немам зборови. Оф, кичозна е“.

Статуите, се всушност, насекаде - згужвани на плоштади, наредени како чувари на пешачки мостови над реката Вардар. Прикажуваат револуционери, религиски личности, учители, грчки богови, дури и Александровите родители: Филип Македонски и Олимпија. Еден прилично исмејуван споменик ја прикажува бремената Олимпија.

„Знам кој е Александар Велики“, вели Слаѓана Тасева. „Не ми требаат статуи од него во сите фази од неговиот живот - почнувајќи од стомакот на мајка му - да разберам зошто е важен за историјата“.

Тасева е претседател на македонската Transparency International. Таа вели дека градежната треска, наречена Скопје 2014, чини стотици милиони даночни долари - огромна сума пари за една од најсиромашните европски земји.

„Имаше многу реакции од луѓе кои се чудеа зошто толкава сума пари се одвојува за споменициве“, вели таа. „Најлошото е што не запреа. Продолжија да ги градат“.

Настрана од спомениците, Владата изгради комплицирани, коскено бели згради со грчки столбови. „Не знам што е тоа, но го нарекуваат барок“, вели Пановски. „Го нарекуваат „стара архитектура“. Всушност, ова е нешто направено од аматери“.

Вангел Божиноски, кој е исто така архитект, се ежи на описот. Огромен фан е на проектот, кого го нарекува „движење, глас на Македонците“. Божиноски се прослави со дизајнирањето на меморијалниот дом на Мајка Тереза (...)

Божиноски мисли дека градењето споменици може да ги донесе хероите дома, барем метафорички,

„Тука во Македонија, веруваме во ценотафот“, објаснува тој, мислејќи на грчки збор што значи „празен гроб“. Тоа е споменик изграден во нечија чест чии остатоци се насекаде, како значаен индивидуалец или војници убиени во битка. „Градите куќа“, вели тој, „во куќата ставате се' што е поврзано со личноста. И чекате нејзината душа да се врати назад“.
Дури и градови кои немаат античка архитектура ја измислија. Прилично модерниот македонски главен град Скопје го редизајнира ценарот, преполнувајќи ги плоштадите со преголеми, сосема нови неокласични споменици.
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #5322 Posted: 06-Jun-2015 at 15:46
Само да ставам до знаење дека баграта што ги чува објектите од „Скопје 2014“ почна и да забранува фотографирање на објектите кај хотел „Бристол“. Дрско, безобразно, без малку размислување се осмелија да ми се приближат и да ми кажат дека било забрането да го фотографирам објектот однадвор.

Еј, говедо во обезбедувачка униформа се осмели да излезе на главната пешачка улица „Македонија“ и да наредува дали смеам да фотографирам или не на објект кој е сеуште во градење и за кој е прашање дали воопшто општина Центар ќе му издаде употребна дозвола за да постане административен објект на Електрани на Македонија.

И тоа не полиција, туку обезбедувач од приватно обезбедување се дрзна такво нешто да ми соопшти. Ама не помина баш најдобро со мене. Нормално, имам фотографии од оваа грдосија во некогашниот парк.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #5323 Posted: 06-Jun-2015 at 16:03
А, забрането е за илјадниците странски туристи (кои многу ги милуваат) кои доаѓаат само за да видат згради какви што нема никаде на друго место? Или знаат дека тие не молчат?

Edited by Staro Skopje - 06-Jun-2015 at 16:04
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #5324 Posted: 07-Jun-2015 at 04:52
значи доста ширите небулози за тоа како туристи доаѓале во Скопје поради Ск2014, еве ја правата причина зошто доаѓаат

шала на страна, ова муабетиве со туристиве се веќе изјаловени до немајкаде... се работи за наједноставна манипулација со бројки која баш нејќам по 1000 пат да ја објаснувам

Edited by zabegan - 07-Jun-2015 at 04:54
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #5325 Posted: 08-Jun-2015 at 10:38
turisti doagaat posto ima EFTINI letovi za prv pat vo istorijata na zemjava. taka da ne si praite filmovi vise aman, nikoj ne doaga da vidi lazna antika od stiropor

Edited by xnx - 08-Jun-2015 at 10:38
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #5326 Posted: 08-Jun-2015 at 10:44
Саркастичен бев
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #5327 Posted: 08-Jun-2015 at 10:53
Sto ubavo devojcee od makedoncee 😁
Ama ovie mazite haha nikakvi muskuli kakvi anticki borci se tie?
Inace kolku za turisti ne znam ne sme konkurentni, ni treba nesto golemo nesto cudno. Da si odis vo istanbul ili barcelona kje vidis grandiozni objekti shopping se i seshto ama kaj nas ZARA bilo nesto golemo😂.

Edited by my Macedonia - 08-Jun-2015 at 10:55
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #5328 Posted: 08-Jun-2015 at 11:15
Ајдеее, прво Париз па сега Истамбул.

Стамбол е народ колку цела Србија, Македонија и Албанија заедно. Каква конкуренција какви бакрачи. Дај симнете се на земја и правете малку споредби во контакт со реалноста.

Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #5329 Posted: 08-Jun-2015 at 20:59
Да може Скопје да се споредува со градови како Солун, Загреб и Братислава би бил пресреќен. Инаку овие "маскотите" воопшто не се за туристи туку за нашите ни гласачи. Демек еве и кај нас како во странство има туризам.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #5330 Posted: 09-Jun-2015 at 04:02
Originally posted by xnx

turisti doagaat posto ima EFTINI letovi za prv pat vo istorijata na zemjava. taka da ne si praite filmovi vise aman, nikoj ne doaga da vidi lazna antika od stiropor
ок, реков нема да се објаснувам, ама да ја решиме дилемтата околу туристите еднаш засекогаш, затоа што многумина погрешно мислат дека туризмот е многу битен елемент во приказната за Ск2014...

статистички гледано, за турист се смета секој оној што престојувал во градов повеќе од 24 часа, и тука не се преиспитуваат неговите мотиви... значи човек може да биде дојден од милијарда причини во градов, а тоа да не се Ск2014
Ск2014 директно опфаќа можеби десет посто од целовкупната бројка на „туристи“

што се однесува до бројот на туристи конкретно, во постојан раст е веќе повеќе од 20 години и единствен период кога опаднал е 2001 година, од очигледни причини... значи со или без Ск2014, туризмот во Македонија и Скопје е во пораст поради многу фактори, од кои и на мене, морам да признаам дека сеуште не ми се познати

трето, мора да се земе во предвид дека на туристите Ск2014 ум се пика у врат... значи не знам што очекувате, кај да се сликаат туристите, кога им е кажано таму да се сликаат... буквално 80% од маркетингот, промотивниот материјал и туристичката пропаганда на Скопје, се потрошени на Ск2014 во разни форми

значи сума сумарум, нека не ви биде репер тоа колку туристи се сликале и кај се сликале, и кои се нивните коментари и доживувања, затоа што сето тоа е однапред „исценирано“... туристи и претходно го правеле тоа, ама зависи каде и како и кој што сакал да им претстави како понуда
туризмот се продава на потполно истиот начин на кој се продаваат производи од продавница, и се потпира на истиот маркетинг

и не викам дека Ск2014 не генерира воопшто туризам,... генерира и тоа, ама чисто поради грандиозноста на проектот, кој привлече внимание на многу странски медиуми како општествена појава

последно нешто што имам да кажам околу бројот на туристи, е дека е најмал е битен бројот... многу е побитно што правите со тој број и кон што се стремите
кај нас не постојат основни познавања за стратешко планирање на работитеи тука сме закочени во све, вклучувајќи го и туризмот
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #5331 Posted: 09-Jun-2015 at 20:42
HOW TO BUILD A FAKE ANCIENT CITY IN JUST 5 YEARS, прилог на atlasobscura за Скопје 2014
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #5332 Posted: 10-Jun-2015 at 09:08
"To make the project even stranger, many think that it was all done to spite Macedonia's southern neighbor."

"...and even to officially call itself Macedonia (which is also a region in northern Greece)"

"...as the country is currently being rocked by a huge surveillance controversy, which has resulted in dead protestors and police."

Само продолжете да промовирате вакви текстови. Well done!
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #5333 Posted: 10-Jun-2015 at 09:58
Па господинот од егејско Крушоради намерно го изгради проектот „Скопје 2014“ за Македонија и Грција никогаш да не можат да го решат политичкиот конфликт поврзан со името на нашата земја. Во услови на ваква констелација на односите, тој си го оформи авторитарниот систем на владеење во кој удобно ќе си владееше уште со години да не беа објавените телефонски разговори, кои меѓу другото до збор потенцираа кој ја покренал идејата, кој е автор и воедно реализатор на „Скопје 2014“.
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #5334 Posted: 10-Jun-2015 at 11:55
Originally posted by BOJAN

Па господинот од егејско Крушоради намерно го изгради проектот „Скопје 2014“ за Македонија и Грција никогаш да не можат да го решат политичкиот конфликт поврзан со името на нашата земја. Во услови на ваква констелација на односите, тој си го оформи авторитарниот систем на владеење во кој удобно ќе си владееше уште со години да не беа објавените телефонски разговори, кои меѓу другото до збор потенцираа кој ја покренал идејата, кој е автор и воедно реализатор на „Скопје 2014“.

Воопшто не сакам да дебатирам со залутани политиканти кои имаат толку тврди ставови, а притоа аргументите не им се базираат на факти, ама морам да искоментирам на ова затоа што намерата ми е искрена и позитивна. Може да ни се допаѓаат или одредени политичари, може да поддржуваме или да напаѓаме политички партии, да се убедуваме меѓусебно идеолошки или програмски, да дебатираме за лошите и добрите потези и проекти на сините, на црвените, на шарените. Ама едно не смееме да правиме: да си ја напаѓаме државата. Не смееме да сме патриоти само кога "нашите" се на власт. Да промовираш статија во која се вели "and even to officially call itself Macedonia" за мене е надвор од разумот. Не треба да сме политички сложни, ама мора да сме национално сложни.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #5335 Posted: 10-Jun-2015 at 20:54
Originally posted by Navigator

Originally posted by BOJAN

Воопшто не сакам да дебатирам со залутани политиканти кои имаат толку тврди ставови, а притоа аргументите не им се базираат на факти, ама морам да искоментирам на ова затоа што намерата ми е искрена и позитивна. Може да ни се допаѓаат или одредени политичари, може да поддржуваме или да напаѓаме политички партии, да се убедуваме меѓусебно идеолошки или програмски, да дебатираме за лошите и добрите потези и проекти на сините, на црвените, на шарените. Ама едно не смееме да правиме: да си ја напаѓаме државата. Не смееме да сме патриоти само кога "нашите" се на власт. Да промовираш статија во која се вели "and even to officially call itself Macedonia" за мене е надвор од разумот. Не треба да сме политички сложни, ама мора да сме национално сложни.

Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #5336 Posted: 10-Jun-2015 at 23:51
Look on the bright side, спомнато е барем 10тина пати уставното име, а има и добри фотки. Може некој ќе биде инспириран да дојде и да остави некој денар овде.

Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #5337 Posted: 11-Jun-2015 at 09:05
7 милиони евра ќе се потрошат на нова „барокна“ зграда во Скопје

Уште едно „барокно“ здание наменето за државните институции треба да никне во центарот на Скопје. Акционерското друштво за стопанисување со станбен и деловен простор (АДСДП) бара изведувач на градежни работи за објект во паркот кај Македонската опера и балет, веднаш до планираната идна зграда на Народната банка. Градбата ќе има канцелариски простор од 10.179 метри квадратни и ќе го испочитува архитектонскиот стил од владиниот проект „Скопје 2014“. Од АДСДП првично процениле дека за објектот се потребни 7 милиони евра.

„Барокната“ зграда со приземје, седум ката и поткровје ќе се гради врз основа на идејно решение од авторот Жарко Чаушевски, а проектната документација ја изготви студиото „Архитектоника“ од Скопје. Планирано е градежните работи да се одвиваат во временски период од 24 месеци. Крајниот рок за доставување на понудите до АДСДП е 27 јули.

http://www.build.mk/?p=44804

Edited by Џоле - 11-Jun-2015 at 09:05
За сè има вторпат
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #5338 Posted: 11-Jun-2015 at 15:16
Чек малку, „барокот“ на НБРМ треба (за жал) да дојде тука во тревников, а оваа што е најавена?

Изгледа во тоа тесното тревниче понатаму што е, помеѓу МОБ и улицата?
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #5339 Posted: 11-Jun-2015 at 16:09
Текстов е поврзан со проектот Скопје 2014

Срамежливите тендер-шампиони во владината градежна офанзива

од Владо Апостолов, НОВА | објавено на: 11-06-2015

Во дворот на Владата со нова десетмилионска барокна фасада неодамна беа исечени неколку дрвја за да се направи место за оградата од 700.000 евра. Стотина метри од новата македонска Бела куќа, веднаш до стоковната куќа „Мост“ финишира изградбата на плоштадот Скендербег со надземен пешачки премин вреден близу 10 милиони евра. На раскрсницата кај популарната „Бихаќка“, пак, се познаваат контурите на новото неокласично здание во кое Владата инвестира седум милиони евра и каде ќе смести три државни институции.

Сите овие градби се дело на скопската компанија „Бауер БГ“ чија што механизација сѐ почесто ја гледаме по скопските улици. Еден поглед врз сајтот за јавни набавки, каде се објавуваат сумите на државните тендери, ќе ви открие дека во периодот од 2012 година па сѐ до денес, оваа веќе позната градежна компанија добила зделки чија вкупна вредност надминува 40 милиони евра.

Од нив, 27 милиони евра се резултат на само три тендери кои влегоа во листата на 100-те најголеми тендери од 2010 до 2014 година која ја изработи Центарот за граѓански комуникации. Тие ги истражија стоте најголеми договори за овие пет години, кои сочинуваат дури 22 проценти од вкупната потрошена сума за јавни набавки за овој период.

Иако фирмата има речиси идентично име како бугарска градежна компанија, која е дел од германскиот градежен гигант „Бауер АГ“, сепак станува збор за домашни градежници. Како нејзини сопственици се јавуваат 45-годишниот Благој Димитров и две години помладиот Горан Димитров, првиот со адреса во Злетово, а другиот во скопски Карпош.

Тие нa својот сајт велат дека „Бауер БГ“ ја формирале откако со сопствен капитал ја издвоиле фирмата од поранешната градежна оператива на скопската „Рудници и Железарница“. Главни дејности на фирмата се изградбата на станбени згради, внатрешно уредување, како и реконструкција и изградба на улици.

Од 2012 Димитрови се сопственици и на компанијата „Лабин плус“, која е концесионер на минерална суровина калцит-меремр на локалитетот Илино брдо кај Сопиште.

Подем со брзина на кариерата на Коце Трајановски

„Бауер БГ“ е формирана последниот месец од 2005 година, а за прв пат, барем според Бирото за јавни набавки, тендер од државна институција добила во 2008 од Општина Гази Баба, кога со локалната самоуправа раководел денешниот градоначалник на Скопје, Коце Трајановски.

Градежната оператива на Димитрови за нешто повеќе од 80.000 евра требала да санира и да реконструира објекти на територија на Гази Баба.

Нема податоци дека „Бауер БГ“ соработувала со Град Скопје додека на негово чело беше бизнисменот Трифун Костовски, ама затоа соработката на оваа фирма со администрацијата на Трајановски продолжува и се надградува во двата негови мандата како прв човек на Скопје.

Проширување и обновување асфалт на улици, кружни текови, пешачки мост, плоштад, канализации, нови фасади во центарот на метрополата (кај ресторанот „Пелистер“) и позлатената ограда на мостот „Гоце Делчев“ се само дел од градежните потфати кои Коце Трајановски им ги довери на браќата Димитрови, откако градот ги избра како најдобри понудувачи.

Иако на тендерите се најевтини, во неколку наврати „Бауер БГ“ добила дополнителни пари од Градот Скопје за да ја заврши започнатата работа и на крајот од најевтин тендерџија испаѓала најскап изведувач.

Градот Скопје со „Бауер БГ“ во мај 2011 година склучил договор за реконструкција на дел од „Митрополит Теодосиј Гологанов“, улицата која минува крај Католичката црква во центарот на Скопје. На овој тендер победила „Бауер ГГ“ со понуда од милион и 357.000 евра, наспорти единствените конкуренти коишто предложиле цена од милион и 373.000, што значи дека „Бауер БГ“ биле поевтини за некаде околу 16.000 евра.

Осум месеци подоцна, градот преку анекс на договорот ѝ исплатил уште 187.000 евра на оваа компанија за улицата „Митрополит Теодосиј Гологанов“, бидејќи и покрај другите непредвидени работи морало да се заменат канализациските цевки и да се менува трасата на водоводната мрежа.

При крајот на 2011 година, градот на тендер ја избрал „Бауер БГ” за да реконструира дел од улицата „Самоилова“ која поминува покрај Француските гробишта, сѐ до американската амбасада на Кале. Единствен критериум на тендерот била најниската цена и затоа „Бауер БГ” со понуда од 500.000 евра ја победил конкурентската понуда од 507.000.

Арно ама, откако овие градежници почнале да ја подновуваат улицата, забележале дека треба да вградат крупнозрнест чакал, зашто претходниот материјал немал задоволителна носивост. Башка, имало и дополнителни оштетувања на улицата бидејќи се поправала канализацијата.

Токму поради тоа, 2011 градот и „Бауер БГ” склучиле анекс-договор, со кој градежната компанија добива уште 66.000 евра за да ја финишира реконструкцијата. Подоцна пак, имало потреба за нова доработка за која градот одвоил уште 35.000 евра. Ако се собере основниот договор со анексите, излегува оти на крајот понудата на „Бауер БГ” излегла поскапа.

Во 2010 година Градот Скопје соработувал со „Бауер БГ” на реконструкција на дел од улица близу Камник. Повторно, од сите три понуди на тендерот најевтината ја имала оваа компанија, која понудила 298.000 евра, додека најскапата од сите понуди изнесувала 353.000.

Овојпат се увидело дека материјалот на природната постелка на улицата не го задоволувал важечкиот стандард и морало да се дополни материјал. За оваа операција администрацијата на Коце Трајановски на фирмата преку анекс-договор ѝ платила уште нешто над 84.000 евра со што повторно, по третпат „Бауер БГ”, иако победува како најповолен понудувач, на крајот излегува најскап градежник.

Успешни, ама таинствени

Со оглед дека јавноста ја интересира како „Бауер БГ“ од релативно мала и непозната градежна компанија формирана при крајот на 2005 година, стана градежен гигант на кој државава му доверува капитални објекти, побаравме средба со првите луѓе на компанијата да ни ја раскажат тајната на успехот.

Во нашата потрага по одговори успеавме да стигнеме само до луѓето кои одговараат на телефонските повици во оваа компанија и една од овие службенички нѐ поучи нашите прашања и дилеми да ги испратиме по имејл.

Се интересиравме кои се поголемите проекти коишто „Бауер БГ“ ги изработила, а се финансирани од приватни инвеститори, бидејќи општиот впечаток е дека растот на компанијата исклучиво се должи на нејзината соработка со државните и со локалните институции. На нивната веб страница, исто така, во портфолиото на проекти можете да најдете исклучиво проекти кои се правени со пари од државни тендери.

Прашавме и за редовната соработка со Град Скопје и со администрацијата на Коце Трајановски уште од времето кога градскиот татко ја водеше Гази Баба. Сакавме да знаеме дали има некоја посебна причина зошто „Бауер БГ“ е посебно успешна во соработката со Трајановски.

Како и во неколку претходни случаи обидите да се контактираат со овие градежници останаа неуспешни. Ниту се сретнавме со сопствениците Димитрови, ниту пак некој ни одговори на прашањата пратени по електронска пошта.

Анонимци донираа споменици, „Бауер БГ“ ги качи на постаменти

„Бауер БГ“ ги изработуваше постаментите на спомениците коишто минатата година буквално беа прошверцувани преку Здружението за духовно обединување на Сетинци, Попадинци и Крушодари од Лерин.

Градот Скопје ја префли топката кај здружението, тоа молчеше од каде му се парите за споменици, а згора на сѐ и „Бауер БГ“ не се одважи да објасни кој ја ангажирал фирмата за постаментите и за колку пари.

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=22911
За сè има вторпат
Back to Top
iGi_PoP View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote iGi_PoP Quote  Post ReplyReply #5340 Posted: 11-Jun-2015 at 16:56
Ok, site znaeme deka ovie zdelki se somnitelni... ako proveris vo cela Makedonija sve sto e gradeno od drzavni/lokalni sredstva bez razlika na toa koja partija e involvirana, kompaniite vmesani an nekoj nacin se somnitelno povrzani so tie lokalni/drzavni lugje...

I ova ne e samo vo Makedonija... Dali e legalno? NE... Ama na toj nacin se finansiraat partiite i poedinci si gi polnat dzebovite.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 265266267268269 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.398 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.